stdClass Object ( [id] => 1247060 [title] => Ubojstvo J.F. Kennedyja opet trese Ameriku, istraživači pronašli dokumente koji dokazuju da je Oswald prije atentata bio uključen u operacije CIA-e, hoće li biti objavljeni? [alias] => ubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ubojstvo Johna Fitzgeralda Kennedyja jedna je od najvećih tajni američke politike i povijesti skoro punih šest desetljeća, od 1963. godine. Tajna se naravno veže i za navodnog ubojicu Leeja Harveyja Oswalda. Pisale su se knjige, snimali filmovi, ali američka i svjetska javnost stalno je bila svjesna da priča nije zaokružena i rasvijetljena.

Grupa istraživača koja istražuje atentat na J. F. Kennedya tvrdi da su otkrili dokaz kako je njegov navodni ubojica, Oswald, bio uključen u operaciju CIA-e samo nekoliko mjeseci prije ubojstva, što ponovno pokreće pitanja je li Oswald doista bio sam u svojoj odluci da ubije predsjednika.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak Jefferson Morley, novinarski veteran i istaknuti stručnjak za ubojstvo JFK-a, rekao je novinarima da su on i odvjetnici iz Zaklade Mary Ferrell dobili dokumentaciju koja se odnosi na još uvijek tajnu operaciju koju su odobrili viši dužnosnici CIA-e tri mjeseca prije Kennedyjeve smrti. Dokumentacija sugerira da je agencija koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije pucnjave, piše Newsweek.

Biden naložio objavu svih dokumenata

"Ovo je izuzetno ozbiljna tvrdnja i ima duboke implikacije na službenu priču. CIA je znala daleko više o usamljenom napadaču nego što priznaje, čak i danas. Stoga ova priča zaslužuje najpomnije ispitivanje", rekao je Morley.

To je jedan od nekoliko dokumenata, koji su istraživači dobili ovaj mjesec kao rezultat tužbe iz listopada, a preteča je potpunijeg objavljivanja dokumenata koje Nacionalni arhiv očekuje ovog mjeseca.

---

image

Joe Biden ne bi trebao zaboraviti da je lani naložio objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a

Saul Loeb/AFP
---

Nakon nekoliko odgoda agencija poput CIA-e i FBI-a, obavezno objavljivanje zapisa dolazi iz memoranduma administracije predsjednika Joea Bidena iz 2021. kojim se nalaže objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a. Odvjetnici Zaklade Mary Ferrell tvrdili su da su agencije nezakonito zaustavile objavljivanje više od 16.000 dodatnih dokumenata povezanih sa slučajem zbog zabrinutosti da bi potencijalno mogli kompromitirati imena pojedinaca i metode korištene u aktivnostima prikupljanja obavještajnih podataka starih pola stoljeća.

"Zašto bi to htjeli sakriti? Zato što je neugodno. Ali JFK Records Act kaže da neugodnost nije osnova za odgodu", rekao je Larry Schnapf, profesor prava na Sveučilištu New York i bivši odvjetnik zaklade za Newsweek.

agent Joannides šutio pred Kongresom

Nakon što je 2017. godine Nacionalni arhiv objavio niz prethodno klasificiranih dokumenata koji se odnose na atentat, kao i 2021. objavljivanjem brojnih dokumenata koji detaljno opisuju Oswaldovu povijest otkriveno je da je savezna vlada znala više o okolnostima atentata na Kennedyja nego što je javno priznala.

Ali postojanje dokumenta ne dokazuje CIA-inu zavjeru da ubije predsjednika, kako su nagađale neke teorije. No, dokument, jedan od deset za koje istraživači vjeruju da su nepropisno sklonjeni od objavljivanja, pomaže naglasiti ono što je vlada do sada odbijala priznati i zbog čega nepovjerenje javnosti u istinu o Kennedyjevu ubojstvu postoji i gotovo 60 godina kasnije.

---

image

Uhićeni Lee Harvey Oswald 22. studenoga 1963. godine

AFP
---

Čini se da su novoobjavljeni dokumenti, ako su točni, u suprotnosti s tvrdnjama vlade da nije imala nikakvih saznanja o Oswaldu prije ubojstva, tvrdnje koje su iznesene u vrijeme Kennedyjeva ubojstva i u godinama nakon njegove smrti.

U prethodno klasificiranoj izjavi iz 1975. o Oswaldovoj potencijalnoj umiješanosti u slučaj, bivši direktor CIA-e Richard Helms tvrdio je da Oswald "sigurno nije bio agent CIA-e", da ga "CIA nikada nije koristila" i da agencija "nema dokaz da je Oswald imao bilo kakve veze s CIA-om."

Neovisno istraživanje potvrdilo je druga odstupanja u službenom narativu oko umiješanosti osoba poput Georgea Joannidesa, sada pokojnog agenta FBI-a koji je bio povezan sa skupinom komunističkih revolucionara s kojima je Oswald bio u kontaktu prije ubojstva. Kongresnim istražiteljima Kennedyjeve smrti Joannides je uskratio informacije o svojoj ulozi.

zanemaren geopolitički kontekst

Objavljivanje dokumenata nije samo potvrđivanje je li teorija zavjere istinita. Radi se o tome je li vlada lagala o onome što je znala.

"Ovo je prilika da CIA-a bude čista. Ne zato što je CIA bila umiješana u Kennedyjevo ubojstvo, već zato što CIA razumije da još uvijek postoji sumnja u to što se dogodilo i jesu li postojali ljudi unutar CIA-e ili bilo kojeg drugog dijela američke vlade koji su mogli biti umiješani u tu užasnu zavjeru predsjednikova ubojstva", rekao je Rolf Mowatt-Larssen, bivši dužnosnik CIA-e.

---

image

CIA ima dugu povijest zataškavanja ovog slučaja

AFP
---

Do danas je savezna vlada tvrdila da je Oswald djelovao sam i da nije imao nikakve veze s CIA-om. Savezna vlada također je zanijekala da je Oswald imao bilo kakve veze s komunističkim organizacijama na Kubi ili s ćelijama organiziranog kriminala u SAD-u koje bi mogle imati motiv za Kennedyjevu smrt.

Ali s obzirom na geopolitički kontekst tog doba - zabrinutost zbog prisutnosti komunističke vlade u Latinskoj Americi, potencijalne promjene američke politike prema Vijetnamu - neki i dalje vjeruju da se priča ne smije odbaciti.

potpuno otkrivanje dokumenata 15. prosinca

Morley sugerira da CIA još uvijek skriva 44 dokumenta za koja se zna da postoje u Joannidesovom osobnom dosjeu i koji bi trebali baciti svjetlo na njegove tajne aktivnosti između 1963. i 1978., uključujući informacije o CIA-inoj operaciji koja uključuje Oswalda. "To hoće li ti dokumenti biti objavljeni ovog mjeseca, bit će pravi test je li savezna vlada spremna priznati istinu o svojoj umiješanosti u Kennedyjevu smrt. Mislim da ono o čemu ovdje govorimo nije dokaz o zavjeri da se ubije predsjednik. Govorimo o dokazu o CIA-inoj operaciji u koju je bio uključen Oswald, a koju CIA 2022. godine još uvijek skriva. Ta zbirka zapisa ima duboke implikacije na službenu priču o atentatu. Je li neobjavljena operacija Oswald dokaz suučesništva CIA-e u ubojstvu JFK-a? Je li to dokaz nesposobnosti i razumijevanja prijetnje koju je Oswald bio za predsjednika? Tek potpuno otkrivanje 15. prosinca može riješiti ovo pitanje", rekao je Morley, piše Newsweek.

---

image

Tip puške iz koje je pucano na J.F. Kennedyja

Brendan Smialowski/AFP
---

Američka, ali i svjetska javnost s velikim zanimanjem očekuje objavu tih dokumenata i nove spoznaje o atentatu na J.F. Kennedyja, kao i o navodnom atentatoru Leeju Harveyju Oswaldu, pa i njegovu kasnijem ubojstvu.

Daljnje odgađanje objave tih dokumenata bilo bi jasan dokaz da se CIA i FBI, a u konačnici i cijela američka administracija, ni šezdeset godina od ubojstva nisu spremni izaći pred javnost sa svim okolnostima ubojstva, kao i s onim što mu je prethodilo.

---

image

Lee Harvey Oswald pozira s puškom u svom vrtu. Dokumenti sugeriraju da je CIA koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije atentata

AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 godina čekanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => 60 godina čekanja 2 0 6586 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-07 11:03:09 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-07 22:14:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-07 22:14:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5999 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ubojstvo J.F. Kennedyja opet trese Ameriku, istraživači pronašli dokumente koji dokazuju da je Oswald prije atentata bio uključen u operacije CIA-e, hoće li biti objavljeni? [metakey] => ubojstvo kennedyja, j. f. kennedy, lee harvey oswald, istraga, dokumenti, CIA, zaklada mary ferrell, FBI, Joe Biden [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23675148.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/22033982.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/19584292.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23934738.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23952095.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23952096.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23952097.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23952098.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23952099.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Saul Loeb\/AFP","Mandel Ngan\/AFP","Brendan Smialowski\/AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u00a0Okolnosti atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja u studenome 1963. godine jo\u0161 uvijek nisu rasvijetljene\u00a0<\/p>","

J.F. Kennedy u automobilu s Willyjem Brandtom i Konradom Adenauerom 1963. u Berlinu<\/p>","

CIA ima dugu povijest zata\u0161kavanja ovog slu\u010daja<\/p>","

Joe Biden ne bi trebao zaboraviti da je lani nalo\u017eio objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a<\/p>","

I FBI je isposlovao nekoliko odgoda objavljivanje zapisa oko Kennedyjeva ubojstva<\/p>","

Tip pu\u0161ke iz koje je pucano na J.F. Kennedyja<\/p>","

Lee Harvey Oswald pozira s pu\u0161kom u svom vrtu. Dokumenti sugeriraju da je CIA koristila Oswalda u obavje\u0161tajne svrhe nekoliko tjedana prije atentata<\/p>","

Jack Rubinstein poznat kao Jack Ruby puca u Leeja Harveyja Oswalda 24. studenoga 1963. u podzemnom parkirali\u0161tu sjedi\u0161ta policije u Dallasu<\/p>","

Uhi\u0107eni Lee Harvey Oswald 22. studenoga 1963. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x704","hd_23675148_1920.jpg":"1920x1080","k_23675148_1280.jpg":"1280x1280","k_23675148_1024.jpg":"1024x1024","k_23675148_640.jpg":"640x640","k_23675148_480.jpg":"480x480","k_23675148_340.jpg":"340x340","k_23675148_220.jpg":"220x220","o_23675148_1280.jpg":"1280x880","o_23675148_1024.jpg":"1024x704","o_23675148_640.jpg":"640x440","o_23675148_480.jpg":"480x330","o_23675148_340.jpg":"340x233","o_23675148_220.jpg":"220x151","h_23675148_1280.jpg":"1280x854","h_23675148_1024.jpg":"1024x683","h_23675148_640.jpg":"640x427","h_23675148_480.jpg":"480x320","h_23675148_340.jpg":"340x227","h_23675148_220.jpg":"220x147","pp_23675148_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675148_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675148_640.jpg":"640x814","pp_23675148_480.jpg":"480x611","pp_23675148_340.jpg":"340x432","pp_23675148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x763","hd_22033982_1920.jpg":"1920x1080","k_22033982_1280.jpg":"1280x1280","k_22033982_1024.jpg":"1024x1024","k_22033982_640.jpg":"640x640","k_22033982_480.jpg":"480x480","k_22033982_340.jpg":"340x340","k_22033982_220.jpg":"220x220","o_22033982_1280.jpg":"1280x953","o_22033982_1024.jpg":"1024x763","o_22033982_640.jpg":"640x476","o_22033982_480.jpg":"480x357","o_22033982_340.jpg":"340x253","o_22033982_220.jpg":"220x163","h_22033982_1280.jpg":"1280x854","h_22033982_1024.jpg":"1024x683","h_22033982_640.jpg":"640x427","h_22033982_480.jpg":"480x320","h_22033982_340.jpg":"340x227","h_22033982_220.jpg":"220x147","pp_22033982_1280.jpg":"1280x1628","pp_22033982_1024.jpg":"1024x1303","pp_22033982_640.jpg":"640x814","pp_22033982_480.jpg":"480x611","pp_22033982_340.jpg":"340x432","pp_22033982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_19584292_1920.jpg":"1920x1080","k_19584292_1280.jpg":"1280x1280","k_19584292_1024.jpg":"1024x1024","k_19584292_640.jpg":"640x640","k_19584292_480.jpg":"480x480","k_19584292_340.jpg":"340x340","k_19584292_220.jpg":"220x220","o_19584292_1280.jpg":"1280x916","o_19584292_1024.jpg":"1024x733","o_19584292_640.jpg":"640x458","o_19584292_480.jpg":"480x343","o_19584292_340.jpg":"340x243","o_19584292_220.jpg":"220x157","h_19584292_1280.jpg":"1280x854","h_19584292_1024.jpg":"1024x683","h_19584292_640.jpg":"640x427","h_19584292_480.jpg":"480x320","h_19584292_340.jpg":"340x227","h_19584292_220.jpg":"220x147","pp_19584292_1280.jpg":"1280x1628","pp_19584292_1024.jpg":"1024x1303","pp_19584292_640.jpg":"640x814","pp_19584292_480.jpg":"480x611","pp_19584292_340.jpg":"340x432","pp_19584292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23934738_1920.jpg":"1920x1080","k_23934738_1280.jpg":"1280x1280","k_23934738_1024.jpg":"1024x1024","k_23934738_640.jpg":"640x640","k_23934738_480.jpg":"480x480","k_23934738_340.jpg":"340x340","k_23934738_220.jpg":"220x220","o_23934738_1280.jpg":"1280x854","o_23934738_1024.jpg":"1024x683","o_23934738_640.jpg":"640x427","o_23934738_480.jpg":"480x320","o_23934738_340.jpg":"340x226","o_23934738_220.jpg":"220x146","h_23934738_1280.jpg":"1280x854","h_23934738_1024.jpg":"1024x683","h_23934738_640.jpg":"640x427","h_23934738_480.jpg":"480x320","h_23934738_340.jpg":"340x227","h_23934738_220.jpg":"220x147","pp_23934738_1280.jpg":"1280x1628","pp_23934738_1024.jpg":"1024x1303","pp_23934738_640.jpg":"640x814","pp_23934738_480.jpg":"480x611","pp_23934738_340.jpg":"340x432","pp_23934738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x749","hd_23952095_1920.jpg":"1920x1080","k_23952095_1280.jpg":"1280x1280","k_23952095_1024.jpg":"1024x1024","k_23952095_640.jpg":"640x640","k_23952095_480.jpg":"480x480","k_23952095_340.jpg":"340x340","k_23952095_220.jpg":"220x220","o_23952095_1280.jpg":"1280x936","o_23952095_1024.jpg":"1024x749","o_23952095_640.jpg":"640x468","o_23952095_480.jpg":"480x351","o_23952095_340.jpg":"340x248","o_23952095_220.jpg":"220x160","h_23952095_1280.jpg":"1280x854","h_23952095_1024.jpg":"1024x683","h_23952095_640.jpg":"640x427","h_23952095_480.jpg":"480x320","h_23952095_340.jpg":"340x227","h_23952095_220.jpg":"220x147","pp_23952095_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952095_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952095_640.jpg":"640x814","pp_23952095_480.jpg":"480x611","pp_23952095_340.jpg":"340x432","pp_23952095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_23952096_1920.jpg":"1920x1080","k_23952096_1280.jpg":"1280x1280","k_23952096_1024.jpg":"1024x1024","k_23952096_640.jpg":"640x640","k_23952096_480.jpg":"480x480","k_23952096_340.jpg":"340x340","k_23952096_220.jpg":"220x220","o_23952096_1280.jpg":"1280x853","o_23952096_1024.jpg":"1024x683","o_23952096_640.jpg":"640x426","o_23952096_480.jpg":"480x320","o_23952096_340.jpg":"340x226","o_23952096_220.jpg":"220x146","h_23952096_1280.jpg":"1280x854","h_23952096_1024.jpg":"1024x683","h_23952096_640.jpg":"640x427","h_23952096_480.jpg":"480x320","h_23952096_340.jpg":"340x227","h_23952096_220.jpg":"220x147","pp_23952096_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952096_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952096_640.jpg":"640x814","pp_23952096_480.jpg":"480x611","pp_23952096_340.jpg":"340x432","pp_23952096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"672x1024","hd_23952097_1920.jpg":"1920x1080","k_23952097_1280.jpg":"1280x1280","k_23952097_1024.jpg":"1024x1024","k_23952097_640.jpg":"640x640","k_23952097_480.jpg":"480x480","k_23952097_340.jpg":"340x340","k_23952097_220.jpg":"220x220","o_23952097_1280.jpg":"1280x1950","o_23952097_1024.jpg":"1024x1560","o_23952097_640.jpg":"640x975","o_23952097_480.jpg":"480x731","o_23952097_340.jpg":"340x518","o_23952097_220.jpg":"220x335","h_23952097_1280.jpg":"1280x854","h_23952097_1024.jpg":"1024x683","h_23952097_640.jpg":"640x427","h_23952097_480.jpg":"480x320","h_23952097_340.jpg":"340x227","h_23952097_220.jpg":"220x147","pp_23952097_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952097_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952097_640.jpg":"640x814","pp_23952097_480.jpg":"480x611","pp_23952097_340.jpg":"340x432","pp_23952097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"782x1024","hd_23952098_1920.jpg":"1920x1080","k_23952098_1280.jpg":"1280x1280","k_23952098_1024.jpg":"1024x1024","k_23952098_640.jpg":"640x640","k_23952098_480.jpg":"480x480","k_23952098_340.jpg":"340x340","k_23952098_220.jpg":"220x220","o_23952098_1280.jpg":"1280x1676","o_23952098_1024.jpg":"1024x1340","o_23952098_640.jpg":"640x838","o_23952098_480.jpg":"480x628","o_23952098_340.jpg":"340x445","o_23952098_220.jpg":"220x288","h_23952098_1280.jpg":"1280x854","h_23952098_1024.jpg":"1024x683","h_23952098_640.jpg":"640x427","h_23952098_480.jpg":"480x320","h_23952098_340.jpg":"340x227","h_23952098_220.jpg":"220x147","pp_23952098_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952098_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952098_640.jpg":"640x814","pp_23952098_480.jpg":"480x611","pp_23952098_340.jpg":"340x432","pp_23952098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23952099_1920.jpg":"1920x1080","k_23952099_1280.jpg":"1280x1280","k_23952099_1024.jpg":"1024x1024","k_23952099_640.jpg":"640x640","k_23952099_480.jpg":"480x480","k_23952099_340.jpg":"340x340","k_23952099_220.jpg":"220x220","o_23952099_1280.jpg":"1280x852","o_23952099_1024.jpg":"1024x682","o_23952099_640.jpg":"640x426","o_23952099_480.jpg":"480x319","o_23952099_340.jpg":"340x226","o_23952099_220.jpg":"220x146","h_23952099_1280.jpg":"1280x854","h_23952099_1024.jpg":"1024x683","h_23952099_640.jpg":"640x427","h_23952099_480.jpg":"480x320","h_23952099_340.jpg":"340x227","h_23952099_220.jpg":"220x147","pp_23952099_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952099_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952099_640.jpg":"640x814","pp_23952099_480.jpg":"480x611","pp_23952099_340.jpg":"340x432","pp_23952099_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7629605 Threads: 3 Questions: 1551806166 Slow queries: 4728029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111232393 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni-1247060 [printLink] => /vijesti/svijet/ubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni-1247060?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699397 [name] => ubojstvo kennedyja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-07 23:15:04 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-kennedyja [link] => /tag/ubojstvo-kennedyja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699398 [name] => j. f. kennedy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-07 23:15:04 [main_article_id] => 0 [alias] => j-f-kennedy [link] => /tag/j-f-kennedy ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699399 [name] => lee harvey oswald [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-07 23:15:04 [main_article_id] => 0 [alias] => lee-harvey-oswald [link] => /tag/lee-harvey-oswald ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291491 [name] => istraga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istraga [link] => /tag/istraga ) [4] => stdClass Object ( [id] => 257741 [name] => dokumenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dokumenti [link] => /tag/dokumenti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 361352 [name] => CIA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cia [link] => /tag/cia ) [6] => stdClass Object ( [id] => 699400 [name] => zaklada mary ferrell [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-07 23:15:05 [main_article_id] => 0 [alias] => zaklada-mary-ferrell [link] => /tag/zaklada-mary-ferrell ) [7] => stdClass Object ( [id] => 486122 [name] => FBI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fbi [link] => /tag/fbi ) [8] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 godina čekanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ubojstvo J.F. Kennedyja opet trese Ameriku, istraživači pronašli dokumente koji dokazuju da je Oswald prije atentata bio uključen u operacije CIA-e, hoće li biti objavljeni? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23675148.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

 Okolnosti atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja u studenome 1963. godine još uvijek nisu rasvijetljene 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23675148.jpg [title] =>

 Okolnosti atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja u studenome 1963. godine još uvijek nisu rasvijetljene 

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/22033982.jpg [title] =>

J.F. Kennedy u automobilu s Willyjem Brandtom i Konradom Adenauerom 1963. u Berlinu

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/19584292.jpg [title] =>

CIA ima dugu povijest zataškavanja ovog slučaja

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23934738.jpg [title] =>

Joe Biden ne bi trebao zaboraviti da je lani naložio objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a

Saul Loeb/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23952095.jpg [title] =>

I FBI je isposlovao nekoliko odgoda objavljivanje zapisa oko Kennedyjeva ubojstva

Mandel Ngan/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23952096.jpg [title] =>

Tip puške iz koje je pucano na J.F. Kennedyja

Brendan Smialowski/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23952097.jpg [title] =>

Lee Harvey Oswald pozira s puškom u svom vrtu. Dokumenti sugeriraju da je CIA koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije atentata

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23952098.jpg [title] =>

Jack Rubinstein poznat kao Jack Ruby puca u Leeja Harveyja Oswalda 24. studenoga 1963. u podzemnom parkiralištu sjedišta policije u Dallasu

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23952099.jpg [title] =>

Uhićeni Lee Harvey Oswald 22. studenoga 1963. godine

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ubojstvo Johna Fitzgeralda Kennedyja jedna je od najvećih tajni američke politike i povijesti skoro punih šest desetljeća, od 1963. godine. Tajna se naravno veže i za navodnog ubojicu Leeja Harveyja Oswalda. Pisale su se knjige, snimali filmovi, ali američka i svjetska javnost stalno je bila svjesna da priča nije zaokružena i rasvijetljena.

Grupa istraživača koja istražuje atentat na J. F. Kennedya tvrdi da su otkrili dokaz kako je njegov navodni ubojica, Oswald, bio uključen u operaciju CIA-e samo nekoliko mjeseci prije ubojstva, što ponovno pokreće pitanja je li Oswald doista bio sam u svojoj odluci da ubije predsjednika.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak Jefferson Morley, novinarski veteran i istaknuti stručnjak za ubojstvo JFK-a, rekao je novinarima da su on i odvjetnici iz Zaklade Mary Ferrell dobili dokumentaciju koja se odnosi na još uvijek tajnu operaciju koju su odobrili viši dužnosnici CIA-e tri mjeseca prije Kennedyjeve smrti. Dokumentacija sugerira da je agencija koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije pucnjave, piše Newsweek.

Biden naložio objavu svih dokumenata

"Ovo je izuzetno ozbiljna tvrdnja i ima duboke implikacije na službenu priču. CIA je znala daleko više o usamljenom napadaču nego što priznaje, čak i danas. Stoga ova priča zaslužuje najpomnije ispitivanje", rekao je Morley.

To je jedan od nekoliko dokumenata, koji su istraživači dobili ovaj mjesec kao rezultat tužbe iz listopada, a preteča je potpunijeg objavljivanja dokumenata koje Nacionalni arhiv očekuje ovog mjeseca.

---

image

Joe Biden ne bi trebao zaboraviti da je lani naložio objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a

Saul Loeb/AFP
---

Nakon nekoliko odgoda agencija poput CIA-e i FBI-a, obavezno objavljivanje zapisa dolazi iz memoranduma administracije predsjednika Joea Bidena iz 2021. kojim se nalaže objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a. Odvjetnici Zaklade Mary Ferrell tvrdili su da su agencije nezakonito zaustavile objavljivanje više od 16.000 dodatnih dokumenata povezanih sa slučajem zbog zabrinutosti da bi potencijalno mogli kompromitirati imena pojedinaca i metode korištene u aktivnostima prikupljanja obavještajnih podataka starih pola stoljeća.

"Zašto bi to htjeli sakriti? Zato što je neugodno. Ali JFK Records Act kaže da neugodnost nije osnova za odgodu", rekao je Larry Schnapf, profesor prava na Sveučilištu New York i bivši odvjetnik zaklade za Newsweek.

agent Joannides šutio pred Kongresom

Nakon što je 2017. godine Nacionalni arhiv objavio niz prethodno klasificiranih dokumenata koji se odnose na atentat, kao i 2021. objavljivanjem brojnih dokumenata koji detaljno opisuju Oswaldovu povijest otkriveno je da je savezna vlada znala više o okolnostima atentata na Kennedyja nego što je javno priznala.

Ali postojanje dokumenta ne dokazuje CIA-inu zavjeru da ubije predsjednika, kako su nagađale neke teorije. No, dokument, jedan od deset za koje istraživači vjeruju da su nepropisno sklonjeni od objavljivanja, pomaže naglasiti ono što je vlada do sada odbijala priznati i zbog čega nepovjerenje javnosti u istinu o Kennedyjevu ubojstvu postoji i gotovo 60 godina kasnije.

---

image

Uhićeni Lee Harvey Oswald 22. studenoga 1963. godine

AFP
---

Čini se da su novoobjavljeni dokumenti, ako su točni, u suprotnosti s tvrdnjama vlade da nije imala nikakvih saznanja o Oswaldu prije ubojstva, tvrdnje koje su iznesene u vrijeme Kennedyjeva ubojstva i u godinama nakon njegove smrti.

U prethodno klasificiranoj izjavi iz 1975. o Oswaldovoj potencijalnoj umiješanosti u slučaj, bivši direktor CIA-e Richard Helms tvrdio je da Oswald "sigurno nije bio agent CIA-e", da ga "CIA nikada nije koristila" i da agencija "nema dokaz da je Oswald imao bilo kakve veze s CIA-om."

Neovisno istraživanje potvrdilo je druga odstupanja u službenom narativu oko umiješanosti osoba poput Georgea Joannidesa, sada pokojnog agenta FBI-a koji je bio povezan sa skupinom komunističkih revolucionara s kojima je Oswald bio u kontaktu prije ubojstva. Kongresnim istražiteljima Kennedyjeve smrti Joannides je uskratio informacije o svojoj ulozi.

zanemaren geopolitički kontekst

Objavljivanje dokumenata nije samo potvrđivanje je li teorija zavjere istinita. Radi se o tome je li vlada lagala o onome što je znala.

"Ovo je prilika da CIA-a bude čista. Ne zato što je CIA bila umiješana u Kennedyjevo ubojstvo, već zato što CIA razumije da još uvijek postoji sumnja u to što se dogodilo i jesu li postojali ljudi unutar CIA-e ili bilo kojeg drugog dijela američke vlade koji su mogli biti umiješani u tu užasnu zavjeru predsjednikova ubojstva", rekao je Rolf Mowatt-Larssen, bivši dužnosnik CIA-e.

---

image

CIA ima dugu povijest zataškavanja ovog slučaja

AFP
---

Do danas je savezna vlada tvrdila da je Oswald djelovao sam i da nije imao nikakve veze s CIA-om. Savezna vlada također je zanijekala da je Oswald imao bilo kakve veze s komunističkim organizacijama na Kubi ili s ćelijama organiziranog kriminala u SAD-u koje bi mogle imati motiv za Kennedyjevu smrt.

Ali s obzirom na geopolitički kontekst tog doba - zabrinutost zbog prisutnosti komunističke vlade u Latinskoj Americi, potencijalne promjene američke politike prema Vijetnamu - neki i dalje vjeruju da se priča ne smije odbaciti.

potpuno otkrivanje dokumenata 15. prosinca

Morley sugerira da CIA još uvijek skriva 44 dokumenta za koja se zna da postoje u Joannidesovom osobnom dosjeu i koji bi trebali baciti svjetlo na njegove tajne aktivnosti između 1963. i 1978., uključujući informacije o CIA-inoj operaciji koja uključuje Oswalda. "To hoće li ti dokumenti biti objavljeni ovog mjeseca, bit će pravi test je li savezna vlada spremna priznati istinu o svojoj umiješanosti u Kennedyjevu smrt. Mislim da ono o čemu ovdje govorimo nije dokaz o zavjeri da se ubije predsjednik. Govorimo o dokazu o CIA-inoj operaciji u koju je bio uključen Oswald, a koju CIA 2022. godine još uvijek skriva. Ta zbirka zapisa ima duboke implikacije na službenu priču o atentatu. Je li neobjavljena operacija Oswald dokaz suučesništva CIA-e u ubojstvu JFK-a? Je li to dokaz nesposobnosti i razumijevanja prijetnje koju je Oswald bio za predsjednika? Tek potpuno otkrivanje 15. prosinca može riješiti ovo pitanje", rekao je Morley, piše Newsweek.

---

image

Tip puške iz koje je pucano na J.F. Kennedyja

Brendan Smialowski/AFP
---

Američka, ali i svjetska javnost s velikim zanimanjem očekuje objavu tih dokumenata i nove spoznaje o atentatu na J.F. Kennedyja, kao i o navodnom atentatoru Leeju Harveyju Oswaldu, pa i njegovu kasnijem ubojstvu.

Daljnje odgađanje objave tih dokumenata bilo bi jasan dokaz da se CIA i FBI, a u konačnici i cijela američka administracija, ni šezdeset godina od ubojstva nisu spremni izaći pred javnost sa svim okolnostima ubojstva, kao i s onim što mu je prethodilo.

---

image

Lee Harvey Oswald pozira s puškom u svom vrtu. Dokumenti sugeriraju da je CIA koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije atentata

AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Saul Loeb/AFP Mandel Ngan/AFP Brendan Smialowski/AFP AFP AFP AFP
AFP

 Okolnosti atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja u studenome 1963. godine još uvijek nisu rasvijetljene 

AFP

J.F. Kennedy u automobilu s Willyjem Brandtom i Konradom Adenauerom 1963. u Berlinu

AFP

CIA ima dugu povijest zataškavanja ovog slučaja

Saul Loeb/AFP

Joe Biden ne bi trebao zaboraviti da je lani naložio objavljivanje svih dokumenata povezanih s ubojstvom JFK-a

Mandel Ngan/AFP

I FBI je isposlovao nekoliko odgoda objavljivanje zapisa oko Kennedyjeva ubojstva

Brendan Smialowski/AFP

Tip puške iz koje je pucano na J.F. Kennedyja

AFP

Lee Harvey Oswald pozira s puškom u svom vrtu. Dokumenti sugeriraju da je CIA koristila Oswalda u obavještajne svrhe nekoliko tjedana prije atentata

AFP

Jack Rubinstein poznat kao Jack Ruby puca u Leeja Harveyja Oswalda 24. studenoga 1963. u podzemnom parkiralištu sjedišta policije u Dallasu

AFP

Uhićeni Lee Harvey Oswald 22. studenoga 1963. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni-1247060 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=18005ef3aa3488348790e96f570a914124773653 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ubojstvo+J.F.+Kennedyja+opet+trese+Ameriku%2C+istra%C5%BEiva%C4%8Di+prona%C5%A1li+dokumente+koji+dokazuju+da+je+Oswald+prije+atentata+bio+uklju%C4%8Den+u+operacije+CIA-e%2C+ho%C4%87e+li+biti+objavljeni%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni-1247060 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fubojstvo-j-f-kennedyja-opet-trese-ameriku-istrazivaci-pronasli-dokumente-koji-dokazuju-da-je-oswald-prije-atentata-bio-ukljucen-u-operacije-cia-e-hoce-li-biti-objavljeni-1247060 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 godina čekanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijet60 godina čekanja

Ubojstvo J.F. Kennedyja opet trese Ameriku, istraživači pronašli dokumente koji dokazuju da je Oswald prije atentata bio uključen u operacije CIA-e, hoće li biti objavljeni?

Piše PSD
7. prosinca 2022. - 23:14

Ubojstvo Johna Fitzgeralda Kennedyja jedna je od najvećih tajni američke politike i povijesti skoro punih šest desetljeća, od 1963. godine. Tajna se naravno veže i za navodnog ubojicu Leeja Harveyja Oswalda. Pisale su se knjige, snimali filmovi, ali američka i svjetska javnost stalno je bila svjesna da priča nije zaokružena i rasvijetljena.

Grupa istraživača koja istražuje atentat na J. F. Kennedya tvrdi da su otkrili dokaz kako je njegov navodni ubojica, Oswald, bio uključen u operaciju CIA-e samo nekoliko mjeseci prije ubojstva, što ponovno pokreće pitanja je li Oswald doista bio sam u svojoj odluci da ubije predsjednika.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak Jefferson Morley, novinarski veteran i istaknuti stručnjak za ubojstvo JFK-a, rekao je novinarima da su on i odvjetnic...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:35