stdClass Object ( [id] => 1102061 [title] => Velika priča o jednom genocidu s početka 20. stoljeća: ‘Mi, Nijemci, tražimo oprost od potomaka žrtava naroda Namibije‘ [alias] => velika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za dobre želje i priznanje genocida nikad nije kasno. O tome govori ovotjedni primjer iz Njemačke.

Više od sto godina nakon što su njemačke kolonijalne vlasti na prostoru današnje Namibije pobile desetke tisuća pripadnika autohtonih plemena Herero i Nama - što povjesničari drže „prvim genocidom 20. stoljeća” - aktualna vlada u Berlinu priznala je da se radilo o genocidu, te je preuzela odgovornost za taj zločin.

Povjesničari su utvrdili da su od 1904. do 1908. njemački kolonizatori ubili 65-80 tisuća pripadnika plemena Herero, odnosno preko tri četvrtine plemenske populacije, te 10-20 tisuća članova plemena Nama, što je činilo polovicu tog plemena.

„Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, poručio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, istaknuvši da ovaj potez Njemačke predstavlja „gestu prepoznavanja neizmjerne patnje žrtava”.

„Sretan sam što smo postigli jedinstveni stav oko zajedničkog odnosa prema najmračnijem razdoblju naše povijesti. U svjetlu njemačke povijesne i moralne odgovornosti, za počinjene zločine tražit ćemo oprost od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Maas.

Ovo priznanje ima i financijsku klauzulu. Kako je pojasnio njemački šef diplomacije, Njemačka će podržati „obnovu i razvoj” Namibije putem posebnog fonda u visini od 1,1 milijardu eura: taj će se iznos isplaćivati tijekom idućih 30 godina, s ciljem da primarno bude namijenjen potomcima naroda Herero i Nama.

Konkretno, iz fonda će se financirati infrastrukturni projekti te programi za razvoj obrazovanja i poljoprivrede u područjima koja nastanjuju današnji pripadnici spomenutih naroda.

Surovi general Von Trotha

 

Tadašnje Njemačko Carstvo područjem današnje Namibije – koje se tada zvalo Njemačka Jugozapadna Afrika - vladalo je od 1884. do 1915. godine (potom kolonizator postaje Južna Afrika, a neovisnost Namibija stječe tek 1990. godine), dok je genocid nad namibijskim narodima počinjen za vrijeme vladavine cara Wilhelma II.

Nulta točka genocida je bitka na visoravni Waterberg (današnji nacionalni park) od 11. kolovoza 1904., nakon što se pleme Herero pobunilo zbog oduzimanja zemlje i stoke, a uskoro se ustanku pridružilo i pleme Nama. Radi gušenja pobune, Carstvo šalje generala Lothara von Trothu, koji svojim trupama naređuje istrebljenje čitavog plemena Herero.

Tijekom bitke kod Waterberga njemačke trupe pobile su tisuće Herero ratnika, a ostatak plemena – uključujući i žene i djecu - prognale u pustinju Kalahari, gdje ih je na desetke tisuća pomrlo od žeđi. Samo u toj bitci živote je izgubilo između 50 i 60 tisuća pripadnika plemena.

Golemi nerazmjer u odnosima snaga i ratne tehnike vidi se iz činjenice da je tijekom bitke ubijeno svega 26 njemačkih vojnika, dok ih je 60 ranjeno.

Bitka kod Waterberga bila je stravični uvod u genocid: dok je oko 1900. godine narod Herero brojio između 80 i 100 tisuća ljudi, već 1911. ih je ostalo samo 15-16 tisuća.

'U ime Boga, oprostite!'

 

Prvi javni znak njemačkog kajanja došao je tek 11. kolovoza 2004., na 100. godišnjicu masakra kod Waterberga, kad je na namibijsku visoravan stigla tadašnja njemačka ministrica za razvoj Haidemarie Wieczorek-Zeul, pripadnica lijevog krila njemačkog SPD-a, koja je od naroda Herero – čijih se nekoliko tisuća pripadnika okupilo na komemoraciji - zatražila „oprost za Njemačku”.

„Zločini koji su počinjeni u tom razdoblju danas bi se zvali genocidom, a general Von Trotha bio bi izveden pred sud i osuđen. Mi Nijemci prihvaćamo našu moralnu i povijesnu odgovornost, kao i krivnju za ponašanje Nijemaca iz tog razdoblja. U ime Boga, molim vas da nam oprostite”, kazala je te 2004. Wieczorek-Zeul, uz pljesak okupljenih pripadnika plemena.

Pa ipak, do konačnog službenog priznanja njemačke vlade da se radilo o genocidu proći će još punih 17 godina, a prva iduća pokajnička gesta Berlina dogodit će se u listopadu 2011., kada je Njemačka u Namibiju vratila prvih dvadesetak lubanja pobijenih Herero ratnika.

Naime, da čitava priča bude još neljudskija, nakon pokolja u Waterbergu posmrtni ostaci pobijenih Herero ratnika upućeni su u Berlin kako bi njemački eugenički stručnjaci mogli proučavati „rasne razlike” kod zapadnoafričkih naroda.

Procjenjuje se da su njemačke kolonijalne vlasti u Berlin poslale lubanje i kosti više tisuća (između tri i sedam tisuća) pripadnika naroda Herero i Nama. Neki od tih ljudskih ostataka korišteni su u eksperimentima, a dio je prodan kolekcionarima širom Europe.

'Vraćamo lubanje vaših ratnika'

Konačno, u listopadu 2011. berlinska Sveučilišna klinika Charite vratila je Namibiji dvadeset lubanja pripadnika plemena Nama i Herero, uz prigodnu ispriku čelnih ljudi klinike:

„Na ovaj korak naša Sveučilišna klinika Charite odlučila se zato što su lubanje u Njemačku stigle u vrlo upitnom moralno-etičkom kontekstu. U svakom slučaju moramo reći da se znanost poslužila političkim okolnostima i time na neki način 'okaljala ruke'. Klinika Charite se želi ispričati, odnosno narode u Namibiji zamoliti za oproštenje”, rekao je na svečanosti povodom vraćanja afričkih lubanja Tomas Schnalke, voditelj Medicinsko-povijesnog muzeja klinike Charite.

Na tu berlinsku svečanost iz 2011., osim predstavnika njemačkog političkog vrha i brojnih znanstvenika, stigla je i delegacija od 73 člana iz Namibije, a među njima i predstavnici Saveza žrtava naroda Herero i Nama.

„Rasprava o zločinima nad našim narodima ne smije se odvijati bez nas. Bez obzira koliko će njemačka vlada namibijskoj vladi isplatiti novca, za nas će to uvijek biti samo jedna vrsta dogovora između dviju država. To nije 'popravljanje' prošlosti onako kako mi to zamišljamo. Njemačke vlade nikada po ovom pitanju nisu razgovarale s predstavnicima Herera i Nama. Mi dosad nismo nikad bili u prilici reći što osjećamo i očekujemo”, rekla je tada Utjiua Muinjangue, predsjednica Saveza žrtava naroda Herero.

Tragom armenskog genocida

 

Novi napredak prema njemačkom službenom priznanju genocida nad afričkim narodima postignut je 2015. godine, nakon što je njemački Bundestag službeno priznao da je Osmansko Carstvo 1915. počinilo genocid nad Armencima („armenski genocid”). To je bio signal za njemačke nevladine udruge i lijevi dio tamošnje političke scene da pojača pritisak na službeni Berlin oko priznanja „namibijskog genocida”.

„Ne može se stalno od drugih zahtijevati odgovornost, već čovjek mora priznati i vlastitu krivicu i tako je i nazvati”, izjavila je u to vrijeme ranije spomenuta njemačka ministrica Wieczorek-Zeul, tada već u političkoj mirovini.

Njezin je pritisak urodio plodom, pa se predsjedavajući Bundestaga Norbert Lammert složio da bi se njemački zločini u Africi otprije stotinu godina mogli okarakterizirati kao genocid.

„Mi se moramo suočiti s poviješću i odgovornošću, baš kao što se i Vlada Turske mora suočiti s odgovornošću za genocid nad Armencima”, napisao je tada Lammert za njemački list „Die Zeit”, a njegov su stav pozdravile i tamošnje nevladine udruge.

„Od njemačke vlade tražimo da prizna kolonijalni rat protiv naroda Nama i Herero kao genocid. Također tražimo ispriku najviših državnih dužnosnika, od predsjednika, ureda kancelarke i Bundestaga, kao i povrat svih posmrtnih ostataka žrtava tog čina”, izjavio je tada za „Deutsche Welle” aktivist Christian Kopp iz nevladine organizacije Berlin Postkolonial.

Uloga cara Wilhelma

 

Spomenuta udruga tada je pokrenula kampanju da njemački pokolj namibijskih plemena prestane biti „službena tabu-tema”, a posebno je problematizirala ulogu cara Wilhelma u zločinu, kao i način na koji se taj zločin prikazuje u njemačkim povijesnim udžbenicima.

Među ostalim, berlinski aktivisti tada su – kao svojevrsna preteča BLM pokreta - kritizirali postojanje spomenika koji slave njemačku kolonijalnu povijest, a posebno spomenik sedmorici njemačkih boraca poginulih u bitci kod Waterberga, koji se nalazi u Columbiadamm ulici u Berlinu.

„Godinama smo ulagali žalbe zbog tog spomenika i konačno su gradske vlasti postavile i spomen-ploču u znak sjećanja na namibijske žrtve. Ipak, ta omanja kamena ploča ne odaje počast namibijskim žrtvama na pravi način. Spomen-ploča za 80.000 ubijenih Namibijaca postavljena je ispod velikog spomenika sedmorici njemačkih vojnika koji su, u načelu, pripadali postrojbama koje su počinile genocid”, rekao je tada Kopp.

Združeni napori njemačke ljevice i berlinskih aktivista urodili su plodom: iste te 2015. započeli su službeni pregovori između njemačke i namibijske vlade o sporazumu koji će uključiti službenu ispriku Njemačke za genocid. Ti su pregovori sad konačno završeni. Idući korak je potpisivanje deklaracije koja će uključivati predstavnike Herero i Nama zajednica te predstavnika Njemačke.

Namibijska oporba protiv sporazum

 

Kako pišu njemački mediji, deklaracija o priznavanju genocida i naknadi štete bit će potpisana početkom lipnja u Windhoeku, glavnom gradu Namibije. Nakon što parlamenti Namibije i Njemačke ratificiraju deklaraciju, njemački predsjednik Frank Steinmeier obratit će se namibijskom parlamentu i službeno se ispričati za sve događaje iz razdoblja kada je Njemačka vladala tom državom.

Pritom valja reći da, unatoč priznanju Berlina da su za genocid nad afričkim narodima odgovorne njemačke kolonijalne vlasti, Njemačka neće potomcima žrtvama isplatiti individualne odštete.

„Priznanje genocida i osnivanje fonda za obeštećenje ne uključuje pravo na odštetu. Ovdje se radi o moralno-političkoj obavezi”, stoji u priopćenju njemačke vlade.

I dok je vlada Namibije pozdravila ishod pregovora kao „korak u pravom smjeru”, namibijska oporba je ustala protiv sporazuma. Najveća oporbena stranka PDM čak govori o „uvredi” za Namibiju - tvrdeći da sporazum ide nauštrb potomaka žrtava - te predbacuje njemačkoj vladi da nije pregovarala „s dobrim namjerama”.

„Ne mislim da je ovo najbolje što je namibijska vlada mogla dobiti od Njemačke”, rekao je Mike Kavekotora iz oporbene stranke RDP, dok neki predstavnici oporbe zahtijevaju bojkotiranje sporazuma u parlamentu, inzistirajući na direktnim isplatama odštete potomcima naroda Herero i Nama.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLJE IKAD NEGO NIKAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BOLJE IKAD NEGO NIKAD 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-28 19:56:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-28 20:15:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-28 20:15:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 342 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17987762.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tobias Schwarz\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Njema\u010dki ministar vanjskih poslova Heiko Maas odr\u017eao je konferenciju za novinare"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1119","hd_17987762_1920.jpg":"1920x1080","k_17987762_1280.jpg":"1280x1280","k_17987762_1024.jpg":"1024x1024","k_17987762_640.jpg":"640x640","k_17987762_480.jpg":"480x480","k_17987762_340.jpg":"340x340","k_17987762_220.jpg":"220x220","o_17987762_1280.jpg":"1280x746","o_17987762_1024.jpg":"1024x596","o_17987762_640.jpg":"640x373","o_17987762_480.jpg":"480x279","o_17987762_340.jpg":"340x198","o_17987762_220.jpg":"220x128","h_17987762_1280.jpg":"1280x854","h_17987762_1024.jpg":"1024x683","h_17987762_640.jpg":"640x427","h_17987762_480.jpg":"480x320","h_17987762_340.jpg":"340x227","h_17987762_220.jpg":"220x147","pp_17987762_1280.jpg":"1006x1280","pp_17987762_1024.jpg":"805x1024","pp_17987762_640.jpg":"503x640","pp_17987762_480.jpg":"377x480","pp_17987762_340.jpg":"267x340","pp_17987762_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4085893 Threads: 3 Questions: 121995311 Slow queries: 53306 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3716215 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije-1102061 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije-1102061?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287969 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252128 [name] => namibija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => namibija [link] => /tag/namibija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 211122 [name] => genocid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => genocid [link] => /tag/genocid ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLJE IKAD NEGO NIKAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika priča o jednom genocidu s početka 20. stoljeća: ‘Mi, Nijemci, tražimo oprost od potomaka žrtava naroda Namibije‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-26-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17987762.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tobias Schwarz/AFP [mainImageDesc] => Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas održao je konferenciju za novinare [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17987762.jpg [title] => Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas održao je konferenciju za novinare Tobias Schwarz/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za dobre želje i priznanje genocida nikad nije kasno. O tome govori ovotjedni primjer iz Njemačke.

Više od sto godina nakon što su njemačke kolonijalne vlasti na prostoru današnje Namibije pobile desetke tisuća pripadnika autohtonih plemena Herero i Nama - što povjesničari drže „prvim genocidom 20. stoljeća” - aktualna vlada u Berlinu priznala je da se radilo o genocidu, te je preuzela odgovornost za taj zločin.

Povjesničari su utvrdili da su od 1904. do 1908. njemački kolonizatori ubili 65-80 tisuća pripadnika plemena Herero, odnosno preko tri četvrtine plemenske populacije, te 10-20 tisuća članova plemena Nama, što je činilo polovicu tog plemena.

„Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, poručio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, istaknuvši da ovaj potez Njemačke predstavlja „gestu prepoznavanja neizmjerne patnje žrtava”.

„Sretan sam što smo postigli jedinstveni stav oko zajedničkog odnosa prema najmračnijem razdoblju naše povijesti. U svjetlu njemačke povijesne i moralne odgovornosti, za počinjene zločine tražit ćemo oprost od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Maas.

Ovo priznanje ima i financijsku klauzulu. Kako je pojasnio njemački šef diplomacije, Njemačka će podržati „obnovu i razvoj” Namibije putem posebnog fonda u visini od 1,1 milijardu eura: taj će se iznos isplaćivati tijekom idućih 30 godina, s ciljem da primarno bude namijenjen potomcima naroda Herero i Nama.

Konkretno, iz fonda će se financirati infrastrukturni projekti te programi za razvoj obrazovanja i poljoprivrede u područjima koja nastanjuju današnji pripadnici spomenutih naroda.

Surovi general Von Trotha

 

Tadašnje Njemačko Carstvo područjem današnje Namibije – koje se tada zvalo Njemačka Jugozapadna Afrika - vladalo je od 1884. do 1915. godine (potom kolonizator postaje Južna Afrika, a neovisnost Namibija stječe tek 1990. godine), dok je genocid nad namibijskim narodima počinjen za vrijeme vladavine cara Wilhelma II.

Nulta točka genocida je bitka na visoravni Waterberg (današnji nacionalni park) od 11. kolovoza 1904., nakon što se pleme Herero pobunilo zbog oduzimanja zemlje i stoke, a uskoro se ustanku pridružilo i pleme Nama. Radi gušenja pobune, Carstvo šalje generala Lothara von Trothu, koji svojim trupama naređuje istrebljenje čitavog plemena Herero.

Tijekom bitke kod Waterberga njemačke trupe pobile su tisuće Herero ratnika, a ostatak plemena – uključujući i žene i djecu - prognale u pustinju Kalahari, gdje ih je na desetke tisuća pomrlo od žeđi. Samo u toj bitci živote je izgubilo između 50 i 60 tisuća pripadnika plemena.

Golemi nerazmjer u odnosima snaga i ratne tehnike vidi se iz činjenice da je tijekom bitke ubijeno svega 26 njemačkih vojnika, dok ih je 60 ranjeno.

Bitka kod Waterberga bila je stravični uvod u genocid: dok je oko 1900. godine narod Herero brojio između 80 i 100 tisuća ljudi, već 1911. ih je ostalo samo 15-16 tisuća.

'U ime Boga, oprostite!'

 

Prvi javni znak njemačkog kajanja došao je tek 11. kolovoza 2004., na 100. godišnjicu masakra kod Waterberga, kad je na namibijsku visoravan stigla tadašnja njemačka ministrica za razvoj Haidemarie Wieczorek-Zeul, pripadnica lijevog krila njemačkog SPD-a, koja je od naroda Herero – čijih se nekoliko tisuća pripadnika okupilo na komemoraciji - zatražila „oprost za Njemačku”.

„Zločini koji su počinjeni u tom razdoblju danas bi se zvali genocidom, a general Von Trotha bio bi izveden pred sud i osuđen. Mi Nijemci prihvaćamo našu moralnu i povijesnu odgovornost, kao i krivnju za ponašanje Nijemaca iz tog razdoblja. U ime Boga, molim vas da nam oprostite”, kazala je te 2004. Wieczorek-Zeul, uz pljesak okupljenih pripadnika plemena.

Pa ipak, do konačnog službenog priznanja njemačke vlade da se radilo o genocidu proći će još punih 17 godina, a prva iduća pokajnička gesta Berlina dogodit će se u listopadu 2011., kada je Njemačka u Namibiju vratila prvih dvadesetak lubanja pobijenih Herero ratnika.

Naime, da čitava priča bude još neljudskija, nakon pokolja u Waterbergu posmrtni ostaci pobijenih Herero ratnika upućeni su u Berlin kako bi njemački eugenički stručnjaci mogli proučavati „rasne razlike” kod zapadnoafričkih naroda.

Procjenjuje se da su njemačke kolonijalne vlasti u Berlin poslale lubanje i kosti više tisuća (između tri i sedam tisuća) pripadnika naroda Herero i Nama. Neki od tih ljudskih ostataka korišteni su u eksperimentima, a dio je prodan kolekcionarima širom Europe.

'Vraćamo lubanje vaših ratnika'

Konačno, u listopadu 2011. berlinska Sveučilišna klinika Charite vratila je Namibiji dvadeset lubanja pripadnika plemena Nama i Herero, uz prigodnu ispriku čelnih ljudi klinike:

„Na ovaj korak naša Sveučilišna klinika Charite odlučila se zato što su lubanje u Njemačku stigle u vrlo upitnom moralno-etičkom kontekstu. U svakom slučaju moramo reći da se znanost poslužila političkim okolnostima i time na neki način 'okaljala ruke'. Klinika Charite se želi ispričati, odnosno narode u Namibiji zamoliti za oproštenje”, rekao je na svečanosti povodom vraćanja afričkih lubanja Tomas Schnalke, voditelj Medicinsko-povijesnog muzeja klinike Charite.

Na tu berlinsku svečanost iz 2011., osim predstavnika njemačkog političkog vrha i brojnih znanstvenika, stigla je i delegacija od 73 člana iz Namibije, a među njima i predstavnici Saveza žrtava naroda Herero i Nama.

„Rasprava o zločinima nad našim narodima ne smije se odvijati bez nas. Bez obzira koliko će njemačka vlada namibijskoj vladi isplatiti novca, za nas će to uvijek biti samo jedna vrsta dogovora između dviju država. To nije 'popravljanje' prošlosti onako kako mi to zamišljamo. Njemačke vlade nikada po ovom pitanju nisu razgovarale s predstavnicima Herera i Nama. Mi dosad nismo nikad bili u prilici reći što osjećamo i očekujemo”, rekla je tada Utjiua Muinjangue, predsjednica Saveza žrtava naroda Herero.

Tragom armenskog genocida

 

Novi napredak prema njemačkom službenom priznanju genocida nad afričkim narodima postignut je 2015. godine, nakon što je njemački Bundestag službeno priznao da je Osmansko Carstvo 1915. počinilo genocid nad Armencima („armenski genocid”). To je bio signal za njemačke nevladine udruge i lijevi dio tamošnje političke scene da pojača pritisak na službeni Berlin oko priznanja „namibijskog genocida”.

„Ne može se stalno od drugih zahtijevati odgovornost, već čovjek mora priznati i vlastitu krivicu i tako je i nazvati”, izjavila je u to vrijeme ranije spomenuta njemačka ministrica Wieczorek-Zeul, tada već u političkoj mirovini.

Njezin je pritisak urodio plodom, pa se predsjedavajući Bundestaga Norbert Lammert složio da bi se njemački zločini u Africi otprije stotinu godina mogli okarakterizirati kao genocid.

„Mi se moramo suočiti s poviješću i odgovornošću, baš kao što se i Vlada Turske mora suočiti s odgovornošću za genocid nad Armencima”, napisao je tada Lammert za njemački list „Die Zeit”, a njegov su stav pozdravile i tamošnje nevladine udruge.

„Od njemačke vlade tražimo da prizna kolonijalni rat protiv naroda Nama i Herero kao genocid. Također tražimo ispriku najviših državnih dužnosnika, od predsjednika, ureda kancelarke i Bundestaga, kao i povrat svih posmrtnih ostataka žrtava tog čina”, izjavio je tada za „Deutsche Welle” aktivist Christian Kopp iz nevladine organizacije Berlin Postkolonial.

Uloga cara Wilhelma

 

Spomenuta udruga tada je pokrenula kampanju da njemački pokolj namibijskih plemena prestane biti „službena tabu-tema”, a posebno je problematizirala ulogu cara Wilhelma u zločinu, kao i način na koji se taj zločin prikazuje u njemačkim povijesnim udžbenicima.

Među ostalim, berlinski aktivisti tada su – kao svojevrsna preteča BLM pokreta - kritizirali postojanje spomenika koji slave njemačku kolonijalnu povijest, a posebno spomenik sedmorici njemačkih boraca poginulih u bitci kod Waterberga, koji se nalazi u Columbiadamm ulici u Berlinu.

„Godinama smo ulagali žalbe zbog tog spomenika i konačno su gradske vlasti postavile i spomen-ploču u znak sjećanja na namibijske žrtve. Ipak, ta omanja kamena ploča ne odaje počast namibijskim žrtvama na pravi način. Spomen-ploča za 80.000 ubijenih Namibijaca postavljena je ispod velikog spomenika sedmorici njemačkih vojnika koji su, u načelu, pripadali postrojbama koje su počinile genocid”, rekao je tada Kopp.

Združeni napori njemačke ljevice i berlinskih aktivista urodili su plodom: iste te 2015. započeli su službeni pregovori između njemačke i namibijske vlade o sporazumu koji će uključiti službenu ispriku Njemačke za genocid. Ti su pregovori sad konačno završeni. Idući korak je potpisivanje deklaracije koja će uključivati predstavnike Herero i Nama zajednica te predstavnika Njemačke.

Namibijska oporba protiv sporazum

 

Kako pišu njemački mediji, deklaracija o priznavanju genocida i naknadi štete bit će potpisana početkom lipnja u Windhoeku, glavnom gradu Namibije. Nakon što parlamenti Namibije i Njemačke ratificiraju deklaraciju, njemački predsjednik Frank Steinmeier obratit će se namibijskom parlamentu i službeno se ispričati za sve događaje iz razdoblja kada je Njemačka vladala tom državom.

Pritom valja reći da, unatoč priznanju Berlina da su za genocid nad afričkim narodima odgovorne njemačke kolonijalne vlasti, Njemačka neće potomcima žrtvama isplatiti individualne odštete.

„Priznanje genocida i osnivanje fonda za obeštećenje ne uključuje pravo na odštetu. Ovdje se radi o moralno-političkoj obavezi”, stoji u priopćenju njemačke vlade.

I dok je vlada Namibije pozdravila ishod pregovora kao „korak u pravom smjeru”, namibijska oporba je ustala protiv sporazuma. Najveća oporbena stranka PDM čak govori o „uvredi” za Namibiju - tvrdeći da sporazum ide nauštrb potomaka žrtava - te predbacuje njemačkoj vladi da nije pregovarala „s dobrim namjerama”.

„Ne mislim da je ovo najbolje što je namibijska vlada mogla dobiti od Njemačke”, rekao je Mike Kavekotora iz oporbene stranke RDP, dok neki predstavnici oporbe zahtijevaju bojkotiranje sporazuma u parlamentu, inzistirajući na direktnim isplatama odštete potomcima naroda Herero i Nama.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tobias Schwarz/AFP
Tobias Schwarz/AFP
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas održao je konferenciju za novinare
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije-1102061 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=be5536339b3ac44b15307c5069898bc8e00838d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+pri%C4%8Da+o+jednom+genocidu+s+po%C4%8Detka+20.+stolje%C4%87a%3A+%E2%80%98Mi%2C+Nijemci%2C+tra%C5%BEimo+oprost+od+potomaka+%C5%BErtava+naroda+Namibije%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije-1102061 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-jednom-genocidu-s-pocetka-20-stoljeca-mi-nijemci-trazimo-oprost-od-potomaka-zrtava-naroda-namibije-1102061 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLJE IKAD NEGO NIKAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBOLJE IKAD NEGO NIKAD

Velika priča o jednom genocidu s početka 20. stoljeća: ‘Mi, Nijemci, tražimo oprost od potomaka žrtava naroda Namibije‘

Piše Damir Pilić
28. svibnja 2021. - 22:15

Za dobre želje i priznanje genocida nikad nije kasno. O tome govori ovotjedni primjer iz Njemačke.

Više od sto godina nakon što su njemačke kolonijalne vlasti na prostoru današnje Namibije pobile desetke tisuća pripadnika autohtonih plemena Herero i Nama - što povjesničari drže „prvim genocidom 20. stoljeća” - aktualna vlada u Berlinu priznala je da se radilo o genocidu, te je preuzela odgovornost za taj zločin.

Povjesničari su utvrdili da su od 1904. do 1908. njemački kolonizatori ubili 65-80 tisuća pripadnika plemena Herero, odnosno preko tri četvrtine plemenske populacije, te 10-20 tisuća članova plemena Nama, što je činilo polovicu tog plemena.

„Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, poručio je njemački minista...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:26