StoryEditorOCM
SvijetPRIJATELJSKI ODNOSI

‘Vaše brodove nećemo dirati‘: Hutiji postigli sporazum s Rusijom i Kinom

Piše Damir Pilić
30. ožujka 2024. - 21:34

Za nekoga projektili, za nekoga slobodan prolaz - jemenski Hutiji sklopili su dogovor s Rusijom i Kinom da njihovi brodovi mogu nesmetano prolaziti Crvenim morem i Adenskim zaljevom, bez bojazni da će biti napadnuti hutijevskim projektilima ili bespilotnim letjelicama.

Kako javlja američki Bloomberg, dogovor je postignut u Omanu, gdje se s kineskim i ruskim diplomatima sastao visoki politički dužnosnik hutijevskog pokreta Mohammed Abdel Salam.

Izraelski list Times of Israel, pak, podsjeća da sporazum iz Omana formalizira obvezu koju su Hutiji preuzeli još u siječnju, kada je ova proiranska islamistička skupina prvi put zajamčila Kini i Rusiji da njihovi brodovi u Crvenom moru i Adenskom zaljevu neće biti napadani.

Zauzvrat, Rusija i Kina obećale su Hutijima političku podršku na globalnoj sceni, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN-a. Bloomberg navodi kako „nije sasvim jasno kako bi se ta podrška očitovala”, ali smatra da bi mogla uključivati „blokiranje rezolucija protiv grupe”.

Nelagoda na Zapadu

Kao što je poznato, jemenski Hutiji već mjesecima - u znak solidarnosti s Palestinom - gađaju izraelske, američke i britanske brodove u Crvenom moru, što je izazvalo poremećaje u svjetskom brodarskom sustavu, a Hutije nisu zaustavili ni američko-britanski raketni napadi na njihove položaje u Jemenu.

„Islamistička šijitska skupina isprva je tvrdila da gađa samo brodove povezane s Izraelom, iako su napadnuti i brodovi bez ikakvih očitih poveznica. Kasnije je proširila svoje kriterije kako bi uključila brodove povezane sa SAD-om i Velikom Britanijom,

budući da su te dvije zemlje izvele niz napada na ciljeve Hutija u Jemenu, u uglavnom neuspješnom pokušaju odvraćanja skupine”, piše Times of Israel.

Ovaj sporazum proiranske skupine s Moskvom i Pekingom izazvao je negodovanje i nelagodu na Zapadu, koji smatra da se njegovi neprijatelji povezuju, kako je to za Bloomberg komentirao politički analitičar David Asher, viši suradnik na Hudson institutu:

- Kina i Rusija produbljuju svoj strateški savez s teroristima koje podržava Iran. To je daljnji znak nastajanja novog svjetskog poremećaja koji prijeti slobodi plovidbe, trgovine, tranzita i komunikacija – rekao je Asher, ustvrdivši kako „nitko ne bi trebao sumnjati da Putin i Xi sve više koordiniraju svoje poteze s Teheranom”.

Podsjetimo, Iran od lani dijeli članstvo s Rusijom i Kinom u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SZO), a od ove godine i u skupini BRICS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:58