StoryEditorOCM
Svijetbez otpora

Uzbekistan pred povijesnom odlukom: biraju socijalnu državu za mogućnost predsjedniku da dobije još dva mandata

Piše Hina
30. travnja 2023. - 07:53

Uzbekistanci u nedjelju glasaju za ustavne amandmane koji bi im trebali omogućiti veću socijalnu zaštitu u zamjenu za produženje mandata predsjedniku Šavkatu Mirzijajevu i njegov teoretski ostanak na vlasti do 2040. godine. 

Mirzijajev (65) inače ima ugled liberalnog reformatora koji je dokinuo izolacionističku politiku svojih prethodnika i policijsku državu. 

Iako uzbekistanski zapadni partneri vjerojatno neće blagonaklono gledati na pokušaj proširenja predsjedničkih ovlasti, Mirzijajev malo toga riskira jer zapad traži potporu svih bivših sovjetskih zemalja u naporima da izolira Rusiju. 

Iako i postojeći i predloženi novi ustav broj uzastopnih predsjedničkih mandata ograničava na dva, dužnosnici kažu da bi u slučaju usvajanja novog ustava Mirzijajev krenuo od nule. 

A kako se u novom prijedlogu predsjednički mandat s pet produžuje na sedam godnina, Mirzijajev bi u teoriji mogao ostati na vlasti do 2040. 

U isto vrijeme, novi amandmanima Uzbekistan bi bio proglašen "socijalnom državom" s većim socijalnim davanjima, a dopušteno bi bilo i privatno vlasništvo nad svom zemljom, a ne samo poljoprivrednom. 

Također bi se ukinula smrtna kazna i unaprijedila temeljna prava poput zaštite osobne slobode od samovolje vlasti. 

Navedene reforme, uključujući i proširenje predsjedničkih ovlasti, gotovo da nisu naišle na protivljenje javnosti. 

Za valjanost referenduma odaziv mora biti pedeset posto plus jedan glas od 19,7 milijuna birača. Rezultati se očekuju u ponedjeljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:44