stdClass Object ( [id] => 1295243 [title] => Ukrajinski vojnici u strogoj tajnosti noću uklanjaju vlastite mine: ‘Ruke se svima tresu, ali moramo to obaviti ručno‘ [alias] => ukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se Ukrajina priprema za dugo najavljivanu ofenzivu, prva prepreka koju njezini vojnici moraju savladati nisu ruski obrambeni redovi, nego njihove vlastite mine.

Poput Rusije, Ukrajina je postavila na tisuće mina duž svoje linije obrane. A da bi napredovale na okupirani teritorij, kijevske trupe sada moraju proći kroz ove linije a da Rusi ne primijete da su tu dovedeni teški strojevi za razminiranje ili da su aktivirane eksplozije. To znači da specijalisti za razminiranje moraju izaći na polja i tiho, da ih nitko ne vidi i ne čuje, ukloniti mine.

Rade to ručno. Noću.

“Ruke se svima tresu”, rekao je 42-godišnji zapovjednik inženjerije u 1. tenkovskoj brigadi, kojeg The Washington Post iz sigurnosnih razloga identificira samo po kodnim imenom Klimat.

Ovakvi poslovi razminiranja odvijaju se već tjednima, kazao je Klimat reporterima uglednog The Washington Posta, no naravno da iz sigurnosnih razloga nije otkrio na kojim lokacijama radi niti kojim se metodama za deaktivaciju mina koristi.

„Nakon što je put očišćen, postavljaju se znakovi. Ponekad osvijetljeni, sa snopovima okrenutim od ruskih položaja - da pokažu put naprijed", objasnio je Klimat.

To je tek prvi korak. Zatim dolazi probijanje ruskih utvrda i borba s neprijateljem.

---

---

Mjesto gdje će započeti ukrajinska ofenziva ukrajinski vojni vrh krije kao zmija noge. Nemoguće je znati gdje će točno početi. No špekulacije su u najvećoj mjeri usmjerene na regiju Zaporižja budući da je ona strateška žila kucavica za ruske okupatore. Ako Ukrajina krene prema jugu kroz tu regiju, ima šanse da prekine "kopneni most" koji povezuje okupirani Krim s Rusijom.

S obzirom na to da Rusi po svaku cijenu žele zadržati nasilno otetu zemlju u Zaporižju - nepregledna prostranstva s pitomim poljima pretvorili su u dobro utvrđenu mrežu rovova i drugih obrambenih prepreka koje se mogu vidjeti čak i iz svemira.

Kako bi ponovno preuzeli teritorij i otjerali Ruse, Ukrajinci će se morati probijati kroz ove utvrde. To zahtijeva posebnu obuku i opremu, kao i pažljivo izviđanje kako bi se pronašla slaba točka - vjerojatno jedan od niza razloga zašto dugo očekivana protuofenziva još nije započela.

---

image

Ukrajinski pirotehničari imaju pune ruke posla 

Sergei Supinsky/Afp
---

Serhij Matveičuk, pukovnik u ukrajinskoj Upravi inženjerijskih trupa, rekao je za The Washington Post da je Rusija stvorila masivni sustav inženjerijskih barijera koji je ozbiljna prepreka mobilnosti trupa. Cilj ruskoga golemog projekta utvrđenja je usporiti potencijalni napad i usmjeriti sve ukrajinske snage da se probijaju kroz vrlo usko područje. To bi omogućilo ruskim jedinicama da se pregrupiraju i dalo vremena njihovu topništvu da udari po Ukrajincima, potencijalno okončavši protuofenzivu prije nego što stvarno i počne. Ako u tome uspiju, to bi moglo biti krvoproliće.

"To je vrlo slično Prvom svjetskom ratu", veli Mark Cancian, umirovljeni časnik Marinskog korpusa i stručnjak za obranu iz Centra za strateške i međunarodne studije, uspoređujući to s krvavim zastojem rovovskog ratovanja u ratnom sukobu prije više od jednog stoljeća.

"Ako se Rusi budu žestoko borili, bit će teško probiti se", govori Cancian.

Ukrajinski dužnosnici odbijaju razgovarati o bilo kakvim pojedinostima plana probijanja ruskih utvrda, strahujući od objavljivanja operativnih informacija koje bi Rusija mogla iskoristiti. Matveičuk i drugi ukrajinski dužnosnici razgovarali su s The Postom pod uvjetom da se njihove lokacije nipošto ne otkrivaju.

---

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp
---

Ukrajinski inženjeri i specijalisti za razminiranje rade punom parom, u nekim slučajevima koristeći novu opremu dizajniranu za probijanje ove vrste obrane, uključujući posebno modificirana vozila temeljena na slavnom njemačkom borbenom tenku Leopard 2. Finska je od Leoparda napravila specijalna vozila za probijanje neprijateljske obrane koja su stigla u Ukrajinu. Leopard 2R je 69-tonski dizelski tenk Leopard 2A4 koji je finska tvrtka "Patria" transformirala u specijalizirano inženjersko vozilo čija je glavna uloga bušiti rupu u obrambenim utvrdama.

---

---

U tu svrhu "Patria" je skinula kupole tenkova i opremila njihove trupove minskim plugovima koji bi trebali detonirati sve mine i očistiti put sve do rovova i bermi koje vojske obično grade iza minskih polja. I ukrajinski časnik Metveičuk za The W. Post kazuje da su teški inženjerski tenkovi poput Leoparda 2R posebno korisni jer mogu ne samo razminirati mine, već i probiti druge prepreke poput ograda i nasipa.

„Najbolja opcija za tu vrstu posla je vozilo za napadno razaranje M1150 Assault Breacher Vehicle, temeljeno na šasiji američkog borbenog tenka M1 Abrams. No, ono nije dostupno Ukrajini", rekao je Matveičuk. Od Washingtona je traženo da ih pošalju, ali to još nije učinjeno.

Neki vojni analitičari smatraju da se Zapad usredotočio na projektile, oklopna vozila i streljivo, a da nisu dali pravu potporu za probijanje ruske obrane.

"Unatoč značajnoj količini oružja koje je pruženo Ukrajini za odbijanje napada agresora, problematično pitanje je osiguranje inženjerskih jedinica s inženjerskim tenkovima i drugim tehnologijama", naveo je Matveičuk.

---

image

Svi čekaju k‘o zapeta puška 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
---

---

image

Satelitska slika Maxara prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju

AFP
---

Prema ukrajinskim vojnicima, Rusija postavlja svoje mine prema obrascu: jedna linija protutenkovskih mina, potom linija protupješačkih eksplozivnih sredstava te opet još jedna linija protutenkovskih mina. Dronovi se mogu koristiti za uočavanje protutenkovskih mina, ali protupješačke mine je teže pronaći. U teoriji, topnička vatra može eksplodirati mine izdaleka, ali ukrajinski vojnici kažu da je nemoguće biti siguran da su sve mine u nekom području uništene. Umjesto toga, moderne vojske koriste posebno dizajniranu opremu poput mehaniziranih čistača mina, inženjerskih tenkova i linijskih punjenja: uređaja koji koriste eksplozive spojene na konopac za čišćenje određenog područja od mina.

Ukrajina ima vlastite strojeve za razminiranje, poput UR-77 Meteorita, vozila sovjetskog dizajna koje koristi istu šasiju kao stara haubica 2S1. Ovo snažno oklopljeno vozilo koristi ugrađene linije za razminiranje kako bi očistilo područja do stotinjak metara ispred sebe. Također se koristi i u ruskoj vojsci.

Steve Danner, bivši inženjer američke vojske koji sada radi kao konzultant za infrastrukturu, smatra kako bi se Ukrajincima trebala poslati i druga oprema. Ukazao je na tip američkog oklopnog rovokopača, IDF Caterpillar D9 koji je razvio Izrael. „Korišteni su u Iraku, ali sada samo hrđaju u skladištu u Kuvajtu. Stvarno sam nervozan jer Ukrajina nije opremljena da se nosi s ovim opsežnim preprekama", rekao je Danner.

---

image

Ukrajinski rovovi 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
---

Ukrajinski vojnici itekako su svjesni da ofenziva ove godine neće biti tako jednostavna kao uspješni protunapadi protiv ruskih snaga prošle jeseni.

"Neprijatelj uči na svojim pogreškama. Bolje su pripremljeni", rekao je Juri, 29-godišnji zapovjednik postrojbe u 1. tenkovskoj brigadi.

Izazov za Rusiju je da pokuša pogoditi gdje će duž fronte duge 950 kilometara Ukrajina izvesti svoje napade, ali satelitske slike pokazuju da je Kremlj itekako svjestan da bi područje Zaporižje moglo biti u fokusu. Linije utvrda izgrađene su ne samo oko Melitopolja, velikoga grada koji sada služi kao rusko logističko središte na jugu, već i duž cesta prema Krimu i na samom poluotoku. Ako ukrajinske snage pronađu put kroz minska polja, tada će morati koristiti strategiju kombiniranih snaga kako bi se brzo probile. Pješaštvo uz podršku artiljerije mora brzo zauzeti rovove prije nego što na njih ukopani ruski vojnici krenu ispaljivati protutenkovske projektile. Ukrajinski tenkovi bi potom morali krenuti naprijed zajedno s inženjerskom opremom, uključujući vozila za premošćivanje koja će omogućiti prelazak preko jaraka i rijeka. Ove će se jedinice morati brzo kretati. Stručnjaci kažu da čak i najmanji proboj u neprijateljskim utvrdama mora biti iskorišten bez oklijevanja za pokret naprijed. S ruskom obranom koja je razvučena duž duge bojišnice brzi ukrajinski napadi imaju šanse nadvladati je.

---

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
---

---

image
Sergey Bobok/Afp
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zahtjevna operacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => zahtjevna operacija 2 0 8076 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 09:27:41 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-02 13:17:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-02 13:17:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3235 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ukrajinski vojnici u strogoj tajnosti noću uklanjaju vlastite mine: 'Ruke se svima tresu, ali moramo to obaviti ručno' [metakey] => rat u Ukrajini , protofenziva , rusija, mine, leopard, zmajevi zubi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017175.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017439.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017440.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016979.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/24947488.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017089.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017120.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017121.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017122.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017177.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017178.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017179.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25017180.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Sergei Supinsky\/Afp","Sergey Bobok\/Afp","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","Diego Herrera Carcedo\/Anadolu Agency Via Afp","Diego Herrera Carcedo\/Anadolu Agency Via Afp","Muhammed Enes Yildirim\/Anadolu Agency Via Afp","Virginie Nguyen Hoang\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinski vojnici obu\u010deni za upravljanje njema\u010dkim tenkom Leopard spremni za protuofenzivu\u00a0<\/p>","

Ukrajinski pirotehni\u010dari imaju pune ruke posla\u00a0<\/p>","","

Satelitska slika Maxara prikazuje ruske utvr\u0111ene linije u Zapori\u017eju<\/p>","

Britanski\u00a0tenk Challenger 2 spreman za protuofenzivu\u00a0\u00a0<\/p>","","","","","

Ukrajinski rovovi\u00a0<\/p>","

Svi \u010dekaju k\u2018o zapeta pu\u0161ka\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25017175_1920.jpg":"1920x1080","k_25017175_1280.jpg":"1280x1280","k_25017175_1024.jpg":"1024x1024","k_25017175_640.jpg":"640x640","k_25017175_480.jpg":"480x480","k_25017175_340.jpg":"340x340","k_25017175_220.jpg":"220x220","o_25017175_1280.jpg":"1280x852","o_25017175_1024.jpg":"1024x682","o_25017175_640.jpg":"640x426","o_25017175_480.jpg":"480x319","o_25017175_340.jpg":"340x226","o_25017175_220.jpg":"220x146","h_25017175_1280.jpg":"1280x854","h_25017175_1024.jpg":"1024x683","h_25017175_640.jpg":"640x427","h_25017175_480.jpg":"480x320","h_25017175_340.jpg":"340x227","h_25017175_220.jpg":"220x147","pp_25017175_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017175_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017175_640.jpg":"640x814","pp_25017175_480.jpg":"480x611","pp_25017175_340.jpg":"340x432","pp_25017175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_25017439_1920.jpg":"1920x1080","k_25017439_1280.jpg":"1280x1280","k_25017439_1024.jpg":"1024x1024","k_25017439_640.jpg":"640x640","k_25017439_480.jpg":"480x480","k_25017439_340.jpg":"340x340","k_25017439_220.jpg":"220x220","o_25017439_1280.jpg":"1280x851","o_25017439_1024.jpg":"1024x681","o_25017439_640.jpg":"640x425","o_25017439_480.jpg":"480x319","o_25017439_340.jpg":"340x226","o_25017439_220.jpg":"220x146","h_25017439_1280.jpg":"1280x854","h_25017439_1024.jpg":"1024x683","h_25017439_640.jpg":"640x427","h_25017439_480.jpg":"480x320","h_25017439_340.jpg":"340x227","h_25017439_220.jpg":"220x147","pp_25017439_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017439_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017439_640.jpg":"640x814","pp_25017439_480.jpg":"480x611","pp_25017439_340.jpg":"340x432","pp_25017439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_25017440_1920.jpg":"1920x1080","k_25017440_1280.jpg":"1280x1280","k_25017440_1024.jpg":"1024x1024","k_25017440_640.jpg":"640x640","k_25017440_480.jpg":"480x480","k_25017440_340.jpg":"340x340","k_25017440_220.jpg":"220x220","o_25017440_1280.jpg":"1280x851","o_25017440_1024.jpg":"1024x681","o_25017440_640.jpg":"640x425","o_25017440_480.jpg":"480x319","o_25017440_340.jpg":"340x226","o_25017440_220.jpg":"220x146","h_25017440_1280.jpg":"1280x854","h_25017440_1024.jpg":"1024x683","h_25017440_640.jpg":"640x427","h_25017440_480.jpg":"480x320","h_25017440_340.jpg":"340x227","h_25017440_220.jpg":"220x147","pp_25017440_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017440_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017440_640.jpg":"640x814","pp_25017440_480.jpg":"480x611","pp_25017440_340.jpg":"340x432","pp_25017440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"752x408","hd_25016979_1920.jpg":"1920x1080","k_25016979_1280.jpg":"1280x1280","k_25016979_1024.jpg":"1024x1024","k_25016979_640.jpg":"640x640","k_25016979_480.jpg":"480x480","k_25016979_340.jpg":"340x340","k_25016979_220.jpg":"220x220","o_25016979_1280.jpg":"1280x694","o_25016979_1024.jpg":"1024x555","o_25016979_640.jpg":"640x347","o_25016979_480.jpg":"480x260","o_25016979_340.jpg":"340x184","o_25016979_220.jpg":"220x119","h_25016979_1280.jpg":"1280x854","h_25016979_1024.jpg":"1024x683","h_25016979_640.jpg":"640x427","h_25016979_480.jpg":"480x320","h_25016979_340.jpg":"340x227","h_25016979_220.jpg":"220x147","pp_25016979_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016979_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016979_640.jpg":"640x814","pp_25016979_480.jpg":"480x611","pp_25016979_340.jpg":"340x432","pp_25016979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_24947488_1920.jpg":"1920x1080","k_24947488_1280.jpg":"1280x1280","k_24947488_1024.jpg":"1024x1024","k_24947488_640.jpg":"640x640","k_24947488_480.jpg":"480x480","k_24947488_340.jpg":"340x340","k_24947488_220.jpg":"220x220","o_24947488_1280.jpg":"1280x858","o_24947488_1024.jpg":"1024x686","o_24947488_640.jpg":"640x429","o_24947488_480.jpg":"480x321","o_24947488_340.jpg":"340x227","o_24947488_220.jpg":"220x147","h_24947488_1280.jpg":"1280x854","h_24947488_1024.jpg":"1024x683","h_24947488_640.jpg":"640x427","h_24947488_480.jpg":"480x320","h_24947488_340.jpg":"340x227","h_24947488_220.jpg":"220x147","pp_24947488_1280.jpg":"1280x1628","pp_24947488_1024.jpg":"1024x1303","pp_24947488_640.jpg":"640x814","pp_24947488_480.jpg":"480x611","pp_24947488_340.jpg":"340x432","pp_24947488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x704","hd_25017089_1920.jpg":"1920x1080","k_25017089_1280.jpg":"1280x1280","k_25017089_1024.jpg":"1024x1024","k_25017089_640.jpg":"640x640","k_25017089_480.jpg":"480x480","k_25017089_340.jpg":"340x340","k_25017089_220.jpg":"220x220","o_25017089_1280.jpg":"1280x880","o_25017089_1024.jpg":"1024x704","o_25017089_640.jpg":"640x440","o_25017089_480.jpg":"480x330","o_25017089_340.jpg":"340x233","o_25017089_220.jpg":"220x151","h_25017089_1280.jpg":"1280x854","h_25017089_1024.jpg":"1024x683","h_25017089_640.jpg":"640x427","h_25017089_480.jpg":"480x320","h_25017089_340.jpg":"340x227","h_25017089_220.jpg":"220x147","pp_25017089_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017089_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017089_640.jpg":"640x814","pp_25017089_480.jpg":"480x611","pp_25017089_340.jpg":"340x432","pp_25017089_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017120_1920.jpg":"1920x1080","k_25017120_1280.jpg":"1280x1280","k_25017120_1024.jpg":"1024x1024","k_25017120_640.jpg":"640x640","k_25017120_480.jpg":"480x480","k_25017120_340.jpg":"340x340","k_25017120_220.jpg":"220x220","o_25017120_1280.jpg":"1280x852","o_25017120_1024.jpg":"1024x682","o_25017120_640.jpg":"640x426","o_25017120_480.jpg":"480x319","o_25017120_340.jpg":"340x226","o_25017120_220.jpg":"220x146","h_25017120_1280.jpg":"1280x854","h_25017120_1024.jpg":"1024x683","h_25017120_640.jpg":"640x427","h_25017120_480.jpg":"480x320","h_25017120_340.jpg":"340x227","h_25017120_220.jpg":"220x147","pp_25017120_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017120_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017120_640.jpg":"640x814","pp_25017120_480.jpg":"480x611","pp_25017120_340.jpg":"340x432","pp_25017120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017121_1920.jpg":"1920x1080","k_25017121_1280.jpg":"1280x1280","k_25017121_1024.jpg":"1024x1024","k_25017121_640.jpg":"640x640","k_25017121_480.jpg":"480x480","k_25017121_340.jpg":"340x340","k_25017121_220.jpg":"220x220","o_25017121_1280.jpg":"1280x852","o_25017121_1024.jpg":"1024x682","o_25017121_640.jpg":"640x426","o_25017121_480.jpg":"480x319","o_25017121_340.jpg":"340x226","o_25017121_220.jpg":"220x146","h_25017121_1280.jpg":"1280x854","h_25017121_1024.jpg":"1024x683","h_25017121_640.jpg":"640x427","h_25017121_480.jpg":"480x320","h_25017121_340.jpg":"340x227","h_25017121_220.jpg":"220x147","pp_25017121_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017121_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017121_640.jpg":"640x814","pp_25017121_480.jpg":"480x611","pp_25017121_340.jpg":"340x432","pp_25017121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017122_1920.jpg":"1920x1080","k_25017122_1280.jpg":"1280x1280","k_25017122_1024.jpg":"1024x1024","k_25017122_640.jpg":"640x640","k_25017122_480.jpg":"480x480","k_25017122_340.jpg":"340x340","k_25017122_220.jpg":"220x220","o_25017122_1280.jpg":"1280x852","o_25017122_1024.jpg":"1024x682","o_25017122_640.jpg":"640x426","o_25017122_480.jpg":"480x319","o_25017122_340.jpg":"340x226","o_25017122_220.jpg":"220x146","h_25017122_1280.jpg":"1280x854","h_25017122_1024.jpg":"1024x683","h_25017122_640.jpg":"640x427","h_25017122_480.jpg":"480x320","h_25017122_340.jpg":"340x227","h_25017122_220.jpg":"220x147","pp_25017122_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017122_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017122_640.jpg":"640x814","pp_25017122_480.jpg":"480x611","pp_25017122_340.jpg":"340x432","pp_25017122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017177_1920.jpg":"1920x1080","k_25017177_1280.jpg":"1280x1280","k_25017177_1024.jpg":"1024x1024","k_25017177_640.jpg":"640x640","k_25017177_480.jpg":"480x480","k_25017177_340.jpg":"340x340","k_25017177_220.jpg":"220x220","o_25017177_1280.jpg":"1280x852","o_25017177_1024.jpg":"1024x682","o_25017177_640.jpg":"640x426","o_25017177_480.jpg":"480x319","o_25017177_340.jpg":"340x226","o_25017177_220.jpg":"220x146","h_25017177_1280.jpg":"1280x854","h_25017177_1024.jpg":"1024x683","h_25017177_640.jpg":"640x427","h_25017177_480.jpg":"480x320","h_25017177_340.jpg":"340x227","h_25017177_220.jpg":"220x147","pp_25017177_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017177_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017177_640.jpg":"640x814","pp_25017177_480.jpg":"480x611","pp_25017177_340.jpg":"340x432","pp_25017177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017178_1920.jpg":"1920x1080","k_25017178_1280.jpg":"1280x1280","k_25017178_1024.jpg":"1024x1024","k_25017178_640.jpg":"640x640","k_25017178_480.jpg":"480x480","k_25017178_340.jpg":"340x340","k_25017178_220.jpg":"220x220","o_25017178_1280.jpg":"1280x852","o_25017178_1024.jpg":"1024x682","o_25017178_640.jpg":"640x426","o_25017178_480.jpg":"480x319","o_25017178_340.jpg":"340x226","o_25017178_220.jpg":"220x146","h_25017178_1280.jpg":"1280x854","h_25017178_1024.jpg":"1024x683","h_25017178_640.jpg":"640x427","h_25017178_480.jpg":"480x320","h_25017178_340.jpg":"340x227","h_25017178_220.jpg":"220x147","pp_25017178_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017178_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017178_640.jpg":"640x814","pp_25017178_480.jpg":"480x611","pp_25017178_340.jpg":"340x432","pp_25017178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017179_1920.jpg":"1920x1080","k_25017179_1280.jpg":"1280x1280","k_25017179_1024.jpg":"1024x1024","k_25017179_640.jpg":"640x640","k_25017179_480.jpg":"480x480","k_25017179_340.jpg":"340x340","k_25017179_220.jpg":"220x220","o_25017179_1280.jpg":"1280x852","o_25017179_1024.jpg":"1024x682","o_25017179_640.jpg":"640x426","o_25017179_480.jpg":"480x319","o_25017179_340.jpg":"340x226","o_25017179_220.jpg":"220x146","h_25017179_1280.jpg":"1280x854","h_25017179_1024.jpg":"1024x683","h_25017179_640.jpg":"640x427","h_25017179_480.jpg":"480x320","h_25017179_340.jpg":"340x227","h_25017179_220.jpg":"220x147","pp_25017179_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017179_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017179_640.jpg":"640x814","pp_25017179_480.jpg":"480x611","pp_25017179_340.jpg":"340x432","pp_25017179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25017180_1920.jpg":"1920x1080","k_25017180_1280.jpg":"1280x1280","k_25017180_1024.jpg":"1024x1024","k_25017180_640.jpg":"640x640","k_25017180_480.jpg":"480x480","k_25017180_340.jpg":"340x340","k_25017180_220.jpg":"220x220","o_25017180_1280.jpg":"1280x852","o_25017180_1024.jpg":"1024x682","o_25017180_640.jpg":"640x426","o_25017180_480.jpg":"480x319","o_25017180_340.jpg":"340x226","o_25017180_220.jpg":"220x146","h_25017180_1280.jpg":"1280x854","h_25017180_1024.jpg":"1024x683","h_25017180_640.jpg":"640x427","h_25017180_480.jpg":"480x320","h_25017180_340.jpg":"340x227","h_25017180_220.jpg":"220x147","pp_25017180_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017180_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017180_640.jpg":"640x814","pp_25017180_480.jpg":"480x611","pp_25017180_340.jpg":"340x432","pp_25017180_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7847543 Threads: 6 Questions: 1642787644 Slow queries: 4884405 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111566905 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno-1295243 [printLink] => /vijesti/svijet/ukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno-1295243?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718490 [name] => protofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 15:17:34 [main_article_id] => 0 [alias] => protofenziva [link] => /tag/protofenziva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435466 [name] => mine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mine [link] => /tag/mine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 46724 [name] => leopard [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leopard [link] => /tag/leopard ) [5] => stdClass Object ( [id] => 695791 [name] => zmajevi zubi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-01 09:38:33 [main_article_id] => 0 [alias] => zmajevi-zubi [link] => /tag/zmajevi-zubi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zahtjevna operacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukrajinski vojnici u strogoj tajnosti noću uklanjaju vlastite mine: ‘Ruke se svima tresu, ali moramo to obaviti ručno‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017175.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Ukrajinski vojnici obučeni za upravljanje njemačkim tenkom Leopard spremni za protuofenzivu 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017175.jpg [title] =>

Ukrajinski vojnici obučeni za upravljanje njemačkim tenkom Leopard spremni za protuofenzivu 

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017439.jpg [title] =>

Ukrajinski pirotehničari imaju pune ruke posla 

Sergei Supinsky/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017440.jpg [title] => Sergey Bobok/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016979.jpg [title] =>

Satelitska slika Maxara prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/24947488.jpg [title] =>

Britanski tenk Challenger 2 spreman za protuofenzivu  

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017089.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017120.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017121.jpg [title] => AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017122.jpg [title] => AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017177.jpg [title] =>

Ukrajinski rovovi 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017178.jpg [title] =>

Svi čekaju k‘o zapeta puška 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017179.jpg [title] => Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25017180.jpg [title] => Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se Ukrajina priprema za dugo najavljivanu ofenzivu, prva prepreka koju njezini vojnici moraju savladati nisu ruski obrambeni redovi, nego njihove vlastite mine.

Poput Rusije, Ukrajina je postavila na tisuće mina duž svoje linije obrane. A da bi napredovale na okupirani teritorij, kijevske trupe sada moraju proći kroz ove linije a da Rusi ne primijete da su tu dovedeni teški strojevi za razminiranje ili da su aktivirane eksplozije. To znači da specijalisti za razminiranje moraju izaći na polja i tiho, da ih nitko ne vidi i ne čuje, ukloniti mine.

Rade to ručno. Noću.

“Ruke se svima tresu”, rekao je 42-godišnji zapovjednik inženjerije u 1. tenkovskoj brigadi, kojeg The Washington Post iz sigurnosnih razloga identificira samo po kodnim imenom Klimat.

Ovakvi poslovi razminiranja odvijaju se već tjednima, kazao je Klimat reporterima uglednog The Washington Posta, no naravno da iz sigurnosnih razloga nije otkrio na kojim lokacijama radi niti kojim se metodama za deaktivaciju mina koristi.

„Nakon što je put očišćen, postavljaju se znakovi. Ponekad osvijetljeni, sa snopovima okrenutim od ruskih položaja - da pokažu put naprijed", objasnio je Klimat.

To je tek prvi korak. Zatim dolazi probijanje ruskih utvrda i borba s neprijateljem.

---

---

Mjesto gdje će započeti ukrajinska ofenziva ukrajinski vojni vrh krije kao zmija noge. Nemoguće je znati gdje će točno početi. No špekulacije su u najvećoj mjeri usmjerene na regiju Zaporižja budući da je ona strateška žila kucavica za ruske okupatore. Ako Ukrajina krene prema jugu kroz tu regiju, ima šanse da prekine "kopneni most" koji povezuje okupirani Krim s Rusijom.

S obzirom na to da Rusi po svaku cijenu žele zadržati nasilno otetu zemlju u Zaporižju - nepregledna prostranstva s pitomim poljima pretvorili su u dobro utvrđenu mrežu rovova i drugih obrambenih prepreka koje se mogu vidjeti čak i iz svemira.

Kako bi ponovno preuzeli teritorij i otjerali Ruse, Ukrajinci će se morati probijati kroz ove utvrde. To zahtijeva posebnu obuku i opremu, kao i pažljivo izviđanje kako bi se pronašla slaba točka - vjerojatno jedan od niza razloga zašto dugo očekivana protuofenziva još nije započela.

---

image

Ukrajinski pirotehničari imaju pune ruke posla 

Sergei Supinsky/Afp
---

Serhij Matveičuk, pukovnik u ukrajinskoj Upravi inženjerijskih trupa, rekao je za The Washington Post da je Rusija stvorila masivni sustav inženjerijskih barijera koji je ozbiljna prepreka mobilnosti trupa. Cilj ruskoga golemog projekta utvrđenja je usporiti potencijalni napad i usmjeriti sve ukrajinske snage da se probijaju kroz vrlo usko područje. To bi omogućilo ruskim jedinicama da se pregrupiraju i dalo vremena njihovu topništvu da udari po Ukrajincima, potencijalno okončavši protuofenzivu prije nego što stvarno i počne. Ako u tome uspiju, to bi moglo biti krvoproliće.

"To je vrlo slično Prvom svjetskom ratu", veli Mark Cancian, umirovljeni časnik Marinskog korpusa i stručnjak za obranu iz Centra za strateške i međunarodne studije, uspoređujući to s krvavim zastojem rovovskog ratovanja u ratnom sukobu prije više od jednog stoljeća.

"Ako se Rusi budu žestoko borili, bit će teško probiti se", govori Cancian.

Ukrajinski dužnosnici odbijaju razgovarati o bilo kakvim pojedinostima plana probijanja ruskih utvrda, strahujući od objavljivanja operativnih informacija koje bi Rusija mogla iskoristiti. Matveičuk i drugi ukrajinski dužnosnici razgovarali su s The Postom pod uvjetom da se njihove lokacije nipošto ne otkrivaju.

---

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp
---

Ukrajinski inženjeri i specijalisti za razminiranje rade punom parom, u nekim slučajevima koristeći novu opremu dizajniranu za probijanje ove vrste obrane, uključujući posebno modificirana vozila temeljena na slavnom njemačkom borbenom tenku Leopard 2. Finska je od Leoparda napravila specijalna vozila za probijanje neprijateljske obrane koja su stigla u Ukrajinu. Leopard 2R je 69-tonski dizelski tenk Leopard 2A4 koji je finska tvrtka "Patria" transformirala u specijalizirano inženjersko vozilo čija je glavna uloga bušiti rupu u obrambenim utvrdama.

---

---

U tu svrhu "Patria" je skinula kupole tenkova i opremila njihove trupove minskim plugovima koji bi trebali detonirati sve mine i očistiti put sve do rovova i bermi koje vojske obično grade iza minskih polja. I ukrajinski časnik Metveičuk za The W. Post kazuje da su teški inženjerski tenkovi poput Leoparda 2R posebno korisni jer mogu ne samo razminirati mine, već i probiti druge prepreke poput ograda i nasipa.

„Najbolja opcija za tu vrstu posla je vozilo za napadno razaranje M1150 Assault Breacher Vehicle, temeljeno na šasiji američkog borbenog tenka M1 Abrams. No, ono nije dostupno Ukrajini", rekao je Matveičuk. Od Washingtona je traženo da ih pošalju, ali to još nije učinjeno.

Neki vojni analitičari smatraju da se Zapad usredotočio na projektile, oklopna vozila i streljivo, a da nisu dali pravu potporu za probijanje ruske obrane.

"Unatoč značajnoj količini oružja koje je pruženo Ukrajini za odbijanje napada agresora, problematično pitanje je osiguranje inženjerskih jedinica s inženjerskim tenkovima i drugim tehnologijama", naveo je Matveičuk.

---

image

Svi čekaju k‘o zapeta puška 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
---

---

image

Satelitska slika Maxara prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju

AFP
---

Prema ukrajinskim vojnicima, Rusija postavlja svoje mine prema obrascu: jedna linija protutenkovskih mina, potom linija protupješačkih eksplozivnih sredstava te opet još jedna linija protutenkovskih mina. Dronovi se mogu koristiti za uočavanje protutenkovskih mina, ali protupješačke mine je teže pronaći. U teoriji, topnička vatra može eksplodirati mine izdaleka, ali ukrajinski vojnici kažu da je nemoguće biti siguran da su sve mine u nekom području uništene. Umjesto toga, moderne vojske koriste posebno dizajniranu opremu poput mehaniziranih čistača mina, inženjerskih tenkova i linijskih punjenja: uređaja koji koriste eksplozive spojene na konopac za čišćenje određenog područja od mina.

Ukrajina ima vlastite strojeve za razminiranje, poput UR-77 Meteorita, vozila sovjetskog dizajna koje koristi istu šasiju kao stara haubica 2S1. Ovo snažno oklopljeno vozilo koristi ugrađene linije za razminiranje kako bi očistilo područja do stotinjak metara ispred sebe. Također se koristi i u ruskoj vojsci.

Steve Danner, bivši inženjer američke vojske koji sada radi kao konzultant za infrastrukturu, smatra kako bi se Ukrajincima trebala poslati i druga oprema. Ukazao je na tip američkog oklopnog rovokopača, IDF Caterpillar D9 koji je razvio Izrael. „Korišteni su u Iraku, ali sada samo hrđaju u skladištu u Kuvajtu. Stvarno sam nervozan jer Ukrajina nije opremljena da se nosi s ovim opsežnim preprekama", rekao je Danner.

---

image

Ukrajinski rovovi 

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
---

Ukrajinski vojnici itekako su svjesni da ofenziva ove godine neće biti tako jednostavna kao uspješni protunapadi protiv ruskih snaga prošle jeseni.

"Neprijatelj uči na svojim pogreškama. Bolje su pripremljeni", rekao je Juri, 29-godišnji zapovjednik postrojbe u 1. tenkovskoj brigadi.

Izazov za Rusiju je da pokuša pogoditi gdje će duž fronte duge 950 kilometara Ukrajina izvesti svoje napade, ali satelitske slike pokazuju da je Kremlj itekako svjestan da bi područje Zaporižje moglo biti u fokusu. Linije utvrda izgrađene su ne samo oko Melitopolja, velikoga grada koji sada služi kao rusko logističko središte na jugu, već i duž cesta prema Krimu i na samom poluotoku. Ako ukrajinske snage pronađu put kroz minska polja, tada će morati koristiti strategiju kombiniranih snaga kako bi se brzo probile. Pješaštvo uz podršku artiljerije mora brzo zauzeti rovove prije nego što na njih ukopani ruski vojnici krenu ispaljivati protutenkovske projektile. Ukrajinski tenkovi bi potom morali krenuti naprijed zajedno s inženjerskom opremom, uključujući vozila za premošćivanje koja će omogućiti prelazak preko jaraka i rijeka. Ove će se jedinice morati brzo kretati. Stručnjaci kažu da čak i najmanji proboj u neprijateljskim utvrdama mora biti iskorišten bez oklijevanja za pokret naprijed. S ruskom obranom koja je razvučena duž duge bojišnice brzi ukrajinski napadi imaju šanse nadvladati je.

---

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
---

---

image
Sergey Bobok/Afp
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Sergei Supinsky/Afp Sergey Bobok/Afp AFP AFP AFP AFP AFP AFP Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
AFP

Ukrajinski vojnici obučeni za upravljanje njemačkim tenkom Leopard spremni za protuofenzivu 

Sergei Supinsky/Afp

Ukrajinski pirotehničari imaju pune ruke posla 

AFP

Satelitska slika Maxara prikazuje ruske utvrđene linije u Zaporižju

AFP

Britanski tenk Challenger 2 spreman za protuofenzivu  

AFP
AFP
AFP
AFP
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Svi čekaju k‘o zapeta puška 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno-1295243 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e78271918ee8eb1fe8bb2d5664c9c7e9aa38c4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukrajinski+vojnici+u+strogoj+tajnosti+no%C4%87u+uklanjaju+vlastite+mine%3A+%E2%80%98Ruke+se+svima+tresu%2C+ali+moramo+to+obaviti+ru%C4%8Dno%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno-1295243 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinski-vojnici-u-strogoj-tajnosti-nocu-uklanjaju-vlastite-mine-ruke-se-svima-tresu-ali-moramo-to-obaviti-rucno-1295243 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zahtjevna operacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetzahtjevna operacija

Ukrajinski vojnici u strogoj tajnosti noću uklanjaju vlastite mine: ‘Ruke se svima tresu, ali moramo to obaviti ručno‘

2. lipnja 2023. - 15:17

Dok se Ukrajina priprema za dugo najavljivanu ofenzivu, prva prepreka koju njezini vojnici moraju savladati nisu ruski obrambeni redovi, nego njihove vlastite mine.

Poput Rusije, Ukrajina je postavila na tisuće mina duž svoje linije obrane. A da bi napredovale na okupirani teritorij, kijevske trupe sada moraju proći kroz ove linije a da Rusi ne primijete da su tu dovedeni teški strojevi za razminiranje ili da su aktivirane eksplozije. To znači da specijalisti za razminiranje moraju izaći na polja i tiho, da ih nitko ne vidi i ne čuje, ukloniti mine.

Rade to ručno. Noću.

“Ruke se svima tresu”, rekao je 42-godišnji zapovjednik inženjerije u 1. tenkovskoj brigadi, kojeg The Washington Post iz sigurnosnih razloga identificira samo po kodnim imenom Klimat.

Ovakvi poslovi razmini...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:43