stdClass Object ( [id] => 1161014 [title] => Slučaj misteriozne smrti američkog studenta u Sibiru do danas nije riješen: obitelj ne vjeruje u službeno objašnjenje, procurili neki detalji... [alias] => slucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije skoro šest godina, 25-godišnji Amerikanac koji je studirao u Irkutsku nestao je u zimskoj noći, u provinciji, na četiri sata vožnje od tog sibirskog grada. Njegovo tijelo pronađeno je osam dana poslije.

Ruski istražitijelji utvrdili su da je taj mladić, Colin Madsen, umro od hipotermije. Sugerirali su da je upotreba droga mogla biti jedan od faktora koji su pridonijeli smrtnom ishodu. Pokrenuta je kaznena istraga, kao dio standardne procedure, ali je potom i obustavljena. Nije se posumnjalo na kazneno djelo.

Novi, povjerljivi podaci iz State Departmenta pokazuju da su američki dužnosnici sumnjali na nepravilnosti, kao i da okolnosti Madsenove smrti "nisu pravilno i potpuno ispitane", piše Radio Slobodna Evropa.

Madsenova majka Dana Madsen Calcutt čvrsto je vjerovala da je njen sin ubijen i pokrenula je višegodišnju bitku u namjeri da natjera ruske vlasti da ponovo otvore slučaj.

Američki dužnosnici, međutim, rekli su kako nisu mogli učiniti ništa više, zbog ograničenja u diplomatskim konvencijama, ruskog zakona, pa čak i odbijanja Federalnog istražnoga biroa (FBI) da se umiješa.

Interne prepiske pokazuju da su američke vlasti pritiskale ruske dužnosnike k istrazi - ali se i branile od obitelji Madsen koja je inzistirala da se radi o zataškavanju i da bi SAD morale natjerati Rusiju da ponovo otvori slučaj.

Dva mjeseca nakon što je Madsenovo tijelo pronađeno, američko veleposlanstvo u Moskvi je 23. svibnja 2016. izdalo službeni dokument, konzularni izvještaj o smrti u inozemstvu, u kojem je pisalo da je "uzrok smrti neodređen".

"Ne prihvaćam to da američka vlada ne može učiniti nešto više", rekla je Dana Madsen Calcutt u nedavnoj izjavi za RSE. "Sigurno su mogli uraditi više, samo da su željeli".

Uzrok smrti: Hipotermija

Colin Madsen je 2013. godine iz američke države Missouri otputovao studirati lingvistiku u Irkutsku, industrijskom centru na obodu Bajkalskog jezera, najvećeg i najdubljeg na svijetu.

Madsen je bio strastven i iskusan planinar koji se zaljubio u prirodne ljepote te regije. Volontirao je u lokalnim ekološkim organizacijama i pomagao pri izgradnji staza u prirodi. Prema riječima njegovih kolega, prijatelja i njegove majke, bio je društvena i ugodna osoba, posvećeni student ruskog jezika.

Na dan kada je nestao, 27. ožujka 2016. godine, Madsen je sa svoja tri prijatelja planinara - dva Rusa i jednim Amerikancem - krenuo na 3,5 kilometra dugo penjanje iz Aršana, turističkog gradića na oko 200 kilometara jugoistočno od Irkutska.

Po riječima Madsenovih suputnika, u dva ujutro ugasili su svjetlo u brvnari u kojoj su odsjeli. Plan je bio da ustanu u sedam sati i pođu dalje. Ali kada su se ostali mladići probudili u pet, Madsena nije bilo. Prema policijskom izvještaju, ostavio je za sobom ranac i druge osobne predmete.

Osam dana poslije, spasilačka služba pronašla je njegovo tijelo u šumskom, planinskom predjelu, na oko 1,5 kilometar od brvnare.

---

image
Krajolik oko Irkutska lijep je, ali i opasan
AFP
---

Do danas je nejasno kako je Madsen završio mrtav ispod velikog drveta, s tijelom položenim na leđa, u divljoj proljetnoj vegetaciji, s ispruženom lijevom rukom i zgrčenom šakom. Na tijelu je bilo vidljivih posjekotina i oderotina koje su, po fotografijama s obdukcije, djelovale relativno nove.

Istražitijelji iz Birjatije, regije u Sibiru u kojem je Madsenovo tijelo pronađeno, otvorili su kaznenu istragu, što je standardna procedura u slučajevima nestalih osoba, piše Radio Slobodna Evropa.

Na licu mjesta pronašli su Madsenov novčanik u kojem je bilo novca, kao i njegovu američku putovnicu, što im je sugeriralo da mladić nije bio žrtva pljačke.

Na kraju su zaključili da je sa svojim prijateljima koristio drogu - ilegalne supstance iz kanabisa - prije nego što je nestao u periodu između dva i pet sati, kao i da se smrzao zato što je lako obučen izašao od brvnare. Kao konačni uzrok smrti navedena je hipotermija.

Seksualna orijentacija važnija od istrage

Dejna Madsen Calcutt, ginekološka sestra u mirovini, bila je prisutna na sinovljevoj obdukciji obavljenoj u obližnjem gradu, dan nakon što je tijelo pronađeno. Tri mjeseca poslije vratila se u Irkutsku oblast kako bi se srela s jednim policijskim inspektorom i preuzela neke od stvari koje su pripadale njenom sinu.

Mnogo poslije došla je i u posjed njegovog laptopa i mobilnog telefona, ali kako nije znala lozinku, nije bila u mogućnosti pristupiti podacima na tim uređajima. Pokušala je pribaviti nalog američkog suda da Google otključa račun, međutim, kompanija je to odbila pozivajući se na federalne zakone o zaštiti privatnosti.

Kada je Madsenovo tijelo vraćeno u SAD, ona je angažirala američki privatni laboratorij da pregleda prvobitnu rusku obdukciju i ponudi drugo mišljenje. Taj laboratorij izrazio je sumnju u rusku verziju i zaključio da je moguće kako je došlo do zataškavanja.

U novootkrivenom zapisu iz srpnja 2016. piše da je majka spekulirala da je njen sin mogao biti meta zbog svog volonterskog posla ili zbog "glasina o njegovoj seksualnoj orijentaciji".

Za RSE je rekla da je lokalni policijski inspektor s kojim su ona i prevoditelj razgovarali u Aršanu vikao na nju "kako su Colin i njegovi drugovi provodili noć bez žena i alkohola i pokušavao ju je natjerati da kaže kako su Colina i njegove prijatelje privlačili mladići".

---

image
Colin Madsen, student lingvistike, bio je oduševljen Irkutskom (ilustracija)
AFP
---

"Bilo je nadrealno, nijedno pitanje nije se odnosilo na njegovo zdravstveno stanje, iskustvo u planinarenju ili nešto slično što bi se očekivalo u situaciji kada je osoba nestala", rekla je ona.

Interna prepiska State Departmenta ukazuje na to da su američke vlasti imale dileme u vezi s nekim aspektima službene ruske verzije.

Jedan email pokazuje da je ruski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi otišao iz Moskve kako bi prisustvovao potrazi za Madsenom. Njemu je bilo sumnjivo to što je tijelo pronađeno tek naknadno u blizini prvobitnog perimetra pretrage, na mjestu odakle se mogla vidjeti manja građevina "pogodna da pruži utočište od hladnoće".

U drugom zapisu, od 28. srpnja 2016., spominju se sumnje u zaključak o nesretnom slučaju, na osnovi tragova na Madsenovom tijelu.

Odbijena u State Departmentu

Veleposlanstvo "vjeruje da bi posredni dokazi mogli podržati teoriju da se radi o ubojstvu, imajući u vidu da kružne rane na Madsenovom tijelu sugeriraju da je smrt uzrokovao vanjski počinitelj", piše u tom dokumentu. "Ni hipotermija ni korištenje droga ne bi proizveli takve tragove."

Isti dokument pokazuje da su američki dužnosnici razmatrali opciju da je policija ubila Madsena. Nejasno je, međutim, kako je i od koga ova ideja potekla. U svakom slučaju, policija u Birjatiji godinama je pod službenom istragom zbog zlostavljanja pritvorenika i osumnjičenih.

Ako su pripadnici organa reda zaista ubili Madsena, dalje se navodi, ne bi ustupili dokaze njegovoj majci, koja je putovala u Sibir nekoliko dana po nestanku i pribavila istražne spise, uključujući i obdukcijski izvještaj.

"Moguće je da je ubojstvo počinila kriminalna grupa pod zaštitom vlasti", piše u dokumentu. "Međutim, osim nagađanja, nema dokaza koji bi upleli rusku policiju."

Tijekom 2019. obitelja Madsen nastavila je tražiti od američkih službenika da izvrše pritisak i praktično natjeraju ruske vlasti da ponovo otvore slučaj. Pomoć su tražili u američkom Kongresu.

---

image
Colinova mjaka bila je neugodno iznenađena ophođenjem ruske policije (ilustracija)
AFP
---

U rujnu 2019. Dana Madsen Calcutt bila je i u odjelu State Departmenta koje pomaže američkim građanima s pravnim problemima u inozemstvu, ali je odbijena.

"Nemamo pravo provoditi istrage, niti utjecaj da kod ruskih vlasti inzistiramo na ponovnom otvaranju istrage povodom smrti vašeg sina. Izuzev u slučaju novih nepredviđenih okolnosti, ne možemo vam dalje pomoći na bilo koji način", pisalo je u njihovom emailu.

U listopadu iste godine, visokorangirani službenik američke ambasade putovao je u Ulan-Ude, glavni grad Birjatije, gde se susreo s dužnosnicima Ministarstva inozemnih poslova. U spisu veleposlanstva stoji da su se dužnosnici obvezali na suradnju, ukoliko se donese odluka o otvaranju slučaja. Na taj način je sugerirano da su barem do listopada 2019. ruske pravosudne vlasti odbijale to učiniti.

Regionalni Istražni komitet - nacionalna agencija uporediva s američkom FBI - nije odgovorila na više dopisa RSE. Nije odgovoreno ni iz regionalnog Ministarstva unutaranjih poslova. Obitelj Madsen lobirala je da se FBI uključi, ali na kraju to nije učinio.

"FBI ima ovlaštenje da samo istražuje konkretne slučajeve nasilnih zločina nad američkim državljanima u inozemstvu i te istrage se obavljaju u suradnji s domaćim vladama", navodi se u dopisu od 3. svibnja 2019. "Ovlaštenja uključuju kaznena djela kidnapiranja u kojima je postavljen otkupni zahtjev. Ne obuhvaćaju ubojstva i nesreće."

U internoj prepisci State Departmenta od 14. studenoga 2019. godine stoji: "Zabrinuti smo da događaji koji su doveli do smrti gospodina Madsena, kao i uzroci njegove smrti, nisu pravilno i potpuno istraženi."

---

image
Unatoč očekivanjima, FBI se nije htio uključiti u slučaj
AFP
---

Jedan od pravnih atašea ambasade "bio je mišljenja da je ruski patolog naveo da je uzrok smrti upitan".

U emailu glasnogovornika State Depertmenta upućenom RSE ocjenjuje se da je američko veleposlanstvo "od početka slučaja" pružilo pravnu pomoć obitelji Madsen.

"To je uključivalo pažljivo nadgledanje istrage lokalnih vlasti o uzrocima smrti. Međutim, na domaćim vlastima je da vode ovakve istrage", navodi se u odgovoru.

"State Department i naše ambasade veoma ozbiljno pristupaju slučajevima smrti američkih građana i pažljivo prate te istrage. Redovno razgovaramo s relevantnim institucijama u zemljama domaćinima. Obitelji žrtava obavještavamo o novostima i pružamo im informacije o dostupnim resursima, kao što su lokalni pravnici.

"Upućujemo vas na ruske vlasti za sve dalje informacije o njihovoj istrazi o ovom slučaju", dodaje se, piše Radio Slobodna Evropa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između dvije vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => između dvije vatre 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-20 15:28:01 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-20 21:31:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-01-20 21:31:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20631108.png","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20631098.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20631100.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20631102.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/20\/20631106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Smrt ameri\u010dkoga studenta Colina Madsena jo\u0161 otvara brojna pitanja","Unato\u010d o\u010dekivanjima, FBI se nije htio uklju\u010diti u slu\u010daj","Colinova mjaka bila je neugodno iznena\u0111ena opho\u0111enjem ruske policije (ilustracija)","Colin Madsen, student lingvistike, bio je odu\u0161evljen Irkutskom (ilustracija)","Krajolik oko Irkutska lijep je, ali i opasan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1036x564","hd_20631108_1920.png":"1920x1080","k_20631108_1280.png":"1280x1280","k_20631108_1024.png":"1024x1024","k_20631108_640.png":"640x640","k_20631108_480.png":"480x480","k_20631108_340.png":"340x340","k_20631108_220.png":"220x220","o_20631108_1280.png":"1280x696","o_20631108_1024.png":"1024x557","o_20631108_640.png":"640x348","o_20631108_480.png":"480x261","o_20631108_340.png":"340x185","o_20631108_220.png":"220x119","h_20631108_1280.png":"1280x854","h_20631108_1024.png":"1024x683","h_20631108_640.png":"640x427","h_20631108_480.png":"480x320","h_20631108_340.png":"340x227","h_20631108_220.png":"220x147","pp_20631108_1280.png":"1006x1280","pp_20631108_1024.png":"805x1024","pp_20631108_640.png":"503x640","pp_20631108_480.png":"377x480","pp_20631108_340.png":"267x340","pp_20631108_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20631098_1920.jpg":"1920x1080","k_20631098_1280.jpg":"1280x1280","k_20631098_1024.jpg":"1024x1024","k_20631098_640.jpg":"640x640","k_20631098_480.jpg":"480x480","k_20631098_340.jpg":"340x340","k_20631098_220.jpg":"220x220","o_20631098_1280.jpg":"1280x852","o_20631098_1024.jpg":"1024x682","o_20631098_640.jpg":"640x426","o_20631098_480.jpg":"480x319","o_20631098_340.jpg":"340x226","o_20631098_220.jpg":"220x146","h_20631098_1280.jpg":"1280x854","h_20631098_1024.jpg":"1024x683","h_20631098_640.jpg":"640x427","h_20631098_480.jpg":"480x320","h_20631098_340.jpg":"340x227","h_20631098_220.jpg":"220x147","pp_20631098_1280.jpg":"1006x1280","pp_20631098_1024.jpg":"805x1024","pp_20631098_640.jpg":"503x640","pp_20631098_480.jpg":"377x480","pp_20631098_340.jpg":"267x340","pp_20631098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x733","hd_20631100_1920.jpg":"1920x1080","k_20631100_1280.jpg":"1280x1280","k_20631100_1024.jpg":"1024x1024","k_20631100_640.jpg":"640x640","k_20631100_480.jpg":"480x480","k_20631100_340.jpg":"340x340","k_20631100_220.jpg":"220x220","o_20631100_1280.jpg":"1280x916","o_20631100_1024.jpg":"1024x733","o_20631100_640.jpg":"640x458","o_20631100_480.jpg":"480x343","o_20631100_340.jpg":"340x243","o_20631100_220.jpg":"220x157","h_20631100_1280.jpg":"1280x854","h_20631100_1024.jpg":"1024x683","h_20631100_640.jpg":"640x427","h_20631100_480.jpg":"480x320","h_20631100_340.jpg":"340x227","h_20631100_220.jpg":"220x147","pp_20631100_1280.jpg":"1006x1280","pp_20631100_1024.jpg":"805x1024","pp_20631100_640.jpg":"503x640","pp_20631100_480.jpg":"377x480","pp_20631100_340.jpg":"267x340","pp_20631100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"990x1024","hd_20631102_1920.jpg":"1920x1080","k_20631102_1280.jpg":"1280x1280","k_20631102_1024.jpg":"1024x1024","k_20631102_640.jpg":"640x640","k_20631102_480.jpg":"480x480","k_20631102_340.jpg":"340x340","k_20631102_220.jpg":"220x220","o_20631102_1280.jpg":"1280x1323","o_20631102_1024.jpg":"1024x1059","o_20631102_640.jpg":"640x661","o_20631102_480.jpg":"480x496","o_20631102_340.jpg":"340x351","o_20631102_220.jpg":"220x227","h_20631102_1280.jpg":"1280x854","h_20631102_1024.jpg":"1024x683","h_20631102_640.jpg":"640x427","h_20631102_480.jpg":"480x320","h_20631102_340.jpg":"340x227","h_20631102_220.jpg":"220x147","pp_20631102_1280.jpg":"1006x1280","pp_20631102_1024.jpg":"805x1024","pp_20631102_640.jpg":"503x640","pp_20631102_480.jpg":"377x480","pp_20631102_340.jpg":"267x340","pp_20631102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_20631106_1920.jpg":"1920x1080","k_20631106_1280.jpg":"1280x1280","k_20631106_1024.jpg":"1024x1024","k_20631106_640.jpg":"640x640","k_20631106_480.jpg":"480x480","k_20631106_340.jpg":"340x340","k_20631106_220.jpg":"220x220","o_20631106_1280.jpg":"1280x851","o_20631106_1024.jpg":"1024x681","o_20631106_640.jpg":"640x425","o_20631106_480.jpg":"480x319","o_20631106_340.jpg":"340x226","o_20631106_220.jpg":"220x146","h_20631106_1280.jpg":"1280x854","h_20631106_1024.jpg":"1024x683","h_20631106_640.jpg":"640x427","h_20631106_480.jpg":"480x320","h_20631106_340.jpg":"340x227","h_20631106_220.jpg":"220x147","pp_20631106_1280.jpg":"1006x1280","pp_20631106_1024.jpg":"805x1024","pp_20631106_640.jpg":"503x640","pp_20631106_480.jpg":"377x480","pp_20631106_340.jpg":"267x340","pp_20631106_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38416884 Threads: 4 Questions: 7098900967 Slow queries: 3300751 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608373334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/slucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji-1161014 [printLink] => /vijesti/svijet/slucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji-1161014?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663907 [name] => colin madsen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-20 22:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => colin-madsen [link] => /tag/colin-madsen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663908 [name] => američki student [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-20 22:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-student [link] => /tag/americki-student ) [2] => stdClass Object ( [id] => 148022 [name] => sibir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibir [link] => /tag/sibir ) [3] => stdClass Object ( [id] => 663909 [name] => irkutsk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-20 22:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => irkutsk [link] => /tag/irkutsk ) [4] => stdClass Object ( [id] => 401055 [name] => mrtav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mrtav [link] => /tag/mrtav ) [5] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 486122 [name] => FBI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fbi [link] => /tag/fbi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 335791 [name] => State Department [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => state-department [link] => /tag/state-department ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između dvije vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slučaj misteriozne smrti američkog studenta u Sibiru do danas nije riješen: obitelj ne vjeruje u službeno objašnjenje, procurili neki detalji... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631108.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Smrt američkoga studenta Colina Madsena još otvara brojna pitanja [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631108.png [title] => Smrt američkoga studenta Colina Madsena još otvara brojna pitanja Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631098.jpg [title] => Unatoč očekivanjima, FBI se nije htio uključiti u slučaj AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631100.jpg [title] => Colinova mjaka bila je neugodno iznenađena ophođenjem ruske policije (ilustracija) AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631102.jpg [title] => Colin Madsen, student lingvistike, bio je oduševljen Irkutskom (ilustracija) AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/20/20631106.jpg [title] => Krajolik oko Irkutska lijep je, ali i opasan AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije skoro šest godina, 25-godišnji Amerikanac koji je studirao u Irkutsku nestao je u zimskoj noći, u provinciji, na četiri sata vožnje od tog sibirskog grada. Njegovo tijelo pronađeno je osam dana poslije.

Ruski istražitijelji utvrdili su da je taj mladić, Colin Madsen, umro od hipotermije. Sugerirali su da je upotreba droga mogla biti jedan od faktora koji su pridonijeli smrtnom ishodu. Pokrenuta je kaznena istraga, kao dio standardne procedure, ali je potom i obustavljena. Nije se posumnjalo na kazneno djelo.

Novi, povjerljivi podaci iz State Departmenta pokazuju da su američki dužnosnici sumnjali na nepravilnosti, kao i da okolnosti Madsenove smrti "nisu pravilno i potpuno ispitane", piše Radio Slobodna Evropa.

Madsenova majka Dana Madsen Calcutt čvrsto je vjerovala da je njen sin ubijen i pokrenula je višegodišnju bitku u namjeri da natjera ruske vlasti da ponovo otvore slučaj.

Američki dužnosnici, međutim, rekli su kako nisu mogli učiniti ništa više, zbog ograničenja u diplomatskim konvencijama, ruskog zakona, pa čak i odbijanja Federalnog istražnoga biroa (FBI) da se umiješa.

Interne prepiske pokazuju da su američke vlasti pritiskale ruske dužnosnike k istrazi - ali se i branile od obitelji Madsen koja je inzistirala da se radi o zataškavanju i da bi SAD morale natjerati Rusiju da ponovo otvori slučaj.

Dva mjeseca nakon što je Madsenovo tijelo pronađeno, američko veleposlanstvo u Moskvi je 23. svibnja 2016. izdalo službeni dokument, konzularni izvještaj o smrti u inozemstvu, u kojem je pisalo da je "uzrok smrti neodređen".

"Ne prihvaćam to da američka vlada ne može učiniti nešto više", rekla je Dana Madsen Calcutt u nedavnoj izjavi za RSE. "Sigurno su mogli uraditi više, samo da su željeli".

Uzrok smrti: Hipotermija

Colin Madsen je 2013. godine iz američke države Missouri otputovao studirati lingvistiku u Irkutsku, industrijskom centru na obodu Bajkalskog jezera, najvećeg i najdubljeg na svijetu.

Madsen je bio strastven i iskusan planinar koji se zaljubio u prirodne ljepote te regije. Volontirao je u lokalnim ekološkim organizacijama i pomagao pri izgradnji staza u prirodi. Prema riječima njegovih kolega, prijatelja i njegove majke, bio je društvena i ugodna osoba, posvećeni student ruskog jezika.

Na dan kada je nestao, 27. ožujka 2016. godine, Madsen je sa svoja tri prijatelja planinara - dva Rusa i jednim Amerikancem - krenuo na 3,5 kilometra dugo penjanje iz Aršana, turističkog gradića na oko 200 kilometara jugoistočno od Irkutska.

Po riječima Madsenovih suputnika, u dva ujutro ugasili su svjetlo u brvnari u kojoj su odsjeli. Plan je bio da ustanu u sedam sati i pođu dalje. Ali kada su se ostali mladići probudili u pet, Madsena nije bilo. Prema policijskom izvještaju, ostavio je za sobom ranac i druge osobne predmete.

Osam dana poslije, spasilačka služba pronašla je njegovo tijelo u šumskom, planinskom predjelu, na oko 1,5 kilometar od brvnare.

---

image
Krajolik oko Irkutska lijep je, ali i opasan
AFP
---

Do danas je nejasno kako je Madsen završio mrtav ispod velikog drveta, s tijelom položenim na leđa, u divljoj proljetnoj vegetaciji, s ispruženom lijevom rukom i zgrčenom šakom. Na tijelu je bilo vidljivih posjekotina i oderotina koje su, po fotografijama s obdukcije, djelovale relativno nove.

Istražitijelji iz Birjatije, regije u Sibiru u kojem je Madsenovo tijelo pronađeno, otvorili su kaznenu istragu, što je standardna procedura u slučajevima nestalih osoba, piše Radio Slobodna Evropa.

Na licu mjesta pronašli su Madsenov novčanik u kojem je bilo novca, kao i njegovu američku putovnicu, što im je sugeriralo da mladić nije bio žrtva pljačke.

Na kraju su zaključili da je sa svojim prijateljima koristio drogu - ilegalne supstance iz kanabisa - prije nego što je nestao u periodu između dva i pet sati, kao i da se smrzao zato što je lako obučen izašao od brvnare. Kao konačni uzrok smrti navedena je hipotermija.

Seksualna orijentacija važnija od istrage

Dejna Madsen Calcutt, ginekološka sestra u mirovini, bila je prisutna na sinovljevoj obdukciji obavljenoj u obližnjem gradu, dan nakon što je tijelo pronađeno. Tri mjeseca poslije vratila se u Irkutsku oblast kako bi se srela s jednim policijskim inspektorom i preuzela neke od stvari koje su pripadale njenom sinu.

Mnogo poslije došla je i u posjed njegovog laptopa i mobilnog telefona, ali kako nije znala lozinku, nije bila u mogućnosti pristupiti podacima na tim uređajima. Pokušala je pribaviti nalog američkog suda da Google otključa račun, međutim, kompanija je to odbila pozivajući se na federalne zakone o zaštiti privatnosti.

Kada je Madsenovo tijelo vraćeno u SAD, ona je angažirala američki privatni laboratorij da pregleda prvobitnu rusku obdukciju i ponudi drugo mišljenje. Taj laboratorij izrazio je sumnju u rusku verziju i zaključio da je moguće kako je došlo do zataškavanja.

U novootkrivenom zapisu iz srpnja 2016. piše da je majka spekulirala da je njen sin mogao biti meta zbog svog volonterskog posla ili zbog "glasina o njegovoj seksualnoj orijentaciji".

Za RSE je rekla da je lokalni policijski inspektor s kojim su ona i prevoditelj razgovarali u Aršanu vikao na nju "kako su Colin i njegovi drugovi provodili noć bez žena i alkohola i pokušavao ju je natjerati da kaže kako su Colina i njegove prijatelje privlačili mladići".

---

image
Colin Madsen, student lingvistike, bio je oduševljen Irkutskom (ilustracija)
AFP
---

"Bilo je nadrealno, nijedno pitanje nije se odnosilo na njegovo zdravstveno stanje, iskustvo u planinarenju ili nešto slično što bi se očekivalo u situaciji kada je osoba nestala", rekla je ona.

Interna prepiska State Departmenta ukazuje na to da su američke vlasti imale dileme u vezi s nekim aspektima službene ruske verzije.

Jedan email pokazuje da je ruski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi otišao iz Moskve kako bi prisustvovao potrazi za Madsenom. Njemu je bilo sumnjivo to što je tijelo pronađeno tek naknadno u blizini prvobitnog perimetra pretrage, na mjestu odakle se mogla vidjeti manja građevina "pogodna da pruži utočište od hladnoće".

U drugom zapisu, od 28. srpnja 2016., spominju se sumnje u zaključak o nesretnom slučaju, na osnovi tragova na Madsenovom tijelu.

Odbijena u State Departmentu

Veleposlanstvo "vjeruje da bi posredni dokazi mogli podržati teoriju da se radi o ubojstvu, imajući u vidu da kružne rane na Madsenovom tijelu sugeriraju da je smrt uzrokovao vanjski počinitelj", piše u tom dokumentu. "Ni hipotermija ni korištenje droga ne bi proizveli takve tragove."

Isti dokument pokazuje da su američki dužnosnici razmatrali opciju da je policija ubila Madsena. Nejasno je, međutim, kako je i od koga ova ideja potekla. U svakom slučaju, policija u Birjatiji godinama je pod službenom istragom zbog zlostavljanja pritvorenika i osumnjičenih.

Ako su pripadnici organa reda zaista ubili Madsena, dalje se navodi, ne bi ustupili dokaze njegovoj majci, koja je putovala u Sibir nekoliko dana po nestanku i pribavila istražne spise, uključujući i obdukcijski izvještaj.

"Moguće je da je ubojstvo počinila kriminalna grupa pod zaštitom vlasti", piše u dokumentu. "Međutim, osim nagađanja, nema dokaza koji bi upleli rusku policiju."

Tijekom 2019. obitelja Madsen nastavila je tražiti od američkih službenika da izvrše pritisak i praktično natjeraju ruske vlasti da ponovo otvore slučaj. Pomoć su tražili u američkom Kongresu.

---

image
Colinova mjaka bila je neugodno iznenađena ophođenjem ruske policije (ilustracija)
AFP
---

U rujnu 2019. Dana Madsen Calcutt bila je i u odjelu State Departmenta koje pomaže američkim građanima s pravnim problemima u inozemstvu, ali je odbijena.

"Nemamo pravo provoditi istrage, niti utjecaj da kod ruskih vlasti inzistiramo na ponovnom otvaranju istrage povodom smrti vašeg sina. Izuzev u slučaju novih nepredviđenih okolnosti, ne možemo vam dalje pomoći na bilo koji način", pisalo je u njihovom emailu.

U listopadu iste godine, visokorangirani službenik američke ambasade putovao je u Ulan-Ude, glavni grad Birjatije, gde se susreo s dužnosnicima Ministarstva inozemnih poslova. U spisu veleposlanstva stoji da su se dužnosnici obvezali na suradnju, ukoliko se donese odluka o otvaranju slučaja. Na taj način je sugerirano da su barem do listopada 2019. ruske pravosudne vlasti odbijale to učiniti.

Regionalni Istražni komitet - nacionalna agencija uporediva s američkom FBI - nije odgovorila na više dopisa RSE. Nije odgovoreno ni iz regionalnog Ministarstva unutaranjih poslova. Obitelj Madsen lobirala je da se FBI uključi, ali na kraju to nije učinio.

"FBI ima ovlaštenje da samo istražuje konkretne slučajeve nasilnih zločina nad američkim državljanima u inozemstvu i te istrage se obavljaju u suradnji s domaćim vladama", navodi se u dopisu od 3. svibnja 2019. "Ovlaštenja uključuju kaznena djela kidnapiranja u kojima je postavljen otkupni zahtjev. Ne obuhvaćaju ubojstva i nesreće."

U internoj prepisci State Departmenta od 14. studenoga 2019. godine stoji: "Zabrinuti smo da događaji koji su doveli do smrti gospodina Madsena, kao i uzroci njegove smrti, nisu pravilno i potpuno istraženi."

---

image
Unatoč očekivanjima, FBI se nije htio uključiti u slučaj
AFP
---

Jedan od pravnih atašea ambasade "bio je mišljenja da je ruski patolog naveo da je uzrok smrti upitan".

U emailu glasnogovornika State Depertmenta upućenom RSE ocjenjuje se da je američko veleposlanstvo "od početka slučaja" pružilo pravnu pomoć obitelji Madsen.

"To je uključivalo pažljivo nadgledanje istrage lokalnih vlasti o uzrocima smrti. Međutim, na domaćim vlastima je da vode ovakve istrage", navodi se u odgovoru.

"State Department i naše ambasade veoma ozbiljno pristupaju slučajevima smrti američkih građana i pažljivo prate te istrage. Redovno razgovaramo s relevantnim institucijama u zemljama domaćinima. Obitelji žrtava obavještavamo o novostima i pružamo im informacije o dostupnim resursima, kao što su lokalni pravnici.

"Upućujemo vas na ruske vlasti za sve dalje informacije o njihovoj istrazi o ovom slučaju", dodaje se, piše Radio Slobodna Evropa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album AFP AFP AFP AFP
Privatni album
Smrt američkoga studenta Colina Madsena još otvara brojna pitanja
AFP
Unatoč očekivanjima, FBI se nije htio uključiti u slučaj
AFP
Colinova mjaka bila je neugodno iznenađena ophođenjem ruske policije (ilustracija)
AFP
Colin Madsen, student lingvistike, bio je oduševljen Irkutskom (ilustracija)
AFP
Krajolik oko Irkutska lijep je, ali i opasan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/slucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji-1161014 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d9417f1b57eb96b59b298516c9ec6cd474cc865 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slu%C4%8Daj+misteriozne+smrti+ameri%C4%8Dkog+studenta+u+Sibiru+do+danas+nije+rije%C5%A1en%3A+obitelj+ne+vjeruje+u+slu%C5%BEbeno+obja%C5%A1njenje%2C+procurili+neki+detalji...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fslucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji-1161014 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fslucaj-misteriozne-smrti-americkog-studenta-u-sibiru-do-danas-nije-rijesen-obitelj-ne-vjeruje-u-sluzbeno-objasnjenje-procurili-neki-detalji-1161014 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između dvije vatre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetizmeđu dvije vatre

Slučaj misteriozne smrti američkog studenta u Sibiru do danas nije riješen: obitelj ne vjeruje u službeno objašnjenje, procurili neki detalji...

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 22:31

Prije skoro šest godina, 25-godišnji Amerikanac koji je studirao u Irkutsku nestao je u zimskoj noći, u provinciji, na četiri sata vožnje od tog sibirskog grada. Njegovo tijelo pronađeno je osam dana poslije.

Ruski istražitijelji utvrdili su da je taj mladić, Colin Madsen, umro od hipotermije. Sugerirali su da je upotreba droga mogla biti jedan od faktora koji su pridonijeli smrtnom ishodu. Pokrenuta je kaznena istraga, kao dio standardne procedure, ali je potom i obustavljena. Nije se posumnjalo na kazneno djelo.

Novi, povjerljivi podaci iz State Departmenta pokazuju da su američki dužnosnici sumnjali na nepravilnosti, kao i da okolnosti Madsenove smrti "nisu pravilno i potpuno ispitane", piše Radio Slobodna Evropa.

Madsenova majka Dana Madsen Calcutt čvrsto je vjerovala da je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:53