stdClass Object ( [id] => 1137413 [title] => Svijet se desetljećima dogovara kako smanjiti emisije stakleničkih plinova, a one cijelo vrijeme rastu; ono što su nakon pandemije napravile najbogatije zemlje neće nam pomoći [alias] => svijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Veliki svjetski skup koji će se od 31. listopada do 12. studenog, uz sudjelovanje predstavnika gotovo svih svjetskih zemalja, održati u škotskom gradu Glasgowu u Velikoj Britaniji naziva se najvažnijim sastankom današnje generacije.

Riječ je o 26. konferenciji članica (Conference of Parties, COP), odnosno zemalja koje su se još 1992. godine pridružile Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). Danas ih je u članstvu 197.

Moglo bi se reći da se svijet već tada, početkom devedesetih, počeo okupljati oko problema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, tražeći način da ih spriječi i postavljajući ciljeve koji – pokazat će se – ostaju neispunjeni. No puno bi preciznije bilo reći da se svijet tek tada počeo aktivnije izvan strogo znanstvenih krugova baviti pojavom uočenom još šezdesetih godina, čak i ranije – porastom stakleničkih plinova u atmosferi, prije svega ugljikova dioksida, i utjecajem koji bi to moglo imati na Zemlju.

Godina odgode

Ni znanstvenici, međutim, u početku nisu znali o čemu se točno radi, što su uzroci, što su posljedice i u kojem će smjeru promjene krenuti (s tadašnjim “tipovanjem” na globalno zahlađenje). Više razloga kumovalo je tome što je izgubljeno dragocjeno vrijeme i što je svijet tek početkom devedesetih počeo skupljati “globalnu vojsku” za ograničavanje klimatske krize.

Prva konferencija (COP1) održana je u Berlinu 1995. godine. Od tada do danas posebno su se istaknule dvije – COP3 u Kyotu u Japanu 1997., kad je donesen Protokol iz Kyota, dodatak međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama, te COP21 2015. u Parizu, kad je donesen povijesni Pariški sporazum, odnosno kad su sve zemlje odlučile ujediniti napore kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na dva stupnja, s težnjom da se zadrži na povećanju od 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsku eru (uspjeti održati tu donju granicu moto je i samita u Glasgowu). A trebalo je dogovoriti se i kako osigurati novac za takav plan.

Prema Pariškom sporazumu, zemlje su se obvezale donijeti nacionalne planove – poznate kao nacionalno određeni doprinosi (NDC) – o smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova. Složili su se da će se ti planovi ažurirati svakih pet godina. Prvih pet godina prošlo je lani, no tada konferencije zbog pandemije nije bilo – odgođena je za godinu dana i održava se, evo, u Glasgowu ove godine, gdje se očekuje dolazak više od 190 svjetskih čelnika, uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, zajedno s tisućama pregovarača, predstavnika vlada, poduzetnika, znanstvenika, aktivista, novinara...

Pokazuje se, međutim, da se obaveze utvrđene i prihvaćene u Parizu nisu ni približile ograničenju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva, a “prozor” za to se zatvara, odnosno vremena u kojemu bi se plan ostvario sve je manje. Desetljeće do 2030. bit će ključno; nacionalno utvrđeni doprinosi moraju biti puno veći i moraju se, na koncu, provesti u djelo.

Politico u članku u kojem se bavi ovom temom podsjeća na to da su vlade bogatih zemalja prošle godine obećale da će potrošiti bilijune dolara za spašavanje svojih gospodarstava od pandemije, i da će to raditi na način koji bi pomogao borbi protiv klimatskih promjena. Ta je strategija, međutim, “uvelike propala”.

Bilo je upravo suprotno – velik dio poticajne potrošnje bio je usmjeren na “smeđi” oporavak, odnosno upumpavanje novca u zagađujuće industrije i izvore energije poput ugljena, nafte i zemnog plina. Pomagalo se postojećim industrijama, mnogim sektorima gospodarstva koji su dugo doprinosili klimatskim promjenama, umjesto da se financiralo obećanu transformaciju u čisto gospodarstvo.

Emisije stakleničkih plinova, koje su prošle godine na globalnoj razini pale za više od šest posto, naglo rastu dok se gospodarstva oporavljaju od pandemije, objavila je prošlog tjedna Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Subvencije za fosilna goriva ove godine skočit će na rekordan iznos, rečeno je.

---

image
AFP
---

’Mračna pozadina’

Neuspjeh u ispunjenju obećanja danih samo prošle godine “mračna je pozadina” situacije prije okupljanja u Glasgowu predstavnika gotovo dvjesto zemalja, na posljednjoj rundi globalnih pregovora o obuzdavanju stakleničkih plinova. Do tog sastanka dolazi dok se velik dio svijeta suočava s globalnom nestašicom energije koja je proizišla iz pandemije i dovela do visokih cijena. Uostalom, i na Glasgow se reflektiraju problemi s nestašicom energenata zbog problema s dostavom, što je praznima ostavilo i police u prodavaonicama.

Na Konferenciji u Glasgowu računa se na novac privatnog sektora; organizatori se nadaju da su privatni akteri i biznismeni spremni sudjelovati u vladinim nastojanjima ka okretanju čist(ij)oj energiji. Zemlje u razvoju i privatni sektor “traže signale” od onih institucija koje bi mogle odvraćati od financiranja fosilnih goriva u korist zelene energije i projekata prilagodbe klimi u zemljama posebno osjetljivima na klimatske promjene.

Organizacija ovoga golemog skupa s velikim brojem sudionika vrlo je zahtjevna – traži enorman policijsko-sigurnosni angažman – i prilično skupa. Očekuje se da će sponzorstvo pomoći u podmirivanju COP računa, za koji se procjenjuje da može doseći 250 milijuna funti. Desetak supervelikih kompanija sponzori su događaja (među njima su Unilever, Microsoft, GSK, Hitachi...), no mnogi navodno nisu ni najmanje zadovoljni organizacijom iza koje stoji britanska vlada.

Tvrtke koje su skupile milijune sponzorskih funti uputile su službene pritužbe na mlade i “vrlo neiskusne” državne službenike zbog lošeg upravljanja organizacijom, loše komunikacije, kašnjenja, nedostupnosti, nejasnih planova i drugog. Organizatori COP26 obećali su sponzorima “izuzetnu priliku” i “jedinstvene prednosti” u zamjenu za njihovu podršku, uključujući priliku za promociju svojih marki na izložbenom prostoru “zelene zone” konferencije te sudjelovanje ministara britanske vlade na njihovim događanjima.

Jedan vladin “veteran na COP samitima” rekao je, međutim, za Guardian kako se čini da su neki zaboravili stvarni razlog svojeg boravka u Glasgowu, jer “COP se ne bavi brendiranjem”, nego “borbom protiv klimatskih promjena i zaustavljanjem rasta temperature; bilo bi dobro da to zapamte”.

Za uspjeh konferencije važno je i što će reći i uraditi te kakve će ciljeve odrediti dvije zemlje koje su najveći svjetski zagađivači – Kina i SAD. Postoji bojazan da se Xi Jinping u Glasgowu neće ni pojaviti, kao i bojazan da će SAD, usprkos Bidenovoj “zelenoj politici”, ipak morati obuzdati ambicije kako ne bi ugrozio vlastitu ekonomiju. Mnoge istaknute svjetske ličnosti pozivaju Xi Jinpinga i Joea Bidena da se u Glasgowu sretnu i razgovaraju.

Iako ima glasova koji upozoravaju da konferenciju u Glasgowu ne treba uzimati fatalistički niti širiti pesimizam, ona je već sad obilježena kao “posljednja šansa” koju svijet ima da se dogovori kako klimatske promjene staviti pod kontrolu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COP 26 u Glasgowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => COP 26 u Glasgowu 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-18 09:44:13 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-23 17:23:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-23 17:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/18\/19654850.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/19654852.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/19654856.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/18\/19580080.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19654850_1920.jpg":"1920x1080","k_19654850_1280.jpg":"1280x1280","k_19654850_1024.jpg":"1024x1024","k_19654850_640.jpg":"640x640","k_19654850_480.jpg":"480x480","k_19654850_340.jpg":"340x340","k_19654850_220.jpg":"220x220","o_19654850_1280.jpg":"1280x853","o_19654850_1024.jpg":"1024x682","o_19654850_640.jpg":"640x426","o_19654850_480.jpg":"480x320","o_19654850_340.jpg":"340x226","o_19654850_220.jpg":"220x146","h_19654850_1280.jpg":"1280x854","h_19654850_1024.jpg":"1024x683","h_19654850_640.jpg":"640x427","h_19654850_480.jpg":"480x320","h_19654850_340.jpg":"340x227","h_19654850_220.jpg":"220x147","pp_19654850_1280.jpg":"1006x1280","pp_19654850_1024.jpg":"805x1024","pp_19654850_640.jpg":"503x640","pp_19654850_480.jpg":"377x480","pp_19654850_340.jpg":"267x340","pp_19654850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19654852_1920.jpg":"1920x1080","k_19654852_1280.jpg":"1280x1280","k_19654852_1024.jpg":"1024x1024","k_19654852_640.jpg":"640x640","k_19654852_480.jpg":"480x480","k_19654852_340.jpg":"340x340","k_19654852_220.jpg":"220x220","o_19654852_1280.jpg":"1280x853","o_19654852_1024.jpg":"1024x682","o_19654852_640.jpg":"640x426","o_19654852_480.jpg":"480x320","o_19654852_340.jpg":"340x226","o_19654852_220.jpg":"220x146","h_19654852_1280.jpg":"1280x854","h_19654852_1024.jpg":"1024x683","h_19654852_640.jpg":"640x427","h_19654852_480.jpg":"480x320","h_19654852_340.jpg":"340x227","h_19654852_220.jpg":"220x147","pp_19654852_1280.jpg":"1006x1280","pp_19654852_1024.jpg":"805x1024","pp_19654852_640.jpg":"503x640","pp_19654852_480.jpg":"377x480","pp_19654852_340.jpg":"267x340","pp_19654852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19654856_1920.jpg":"1920x1080","k_19654856_1280.jpg":"1280x1280","k_19654856_1024.jpg":"1024x1024","k_19654856_640.jpg":"640x640","k_19654856_480.jpg":"480x480","k_19654856_340.jpg":"340x340","k_19654856_220.jpg":"220x220","o_19654856_1280.jpg":"1280x853","o_19654856_1024.jpg":"1024x682","o_19654856_640.jpg":"640x426","o_19654856_480.jpg":"480x320","o_19654856_340.jpg":"340x226","o_19654856_220.jpg":"220x146","h_19654856_1280.jpg":"1280x854","h_19654856_1024.jpg":"1024x683","h_19654856_640.jpg":"640x427","h_19654856_480.jpg":"480x320","h_19654856_340.jpg":"340x227","h_19654856_220.jpg":"220x147","pp_19654856_1280.jpg":"1006x1280","pp_19654856_1024.jpg":"805x1024","pp_19654856_640.jpg":"503x640","pp_19654856_480.jpg":"377x480","pp_19654856_340.jpg":"267x340","pp_19654856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19580080_1920.jpg":"1920x1080","k_19580080_1280.jpg":"1280x1280","k_19580080_1024.jpg":"1024x1024","k_19580080_640.jpg":"640x640","k_19580080_480.jpg":"480x480","k_19580080_340.jpg":"340x340","k_19580080_220.jpg":"220x220","o_19580080_1280.jpg":"1280x853","o_19580080_1024.jpg":"1024x682","o_19580080_640.jpg":"640x426","o_19580080_480.jpg":"480x320","o_19580080_340.jpg":"340x226","o_19580080_220.jpg":"220x146","h_19580080_1280.jpg":"1280x854","h_19580080_1024.jpg":"1024x683","h_19580080_640.jpg":"640x427","h_19580080_480.jpg":"480x320","h_19580080_340.jpg":"340x227","h_19580080_220.jpg":"220x147","pp_19580080_1280.jpg":"1006x1280","pp_19580080_1024.jpg":"805x1024","pp_19580080_640.jpg":"503x640","pp_19580080_480.jpg":"377x480","pp_19580080_340.jpg":"267x340","pp_19580080_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7836595 Threads: 2 Questions: 1641700929 Slow queries: 4880708 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111541426 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/svijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci-1137413 [printLink] => /vijesti/svijet/svijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci-1137413?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350470 [name] => Klimatske promjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatske-promjene [link] => /tag/klimatske-promjene ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342133 [name] => staklenički plinovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => staklenicki-plinovi [link] => /tag/staklenicki-plinovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COP 26 u Glasgowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svijet se desetljećima dogovara kako smanjiti emisije stakleničkih plinova, a one cijelo vrijeme rastu; ono što su nakon pandemije napravile najbogatije zemlje neće nam pomoći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/19654850.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/19654850.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/19654852.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/19654856.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/18/19580080.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Veliki svjetski skup koji će se od 31. listopada do 12. studenog, uz sudjelovanje predstavnika gotovo svih svjetskih zemalja, održati u škotskom gradu Glasgowu u Velikoj Britaniji naziva se najvažnijim sastankom današnje generacije.

Riječ je o 26. konferenciji članica (Conference of Parties, COP), odnosno zemalja koje su se još 1992. godine pridružile Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). Danas ih je u članstvu 197.

Moglo bi se reći da se svijet već tada, početkom devedesetih, počeo okupljati oko problema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, tražeći način da ih spriječi i postavljajući ciljeve koji – pokazat će se – ostaju neispunjeni. No puno bi preciznije bilo reći da se svijet tek tada počeo aktivnije izvan strogo znanstvenih krugova baviti pojavom uočenom još šezdesetih godina, čak i ranije – porastom stakleničkih plinova u atmosferi, prije svega ugljikova dioksida, i utjecajem koji bi to moglo imati na Zemlju.

Godina odgode

Ni znanstvenici, međutim, u početku nisu znali o čemu se točno radi, što su uzroci, što su posljedice i u kojem će smjeru promjene krenuti (s tadašnjim “tipovanjem” na globalno zahlađenje). Više razloga kumovalo je tome što je izgubljeno dragocjeno vrijeme i što je svijet tek početkom devedesetih počeo skupljati “globalnu vojsku” za ograničavanje klimatske krize.

Prva konferencija (COP1) održana je u Berlinu 1995. godine. Od tada do danas posebno su se istaknule dvije – COP3 u Kyotu u Japanu 1997., kad je donesen Protokol iz Kyota, dodatak međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama, te COP21 2015. u Parizu, kad je donesen povijesni Pariški sporazum, odnosno kad su sve zemlje odlučile ujediniti napore kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na dva stupnja, s težnjom da se zadrži na povećanju od 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsku eru (uspjeti održati tu donju granicu moto je i samita u Glasgowu). A trebalo je dogovoriti se i kako osigurati novac za takav plan.

Prema Pariškom sporazumu, zemlje su se obvezale donijeti nacionalne planove – poznate kao nacionalno određeni doprinosi (NDC) – o smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova. Složili su se da će se ti planovi ažurirati svakih pet godina. Prvih pet godina prošlo je lani, no tada konferencije zbog pandemije nije bilo – odgođena je za godinu dana i održava se, evo, u Glasgowu ove godine, gdje se očekuje dolazak više od 190 svjetskih čelnika, uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, zajedno s tisućama pregovarača, predstavnika vlada, poduzetnika, znanstvenika, aktivista, novinara...

Pokazuje se, međutim, da se obaveze utvrđene i prihvaćene u Parizu nisu ni približile ograničenju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva, a “prozor” za to se zatvara, odnosno vremena u kojemu bi se plan ostvario sve je manje. Desetljeće do 2030. bit će ključno; nacionalno utvrđeni doprinosi moraju biti puno veći i moraju se, na koncu, provesti u djelo.

Politico u članku u kojem se bavi ovom temom podsjeća na to da su vlade bogatih zemalja prošle godine obećale da će potrošiti bilijune dolara za spašavanje svojih gospodarstava od pandemije, i da će to raditi na način koji bi pomogao borbi protiv klimatskih promjena. Ta je strategija, međutim, “uvelike propala”.

Bilo je upravo suprotno – velik dio poticajne potrošnje bio je usmjeren na “smeđi” oporavak, odnosno upumpavanje novca u zagađujuće industrije i izvore energije poput ugljena, nafte i zemnog plina. Pomagalo se postojećim industrijama, mnogim sektorima gospodarstva koji su dugo doprinosili klimatskim promjenama, umjesto da se financiralo obećanu transformaciju u čisto gospodarstvo.

Emisije stakleničkih plinova, koje su prošle godine na globalnoj razini pale za više od šest posto, naglo rastu dok se gospodarstva oporavljaju od pandemije, objavila je prošlog tjedna Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Subvencije za fosilna goriva ove godine skočit će na rekordan iznos, rečeno je.

---

image
AFP
---

’Mračna pozadina’

Neuspjeh u ispunjenju obećanja danih samo prošle godine “mračna je pozadina” situacije prije okupljanja u Glasgowu predstavnika gotovo dvjesto zemalja, na posljednjoj rundi globalnih pregovora o obuzdavanju stakleničkih plinova. Do tog sastanka dolazi dok se velik dio svijeta suočava s globalnom nestašicom energije koja je proizišla iz pandemije i dovela do visokih cijena. Uostalom, i na Glasgow se reflektiraju problemi s nestašicom energenata zbog problema s dostavom, što je praznima ostavilo i police u prodavaonicama.

Na Konferenciji u Glasgowu računa se na novac privatnog sektora; organizatori se nadaju da su privatni akteri i biznismeni spremni sudjelovati u vladinim nastojanjima ka okretanju čist(ij)oj energiji. Zemlje u razvoju i privatni sektor “traže signale” od onih institucija koje bi mogle odvraćati od financiranja fosilnih goriva u korist zelene energije i projekata prilagodbe klimi u zemljama posebno osjetljivima na klimatske promjene.

Organizacija ovoga golemog skupa s velikim brojem sudionika vrlo je zahtjevna – traži enorman policijsko-sigurnosni angažman – i prilično skupa. Očekuje se da će sponzorstvo pomoći u podmirivanju COP računa, za koji se procjenjuje da može doseći 250 milijuna funti. Desetak supervelikih kompanija sponzori su događaja (među njima su Unilever, Microsoft, GSK, Hitachi...), no mnogi navodno nisu ni najmanje zadovoljni organizacijom iza koje stoji britanska vlada.

Tvrtke koje su skupile milijune sponzorskih funti uputile su službene pritužbe na mlade i “vrlo neiskusne” državne službenike zbog lošeg upravljanja organizacijom, loše komunikacije, kašnjenja, nedostupnosti, nejasnih planova i drugog. Organizatori COP26 obećali su sponzorima “izuzetnu priliku” i “jedinstvene prednosti” u zamjenu za njihovu podršku, uključujući priliku za promociju svojih marki na izložbenom prostoru “zelene zone” konferencije te sudjelovanje ministara britanske vlade na njihovim događanjima.

Jedan vladin “veteran na COP samitima” rekao je, međutim, za Guardian kako se čini da su neki zaboravili stvarni razlog svojeg boravka u Glasgowu, jer “COP se ne bavi brendiranjem”, nego “borbom protiv klimatskih promjena i zaustavljanjem rasta temperature; bilo bi dobro da to zapamte”.

Za uspjeh konferencije važno je i što će reći i uraditi te kakve će ciljeve odrediti dvije zemlje koje su najveći svjetski zagađivači – Kina i SAD. Postoji bojazan da se Xi Jinping u Glasgowu neće ni pojaviti, kao i bojazan da će SAD, usprkos Bidenovoj “zelenoj politici”, ipak morati obuzdati ambicije kako ne bi ugrozio vlastitu ekonomiju. Mnoge istaknute svjetske ličnosti pozivaju Xi Jinpinga i Joea Bidena da se u Glasgowu sretnu i razgovaraju.

Iako ima glasova koji upozoravaju da konferenciju u Glasgowu ne treba uzimati fatalistički niti širiti pesimizam, ona je već sad obilježena kao “posljednja šansa” koju svijet ima da se dogovori kako klimatske promjene staviti pod kontrolu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/svijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci-1137413 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3381ec5a188401f0033b6a66db309ee38e28ade4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svijet+se+desetlje%C4%87ima+dogovara+kako+smanjiti+emisije+stakleni%C4%8Dkih+plinova%2C+a+one+cijelo+vrijeme+rastu%3B+ono+%C5%A1to+su+nakon+pandemije+napravile+najbogatije+zemlje+ne%C4%87e+nam+pomo%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci-1137413 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-se-desetljecima-dogovara-kako-smanjiti-emisije-staklenickih-plinova-a-one-cijelo-vrijeme-rastu-ono-sto-su-nakon-pandemije-napravile-najbogatije-zemlje-nece-nam-pomoci-1137413 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COP 26 u Glasgowu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetCOP 26 u Glasgowu

Svijet se desetljećima dogovara kako smanjiti emisije stakleničkih plinova, a one cijelo vrijeme rastu; ono što su nakon pandemije napravile najbogatije zemlje neće nam pomoći

Piše Lidija Gnjidić Krnić
23. listopada 2021. - 19:21

Veliki svjetski skup koji će se od 31. listopada do 12. studenog, uz sudjelovanje predstavnika gotovo svih svjetskih zemalja, održati u škotskom gradu Glasgowu u Velikoj Britaniji naziva se najvažnijim sastankom današnje generacije.

Riječ je o 26. konferenciji članica (Conference of Parties, COP), odnosno zemalja koje su se još 1992. godine pridružile Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). Danas ih je u članstvu 197.

Moglo bi se reći da se svijet već tada, početkom devedesetih, počeo okupljati oko problema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, tražeći način da ih spriječi i postavljajući ciljeve koji – pokazat će se – ostaju neispunjeni. No puno bi preciznije bilo reći da se svijet t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:40