stdClass Object ( [id] => 1353481 [title] => Savez koji predvode Rusija i Kina dobio jake nove članice, sad uključuje pola svijeta i čak 80 posto proizvodnje nafte [alias] => savez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skupina BRICS se pojačala: od 1. siječnja 2024. dosad peteročlani savez najvećih svjetskih gospodarstava u nastajanju (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) dobio je pet novih članica: Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Tako BRICS sada ima ukupno 10 članica.

Dogovor o primanju pet novih zemalja – koje zajedno imaju više od 350 milijuna stanovnika – postignut je na samitu BRICS-a u Johannesburgu prošlog kolovoza. Kako je u srpnju obznanio visoki južnoafrički diplomat Anil Sooklal, za članstvo u skupini interesiralo se oko 40 zemalja, a 22 zemlje podnijele su službene prijave, da bi na samitu zeleno svjetlo dobilo navedenih pet država (primljena je i Argentina, ali je novi desničarski predsjednik zemlje Javier Milei odustao od članstva, izabravši “zapadni smjer”).

Egipat je primljen kao najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija kao predstavnik “crne Afrike”, a Iran, Saudijska Arabija i UAE kao tri važne muslimanske države na Bliskom istoku, koje su ujedno i veliki proizvođači energenata: Iran ima druge najveće plinske rezerve na svijetu (iza Rusije), dok je Saudijska Arabija – uz SAD – najveći svjetski proizvođač nafte, a i UAE se nalazi visoko na listi naftnih i plinskih izvoznika.

– Proširenje ide oprezno, bez naglih skokova i prema specifičnom principu: pozvane su samo potpuno autonomne zemlje, koje imaju jasan plan razvoja i nisu pod ničijim utjecajem – rekao je lani u kolovozu ruski ekspert za BRICS Aleksej Maslov, direktor Instituta za azijske i afričke zemlje Moskovskog državnog sveučilišta.

Kako vidimo, nove članice BRICS-a su ključne regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Indikativno je da su u BRICS zajedno ušli šijitski Iran i sunitska Saudijska Arabija, dojučerašnji zakleti neprijatelji. To je bilo moguće zbog njihova lanjskog pomirenja i ponovne uspostave diplomatskih odnosa, koje je organizirala kineska diplomacija, što je još jedan pokazatelj političke moći Pekinga, a time i čitavog BRICS-a.

---

image

’Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom’, upozorio je Tony Blair 2022. godine

Daniel Leal/Afp
---

Sto godina čekanja

Pomirivši ono što se činilo nepomirljivo, Kina je duboko politički penetrirala na Bliski istok, a kooptiranjem vodećih bliskoistočnih sila u BRICS ova je skupina praktički “zapasala” gotovo čitavu regiju koja se desetljećima smatrala lenom SAD-a i Zapada. To i jest misija i najdublji smisao BRICS-a: stvoriti novi svjetski multipolarni poredak kao zamjenu za stari unipolarni poredak, označen hegemonijom SAD-a, koji je nastao prije trideset godina raspadom SSSR-a i socijalizma u Europi, a što su zapadni politički mislioci smjesta proglasili “krajem povijesti”.

Da je tu sintagmu o “kraju povijesti” mogao čuti Karl Marx, grohotom bi se nasmijao. Jer bradati njemački filozof – koji je 1999. u velikoj anketi BBC-ja proglašen “najvećim misliocem milenija” – lijepo je objasnio da dokle god živimo u klasnom društvu, mi živimo u pretpovijesti, a da će prava povijest ljudskog roda započeti tek kada se čovječanstvo oslobodi okova kapitalizma i uplovi u besklasno komunističko društvo.

U tom Marxovu smislu, tumačiti privremeni trijumf klasnog društva kao “kraj povijesti” doista je škakljivo: kako može završiti nešto što još nije ni počelo?

Ali dobro, ostavimo Marxa nekim budućim i inteligentnijim generacijama i vratimo se našoj geopolitičkoj zbilji, odnosno BRICS-u i njegovoj misiji uspostave novog multipolarnog poretka. Ova skupina tu namjeru i ne skriva, a pred svijetom ju je lani obznanio kineski predsjednik Xi Jinping, kada je u ožujku posjetio Moskvu. Opraštajući se od Vladimira Putina, Xi je u Moskvi izgovorio tu rečenicu koja je vjerojatno bila dobro promišljena:

’Ozbiljan izazivač’

– Upravo sada dolazi do promjene kakvu nismo vidjeli stotinu godina, i mi smo ti koji zajedno pokrećemo tu promjenu – rekao je kineski vođa, na što mu je Putin spremno odgovorio:

– Slažem se. Čuvaj se, dragi prijatelju!

Ne treba biti akademik da bi se shvatilo na što je Xi mislio: zadnja velika geopolitička promjena u svijetu, u smislu uspona nove dominantne sile koja će imati presudni globalni utjecaj, dogodila se baš prije stotinu godina, nakon Prvog svjetskog rata, a ta sila bila je Amerika, koja je zamijenila Britansko Carstvo kao dotadašnjeg hegemona.

To je ta globalna pojava koja je rjeđa od Halleyjeva kometa: promjena dominantne sile. Xi i Putin u Moskvi su objavili da era američkog hegemona završava, a da počinje era multipolarnog svijeta, koji je zamišljen kao svijet bez klasičnog hegemona i u kojem će SAD i Zapad biti samo jedan od polova političke moći. A u tom demijurškom projektu BRICS se ispostavlja kao udarna politička šaka novih sila Istoka i Globalnog juga, njihov “željezni ovan” kojim lupaju na kapije postojećeg poretka.

---

image

Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) Xi Jinping (Kina), Cyril Ramaphosa (Južna Afrika), Narendra Modi (Indija), Sergej Lavrov (Rusija) dok je BRICS imao pet članica

Gianluigi Guercia/Afp
---

I prije ovog širenja skupina BRICS je obuhvaćala 40 posto svjetske populacije i više od četvrtine svjetske ekonomije, a lani u travnju odjeknula je vijest da su zemlje BRICS-a postale bogatije od rivalske zapadne skupine G7: financijski izvještaji otkrili su da zemlje BRICS-a doprinose 31,5 posto globalnom BDP-u, dok skupina G7 doprinosi s 30,7 posto, gledano po paritetu kupovne moći (PPP). Tim povodom je naš poslovni tjednik Lider ustvrdio da zemlje BRICS-a “pokazuju ne samo značajnu političku, već i ekonomsku silu u međunarodnim odnosima”.

“BRICS više definitivno nije ekonomski zajednički nazivnik za zemlje čija gospodarstva tek nastaju, već ozbiljan izazivač u geopolitičkoj areni. BRICS je nova svjetska geopolitička platforma koja će odigrati važnu ulogu u novom svjetskom poretku, koji se nepovratno mijenja”, zaključio je tada Lider.

Ako je i prije širenja BRICS po ukupnom BDP-u premašivao skupinu G7, s ovih novih pet akvizicija taj jaz se još povećao: prema podacima MMF-a, prošireni BRICS sada čini 36 posto ukupnog svjetskog BDP-a (PPP). S novih pet članica BRICS sada uključuje 45 posto svjetske populacije, oko polovice svjetskih usjeva pšenice i riže, te oko 80 posto svjetske proizvodnje nafte.

Novi imidž

Jedan od glavnih ciljeva BRICS-a je dedolarizacija, odnosno smanjenje utjecaja američkog dolara u svjetskoj trgovini, o čemu govori nedavna izjava brazilskog predsjednika Lule de Silve da se “svake večeri pita zašto sve zemlje svoju trgovinu moraju temeljiti na dolaru”. Analitičari drže kako bi činjenica da BRICS sada okuplja i najveće dobavljače nafte (Saudijska Arabija, Rusija, Iran, UAE) i ponajveće potrošače (Kina, Indija) doista mogla poljuljati dominantnu poziciju dolara, budući da članice BRICS-a koriste nacionalne valute u međusobnoj trgovini, a planiraju uvesti i vlastitu BRICS valutu.

– Ako svijet teži alternativi američkom dolaru, pojava zajedničke valute zemalja BRICS-a može djelovati kao glavni preteča u diverzifikaciji rizika od uporišta dolara – komentira ovih dana financijski analitičar Ullas Rao s Edinburgh Business School Sveučilišta Heriot-Watt u Dubaiju, govoreći za emiratski list The National.

Navodeći da je BRICS “spreman preuzeti veći utjecaj kao snažan glas Globalnog juga”, Rao napominje da je širenje BRICS-a na Saudijsku Arabiju i UAE “izuzetno dobro za skupinu”.

– I Saudijska Arabija i UAE su među najbogatijim zemljama po glavi stanovnika, s najvećih državnim fondovima, i nude ogromne mogućnosti rasta kroz ulaganja i trgovinu – tvrdi Rao, a s time se slaže i menadžer Gary Dugan, glavni direktor za investicije u međunarodnoj investicijskoj banci Dalma Capital.

– BRICS je u prošlosti imao imidž financijski ranjive skupine, ovisne o globalnim političkim supersilama. Financijska moć Saudijske Arabije i UAE kao neto izvoznika kapitala u ostatak svijeta bitno će promijeniti tu percepciju – rekao je Dugan za isti list.

Postoje i negativne prognoze o budućnosti BRICS-a. Dio analitičara smatra kako je BRICS dugoročno neodrživ kao čvršći savez, prije svega zbog kompleksne prirode odnosa među članicama, odnosno zbog internih neslaganja i suparništava, pri čemu se obično ističe višedesetljetni sukob Kine i Indije oko himalajskih granica.

Rođeni u Jekaterinburgu

BRICS je dijete ovog milenija: ovaj savez najmoćnijih nezapadnih aktera nastao je kao nusproizvod velikih geopolitičkih promjena koje su postale vidljive početkom milenija, od oporavka Rusije nakon raspada SSSR-a i ekonomskog uspona Kine do jačanja regionalnih sila poput Indije i Brazila. Te su promjene stvorile novu geopolitičku realnost, u kojoj su se ti narasli akteri s raznih kontinenata stali međusobno približavati.

Njihova ekonomska i politička suradnja formalizirana je 2009. u ruskom Jekaterinburgu službenim osnivanjem BRIC-a (akronim početnih slova imena tih država), kojem se 2011. pridružila i Južna Afrika, čime je BRIC postao BRICS – skupina od pet najvećih gospodarstava u nastajanju s četiri kontinenta. Punih 13 godina BRICS se nije proširivao, da bi sada odjednom udvostručio broj članica i postao BRICS+, dok se iduće proširenje očekuje već ovog lipnja, na samitu BRICS-a u ruskom Kazanju.

---

image

Argentina je, uz Egipat, Etiopiju, UAE, Iran i Saudijsku Arabiju trebala biti šesta članica BRICS-a, no novi predsjednik, desničar Javier Milei odustao je od članstva, izabravši “zapadni smjer”

Emiliano Lasalvia/Afp
---

Kao kandidati se spominju Alžir, Bangladeš, Indonezija, Kazahstan, Kongo, Kuba, Meksiko, Nigerija, Tunis, Urugvaj, Venezuela...

Takav interes za članstvo pokazuje da se u svijetu formiraju dva glavna geopolitička pola: kolektivnom Zapadu, na čelu sa SAD-om, suprotstavlja se policentrični ostatak svijeta bez formalnog lidera, premda je jasno da su glavni akteri Rusija i Kina, a njima se pridružuju glavne regionalne sile Latinske Amerike, Afrike, Bliskog istoka i ostatka Azije.

Ovaj fenomen nameće neka temeljna pitanja: zašto sve te zemlje s raznih kontinenata odbijaju živjeti u unipolarnom američkom svijetu i žele biti dio novoga multipolarnog svijeta koji zagovaraju Kina i Rusija: što im to velike sile Istoka nude, a što ne mogu dobiti na Zapadu?

Svaka država ima svoju razvojnu viziju i geopolitičku kalkulaciju, ali generalno stoji da mnoge zemlje Globalnog juga procjenjuju kako će u multipolarnom svijetu imati veće mogućnosti za rast i razvoj svojih nacionalnih ekonomija, a bez političkih pritisaka koji prate Pax Americanu: od uvođenja sankcija, preko dužničkog porobljavanja i trgovinskih ograničenja, do izravne krađe njihovih deviznih rezervi u zapadnim zemljama.

Globalni jug navija za Rusiju

Privlačnost BRICS-a za ove zemlje proizlazi iz internog pravila saveza o nemiješanju u unutarnje poslove drugih članica (faktički je riječ o primjeni principa “miroljubive aktivne koegzistencije” koji je kroz Pokret nesvrstanih promovirao Tito), što je krupna razlika u odnosu na zapadni blok, u kojem politiku svih članica mahom određuje SAD, što se zorno vidi u ukrajinskom ratu.

Upravo se ukrajinski rat ispostavlja kao katalizator ovoga velikog geopolitičkog preslagivanja svijeta, jer se u njegovoj pozadini odvijaju dalekosežne promjene koje će postati potpuno vidljive tek kada taj rat završi. Pritom je indikativno da se nijedna zemlja Globalnog juga nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije, o čemu je nedavno za Bloomberg govorio bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a, singapurski diplomat Kishore Mahbubani.

– Ruski poraz ne bi bio u interesu Globalnog juga. Mnoge zemlje na Jugu koje se još uvijek sjećaju nekoć dominantnog Zapada znaju da će Zapad opet postati arogantan i nepodnošljiv ako potpuno porazi Rusiju – rekao je Mahbubani.

U sklopu nastojanja da se BRICS dezavuira kao “savez diktatora i autokrata”, na Zapadu se ističe da tu skupinu vode autokratski lideri Kine i Rusije i da ona privlači samo isto takve autoritarne lidere zemalja u razvoju. Međutim, radi se i o većinskom raspoloženju javnosti u tim zemljama, kako je lani pokazalo metaistraživanje Sveučilišta Cambridge, koje je obradilo istraživanja iz 137 zemalja o stavovima građana prema Rusiji i Kini.

Rezultati su bili neugodni za zapadne lidere: od 6,3 milijarde ljudi koji žive izvan Zapada, njih 66 posto ima pozitivni stav prema Rusiji, a 70 posto prema Kini.

“Ovi osjećaji izazvali su bijes, iznenađenje i ljutnju na Zapadu. Teško im je vjerovati da dvije trećine ljudi na svijetu nije na strani Zapada”, komentirao je te nalaze profesor Krishen Mehta sa Sveučilišta Yale u eseju “Pet razloga zašto veliki dio Globalnog juga ne podržava Zapad u Ukrajini”, objavljenom u časopisu Eurasia Review.

---

image

Brazilski predsjednik Lula da Silva (lijevo), predsjednik Kine Xi Jinping i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa AFP

Phill Magakoe/Afp
---

Promjena paradigme svijeta

U tom eseju Mehta ističe da je Rusija najveći dobavljač energije i žitarica za Globalni jug, dok je Kina najveći financijer infrastrukturnih projekata kroz inicijativu “Pojas i put”.

“A sada su Rusija i Kina zbog rata bliže nego ikad. To znači da se – kada je riječ o financiranju, hrani, energiji i infrastrukturi – Globalni jug mora više oslanjati na Kinu i Rusiju nego na Zapad”, primjećuje autor, te sažeto tumači zašto Globalni jug prelazi na rusko-kinesku stranu, cupkajući u redu za članstvo u BRICS-u.

“Čini se da dolazi do promjene paradigme svijeta, od dominacije Zapada prema multipolarnom svijetu. A rat u Ukrajini razotkrio je razlike ili ponore koji su dio ove promjene. Dijelom zbog vlastite povijesti, a dijelom zbog ekonomske stvarnosti koja se pomalja, Globalni jug vidi multipolarni svijet kao poželjan ishod u kojem je vjerojatnije da će se čuti njihovi glasovi”, piše Mehta.

Među prvim zapadnim političarima koji su priznali dolazak nove geopolitičke realnosti je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je u srpnju 2022. na predavanju u Ditchley Parku pokraj Londona ustvrdio da se “približavamo kraju zapadne političke i ekonomske dominacije”.

– Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom – upozorio je Blair.

Neki drže da je situacija za Zapad još nepovoljnija, jer je u uvjetima približavanja Globalnog juga Kini i Rusiji svojim pokušajem izolacije Rusije i “tihim ratom” protiv Kine zapravo izolirao samog sebe od ostatka svijeta, kako je to prošlog mjeseca za list L’Antidiplomatico objasnila bivša talijanska ambasadorica u Belgiji i Švedskoj Elena Basile.

– Zapad je izoliran. Globalni jug nas smatra demografski siromašnima, u ekonomskom propadanju, licemjernima po pitanju ljudskih prava i punima dvostrukih standarda, s kulturnom arogancijom i moći koja više ne počiva na ekonomskim temeljima prošlosti, već se održava na životu samo vojno – kaže Basile.

Tako bi se u konačnici Zapadu mogla dogoditi izopćenička sudbina koju je namijenio Rusiji. Drugim riječima, BRICS se i ne mora previše truditi: Zapad je svojom politikom sâm sebe upucao u nogu (neki kažu i u vitalnije dijelove tijela), učinivši da se ostatku svijeta ponuda BRICS-a čini primamljivom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove članice BRICS-a su regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike: Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija je predstavnik ‘crne Afrike‘, a UAE, Iran i Saudijska Arabija važne su države na Bliskom istoku, ujedno i veliki proizvođači energenata. Ovaj savez sada uključuje 45 posto svjetske populacije, polovicu svjetskih usjeva pšenice i riže, te 80 posto svjetske proizvodnje nafte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Širenje BRICS-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nove članice BRICS-a su regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike: Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija je predstavnik ‘crne Afrike‘, a UAE, Iran i Saudijska Arabija važne su države na Bliskom istoku, ujedno i veliki proizvođači energenata. Ovaj savez sada uključuje 45 posto svjetske populacije, polovicu svjetskih usjeva pšenice i riže, te 80 posto svjetske proizvodnje nafte Širenje BRICS-a 2 0 14437 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 09:40:13 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-08 08:31:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-08 08:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nove članice BRICS-a su regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike: Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija je predstavnik 'crne Afrike', a UAE, Iran i Saudijska Arabija važne su države na Bliskom istoku, ujedno i veliki proizvođači [metadata] => robots= author= title=Savez koji predvode Rusija i Kina dobio jake nove članice, sad uključuje pola svijeta i čak 80 posto proizvodnje nafte page_title=Savez koji predvode Rusija i Kina dobio jake nove članice, sad uključuje pola svijeta i čak 80 posto proizvodnje nafte [metakey] => BRICS, rusija, Brazi, Kina, Južna Afrika, Indija, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija, UAE, Iran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26305491.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24533727.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/25495142.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26093517.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26196690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/","Daniel Leal\/Afp","Phill Magakoe\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Emiliano Lasalvia\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u2019Svijet \u0107e biti barem bipolarni, a mo\u017eda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok mo\u017ee biti ravnopravan sa Zapadom\u2019, upozorio je Tony Blair 2022. godine<\/p>","

Brazilski predsjednik Lula da Silva (lijevo), predsjednik Kine Xi Jinping i ju\u017enoafri\u010dki predsjednik Cyril Ramaphosa AFP<\/p>","

Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) Xi Jinping (Kina), Cyril Ramaphosa (Ju\u017ena Afrika), Narendra Modi (Indija), Sergej Lavrov (Rusija) dok je BRICS imao pet \u010dlanica<\/p>","

Argentina je, uz Egipat, Etiopiju, UAE, Iran i Saudijsku Arabiju trebala biti \u0161esta \u010dlanica BRICS-a, no novi predsjednik, desni\u010dar Javier Milei odustao je od \u010dlanstva, izabrav\u0161i \u201czapadni smjer\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1293","hd_26305491_1920.jpg":"1920x1080","k_26305491_1280.jpg":"1280x1280","k_26305491_1024.jpg":"1024x1024","k_26305491_640.jpg":"640x640","k_26305491_480.jpg":"480x480","k_26305491_340.jpg":"340x340","k_26305491_220.jpg":"220x220","o_26305491_1280.jpg":"1280x862","o_26305491_1024.jpg":"1024x689","o_26305491_640.jpg":"640x431","o_26305491_480.jpg":"480x323","o_26305491_340.jpg":"340x228","o_26305491_220.jpg":"220x148","h_26305491_1280.jpg":"1280x854","h_26305491_1024.jpg":"1024x683","h_26305491_640.jpg":"640x427","h_26305491_480.jpg":"480x320","h_26305491_340.jpg":"340x227","h_26305491_220.jpg":"220x147","pp_26305491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305491_640.jpg":"640x814","pp_26305491_480.jpg":"480x611","pp_26305491_340.jpg":"340x432","pp_26305491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24533727_1920.jpg":"1920x1080","k_24533727_1280.jpg":"1280x1280","k_24533727_1024.jpg":"1024x1024","k_24533727_640.jpg":"640x640","k_24533727_480.jpg":"480x480","k_24533727_340.jpg":"340x340","k_24533727_220.jpg":"220x220","o_24533727_1280.jpg":"1280x853","o_24533727_1024.jpg":"1024x682","o_24533727_640.jpg":"640x426","o_24533727_480.jpg":"480x320","o_24533727_340.jpg":"340x226","o_24533727_220.jpg":"220x146","h_24533727_1280.jpg":"1280x854","h_24533727_1024.jpg":"1024x683","h_24533727_640.jpg":"640x427","h_24533727_480.jpg":"480x320","h_24533727_340.jpg":"340x227","h_24533727_220.jpg":"220x147","pp_24533727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24533727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24533727_640.jpg":"640x814","pp_24533727_480.jpg":"480x611","pp_24533727_340.jpg":"340x432","pp_24533727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495142_1920.jpg":"1920x1080","k_25495142_1280.jpg":"1280x1280","k_25495142_1024.jpg":"1024x1024","k_25495142_640.jpg":"640x640","k_25495142_480.jpg":"480x480","k_25495142_340.jpg":"340x340","k_25495142_220.jpg":"220x220","o_25495142_1280.jpg":"1280x853","o_25495142_1024.jpg":"1024x682","o_25495142_640.jpg":"640x426","o_25495142_480.jpg":"480x320","o_25495142_340.jpg":"340x226","o_25495142_220.jpg":"220x146","h_25495142_1280.jpg":"1280x854","h_25495142_1024.jpg":"1024x683","h_25495142_640.jpg":"640x427","h_25495142_480.jpg":"480x320","h_25495142_340.jpg":"340x227","h_25495142_220.jpg":"220x147","pp_25495142_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495142_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495142_640.jpg":"640x814","pp_25495142_480.jpg":"480x611","pp_25495142_340.jpg":"340x432","pp_25495142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26093517_1920.jpg":"1920x1080","k_26093517_1280.jpg":"1280x1280","k_26093517_1024.jpg":"1024x1024","k_26093517_640.jpg":"640x640","k_26093517_480.jpg":"480x480","k_26093517_340.jpg":"340x340","k_26093517_220.jpg":"220x220","o_26093517_1280.jpg":"1280x853","o_26093517_1024.jpg":"1024x682","o_26093517_640.jpg":"640x426","o_26093517_480.jpg":"480x320","o_26093517_340.jpg":"340x226","o_26093517_220.jpg":"220x146","h_26093517_1280.jpg":"1280x854","h_26093517_1024.jpg":"1024x683","h_26093517_640.jpg":"640x427","h_26093517_480.jpg":"480x320","h_26093517_340.jpg":"340x227","h_26093517_220.jpg":"220x147","pp_26093517_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093517_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093517_640.jpg":"640x814","pp_26093517_480.jpg":"480x611","pp_26093517_340.jpg":"340x432","pp_26093517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26196690_1920.jpg":"1920x1080","k_26196690_1280.jpg":"1280x1280","k_26196690_1024.jpg":"1024x1024","k_26196690_640.jpg":"640x640","k_26196690_480.jpg":"480x480","k_26196690_340.jpg":"340x340","k_26196690_220.jpg":"220x220","o_26196690_1280.jpg":"1280x853","o_26196690_1024.jpg":"1024x682","o_26196690_640.jpg":"640x426","o_26196690_480.jpg":"480x320","o_26196690_340.jpg":"340x226","o_26196690_220.jpg":"220x146","h_26196690_1280.jpg":"1280x854","h_26196690_1024.jpg":"1024x683","h_26196690_640.jpg":"640x427","h_26196690_480.jpg":"480x320","h_26196690_340.jpg":"340x227","h_26196690_220.jpg":"220x147","pp_26196690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26196690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26196690_640.jpg":"640x814","pp_26196690_480.jpg":"480x611","pp_26196690_340.jpg":"340x432","pp_26196690_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14881366 Threads: 2 Questions: 3138799001 Slow queries: 6995547 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234747814 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/savez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte-1353481 [printLink] => /vijesti/svijet/savez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte-1353481?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667502 [name] => BRICS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 18:35:07 [main_article_id] => 0 [alias] => brics [link] => /tag/brics ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743079 [name] => Brazi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-06 17:25:20 [main_article_id] => 0 [alias] => brazi [link] => /tag/brazi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 413747 [name] => južna afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juzna-afrika [link] => /tag/juzna-afrika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 365581 [name] => Indija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => indija [link] => /tag/indija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 438625 [name] => Egipat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => egipat [link] => /tag/egipat ) [7] => stdClass Object ( [id] => 189810 [name] => etiopija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => etiopija [link] => /tag/etiopija ) [8] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [9] => stdClass Object ( [id] => 37015 [name] => uae [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uae [link] => /tag/uae ) [10] => stdClass Object ( [id] => 385810 [name] => Iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove članice BRICS-a su regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike: Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija je predstavnik ‘crne Afrike‘, a UAE, Iran i Saudijska Arabija važne su države na Bliskom istoku, ujedno i veliki proizvođači energenata. Ovaj savez sada uključuje 45 posto svjetske populacije, polovicu svjetskih usjeva pšenice i riže, te 80 posto svjetske proizvodnje nafte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Širenje BRICS-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Savez koji predvode Rusija i Kina dobio jake nove članice, sad uključuje pola svijeta i čak 80 posto proizvodnje nafte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26305491.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26305491.jpg [title] => Shutterstock/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24533727.jpg [title] =>

’Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom’, upozorio je Tony Blair 2022. godine

Daniel Leal/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/25495142.jpg [title] =>

Brazilski predsjednik Lula da Silva (lijevo), predsjednik Kine Xi Jinping i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa AFP

Phill Magakoe/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26093517.jpg [title] =>

Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) Xi Jinping (Kina), Cyril Ramaphosa (Južna Afrika), Narendra Modi (Indija), Sergej Lavrov (Rusija) dok je BRICS imao pet članica

Gianluigi Guercia/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26196690.jpg [title] =>

Argentina je, uz Egipat, Etiopiju, UAE, Iran i Saudijsku Arabiju trebala biti šesta članica BRICS-a, no novi predsjednik, desničar Javier Milei odustao je od članstva, izabravši “zapadni smjer”

Emiliano Lasalvia/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Skupina BRICS se pojačala: od 1. siječnja 2024. dosad peteročlani savez najvećih svjetskih gospodarstava u nastajanju (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) dobio je pet novih članica: Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Tako BRICS sada ima ukupno 10 članica.

Dogovor o primanju pet novih zemalja – koje zajedno imaju više od 350 milijuna stanovnika – postignut je na samitu BRICS-a u Johannesburgu prošlog kolovoza. Kako je u srpnju obznanio visoki južnoafrički diplomat Anil Sooklal, za članstvo u skupini interesiralo se oko 40 zemalja, a 22 zemlje podnijele su službene prijave, da bi na samitu zeleno svjetlo dobilo navedenih pet država (primljena je i Argentina, ali je novi desničarski predsjednik zemlje Javier Milei odustao od članstva, izabravši “zapadni smjer”).

Egipat je primljen kao najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija kao predstavnik “crne Afrike”, a Iran, Saudijska Arabija i UAE kao tri važne muslimanske države na Bliskom istoku, koje su ujedno i veliki proizvođači energenata: Iran ima druge najveće plinske rezerve na svijetu (iza Rusije), dok je Saudijska Arabija – uz SAD – najveći svjetski proizvođač nafte, a i UAE se nalazi visoko na listi naftnih i plinskih izvoznika.

– Proširenje ide oprezno, bez naglih skokova i prema specifičnom principu: pozvane su samo potpuno autonomne zemlje, koje imaju jasan plan razvoja i nisu pod ničijim utjecajem – rekao je lani u kolovozu ruski ekspert za BRICS Aleksej Maslov, direktor Instituta za azijske i afričke zemlje Moskovskog državnog sveučilišta.

Kako vidimo, nove članice BRICS-a su ključne regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Indikativno je da su u BRICS zajedno ušli šijitski Iran i sunitska Saudijska Arabija, dojučerašnji zakleti neprijatelji. To je bilo moguće zbog njihova lanjskog pomirenja i ponovne uspostave diplomatskih odnosa, koje je organizirala kineska diplomacija, što je još jedan pokazatelj političke moći Pekinga, a time i čitavog BRICS-a.

---

image

’Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom’, upozorio je Tony Blair 2022. godine

Daniel Leal/Afp
---

Sto godina čekanja

Pomirivši ono što se činilo nepomirljivo, Kina je duboko politički penetrirala na Bliski istok, a kooptiranjem vodećih bliskoistočnih sila u BRICS ova je skupina praktički “zapasala” gotovo čitavu regiju koja se desetljećima smatrala lenom SAD-a i Zapada. To i jest misija i najdublji smisao BRICS-a: stvoriti novi svjetski multipolarni poredak kao zamjenu za stari unipolarni poredak, označen hegemonijom SAD-a, koji je nastao prije trideset godina raspadom SSSR-a i socijalizma u Europi, a što su zapadni politički mislioci smjesta proglasili “krajem povijesti”.

Da je tu sintagmu o “kraju povijesti” mogao čuti Karl Marx, grohotom bi se nasmijao. Jer bradati njemački filozof – koji je 1999. u velikoj anketi BBC-ja proglašen “najvećim misliocem milenija” – lijepo je objasnio da dokle god živimo u klasnom društvu, mi živimo u pretpovijesti, a da će prava povijest ljudskog roda započeti tek kada se čovječanstvo oslobodi okova kapitalizma i uplovi u besklasno komunističko društvo.

U tom Marxovu smislu, tumačiti privremeni trijumf klasnog društva kao “kraj povijesti” doista je škakljivo: kako može završiti nešto što još nije ni počelo?

Ali dobro, ostavimo Marxa nekim budućim i inteligentnijim generacijama i vratimo se našoj geopolitičkoj zbilji, odnosno BRICS-u i njegovoj misiji uspostave novog multipolarnog poretka. Ova skupina tu namjeru i ne skriva, a pred svijetom ju je lani obznanio kineski predsjednik Xi Jinping, kada je u ožujku posjetio Moskvu. Opraštajući se od Vladimira Putina, Xi je u Moskvi izgovorio tu rečenicu koja je vjerojatno bila dobro promišljena:

’Ozbiljan izazivač’

– Upravo sada dolazi do promjene kakvu nismo vidjeli stotinu godina, i mi smo ti koji zajedno pokrećemo tu promjenu – rekao je kineski vođa, na što mu je Putin spremno odgovorio:

– Slažem se. Čuvaj se, dragi prijatelju!

Ne treba biti akademik da bi se shvatilo na što je Xi mislio: zadnja velika geopolitička promjena u svijetu, u smislu uspona nove dominantne sile koja će imati presudni globalni utjecaj, dogodila se baš prije stotinu godina, nakon Prvog svjetskog rata, a ta sila bila je Amerika, koja je zamijenila Britansko Carstvo kao dotadašnjeg hegemona.

To je ta globalna pojava koja je rjeđa od Halleyjeva kometa: promjena dominantne sile. Xi i Putin u Moskvi su objavili da era američkog hegemona završava, a da počinje era multipolarnog svijeta, koji je zamišljen kao svijet bez klasičnog hegemona i u kojem će SAD i Zapad biti samo jedan od polova političke moći. A u tom demijurškom projektu BRICS se ispostavlja kao udarna politička šaka novih sila Istoka i Globalnog juga, njihov “željezni ovan” kojim lupaju na kapije postojećeg poretka.

---

image

Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) Xi Jinping (Kina), Cyril Ramaphosa (Južna Afrika), Narendra Modi (Indija), Sergej Lavrov (Rusija) dok je BRICS imao pet članica

Gianluigi Guercia/Afp
---

I prije ovog širenja skupina BRICS je obuhvaćala 40 posto svjetske populacije i više od četvrtine svjetske ekonomije, a lani u travnju odjeknula je vijest da su zemlje BRICS-a postale bogatije od rivalske zapadne skupine G7: financijski izvještaji otkrili su da zemlje BRICS-a doprinose 31,5 posto globalnom BDP-u, dok skupina G7 doprinosi s 30,7 posto, gledano po paritetu kupovne moći (PPP). Tim povodom je naš poslovni tjednik Lider ustvrdio da zemlje BRICS-a “pokazuju ne samo značajnu političku, već i ekonomsku silu u međunarodnim odnosima”.

“BRICS više definitivno nije ekonomski zajednički nazivnik za zemlje čija gospodarstva tek nastaju, već ozbiljan izazivač u geopolitičkoj areni. BRICS je nova svjetska geopolitička platforma koja će odigrati važnu ulogu u novom svjetskom poretku, koji se nepovratno mijenja”, zaključio je tada Lider.

Ako je i prije širenja BRICS po ukupnom BDP-u premašivao skupinu G7, s ovih novih pet akvizicija taj jaz se još povećao: prema podacima MMF-a, prošireni BRICS sada čini 36 posto ukupnog svjetskog BDP-a (PPP). S novih pet članica BRICS sada uključuje 45 posto svjetske populacije, oko polovice svjetskih usjeva pšenice i riže, te oko 80 posto svjetske proizvodnje nafte.

Novi imidž

Jedan od glavnih ciljeva BRICS-a je dedolarizacija, odnosno smanjenje utjecaja američkog dolara u svjetskoj trgovini, o čemu govori nedavna izjava brazilskog predsjednika Lule de Silve da se “svake večeri pita zašto sve zemlje svoju trgovinu moraju temeljiti na dolaru”. Analitičari drže kako bi činjenica da BRICS sada okuplja i najveće dobavljače nafte (Saudijska Arabija, Rusija, Iran, UAE) i ponajveće potrošače (Kina, Indija) doista mogla poljuljati dominantnu poziciju dolara, budući da članice BRICS-a koriste nacionalne valute u međusobnoj trgovini, a planiraju uvesti i vlastitu BRICS valutu.

– Ako svijet teži alternativi američkom dolaru, pojava zajedničke valute zemalja BRICS-a može djelovati kao glavni preteča u diverzifikaciji rizika od uporišta dolara – komentira ovih dana financijski analitičar Ullas Rao s Edinburgh Business School Sveučilišta Heriot-Watt u Dubaiju, govoreći za emiratski list The National.

Navodeći da je BRICS “spreman preuzeti veći utjecaj kao snažan glas Globalnog juga”, Rao napominje da je širenje BRICS-a na Saudijsku Arabiju i UAE “izuzetno dobro za skupinu”.

– I Saudijska Arabija i UAE su među najbogatijim zemljama po glavi stanovnika, s najvećih državnim fondovima, i nude ogromne mogućnosti rasta kroz ulaganja i trgovinu – tvrdi Rao, a s time se slaže i menadžer Gary Dugan, glavni direktor za investicije u međunarodnoj investicijskoj banci Dalma Capital.

– BRICS je u prošlosti imao imidž financijski ranjive skupine, ovisne o globalnim političkim supersilama. Financijska moć Saudijske Arabije i UAE kao neto izvoznika kapitala u ostatak svijeta bitno će promijeniti tu percepciju – rekao je Dugan za isti list.

Postoje i negativne prognoze o budućnosti BRICS-a. Dio analitičara smatra kako je BRICS dugoročno neodrživ kao čvršći savez, prije svega zbog kompleksne prirode odnosa među članicama, odnosno zbog internih neslaganja i suparništava, pri čemu se obično ističe višedesetljetni sukob Kine i Indije oko himalajskih granica.

Rođeni u Jekaterinburgu

BRICS je dijete ovog milenija: ovaj savez najmoćnijih nezapadnih aktera nastao je kao nusproizvod velikih geopolitičkih promjena koje su postale vidljive početkom milenija, od oporavka Rusije nakon raspada SSSR-a i ekonomskog uspona Kine do jačanja regionalnih sila poput Indije i Brazila. Te su promjene stvorile novu geopolitičku realnost, u kojoj su se ti narasli akteri s raznih kontinenata stali međusobno približavati.

Njihova ekonomska i politička suradnja formalizirana je 2009. u ruskom Jekaterinburgu službenim osnivanjem BRIC-a (akronim početnih slova imena tih država), kojem se 2011. pridružila i Južna Afrika, čime je BRIC postao BRICS – skupina od pet najvećih gospodarstava u nastajanju s četiri kontinenta. Punih 13 godina BRICS se nije proširivao, da bi sada odjednom udvostručio broj članica i postao BRICS+, dok se iduće proširenje očekuje već ovog lipnja, na samitu BRICS-a u ruskom Kazanju.

---

image

Argentina je, uz Egipat, Etiopiju, UAE, Iran i Saudijsku Arabiju trebala biti šesta članica BRICS-a, no novi predsjednik, desničar Javier Milei odustao je od članstva, izabravši “zapadni smjer”

Emiliano Lasalvia/Afp
---

Kao kandidati se spominju Alžir, Bangladeš, Indonezija, Kazahstan, Kongo, Kuba, Meksiko, Nigerija, Tunis, Urugvaj, Venezuela...

Takav interes za članstvo pokazuje da se u svijetu formiraju dva glavna geopolitička pola: kolektivnom Zapadu, na čelu sa SAD-om, suprotstavlja se policentrični ostatak svijeta bez formalnog lidera, premda je jasno da su glavni akteri Rusija i Kina, a njima se pridružuju glavne regionalne sile Latinske Amerike, Afrike, Bliskog istoka i ostatka Azije.

Ovaj fenomen nameće neka temeljna pitanja: zašto sve te zemlje s raznih kontinenata odbijaju živjeti u unipolarnom američkom svijetu i žele biti dio novoga multipolarnog svijeta koji zagovaraju Kina i Rusija: što im to velike sile Istoka nude, a što ne mogu dobiti na Zapadu?

Svaka država ima svoju razvojnu viziju i geopolitičku kalkulaciju, ali generalno stoji da mnoge zemlje Globalnog juga procjenjuju kako će u multipolarnom svijetu imati veće mogućnosti za rast i razvoj svojih nacionalnih ekonomija, a bez političkih pritisaka koji prate Pax Americanu: od uvođenja sankcija, preko dužničkog porobljavanja i trgovinskih ograničenja, do izravne krađe njihovih deviznih rezervi u zapadnim zemljama.

Globalni jug navija za Rusiju

Privlačnost BRICS-a za ove zemlje proizlazi iz internog pravila saveza o nemiješanju u unutarnje poslove drugih članica (faktički je riječ o primjeni principa “miroljubive aktivne koegzistencije” koji je kroz Pokret nesvrstanih promovirao Tito), što je krupna razlika u odnosu na zapadni blok, u kojem politiku svih članica mahom određuje SAD, što se zorno vidi u ukrajinskom ratu.

Upravo se ukrajinski rat ispostavlja kao katalizator ovoga velikog geopolitičkog preslagivanja svijeta, jer se u njegovoj pozadini odvijaju dalekosežne promjene koje će postati potpuno vidljive tek kada taj rat završi. Pritom je indikativno da se nijedna zemlja Globalnog juga nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije, o čemu je nedavno za Bloomberg govorio bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a, singapurski diplomat Kishore Mahbubani.

– Ruski poraz ne bi bio u interesu Globalnog juga. Mnoge zemlje na Jugu koje se još uvijek sjećaju nekoć dominantnog Zapada znaju da će Zapad opet postati arogantan i nepodnošljiv ako potpuno porazi Rusiju – rekao je Mahbubani.

U sklopu nastojanja da se BRICS dezavuira kao “savez diktatora i autokrata”, na Zapadu se ističe da tu skupinu vode autokratski lideri Kine i Rusije i da ona privlači samo isto takve autoritarne lidere zemalja u razvoju. Međutim, radi se i o većinskom raspoloženju javnosti u tim zemljama, kako je lani pokazalo metaistraživanje Sveučilišta Cambridge, koje je obradilo istraživanja iz 137 zemalja o stavovima građana prema Rusiji i Kini.

Rezultati su bili neugodni za zapadne lidere: od 6,3 milijarde ljudi koji žive izvan Zapada, njih 66 posto ima pozitivni stav prema Rusiji, a 70 posto prema Kini.

“Ovi osjećaji izazvali su bijes, iznenađenje i ljutnju na Zapadu. Teško im je vjerovati da dvije trećine ljudi na svijetu nije na strani Zapada”, komentirao je te nalaze profesor Krishen Mehta sa Sveučilišta Yale u eseju “Pet razloga zašto veliki dio Globalnog juga ne podržava Zapad u Ukrajini”, objavljenom u časopisu Eurasia Review.

---

image

Brazilski predsjednik Lula da Silva (lijevo), predsjednik Kine Xi Jinping i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa AFP

Phill Magakoe/Afp
---

Promjena paradigme svijeta

U tom eseju Mehta ističe da je Rusija najveći dobavljač energije i žitarica za Globalni jug, dok je Kina najveći financijer infrastrukturnih projekata kroz inicijativu “Pojas i put”.

“A sada su Rusija i Kina zbog rata bliže nego ikad. To znači da se – kada je riječ o financiranju, hrani, energiji i infrastrukturi – Globalni jug mora više oslanjati na Kinu i Rusiju nego na Zapad”, primjećuje autor, te sažeto tumači zašto Globalni jug prelazi na rusko-kinesku stranu, cupkajući u redu za članstvo u BRICS-u.

“Čini se da dolazi do promjene paradigme svijeta, od dominacije Zapada prema multipolarnom svijetu. A rat u Ukrajini razotkrio je razlike ili ponore koji su dio ove promjene. Dijelom zbog vlastite povijesti, a dijelom zbog ekonomske stvarnosti koja se pomalja, Globalni jug vidi multipolarni svijet kao poželjan ishod u kojem je vjerojatnije da će se čuti njihovi glasovi”, piše Mehta.

Među prvim zapadnim političarima koji su priznali dolazak nove geopolitičke realnosti je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je u srpnju 2022. na predavanju u Ditchley Parku pokraj Londona ustvrdio da se “približavamo kraju zapadne političke i ekonomske dominacije”.

– Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom – upozorio je Blair.

Neki drže da je situacija za Zapad još nepovoljnija, jer je u uvjetima približavanja Globalnog juga Kini i Rusiji svojim pokušajem izolacije Rusije i “tihim ratom” protiv Kine zapravo izolirao samog sebe od ostatka svijeta, kako je to prošlog mjeseca za list L’Antidiplomatico objasnila bivša talijanska ambasadorica u Belgiji i Švedskoj Elena Basile.

– Zapad je izoliran. Globalni jug nas smatra demografski siromašnima, u ekonomskom propadanju, licemjernima po pitanju ljudskih prava i punima dvostrukih standarda, s kulturnom arogancijom i moći koja više ne počiva na ekonomskim temeljima prošlosti, već se održava na životu samo vojno – kaže Basile.

Tako bi se u konačnici Zapadu mogla dogoditi izopćenička sudbina koju je namijenio Rusiji. Drugim riječima, BRICS se i ne mora previše truditi: Zapad je svojom politikom sâm sebe upucao u nogu (neki kažu i u vitalnije dijelove tijela), učinivši da se ostatku svijeta ponuda BRICS-a čini primamljivom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/ Daniel Leal/Afp Phill Magakoe/Afp Gianluigi Guercia/Afp Emiliano Lasalvia/Afp
Daniel Leal/Afp

’Svijet će biti barem bipolarni, a možda i multipolarni. Ovo je prvi put u modernoj historiji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom’, upozorio je Tony Blair 2022. godine

Phill Magakoe/Afp

Brazilski predsjednik Lula da Silva (lijevo), predsjednik Kine Xi Jinping i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa AFP

Gianluigi Guercia/Afp

Luiz Inacio Lula da Silva (Brazil) Xi Jinping (Kina), Cyril Ramaphosa (Južna Afrika), Narendra Modi (Indija), Sergej Lavrov (Rusija) dok je BRICS imao pet članica

Emiliano Lasalvia/Afp

Argentina je, uz Egipat, Etiopiju, UAE, Iran i Saudijsku Arabiju trebala biti šesta članica BRICS-a, no novi predsjednik, desničar Javier Milei odustao je od članstva, izabravši “zapadni smjer”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/savez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte-1353481 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4826c34616e02399307aec3e617a9bc9fbbfd965 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Savez+koji+predvode+Rusija+i+Kina+dobio+jake+nove+%C4%8Dlanice%2C+sad+uklju%C4%8Duje+pola+svijeta+i+%C4%8Dak+80+posto+proizvodnje+nafte&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsavez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte-1353481 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsavez-koji-predvode-rusija-i-kina-dobio-jake-nove-clanice-sad-ukljucuje-pola-svijeta-i-cak-80-posto-proizvodnje-nafte-1353481 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove članice BRICS-a su regionalne sile Bliskog istoka i sjeverne Afrike: Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja, Etiopija je predstavnik ‘crne Afrike‘, a UAE, Iran i Saudijska Arabija važne su države na Bliskom istoku, ujedno i veliki proizvođači energenata. Ovaj savez sada uključuje 45 posto svjetske populacije, polovicu svjetskih usjeva pšenice i riže, te 80 posto svjetske proizvodnje nafte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Širenje BRICS-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetŠirenje BRICS-a

Savez koji predvode Rusija i Kina dobio jake nove članice, sad uključuje pola svijeta i čak 80 posto proizvodnje nafte

Piše Damir Pilić
8. siječnja 2024. - 09:31

Skupina BRICS se pojačala: od 1. siječnja 2024. dosad peteročlani savez najvećih svjetskih gospodarstava u nastajanju (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) dobio je pet novih članica: Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Tako BRICS sada ima ukupno 10 članica.

Dogovor o primanju pet novih zemalja – koje zajedno imaju više od 350 milijuna stanovnika – postignut je na samitu BRICS-a u Johannesburgu prošlog kolovoza. Kako je u srpnju obznanio visoki južnoafrički diplomat Anil Sooklal, za članstvo u skupini interesiralo se oko 40 zemalja, a 22 zemlje podnijele su službene prijave, da bi na samitu zeleno svjetlo dobilo navedenih pet država (primljena je i Argentina, ali je novi desničarski predsjednik zemlje Javier Milei odust...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:53