stdClass Object ( [id] => 1381369 [title] => Svijet je nadomak noćne more i povezivanja europskog, bliskoistočnog i azijskog sukoba. Dovoljan je samo krivi korak [alias] => svijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U subotu navečer Iran je pokrenuo svoj odgovor na nedavni napad Izraela na njegov konzulat u Siriji. Epizoda je novi, ozbiljan korak u opasnoj eskalaciji rata na Bliskom istoku. No, sukob između Izraela i Irana nema samo regionalnu dimenziju: on je vrlo eksplozivni okidač i u globalnoj panorami, gdje je u toku paralelni sukob u Europi, kao i rastuće napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

Jasne crte koje povezuju ta žarišta dodatno kompliciraju situaciju. Dovoljan je jedan pogrešan korak i svijet bi se mogao naći u općem kaosu.

Oblik iranske ofenzive - mnoštvo dalekometnih dronova upućenih istovremeno na ciljeve, ista taktika koju Rusija koristi protiv Ukrajine upravo letjelicama iranske proizvodnje - samo je jedan od podsjetnika na međusobne veze nekih ključnih aktera. Karta globalnih sila tu sliku dodatno pojačava.

S jedne strane, sve je tješnja oružana i diplomatska koordinacija azijskih sila: Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Rusija, naravno, ima dobar dio teritorija i u Europi, ali geopolitički je svrstana uz azijske režime. Dobiva oružje od Irana i Sjeverne Koreje te ekonomsku i političku potporu od Kine, koja vjeruje da bi poraz Kremlja bio pobjeda zapadnih demokracija koje ugrožavaju njezine interese.

---

image

Izraelski general Herzi Halevi na uzletištu najavljuje odmazdu

-/Afp
---

 Washington je u petak osudio što Peking opskrbljuje Moskvu motorima za dronove i krstareće rakete te strojevima za proizvodnju balističkih projektila. Ne postoje službeni sporazumi o međusobnoj obrani između ovih azijskih zemalja, ali postoji sustavna razmjena oružja i postupno te vrlo dosljedno zbijanje njihovih redova. Vladimir Putin naoštren na Ukrajinu sad bez ikakve sumnje s radošću promatra kako je SAD prisiljen rješavati komplicirani sukob u sasvim drugoj svjetskoj regiji.

S druge strane međusobno povezanih azijskih režima postoje savezi demokratskih sila. Sjedinjene Države povezuju europsku stranu - svoje partnere iz NATO-a i EU-a - s azijskim Pacifikom i zemljama saveznicama poput Japana, Južne Koreje i Australije. I ovaj savez također vuče vrlo intenzivne poteze. Washington jača svoje veze sa svojim azijsko-pacifičkim saveznicima, promičući projekte kao što je AUKUS, trojni vojni savez Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. I prošloga tjedna čelnici Japana i Filipina bili su u Bijeloj kući. Peking, u međuvremenu, ljutito promatra sve slične napore Washingtona, za koje tvrdi da su usmjereni na obuzdavanje njihova legitimnog uspona i napretka.

---

image

Putin i Kim Jong-un, dva brata despota

Vladimir Smirnov/Afp
---

To nije bitka između dva definirana vojna bloka. Azijski blok država nije formalna vojna skupina. Dok zapadni blok to jest, ali ni među njima ipak nema jednoznačnih stavova. Postoji, međutim, sve napetije svjetsko natjecanje između autoritarnih režima i demokracija. Tenzije između te dvije geopolitičke grupacije sve su veće. U današnjem problematičnom kontekstu aktivnih žarišta u Ukrajini i na Bliskom istoku, rizik otvaranja treće globalne fronte u Aziji i na Pacifiku značio bi pravu geopolitičku noćnu moru. No, s obzirom na to kako se međunarodni odnosi razvijaju, bila bi ozbiljna pogreška intenzivno ne razmišljati o toj mogućnosti. Rizik da netko u regiji zaključi kako je sad baš dobro vrijeme za promicanje svojih interesa na azijsko-pacifičkom području, dok su SAD i Europa zaokupljeni ratom u Ukrajini i na Bliskom istoku, zvuči više nego realno.

Hotspotova u toj regiji također ne nedostaje. Filipini su samo jedan od njih, jer su upravo nedavno doživjeli ozbiljne sukobe s kineskom obalnom stražom oko spornih teritorijalnih voda. Kina sistematski blokira opskrbu mornara starog i zahrđalog filipinskog broda koji se namjerno nasukao na greben za koji Peking tvrdi da je kineski teritorij. To je vrlo opasna situacija jer Filipini imaju ugovor o međusobnoj obrani sa Sjedinjenim Državama.

---

image

Teheran: leci protiv Izraela

Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp
---

Postoji tamo i barem još nekoliko potencijalnih žarišta, povrh najvećeg od svih - Tajvana. Želja Pekinga da se ponovno ujedini s Tajvanom neutaživa je i samo čeka pogodan trenutak slabosti. Sjevernu Koreju, čiji je čelnik nedavno naredio uklanjanje članka iz Ustava koji poziva na miroljubivo ujedinjenje korejskog poluotoka, da se i ne spominje. Tu su i mnoga granična trvenja i teritorijalni sporovi između Kine i njezinih susjeda.

Otvaranje treće globalne fronte u ovoj zoni nije odviše vjerojatno. Logika sugerira da Kina, ključni igrač, nema racionalan interes da to sad učini. Posljednjih mjeseci Washington i Peking pokazali su znakove spremnosti da zaustave naglo pogoršanje odnosa. Čak je izgledno i da Sjeverna Koreja, čiji su načini donošenja racionalnih odluka znatno sumnjiviji, nema interesa za skore razorne akcije.

No, problem  je u tome što u geopolitici - kao i u životu - situacije visokog stresa sve brzo dovode do ruba sasvim nepredviđenih akcija i događaja. U općoj histeriji lako dolazi do pogrešaka u izračunima i komunikaciji, nekontroliranih akcija manjinskih frakcija i eskalacije ne moraju biti isključivi plod namjere ključnih igrača. Povijest je puna takvih dokaza, a to pokazuje i sama aktualna situacija na Bliskom istoku.

---

image

Benjamin Netanyahu neprestanim ratovima odgađa svoju smjenu

Emmanuel Dunand/Afp
---

Iran je autoritarni režim koji ugnjetava svoje građane, potajno razvija nuklearni program i izaziva buru u inozemstvu, ali sasvim je evidentno da u aktualnom slučaju nije težio regionalnoj eskalaciji sukoba. Ni Teheran ni njegov glavni opunomoćenik, libanonski Hezbollah, nisu iskoristili rat u Gazi da energičnije napadnu Izrael. SAD je također uložio jasne napore da spriječi širenje krvoprolića. Kad su američkim trupama pogođene baze u regiji, odgovorilo se pravovremeno, no krajnje odmjereno. Čini se da je napad Irana prošle subote navečer također imao za cilj pokazati da odgovara na provokaciju u Damasku, ali da istodobno pokušava izbjeći nepotrebnu eskalaciju.

No, usred sve te napete dinamike stvari mogu sasvim slučajno izmaknuti kontroli kad pojedinci poduzmu radnje koje se temelje na onome što je najbolje za njih same, a ne za ostatak svijeta. Na Bliskom istoku Benjamin Netanyahu ima razvidan osobni interes za nastavak sukoba pod svaku cijenu, jer o tome ovisi njegov ostanak na vlasti. Čim se situacija smiri, najvjerojatnije je da će nesposobni izraelski premijer pasti u sramotu i biti smijenjen. Slično tome i jemenski hutisti, još jedan iranski saveznik, zadržali su ratoborni stav prema Izraelu koji više odgovara njihovim interesima nego naredbama Teherana.

---

image

Ukrajina krvari zbog Putina već treću godinu

Anatolii Stepanov/Afp
---

Borbe u Gazi pokazale su da izraelska vojska već šest mjeseci ne može uništiti ni relativno mali Hamas, miliciju bez ikakvih sustava protuzračne obrane i bez teškog naoružanja. Izraelska vojska je ušla u fazu u kojoj se sa strane čini da ni sama više ne zna koji joj je sad cilj u Gazi. Očito prekomjerno granatiranje i guranje stanovnika Gaze u humanitarnu katastrofu nije nešto što je dugoročno održivo za Izrael i zbog toga će sigurno završiti u međunarodnoj izolaciji. U takvim bi uvjetima započinjanje rata Izraela čak i protiv libanonskog Hezbollaha, a kamoli Irana, bilo posve nelogična i vojno neodrživa odluka. Izrael sam nije u stanju nanijeti vojni poraz ili značajniju štetu Iranu.

Bez potpore SAD-a, rat protiv Irana ne samo da je besmislen za Izrael, nego bi mogao postati katastrofalan i poguban za cijeli svijet. Joe Biden je jasno dao do znanja kako se SAD ne namjerava pridružiti izraelskom osvetničkom udaru, premda sigurno ne voli Iran. Svjestan je da zemlju s 90 milijuna ljudi ne možeš pobijediti bez ogromnih snaga za kopnenu invaziju, a u tom slučaju Iran bi mogao postati novi Vijetnam ili Irak za Amerikance.

---

image

Kina ne da pomoć filipinskom brodu u Južnom kineskom moru

Handout/Afp
---

Malo je vjerojatno da će uskoro stvari zakuhati u Aziji i na Pacifiku. To se ne kosi samo s humanitarnom logikom i razumom, nego i s računicama brojnih interesa. Kina ima velik interes u osiguravanju stabilnosti globalnoga gospodarstva, jer je ono ključno za njezinu sposobnost da nastavi putem napretka i prosperiteta. Ali u ovoj jednadžbi varijabla rizika ipak je veća nego što je bila ikad u prošlosti.

---

image

Filipinski prosvjed protiv Kine

Jam Sta Rosa/Afp
---

U svim azijsko-pacifičkim kalkulacijama ne može se isključiti da će netko u nekom trenutku razmisliti o poduzimanju hrabrog poteza, ako se situacija u Europi i na Bliskom istoku pogorša, a Sjedinjene Države i Europa i dalje budu u dovoljnoj mjeri okupirane svojim naporima na tim frontama. Dovoljno je da se i u Aziji nađe jedan Netanyahu kojemu osobno konvenira produciranje rata i da se sve završi kao u onoj staroj poslovici: dva bez duše, a treći bez glave. I cijeli svijet u plamenu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rizik veći nego ikad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => rizik veći nego ikad 2 0 8520 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-16 09:30:36 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-17 07:08:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-17 07:08:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svijet je nadomak noćne more i povezivanja europskog, bliskoistočnog i azijskog sukoba. Dovoljan je samo krivi korak page_title=Svijet je nadomak noćne more i povezivanja europskog, bliskoistočnog i azijskog sukoba. Dovoljan je samo krivi korak [metakey] => rat Izraela i irana, bliski istok, rat u ukrajini, azijsko-pacifička regija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969198.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969195.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969196.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969197.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969199.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969200.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969201.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969202.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Anatolii Stepanov\/Afp","Handout\/Afp","Jam Sta Rosa\/Afp","Vladimir Smirnov\/Afp","Emmanuel Dunand\/Afp","Fatemeh Bahrami\/Anadolu Via Afp","-\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Putin,\u00a0Xi Jinping i iranski ajatolah s Kim Jong-unom: \u2018alternativa za po\u017eeljeti\u2018<\/p>","

Ukrajina krvari zbog Putina ve\u0107 tre\u0107u godinu<\/p>","

Kina ne da pomo\u0107\u00a0filipinskom brodu u Ju\u017enom kineskom moru<\/p>","

Filipinski prosvjed protiv Kine<\/p>","

Putin i Kim Jong-un, dva brata despota<\/p>","

Benjamin Netanyahu neprestanim ratovima odga\u0111a svoju smjenu<\/p>","

Teheran: leci protiv Izraela<\/p>","

Izraelski general Herzi Halevi na uzleti\u0161tu najavljuje odmazdu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26969198_1920.jpg":"1920x1080","k_26969198_1280.jpg":"1280x1280","k_26969198_1024.jpg":"1024x1024","k_26969198_640.jpg":"640x640","k_26969198_480.jpg":"480x480","k_26969198_340.jpg":"340x340","k_26969198_220.jpg":"220x220","o_26969198_1280.jpg":"1280x852","o_26969198_1024.jpg":"1024x682","o_26969198_640.jpg":"640x426","o_26969198_480.jpg":"480x319","o_26969198_340.jpg":"340x226","o_26969198_220.jpg":"220x146","h_26969198_1280.jpg":"1280x854","h_26969198_1024.jpg":"1024x683","h_26969198_640.jpg":"640x427","h_26969198_480.jpg":"480x320","h_26969198_340.jpg":"340x227","h_26969198_220.jpg":"220x147","pp_26969198_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969198_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969198_640.jpg":"640x814","pp_26969198_480.jpg":"480x611","pp_26969198_340.jpg":"340x432","pp_26969198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26969195_1920.jpg":"1920x1080","k_26969195_1280.jpg":"1280x1280","k_26969195_1024.jpg":"1024x1024","k_26969195_640.jpg":"640x640","k_26969195_480.jpg":"480x480","k_26969195_340.jpg":"340x340","k_26969195_220.jpg":"220x220","o_26969195_1280.jpg":"1280x853","o_26969195_1024.jpg":"1024x683","o_26969195_640.jpg":"640x426","o_26969195_480.jpg":"480x320","o_26969195_340.jpg":"340x226","o_26969195_220.jpg":"220x146","h_26969195_1280.jpg":"1280x854","h_26969195_1024.jpg":"1024x683","h_26969195_640.jpg":"640x427","h_26969195_480.jpg":"480x320","h_26969195_340.jpg":"340x227","h_26969195_220.jpg":"220x147","pp_26969195_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969195_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969195_640.jpg":"640x814","pp_26969195_480.jpg":"480x611","pp_26969195_340.jpg":"340x432","pp_26969195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26969196_1920.jpg":"1920x1080","k_26969196_1280.jpg":"1280x1280","k_26969196_1024.jpg":"1024x1024","k_26969196_640.jpg":"640x640","k_26969196_480.jpg":"480x480","k_26969196_340.jpg":"340x340","k_26969196_220.jpg":"220x220","o_26969196_1280.jpg":"1280x852","o_26969196_1024.jpg":"1024x682","o_26969196_640.jpg":"640x426","o_26969196_480.jpg":"480x319","o_26969196_340.jpg":"340x226","o_26969196_220.jpg":"220x146","h_26969196_1280.jpg":"1280x854","h_26969196_1024.jpg":"1024x683","h_26969196_640.jpg":"640x427","h_26969196_480.jpg":"480x320","h_26969196_340.jpg":"340x227","h_26969196_220.jpg":"220x147","pp_26969196_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969196_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969196_640.jpg":"640x814","pp_26969196_480.jpg":"480x611","pp_26969196_340.jpg":"340x432","pp_26969196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_26969197_1920.jpg":"1920x1080","k_26969197_1280.jpg":"1280x1280","k_26969197_1024.jpg":"1024x1024","k_26969197_640.jpg":"640x640","k_26969197_480.jpg":"480x480","k_26969197_340.jpg":"340x340","k_26969197_220.jpg":"220x220","o_26969197_1280.jpg":"1280x851","o_26969197_1024.jpg":"1024x681","o_26969197_640.jpg":"640x425","o_26969197_480.jpg":"480x319","o_26969197_340.jpg":"340x226","o_26969197_220.jpg":"220x146","h_26969197_1280.jpg":"1280x854","h_26969197_1024.jpg":"1024x683","h_26969197_640.jpg":"640x427","h_26969197_480.jpg":"480x320","h_26969197_340.jpg":"340x227","h_26969197_220.jpg":"220x147","pp_26969197_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969197_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969197_640.jpg":"640x814","pp_26969197_480.jpg":"480x611","pp_26969197_340.jpg":"340x432","pp_26969197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x678","hd_26969199_1920.jpg":"1920x1080","k_26969199_1280.jpg":"1280x1280","k_26969199_1024.jpg":"1024x1024","k_26969199_640.jpg":"640x640","k_26969199_480.jpg":"480x480","k_26969199_340.jpg":"340x340","k_26969199_220.jpg":"220x220","o_26969199_1280.jpg":"1280x847","o_26969199_1024.jpg":"1024x678","o_26969199_640.jpg":"640x423","o_26969199_480.jpg":"480x317","o_26969199_340.jpg":"340x225","o_26969199_220.jpg":"220x145","h_26969199_1280.jpg":"1280x854","h_26969199_1024.jpg":"1024x683","h_26969199_640.jpg":"640x427","h_26969199_480.jpg":"480x320","h_26969199_340.jpg":"340x227","h_26969199_220.jpg":"220x147","pp_26969199_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969199_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969199_640.jpg":"640x814","pp_26969199_480.jpg":"480x611","pp_26969199_340.jpg":"340x432","pp_26969199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x728","hd_26969200_1920.jpg":"1920x1080","k_26969200_1280.jpg":"1280x1280","k_26969200_1024.jpg":"1024x1024","k_26969200_640.jpg":"640x640","k_26969200_480.jpg":"480x480","k_26969200_340.jpg":"340x340","k_26969200_220.jpg":"220x220","o_26969200_1280.jpg":"1280x910","o_26969200_1024.jpg":"1024x728","o_26969200_640.jpg":"640x455","o_26969200_480.jpg":"480x341","o_26969200_340.jpg":"340x241","o_26969200_220.jpg":"220x156","h_26969200_1280.jpg":"1280x854","h_26969200_1024.jpg":"1024x683","h_26969200_640.jpg":"640x427","h_26969200_480.jpg":"480x320","h_26969200_340.jpg":"340x227","h_26969200_220.jpg":"220x147","pp_26969200_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969200_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969200_640.jpg":"640x814","pp_26969200_480.jpg":"480x611","pp_26969200_340.jpg":"340x432","pp_26969200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26969201_1920.jpg":"1920x1080","k_26969201_1280.jpg":"1280x1280","k_26969201_1024.jpg":"1024x1024","k_26969201_640.jpg":"640x640","k_26969201_480.jpg":"480x480","k_26969201_340.jpg":"340x340","k_26969201_220.jpg":"220x220","o_26969201_1280.jpg":"1280x852","o_26969201_1024.jpg":"1024x682","o_26969201_640.jpg":"640x426","o_26969201_480.jpg":"480x319","o_26969201_340.jpg":"340x226","o_26969201_220.jpg":"220x146","h_26969201_1280.jpg":"1280x854","h_26969201_1024.jpg":"1024x683","h_26969201_640.jpg":"640x427","h_26969201_480.jpg":"480x320","h_26969201_340.jpg":"340x227","h_26969201_220.jpg":"220x147","pp_26969201_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969201_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969201_640.jpg":"640x814","pp_26969201_480.jpg":"480x611","pp_26969201_340.jpg":"340x432","pp_26969201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26969202_1920.jpg":"1920x1080","k_26969202_1280.jpg":"1280x1280","k_26969202_1024.jpg":"1024x1024","k_26969202_640.jpg":"640x640","k_26969202_480.jpg":"480x480","k_26969202_340.jpg":"340x340","k_26969202_220.jpg":"220x220","o_26969202_1280.jpg":"1280x852","o_26969202_1024.jpg":"1024x682","o_26969202_640.jpg":"640x426","o_26969202_480.jpg":"480x319","o_26969202_340.jpg":"340x226","o_26969202_220.jpg":"220x146","h_26969202_1280.jpg":"1280x854","h_26969202_1024.jpg":"1024x683","h_26969202_640.jpg":"640x427","h_26969202_480.jpg":"480x320","h_26969202_340.jpg":"340x227","h_26969202_220.jpg":"220x147","pp_26969202_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969202_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969202_640.jpg":"640x814","pp_26969202_480.jpg":"480x611","pp_26969202_340.jpg":"340x432","pp_26969202_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8215124 Threads: 3 Questions: 1694579558 Slow queries: 5054999 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112763755 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/svijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak-1381369 [printLink] => /vijesti/svijet/svijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak-1381369?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 754176 [name] => rat Izraela i irana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-02 19:01:49 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-izraela-i-irana [link] => /tag/rat-izraela-i-irana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250136 [name] => Bliski istok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bliski-istok [link] => /tag/bliski-istok ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669181 [name] => rat u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 16:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755843 [name] => azijsko-pacifička regija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-17 09:08:41 [main_article_id] => 0 [alias] => azijsko-pacificka-regija [link] => /tag/azijsko-pacificka-regija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rizik veći nego ikad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svijet je nadomak noćne more i povezivanja europskog, bliskoistočnog i azijskog sukoba. Dovoljan je samo krivi korak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969198.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Putin, Xi Jinping i iranski ajatolah s Kim Jong-unom: ‘alternativa za poželjeti‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969198.jpg [title] =>

Putin, Xi Jinping i iranski ajatolah s Kim Jong-unom: ‘alternativa za poželjeti‘

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969195.jpg [title] =>

Ukrajina krvari zbog Putina već treću godinu

Anatolii Stepanov/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969196.jpg [title] =>

Kina ne da pomoć filipinskom brodu u Južnom kineskom moru

Handout/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969197.jpg [title] =>

Filipinski prosvjed protiv Kine

Jam Sta Rosa/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969199.jpg [title] =>

Putin i Kim Jong-un, dva brata despota

Vladimir Smirnov/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969200.jpg [title] =>

Benjamin Netanyahu neprestanim ratovima odgađa svoju smjenu

Emmanuel Dunand/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969201.jpg [title] =>

Teheran: leci protiv Izraela

Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969202.jpg [title] =>

Izraelski general Herzi Halevi na uzletištu najavljuje odmazdu

-/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U subotu navečer Iran je pokrenuo svoj odgovor na nedavni napad Izraela na njegov konzulat u Siriji. Epizoda je novi, ozbiljan korak u opasnoj eskalaciji rata na Bliskom istoku. No, sukob između Izraela i Irana nema samo regionalnu dimenziju: on je vrlo eksplozivni okidač i u globalnoj panorami, gdje je u toku paralelni sukob u Europi, kao i rastuće napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

Jasne crte koje povezuju ta žarišta dodatno kompliciraju situaciju. Dovoljan je jedan pogrešan korak i svijet bi se mogao naći u općem kaosu.

Oblik iranske ofenzive - mnoštvo dalekometnih dronova upućenih istovremeno na ciljeve, ista taktika koju Rusija koristi protiv Ukrajine upravo letjelicama iranske proizvodnje - samo je jedan od podsjetnika na međusobne veze nekih ključnih aktera. Karta globalnih sila tu sliku dodatno pojačava.

S jedne strane, sve je tješnja oružana i diplomatska koordinacija azijskih sila: Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Rusija, naravno, ima dobar dio teritorija i u Europi, ali geopolitički je svrstana uz azijske režime. Dobiva oružje od Irana i Sjeverne Koreje te ekonomsku i političku potporu od Kine, koja vjeruje da bi poraz Kremlja bio pobjeda zapadnih demokracija koje ugrožavaju njezine interese.

---

image

Izraelski general Herzi Halevi na uzletištu najavljuje odmazdu

-/Afp
---

 Washington je u petak osudio što Peking opskrbljuje Moskvu motorima za dronove i krstareće rakete te strojevima za proizvodnju balističkih projektila. Ne postoje službeni sporazumi o međusobnoj obrani između ovih azijskih zemalja, ali postoji sustavna razmjena oružja i postupno te vrlo dosljedno zbijanje njihovih redova. Vladimir Putin naoštren na Ukrajinu sad bez ikakve sumnje s radošću promatra kako je SAD prisiljen rješavati komplicirani sukob u sasvim drugoj svjetskoj regiji.

S druge strane međusobno povezanih azijskih režima postoje savezi demokratskih sila. Sjedinjene Države povezuju europsku stranu - svoje partnere iz NATO-a i EU-a - s azijskim Pacifikom i zemljama saveznicama poput Japana, Južne Koreje i Australije. I ovaj savez također vuče vrlo intenzivne poteze. Washington jača svoje veze sa svojim azijsko-pacifičkim saveznicima, promičući projekte kao što je AUKUS, trojni vojni savez Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. I prošloga tjedna čelnici Japana i Filipina bili su u Bijeloj kući. Peking, u međuvremenu, ljutito promatra sve slične napore Washingtona, za koje tvrdi da su usmjereni na obuzdavanje njihova legitimnog uspona i napretka.

---

image

Putin i Kim Jong-un, dva brata despota

Vladimir Smirnov/Afp
---

To nije bitka između dva definirana vojna bloka. Azijski blok država nije formalna vojna skupina. Dok zapadni blok to jest, ali ni među njima ipak nema jednoznačnih stavova. Postoji, međutim, sve napetije svjetsko natjecanje između autoritarnih režima i demokracija. Tenzije između te dvije geopolitičke grupacije sve su veće. U današnjem problematičnom kontekstu aktivnih žarišta u Ukrajini i na Bliskom istoku, rizik otvaranja treće globalne fronte u Aziji i na Pacifiku značio bi pravu geopolitičku noćnu moru. No, s obzirom na to kako se međunarodni odnosi razvijaju, bila bi ozbiljna pogreška intenzivno ne razmišljati o toj mogućnosti. Rizik da netko u regiji zaključi kako je sad baš dobro vrijeme za promicanje svojih interesa na azijsko-pacifičkom području, dok su SAD i Europa zaokupljeni ratom u Ukrajini i na Bliskom istoku, zvuči više nego realno.

Hotspotova u toj regiji također ne nedostaje. Filipini su samo jedan od njih, jer su upravo nedavno doživjeli ozbiljne sukobe s kineskom obalnom stražom oko spornih teritorijalnih voda. Kina sistematski blokira opskrbu mornara starog i zahrđalog filipinskog broda koji se namjerno nasukao na greben za koji Peking tvrdi da je kineski teritorij. To je vrlo opasna situacija jer Filipini imaju ugovor o međusobnoj obrani sa Sjedinjenim Državama.

---

image

Teheran: leci protiv Izraela

Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp
---

Postoji tamo i barem još nekoliko potencijalnih žarišta, povrh najvećeg od svih - Tajvana. Želja Pekinga da se ponovno ujedini s Tajvanom neutaživa je i samo čeka pogodan trenutak slabosti. Sjevernu Koreju, čiji je čelnik nedavno naredio uklanjanje članka iz Ustava koji poziva na miroljubivo ujedinjenje korejskog poluotoka, da se i ne spominje. Tu su i mnoga granična trvenja i teritorijalni sporovi između Kine i njezinih susjeda.

Otvaranje treće globalne fronte u ovoj zoni nije odviše vjerojatno. Logika sugerira da Kina, ključni igrač, nema racionalan interes da to sad učini. Posljednjih mjeseci Washington i Peking pokazali su znakove spremnosti da zaustave naglo pogoršanje odnosa. Čak je izgledno i da Sjeverna Koreja, čiji su načini donošenja racionalnih odluka znatno sumnjiviji, nema interesa za skore razorne akcije.

No, problem  je u tome što u geopolitici - kao i u životu - situacije visokog stresa sve brzo dovode do ruba sasvim nepredviđenih akcija i događaja. U općoj histeriji lako dolazi do pogrešaka u izračunima i komunikaciji, nekontroliranih akcija manjinskih frakcija i eskalacije ne moraju biti isključivi plod namjere ključnih igrača. Povijest je puna takvih dokaza, a to pokazuje i sama aktualna situacija na Bliskom istoku.

---

image

Benjamin Netanyahu neprestanim ratovima odgađa svoju smjenu

Emmanuel Dunand/Afp
---

Iran je autoritarni režim koji ugnjetava svoje građane, potajno razvija nuklearni program i izaziva buru u inozemstvu, ali sasvim je evidentno da u aktualnom slučaju nije težio regionalnoj eskalaciji sukoba. Ni Teheran ni njegov glavni opunomoćenik, libanonski Hezbollah, nisu iskoristili rat u Gazi da energičnije napadnu Izrael. SAD je također uložio jasne napore da spriječi širenje krvoprolića. Kad su američkim trupama pogođene baze u regiji, odgovorilo se pravovremeno, no krajnje odmjereno. Čini se da je napad Irana prošle subote navečer također imao za cilj pokazati da odgovara na provokaciju u Damasku, ali da istodobno pokušava izbjeći nepotrebnu eskalaciju.

No, usred sve te napete dinamike stvari mogu sasvim slučajno izmaknuti kontroli kad pojedinci poduzmu radnje koje se temelje na onome što je najbolje za njih same, a ne za ostatak svijeta. Na Bliskom istoku Benjamin Netanyahu ima razvidan osobni interes za nastavak sukoba pod svaku cijenu, jer o tome ovisi njegov ostanak na vlasti. Čim se situacija smiri, najvjerojatnije je da će nesposobni izraelski premijer pasti u sramotu i biti smijenjen. Slično tome i jemenski hutisti, još jedan iranski saveznik, zadržali su ratoborni stav prema Izraelu koji više odgovara njihovim interesima nego naredbama Teherana.

---

image

Ukrajina krvari zbog Putina već treću godinu

Anatolii Stepanov/Afp
---

Borbe u Gazi pokazale su da izraelska vojska već šest mjeseci ne može uništiti ni relativno mali Hamas, miliciju bez ikakvih sustava protuzračne obrane i bez teškog naoružanja. Izraelska vojska je ušla u fazu u kojoj se sa strane čini da ni sama više ne zna koji joj je sad cilj u Gazi. Očito prekomjerno granatiranje i guranje stanovnika Gaze u humanitarnu katastrofu nije nešto što je dugoročno održivo za Izrael i zbog toga će sigurno završiti u međunarodnoj izolaciji. U takvim bi uvjetima započinjanje rata Izraela čak i protiv libanonskog Hezbollaha, a kamoli Irana, bilo posve nelogična i vojno neodrživa odluka. Izrael sam nije u stanju nanijeti vojni poraz ili značajniju štetu Iranu.

Bez potpore SAD-a, rat protiv Irana ne samo da je besmislen za Izrael, nego bi mogao postati katastrofalan i poguban za cijeli svijet. Joe Biden je jasno dao do znanja kako se SAD ne namjerava pridružiti izraelskom osvetničkom udaru, premda sigurno ne voli Iran. Svjestan je da zemlju s 90 milijuna ljudi ne možeš pobijediti bez ogromnih snaga za kopnenu invaziju, a u tom slučaju Iran bi mogao postati novi Vijetnam ili Irak za Amerikance.

---

image

Kina ne da pomoć filipinskom brodu u Južnom kineskom moru

Handout/Afp
---

Malo je vjerojatno da će uskoro stvari zakuhati u Aziji i na Pacifiku. To se ne kosi samo s humanitarnom logikom i razumom, nego i s računicama brojnih interesa. Kina ima velik interes u osiguravanju stabilnosti globalnoga gospodarstva, jer je ono ključno za njezinu sposobnost da nastavi putem napretka i prosperiteta. Ali u ovoj jednadžbi varijabla rizika ipak je veća nego što je bila ikad u prošlosti.

---

image

Filipinski prosvjed protiv Kine

Jam Sta Rosa/Afp
---

U svim azijsko-pacifičkim kalkulacijama ne može se isključiti da će netko u nekom trenutku razmisliti o poduzimanju hrabrog poteza, ako se situacija u Europi i na Bliskom istoku pogorša, a Sjedinjene Države i Europa i dalje budu u dovoljnoj mjeri okupirane svojim naporima na tim frontama. Dovoljno je da se i u Aziji nađe jedan Netanyahu kojemu osobno konvenira produciranje rata i da se sve završi kao u onoj staroj poslovici: dva bez duše, a treći bez glave. I cijeli svijet u plamenu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Anatolii Stepanov/Afp Handout/Afp Jam Sta Rosa/Afp Vladimir Smirnov/Afp Emmanuel Dunand/Afp Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp -/Afp
AFP

Putin, Xi Jinping i iranski ajatolah s Kim Jong-unom: ‘alternativa za poželjeti‘

Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajina krvari zbog Putina već treću godinu

Handout/Afp

Kina ne da pomoć filipinskom brodu u Južnom kineskom moru

Jam Sta Rosa/Afp

Filipinski prosvjed protiv Kine

Vladimir Smirnov/Afp

Putin i Kim Jong-un, dva brata despota

Emmanuel Dunand/Afp

Benjamin Netanyahu neprestanim ratovima odgađa svoju smjenu

Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp

Teheran: leci protiv Izraela

-/Afp

Izraelski general Herzi Halevi na uzletištu najavljuje odmazdu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/svijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak-1381369 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4980532f4c2259da8084ff9b9fbf808e16570a50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svijet+je+nadomak+no%C4%87ne+more+i+povezivanja+europskog%2C+bliskoisto%C4%8Dnog+i+azijskog+sukoba.+Dovoljan+je+samo+krivi+korak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak-1381369 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-je-nadomak-nocne-more-i-povezivanja-europskog-bliskoistocnog-i-azijskog-sukoba-dovoljan-je-samo-krivi-korak-1381369 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rizik veći nego ikad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetrizik veći nego ikad

Svijet je nadomak noćne more i povezivanja europskog, bliskoistočnog i azijskog sukoba. Dovoljan je samo krivi korak

17. travnja 2024. - 09:08

U subotu navečer Iran je pokrenuo svoj odgovor na nedavni napad Izraela na njegov konzulat u Siriji. Epizoda je novi, ozbiljan korak u opasnoj eskalaciji rata na Bliskom istoku. No, sukob između Izraela i Irana nema samo regionalnu dimenziju: on je vrlo eksplozivni okidač i u globalnoj panorami, gdje je u toku paralelni sukob u Europi, kao i rastuće napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

Jasne crte koje povezuju ta žarišta dodatno kompliciraju situaciju. Dovoljan je jedan pogrešan korak i svijet bi se mogao naći u općem kaosu.

Oblik iranske ofenzive - mnoštvo dalekometnih dronova upućenih istovremeno na ciljeve, ista taktika koju Rusija koristi protiv Ukrajine upravo letjelicama iranske proizvodnje - samo je jedan od podsjetnika na međusobne veze nekih ključnih aktera. Karta glo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:49