stdClass Object ( [id] => 1304761 [title] => Tragična ličnost: Probudio je nade milijuna deklasiranih radnika, a onda ih svojim kukavičlukom gurnuo u naručje desnice [alias] => tragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osam i pol godina. Toliko je prošlo od one zvjezdane zimske noći 25. siječnja 2015., kada je njegova SYRIZA osvojila izbore u Grčkoj – natjeravši sve ljevičare Europe da izvade šampanjac iz ostave – do 29. lipnja ove godine, kada je Alexis Tsipras podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, nakon što je doživio izborni debakl.

Tada, u siječnju 2015., SYRIZA je osvojila 36,3 posto glasova i on je postao novi premijer Grčke. Sada je SYRIZA osvojila 17,8 posto, ostavši zakucana u opozicijskom bezdanu. U manje od desetljeća Alexis Tsipras izgubio je više od pola glasača.

Na čelu partije bio je petnaest godina, od 2008., kada je SYRIZA (akronim za koaliciju niza lijevih stranaka) bilježila između četiri i pet posto popularnosti. Upravo je Tsipras uvelike zaslužan za meteorski uspon stranke koja će 2015. zavladati Grčkom, ali jednako je odgovoran za gubitak izbora 2019. i 2023. godine, uz prepolavljanje stranačkog rejtinga. Nije bilo druge: heroj iz 2015. morao je otići. On je podignuo partiju, ali on ju je i survao.

– Došlo je vrijeme za početak novog ciklusa – rekao je toga 29. lipnja Tsipras u TV obraćanju, podnoseći ostavku.

Pritom je dao i kratku ocjenu vlastitih mandata.

– Na ovom teškom putu bilo je kompromisa, teških odluka, ozljeda i umora, ali bilo je to putovanje koje je ostavilo traga u povijesti. Ponosan sam na sve što se dogodilo – poručio je sada već bivši šef SYRIZA-e.

S druge strane, preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo Alexisa Tsiprasa. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od “kukavica i kalkulant” do “izdajnik grčke i europske ljevice”, odnosno “agent kapitalizma i europske buržoazije”.

Kako god da okreneš: tragična ličnost.

---

image

SYRIZA je Grcima obećala radikalni raskid s pogubnom politikom štednje. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija

Louisa Gouliamaki/Afp
---

SYRIZA protiv Gargantue

Rekosmo već da su toga 25. siječnja 2015. ljevičari slavili ne samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Dok se u SYRIZA-inu izbornom šatoru u Ateni te noći pobjednički plesalo uz zvuke revolucionarne pjesme “Bella Ciao”, brojne europske televizije izvještavale su svoje građane da se na jugu Europe dogodilo političko čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla istinski lijeva partija.

Činilo se tada da europska ljevica ustaje iz pepela nakon 25 godina hibernacije. Jer u tih četvrt stoljeća europsku su ljevicu zastupale socijaldemokratske partije koje su još devedesetih bez borbe prihvatile neoliberalni kapitalizam i time svoju glavnu izbornu bazu – ljude koji žive od svog rada – ostavile na cjedilu, dok im je neoliberalni Gargantua odmah stao proždirati radnička i socijalna prava iz prethodne ere “države blagostanja”.

Stanje se još pogoršalo nakon ekonomske krize 2008., koju je posebno osjetio jug Europe, a naročito Grčka. Europski radnici – a i srednja klasa – počeli su stenjati pod nametnutim mjerama politike štednje, koje su osobito drastične bile baš u Grčkoj, pa se tamošnje društvo faktički počelo raspadati do točke u kojoj je broj samoubojstava porastao za 40 posto.

Na tom valu skočile su akcije SYRIZA-e, koja je Grcima obećala radikalni raskid s takvom politikom. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: veliki progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija, s naglaskom na prekidu politike štednje. Grci su povjerovali Tsiprasu i dali mu mandat da ih izvuče iz bijede.

Ustanak iz 1991.

Pobjeda SYRIZA-e odjeknula je i izvan grčkih granica, osobito u Španjolskoj, gdje je lijeva stranka Podemos – s programom “a la SYRIZA” – tih mjeseci vodila u svim anketama za španjolske izbore, zakazane za kraj 2015. godine. Čelnici SYRIZA-e i Podemosa nastupali su zajedno, sa sloganom: “Prvo ćemo uzeti Atenu, a onda i Madrid.”

Optimizam se te zime mogao rezati nožem: europskim ljevičarima se činilo da Europa napokon dobiva šansu da organizirano ustane protiv neoliberalnog kapitalizma i rigoroznih mjera štednje koje su godinama uništavale radničku i srednju klasu Starog kontinenta i europsku socijalnu državu. Trebalo je samo da SYRIZA i njezin mladi premijer Alexis Tsipras u svom herojskom jurišu na europske institucije izdrže do prosinca i španjolskih izbora, kada bi dobili snažnog saveznika s Pirenejskog poluotoka.

SYRIZA se doimala kao prva lasta novog “europskog proljeća” – koje će ozbiljno izazvati neoliberalnu hegemoniju – a Tsipras kao prvi izdanak nove europske ljevice koja će Europi 21. stoljeća podariti demokratski socijalizam. Šef SYRIZA-e tih je dana dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma, ili makar ljudskijeg kapitalizma.

---

image

Šef SYRIZA-e te je zime 2015. dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma ili bar ljudskijeg kapitalizma

Louisa Gouliamaki/Afp
---

Nadu je pritom davala i Tsiprasova biografija. Doznalo se da je mlađem sinu Orfeju dao srednje ime Ernesto, u spomen na Che Guevaru, kao i da je političko krštenje doživio još 1991. godine kao sedamnaestogodišnjak, kada je kao član Komunističke omladine Grčke vodio učenički i studentski ustanak protiv obrazovne reforme tadašnje grčke desničarske vlade. Upravo je Tsipras u ime pobunjene omladine pregovarao s vladom, a vodio je i komunikaciju mladih prosvjednika s medijima.

Taj protuvladin ustanak je uspio, na način da su se buntovnici izborili za svoje zahtjeve. Sve to dok je vođa pobune, Alexis Tsipras, još bio maloljetan.

Cvijeće za partizane

Iz toga vremena datira i prvo Tsiprasovo pojavljivanje na nacionalnoj televiziji, kada je uglednoj grčkoj novinarki Anni Panagiotarei drčno izjavio: “Želimo imati pravo da sami, bez roditelja, odlučimo hoćemo li ići na satove i da sami biramo kako ćemo dalje.”

Nije bilo teško uočiti da te 2015. Tsipras u svom samouvjerenom gardu prema Bruxellesu i tzv. Trojci (Europska komisija, MMF, Europska centralna banka) ponavlja isti samosvjesni stav iz 1991. prema grčkoj vladi, samo što sada više nije nastupao kao učenički vođa u ime gnjevne omladine, nego kao premijer u ime gnjevnog naroda: “Želimo imati pravo da sami, bez miješanja Trojke, odlučimo hoćemo li pristati na politiku štednje i da sami biramo kako ćemo dalje.”

Mnogi su tada ukazivali na tu analogiju i skicirali Tsiprasov psihološki rezon: ako sam kao maloljetnik pobijedio konzervativnu vladu svoje države, zašto u svojoj 41. godini ne bih mogao pobijediti konzervativnu šeficu Europe, frau Angelu Merkel?

Oprezniji promatrači, pak, citirali su ocjenu koju je tih dana izrekao dotadašnji šef grčke diplomacije i zamjenik premijera Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a, koji je Tsiprasa nazvao “marksističkim Harryjem Potterom”, jer “daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati”. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura.

---

image

Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a Tsiprasa je nazvao ‘marksističkim Harryjem Potterom‘, jer ‘daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati‘. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura

Sakis Mitrolidis/Afp
---

Kako bilo, već prvi dan mandata novopečenog premijera Tsiprasa signalizirao je odmak od klasične matrice: osim što nije nosio kravatu, njegovo ateističko odbijanje da na inauguraciji prisegne na Bibliju bilo je popraćeno prvim službenim premijerskim potezom – polaganjem cvijeća na grob strijeljanih grčkih partizana.

Bitka za čistačice

Najviše zanimanja izazvali su Tsiprasovi prvi ekonomski potezi. U prva 24 sata grčki ljevičar proveo je ili najavio tri mjere koje nimalo nisu mogle pomoći gospodarskom rastu i konkurentnosti grčke privrede. Prvo, podizanje minimalne plaće za trećinu, s 486 na 751 euro. Drugo, besplatna struja za 300.000 najsiromašnijih Grka kojima je zbog neplaćanja računa struja bila isključena. I treće, ponovno zapošljavanje 600 državnih čistačica koje su u sklopu mjera štednje nekoliko godina ranije dobile otkaz.

“Zar je najveći grčki problem smeće?” – rugali su se Tsiprasu europski mainstream mediji, titulirajući ga ekonomskim nevježom koji je već prvim potezima uspio uplašiti investitore, jer je podizanjem minimalne plaće poskupio cijenu rada, dok je plaćanjem struje za sirotinju dodatno opteretio ionako fragilni državni proračun, o plaćama za čistačice da ne govorimo.

Tako je glasila kapitalistička analiza prvih Tsiprasovih postupaka. I ta je analiza, gledajući striktno ekonomski, bila točna.

Ali to je bio Tsiprasov manevar iz političke ekonomije koji je trebao pokazati ideološki smjer u kojem SYRIZA želi voditi grčko društvo: Tsipras je tim potezima želio u društvo izranavljeno neoliberalnim mjerama štednje uštrcati malo marksističkog melema. Dizanjem standarda ljudi s dna društvene ljestvice i uključivanjem društveno isključenih građana htio je smanjiti društvene jazove na podnošljiviju mjeru i utabanati stazu prema humanijem, pravednijem i solidarnijem (danas bi se reklo “inkluzivnijem”) društvu.

Po struci građevinski inženjer, znao je da se i kuća društva, kao i svaka druga kuća, mora graditi odozdo, a ne odozgo. Upozoravali su ga da tim mjerama potiče odljev kapitala, a on je odgovarao da nastoji spriječiti raspad društva.

Lenjin u ‘ofenzivi šarma’

I bogme je tih prvih mjeseci uzvitlao silnu prašinu po europskim drumovima: svi su pisali o njemu. Za kapitalističke krokodile u Bruxellesu postao je opasna prijetnja, potencijalni novi Lenjin koji sniva Marxovu “eksproprijaciju eksproprijatora”, ljevičarski huligan koji želi ugroziti “svijet temeljen na pravilima”.

---

image

Yanis Varoufakis uzalud je Tsiprasa upozoravao da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa ‘plan B’ koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahmeafp

Aris Messinis/Afp
---

A on se zaputio u “ofenzivu šarma” po europskim metropolama – skupa sa svojim karizmatičnim ministrom financija, “lutajućim marksistom” Yanisom Varoufakisom – nastojeći olabaviti kreditnu omču u koju su Grčku dovele prijašnje vlade lijevog i desnog centra. Vjerovao je da će mu frau Merkel i uglednici iz Bruxellesa, kad im lijepo objasni kako se zbog mjera štednje i traženih socijalnih rezova grčko društvo raspada, odobriti sredstva iz europskih fondova i bez tako rigoroznih zahtjeva.

Varoufakis ga je uzalud upozoravao da putuju uzalud, da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa napraviti “plan B”, koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahme. Kako će kasnije svjedočiti “lutajući marksist”, Tsipras nije imao hrabrosti upustiti se u tu ekonomsku avanturu, dijelom i zato što je vjerovao da može ponoviti svoj pregovarački pothvat iz 1991. godine.

Ubrzo je postalo jasno da je Tsipras krivo procijenio. “Ofenziva šarma” obojicu je dovela na naslovnice europskih listova – uključujući i ženske časopise – ali nije polučila nikakvu političku korist. Krokodili im nisu htjeli dati ni najmanju koncesiju, znajući da nije u pitanju samo SYRIZA i Grčka, nego i Podemos i Španjolska. Ako SYRIZA uspije, ljevica će se širom Europe povampiriti.

Varoufakis - Tsipras: 2:4

I zato je krokodilski odgovor bio brutalan: krajem lipnja 2015. Europska centralna banka (ECB) ostavila je grčke bankomate bez novca, pa su građani širom Europe mogli na televizorima gledati očajne grčke umirovljenike kako plaču pred zatvorenim bankama i praznim bankomatima. Ti ljupki prizori imali su jasne konotacije za europske gledatelje: vidite do čega je SYRIZA dovela grčki narod. Vidite u kakav društveni ponor vodi svaki pokušaj socijalizma. Zapamtite dobro što će vam se dogoditi ako izaberete antisistemske ljevičare.

– Alexis nije vjerovao da će nam ECB to napraviti. Mjesecima sam i njega i cijelu Vladu uvjeravao da će nam ECB zatvoriti banke, kako bi nas prisilili da ustuknemo, ali oni nisu vjerovali u to – govorio je poslije Varoufakis za britanski list New Statesman.

U toj očajnoj situaciji Tsipras je izvukao očajnički adut: narodni referendum. Zakazao ga je za 5. srpnja, intimno se nadajući da će grčki narod u takvim okolnostima izglasati pristanak na uvjete Trojke, što bi s njega skinulo odgovornost za takvu odluku.

Međutim, kao što je prethodno pogrešno procijenio puls europskih krokodila, tako je sada krivo procijenio vlastiti narod, koji je s uvjerljivih 61 prema 39 posto izglasao nastavak borbe protiv Trojke. Narod je bio spreman, ali Tsipras nije: usprkos većinskoj narodnoj volji, ljevičarski premijer je sutradan kapitulirao i pristao na sve uvjete politike štednje koje su mu Bruxelles i Berlin diktirali.

---

image

Obećanja SYRIZA-e pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto nje uzletjela je europska krajnja desnica - ojačana i migrantskom krizom - jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se na nju ne može osloniti

Spyros Bakalis/Afp
---

Bio je to šok za grčki narod, ali i za Varoufakisa, koji je te referendumske noći na sastanak uže jezgre SYRIZA-e – koju su činili njih šestorica – došao sav ushićen i opijen referendumskim trijumfom, samo da bi se suočio s depresivnim šefom koji namjerava kapitulirati, jer su ga prizori s umirovljenicima slomili.

Vani, stotinjak metara dalje, ljudi su na trgu Syntagma pred Helenskim parlamentom pjevali i plesali, slaveći referendumsku pobjedu, dok je istodobno u užoj jezgri SYRIZA-e Varoufakis branio svoj prijedlog za nastavak borbe. Netko je predložio da glasaju.

– I moj prijedlog je poražen s četiri prema dva glasa – otkrio je Varoufakis za britanski list nekoliko dana kasnije.

Poraz i slom

To je bila točka poraza i kraj priče o SYRIZA-i kao obliku otpora ovakvoj Europi. Istu noć Varoufakis je dao ostavku, stranku je odmah napustilo i čitavo lijevo krilo – čime je SYRIZA postala obična socijaldemokratska partija – a u Španjolskoj se preko noći, čim je Tsipras kapitulirao, rejting Podemosa prepolovio, što se u prosincu odrazilo i na španjolskim izborima.

Obećanja iz Solunskog programa pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto ljevice, uzletjela je europska krajnja desnica – ojačana i migrantskom krizom – jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se čovjek na nju ne može osloniti.

SYRIZA je ostala čitav taj mandat na vlasti, ali se već na idućim izborima 2019. preselila u opoziciju – iako s respektabilnih 32 posto glasova – da bi je nedavni novi izborni poraz i pad na 18 posto natjerali na reset, a Tsiprasa na ostavku.

Bivši šef SYRIZA-e ostat će upamćen kao čovjek koji je svojim političkim usponom probudio nade milijuna deklasiranih grčkih i europskih radnika, da bi ih svojom kapitulacijom gurnuo u naručje desnice, jer u presudnom trenutku, kada se stvar lomila, nije imao dovoljno kuraže i vjere u sebe. Kao Željko Mavrović u sedmoj rundi protiv Lennoxa Lewisa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo bivšega grčkog premijera. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od ‘kukavica i kalkulant‘ do ‘izdajnik grčke i europske ljevice‘, odnosno ‘agent kapitalizma i europske buržoazije‘. Kako god da okreneš: tragična ličnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Alexis Tsipras [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo bivšega grčkog premijera. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od ‘kukavica i kalkulant‘ do ‘izdajnik grčke i europske ljevice‘, odnosno ‘agent kapitalizma i europske buržoazije‘. Kako god da okreneš: tragična ličnost Alexis Tsipras 2 0 13975 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-05 06:27:14 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 09:51:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 09:51:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo bivšega grčkog premijera. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od 'kukavica i kalkulant' do 'izdajnik grčke i europske ljevice', odnosno 'agent kapitalizma i europske buržoazije'. Kako god da okreneš: tragična ličnost [metadata] => robots= author= title=Tragična ličnost: Probudio je nade milijuna deklasiranih radnika, a onda ih svojim kukavičlukom gurnuo u naručje desnice [metakey] => Syriza, Alexis Tsipras, Yanis Varoufakis, Grčka, Europa, ljevica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25144429.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25158897.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25144437.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25181647.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25150206.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25144063.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/21306664.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Spyros Bakalis\/Afp","Louisa Gouliamaki\/Afp","Spyros Bakalis\/Afp","Spyros Bakalis\/Afp","Sakis Mitrolidis\/Afp","Louisa Gouliamaki\/Afp","Aris Messinis\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad je 25. sije\u010dnja 2015. pobijedila SYRIZA, ljevi\u010dari nisu slavili samo u Gr\u010dkoj, nego i \u0161irom Europe. Mediji su izvje\u0161tavali da se na jugu Europe dogodilo \u010dudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast do\u0161la lijeva partija<\/p>","

SYRIZA je Grcima obe\u0107ala radikalni raskid s pogubnom politikom \u0161tednje. Njihov Solunski program bio je ono \u0161to su milijuni poni\u017eenih Grka htjeli \u010duti: progresivni paket radni\u010dkih mjera, od dizanja minimalne pla\u0107e do za\u0161tite gra\u0111ana od ovrha i delo\u017eacija<\/p>","","

Obe\u0107anja SYRIZA-e pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto nje uzletjela je europska krajnja desnica - oja\u010dana i migrantskom krizom - jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se na nju ne mo\u017ee osloniti<\/p>","

Evangelos Venizelos iz socijalisti\u010dkog PASOK-a Tsiprasa je nazvao \u2018marksisti\u010dkim Harryjem Potterom\u2018, jer \u2018daje fantasti\u010dna obe\u0107anja koja ne\u0107e biti u stanju odr\u017eati\u2018. Optimisti su podsje\u0107ali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da \u017eivot nije literatura<\/p>","

\u0160ef SYRIZA-e te je zime 2015. dobio mitske obrise ljevi\u010darskog Mojsija koji \u0107e ljude & narode osloboditi du\u017eni\u010dkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma ili bar ljudskijeg kapitalizma<\/p>","

Yanis Varoufakis uzalud je Tsiprasa upozoravao da im Trojka ne\u0107e izi\u0107i u susret i olak\u0161ati vra\u0107anje duga, te da im je jedina \u0161ansa \u2018plan B\u2019 koji je uklju\u010divao odbacivanje eura i vra\u0107anje drahmeafp<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["68:46","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25144429_1920.jpg":"1920x1080","k_25144429_1280.jpg":"1280x1280","k_25144429_1024.jpg":"1024x1024","k_25144429_640.jpg":"640x640","k_25144429_480.jpg":"480x480","k_25144429_340.jpg":"340x340","k_25144429_220.jpg":"220x220","o_25144429_1280.jpg":"1280x854","o_25144429_1024.jpg":"1024x683","o_25144429_640.jpg":"640x427","o_25144429_480.jpg":"480x320","o_25144429_340.jpg":"340x227","o_25144429_220.jpg":"220x146","h_25144429_1280.jpg":"1280x854","h_25144429_1024.jpg":"1024x683","h_25144429_640.jpg":"640x427","h_25144429_480.jpg":"480x320","h_25144429_340.jpg":"340x227","h_25144429_220.jpg":"220x147","pp_25144429_1280.jpg":"1280x1628","pp_25144429_1024.jpg":"1024x1303","pp_25144429_640.jpg":"640x814","pp_25144429_480.jpg":"480x611","pp_25144429_340.jpg":"340x432","pp_25144429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25158897_1920.jpg":"1920x1080","k_25158897_1280.jpg":"1280x1280","k_25158897_1024.jpg":"1024x1024","k_25158897_640.jpg":"640x640","k_25158897_480.jpg":"480x480","k_25158897_340.jpg":"340x340","k_25158897_220.jpg":"220x220","o_25158897_1280.jpg":"1280x853","o_25158897_1024.jpg":"1024x682","o_25158897_640.jpg":"640x426","o_25158897_480.jpg":"480x320","o_25158897_340.jpg":"340x226","o_25158897_220.jpg":"220x146","h_25158897_1280.jpg":"1280x854","h_25158897_1024.jpg":"1024x683","h_25158897_640.jpg":"640x427","h_25158897_480.jpg":"480x320","h_25158897_340.jpg":"340x227","h_25158897_220.jpg":"220x147","pp_25158897_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158897_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158897_640.jpg":"640x814","pp_25158897_480.jpg":"480x611","pp_25158897_340.jpg":"340x432","pp_25158897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25144437_1920.jpg":"1920x1080","k_25144437_1280.jpg":"1280x1280","k_25144437_1024.jpg":"1024x1024","k_25144437_640.jpg":"640x640","k_25144437_480.jpg":"480x480","k_25144437_340.jpg":"340x340","k_25144437_220.jpg":"220x220","o_25144437_1280.jpg":"1280x854","o_25144437_1024.jpg":"1024x683","o_25144437_640.jpg":"640x427","o_25144437_480.jpg":"480x320","o_25144437_340.jpg":"340x227","o_25144437_220.jpg":"220x146","h_25144437_1280.jpg":"1280x854","h_25144437_1024.jpg":"1024x683","h_25144437_640.jpg":"640x427","h_25144437_480.jpg":"480x320","h_25144437_340.jpg":"340x227","h_25144437_220.jpg":"220x147","pp_25144437_1280.jpg":"1280x1628","pp_25144437_1024.jpg":"1024x1303","pp_25144437_640.jpg":"640x814","pp_25144437_480.jpg":"480x611","pp_25144437_340.jpg":"340x432","pp_25144437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25181647_1920.jpg":"1920x1080","k_25181647_1280.jpg":"1280x1280","k_25181647_1024.jpg":"1024x1024","k_25181647_640.jpg":"640x640","k_25181647_480.jpg":"480x480","k_25181647_340.jpg":"340x340","k_25181647_220.jpg":"220x220","o_25181647_1280.jpg":"1280x853","o_25181647_1024.jpg":"1024x682","o_25181647_640.jpg":"640x426","o_25181647_480.jpg":"480x320","o_25181647_340.jpg":"340x226","o_25181647_220.jpg":"220x146","h_25181647_1280.jpg":"1280x854","h_25181647_1024.jpg":"1024x683","h_25181647_640.jpg":"640x427","h_25181647_480.jpg":"480x320","h_25181647_340.jpg":"340x227","h_25181647_220.jpg":"220x147","pp_25181647_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181647_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181647_640.jpg":"640x814","pp_25181647_480.jpg":"480x611","pp_25181647_340.jpg":"340x432","pp_25181647_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25150206_1920.jpg":"1920x1080","k_25150206_1280.jpg":"1280x1280","k_25150206_1024.jpg":"1024x1024","k_25150206_640.jpg":"640x640","k_25150206_480.jpg":"480x480","k_25150206_340.jpg":"340x340","k_25150206_220.jpg":"220x220","o_25150206_1280.jpg":"1280x851","o_25150206_1024.jpg":"1024x681","o_25150206_640.jpg":"640x425","o_25150206_480.jpg":"480x319","o_25150206_340.jpg":"340x226","o_25150206_220.jpg":"220x146","h_25150206_1280.jpg":"1280x854","h_25150206_1024.jpg":"1024x683","h_25150206_640.jpg":"640x427","h_25150206_480.jpg":"480x320","h_25150206_340.jpg":"340x227","h_25150206_220.jpg":"220x147","pp_25150206_1280.jpg":"1280x1628","pp_25150206_1024.jpg":"1024x1303","pp_25150206_640.jpg":"640x814","pp_25150206_480.jpg":"480x611","pp_25150206_340.jpg":"340x432","pp_25150206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25144063_1920.jpg":"1920x1080","k_25144063_1280.jpg":"1280x1280","k_25144063_1024.jpg":"1024x1024","k_25144063_640.jpg":"640x640","k_25144063_480.jpg":"480x480","k_25144063_340.jpg":"340x340","k_25144063_220.jpg":"220x220","o_25144063_1280.jpg":"1280x853","o_25144063_1024.jpg":"1024x682","o_25144063_640.jpg":"640x426","o_25144063_480.jpg":"480x320","o_25144063_340.jpg":"340x226","o_25144063_220.jpg":"220x146","h_25144063_1280.jpg":"1280x854","h_25144063_1024.jpg":"1024x683","h_25144063_640.jpg":"640x427","h_25144063_480.jpg":"480x320","h_25144063_340.jpg":"340x227","h_25144063_220.jpg":"220x147","pp_25144063_1280.jpg":"1280x1628","pp_25144063_1024.jpg":"1024x1303","pp_25144063_640.jpg":"640x814","pp_25144063_480.jpg":"480x611","pp_25144063_340.jpg":"340x432","pp_25144063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_21306664_1920.jpg":"1920x1080","k_21306664_1280.jpg":"1280x1280","k_21306664_1024.jpg":"1024x1024","k_21306664_640.jpg":"640x640","k_21306664_480.jpg":"480x480","k_21306664_340.jpg":"340x340","k_21306664_220.jpg":"220x220","o_21306664_1280.jpg":"1280x852","o_21306664_1024.jpg":"1024x682","o_21306664_640.jpg":"640x426","o_21306664_480.jpg":"480x319","o_21306664_340.jpg":"340x226","o_21306664_220.jpg":"220x146","h_21306664_1280.jpg":"1280x854","h_21306664_1024.jpg":"1024x683","h_21306664_640.jpg":"640x427","h_21306664_480.jpg":"480x320","h_21306664_340.jpg":"340x227","h_21306664_220.jpg":"220x147","pp_21306664_1280.jpg":"1280x1628","pp_21306664_1024.jpg":"1024x1303","pp_21306664_640.jpg":"640x814","pp_21306664_480.jpg":"480x611","pp_21306664_340.jpg":"340x432","pp_21306664_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38488649 Threads: 4 Questions: 7104059418 Slow queries: 3302316 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608507078 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice-1304761 [printLink] => /vijesti/svijet/tragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice-1304761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 210365 [name] => syriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => syriza [link] => /tag/syriza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 365142 [name] => Alexis Tsipras [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alexis-tsipras [link] => /tag/alexis-tsipras ) [2] => stdClass Object ( [id] => 480957 [name] => Yanis Varoufakis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => yanis-varoufakis [link] => /tag/yanis-varoufakis ) [3] => stdClass Object ( [id] => 402951 [name] => Grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 480931 [name] => Europa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europa [link] => /tag/europa ) [5] => stdClass Object ( [id] => 412046 [name] => Ljevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljevica [link] => /tag/ljevica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo bivšega grčkog premijera. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od ‘kukavica i kalkulant‘ do ‘izdajnik grčke i europske ljevice‘, odnosno ‘agent kapitalizma i europske buržoazije‘. Kako god da okreneš: tragična ličnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Alexis Tsipras [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tragična ličnost: Probudio je nade milijuna deklasiranih radnika, a onda ih svojim kukavičlukom gurnuo u naručje desnice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25144429.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Spyros Bakalis/Afp [mainImageDesc] =>

Kad je 25. siječnja 2015. pobijedila SYRIZA, ljevičari nisu slavili samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Mediji su izvještavali da se na jugu Europe dogodilo čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla lijeva partija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25144429.jpg [title] =>

Kad je 25. siječnja 2015. pobijedila SYRIZA, ljevičari nisu slavili samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Mediji su izvještavali da se na jugu Europe dogodilo čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla lijeva partija

Spyros Bakalis/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25158897.jpg [title] =>

SYRIZA je Grcima obećala radikalni raskid s pogubnom politikom štednje. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija

Louisa Gouliamaki/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25144437.jpg [title] => Spyros Bakalis/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25181647.jpg [title] =>

Obećanja SYRIZA-e pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto nje uzletjela je europska krajnja desnica - ojačana i migrantskom krizom - jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se na nju ne može osloniti

Spyros Bakalis/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25150206.jpg [title] =>

Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a Tsiprasa je nazvao ‘marksističkim Harryjem Potterom‘, jer ‘daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati‘. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura

Sakis Mitrolidis/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25144063.jpg [title] =>

Šef SYRIZA-e te je zime 2015. dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma ili bar ljudskijeg kapitalizma

Louisa Gouliamaki/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/21306664.jpg [title] =>

Yanis Varoufakis uzalud je Tsiprasa upozoravao da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa ‘plan B’ koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahmeafp

Aris Messinis/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osam i pol godina. Toliko je prošlo od one zvjezdane zimske noći 25. siječnja 2015., kada je njegova SYRIZA osvojila izbore u Grčkoj – natjeravši sve ljevičare Europe da izvade šampanjac iz ostave – do 29. lipnja ove godine, kada je Alexis Tsipras podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, nakon što je doživio izborni debakl.

Tada, u siječnju 2015., SYRIZA je osvojila 36,3 posto glasova i on je postao novi premijer Grčke. Sada je SYRIZA osvojila 17,8 posto, ostavši zakucana u opozicijskom bezdanu. U manje od desetljeća Alexis Tsipras izgubio je više od pola glasača.

Na čelu partije bio je petnaest godina, od 2008., kada je SYRIZA (akronim za koaliciju niza lijevih stranaka) bilježila između četiri i pet posto popularnosti. Upravo je Tsipras uvelike zaslužan za meteorski uspon stranke koja će 2015. zavladati Grčkom, ali jednako je odgovoran za gubitak izbora 2019. i 2023. godine, uz prepolavljanje stranačkog rejtinga. Nije bilo druge: heroj iz 2015. morao je otići. On je podignuo partiju, ali on ju je i survao.

– Došlo je vrijeme za početak novog ciklusa – rekao je toga 29. lipnja Tsipras u TV obraćanju, podnoseći ostavku.

Pritom je dao i kratku ocjenu vlastitih mandata.

– Na ovom teškom putu bilo je kompromisa, teških odluka, ozljeda i umora, ali bilo je to putovanje koje je ostavilo traga u povijesti. Ponosan sam na sve što se dogodilo – poručio je sada već bivši šef SYRIZA-e.

S druge strane, preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo Alexisa Tsiprasa. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od “kukavica i kalkulant” do “izdajnik grčke i europske ljevice”, odnosno “agent kapitalizma i europske buržoazije”.

Kako god da okreneš: tragična ličnost.

---

image

SYRIZA je Grcima obećala radikalni raskid s pogubnom politikom štednje. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija

Louisa Gouliamaki/Afp
---

SYRIZA protiv Gargantue

Rekosmo već da su toga 25. siječnja 2015. ljevičari slavili ne samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Dok se u SYRIZA-inu izbornom šatoru u Ateni te noći pobjednički plesalo uz zvuke revolucionarne pjesme “Bella Ciao”, brojne europske televizije izvještavale su svoje građane da se na jugu Europe dogodilo političko čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla istinski lijeva partija.

Činilo se tada da europska ljevica ustaje iz pepela nakon 25 godina hibernacije. Jer u tih četvrt stoljeća europsku su ljevicu zastupale socijaldemokratske partije koje su još devedesetih bez borbe prihvatile neoliberalni kapitalizam i time svoju glavnu izbornu bazu – ljude koji žive od svog rada – ostavile na cjedilu, dok im je neoliberalni Gargantua odmah stao proždirati radnička i socijalna prava iz prethodne ere “države blagostanja”.

Stanje se još pogoršalo nakon ekonomske krize 2008., koju je posebno osjetio jug Europe, a naročito Grčka. Europski radnici – a i srednja klasa – počeli su stenjati pod nametnutim mjerama politike štednje, koje su osobito drastične bile baš u Grčkoj, pa se tamošnje društvo faktički počelo raspadati do točke u kojoj je broj samoubojstava porastao za 40 posto.

Na tom valu skočile su akcije SYRIZA-e, koja je Grcima obećala radikalni raskid s takvom politikom. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: veliki progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija, s naglaskom na prekidu politike štednje. Grci su povjerovali Tsiprasu i dali mu mandat da ih izvuče iz bijede.

Ustanak iz 1991.

Pobjeda SYRIZA-e odjeknula je i izvan grčkih granica, osobito u Španjolskoj, gdje je lijeva stranka Podemos – s programom “a la SYRIZA” – tih mjeseci vodila u svim anketama za španjolske izbore, zakazane za kraj 2015. godine. Čelnici SYRIZA-e i Podemosa nastupali su zajedno, sa sloganom: “Prvo ćemo uzeti Atenu, a onda i Madrid.”

Optimizam se te zime mogao rezati nožem: europskim ljevičarima se činilo da Europa napokon dobiva šansu da organizirano ustane protiv neoliberalnog kapitalizma i rigoroznih mjera štednje koje su godinama uništavale radničku i srednju klasu Starog kontinenta i europsku socijalnu državu. Trebalo je samo da SYRIZA i njezin mladi premijer Alexis Tsipras u svom herojskom jurišu na europske institucije izdrže do prosinca i španjolskih izbora, kada bi dobili snažnog saveznika s Pirenejskog poluotoka.

SYRIZA se doimala kao prva lasta novog “europskog proljeća” – koje će ozbiljno izazvati neoliberalnu hegemoniju – a Tsipras kao prvi izdanak nove europske ljevice koja će Europi 21. stoljeća podariti demokratski socijalizam. Šef SYRIZA-e tih je dana dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma, ili makar ljudskijeg kapitalizma.

---

image

Šef SYRIZA-e te je zime 2015. dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma ili bar ljudskijeg kapitalizma

Louisa Gouliamaki/Afp
---

Nadu je pritom davala i Tsiprasova biografija. Doznalo se da je mlađem sinu Orfeju dao srednje ime Ernesto, u spomen na Che Guevaru, kao i da je političko krštenje doživio još 1991. godine kao sedamnaestogodišnjak, kada je kao član Komunističke omladine Grčke vodio učenički i studentski ustanak protiv obrazovne reforme tadašnje grčke desničarske vlade. Upravo je Tsipras u ime pobunjene omladine pregovarao s vladom, a vodio je i komunikaciju mladih prosvjednika s medijima.

Taj protuvladin ustanak je uspio, na način da su se buntovnici izborili za svoje zahtjeve. Sve to dok je vođa pobune, Alexis Tsipras, još bio maloljetan.

Cvijeće za partizane

Iz toga vremena datira i prvo Tsiprasovo pojavljivanje na nacionalnoj televiziji, kada je uglednoj grčkoj novinarki Anni Panagiotarei drčno izjavio: “Želimo imati pravo da sami, bez roditelja, odlučimo hoćemo li ići na satove i da sami biramo kako ćemo dalje.”

Nije bilo teško uočiti da te 2015. Tsipras u svom samouvjerenom gardu prema Bruxellesu i tzv. Trojci (Europska komisija, MMF, Europska centralna banka) ponavlja isti samosvjesni stav iz 1991. prema grčkoj vladi, samo što sada više nije nastupao kao učenički vođa u ime gnjevne omladine, nego kao premijer u ime gnjevnog naroda: “Želimo imati pravo da sami, bez miješanja Trojke, odlučimo hoćemo li pristati na politiku štednje i da sami biramo kako ćemo dalje.”

Mnogi su tada ukazivali na tu analogiju i skicirali Tsiprasov psihološki rezon: ako sam kao maloljetnik pobijedio konzervativnu vladu svoje države, zašto u svojoj 41. godini ne bih mogao pobijediti konzervativnu šeficu Europe, frau Angelu Merkel?

Oprezniji promatrači, pak, citirali su ocjenu koju je tih dana izrekao dotadašnji šef grčke diplomacije i zamjenik premijera Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a, koji je Tsiprasa nazvao “marksističkim Harryjem Potterom”, jer “daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati”. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura.

---

image

Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a Tsiprasa je nazvao ‘marksističkim Harryjem Potterom‘, jer ‘daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati‘. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura

Sakis Mitrolidis/Afp
---

Kako bilo, već prvi dan mandata novopečenog premijera Tsiprasa signalizirao je odmak od klasične matrice: osim što nije nosio kravatu, njegovo ateističko odbijanje da na inauguraciji prisegne na Bibliju bilo je popraćeno prvim službenim premijerskim potezom – polaganjem cvijeća na grob strijeljanih grčkih partizana.

Bitka za čistačice

Najviše zanimanja izazvali su Tsiprasovi prvi ekonomski potezi. U prva 24 sata grčki ljevičar proveo je ili najavio tri mjere koje nimalo nisu mogle pomoći gospodarskom rastu i konkurentnosti grčke privrede. Prvo, podizanje minimalne plaće za trećinu, s 486 na 751 euro. Drugo, besplatna struja za 300.000 najsiromašnijih Grka kojima je zbog neplaćanja računa struja bila isključena. I treće, ponovno zapošljavanje 600 državnih čistačica koje su u sklopu mjera štednje nekoliko godina ranije dobile otkaz.

“Zar je najveći grčki problem smeće?” – rugali su se Tsiprasu europski mainstream mediji, titulirajući ga ekonomskim nevježom koji je već prvim potezima uspio uplašiti investitore, jer je podizanjem minimalne plaće poskupio cijenu rada, dok je plaćanjem struje za sirotinju dodatno opteretio ionako fragilni državni proračun, o plaćama za čistačice da ne govorimo.

Tako je glasila kapitalistička analiza prvih Tsiprasovih postupaka. I ta je analiza, gledajući striktno ekonomski, bila točna.

Ali to je bio Tsiprasov manevar iz političke ekonomije koji je trebao pokazati ideološki smjer u kojem SYRIZA želi voditi grčko društvo: Tsipras je tim potezima želio u društvo izranavljeno neoliberalnim mjerama štednje uštrcati malo marksističkog melema. Dizanjem standarda ljudi s dna društvene ljestvice i uključivanjem društveno isključenih građana htio je smanjiti društvene jazove na podnošljiviju mjeru i utabanati stazu prema humanijem, pravednijem i solidarnijem (danas bi se reklo “inkluzivnijem”) društvu.

Po struci građevinski inženjer, znao je da se i kuća društva, kao i svaka druga kuća, mora graditi odozdo, a ne odozgo. Upozoravali su ga da tim mjerama potiče odljev kapitala, a on je odgovarao da nastoji spriječiti raspad društva.

Lenjin u ‘ofenzivi šarma’

I bogme je tih prvih mjeseci uzvitlao silnu prašinu po europskim drumovima: svi su pisali o njemu. Za kapitalističke krokodile u Bruxellesu postao je opasna prijetnja, potencijalni novi Lenjin koji sniva Marxovu “eksproprijaciju eksproprijatora”, ljevičarski huligan koji želi ugroziti “svijet temeljen na pravilima”.

---

image

Yanis Varoufakis uzalud je Tsiprasa upozoravao da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa ‘plan B’ koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahmeafp

Aris Messinis/Afp
---

A on se zaputio u “ofenzivu šarma” po europskim metropolama – skupa sa svojim karizmatičnim ministrom financija, “lutajućim marksistom” Yanisom Varoufakisom – nastojeći olabaviti kreditnu omču u koju su Grčku dovele prijašnje vlade lijevog i desnog centra. Vjerovao je da će mu frau Merkel i uglednici iz Bruxellesa, kad im lijepo objasni kako se zbog mjera štednje i traženih socijalnih rezova grčko društvo raspada, odobriti sredstva iz europskih fondova i bez tako rigoroznih zahtjeva.

Varoufakis ga je uzalud upozoravao da putuju uzalud, da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa napraviti “plan B”, koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahme. Kako će kasnije svjedočiti “lutajući marksist”, Tsipras nije imao hrabrosti upustiti se u tu ekonomsku avanturu, dijelom i zato što je vjerovao da može ponoviti svoj pregovarački pothvat iz 1991. godine.

Ubrzo je postalo jasno da je Tsipras krivo procijenio. “Ofenziva šarma” obojicu je dovela na naslovnice europskih listova – uključujući i ženske časopise – ali nije polučila nikakvu političku korist. Krokodili im nisu htjeli dati ni najmanju koncesiju, znajući da nije u pitanju samo SYRIZA i Grčka, nego i Podemos i Španjolska. Ako SYRIZA uspije, ljevica će se širom Europe povampiriti.

Varoufakis - Tsipras: 2:4

I zato je krokodilski odgovor bio brutalan: krajem lipnja 2015. Europska centralna banka (ECB) ostavila je grčke bankomate bez novca, pa su građani širom Europe mogli na televizorima gledati očajne grčke umirovljenike kako plaču pred zatvorenim bankama i praznim bankomatima. Ti ljupki prizori imali su jasne konotacije za europske gledatelje: vidite do čega je SYRIZA dovela grčki narod. Vidite u kakav društveni ponor vodi svaki pokušaj socijalizma. Zapamtite dobro što će vam se dogoditi ako izaberete antisistemske ljevičare.

– Alexis nije vjerovao da će nam ECB to napraviti. Mjesecima sam i njega i cijelu Vladu uvjeravao da će nam ECB zatvoriti banke, kako bi nas prisilili da ustuknemo, ali oni nisu vjerovali u to – govorio je poslije Varoufakis za britanski list New Statesman.

U toj očajnoj situaciji Tsipras je izvukao očajnički adut: narodni referendum. Zakazao ga je za 5. srpnja, intimno se nadajući da će grčki narod u takvim okolnostima izglasati pristanak na uvjete Trojke, što bi s njega skinulo odgovornost za takvu odluku.

Međutim, kao što je prethodno pogrešno procijenio puls europskih krokodila, tako je sada krivo procijenio vlastiti narod, koji je s uvjerljivih 61 prema 39 posto izglasao nastavak borbe protiv Trojke. Narod je bio spreman, ali Tsipras nije: usprkos većinskoj narodnoj volji, ljevičarski premijer je sutradan kapitulirao i pristao na sve uvjete politike štednje koje su mu Bruxelles i Berlin diktirali.

---

image

Obećanja SYRIZA-e pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto nje uzletjela je europska krajnja desnica - ojačana i migrantskom krizom - jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se na nju ne može osloniti

Spyros Bakalis/Afp
---

Bio je to šok za grčki narod, ali i za Varoufakisa, koji je te referendumske noći na sastanak uže jezgre SYRIZA-e – koju su činili njih šestorica – došao sav ushićen i opijen referendumskim trijumfom, samo da bi se suočio s depresivnim šefom koji namjerava kapitulirati, jer su ga prizori s umirovljenicima slomili.

Vani, stotinjak metara dalje, ljudi su na trgu Syntagma pred Helenskim parlamentom pjevali i plesali, slaveći referendumsku pobjedu, dok je istodobno u užoj jezgri SYRIZA-e Varoufakis branio svoj prijedlog za nastavak borbe. Netko je predložio da glasaju.

– I moj prijedlog je poražen s četiri prema dva glasa – otkrio je Varoufakis za britanski list nekoliko dana kasnije.

Poraz i slom

To je bila točka poraza i kraj priče o SYRIZA-i kao obliku otpora ovakvoj Europi. Istu noć Varoufakis je dao ostavku, stranku je odmah napustilo i čitavo lijevo krilo – čime je SYRIZA postala obična socijaldemokratska partija – a u Španjolskoj se preko noći, čim je Tsipras kapitulirao, rejting Podemosa prepolovio, što se u prosincu odrazilo i na španjolskim izborima.

Obećanja iz Solunskog programa pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto ljevice, uzletjela je europska krajnja desnica – ojačana i migrantskom krizom – jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se čovjek na nju ne može osloniti.

SYRIZA je ostala čitav taj mandat na vlasti, ali se već na idućim izborima 2019. preselila u opoziciju – iako s respektabilnih 32 posto glasova – da bi je nedavni novi izborni poraz i pad na 18 posto natjerali na reset, a Tsiprasa na ostavku.

Bivši šef SYRIZA-e ostat će upamćen kao čovjek koji je svojim političkim usponom probudio nade milijuna deklasiranih grčkih i europskih radnika, da bi ih svojom kapitulacijom gurnuo u naručje desnice, jer u presudnom trenutku, kada se stvar lomila, nije imao dovoljno kuraže i vjere u sebe. Kao Željko Mavrović u sedmoj rundi protiv Lennoxa Lewisa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Spyros Bakalis/Afp Louisa Gouliamaki/Afp Spyros Bakalis/Afp Spyros Bakalis/Afp Sakis Mitrolidis/Afp Louisa Gouliamaki/Afp Aris Messinis/Afp
Spyros Bakalis/Afp

Kad je 25. siječnja 2015. pobijedila SYRIZA, ljevičari nisu slavili samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Mediji su izvještavali da se na jugu Europe dogodilo čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla lijeva partija

Louisa Gouliamaki/Afp

SYRIZA je Grcima obećala radikalni raskid s pogubnom politikom štednje. Njihov Solunski program bio je ono što su milijuni poniženih Grka htjeli čuti: progresivni paket radničkih mjera, od dizanja minimalne plaće do zaštite građana od ovrha i deložacija

Spyros Bakalis/Afp

Obećanja SYRIZA-e pretvorila su se u dim i pepeo, kao i plan o uzletu europske ljevice. Umjesto nje uzletjela je europska krajnja desnica - ojačana i migrantskom krizom - jer je europski prekarijat shvatio da je takvu ljevicu lako slomiti i da se na nju ne može osloniti

Sakis Mitrolidis/Afp

Evangelos Venizelos iz socijalističkog PASOK-a Tsiprasa je nazvao ‘marksističkim Harryjem Potterom‘, jer ‘daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju održati‘. Optimisti su podsjećali da je Harry Potter na kraju pobijedio imperij zla, a realisti upozoravali da život nije literatura

Louisa Gouliamaki/Afp

Šef SYRIZA-e te je zime 2015. dobio mitske obrise ljevičarskog Mojsija koji će ljude & narode osloboditi dužničkog ropstva i izvesti iz neoliberalne pustinje u svetu zemlju socijalizma ili bar ljudskijeg kapitalizma

Aris Messinis/Afp

Yanis Varoufakis uzalud je Tsiprasa upozoravao da im Trojka neće izići u susret i olakšati vraćanje duga, te da im je jedina šansa ‘plan B’ koji je uključivao odbacivanje eura i vraćanje drahmeafp

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice-1304761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=90e7183e69d0b05a5744777fc77b3f8b73650712 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tragi%C4%8Dna+li%C4%8Dnost%3A+Probudio+je+nade+milijuna+deklasiranih+radnika%2C+a+onda+ih+svojim+kukavi%C4%8Dlukom+gurnuo+u+naru%C4%8Dje+desnice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice-1304761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftragicna-licnost-probudio-je-nade-milijuna-deklasiranih-radnika-a-onda-ih-svojim-kukaviclukom-gurnuo-u-narucje-desnice-1304761 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Preostali europski ljevičari – i barem polovina grčkih – nemaju puno hvale za lik & djelo bivšega grčkog premijera. Ocjene o njemu kreću se u rasponu od ‘kukavica i kalkulant‘ do ‘izdajnik grčke i europske ljevice‘, odnosno ‘agent kapitalizma i europske buržoazije‘. Kako god da okreneš: tragična ličnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Alexis Tsipras [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetAlexis Tsipras

Tragična ličnost: Probudio je nade milijuna deklasiranih radnika, a onda ih svojim kukavičlukom gurnuo u naručje desnice

Piše DAMIR PILIĆ
8. srpnja 2023. - 11:51
Kad je 25. siječnja 2015. pobijedila SYRIZA, ljevičari nisu slavili samo u Grčkoj, nego i širom Europe. Mediji su izvještavali da se na jugu Europe dogodilo čudo: prvi put od pada Berlinskog zida u jednoj je europskoj zemlji na vlast došla lijeva partijaSpyros Bakalis/Afp

Osam i pol godina. Toliko je prošlo od one zvjezdane zimske noći 25. siječnja 2015., kada je njegova SYRIZA osvojila izbore u Grčkoj – natjeravši sve ljevičare Europe da izvade šampanjac iz ostave – do 29. lipnja ove godine, kada je Alexis Tsipras podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, nakon što je doživio izborni debakl.

Tada, u siječnju 2015., SYRIZA je osvojila 36,3 posto glasova i on je postao novi premijer Grčke. Sada je SYRIZA osvojila 17,8 posto, ostavši zakucana u opozicijskom bezdanu. U manje od desetljeća Alexis Tsipras izgubio je više od pola glasača.

Na čelu partije bio je petnaest godina, od 2008., kada je SYRIZA (akronim za koaliciju niza lijevih stranaka) bilježila između četiri i pet posto popularnosti. Upravo je Tsipras uvelike zaslužan za meteo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:49