stdClass Object ( [id] => 1218172 [title] => Što je Rusija zapravo htjela postići incidentima pred Anconom? Analitičar nema dvojbe: ‘Žele destabilizirati Jadran i imati što veći utjecaj, ali Otrant ne mogu blokirati‘ [alias] => sto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona “Harry Truman” iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane.

On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

O ovom vojnopomorskom incidentu porazgovarali smo s Gordanom Akrapom, predsjednikom Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, koji nam je objasnio što su Rusi htjeli postići ulaskom u Jadran i što možemo očekivati u budućnosti, u svjetlu sve napetijih vojno-političkih odnosa između Rusije i Zapada, odnosno između Rusije i zemalja članica NATO saveza.

’Češljanje’ komunikacije

– Jadransko more je more koje najdublje prodire u Europu i toj istoj Europi donosi gospodarske, ali i sigurnosne prednosti. Morate znati da na Jadranu postoji nekoliko NATO-ovih vojnih baza i onih koje NATO koristi. Tako imamo vojnu bazu u Avianu (Italija), kao i još neke baze po Italiji, te one koje NATO savez koristi u ostalim državama, članicama NATO saveza, kao što su Hrvatska ili Albanija. Rusi ovim ulaskom u Jadran žele destabilizirati situaciju, odnosno žele na neki način imati što veći utjecaj u ovom dijelu svijeta – rekao nam je Akrap.

Prvenstveno, Rusi su htjeli, narodski rečeno, “malo pročešljati” komunikaciju među članicama NATO-a.

– Oni zasigurno prate komunikacijski promet, odnosno pokušavaju što je moguće bolje shvatiti kako funkcionira komunikacija unutar NATO saveza, te ga ustvari oni ovakvim nenajavljenim ulaskom u Jadran testiraju.

Ono što Rusi pokušavaju u Jadranu, to je preslika onoga što su Kinezi učinili u blizini Tajvana nakon što ga je posjetila Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. Nakon tog posjeta Kinezi su “izvukli” ratne brodove, zrakoplove, svu moguću vojnu silu, i započeli vojne vježbe, kako bi jasno dali do znanja Tajvanu, ali i SAD-u, što mogu očekivati ako dođe do vojnog sukoba. Nešto slično žele i Rusi, i oni poručuju “i mi smo tu” – rekao nam je Akrap.

U javnosti se pojavila bojazan da Rusi mogu blokirati Otrant, odnosno ulazak u Jadran.

– Ne mogu Rusi blokirati Otrant. Teoretski mogu, da postave pet podmornica i nekoliko ratnih brodova. Međutim, do toga neće doći jer bi to zasigurno izazvalo vojni sukob. Postoje međunarodne vode, u kojima oni mogu boraviti, ali isto tako postoje i nacionalne vode, u kojima ne mogu boraviti bez odobrenja države u čijim nacionalnim vodama plove. A njihov nenajavljeni ulazak u nečije nacionalne vode zasigurno bi doveo do još veće napetosti – rekao je Akrap.

Intenzivan nadzor

Hrvatska, odnosno područje Jadranskog mora postali su još interesantniji nakon pada drona na Zagreb.

– Od tada je NATO intenzivirao kontrolu zračnog prostora i svakodnevno na nebu od Baltika do Sredozemlja imamo između 55 i 70 vojnih zrakoplova NATO-a koji čuvaju i nadziru zračni prostor, i to 24 sata sedam dana u tjednu – govori Akrap.

Zanimalo nas je mišljenje Gordana Akrapa o novim događanjima na Krimu, gdje Ukrajinci (takva je pretpostavka) posljednjih dana napadaju crnomorsku flotu i zadaju ozbiljne udarce i gubitke ruskoj strani.

– Mi možemo pretpostaviti da se radi o vojnim aktivnostima Ukrajine, no mi ne znamo kako su oni to izveli. Jesu li su u pitanju diverzije, jesu li napadi izvedeni uz pomoć dronova, “spavača” koji za ukrajinsku stranu djeluju na Krimu, specijalnih ukrajinskih snaga, ili su napadi izvedeni raketama, to ne znamo.

Zasigurno na tom području Krima i juga Ukrajine koji su Rusi anektirali ima puno onih koji rade za “ukrajinsku stvar” i koji samo čekaju signal Kijeva da napadnu. Ovi napadi unose ozbiljnu nesigurnost u ruske redove i među ruskim stanovništvom i, osim diverzija i sabotaža, daju jednu psihološku prednost Ukrajincima, a unijeli su “strah u kosti” Rusima, odnosno tamošnjem stanovništvu – objašnjava Akrap.

Ukrajinci su uz pomoć zapadnih saveznika razvili i novu vojnu doktrinu.

– Ukrajinski su časnici obučavani i školovani na Zapadu pa, za razliku od ruskih oficira, ne žele u vojnim sukobima izazvati velike ljudske gubitke, kako među svojim vojnicima, tako i među stanovnicima tih područja.

S druge strane, na desnoj obali Dnjipra nalazi se između 20 i 25 tisuća ruskih vojnika, koji se opskrbljuju preko dva pontonska mosta. Ne može se dobra logistika odvijati preko dva pontonska mosta, to je neozbiljno. I sada, ako Rusi budu imali logističke probleme s opskrbom svojih trupa, dobit će nezadovoljne, gladne, izmorene vojnike i to im zasigurno neće ići u korist – kaže Akrap.

Mešetarenje s plinom

Zanimalo nas je kada naš sugovornik vidi kraj ovog Ukrajini nametnutog rata, koji sve više šteti, prvenstveno u energetskom smislu, Europi.

– Mislim da će se mnogo toga promijeniti u Europi kad se stanovnici te naše Europe počnu vraćati sa svojih godišnjih odmora i kad postanu svjesni da je cijena energenata, pogotovo plina i električne energije, otišla u nebo. Ta je cijena plina nerealna, a toliko je visoka zbog mešetarenja, odnosno mešetara koji iskorištavaju ovu vojno-političku situaciju za što veći profit. Zbog toga neke države razmišljaju o uvođenju ekstra poreza na ekstra profit.

A Rusi, oni upravo grade svoju politiku na činjenici da preko energenata gotovo drže EU “u šaci”. Mislim da bi Ukrajinci trebali završiti rat u Ukrajini do kraja listopada, jer sve dalje od toga dovodi njih, ali i Europu, koja će ih teško moći financijski pratiti, u vrlo nezgodan položaj – kaže naš sugovornik.

Sve ovo može izazvati “tektonske” promjene u Europi, naravno u političkom smislu.

– Da, upravo to. Ako su ljudi izlazili na ulice zbog COVID-a i svega onoga što se o njemu govorilo, i ako su izazivali nerede i organizirali prosvjede, vjerujte da će vrlo vjerojatno na ulice izlaziti i zbog cijena plina, struje, goriva. Pogotovo ako sadašnji politički establišment to ne bude znao ili mogao kontrolirati. Mi već sada imamo promjene u političkom smislu u Bugarskoj, Estoniji, u Finskoj je nestabilno, kao i u Italiji, a ni Francuska i Njemačka nisu daleko od nestabilnosti.

Kakva će biti politička jesen, teško je reći, ali političari će morati reagirati i učiniti sve što je u njihovoj moći ako žele ostati na vlasti. Ako EU ne nađe odgovor na ruski stav, bojim se da će jesen u Europi biti vrlo zahtjevna i napeta.

A Putin igra upravo na tu kartu i preko energenata drži cijelu Europu “u šaci” – zaključuje Gordan Akrap.

---

Dugin će dobiti još veću potporu

 

U eksploziji koja je uništila osobni automobil kod Moskve ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, bliskog Vladimiru Putinu, kojega mnogi smatraju Putinovim guruom.

– To što je ubijena Duginova kći ne sluti na dobro. Ne ide se na ideologiju oružjem, jer ideologija tada postaje još gora i dobiva sve više pristaša. Darja Dugina sada je, ovim činom, postala žrtva i mučenica, isto kao što je i njezin otac sada postao žrtva i mučenik jer mu je kći ubijena. Sada će Dugin dobiti i dobivati još više potpore za svoje stavove – mišljenja je Akrap.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => napeta situacija 0 6636 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-21 11:54:35 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-22 12:10:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-22 12:10:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/21\/15720962.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gordan Akrap: Rusi ne mogu blokirati Otrant<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_15720962_1920.jpg":"1920x1080","k_15720962_1280.jpg":"1280x1280","k_15720962_1024.jpg":"1024x1024","k_15720962_640.jpg":"640x640","k_15720962_480.jpg":"480x480","k_15720962_340.jpg":"340x340","k_15720962_220.jpg":"220x220","o_15720962_1280.jpg":"1280x853","o_15720962_1024.jpg":"1024x682","o_15720962_640.jpg":"640x426","o_15720962_480.jpg":"480x320","o_15720962_340.jpg":"340x226","o_15720962_220.jpg":"220x146","h_15720962_1280.jpg":"1280x854","h_15720962_1024.jpg":"1024x683","h_15720962_640.jpg":"640x427","h_15720962_480.jpg":"480x320","h_15720962_340.jpg":"340x227","h_15720962_220.jpg":"220x147","pp_15720962_1280.jpg":"1280x1628","pp_15720962_1024.jpg":"1024x1303","pp_15720962_640.jpg":"640x814","pp_15720962_480.jpg":"480x611","pp_15720962_340.jpg":"340x432","pp_15720962_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7655662 Threads: 5 Questions: 1554492343 Slow queries: 4738469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111309630 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati-1218172 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati-1218172?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353823 [name] => gordan akrap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordan-akrap [link] => /tag/gordan-akrap ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394374 [name] => Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadran [link] => /tag/jadran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je Rusija zapravo htjela postići incidentima pred Anconom? Analitičar nema dvojbe: ‘Žele destabilizirati Jadran i imati što veći utjecaj, ali Otrant ne mogu blokirati‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/21/15720962.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomaš/Cropix [mainImageDesc] =>

Gordan Akrap: Rusi ne mogu blokirati Otrant

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/21/15720962.jpg [title] =>

Gordan Akrap: Rusi ne mogu blokirati Otrant

Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona “Harry Truman” iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane.

On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

O ovom vojnopomorskom incidentu porazgovarali smo s Gordanom Akrapom, predsjednikom Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, koji nam je objasnio što su Rusi htjeli postići ulaskom u Jadran i što možemo očekivati u budućnosti, u svjetlu sve napetijih vojno-političkih odnosa između Rusije i Zapada, odnosno između Rusije i zemalja članica NATO saveza.

’Češljanje’ komunikacije

– Jadransko more je more koje najdublje prodire u Europu i toj istoj Europi donosi gospodarske, ali i sigurnosne prednosti. Morate znati da na Jadranu postoji nekoliko NATO-ovih vojnih baza i onih koje NATO koristi. Tako imamo vojnu bazu u Avianu (Italija), kao i još neke baze po Italiji, te one koje NATO savez koristi u ostalim državama, članicama NATO saveza, kao što su Hrvatska ili Albanija. Rusi ovim ulaskom u Jadran žele destabilizirati situaciju, odnosno žele na neki način imati što veći utjecaj u ovom dijelu svijeta – rekao nam je Akrap.

Prvenstveno, Rusi su htjeli, narodski rečeno, “malo pročešljati” komunikaciju među članicama NATO-a.

– Oni zasigurno prate komunikacijski promet, odnosno pokušavaju što je moguće bolje shvatiti kako funkcionira komunikacija unutar NATO saveza, te ga ustvari oni ovakvim nenajavljenim ulaskom u Jadran testiraju.

Ono što Rusi pokušavaju u Jadranu, to je preslika onoga što su Kinezi učinili u blizini Tajvana nakon što ga je posjetila Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. Nakon tog posjeta Kinezi su “izvukli” ratne brodove, zrakoplove, svu moguću vojnu silu, i započeli vojne vježbe, kako bi jasno dali do znanja Tajvanu, ali i SAD-u, što mogu očekivati ako dođe do vojnog sukoba. Nešto slično žele i Rusi, i oni poručuju “i mi smo tu” – rekao nam je Akrap.

U javnosti se pojavila bojazan da Rusi mogu blokirati Otrant, odnosno ulazak u Jadran.

– Ne mogu Rusi blokirati Otrant. Teoretski mogu, da postave pet podmornica i nekoliko ratnih brodova. Međutim, do toga neće doći jer bi to zasigurno izazvalo vojni sukob. Postoje međunarodne vode, u kojima oni mogu boraviti, ali isto tako postoje i nacionalne vode, u kojima ne mogu boraviti bez odobrenja države u čijim nacionalnim vodama plove. A njihov nenajavljeni ulazak u nečije nacionalne vode zasigurno bi doveo do još veće napetosti – rekao je Akrap.

Intenzivan nadzor

Hrvatska, odnosno područje Jadranskog mora postali su još interesantniji nakon pada drona na Zagreb.

– Od tada je NATO intenzivirao kontrolu zračnog prostora i svakodnevno na nebu od Baltika do Sredozemlja imamo između 55 i 70 vojnih zrakoplova NATO-a koji čuvaju i nadziru zračni prostor, i to 24 sata sedam dana u tjednu – govori Akrap.

Zanimalo nas je mišljenje Gordana Akrapa o novim događanjima na Krimu, gdje Ukrajinci (takva je pretpostavka) posljednjih dana napadaju crnomorsku flotu i zadaju ozbiljne udarce i gubitke ruskoj strani.

– Mi možemo pretpostaviti da se radi o vojnim aktivnostima Ukrajine, no mi ne znamo kako su oni to izveli. Jesu li su u pitanju diverzije, jesu li napadi izvedeni uz pomoć dronova, “spavača” koji za ukrajinsku stranu djeluju na Krimu, specijalnih ukrajinskih snaga, ili su napadi izvedeni raketama, to ne znamo.

Zasigurno na tom području Krima i juga Ukrajine koji su Rusi anektirali ima puno onih koji rade za “ukrajinsku stvar” i koji samo čekaju signal Kijeva da napadnu. Ovi napadi unose ozbiljnu nesigurnost u ruske redove i među ruskim stanovništvom i, osim diverzija i sabotaža, daju jednu psihološku prednost Ukrajincima, a unijeli su “strah u kosti” Rusima, odnosno tamošnjem stanovništvu – objašnjava Akrap.

Ukrajinci su uz pomoć zapadnih saveznika razvili i novu vojnu doktrinu.

– Ukrajinski su časnici obučavani i školovani na Zapadu pa, za razliku od ruskih oficira, ne žele u vojnim sukobima izazvati velike ljudske gubitke, kako među svojim vojnicima, tako i među stanovnicima tih područja.

S druge strane, na desnoj obali Dnjipra nalazi se između 20 i 25 tisuća ruskih vojnika, koji se opskrbljuju preko dva pontonska mosta. Ne može se dobra logistika odvijati preko dva pontonska mosta, to je neozbiljno. I sada, ako Rusi budu imali logističke probleme s opskrbom svojih trupa, dobit će nezadovoljne, gladne, izmorene vojnike i to im zasigurno neće ići u korist – kaže Akrap.

Mešetarenje s plinom

Zanimalo nas je kada naš sugovornik vidi kraj ovog Ukrajini nametnutog rata, koji sve više šteti, prvenstveno u energetskom smislu, Europi.

– Mislim da će se mnogo toga promijeniti u Europi kad se stanovnici te naše Europe počnu vraćati sa svojih godišnjih odmora i kad postanu svjesni da je cijena energenata, pogotovo plina i električne energije, otišla u nebo. Ta je cijena plina nerealna, a toliko je visoka zbog mešetarenja, odnosno mešetara koji iskorištavaju ovu vojno-političku situaciju za što veći profit. Zbog toga neke države razmišljaju o uvođenju ekstra poreza na ekstra profit.

A Rusi, oni upravo grade svoju politiku na činjenici da preko energenata gotovo drže EU “u šaci”. Mislim da bi Ukrajinci trebali završiti rat u Ukrajini do kraja listopada, jer sve dalje od toga dovodi njih, ali i Europu, koja će ih teško moći financijski pratiti, u vrlo nezgodan položaj – kaže naš sugovornik.

Sve ovo može izazvati “tektonske” promjene u Europi, naravno u političkom smislu.

– Da, upravo to. Ako su ljudi izlazili na ulice zbog COVID-a i svega onoga što se o njemu govorilo, i ako su izazivali nerede i organizirali prosvjede, vjerujte da će vrlo vjerojatno na ulice izlaziti i zbog cijena plina, struje, goriva. Pogotovo ako sadašnji politički establišment to ne bude znao ili mogao kontrolirati. Mi već sada imamo promjene u političkom smislu u Bugarskoj, Estoniji, u Finskoj je nestabilno, kao i u Italiji, a ni Francuska i Njemačka nisu daleko od nestabilnosti.

Kakva će biti politička jesen, teško je reći, ali političari će morati reagirati i učiniti sve što je u njihovoj moći ako žele ostati na vlasti. Ako EU ne nađe odgovor na ruski stav, bojim se da će jesen u Europi biti vrlo zahtjevna i napeta.

A Putin igra upravo na tu kartu i preko energenata drži cijelu Europu “u šaci” – zaključuje Gordan Akrap.

---

Dugin će dobiti još veću potporu

 

U eksploziji koja je uništila osobni automobil kod Moskve ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, bliskog Vladimiru Putinu, kojega mnogi smatraju Putinovim guruom.

– To što je ubijena Duginova kći ne sluti na dobro. Ne ide se na ideologiju oružjem, jer ideologija tada postaje još gora i dobiva sve više pristaša. Darja Dugina sada je, ovim činom, postala žrtva i mučenica, isto kao što je i njezin otac sada postao žrtva i mučenik jer mu je kći ubijena. Sada će Dugin dobiti i dobivati još više potpore za svoje stavove – mišljenja je Akrap.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/Cropix
Darko Tomaš/Cropix

Gordan Akrap: Rusi ne mogu blokirati Otrant

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati-1218172 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=51cc22a52a63ad453c63012d218cec2a36fe5adb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+Rusija+zapravo+htjela+posti%C4%87i+incidentima+pred+Anconom%3F+Analiti%C4%8Dar+nema+dvojbe%3A+%E2%80%98%C5%BDele+destabilizirati+Jadran+i+imati+%C5%A1to+ve%C4%87i+utjecaj%2C+ali+Otrant+ne+mogu+blokirati%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati-1218172 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-rusija-zapravo-htjela-postici-incidentima-pred-anconom-analiticar-nema-dvojbe-zele-destabilizirati-jadran-i-imati-sto-veci-utjecaj-ali-otrant-ne-mogu-blokirati-1218172 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetnapeta situacija

Što je Rusija zapravo htjela postići incidentima pred Anconom? Analitičar nema dvojbe: ‘Žele destabilizirati Jadran i imati što veći utjecaj, ali Otrant ne mogu blokirati‘

Piše Ivica Marković
22. kolovoza 2022. - 14:10

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona “Harry Truman” iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane.

On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

O ovom vojnopomorskom incidentu porazgovarali smo s Gordanom Akrapom, predsjednikom Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, koji nam je objasnio što su Rusi htjeli posti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:49