stdClass Object ( [id] => 1352846 [title] => Sultan može što drugi ne mogu: Turska blokirala isporuku britanskih brodova Ukrajini i uhitila suradnike Mossada [alias] => sultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kažu da maksimalno pet zemalja u svijetu može voditi potpuno autonomnu i suverenu politiku. Ako je to istina, čini se da je među njima i Turska, barem sudeći po onome što je ta zemlja izvela u utorak 2. siječnja.

Prkoseći trenutnim agendama Zapada oko Ukrajine i Gaze – iako je formalno i sama dio zapadnog bloka, odnosno NATO pakta – Turska je u utorak najprije blokirala dva britanska broda minolovca namijenjena ukrajinskoj mornarici, koji su trebali proći kroz Dardanele i Bospor za Crno more, a potom je uhitila 34 osobe osumnjičene za povezanost s izraelskom tajnom službom Mossad, koje su navodno trebale loviti vođe Hamasa koji žive u Turskoj.

---

---

Kao što vidimo, u obje priče Turska se jasno postavila protiv javno proklamiranih interesa Zapada, koji u ukrajinskom ratu pomaže Kijevu protiv Moskve, a u Gazi pomaže Izraelu protiv Hamasa i palestinskog naroda. Za razliku od ostatka Zapada, Turska održava dobre odnose s Moskvom, a Hamas ne smatra terorističkom organizacijom, već oslobodilačkim pokretom palestinskog naroda.

Nijedna druga zemlja zapadnog bloka i nijedan drugi politički lider ne bi se usudili na takvo soliranje – osim donekle Mađarske i njezina premijera Viktora Orbana, koji ipak nemaju takvu političku težinu – kao što se usuđuje Turska pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo.

Nema prolaza dok traje rat

Što se tiče britanskih minolovaca, Turska je svoje odbijanje da ih propusti kroz tjesnace Dardanele i Bospor obrazložila pozivanjem na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936. godine, prema kojoj u ratnim vremenima Turska ima pravo zabraniti prolaz tjesnacima za sve brodove zaraćenih strana (osim za one brodove koji se vraćaju u matične baze).

Budući da je Britanija među najvećim vojnim pomagačima Ukrajine, Turska je obavijestila svoje saveznike iz NATO-a da neće propuštati njihove brodove sve dok rat ne završi.

„Naši saveznici propisno su obaviješteni da brodovima minolovcima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini neće biti dopušteno proći kroz turske tjesnace do Crnog mora sve dok traje rat”, navodi se u priopćenju uprave za komunikacije turskog predsjedništva, objavljenom na platformi X.

---

---

Prema Konvenciji iz Montreuxa, u vrijeme rata kroz tjesnace mogu prolaziti ratni brodovi nezaraćenih strana, s time da Konvencija također propisuje da Turska ima pravo blokirati prolazak svih ratnih brodova ako smatra da postoji opasnost od njihova uplitanja u rat.

„Turska, koja nepristrano i striktno poštuje Konvenciju iz Montreuxa iz 1936., zadržala je tijekom cijelog rata svoju nepokolebljivu odlučnost i načelnu poziciju kako bi spriječila eskalaciju u Crnom moru”, objavili su dužnosnici u Ankari.

Britansko ministarstvo obrane prošlog mjeseca je objavilo da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška voditi pomorsku koaliciju koja će opskrbljivati Ukrajinu brodovima i inim plovilima. U sklopu tog projekta London je planirao prebaciti dva minolovca klase Sandown kako bi ojačao ukrajinske pomorske sposobnosti u Crnom moru, ali je sultan, kako vidimo, rekao „njet”.

Akcija protiv Mossada

Istog dana, 2. siječnja, turske vlasti uhitile su 34 osobe, osumnjičene da su povezane s izraelskim Mossadom i da su ciljale Palestince koji žive u Turskoj. Kako je za Reuters izjavio neimenovani visoki turski dužnosnik, na meti su osobito bili vođe palestinskog Hamasa koji su se sklonili u Tursku.

Reuters piše da ured izraelskog premijera i Ministarstvo vanjskih poslova nisu komentirali uhićenja, ali Izrael je još prošli mjesec najavio da će loviti vođe Hamasa u okolnim zemljama, uključujući Tursku (ovog tjedna je počeo održavati obećanje ubojstvom visokog Hamasova dužnosnika Saleha al-Arourija u Libanonu), na što su iz Ankare stigle oštre reakcije: turski dužnosnici zaprijetili su „ozbiljnim posljedicama”, a Erdogan je osobno upozorio Izrael da bi to bila „pogreška”.

Reutersov izvor navodi da je policija pretresla lokacije u osam pokrajina u sklopu istrage koju su proveli turska obavještajna služba MIT i protuteroristički ured istanbulskog tužitelja. Među ostalim, otkriveno je da je Mossad regrutirao članove i suradnike u Turskoj.

- Izraelska obavještajna služba regrutira osoblje koje će se koristiti u djelima protiv Palestinaca koji žive u našoj zemlji i njihovih obitelji - rekao je turski dužnosnik.

Isti izvor je dodao da za uspostavljanje kontakata Mossad koristi oglase za posao na društvenim mrežama, a da potom za održavanje komunikacije s kontaktima koristi šifrirane platforme za razmjenu poruka, te da vrbovane osobe plaća kriptovalutama kako bi se prikrio trag novca.

Nadalje, Reutersov sugovornik je rekao da osumnjičenici šire lažne vijesti i dezinformacije, vrše pljačke i ucjene za izraelsku obavještajnu službu. Kako je pojasnio, sastanke i obuku za osumnjičene Mossad je organizirao u inozemstvu.

---

image

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala uz Palestinu

AFP
---

Sultan može što drugi ne mogu

Ranije je turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya obznanio da su osumnjičenici privedeni na više desetaka lokacija širom Turske, uključujući Istanbul, u sklopu široke operacije nazvane „Operacija Krtica”, ustvrdivši da se vjeruje da su imali zadatak identificirati, pratiti, napadati i otimati strane državljane koji žive u Turskoj.

Podijelivši snimke operacije koje pokazuju kako policija upada u kuće, stavlja osumnjičenike u lisice i trpa ih u policijska vozila, Yerlikaya je rekao i da su turske vlasti kod osumnjičenika tijekom pretresa pronašle velike količine strane valute, uključujući oko 150.000 eura, neregistrirano vatreno oružje i digitalne materijale.

Ova prilično agresivna turska reakcija prema izraelskim interesima izdvaja Tursku iz zapadnog bloka, koji se od početka rata u Gazi stavio bezrezervno uz Izrael, što uključuje čak i poražavajuću šutnju na pokolj palestinskog naroda koji se već tri mjeseca odvija pred našim očima, a koji prema međunarodnim stručnjacima ima obilježja genocida.

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala na suprotnu stranu, uz Palestinu, oštro kritizirajući Izrael zbog zločina nad civilima u Gazi. Štoviše, Erdogan je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua usporedio s Hitlerom, što je nezamislivo da bi učinio bilo koji zapadni političar, jer bi mu karijera trenutno bila zapečaćena.

Ali sultan dobro znade što je dozvoljeno volu, a što Jupiteru, držeći da geopolitička važnost Turske i njemu daje božanske atribute, zbog kojih on smije reći i napraviti što nitko drugi na Zapadu ne smije i ne može. Među ostalim, zato i može zatezati i otezati postupak primanja Finske i Švedske u NATO, pri čemu se Švedskoj, za razliku od Finske, još nije smilovao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Erdogan vs. Zapad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Erdogan vs. Zapad 0 6834 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 08:48:01 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-05 11:15:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-05 11:15:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sultan može što drugi ne mogu: Turska blokirala isporuku britanskih brodova Ukrajini i uhitila suradnike Mossada page_title=Sultan može što drugi ne mogu: Turska blokirala isporuku britanskih brodova Ukrajini i uhitila suradnike Mossada [metakey] => Turska, Recep Tayyip Erdogan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26073380.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26293862.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Erdogan\u00a0vje\u0161to koristi unikatni geostrate\u0161ki polo\u017eaj Turske na razme\u0111u svjetova kako bi balansirao izme\u0111u Zapada i Istoka, znaju\u0107i da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo<\/p>","

Kao jedina islamska \u010dlanica NATO-a (uz politi\u010dki neva\u017enu i nemo\u0107nu Albaniju), Turska je stala uz Palestinu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1393","hd_26073380_1920.jpg":"1920x1080","k_26073380_1280.jpg":"1280x1280","k_26073380_1024.jpg":"1024x1024","k_26073380_640.jpg":"640x640","k_26073380_480.jpg":"480x480","k_26073380_340.jpg":"340x340","k_26073380_220.jpg":"220x220","o_26073380_1280.jpg":"1280x928","o_26073380_1024.jpg":"1024x742","o_26073380_640.jpg":"640x464","o_26073380_480.jpg":"480x348","o_26073380_340.jpg":"340x246","o_26073380_220.jpg":"220x159","h_26073380_1280.jpg":"1280x854","h_26073380_1024.jpg":"1024x683","h_26073380_640.jpg":"640x427","h_26073380_480.jpg":"480x320","h_26073380_340.jpg":"340x227","h_26073380_220.jpg":"220x147","pp_26073380_1280.jpg":"1280x1628","pp_26073380_1024.jpg":"1024x1303","pp_26073380_640.jpg":"640x814","pp_26073380_480.jpg":"480x611","pp_26073380_340.jpg":"340x432","pp_26073380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26293862_1920.jpg":"1920x1080","k_26293862_1280.jpg":"1280x1280","k_26293862_1024.jpg":"1024x1024","k_26293862_640.jpg":"640x640","k_26293862_480.jpg":"480x480","k_26293862_340.jpg":"340x340","k_26293862_220.jpg":"220x220","o_26293862_1280.jpg":"1280x853","o_26293862_1024.jpg":"1024x682","o_26293862_640.jpg":"640x426","o_26293862_480.jpg":"480x320","o_26293862_340.jpg":"340x226","o_26293862_220.jpg":"220x146","h_26293862_1280.jpg":"1280x854","h_26293862_1024.jpg":"1024x683","h_26293862_640.jpg":"640x427","h_26293862_480.jpg":"480x320","h_26293862_340.jpg":"340x227","h_26293862_220.jpg":"220x147","pp_26293862_1280.jpg":"1280x1628","pp_26293862_1024.jpg":"1024x1303","pp_26293862_640.jpg":"640x814","pp_26293862_480.jpg":"480x611","pp_26293862_340.jpg":"340x432","pp_26293862_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7641312 Threads: 4 Questions: 1552938484 Slow queries: 4732582 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111265520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada-1352846 [printLink] => /vijesti/svijet/sultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada-1352846?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349474 [name] => Turska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turska [link] => /tag/turska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262518 [name] => Reçep Tayyip Erdoğan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recep-tayyip-erdogan [link] => /tag/recep-tayyip-erdogan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Erdogan vs. Zapad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sultan može što drugi ne mogu: Turska blokirala isporuku britanskih brodova Ukrajini i uhitila suradnike Mossada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26073380.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Erdogan vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26073380.jpg [title] =>

Erdogan vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26293862.jpg [title] =>

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala uz Palestinu

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kažu da maksimalno pet zemalja u svijetu može voditi potpuno autonomnu i suverenu politiku. Ako je to istina, čini se da je među njima i Turska, barem sudeći po onome što je ta zemlja izvela u utorak 2. siječnja.

Prkoseći trenutnim agendama Zapada oko Ukrajine i Gaze – iako je formalno i sama dio zapadnog bloka, odnosno NATO pakta – Turska je u utorak najprije blokirala dva britanska broda minolovca namijenjena ukrajinskoj mornarici, koji su trebali proći kroz Dardanele i Bospor za Crno more, a potom je uhitila 34 osobe osumnjičene za povezanost s izraelskom tajnom službom Mossad, koje su navodno trebale loviti vođe Hamasa koji žive u Turskoj.

---

---

Kao što vidimo, u obje priče Turska se jasno postavila protiv javno proklamiranih interesa Zapada, koji u ukrajinskom ratu pomaže Kijevu protiv Moskve, a u Gazi pomaže Izraelu protiv Hamasa i palestinskog naroda. Za razliku od ostatka Zapada, Turska održava dobre odnose s Moskvom, a Hamas ne smatra terorističkom organizacijom, već oslobodilačkim pokretom palestinskog naroda.

Nijedna druga zemlja zapadnog bloka i nijedan drugi politički lider ne bi se usudili na takvo soliranje – osim donekle Mađarske i njezina premijera Viktora Orbana, koji ipak nemaju takvu političku težinu – kao što se usuđuje Turska pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo.

Nema prolaza dok traje rat

Što se tiče britanskih minolovaca, Turska je svoje odbijanje da ih propusti kroz tjesnace Dardanele i Bospor obrazložila pozivanjem na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936. godine, prema kojoj u ratnim vremenima Turska ima pravo zabraniti prolaz tjesnacima za sve brodove zaraćenih strana (osim za one brodove koji se vraćaju u matične baze).

Budući da je Britanija među najvećim vojnim pomagačima Ukrajine, Turska je obavijestila svoje saveznike iz NATO-a da neće propuštati njihove brodove sve dok rat ne završi.

„Naši saveznici propisno su obaviješteni da brodovima minolovcima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini neće biti dopušteno proći kroz turske tjesnace do Crnog mora sve dok traje rat”, navodi se u priopćenju uprave za komunikacije turskog predsjedništva, objavljenom na platformi X.

---

---

Prema Konvenciji iz Montreuxa, u vrijeme rata kroz tjesnace mogu prolaziti ratni brodovi nezaraćenih strana, s time da Konvencija također propisuje da Turska ima pravo blokirati prolazak svih ratnih brodova ako smatra da postoji opasnost od njihova uplitanja u rat.

„Turska, koja nepristrano i striktno poštuje Konvenciju iz Montreuxa iz 1936., zadržala je tijekom cijelog rata svoju nepokolebljivu odlučnost i načelnu poziciju kako bi spriječila eskalaciju u Crnom moru”, objavili su dužnosnici u Ankari.

Britansko ministarstvo obrane prošlog mjeseca je objavilo da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška voditi pomorsku koaliciju koja će opskrbljivati Ukrajinu brodovima i inim plovilima. U sklopu tog projekta London je planirao prebaciti dva minolovca klase Sandown kako bi ojačao ukrajinske pomorske sposobnosti u Crnom moru, ali je sultan, kako vidimo, rekao „njet”.

Akcija protiv Mossada

Istog dana, 2. siječnja, turske vlasti uhitile su 34 osobe, osumnjičene da su povezane s izraelskim Mossadom i da su ciljale Palestince koji žive u Turskoj. Kako je za Reuters izjavio neimenovani visoki turski dužnosnik, na meti su osobito bili vođe palestinskog Hamasa koji su se sklonili u Tursku.

Reuters piše da ured izraelskog premijera i Ministarstvo vanjskih poslova nisu komentirali uhićenja, ali Izrael je još prošli mjesec najavio da će loviti vođe Hamasa u okolnim zemljama, uključujući Tursku (ovog tjedna je počeo održavati obećanje ubojstvom visokog Hamasova dužnosnika Saleha al-Arourija u Libanonu), na što su iz Ankare stigle oštre reakcije: turski dužnosnici zaprijetili su „ozbiljnim posljedicama”, a Erdogan je osobno upozorio Izrael da bi to bila „pogreška”.

Reutersov izvor navodi da je policija pretresla lokacije u osam pokrajina u sklopu istrage koju su proveli turska obavještajna služba MIT i protuteroristički ured istanbulskog tužitelja. Među ostalim, otkriveno je da je Mossad regrutirao članove i suradnike u Turskoj.

- Izraelska obavještajna služba regrutira osoblje koje će se koristiti u djelima protiv Palestinaca koji žive u našoj zemlji i njihovih obitelji - rekao je turski dužnosnik.

Isti izvor je dodao da za uspostavljanje kontakata Mossad koristi oglase za posao na društvenim mrežama, a da potom za održavanje komunikacije s kontaktima koristi šifrirane platforme za razmjenu poruka, te da vrbovane osobe plaća kriptovalutama kako bi se prikrio trag novca.

Nadalje, Reutersov sugovornik je rekao da osumnjičenici šire lažne vijesti i dezinformacije, vrše pljačke i ucjene za izraelsku obavještajnu službu. Kako je pojasnio, sastanke i obuku za osumnjičene Mossad je organizirao u inozemstvu.

---

image

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala uz Palestinu

AFP
---

Sultan može što drugi ne mogu

Ranije je turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya obznanio da su osumnjičenici privedeni na više desetaka lokacija širom Turske, uključujući Istanbul, u sklopu široke operacije nazvane „Operacija Krtica”, ustvrdivši da se vjeruje da su imali zadatak identificirati, pratiti, napadati i otimati strane državljane koji žive u Turskoj.

Podijelivši snimke operacije koje pokazuju kako policija upada u kuće, stavlja osumnjičenike u lisice i trpa ih u policijska vozila, Yerlikaya je rekao i da su turske vlasti kod osumnjičenika tijekom pretresa pronašle velike količine strane valute, uključujući oko 150.000 eura, neregistrirano vatreno oružje i digitalne materijale.

Ova prilično agresivna turska reakcija prema izraelskim interesima izdvaja Tursku iz zapadnog bloka, koji se od početka rata u Gazi stavio bezrezervno uz Izrael, što uključuje čak i poražavajuću šutnju na pokolj palestinskog naroda koji se već tri mjeseca odvija pred našim očima, a koji prema međunarodnim stručnjacima ima obilježja genocida.

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala na suprotnu stranu, uz Palestinu, oštro kritizirajući Izrael zbog zločina nad civilima u Gazi. Štoviše, Erdogan je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua usporedio s Hitlerom, što je nezamislivo da bi učinio bilo koji zapadni političar, jer bi mu karijera trenutno bila zapečaćena.

Ali sultan dobro znade što je dozvoljeno volu, a što Jupiteru, držeći da geopolitička važnost Turske i njemu daje božanske atribute, zbog kojih on smije reći i napraviti što nitko drugi na Zapadu ne smije i ne može. Među ostalim, zato i može zatezati i otezati postupak primanja Finske i Švedske u NATO, pri čemu se Švedskoj, za razliku od Finske, još nije smilovao.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP

Erdogan vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziralo

AFP

Kao jedina islamska članica NATO-a (uz politički nevažnu i nemoćnu Albaniju), Turska je stala uz Palestinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada-1352846 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6bebc98b5166dbd7f40e73fbacf3581ecd9d362a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sultan+mo%C5%BEe+%C5%A1to+drugi+ne+mogu%3A+Turska+blokirala+isporuku+britanskih+brodova+Ukrajini+i+uhitila+suradnike+Mossada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada-1352846 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsultan-moze-sto-drugi-ne-mogu-turska-blokirala-isporuku-britanskih-brodova-ukrajini-i-uhitila-suradnike-mossada-1352846 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Erdogan vs. Zapad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetErdogan vs. Zapad

Sultan može što drugi ne mogu: Turska blokirala isporuku britanskih brodova Ukrajini i uhitila suradnike Mossada

Piše Damir Pilić
5. siječnja 2024. - 12:15
Erdogan vješto koristi unikatni geostrateški položaj Turske na razmeđu svjetova kako bi balansirao između Zapada i Istoka, znajući da je i jednima i drugima predragocjen da bi ga se ozbiljnije kritiziraloAFP

Kažu da maksimalno pet zemalja u svijetu može voditi potpuno autonomnu i suverenu politiku. Ako je to istina, čini se da je među njima i Turska, barem sudeći po onome što je ta zemlja izvela u utorak 2. siječnja.

Prkoseći trenutnim agendama Zapada oko Ukrajine i Gaze – iako je formalno i sama dio zapadnog bloka, odnosno NATO pakta – Turska je u utorak najprije blokirala dva britanska broda minolovca namijenjena ukrajinskoj mornarici, koji su trebali proći kroz Dardanele i Bospor za Crno more, a potom je uhitila 34 osobe osumnjičene za povezanost s izraelskom tajnom službom Mossad, koje su navodno trebale loviti vođe Hamasa koji žive u Turskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:50