stdClass Object ( [id] => 1109503 [title] => Što čeka njemačke demokršćane nakon povlačenja Angele Merkel: na zapadu zemlje im prijete Zeleni, na istoku krajnja desnica [alias] => sto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nasljednik Angele Merkel na čelu njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet ima tvrdo odbojan stav prema populizmu. To će demokršćanima "pomoći" da izvuku tijesnu izbornu pobjedu, predviđao je nedavno The Economist izbore u njemačkoj saveznoj državi Saska-Anhalt.

No, nasuprot tim predviđanjima, CDU je na tim izborima izvojevao pobjedu s 37,1 posto glasova, što je sedam posto više nego na prošlim izborima. Daleko iza ostao je AfD (Alternativa za Njemačku, desničarska stranka konzervativaca i euroskeptika) s oko 20 posto, što je 3,5 posto manje nego na prošlim izborima. Ostale velike stranke, na prvome mjestu SPD, Zeleni, Ljevica i Liberali, prošle su puno lošije.

Iako je ovakav rezultat poraz za ambicije lokalnog vodstva AfD-a koje je očekivalo da će postati najmoćnija stranka u pokrajini i iako ova pobjeda najavljuje mogući oporavak CDU-a, ona također može značiti uvod u stvaranje opasne „Afganistanske koalicije“.

Naime, kako piše The Economist, nakon prošlih pokrajinskih izbora CDU je, da bi stvorio politički sanitarni kordon oko rastućeg AfD-a, sastavio koaliciju sa SPD-om i Zelenima. No, ova je koalicija bila toliko nestabilna da ju je The Economist nazvao „Afganistanska koalicija“.

Iako je danas CDU puno jači, a AfD nešto slabiji, ostali potencijalni koalicijski partneri su toliko slabi da bi sastavljanje pokrajinske vlade moglo biti vrlo problematično. To više što su Zeleni već najavili da neće koalirati s CDU-om.

No, tako ne misli prestižni njemački tjednik Der Spiegel, koji smatra da CDU ima odriješene ruke i da su realno izvodive sve koalicijske kombinacije koje bi nastavile politički sanitarni kordon prema AfD-u.

Ipak, u čitavoj priči problematična je činjenica da CDU svoju izbornu pobjedu ponajviše duguje svom lokalnom lideru Reineru Haseloffu.

---

image
Angela Merkel, Armin Laschet i Annalena Baerbock iz Zelenih u Bundestagu
Tobias Schwarz
---

Karizmatični lider

Prema osvrtu, koji je nedugo nakon objave izbornih rezultata objavilo uredništvo tjednika Die Welt, Haseloff je ispravno procijenio da CDU mora „uloviti“ puno više od glasova nego što ih nudi desničarska baza stranke. Pomoglo mu je i to što je svoju političku igru vodio dosta neovisno o središnjici stranke s kojom se svađao zbog šlampave korona-politike. Zato je Haseloff u svojoj pobjedničkoj izjavi upozorio kako CDU i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) na parlamentarnim izborima ove jeseni trebaju nastupiti čvrsto ujedinjeni. To opet znači da u stranu trebaju staviti nesuglasice glede kancelarske stolice koju priželjkuje mlađi koalicijski partner CSU, čiji vođa Mark Söder ima vrlo jaku konzervativnu karizmu, za razliku od prilično liberalnog vođe CDU-a Armina Lascheta.

Zato, smatra Die Zeit, demokršćani moraju biti vrlo oprezni jer najnovija pobjeda nije nikakav pokazatelj realne snage sestrinske koalicije CDU/CSU, nego i splet političkih okolnosti u kojima je jačanje AfD-a pridonijelo mobilizaciji lokalnih demokršćanskih birača. Osim toga, iza ove priče o uspjehu kriju se vrlo ozbiljni problemi demokršćana.

Naime, kako piše The Economist, demokršćani će se na parlamentarnim izborima u rujnu suočiti s problemom ideološkog profiliranja. Na zapadu zemlje ih očekuje politička borba sa sve jačim Zelenima čiji ljevičarsko-ekološki politički zov ima sve bolju prođu kod birača i koji su rastući politički fenomen ne samo u Njemačkoj, nego i šire.

Zato će u sučeljavanju s njima demokršćani vjerojatno izaći s poznatom desničarskom retorikom o zelenim lubenicama koje su iznutra crvene. S druge strane, na istoku zemlje demokršćani će vjerojatno zauzeti vrlo oštar stav prema desničarskoj retorici AfD-a.

---

image
AFD u usponu
John Macdougall
---

Takvo držanje, smatra The Economist, demokršćanima će jako otežati dosljednu predizbornu kampanju jer će na zapadu morati nastupati kao „tvrdi“, a na istoku kao „meki“ desničari, što bi moglo zbuniti birače.

Ovu situaciju otežat će i činjenica što dio demokršćana, posebno na istoku zemlje, sa simpatijama gleda na AfD.

Jedan od takvih je CDU-ov dužnosnik i međunarodno poznati ekonomist Max Otte koji je, kako piše Der Spiegel, javno rekao da njemačka politička elita zlorabi Ured za zaštitu ustavnog poretka kako bi politički suzbila političku snagu „nepodobnog“ AfD-a. Iako Otte može očekivati političku sankciju iz središnjice stranke, nedavna afera s agentom Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je nezakonito prisluškivao jednog SPD-ovca mogla bi pokazati da je on u pravu.

Drugi primjer mogućeg „utrčavanja“ u politički prostor AfD-a je budući kandidat CDU za parlament Hans-Georg Maaßen kojeg je Ured za zaštitu ustavnog poretka optužio za neizravno promicanje antisemitizma, što političkim promatračima izgleda kao pokušaj dodvoravanja biračima „tvrde“ desnice, odnosno AfD-a.

Glavobolja koja traje

Ovakva situacija uskoro bi se mogla pokazati kontroverznom jer znatan dio demokršćana u pokrajini Saska-­Anhalt, smatra se čak jedna trećina, priželjkuje koaliciju s AfD-om, čije je vodstvo na nedavnim izborima nastupalo nešto „mekše“ kako bi pripomoglo da se ta ideja ostvari. Da čitava stvar bude zanimljivija, tu je ideju na svoj način podupro i tjednik Der Spiegel, koji je nakon izbora objavio znakovitu vijest kako su desničarske stranke "osvojile više od 60 posto glasova".

Ipak, drugi naslov, koji glasi „protu-AfD“ trijumf, naglašava da je moguć i drugačiji razvoj događaja. Posebno zato što, kako trenutačno stoje stvari, središnjica CDU-a neće prihvatiti nikakvu, pa čak ni regionalnu suradnju s AfD-om.

Bilo kako bilo, unatoč relativnom gubitku na izborima u pokrajini Saska-Anhalt, AfD će nastaviti biti glavobolja za etablirane političke stranke, a posebno za koaliciju CDU/CSU.

---

image
Reiner Haseloff, CDU
Tobias Schwarz
---

Za tu glavobolju velikim su dijelom krivi i sami demokršćani jer su korupcijske afere mladih i starih stranačkih lavova, koji su zloupotrijebili pandemiju koronavirusa da bi zaradili milijune eura na preprodaji zaštitnih maski, narušile povjerenje birača.

Problem je i osebujni ministar zdravstva Jens Spahn, čije nesnalaženje i šlampavo upravljanje pandemijom koronavirusa njemački mediji već mjesecima prate sa zaprepaštenjem i podsmijehom. Zato ne treba čuditi što Spahna trenutačno potresa afera s kineskim zaštitnim maskama za koje je njemačka vlada potrošila otprilike milijardu eura i koje su se pokazale neupotrebljivima, te su predviđene za uništenje, što znači da je ministar nepromišljeno spiskao novac njemačkih poreznih obveznika.

Glavobolja je to jača jer Ured za zaštitu ustavnog poretka ima pravo prisluškivati stranačke telefone ili poslati svoje agente u nadzor stranačkih financijskih transakcija.

Objašnjavajući razlog uspjeha svoje stranke, jedan od lokalnih lidera AfD-a, prema izvješću Die Zeita, rekao je:

„Mi samo slušamo narod“, a svoj politički program sažeo je krilaticom „Ja sam odavde“, obećavajući biračima nove škole i jeftiniji javni prijevoz.

Ova taktika ima posebnu težinu jer neki njemački politički promatrači ozbiljno razmatraju mogućnost da će o budućem njemačkom kancelaru odlučivati glasovi s istoka zemlje.

U tom je smislu utjecajni komentator Der Spiegela Sebastian Fischer konstatirao kako će se na parlamentarnim izborima u rujnu na istoku zemlje igrati važna politička partija karata u kojoj bi AfD mogao profitirati.

Naime, javna je tajna da desno krilo CDU-a iza leđa vodstva stranke politički trguje s AfD-om. To samo po sebi ne bi bilo toliko važno da Zeleni i Liberali nemaju ideološke i političke ambicije na koje će predsjednik CDU-a Armin Laschet, ako bude izborni pobjednik, teško pristati. U tom slučaju Njemačka bi se mogla naći u situaciji u kojoj će stranačka desnica „kidnapirati“ vodstvo CDU-a i ruku pod ruku s AfD-om pokušati formirati novu vladu.

---

Nespremni za demokraciju?


Regionalni izbori u saveznoj državi Saska-Anhalt potaknuli su staru raspravu o karakteru 'istočnjaka', odnosno stanovnika bivšeg DDR-a. Raspravu je 'zagrijao' vladin povjerenik za istočne savezne države koji je nedavno izjavio da dio ovdašnjih starijih birača nije spreman za demokraciju jer je socijaliziran u doba komunističke diktature. Jedino rješenje je, smatra on, da CDU i druge etablirane njemačke stranke dignu ruke od ovadašnjih birača i da se okrenu mlađim naraštajima koje je moguće socijalizirati u demokratskom duhu.
No, izborni rezultati u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt savim su demantirali vladina povjerenika jer su stariji birači 'izvukli' demokršćane, dok su mlađi birači postali glasačka baza AfD-a, što je, na duge staze, loša vijest za demokršćane i ostale etablirane njemačke stranke.

---

Izbjeglička kriza

Sve ovo, naravno, ako AfD na parlamentarnim izborima uspije očuvati ili čak ojačati svoj položaj koristeći, kako piše francuski dnevnik Le Monde, realno nezadovoljstvo birača na istoku Njemačke.

Opisujući, pokazalo se bezrazložni, strah demokršćanskih političara u pokrajini Saska-Anhalt od izbornog poraza, Le Monde je zabilježio nevolje ljudi na istoku Njemačke koji predstavljaju političko gorivo za AfD.

---

image
Ronny Hartmann
---

Najvažnija briga je izbjeglička kriza od prije šest godina, čije je posljedice za domaće ljude, za pridošle izbjeglice, ali i za Njemačku općenito, još uvijek nemoguće izmjeriti. Uz to, najsvježija trauma je pandemija koronavirusa sa strogim karantenama koje su u seoskim područjima izgledale potpuno besmisleno i koje su donijele dezintegraciju ionako slabe industrije. Vrhunac svega je i vrlo šlampava politika cijepljenja koje na ovom području jako zaostaje za zapadom zemlje.

Potpisniku ovih redova vrlo je karakteristično što Le Monde bilježi kako birači u istočnoj Njemačkoj očekuju lidere snažne volje koji će vladati odlučno. Iza ovih riječi teško je ne vidjeti totalitarizme XX. stoljeća koji su se redovito oslanjali na čvrstoću i odlučnost koji su uključivali nasilje.

Promatrajući takvo nedemokratsko nasljeđe istoka Njemačke, Der Spiegel je na jedan svoj komentar o izborima u saveznoj državi Saska-Anhalt stavio naslov „Dvije diktature ostavile su trag“.

Bilo kako bilo, nezadovoljstvo istočnonjemačkih birača neće nestati do jeseni i vjerojatno će utjecati na rezultate parlamentarnih izbora u rujnu.

Kako piše Der Spiegel, CDU, ali i druge stranke, pozorno analiziraju razloge popularnosti AfD-a i traže način kako pridobiti njihove birače. U čitavoj priči najviše posla imaju demokršćani koji se boje da bi i njihova vrsta konzervativizma mogla izgledati kao populizam. Dodatni strah izaziva i činjenica da bi jačanje AfD-a ojačalo i desno krilo demokršćana, što bi moglo otvoriti put za sada nezamislivoj koaliciju CDU/CSU i AfD.

---

Anketama ne vjerovati!


Prema podacima predizbornih anketa, rezultati regionalnih izbora u pokrajini Saska-Anhalt trebali su donijeti pobjedu AfD-a s otprilike 28 posto glasova, dok je CDU trebao biti drugi i osvojiti povjerenje otprilike četvrtine birača. Zato je nadmoćna pobjeda CDU-a. Stoga Die Welt u članku 'Potpuni promašaj' konstatira kako predizborne ankete već godinama gube vjerodostojnost. Slično misli i Der Spiegel, koji postavlja pitanje može li se predizbornim anketama uopće vjerovati.

---

---

Pobjeda koju će se teško unovčiti


Kada se na izborima u pokrajini Saska-Anhalt rezultati pretoče u zastupničke mandate pokrajinskog parlamenta, CDU će od ukupno 97 zastupnika imati čak 40. Drugoplasirani AfD imat će 23 zastupnika, stranka Ljevica 16, SPD 9, Zeleni 6, a Liberalna stranka 7 zastupnika.
Iako bi koalicija CDU/AfD, koju priželjkuju mnogi ovdašnji demokršćani, imala vrlo čvrstu većinu od 63 zastupnika, takvo nešto nije izgledno. Ako se uzme u obzir da su Zeleni unaprijed isključili lokalnu koaliciju s CDU-om, vjerojatno će se obistiniti predviđanje britanskog The Telegrapha koji hvali veliku pobjedu CDU-a, ali predviđa da će stranka tu svoju pobjedu vrlo teško politički unovčiti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život nakon ‘mutti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => život nakon ‘mutti‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-10 06:19:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-30 18:30:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-30 18:30:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/10\/18289408.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/10\/17994608.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/10\/18326158.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/10\/18101382.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/10\/18091544.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/10\/18042646.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Michele Tantussi","Ronny Hartmann","Tobias Schwarz","Tobias Schwarz","John Macdougall","Ronny Hartmann"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["CDU - kako bez Merkel?","","Angela Merkel,\u00a0Armin Laschet i Annalena Baerbock iz Zelenih u Bundestagu","Reiner Haseloff, CDU","AFD u usponu","Oliver Kirchner, kandidat AfD-a"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18289408_1920.jpg":"1920x1080","k_18289408_1280.jpg":"1280x1280","k_18289408_1024.jpg":"1024x1024","k_18289408_640.jpg":"640x640","k_18289408_480.jpg":"480x480","k_18289408_340.jpg":"340x340","k_18289408_220.jpg":"220x220","o_18289408_1280.jpg":"1280x853","o_18289408_1024.jpg":"1024x682","o_18289408_640.jpg":"640x426","o_18289408_480.jpg":"480x320","o_18289408_340.jpg":"340x226","o_18289408_220.jpg":"220x146","h_18289408_1280.jpg":"1280x854","h_18289408_1024.jpg":"1024x683","h_18289408_640.jpg":"640x427","h_18289408_480.jpg":"480x320","h_18289408_340.jpg":"340x227","h_18289408_220.jpg":"220x147","pp_18289408_1280.jpg":"1006x1280","pp_18289408_1024.jpg":"805x1024","pp_18289408_640.jpg":"503x640","pp_18289408_480.jpg":"377x480","pp_18289408_340.jpg":"267x340","pp_18289408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1090","hd_17994608_1920.jpg":"1920x1080","k_17994608_1280.jpg":"1280x1280","k_17994608_1024.jpg":"1024x1024","k_17994608_640.jpg":"640x640","k_17994608_480.jpg":"480x480","k_17994608_340.jpg":"340x340","k_17994608_220.jpg":"220x220","o_17994608_1280.jpg":"1280x726","o_17994608_1024.jpg":"1024x581","o_17994608_640.jpg":"640x363","o_17994608_480.jpg":"480x272","o_17994608_340.jpg":"340x193","o_17994608_220.jpg":"220x124","h_17994608_1280.jpg":"1280x854","h_17994608_1024.jpg":"1024x683","h_17994608_640.jpg":"640x427","h_17994608_480.jpg":"480x320","h_17994608_340.jpg":"340x227","h_17994608_220.jpg":"220x147","pp_17994608_1280.jpg":"1006x1280","pp_17994608_1024.jpg":"805x1024","pp_17994608_640.jpg":"503x640","pp_17994608_480.jpg":"377x480","pp_17994608_340.jpg":"267x340","pp_17994608_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1326","hd_18326158_1920.jpg":"1920x1080","k_18326158_1280.jpg":"1280x1280","k_18326158_1024.jpg":"1024x1024","k_18326158_640.jpg":"640x640","k_18326158_480.jpg":"480x480","k_18326158_340.jpg":"340x340","k_18326158_220.jpg":"220x220","o_18326158_1280.jpg":"1280x884","o_18326158_1024.jpg":"1024x707","o_18326158_640.jpg":"640x442","o_18326158_480.jpg":"480x331","o_18326158_340.jpg":"340x234","o_18326158_220.jpg":"220x151","h_18326158_1280.jpg":"1280x854","h_18326158_1024.jpg":"1024x683","h_18326158_640.jpg":"640x427","h_18326158_480.jpg":"480x320","h_18326158_340.jpg":"340x227","h_18326158_220.jpg":"220x147","pp_18326158_1280.jpg":"1006x1280","pp_18326158_1024.jpg":"805x1024","pp_18326158_640.jpg":"503x640","pp_18326158_480.jpg":"377x480","pp_18326158_340.jpg":"267x340","pp_18326158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1208","hd_18101382_1920.jpg":"1920x1080","k_18101382_1280.jpg":"1280x1280","k_18101382_1024.jpg":"1024x1024","k_18101382_640.jpg":"640x640","k_18101382_480.jpg":"480x480","k_18101382_340.jpg":"340x340","k_18101382_220.jpg":"220x220","o_18101382_1280.jpg":"1280x805","o_18101382_1024.jpg":"1024x644","o_18101382_640.jpg":"640x402","o_18101382_480.jpg":"480x302","o_18101382_340.jpg":"340x213","o_18101382_220.jpg":"220x138","h_18101382_1280.jpg":"1280x854","h_18101382_1024.jpg":"1024x683","h_18101382_640.jpg":"640x427","h_18101382_480.jpg":"480x320","h_18101382_340.jpg":"340x227","h_18101382_220.jpg":"220x147","pp_18101382_1280.jpg":"1006x1280","pp_18101382_1024.jpg":"805x1024","pp_18101382_640.jpg":"503x640","pp_18101382_480.jpg":"377x480","pp_18101382_340.jpg":"267x340","pp_18101382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18091544_1920.jpg":"1920x1080","k_18091544_1280.jpg":"1280x1280","k_18091544_1024.jpg":"1024x1024","k_18091544_640.jpg":"640x640","k_18091544_480.jpg":"480x480","k_18091544_340.jpg":"340x340","k_18091544_220.jpg":"220x220","o_18091544_1280.jpg":"1280x720","o_18091544_1024.jpg":"1024x576","o_18091544_640.jpg":"640x360","o_18091544_480.jpg":"480x270","o_18091544_340.jpg":"340x191","o_18091544_220.jpg":"220x123","h_18091544_1280.jpg":"1280x854","h_18091544_1024.jpg":"1024x683","h_18091544_640.jpg":"640x427","h_18091544_480.jpg":"480x320","h_18091544_340.jpg":"340x227","h_18091544_220.jpg":"220x147","pp_18091544_1280.jpg":"1006x1280","pp_18091544_1024.jpg":"805x1024","pp_18091544_640.jpg":"503x640","pp_18091544_480.jpg":"377x480","pp_18091544_340.jpg":"267x340","pp_18091544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1121","hd_18042646_1920.jpg":"1920x1080","k_18042646_1280.jpg":"1280x1280","k_18042646_1024.jpg":"1024x1024","k_18042646_640.jpg":"640x640","k_18042646_480.jpg":"480x480","k_18042646_340.jpg":"340x340","k_18042646_220.jpg":"220x220","o_18042646_1280.jpg":"1280x747","o_18042646_1024.jpg":"1024x597","o_18042646_640.jpg":"640x373","o_18042646_480.jpg":"480x280","o_18042646_340.jpg":"340x198","o_18042646_220.jpg":"220x128","h_18042646_1280.jpg":"1280x854","h_18042646_1024.jpg":"1024x683","h_18042646_640.jpg":"640x427","h_18042646_480.jpg":"480x320","h_18042646_340.jpg":"340x227","h_18042646_220.jpg":"220x147","pp_18042646_1280.jpg":"1006x1280","pp_18042646_1024.jpg":"805x1024","pp_18042646_640.jpg":"503x640","pp_18042646_480.jpg":"377x480","pp_18042646_340.jpg":"267x340","pp_18042646_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38393940 Threads: 3 Questions: 7097775943 Slow queries: 3300387 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608342694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica-1109503 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica-1109503?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 92206 [name] => MUTTI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mutti [link] => /tag/mutti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287969 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 217280 [name] => zeleni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeleni [link] => /tag/zeleni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život nakon ‘mutti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što čeka njemačke demokršćane nakon povlačenja Angele Merkel: na zapadu zemlje im prijete Zeleni, na istoku krajnja desnica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-30-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18289408.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Michele Tantussi [mainImageDesc] => CDU - kako bez Merkel? [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18289408.jpg [title] => CDU - kako bez Merkel? Michele Tantussi ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/17994608.jpg [title] => Ronny Hartmann ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18326158.jpg [title] => Angela Merkel, Armin Laschet i Annalena Baerbock iz Zelenih u Bundestagu Tobias Schwarz ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18101382.jpg [title] => Reiner Haseloff, CDU Tobias Schwarz ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18091544.jpg [title] => AFD u usponu John Macdougall ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/10/18042646.jpg [title] => Oliver Kirchner, kandidat AfD-a Ronny Hartmann ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nasljednik Angele Merkel na čelu njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet ima tvrdo odbojan stav prema populizmu. To će demokršćanima "pomoći" da izvuku tijesnu izbornu pobjedu, predviđao je nedavno The Economist izbore u njemačkoj saveznoj državi Saska-Anhalt.

No, nasuprot tim predviđanjima, CDU je na tim izborima izvojevao pobjedu s 37,1 posto glasova, što je sedam posto više nego na prošlim izborima. Daleko iza ostao je AfD (Alternativa za Njemačku, desničarska stranka konzervativaca i euroskeptika) s oko 20 posto, što je 3,5 posto manje nego na prošlim izborima. Ostale velike stranke, na prvome mjestu SPD, Zeleni, Ljevica i Liberali, prošle su puno lošije.

Iako je ovakav rezultat poraz za ambicije lokalnog vodstva AfD-a koje je očekivalo da će postati najmoćnija stranka u pokrajini i iako ova pobjeda najavljuje mogući oporavak CDU-a, ona također može značiti uvod u stvaranje opasne „Afganistanske koalicije“.

Naime, kako piše The Economist, nakon prošlih pokrajinskih izbora CDU je, da bi stvorio politički sanitarni kordon oko rastućeg AfD-a, sastavio koaliciju sa SPD-om i Zelenima. No, ova je koalicija bila toliko nestabilna da ju je The Economist nazvao „Afganistanska koalicija“.

Iako je danas CDU puno jači, a AfD nešto slabiji, ostali potencijalni koalicijski partneri su toliko slabi da bi sastavljanje pokrajinske vlade moglo biti vrlo problematično. To više što su Zeleni već najavili da neće koalirati s CDU-om.

No, tako ne misli prestižni njemački tjednik Der Spiegel, koji smatra da CDU ima odriješene ruke i da su realno izvodive sve koalicijske kombinacije koje bi nastavile politički sanitarni kordon prema AfD-u.

Ipak, u čitavoj priči problematična je činjenica da CDU svoju izbornu pobjedu ponajviše duguje svom lokalnom lideru Reineru Haseloffu.

---

image
Angela Merkel, Armin Laschet i Annalena Baerbock iz Zelenih u Bundestagu
Tobias Schwarz
---

Karizmatični lider

Prema osvrtu, koji je nedugo nakon objave izbornih rezultata objavilo uredništvo tjednika Die Welt, Haseloff je ispravno procijenio da CDU mora „uloviti“ puno više od glasova nego što ih nudi desničarska baza stranke. Pomoglo mu je i to što je svoju političku igru vodio dosta neovisno o središnjici stranke s kojom se svađao zbog šlampave korona-politike. Zato je Haseloff u svojoj pobjedničkoj izjavi upozorio kako CDU i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) na parlamentarnim izborima ove jeseni trebaju nastupiti čvrsto ujedinjeni. To opet znači da u stranu trebaju staviti nesuglasice glede kancelarske stolice koju priželjkuje mlađi koalicijski partner CSU, čiji vođa Mark Söder ima vrlo jaku konzervativnu karizmu, za razliku od prilično liberalnog vođe CDU-a Armina Lascheta.

Zato, smatra Die Zeit, demokršćani moraju biti vrlo oprezni jer najnovija pobjeda nije nikakav pokazatelj realne snage sestrinske koalicije CDU/CSU, nego i splet političkih okolnosti u kojima je jačanje AfD-a pridonijelo mobilizaciji lokalnih demokršćanskih birača. Osim toga, iza ove priče o uspjehu kriju se vrlo ozbiljni problemi demokršćana.

Naime, kako piše The Economist, demokršćani će se na parlamentarnim izborima u rujnu suočiti s problemom ideološkog profiliranja. Na zapadu zemlje ih očekuje politička borba sa sve jačim Zelenima čiji ljevičarsko-ekološki politički zov ima sve bolju prođu kod birača i koji su rastući politički fenomen ne samo u Njemačkoj, nego i šire.

Zato će u sučeljavanju s njima demokršćani vjerojatno izaći s poznatom desničarskom retorikom o zelenim lubenicama koje su iznutra crvene. S druge strane, na istoku zemlje demokršćani će vjerojatno zauzeti vrlo oštar stav prema desničarskoj retorici AfD-a.

---

image
AFD u usponu
John Macdougall
---

Takvo držanje, smatra The Economist, demokršćanima će jako otežati dosljednu predizbornu kampanju jer će na zapadu morati nastupati kao „tvrdi“, a na istoku kao „meki“ desničari, što bi moglo zbuniti birače.

Ovu situaciju otežat će i činjenica što dio demokršćana, posebno na istoku zemlje, sa simpatijama gleda na AfD.

Jedan od takvih je CDU-ov dužnosnik i međunarodno poznati ekonomist Max Otte koji je, kako piše Der Spiegel, javno rekao da njemačka politička elita zlorabi Ured za zaštitu ustavnog poretka kako bi politički suzbila političku snagu „nepodobnog“ AfD-a. Iako Otte može očekivati političku sankciju iz središnjice stranke, nedavna afera s agentom Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je nezakonito prisluškivao jednog SPD-ovca mogla bi pokazati da je on u pravu.

Drugi primjer mogućeg „utrčavanja“ u politički prostor AfD-a je budući kandidat CDU za parlament Hans-Georg Maaßen kojeg je Ured za zaštitu ustavnog poretka optužio za neizravno promicanje antisemitizma, što političkim promatračima izgleda kao pokušaj dodvoravanja biračima „tvrde“ desnice, odnosno AfD-a.

Glavobolja koja traje

Ovakva situacija uskoro bi se mogla pokazati kontroverznom jer znatan dio demokršćana u pokrajini Saska-­Anhalt, smatra se čak jedna trećina, priželjkuje koaliciju s AfD-om, čije je vodstvo na nedavnim izborima nastupalo nešto „mekše“ kako bi pripomoglo da se ta ideja ostvari. Da čitava stvar bude zanimljivija, tu je ideju na svoj način podupro i tjednik Der Spiegel, koji je nakon izbora objavio znakovitu vijest kako su desničarske stranke "osvojile više od 60 posto glasova".

Ipak, drugi naslov, koji glasi „protu-AfD“ trijumf, naglašava da je moguć i drugačiji razvoj događaja. Posebno zato što, kako trenutačno stoje stvari, središnjica CDU-a neće prihvatiti nikakvu, pa čak ni regionalnu suradnju s AfD-om.

Bilo kako bilo, unatoč relativnom gubitku na izborima u pokrajini Saska-Anhalt, AfD će nastaviti biti glavobolja za etablirane političke stranke, a posebno za koaliciju CDU/CSU.

---

image
Reiner Haseloff, CDU
Tobias Schwarz
---

Za tu glavobolju velikim su dijelom krivi i sami demokršćani jer su korupcijske afere mladih i starih stranačkih lavova, koji su zloupotrijebili pandemiju koronavirusa da bi zaradili milijune eura na preprodaji zaštitnih maski, narušile povjerenje birača.

Problem je i osebujni ministar zdravstva Jens Spahn, čije nesnalaženje i šlampavo upravljanje pandemijom koronavirusa njemački mediji već mjesecima prate sa zaprepaštenjem i podsmijehom. Zato ne treba čuditi što Spahna trenutačno potresa afera s kineskim zaštitnim maskama za koje je njemačka vlada potrošila otprilike milijardu eura i koje su se pokazale neupotrebljivima, te su predviđene za uništenje, što znači da je ministar nepromišljeno spiskao novac njemačkih poreznih obveznika.

Glavobolja je to jača jer Ured za zaštitu ustavnog poretka ima pravo prisluškivati stranačke telefone ili poslati svoje agente u nadzor stranačkih financijskih transakcija.

Objašnjavajući razlog uspjeha svoje stranke, jedan od lokalnih lidera AfD-a, prema izvješću Die Zeita, rekao je:

„Mi samo slušamo narod“, a svoj politički program sažeo je krilaticom „Ja sam odavde“, obećavajući biračima nove škole i jeftiniji javni prijevoz.

Ova taktika ima posebnu težinu jer neki njemački politički promatrači ozbiljno razmatraju mogućnost da će o budućem njemačkom kancelaru odlučivati glasovi s istoka zemlje.

U tom je smislu utjecajni komentator Der Spiegela Sebastian Fischer konstatirao kako će se na parlamentarnim izborima u rujnu na istoku zemlje igrati važna politička partija karata u kojoj bi AfD mogao profitirati.

Naime, javna je tajna da desno krilo CDU-a iza leđa vodstva stranke politički trguje s AfD-om. To samo po sebi ne bi bilo toliko važno da Zeleni i Liberali nemaju ideološke i političke ambicije na koje će predsjednik CDU-a Armin Laschet, ako bude izborni pobjednik, teško pristati. U tom slučaju Njemačka bi se mogla naći u situaciji u kojoj će stranačka desnica „kidnapirati“ vodstvo CDU-a i ruku pod ruku s AfD-om pokušati formirati novu vladu.

---

Nespremni za demokraciju?


Regionalni izbori u saveznoj državi Saska-Anhalt potaknuli su staru raspravu o karakteru 'istočnjaka', odnosno stanovnika bivšeg DDR-a. Raspravu je 'zagrijao' vladin povjerenik za istočne savezne države koji je nedavno izjavio da dio ovdašnjih starijih birača nije spreman za demokraciju jer je socijaliziran u doba komunističke diktature. Jedino rješenje je, smatra on, da CDU i druge etablirane njemačke stranke dignu ruke od ovadašnjih birača i da se okrenu mlađim naraštajima koje je moguće socijalizirati u demokratskom duhu.
No, izborni rezultati u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt savim su demantirali vladina povjerenika jer su stariji birači 'izvukli' demokršćane, dok su mlađi birači postali glasačka baza AfD-a, što je, na duge staze, loša vijest za demokršćane i ostale etablirane njemačke stranke.

---

Izbjeglička kriza

Sve ovo, naravno, ako AfD na parlamentarnim izborima uspije očuvati ili čak ojačati svoj položaj koristeći, kako piše francuski dnevnik Le Monde, realno nezadovoljstvo birača na istoku Njemačke.

Opisujući, pokazalo se bezrazložni, strah demokršćanskih političara u pokrajini Saska-Anhalt od izbornog poraza, Le Monde je zabilježio nevolje ljudi na istoku Njemačke koji predstavljaju političko gorivo za AfD.

---

image
Ronny Hartmann
---

Najvažnija briga je izbjeglička kriza od prije šest godina, čije je posljedice za domaće ljude, za pridošle izbjeglice, ali i za Njemačku općenito, još uvijek nemoguće izmjeriti. Uz to, najsvježija trauma je pandemija koronavirusa sa strogim karantenama koje su u seoskim područjima izgledale potpuno besmisleno i koje su donijele dezintegraciju ionako slabe industrije. Vrhunac svega je i vrlo šlampava politika cijepljenja koje na ovom području jako zaostaje za zapadom zemlje.

Potpisniku ovih redova vrlo je karakteristično što Le Monde bilježi kako birači u istočnoj Njemačkoj očekuju lidere snažne volje koji će vladati odlučno. Iza ovih riječi teško je ne vidjeti totalitarizme XX. stoljeća koji su se redovito oslanjali na čvrstoću i odlučnost koji su uključivali nasilje.

Promatrajući takvo nedemokratsko nasljeđe istoka Njemačke, Der Spiegel je na jedan svoj komentar o izborima u saveznoj državi Saska-Anhalt stavio naslov „Dvije diktature ostavile su trag“.

Bilo kako bilo, nezadovoljstvo istočnonjemačkih birača neće nestati do jeseni i vjerojatno će utjecati na rezultate parlamentarnih izbora u rujnu.

Kako piše Der Spiegel, CDU, ali i druge stranke, pozorno analiziraju razloge popularnosti AfD-a i traže način kako pridobiti njihove birače. U čitavoj priči najviše posla imaju demokršćani koji se boje da bi i njihova vrsta konzervativizma mogla izgledati kao populizam. Dodatni strah izaziva i činjenica da bi jačanje AfD-a ojačalo i desno krilo demokršćana, što bi moglo otvoriti put za sada nezamislivoj koaliciju CDU/CSU i AfD.

---

Anketama ne vjerovati!


Prema podacima predizbornih anketa, rezultati regionalnih izbora u pokrajini Saska-Anhalt trebali su donijeti pobjedu AfD-a s otprilike 28 posto glasova, dok je CDU trebao biti drugi i osvojiti povjerenje otprilike četvrtine birača. Zato je nadmoćna pobjeda CDU-a. Stoga Die Welt u članku 'Potpuni promašaj' konstatira kako predizborne ankete već godinama gube vjerodostojnost. Slično misli i Der Spiegel, koji postavlja pitanje može li se predizbornim anketama uopće vjerovati.

---

---

Pobjeda koju će se teško unovčiti


Kada se na izborima u pokrajini Saska-Anhalt rezultati pretoče u zastupničke mandate pokrajinskog parlamenta, CDU će od ukupno 97 zastupnika imati čak 40. Drugoplasirani AfD imat će 23 zastupnika, stranka Ljevica 16, SPD 9, Zeleni 6, a Liberalna stranka 7 zastupnika.
Iako bi koalicija CDU/AfD, koju priželjkuju mnogi ovdašnji demokršćani, imala vrlo čvrstu većinu od 63 zastupnika, takvo nešto nije izgledno. Ako se uzme u obzir da su Zeleni unaprijed isključili lokalnu koaliciju s CDU-om, vjerojatno će se obistiniti predviđanje britanskog The Telegrapha koji hvali veliku pobjedu CDU-a, ali predviđa da će stranka tu svoju pobjedu vrlo teško politički unovčiti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Michele Tantussi Ronny Hartmann Tobias Schwarz Tobias Schwarz John Macdougall Ronny Hartmann
Michele Tantussi
CDU - kako bez Merkel?
Tobias Schwarz
Angela Merkel, Armin Laschet i Annalena Baerbock iz Zelenih u Bundestagu
Tobias Schwarz
Reiner Haseloff, CDU
John Macdougall
AFD u usponu
Ronny Hartmann
Oliver Kirchner, kandidat AfD-a
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica-1109503 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=70fc864524a04bf0441eb1c46e2697b97d91f731 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+%C4%8Deka+njema%C4%8Dke+demokr%C5%A1%C4%87ane+nakon+povla%C4%8Denja+Angele+Merkel%3A+na+zapadu+zemlje+im+prijete+Zeleni%2C+na+istoku+krajnja+desnica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica-1109503 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-ceka-njemacke-demokrscane-nakon-povlacenja-angele-merkel-na-zapadu-zemlje-im-prijete-zeleni-na-istoku-krajnja-desnica-1109503 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život nakon ‘mutti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetživot nakon ‘mutti‘

Što čeka njemačke demokršćane nakon povlačenja Angele Merkel: na zapadu zemlje im prijete Zeleni, na istoku krajnja desnica

Piše Tihomir Rajčić
30. lipnja 2021. - 20:30

Nasljednik Angele Merkel na čelu njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet ima tvrdo odbojan stav prema populizmu. To će demokršćanima "pomoći" da izvuku tijesnu izbornu pobjedu, predviđao je nedavno The Economist izbore u njemačkoj saveznoj državi Saska-Anhalt.

No, nasuprot tim predviđanjima, CDU je na tim izborima izvojevao pobjedu s 37,1 posto glasova, što je sedam posto više nego na prošlim izborima. Daleko iza ostao je AfD (Alternativa za Njemačku, desničarska stranka konzervativaca i euroskeptika) s oko 20 posto, što je 3,5 posto manje nego na prošlim izborima. Ostale velike stranke, na prvome mjestu SPD, Zeleni, Ljevica i Liberali, prošle su puno lošije.

Iako je ovakav rezultat poraz za ambicije lokalnog vodstva AfD-a koje je očekivalo da će po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:31