stdClass Object ( [id] => 1333183 [title] => Ukrajinske najbolje agente obučila je CIA, a posebno se to odnosi na vojne špijune: ‘Zamalo su likvidirali Gerasimova‘ [alias] => ukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se približavao graničnoj kontrolnoj točki, pretrpan automobil, koji je prevozio majku i njezinu 12-godišnju kćer, činio se jedva vrijednim pažnje ruskih sigurnosnih dužnosnika. Nimalo im nije bio sumnjiv ni putni kavez za mačku koji je bio dio razrađene, smrtonosne zavjere. Ukrajinski operativci su, naime, u njega ugradili skriveni odjeljak u kojem su skrili dijelove bombe.

Četiri tjedna kasnije, bomba iz toga kaveza eksplodirala je u blizini Moskve, u automobilu koji je vozila Daria Dugina, kći ruskog ultranacionalista i ratnog huškača Aleksandra Dugina.

---

---

Atentat je nosio poruku Rusiji kako ni oni neće biti pošteđeni ratnog pokolja koji su pokrenuli u Ukrajini. Operacijom je upravljala ukrajinska sigurnosna služba, SBU, a atentat iz kolovoza 2022. samo je dio opakog rata koji se vodi u sjeni, a u kojem su, među ostalim, Ukrajinci dvaput pogodili most koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom, spuštali dronove na krovove Kremlja i bušili trupove ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

Misije su uključivale elitne timove ukrajinskih operativaca sastavljenih iz uprava koje su formirane, obučene i opremljene u bliskom partnerstvu s CIA-om.

CIA je potrošila na desetke milijuna dolara kako bi transformirala ukrajinske obavještajne službe formirane u Sovjetskom Savezu u moćne saveznike protiv Moskve.

---

image
AFP
---

Američki obavještajci Ukrajini su dali najnaprednije sustave nadzora, obučavali njihove pripadnike na lokacijama u Ukrajini, kao i u Sjedinjenim Državama, izgradili potpuno nove odjele u ukrajinskoj vojnoobavještajnoj agenciji (GUR) i s njima dijelili obavještajne podatke u razmjerima koji bi bili nezamislivi prije nego što je Rusija 2014. okupirala i anektirala Krim.

Službi sigurnosti Ukrajine malo je nedostajalo da likvidira ruskog načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova dok je bio na fronti. Američki dužnosnici saznali su da Gerasimov planira put na prvu crtu bojišnice, ali su tu informaciju skrivali od Ukrajinaca, strahujući da bi pokušaj njegova ubojstva mogao dovesti do rata između Sjedinjenih Država i Rusije. Međutim, ukrajinska strana ipak je saznala za putovanje. Nakon unutarnje rasprave, Washington je tražio od Ukrajine da zaustavi napad.

"Upozorili smo ih da to ne čine", rekao je visoki američki dužnosnik. "Rekli smo: Hej, ovo je previše!", no poruka je stigla prekasno. Ukrajinska vojska obavijestila je Amerikance da su već pokrenuli napad na položaj generala. Deseci Rusa ubijeni su tijekom tog udara, međutim, general Gerasimov nije bio među poginulima. Nakon toga su ruski visoki vojni čelnici smanjili svoje posjete fronti.

---

image

Gerasimov i Putin 

AFP
---

Ugledni The Washington Post provjerio je ključne pojedinosti suradnje CIA-e i ukrajinskih obavještajnih službi kod više izvora, uključujući zapadne dužnosnike s pristupom neovisnim tokovima obavještajnih podataka. "CIA je značajno prisutna u Kijevu", potvrdili su dobro obaviješteni sugovornici novinarima The Posta.

Dužnosnici američke obavještajne službe tvrde da CIA nije bila uključena u operacije ciljanih ubojstava ukrajinskih obavještajaca, te da je njihov rad usmjeren na jačanje sposobnosti tih službi da prikupe obavještajne podatke o opasnom protivniku. Visoki dužnosnik CIA-e kazao je: "Svaka potencijalna operativna zabrinutost jasno je prenesena ukrajinskim službama." Mnoge ukrajinske tajne operacije imale su jasne vojne ciljeve i pridonijele su obrani zemlje, a brutalne likvidacije kao što je bila ona Darije Dugine Ukrajinci također smatraju "oružjem rata". Tijekom proteklih 20 mjeseci, SBU i njegov vojni pandan GUR izveli su desetke atentata na ruske dužnosnike na okupiranim teritorijima, na kolaboracioniste, vojne časnike iza prvih linija i istaknute pristaše rata duboko u Rusiji. Među ubijenima je i bivši zapovjednik ruske podmornice koji je trčao u parku u ruskom gradu Krasnodaru. Ukrajinska sklonost smrtonosnim operacijama zakomplicirala je njezinu suradnju s CIA-om, izazivajući zabrinutost oko sudioništva agencije i stvarajući nelagodu među nekim dužnosnicima u Kijevu i Washingtonu.

Čak i oni koji takve smrtonosne misije smatraju obranjivima u ratu dovode u pitanje korisnost određenih napada i odluka koje su dovele do smrti civila, uključujući Duginu ili njezina oca, Aleksandra, za kojeg su dužnosnici priznali da je bio prava meta napada.

---

image
AFP
---

"Imamo previše drugih neprijatelja koje je važnije neutralizirati. One ljude koji lansiraju projektile, koji su počinili zločine u Buči", smatra visokopozicionirani ukrajinski sigurnosni dužnosnik. Drugi sugovornici su iskazali i veću zabrinutost zbog okrutne taktike Ukrajine koja se sada može činiti opravdanom, ali poslije bi se moglo pokazati da ju je teško obuzdati. "Svjedoci smo rađanja niza obavještajnih službi koje su poput Mossada 1970-ih", komentirao je bivši visoki dužnosnik CIA-e, misleći na izraelsku špijunsku službu dugo optuživanu za izvršenje atentata u drugim zemljama.

Ukrajinska vještina u takvim operacijama nosi rizike za Rusiju, ali izaziva i probleme kod saveznika.

"Ako ukrajinske obavještajne operacije postanu još hrabrije – ciljajući Ruse u trećim zemljama, možete zamisliti kakav bi to razdor moglo izazvati s partnerima i ozbiljne napetosti oko prihvaćanja strateškim ciljeva Ukrajine, kao što su, primjerice, članstvo u NATO-u i Europskoj uniji", istaknuo je obavještajni izvor.

Dužnosnici SBU-a i GUR-a opisuju svoje proširenje operativnih uloga kao rezultat izvanrednih okolnosti. "Sve mete koje je pogodio SBU potpuno su legalne", rekao je šef ukrajinske službe sigurnosti Vasil Maliuk. Izjava se nije posebno bavila ciljanim ubojstvima, ali Maliuk, koji se prošlog mjeseca sastao s najvišim dužnosnicima CIA-e i drugim američkim dužnosnicima u Washingtonu, rekao je da Ukrajina "čini sve kako bi osigurala da pravedna kazna sustigne sve izdajice, ratne zločince i kolaboracioniste".

---

image

Napad na Moskvu koji je izveo SBU

AFP
---

Dužnosnici CIA-e izrazili su prigovore nakon nekih operacija, ali nisu povukli potporu. Suradnja CIA-e i Ukrajine ukorijenila se nakon političkih prosvjeda 2014., koji su natjerali proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da pobjegne iz zemlje, nakon čega je uslijedila ruska aneksija Krima i naoružavanje separatista u istočnim regijama Donecka i Luhanska. Početne faze suradnje bile su vrlo oprezne, s obzirom na zabrinutost obiju strana da su ukrajinske službe još uvijek pod jakim utjecajem ruskog FSB-a. CIA je radila sa SBU-om na stvaranju potpuno nove uprave, one koja bi se usredotočila na takozvane operacije "aktivnih mjera" protiv Rusije i bila izolirana od drugih SBU-ovih odjela. Nova jedinica nazvana je Peta uprava. Naknadno je dodana i Šesta uprava, koja radi s britanskom špijunskom agencijom MI6.

CIA im je osigurala sigurnu komunikacijsku opremu, sofisticirane uređaje za prisluškivanje koji su Ukrajini omogućili presretanje ruskih telefonskih poziva i mailova. Poslali su im i separatističke uniforme koje su ukrajinskim operativcima omogućile da lakše uđu u okupirane gradove. Prve misije bile su usredotočene na regrutiranje doušnika i na mjere kibernetičkog i elektroničkog prisluškivanja. SBU je također započeo diverzantske operacije i hvatanje separatističkih vođa i ukrajinskih kolaboracionista, od kojih su neki odvedeni na tajna mjesta. Dužnosnici SBU-a otkrivaju i kako su mnogi visoki separatistički zapovjednici i kolaboracionisti likvidirani te da nisu stradali u međusobnim obračunima, kako se to predstavljalo u javnosti. Među ubijenima je i Jevgenij Žilin, vođa proruske militantne skupine u istočnoj Ukrajini, koji je ubijen 2016., u moskovskom restoranu. Godinu dana kasnije zapovjednik proruskih pobunjenika poznat kao Givi ubijen je u Donecku.

---

image
AFP
---

Vojna obavještajna služba GUR ima mlađu ekipu i manje ljudstva iz sovjetskih vremena, pa su Amerikanci ocijenili kako se u njih mogu potpuno pouzdati. "GUR je bila naša mala beba. Dali smo im novu opremu i obuku. GUR-ovi časnici bili su mladi momci, a ne KGB-ovi generali iz sovjetske ere", rekao je dužnosnik za The Washington Post, objašnjavajući kako im je u početku SBU bio prevelik za reformu. Bivši direktor SBU-a Ivan Bakanov prošle je godine bio prisiljen napustiti službu zbog kritika da agencija nije dovoljno agresivno krenula protiv unutarnjih izdajnika. SBU je također otkrio prošle godine da se modemi ruske proizvodnje još uvijek koriste u mrežama agencije, što je izazvalo strku i zahtjev da ih odmah isključe.

"Od 2015. CIA je krenula u tako opsežnu transformaciju GUR-a da smo ga unutar nekoliko godina na neki način ponovno izgradili od nule", rekao je bivši američki obavještajni dužnosnik. Na lokacijama u Ukrajini i, poslije, Sjedinjenim Državama, operativci GUR-a obučavani su vještinama u rasponu od tajnih manevara iza neprijateljskih linija do platformi s oružjem i eksplozivom. Zabrinuti da su GUR-ovi zastarjeli objekti vjerojatno ugroženi od strane ruske obavještajne službe, CIA je platila nove zgrade sjedišta za GUR-ovu posebnu upravu odgovornu za elektroničku špijunažu.

---

image
AFP
---

"Odjednom smo u jednom danu mogli presresti 250.000 do 300.000 zasebnih komunikacija ruske vojske i jedinica FSB-a. Bilo je toliko informacija da sami nismo mogli njima upravljati", rekao je bivši visoki dužnosnik GUR-a. Mnoštvo podataka proslijeđeno je kroz novi ured koji je izgradila CIA u Washington, gdje su ih pomno pregledali američki obavještajni analitičari.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duboke veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => duboke veze 2 0 9453 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-24 10:34:38 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-24 15:58:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-24 15:58:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ukrajinske najbolje agente obučila je CIA, a posebno se to odnosi na vojne špijune: 'Zamalo su likvidirali Gerasimova' [metakey] => CIA, SBU, GUR Ukrajina, rat u Ukrajini , FSB, rusija, Amerika, špijunaža, diverzije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914918.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914967.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914980.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914917.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914919.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914920.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25914944.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pripadnici ukrajinske slu\u017ebe sigurnosti SBU-a\u00a0<\/p>","

Gerasimov i Putin\u00a0<\/p>","

Napad na Moskvu koji je izveo SBU<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","60:25"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25914918_1920.jpg":"1920x1080","k_25914918_1280.jpg":"1280x1280","k_25914918_1024.jpg":"1024x1024","k_25914918_640.jpg":"640x640","k_25914918_480.jpg":"480x480","k_25914918_340.jpg":"340x340","k_25914918_220.jpg":"220x220","o_25914918_1280.jpg":"1280x852","o_25914918_1024.jpg":"1024x682","o_25914918_640.jpg":"640x426","o_25914918_480.jpg":"480x319","o_25914918_340.jpg":"340x226","o_25914918_220.jpg":"220x146","h_25914918_1280.jpg":"1280x854","h_25914918_1024.jpg":"1024x683","h_25914918_640.jpg":"640x427","h_25914918_480.jpg":"480x320","h_25914918_340.jpg":"340x227","h_25914918_220.jpg":"220x147","pp_25914918_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914918_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914918_640.jpg":"640x814","pp_25914918_480.jpg":"480x611","pp_25914918_340.jpg":"340x432","pp_25914918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x631","hd_25914967_1920.jpg":"1920x1080","k_25914967_1280.jpg":"1280x1280","k_25914967_1024.jpg":"1024x1024","k_25914967_640.jpg":"640x640","k_25914967_480.jpg":"480x480","k_25914967_340.jpg":"340x340","k_25914967_220.jpg":"220x220","o_25914967_1280.jpg":"1280x788","o_25914967_1024.jpg":"1024x631","o_25914967_640.jpg":"640x394","o_25914967_480.jpg":"480x295","o_25914967_340.jpg":"340x209","o_25914967_220.jpg":"220x135","h_25914967_1280.jpg":"1280x854","h_25914967_1024.jpg":"1024x683","h_25914967_640.jpg":"640x427","h_25914967_480.jpg":"480x320","h_25914967_340.jpg":"340x227","h_25914967_220.jpg":"220x147","pp_25914967_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914967_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914967_640.jpg":"640x814","pp_25914967_480.jpg":"480x611","pp_25914967_340.jpg":"340x432","pp_25914967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25914980_1920.jpg":"1920x1080","k_25914980_1280.jpg":"1280x1280","k_25914980_1024.jpg":"1024x1024","k_25914980_640.jpg":"640x640","k_25914980_480.jpg":"480x480","k_25914980_340.jpg":"340x340","k_25914980_220.jpg":"220x220","o_25914980_1280.jpg":"1280x852","o_25914980_1024.jpg":"1024x682","o_25914980_640.jpg":"640x426","o_25914980_480.jpg":"480x319","o_25914980_340.jpg":"340x226","o_25914980_220.jpg":"220x146","h_25914980_1280.jpg":"1280x854","h_25914980_1024.jpg":"1024x683","h_25914980_640.jpg":"640x427","h_25914980_480.jpg":"480x320","h_25914980_340.jpg":"340x227","h_25914980_220.jpg":"220x147","pp_25914980_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914980_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914980_640.jpg":"640x814","pp_25914980_480.jpg":"480x611","pp_25914980_340.jpg":"340x432","pp_25914980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25914917_1920.jpg":"1920x1080","k_25914917_1280.jpg":"1280x1280","k_25914917_1024.jpg":"1024x1024","k_25914917_640.jpg":"640x640","k_25914917_480.jpg":"480x480","k_25914917_340.jpg":"340x340","k_25914917_220.jpg":"220x220","o_25914917_1280.jpg":"1280x852","o_25914917_1024.jpg":"1024x682","o_25914917_640.jpg":"640x426","o_25914917_480.jpg":"480x319","o_25914917_340.jpg":"340x226","o_25914917_220.jpg":"220x146","h_25914917_1280.jpg":"1280x854","h_25914917_1024.jpg":"1024x683","h_25914917_640.jpg":"640x427","h_25914917_480.jpg":"480x320","h_25914917_340.jpg":"340x227","h_25914917_220.jpg":"220x147","pp_25914917_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914917_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914917_640.jpg":"640x814","pp_25914917_480.jpg":"480x611","pp_25914917_340.jpg":"340x432","pp_25914917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25914919_1920.jpg":"1920x1080","k_25914919_1280.jpg":"1280x1280","k_25914919_1024.jpg":"1024x1024","k_25914919_640.jpg":"640x640","k_25914919_480.jpg":"480x480","k_25914919_340.jpg":"340x340","k_25914919_220.jpg":"220x220","o_25914919_1280.jpg":"1280x852","o_25914919_1024.jpg":"1024x682","o_25914919_640.jpg":"640x426","o_25914919_480.jpg":"480x319","o_25914919_340.jpg":"340x226","o_25914919_220.jpg":"220x146","h_25914919_1280.jpg":"1280x854","h_25914919_1024.jpg":"1024x683","h_25914919_640.jpg":"640x427","h_25914919_480.jpg":"480x320","h_25914919_340.jpg":"340x227","h_25914919_220.jpg":"220x147","pp_25914919_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914919_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914919_640.jpg":"640x814","pp_25914919_480.jpg":"480x611","pp_25914919_340.jpg":"340x432","pp_25914919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x733","hd_25914920_1920.jpg":"1920x1080","k_25914920_1280.jpg":"1280x1280","k_25914920_1024.jpg":"1024x1024","k_25914920_640.jpg":"640x640","k_25914920_480.jpg":"480x480","k_25914920_340.jpg":"340x340","k_25914920_220.jpg":"220x220","o_25914920_1280.jpg":"1280x916","o_25914920_1024.jpg":"1024x733","o_25914920_640.jpg":"640x458","o_25914920_480.jpg":"480x343","o_25914920_340.jpg":"340x243","o_25914920_220.jpg":"220x157","h_25914920_1280.jpg":"1280x854","h_25914920_1024.jpg":"1024x683","h_25914920_640.jpg":"640x427","h_25914920_480.jpg":"480x320","h_25914920_340.jpg":"340x227","h_25914920_220.jpg":"220x147","pp_25914920_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914920_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914920_640.jpg":"640x814","pp_25914920_480.jpg":"480x611","pp_25914920_340.jpg":"340x432","pp_25914920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25914944_1920.jpg":"1920x1080","k_25914944_1280.jpg":"1280x1280","k_25914944_1024.jpg":"1024x1024","k_25914944_640.jpg":"640x640","k_25914944_480.jpg":"480x480","k_25914944_340.jpg":"340x340","k_25914944_220.jpg":"220x220","o_25914944_1280.jpg":"1280x852","o_25914944_1024.jpg":"1024x682","o_25914944_640.jpg":"640x426","o_25914944_480.jpg":"480x319","o_25914944_340.jpg":"340x226","o_25914944_220.jpg":"220x146","h_25914944_1280.jpg":"1280x854","h_25914944_1024.jpg":"1024x683","h_25914944_640.jpg":"640x427","h_25914944_480.jpg":"480x320","h_25914944_340.jpg":"340x227","h_25914944_220.jpg":"220x147","pp_25914944_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914944_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914944_640.jpg":"640x814","pp_25914944_480.jpg":"480x611","pp_25914944_340.jpg":"340x432","pp_25914944_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7718153 Threads: 4 Questions: 1628781381 Slow queries: 4838530 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111212509 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova-1333183 [printLink] => /vijesti/svijet/ukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova-1333183?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 361352 [name] => CIA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cia [link] => /tag/cia ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676031 [name] => SBU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-01 16:00:42 [main_article_id] => 0 [alias] => sbu [link] => /tag/sbu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732667 [name] => GUR Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-09 17:46:26 [main_article_id] => 0 [alias] => gur-ukrajina [link] => /tag/gur-ukrajina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 227095 [name] => FSB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fsb [link] => /tag/fsb ) [5] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [7] => stdClass Object ( [id] => 43096 [name] => špijunaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spijunaza [link] => /tag/spijunaza ) [8] => stdClass Object ( [id] => 734430 [name] => diverzije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-24 13:49:36 [main_article_id] => 0 [alias] => diverzije [link] => /tag/diverzije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duboke veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukrajinske najbolje agente obučila je CIA, a posebno se to odnosi na vojne špijune: ‘Zamalo su likvidirali Gerasimova‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914918.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Pripadnici ukrajinske službe sigurnosti SBU-a 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914918.jpg [title] =>

Pripadnici ukrajinske službe sigurnosti SBU-a 

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914967.jpg [title] =>

Gerasimov i Putin 

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914980.jpg [title] =>

Napad na Moskvu koji je izveo SBU

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914917.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914919.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914920.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25914944.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se približavao graničnoj kontrolnoj točki, pretrpan automobil, koji je prevozio majku i njezinu 12-godišnju kćer, činio se jedva vrijednim pažnje ruskih sigurnosnih dužnosnika. Nimalo im nije bio sumnjiv ni putni kavez za mačku koji je bio dio razrađene, smrtonosne zavjere. Ukrajinski operativci su, naime, u njega ugradili skriveni odjeljak u kojem su skrili dijelove bombe.

Četiri tjedna kasnije, bomba iz toga kaveza eksplodirala je u blizini Moskve, u automobilu koji je vozila Daria Dugina, kći ruskog ultranacionalista i ratnog huškača Aleksandra Dugina.

---

---

Atentat je nosio poruku Rusiji kako ni oni neće biti pošteđeni ratnog pokolja koji su pokrenuli u Ukrajini. Operacijom je upravljala ukrajinska sigurnosna služba, SBU, a atentat iz kolovoza 2022. samo je dio opakog rata koji se vodi u sjeni, a u kojem su, među ostalim, Ukrajinci dvaput pogodili most koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom, spuštali dronove na krovove Kremlja i bušili trupove ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

Misije su uključivale elitne timove ukrajinskih operativaca sastavljenih iz uprava koje su formirane, obučene i opremljene u bliskom partnerstvu s CIA-om.

CIA je potrošila na desetke milijuna dolara kako bi transformirala ukrajinske obavještajne službe formirane u Sovjetskom Savezu u moćne saveznike protiv Moskve.

---

image
AFP
---

Američki obavještajci Ukrajini su dali najnaprednije sustave nadzora, obučavali njihove pripadnike na lokacijama u Ukrajini, kao i u Sjedinjenim Državama, izgradili potpuno nove odjele u ukrajinskoj vojnoobavještajnoj agenciji (GUR) i s njima dijelili obavještajne podatke u razmjerima koji bi bili nezamislivi prije nego što je Rusija 2014. okupirala i anektirala Krim.

Službi sigurnosti Ukrajine malo je nedostajalo da likvidira ruskog načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova dok je bio na fronti. Američki dužnosnici saznali su da Gerasimov planira put na prvu crtu bojišnice, ali su tu informaciju skrivali od Ukrajinaca, strahujući da bi pokušaj njegova ubojstva mogao dovesti do rata između Sjedinjenih Država i Rusije. Međutim, ukrajinska strana ipak je saznala za putovanje. Nakon unutarnje rasprave, Washington je tražio od Ukrajine da zaustavi napad.

"Upozorili smo ih da to ne čine", rekao je visoki američki dužnosnik. "Rekli smo: Hej, ovo je previše!", no poruka je stigla prekasno. Ukrajinska vojska obavijestila je Amerikance da su već pokrenuli napad na položaj generala. Deseci Rusa ubijeni su tijekom tog udara, međutim, general Gerasimov nije bio među poginulima. Nakon toga su ruski visoki vojni čelnici smanjili svoje posjete fronti.

---

image

Gerasimov i Putin 

AFP
---

Ugledni The Washington Post provjerio je ključne pojedinosti suradnje CIA-e i ukrajinskih obavještajnih službi kod više izvora, uključujući zapadne dužnosnike s pristupom neovisnim tokovima obavještajnih podataka. "CIA je značajno prisutna u Kijevu", potvrdili su dobro obaviješteni sugovornici novinarima The Posta.

Dužnosnici američke obavještajne službe tvrde da CIA nije bila uključena u operacije ciljanih ubojstava ukrajinskih obavještajaca, te da je njihov rad usmjeren na jačanje sposobnosti tih službi da prikupe obavještajne podatke o opasnom protivniku. Visoki dužnosnik CIA-e kazao je: "Svaka potencijalna operativna zabrinutost jasno je prenesena ukrajinskim službama." Mnoge ukrajinske tajne operacije imale su jasne vojne ciljeve i pridonijele su obrani zemlje, a brutalne likvidacije kao što je bila ona Darije Dugine Ukrajinci također smatraju "oružjem rata". Tijekom proteklih 20 mjeseci, SBU i njegov vojni pandan GUR izveli su desetke atentata na ruske dužnosnike na okupiranim teritorijima, na kolaboracioniste, vojne časnike iza prvih linija i istaknute pristaše rata duboko u Rusiji. Među ubijenima je i bivši zapovjednik ruske podmornice koji je trčao u parku u ruskom gradu Krasnodaru. Ukrajinska sklonost smrtonosnim operacijama zakomplicirala je njezinu suradnju s CIA-om, izazivajući zabrinutost oko sudioništva agencije i stvarajući nelagodu među nekim dužnosnicima u Kijevu i Washingtonu.

Čak i oni koji takve smrtonosne misije smatraju obranjivima u ratu dovode u pitanje korisnost određenih napada i odluka koje su dovele do smrti civila, uključujući Duginu ili njezina oca, Aleksandra, za kojeg su dužnosnici priznali da je bio prava meta napada.

---

image
AFP
---

"Imamo previše drugih neprijatelja koje je važnije neutralizirati. One ljude koji lansiraju projektile, koji su počinili zločine u Buči", smatra visokopozicionirani ukrajinski sigurnosni dužnosnik. Drugi sugovornici su iskazali i veću zabrinutost zbog okrutne taktike Ukrajine koja se sada može činiti opravdanom, ali poslije bi se moglo pokazati da ju je teško obuzdati. "Svjedoci smo rađanja niza obavještajnih službi koje su poput Mossada 1970-ih", komentirao je bivši visoki dužnosnik CIA-e, misleći na izraelsku špijunsku službu dugo optuživanu za izvršenje atentata u drugim zemljama.

Ukrajinska vještina u takvim operacijama nosi rizike za Rusiju, ali izaziva i probleme kod saveznika.

"Ako ukrajinske obavještajne operacije postanu još hrabrije – ciljajući Ruse u trećim zemljama, možete zamisliti kakav bi to razdor moglo izazvati s partnerima i ozbiljne napetosti oko prihvaćanja strateškim ciljeva Ukrajine, kao što su, primjerice, članstvo u NATO-u i Europskoj uniji", istaknuo je obavještajni izvor.

Dužnosnici SBU-a i GUR-a opisuju svoje proširenje operativnih uloga kao rezultat izvanrednih okolnosti. "Sve mete koje je pogodio SBU potpuno su legalne", rekao je šef ukrajinske službe sigurnosti Vasil Maliuk. Izjava se nije posebno bavila ciljanim ubojstvima, ali Maliuk, koji se prošlog mjeseca sastao s najvišim dužnosnicima CIA-e i drugim američkim dužnosnicima u Washingtonu, rekao je da Ukrajina "čini sve kako bi osigurala da pravedna kazna sustigne sve izdajice, ratne zločince i kolaboracioniste".

---

image

Napad na Moskvu koji je izveo SBU

AFP
---

Dužnosnici CIA-e izrazili su prigovore nakon nekih operacija, ali nisu povukli potporu. Suradnja CIA-e i Ukrajine ukorijenila se nakon političkih prosvjeda 2014., koji su natjerali proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da pobjegne iz zemlje, nakon čega je uslijedila ruska aneksija Krima i naoružavanje separatista u istočnim regijama Donecka i Luhanska. Početne faze suradnje bile su vrlo oprezne, s obzirom na zabrinutost obiju strana da su ukrajinske službe još uvijek pod jakim utjecajem ruskog FSB-a. CIA je radila sa SBU-om na stvaranju potpuno nove uprave, one koja bi se usredotočila na takozvane operacije "aktivnih mjera" protiv Rusije i bila izolirana od drugih SBU-ovih odjela. Nova jedinica nazvana je Peta uprava. Naknadno je dodana i Šesta uprava, koja radi s britanskom špijunskom agencijom MI6.

CIA im je osigurala sigurnu komunikacijsku opremu, sofisticirane uređaje za prisluškivanje koji su Ukrajini omogućili presretanje ruskih telefonskih poziva i mailova. Poslali su im i separatističke uniforme koje su ukrajinskim operativcima omogućile da lakše uđu u okupirane gradove. Prve misije bile su usredotočene na regrutiranje doušnika i na mjere kibernetičkog i elektroničkog prisluškivanja. SBU je također započeo diverzantske operacije i hvatanje separatističkih vođa i ukrajinskih kolaboracionista, od kojih su neki odvedeni na tajna mjesta. Dužnosnici SBU-a otkrivaju i kako su mnogi visoki separatistički zapovjednici i kolaboracionisti likvidirani te da nisu stradali u međusobnim obračunima, kako se to predstavljalo u javnosti. Među ubijenima je i Jevgenij Žilin, vođa proruske militantne skupine u istočnoj Ukrajini, koji je ubijen 2016., u moskovskom restoranu. Godinu dana kasnije zapovjednik proruskih pobunjenika poznat kao Givi ubijen je u Donecku.

---

image
AFP
---

Vojna obavještajna služba GUR ima mlađu ekipu i manje ljudstva iz sovjetskih vremena, pa su Amerikanci ocijenili kako se u njih mogu potpuno pouzdati. "GUR je bila naša mala beba. Dali smo im novu opremu i obuku. GUR-ovi časnici bili su mladi momci, a ne KGB-ovi generali iz sovjetske ere", rekao je dužnosnik za The Washington Post, objašnjavajući kako im je u početku SBU bio prevelik za reformu. Bivši direktor SBU-a Ivan Bakanov prošle je godine bio prisiljen napustiti službu zbog kritika da agencija nije dovoljno agresivno krenula protiv unutarnjih izdajnika. SBU je također otkrio prošle godine da se modemi ruske proizvodnje još uvijek koriste u mrežama agencije, što je izazvalo strku i zahtjev da ih odmah isključe.

"Od 2015. CIA je krenula u tako opsežnu transformaciju GUR-a da smo ga unutar nekoliko godina na neki način ponovno izgradili od nule", rekao je bivši američki obavještajni dužnosnik. Na lokacijama u Ukrajini i, poslije, Sjedinjenim Državama, operativci GUR-a obučavani su vještinama u rasponu od tajnih manevara iza neprijateljskih linija do platformi s oružjem i eksplozivom. Zabrinuti da su GUR-ovi zastarjeli objekti vjerojatno ugroženi od strane ruske obavještajne službe, CIA je platila nove zgrade sjedišta za GUR-ovu posebnu upravu odgovornu za elektroničku špijunažu.

---

image
AFP
---

"Odjednom smo u jednom danu mogli presresti 250.000 do 300.000 zasebnih komunikacija ruske vojske i jedinica FSB-a. Bilo je toliko informacija da sami nismo mogli njima upravljati", rekao je bivši visoki dužnosnik GUR-a. Mnoštvo podataka proslijeđeno je kroz novi ured koji je izgradila CIA u Washington, gdje su ih pomno pregledali američki obavještajni analitičari.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Pripadnici ukrajinske službe sigurnosti SBU-a 

AFP

Gerasimov i Putin 

AFP

Napad na Moskvu koji je izveo SBU

AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova-1333183 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=28a994b0aea75aee85d21184f8d85a8f5721f54e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukrajinske+najbolje+agente+obu%C4%8Dila+je+CIA%2C+a+posebno+se+to+odnosi+na+vojne+%C5%A1pijune%3A+%E2%80%98Zamalo+su+likvidirali+Gerasimova%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova-1333183 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinske-najbolje-agente-obucila-je-cia-a-posebno-se-to-odnosi-na-vojne-spijune-zamalo-su-likvidirali-gerasimova-1333183 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duboke veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetduboke veze

Ukrajinske najbolje agente obučila je CIA, a posebno se to odnosi na vojne špijune: ‘Zamalo su likvidirali Gerasimova‘

24. listopada 2023. - 17:58

Dok se približavao graničnoj kontrolnoj točki, pretrpan automobil, koji je prevozio majku i njezinu 12-godišnju kćer, činio se jedva vrijednim pažnje ruskih sigurnosnih dužnosnika. Nimalo im nije bio sumnjiv ni putni kavez za mačku koji je bio dio razrađene, smrtonosne zavjere. Ukrajinski operativci su, naime, u njega ugradili skriveni odjeljak u kojem su skrili dijelove bombe.

Četiri tjedna kasnije, bomba iz toga kaveza eksplodirala je u blizini Moskve, u automobilu koji je vozila Daria Dugina, kći ruskog ultranacionalista i ratnog huškača Aleksandra Dugina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:46