stdClass Object ( [id] => 1069819 [title] => S velikom sigurnošću možemo reći da u 2021. u Europi neće biti ozbiljnijih sukoba. No ‘botun‘ globalnog rata mogli bi pritisnuti - hakeri [alias] => s-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki general George S. Patton, jedan od najboljih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, s notom kontroverzije, izjavio je: "Rat je najveći test čovjeka u kojem se uzdiže do visina kojima nije pristupio u bilo kojoj drugoj aktivnosti." Na toj bih liniji napravio odmak koji nisam dosad vidio u literaturi (što ne znači da ne postoji). Referirajući se na Stanleyja Kubricka i Arthura Clarkea i njihovo remek-djelo "2001: Odiseja u svemiru".

Sisavci se bore za svoj prostor, ali kada glavni lik prvog dijela knjige i filma, čovjekoliki majmun Moonwatcher (Onaj koji gleda u Mjesec) zgrabi kost, tada počinje evolucija: čovjek postaje moćniji od drugih bića. Pa da opovrgnemo Marxa: nije samo rad stvorio čovjeka, nego i tvrda kost koja postaje oružje. I lijenost, ali to je druga priča.

I sada taj naoružani čovjek počinje prisvajati teritorij koji daleko nadmašuje onaj određen mokraćom drugih sisavaca. I sve resurse na tom teritoriju, postaje moćan. Da bi postao bogat, mora razmjenjivati dobra s jednako tako moćnim ljudima i eto trgovine koja je, kažu moderna istraživanja, stvorila uvjete za nastanak jezika.

A kad nešto zaprijeti trgovini, tada se razmišlja o novim oblicima oružja koja druga strana nema kako bi se očuvao izvor bogatstva. Kotač je omogućio borbena kola, luk i strijela eliminaciju neprijatelja na sigurnoj udaljenosti... Mogli bismo tako unedogled. Rat je jednostavno neodvojivi dio ljudske evolucije.

Ali taj je rat primarno kinetički, uključuje izravni sukob, nosi velike troškove u pripremi vojske, u nestanku ljudskog potencijala i potrebi obnove.

Vrhunac kinetičkog rata bio je Drugi svjetski, kad su upotrijebljene sve vrste naoružanja, uključujući i nuklearno: 55 milijuna mrtvih, razoreni cijeli kontinenti, trošak kakav se nije mogao pojmiti, uz prijetnju da Sovjetski Savez zavlada Euroazijom, gravitacijskom točkom globalne moći.

Pobjeda razuma

Razum je ipak pobijedio pa su i u Washingtonu i u Moskvi shvatili da tradicionalni oblik rata između njih vodi do međusobnog uništenja. Stoga se refokusiraju na posredne ratove na globalnim točkama koje ne predstavljaju opasnost za prerastanje u veći sukob (zato se Slobodan Milošević nije usudio ni taknuti Makedoniju). Takvi su danas, primjerice, ratovi u Siriji i Libiji. I Jemenu.

Ti sukobi počnu, a zatim žive svoje odvojene živote, koji živote ljudi koji imaju nesreću ondje živjeti pretvaraju u pakao na zemlji. No, Aresu (Marsu) to ne znači ništa, samo neka se ratuje (grčki mit kaže da je često znao mijenjati strane kojima pomaže kako bi rat što dulje trajao; zato su Grci osmislili Niku, koja postaje atribut boginje Atene kao zaštitnice pravednog rata koji vodi pobjedi).

I zato kad je riječ o 2021. godini, možemo s velikom sigurnošću reći da u Europi neće biti ratova. Ni na zapadnom Balkanu, jer je previše NATO članica u susjedstvu, ni na Crnom moru.

Rusija nije dovoljno ekonomski snažna i za što više od čuvanja zamrznutih sukoba u Ukrajini, Moldovi i Gruziji. Ali će zato stalno privlačiti Tursku na svoju stranu kako bi izazivala tenzije u NATO-u i s vremena na vrijeme poslati neki zrakoplov da uđe u zračni prostor baltičkih država ili podmornice u akvatorij Švedske. Kako bi NATO ostao fokusiran na svoj istočni bok. Da se ne počne petljati po Siriji i Srednjoj Aziji.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden nastojat će s Iranom postići zajednički jezik, što je i želja većeg dijela autokrata u Teheranu. Problem bi mogao biti Irak i prosvjedi koji bi ga mogli zapaliti, što bi se moglo pretvoriti u ozbiljan globalni problem. Jer Irak je ključna zemlja Bliskog istoka. Za razliku od Sirije, u kojoj će se rat niskog intenziteta nastaviti tko zna do kada, ali bez utjecaja na regiju. Zato se nikome i ne žuri zaustaviti ga. A ista je situacija i u Libiji.

U Africi se već ratuje u Etiopiji i taj bi rat mogao imati regionalne implikacije jer je u međuvremenu Somalija, koja graniči s Etiopijom, prekinula diplomatske odnose s Kenijom. Na tom prostoru djeluje moćna teroristička skupina Al-Shabab, a na jugu, u Tanzaniji i Mozambiku, sve snažnije je zlodjelima prisutna teroristička skupina Islamska država.

---

image
Eduardo Soteras
---

No, i taj sukob ostaje u najgorem slučaju regionalni. Jer u Džibutiju svoje baze imaju SAD i Kina, što znači da je prolaz kroz tjesnac Bab el-Mandeb prema Suezu siguran. Problem bi mogla postati Zapadna Sahara jer je američki predsjednik Donald Trump u svojoj neukosti pristao na zahtjev Maroka da mu se jamči suverenitet nad tim dijelom pustinje – bogatim rudama – u zamjenu za diplomatske odnose s Izraelom.

Front Polisario, koji zastupa interese lokalnog Sahrawi stanovništva, najavio je da će se tome oduprijeti. Vojno. I gotovo sigurno može računati na podršku Alžira. A sukob u Zapadnoj Sahari mogao bi djelovati kao brizantni eksploziv na prostor Sahela, gdje harače Islamska država, Al-Qa'ida i niz drugih organizacija koje ne vole uređen sustav. Što bi moglo postati problem za Europu ako izazove novi val migracija.

'Mirotvorna sila'

Narodna Republika Kina vjerojatno će se suzdržati od ozbiljnijih provokacija u Južnom kineskom moru i oko Republike Kine na Tajvanu jer joj je cilj vratiti dijalog u odnose sa SAD-om. Ali će vjerojatno nastaviti pritisak na Indiju na Himalaji jer očekuje da premijer Narendra Modi neće reagirati zaokupljen brojnim unutarnjim krizama. No, mogli bi se preračunati jer je populistima rat uvijek dobar izgovor za mobilizaciju i gušenje unutarnjih prosvjeda. Tako da ovdje imamo moguću ozbiljnu krizu.

Američki su zastupnici neposredno prije Božića odobrili 1,9 milijardi dolara kako bi se zamijenila telekomunikacijska oprema nabavljena iz kineskih tvrtki Huawei i ZTE, prenosi Reuters. Federalno povjerenstvo za komunikacije u lipnju je službeno imenovalo Huawei i ZTE Corp – prijetnjama.

Kad bi se razmatralo samo gore navedeno, moglo bi se doći do zaključka da globalni moćnici djeluju kao EU, mekom silom, mirotvorno, bez želje za dominacijom i nanošenjem štete protivnicima. I da se svi problemi rješavaju političkim putem. Jer između njih nema kinetičkog rata. A istina je sasvim drukčija i dio se nje dade dobro iščitati iz Reutersove vijesti.

Karl von Clausewitz je rekao da je "rat nastavak politike drugim sredstvima". I bio je apsolutno u pravu. Samo što i dalje vlada opće uvjerenje da su ta "druga sredstva" tenkovi, topovi, projektili, borbeni zrakoplovi i brodovi.

---

image
Mario Goldman
---

Vratimo se temeljnoj tezi, kinetički rat je skup, izaziva razaranja, brojne žrtve. Svoju je evolucijsku prilagodbu završio uvođenjem nuklearnog oružja u arsenale i time je za najmoćnije završio njegov razvoj.

No, politiku i dalje treba voditi drugim sredstvima i rat je evoluirao. Tjedan prije Božića u SAD-u je otkriven najopsežniji kibernetički napad u dosadašnjoj povijesti. Hakeri su upali u sustave State Departmenta, Pentagona, Ministarstva financija, Domovinske sigurnosti, dobili su pristup američkim nuklearnim postrojenjima. I što će onda drugoj strani nuklearno oružje ako može spriječiti da protivnik svoje aktivira?

Američka administracija, osim predsjednika Donalda Trumpa koji već djeluje potpuno izdvojeno od realnosti (podsjeća tako na Franju Tuđmana u zadnjoj godini na vlasti, ali to je bila posljedica progresije bolesti; kod Trumpa je stanje stalno, ignorantski narcizam), jasno je uperila prstom prema Rusiji. Koja je to zanijekala, ali se slatko smije ako i nije iza tog udara. Koji je opasniji od bilo kojeg konvencionalnog napada.

Ne izaziva reakciju javnosti kao teroristički napad na New York i Washington 11. rujna 2001. godine, ali je razorniji. I bez žrtava, osim informacija. Koje su već postale "nafta 21. stoljeća" (ovu frazu koristim samo zato što je uvriježeno da se ratovalo zbog nafte, s čime se ne slažem u potpunosti; bilo je više ratova zbog vode nego zbog nafte, kinetičkih dosad), najvrednija imovina koja protivnika činiji slabijim. Ron Klain, imenovani predstojnik ureda izabranog predsjednika Joea Bidena, poručio je kako će odgovor na taj napad ići "dalje od sankcija".

NATO je na samitu u Varšavi 2016. godine kibernetički prostor definirao "područjem djelovanja" uz kopno, more i zrak. A tri godine kasnije dodan je i svemirski prostor. Dakle, kad razmišljamo o prijetnjama i sukobima koji mogu izbiti iduće godine, primarno bismo se morali posvetiti ne više tako novim oblicima vojnog, ratnog djelovanja.

Prema Varšavskom institutu, prvi je kibernetički napad izvela ruska obavještajna agencija KGB 1986. godine (kad je Vladimir Putin bio časnik te službe u Dresdenu). Operacija je imala kodni naziv "Kukavičje jaje", a KGB se uspio probiti u Nacionalni laboratorij u Berkeleyju u kojem se obavljaju znanstvena istraživanja za Ministarstvo energetike.

A 2007. godine, nakon što je Estonija odlučila ukloniti spomenik sovjetskom vojniku osloboditelju, uslijedio je niz kibernetičkih napada koji je blokirao cijelu državu. Zato je u toj zemlji NATO-ov kibernetički centar. Jedan je američki senator za nedavno otkriveni vjerojatni ruski hakerski napad na SAD rekao da je riječ o "objavi rata". Kibernetičkog.

A njih će biti i 2021. godine. Preciznije, oni ne prestaju. Ni jedna zemlja i ni jedna infrastruktura nije pošteđena jer se kibernetički rat izjednačio s kinetičkim u tome što više nema linije bojišnice. Na udaru su vojne, političke i civilne instalacije; tako je, primjerice, bila napadnuta Ina. U 2020. godini imali smo i prvu žrtvu kibernetičkog napada: zbog nesposobnosti programera, kao kolateralna žrtva hakirana je bolnica u Düsseldorfu, koja nije mogla pružiti potrebni hitni zahvat jednoj ženi koja je upućena u drugu bolnicu, ali je na putu umrla.

---

image
Nicolas Asfouri
---

Dodatni je problem sve veća uporaba umjetne inteligencije, koja predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov. Ugledni američki Wilson Center u prosincu je objavio studiju o "ograničenjima, mogućnostima i rizicima umjetne inteligencije". Zamislimo sljedeću situaciju: sve je veći broj financijskih tvrtki koje se u svom poslovanju služe algoritmima, umjetnom inteligencijom koja im olakšava odluke o ulaganju. Kontrola nad tim sustavima mogla bi srušiti Wall Street ili burzu u Šangaju.

Tehnološki je napredak stvarna blagodat, ali, kao i sve na svijetu, ima i svoju tamnu stranu, mogućnost zloupotrebe. Albert Einstein je rekao da ne može predvidjeti kojim će se oružjem voditi treći svjetski rat, ali zna za četvrti: štapovima i kamenjem. I njegova bi se procjena, kao i u nizu u njegovo doba nedokazanih teza u fizici, mogla pokazati točnom. Samo što je sve izglednije da krah svijeta neće izazvati nuklearno oružje prema kojem je Einstein ispravno gajio golemi strah. Kibernetički rat može doslovno razbucati svijet kakav poznajemo. I onda ćemo se vratiti u doba Moonwatchera. Štap i kamen.

Hibridni ratovi

Ne želim zanemariti hibridne ratove koji podrazumijevaju kombinaciju svih vrsta ratovanja snažno se oslanjajući na dezinformacije kao mehanizam stvaranja nesigurnosti u redovima protivnika. Iako postoje već tisućljećima (što je drugo grčka varka pod Trojom s Odisejevim konjem), ruski napad na Ukrajinu 2014. godine smatra se uvođenjem tog rata na velika vrata u globalnu strategiju.

Fiona Hill jedna je od najboljih poznavateljica ruske politike na Zapadu. Za The New York Times je u prosincu rekla: "Rusija je iz klasične, konvencionalne nuklearne sile prešla u suptilnu hibridnu prijetnju." Digresija: znam da će biti čitatelja koji će se pitati zašto stalno govorim o Rusiji kao o prijetnji. Želio bih ih podsjetiti da je Hrvatska članica NATO-a koji smatra Rusiju, a sve više i Kinu, prijetnjama našoj sigurnosti.

I to ne samo na razini opasnosti od izbijanja kinetičkog ili kibernetičkog, hibridnog rata, nego, kad je Peking u pitanju, riječ je primarno o prijetnji načinu našeg života. Kineski autokratski predsjednik Xi Jinping želi "međunarodne odnose s kineskim karakteristikama". Čitaj: pod kineskom kontrolom. Bez standarda koje uživa Zapad, pravila, propisa, regulativa, zakona. Jer, Kina se više fokusira na vladavinu preko zakona (kad se zakon prilagođava potrebama Partije) nego na vladavinu zakona.

---

image
---

I zato silno želi izbjeći trgovačke ratove koji gotovo da su izbili tijekom prvog vala pandemije. Pitanje kontrole opskrbnih lanaca, proizvodnih sustava, nužnih rezervi iskočilo je u prvi plan. Iran je osjetio što je izloženost američkim financijskim sankcijama jer je dolar i dalje vodeće svjetsko platežno sredstvo; Sjeverna Koreja nikako da se oporavi od tog udarca. Zato je važna vijest o Huaweiju, kao i objava indeksa financijskih tržišta MSCI, da će s popisa izbaciti sedam kineskih tvrtki koje je SAD stavio na crnu listu zbog veza s vojskom. Peking bjesni.

I da zaključim sa svemirom. SAD je već formirao svemirske snage, a ovih smo dana doznali i da će se zvati "guardians", čuvari (s jasnom referencijom na film "Guardians of the Galaxy", Čuvari galaksije). Digresija: kad je u kina došao sad već antologijski film "Top Gun", američki su se piloti počeli žaliti da nemaju tako dobre kožne jakne kao Tom Cruise. I Pentagon im ih je nabavio. Navodno su neki tražili i da im se omoguće podučavateljice poput Kelly McGillis, ali tu ni Pentagon nije mogao pomoći.

Ali i tu bi umjetna inteligencija mogla pomoći, sjetimo se samo Blade Runnera, onog prvog s Harrisonom Fordom. I one prekrasne ginaikoide.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridna prijetnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => hibridna prijetnja 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-22 14:55:56 [created_by] => 3176 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-09 18:40:59 [modified_by] => 3176 [publish_up] => 2021-01-09 18:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15624628.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15321694.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15622602.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/14662186.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15486198.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/14226404.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15372770.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15363960.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/22\/15624630.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Nicolas Asfouri","Anatolii Stepanov","Mario Goldman","Nicolas Asfouri","Damien Meyer","Eduardo Soteras","Eduardo Soteras",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15624628_1280.jpg":"1280x1280","k_15624628_1024.jpg":"1024x1024","k_15624628_640.jpg":"640x640","k_15624628_480.jpg":"480x480","k_15624628_340.jpg":"340x340","k_15624628_220.jpg":"220x220","o_15624628_1280.jpg":"1280x853","o_15624628_1024.jpg":"1024x682","o_15624628_640.jpg":"640x426","o_15624628_480.jpg":"480x320","o_15624628_340.jpg":"340x226","o_15624628_220.jpg":"220x146","h_15624628_1280.jpg":"1280x854","h_15624628_1024.jpg":"1024x683","h_15624628_640.jpg":"640x427","h_15624628_480.jpg":"480x320","h_15624628_340.jpg":"340x227","h_15624628_220.jpg":"220x147","pp_15624628_1280.jpg":"1006x1280","pp_15624628_1024.jpg":"805x1024","pp_15624628_640.jpg":"503x640","pp_15624628_480.jpg":"377x480","pp_15624628_340.jpg":"267x340","pp_15624628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15321694_1280.jpg":"1280x1280","k_15321694_1024.jpg":"1024x1024","k_15321694_640.jpg":"640x640","k_15321694_480.jpg":"480x480","k_15321694_340.jpg":"340x340","k_15321694_220.jpg":"220x220","o_15321694_1280.jpg":"1280x853","o_15321694_1024.jpg":"1024x682","o_15321694_640.jpg":"640x426","o_15321694_480.jpg":"480x320","o_15321694_340.jpg":"340x226","o_15321694_220.jpg":"220x146","h_15321694_1280.jpg":"1280x854","h_15321694_1024.jpg":"1024x683","h_15321694_640.jpg":"640x427","h_15321694_480.jpg":"480x320","h_15321694_340.jpg":"340x227","h_15321694_220.jpg":"220x147","pp_15321694_1280.jpg":"1006x1280","pp_15321694_1024.jpg":"805x1024","pp_15321694_640.jpg":"503x640","pp_15321694_480.jpg":"377x480","pp_15321694_340.jpg":"267x340","pp_15321694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1307","k_15622602_1280.jpg":"1280x1280","k_15622602_1024.jpg":"1024x1024","k_15622602_640.jpg":"640x640","k_15622602_480.jpg":"480x480","k_15622602_340.jpg":"340x340","k_15622602_220.jpg":"220x220","o_15622602_1280.jpg":"1280x871","o_15622602_1024.jpg":"1024x697","o_15622602_640.jpg":"640x435","o_15622602_480.jpg":"480x326","o_15622602_340.jpg":"340x231","o_15622602_220.jpg":"220x149","h_15622602_1280.jpg":"1280x854","h_15622602_1024.jpg":"1024x683","h_15622602_640.jpg":"640x427","h_15622602_480.jpg":"480x320","h_15622602_340.jpg":"340x227","h_15622602_220.jpg":"220x147","pp_15622602_1280.jpg":"1006x1280","pp_15622602_1024.jpg":"805x1024","pp_15622602_640.jpg":"503x640","pp_15622602_480.jpg":"377x480","pp_15622602_340.jpg":"267x340","pp_15622602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","k_14662186_1280.jpg":"1280x1280","k_14662186_1024.jpg":"1024x1024","k_14662186_640.jpg":"640x640","k_14662186_480.jpg":"480x480","k_14662186_340.jpg":"340x340","k_14662186_220.jpg":"220x220","o_14662186_1280.jpg":"1280x855","o_14662186_1024.jpg":"1024x684","o_14662186_640.jpg":"640x427","o_14662186_480.jpg":"480x320","o_14662186_340.jpg":"340x227","o_14662186_220.jpg":"220x147","h_14662186_1280.jpg":"1280x854","h_14662186_1024.jpg":"1024x683","h_14662186_640.jpg":"640x427","h_14662186_480.jpg":"480x320","h_14662186_340.jpg":"340x227","h_14662186_220.jpg":"220x147","pp_14662186_1280.jpg":"1006x1280","pp_14662186_1024.jpg":"805x1024","pp_14662186_640.jpg":"503x640","pp_14662186_480.jpg":"377x480","pp_14662186_340.jpg":"267x340","pp_14662186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15486198_1280.jpg":"1280x1280","k_15486198_1024.jpg":"1024x1024","k_15486198_640.jpg":"640x640","k_15486198_480.jpg":"480x480","k_15486198_340.jpg":"340x340","k_15486198_220.jpg":"220x220","o_15486198_1280.jpg":"1280x853","o_15486198_1024.jpg":"1024x682","o_15486198_640.jpg":"640x426","o_15486198_480.jpg":"480x320","o_15486198_340.jpg":"340x226","o_15486198_220.jpg":"220x146","h_15486198_1280.jpg":"1280x854","h_15486198_1024.jpg":"1024x683","h_15486198_640.jpg":"640x427","h_15486198_480.jpg":"480x320","h_15486198_340.jpg":"340x227","h_15486198_220.jpg":"220x147","pp_15486198_1280.jpg":"1006x1280","pp_15486198_1024.jpg":"805x1024","pp_15486198_640.jpg":"503x640","pp_15486198_480.jpg":"377x480","pp_15486198_340.jpg":"267x340","pp_15486198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14226404_1280.jpg":"1280x1280","k_14226404_1024.jpg":"1024x1024","k_14226404_640.jpg":"640x640","k_14226404_480.jpg":"480x480","k_14226404_340.jpg":"340x340","k_14226404_220.jpg":"220x220","o_14226404_1280.jpg":"1280x853","o_14226404_1024.jpg":"1024x682","o_14226404_640.jpg":"640x426","o_14226404_480.jpg":"480x320","o_14226404_340.jpg":"340x226","o_14226404_220.jpg":"220x146","h_14226404_1280.jpg":"1280x854","h_14226404_1024.jpg":"1024x683","h_14226404_640.jpg":"640x427","h_14226404_480.jpg":"480x320","h_14226404_340.jpg":"340x227","h_14226404_220.jpg":"220x147","pp_14226404_1280.jpg":"1006x1280","pp_14226404_1024.jpg":"805x1024","pp_14226404_640.jpg":"503x640","pp_14226404_480.jpg":"377x480","pp_14226404_340.jpg":"267x340","pp_14226404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15372770_1280.jpg":"1280x1280","k_15372770_1024.jpg":"1024x1024","k_15372770_640.jpg":"640x640","k_15372770_480.jpg":"480x480","k_15372770_340.jpg":"340x340","k_15372770_220.jpg":"220x220","o_15372770_1280.jpg":"1280x853","o_15372770_1024.jpg":"1024x682","o_15372770_640.jpg":"640x426","o_15372770_480.jpg":"480x320","o_15372770_340.jpg":"340x226","o_15372770_220.jpg":"220x146","h_15372770_1280.jpg":"1280x854","h_15372770_1024.jpg":"1024x683","h_15372770_640.jpg":"640x427","h_15372770_480.jpg":"480x320","h_15372770_340.jpg":"340x227","h_15372770_220.jpg":"220x147","pp_15372770_1280.jpg":"1006x1280","pp_15372770_1024.jpg":"805x1024","pp_15372770_640.jpg":"503x640","pp_15372770_480.jpg":"377x480","pp_15372770_340.jpg":"267x340","pp_15372770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15363960_1280.jpg":"1280x1280","k_15363960_1024.jpg":"1024x1024","k_15363960_640.jpg":"640x640","k_15363960_480.jpg":"480x480","k_15363960_340.jpg":"340x340","k_15363960_220.jpg":"220x220","o_15363960_1280.jpg":"1280x853","o_15363960_1024.jpg":"1024x682","o_15363960_640.jpg":"640x426","o_15363960_480.jpg":"480x320","o_15363960_340.jpg":"340x226","o_15363960_220.jpg":"220x146","h_15363960_1280.jpg":"1280x854","h_15363960_1024.jpg":"1024x683","h_15363960_640.jpg":"640x427","h_15363960_480.jpg":"480x320","h_15363960_340.jpg":"340x227","h_15363960_220.jpg":"220x147","pp_15363960_1280.jpg":"1006x1280","pp_15363960_1024.jpg":"805x1024","pp_15363960_640.jpg":"503x640","pp_15363960_480.jpg":"377x480","pp_15363960_340.jpg":"267x340","pp_15363960_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_15624630_1280.jpg":"1280x1280","k_15624630_1024.jpg":"1024x1024","k_15624630_640.jpg":"640x640","k_15624630_480.jpg":"480x480","k_15624630_340.jpg":"340x340","k_15624630_220.jpg":"220x220","o_15624630_1280.jpg":"1280x720","o_15624630_1024.jpg":"1024x576","o_15624630_640.jpg":"640x360","o_15624630_480.jpg":"480x270","o_15624630_340.jpg":"340x191","o_15624630_220.jpg":"220x123","h_15624630_1280.jpg":"1280x854","h_15624630_1024.jpg":"1024x683","h_15624630_640.jpg":"640x427","h_15624630_480.jpg":"480x320","h_15624630_340.jpg":"340x227","h_15624630_220.jpg":"220x147","pp_15624630_1280.jpg":"1006x1280","pp_15624630_1024.jpg":"805x1024","pp_15624630_640.jpg":"503x640","pp_15624630_480.jpg":"377x480","pp_15624630_340.jpg":"267x340","pp_15624630_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7914421 Threads: 4 Questions: 1584727795 Slow queries: 4838272 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112143566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/s-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri-1069819 [printLink] => /vijesti/svijet/s-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri-1069819?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614284 [name] => ratovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-04 09:58:44 [main_article_id] => 0 [alias] => ratovi [link] => /tag/ratovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226013 [name] => sukobi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sukobi [link] => /tag/sukobi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627670 [name] => hibridni ratovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-09 19:40:34 [main_article_id] => 0 [alias] => hibridni-ratovi [link] => /tag/hibridni-ratovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 325960 [name] => hakeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hakeri [link] => /tag/hakeri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridna prijetnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S velikom sigurnošću možemo reći da u 2021. u Europi neće biti ozbiljnijih sukoba. No ‘botun‘ globalnog rata mogli bi pritisnuti - hakeri [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3176 [name] => Martina Mrčić Radić [username] => martina-mr-i-radi [email] => martina-mr-i-radi@sd.hr [password] => $2y$10$NyChl7Amd1UverVFojT/XOEJQh0W8PmiqWG4j/YsoBk0OV39V5CCe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/martina-mrcic-radic-3176 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1694 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/878252207cd44a0098f1b04f91f31c8f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15624628.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15624628.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15321694.jpg [title] => Nicolas Asfouri ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15622602.jpg [title] => Anatolii Stepanov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/14662186.jpg [title] => Mario Goldman ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15486198.jpg [title] => Nicolas Asfouri ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/14226404.jpg [title] => Damien Meyer ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15372770.jpg [title] => Eduardo Soteras ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15363960.jpg [title] => Eduardo Soteras ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/22/15624630.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Američki general George S. Patton, jedan od najboljih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, s notom kontroverzije, izjavio je: "Rat je najveći test čovjeka u kojem se uzdiže do visina kojima nije pristupio u bilo kojoj drugoj aktivnosti." Na toj bih liniji napravio odmak koji nisam dosad vidio u literaturi (što ne znači da ne postoji). Referirajući se na Stanleyja Kubricka i Arthura Clarkea i njihovo remek-djelo "2001: Odiseja u svemiru".

Sisavci se bore za svoj prostor, ali kada glavni lik prvog dijela knjige i filma, čovjekoliki majmun Moonwatcher (Onaj koji gleda u Mjesec) zgrabi kost, tada počinje evolucija: čovjek postaje moćniji od drugih bića. Pa da opovrgnemo Marxa: nije samo rad stvorio čovjeka, nego i tvrda kost koja postaje oružje. I lijenost, ali to je druga priča.

I sada taj naoružani čovjek počinje prisvajati teritorij koji daleko nadmašuje onaj određen mokraćom drugih sisavaca. I sve resurse na tom teritoriju, postaje moćan. Da bi postao bogat, mora razmjenjivati dobra s jednako tako moćnim ljudima i eto trgovine koja je, kažu moderna istraživanja, stvorila uvjete za nastanak jezika.

A kad nešto zaprijeti trgovini, tada se razmišlja o novim oblicima oružja koja druga strana nema kako bi se očuvao izvor bogatstva. Kotač je omogućio borbena kola, luk i strijela eliminaciju neprijatelja na sigurnoj udaljenosti... Mogli bismo tako unedogled. Rat je jednostavno neodvojivi dio ljudske evolucije.

Ali taj je rat primarno kinetički, uključuje izravni sukob, nosi velike troškove u pripremi vojske, u nestanku ljudskog potencijala i potrebi obnove.

Vrhunac kinetičkog rata bio je Drugi svjetski, kad su upotrijebljene sve vrste naoružanja, uključujući i nuklearno: 55 milijuna mrtvih, razoreni cijeli kontinenti, trošak kakav se nije mogao pojmiti, uz prijetnju da Sovjetski Savez zavlada Euroazijom, gravitacijskom točkom globalne moći.

Pobjeda razuma

Razum je ipak pobijedio pa su i u Washingtonu i u Moskvi shvatili da tradicionalni oblik rata između njih vodi do međusobnog uništenja. Stoga se refokusiraju na posredne ratove na globalnim točkama koje ne predstavljaju opasnost za prerastanje u veći sukob (zato se Slobodan Milošević nije usudio ni taknuti Makedoniju). Takvi su danas, primjerice, ratovi u Siriji i Libiji. I Jemenu.

Ti sukobi počnu, a zatim žive svoje odvojene živote, koji živote ljudi koji imaju nesreću ondje živjeti pretvaraju u pakao na zemlji. No, Aresu (Marsu) to ne znači ništa, samo neka se ratuje (grčki mit kaže da je često znao mijenjati strane kojima pomaže kako bi rat što dulje trajao; zato su Grci osmislili Niku, koja postaje atribut boginje Atene kao zaštitnice pravednog rata koji vodi pobjedi).

I zato kad je riječ o 2021. godini, možemo s velikom sigurnošću reći da u Europi neće biti ratova. Ni na zapadnom Balkanu, jer je previše NATO članica u susjedstvu, ni na Crnom moru.

Rusija nije dovoljno ekonomski snažna i za što više od čuvanja zamrznutih sukoba u Ukrajini, Moldovi i Gruziji. Ali će zato stalno privlačiti Tursku na svoju stranu kako bi izazivala tenzije u NATO-u i s vremena na vrijeme poslati neki zrakoplov da uđe u zračni prostor baltičkih država ili podmornice u akvatorij Švedske. Kako bi NATO ostao fokusiran na svoj istočni bok. Da se ne počne petljati po Siriji i Srednjoj Aziji.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden nastojat će s Iranom postići zajednički jezik, što je i želja većeg dijela autokrata u Teheranu. Problem bi mogao biti Irak i prosvjedi koji bi ga mogli zapaliti, što bi se moglo pretvoriti u ozbiljan globalni problem. Jer Irak je ključna zemlja Bliskog istoka. Za razliku od Sirije, u kojoj će se rat niskog intenziteta nastaviti tko zna do kada, ali bez utjecaja na regiju. Zato se nikome i ne žuri zaustaviti ga. A ista je situacija i u Libiji.

U Africi se već ratuje u Etiopiji i taj bi rat mogao imati regionalne implikacije jer je u međuvremenu Somalija, koja graniči s Etiopijom, prekinula diplomatske odnose s Kenijom. Na tom prostoru djeluje moćna teroristička skupina Al-Shabab, a na jugu, u Tanzaniji i Mozambiku, sve snažnije je zlodjelima prisutna teroristička skupina Islamska država.

---

image
Eduardo Soteras
---

No, i taj sukob ostaje u najgorem slučaju regionalni. Jer u Džibutiju svoje baze imaju SAD i Kina, što znači da je prolaz kroz tjesnac Bab el-Mandeb prema Suezu siguran. Problem bi mogla postati Zapadna Sahara jer je američki predsjednik Donald Trump u svojoj neukosti pristao na zahtjev Maroka da mu se jamči suverenitet nad tim dijelom pustinje – bogatim rudama – u zamjenu za diplomatske odnose s Izraelom.

Front Polisario, koji zastupa interese lokalnog Sahrawi stanovništva, najavio je da će se tome oduprijeti. Vojno. I gotovo sigurno može računati na podršku Alžira. A sukob u Zapadnoj Sahari mogao bi djelovati kao brizantni eksploziv na prostor Sahela, gdje harače Islamska država, Al-Qa'ida i niz drugih organizacija koje ne vole uređen sustav. Što bi moglo postati problem za Europu ako izazove novi val migracija.

'Mirotvorna sila'

Narodna Republika Kina vjerojatno će se suzdržati od ozbiljnijih provokacija u Južnom kineskom moru i oko Republike Kine na Tajvanu jer joj je cilj vratiti dijalog u odnose sa SAD-om. Ali će vjerojatno nastaviti pritisak na Indiju na Himalaji jer očekuje da premijer Narendra Modi neće reagirati zaokupljen brojnim unutarnjim krizama. No, mogli bi se preračunati jer je populistima rat uvijek dobar izgovor za mobilizaciju i gušenje unutarnjih prosvjeda. Tako da ovdje imamo moguću ozbiljnu krizu.

Američki su zastupnici neposredno prije Božića odobrili 1,9 milijardi dolara kako bi se zamijenila telekomunikacijska oprema nabavljena iz kineskih tvrtki Huawei i ZTE, prenosi Reuters. Federalno povjerenstvo za komunikacije u lipnju je službeno imenovalo Huawei i ZTE Corp – prijetnjama.

Kad bi se razmatralo samo gore navedeno, moglo bi se doći do zaključka da globalni moćnici djeluju kao EU, mekom silom, mirotvorno, bez želje za dominacijom i nanošenjem štete protivnicima. I da se svi problemi rješavaju političkim putem. Jer između njih nema kinetičkog rata. A istina je sasvim drukčija i dio se nje dade dobro iščitati iz Reutersove vijesti.

Karl von Clausewitz je rekao da je "rat nastavak politike drugim sredstvima". I bio je apsolutno u pravu. Samo što i dalje vlada opće uvjerenje da su ta "druga sredstva" tenkovi, topovi, projektili, borbeni zrakoplovi i brodovi.

---

image
Mario Goldman
---

Vratimo se temeljnoj tezi, kinetički rat je skup, izaziva razaranja, brojne žrtve. Svoju je evolucijsku prilagodbu završio uvođenjem nuklearnog oružja u arsenale i time je za najmoćnije završio njegov razvoj.

No, politiku i dalje treba voditi drugim sredstvima i rat je evoluirao. Tjedan prije Božića u SAD-u je otkriven najopsežniji kibernetički napad u dosadašnjoj povijesti. Hakeri su upali u sustave State Departmenta, Pentagona, Ministarstva financija, Domovinske sigurnosti, dobili su pristup američkim nuklearnim postrojenjima. I što će onda drugoj strani nuklearno oružje ako može spriječiti da protivnik svoje aktivira?

Američka administracija, osim predsjednika Donalda Trumpa koji već djeluje potpuno izdvojeno od realnosti (podsjeća tako na Franju Tuđmana u zadnjoj godini na vlasti, ali to je bila posljedica progresije bolesti; kod Trumpa je stanje stalno, ignorantski narcizam), jasno je uperila prstom prema Rusiji. Koja je to zanijekala, ali se slatko smije ako i nije iza tog udara. Koji je opasniji od bilo kojeg konvencionalnog napada.

Ne izaziva reakciju javnosti kao teroristički napad na New York i Washington 11. rujna 2001. godine, ali je razorniji. I bez žrtava, osim informacija. Koje su već postale "nafta 21. stoljeća" (ovu frazu koristim samo zato što je uvriježeno da se ratovalo zbog nafte, s čime se ne slažem u potpunosti; bilo je više ratova zbog vode nego zbog nafte, kinetičkih dosad), najvrednija imovina koja protivnika činiji slabijim. Ron Klain, imenovani predstojnik ureda izabranog predsjednika Joea Bidena, poručio je kako će odgovor na taj napad ići "dalje od sankcija".

NATO je na samitu u Varšavi 2016. godine kibernetički prostor definirao "područjem djelovanja" uz kopno, more i zrak. A tri godine kasnije dodan je i svemirski prostor. Dakle, kad razmišljamo o prijetnjama i sukobima koji mogu izbiti iduće godine, primarno bismo se morali posvetiti ne više tako novim oblicima vojnog, ratnog djelovanja.

Prema Varšavskom institutu, prvi je kibernetički napad izvela ruska obavještajna agencija KGB 1986. godine (kad je Vladimir Putin bio časnik te službe u Dresdenu). Operacija je imala kodni naziv "Kukavičje jaje", a KGB se uspio probiti u Nacionalni laboratorij u Berkeleyju u kojem se obavljaju znanstvena istraživanja za Ministarstvo energetike.

A 2007. godine, nakon što je Estonija odlučila ukloniti spomenik sovjetskom vojniku osloboditelju, uslijedio je niz kibernetičkih napada koji je blokirao cijelu državu. Zato je u toj zemlji NATO-ov kibernetički centar. Jedan je američki senator za nedavno otkriveni vjerojatni ruski hakerski napad na SAD rekao da je riječ o "objavi rata". Kibernetičkog.

A njih će biti i 2021. godine. Preciznije, oni ne prestaju. Ni jedna zemlja i ni jedna infrastruktura nije pošteđena jer se kibernetički rat izjednačio s kinetičkim u tome što više nema linije bojišnice. Na udaru su vojne, političke i civilne instalacije; tako je, primjerice, bila napadnuta Ina. U 2020. godini imali smo i prvu žrtvu kibernetičkog napada: zbog nesposobnosti programera, kao kolateralna žrtva hakirana je bolnica u Düsseldorfu, koja nije mogla pružiti potrebni hitni zahvat jednoj ženi koja je upućena u drugu bolnicu, ali je na putu umrla.

---

image
Nicolas Asfouri
---

Dodatni je problem sve veća uporaba umjetne inteligencije, koja predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov. Ugledni američki Wilson Center u prosincu je objavio studiju o "ograničenjima, mogućnostima i rizicima umjetne inteligencije". Zamislimo sljedeću situaciju: sve je veći broj financijskih tvrtki koje se u svom poslovanju služe algoritmima, umjetnom inteligencijom koja im olakšava odluke o ulaganju. Kontrola nad tim sustavima mogla bi srušiti Wall Street ili burzu u Šangaju.

Tehnološki je napredak stvarna blagodat, ali, kao i sve na svijetu, ima i svoju tamnu stranu, mogućnost zloupotrebe. Albert Einstein je rekao da ne može predvidjeti kojim će se oružjem voditi treći svjetski rat, ali zna za četvrti: štapovima i kamenjem. I njegova bi se procjena, kao i u nizu u njegovo doba nedokazanih teza u fizici, mogla pokazati točnom. Samo što je sve izglednije da krah svijeta neće izazvati nuklearno oružje prema kojem je Einstein ispravno gajio golemi strah. Kibernetički rat može doslovno razbucati svijet kakav poznajemo. I onda ćemo se vratiti u doba Moonwatchera. Štap i kamen.

Hibridni ratovi

Ne želim zanemariti hibridne ratove koji podrazumijevaju kombinaciju svih vrsta ratovanja snažno se oslanjajući na dezinformacije kao mehanizam stvaranja nesigurnosti u redovima protivnika. Iako postoje već tisućljećima (što je drugo grčka varka pod Trojom s Odisejevim konjem), ruski napad na Ukrajinu 2014. godine smatra se uvođenjem tog rata na velika vrata u globalnu strategiju.

Fiona Hill jedna je od najboljih poznavateljica ruske politike na Zapadu. Za The New York Times je u prosincu rekla: "Rusija je iz klasične, konvencionalne nuklearne sile prešla u suptilnu hibridnu prijetnju." Digresija: znam da će biti čitatelja koji će se pitati zašto stalno govorim o Rusiji kao o prijetnji. Želio bih ih podsjetiti da je Hrvatska članica NATO-a koji smatra Rusiju, a sve više i Kinu, prijetnjama našoj sigurnosti.

I to ne samo na razini opasnosti od izbijanja kinetičkog ili kibernetičkog, hibridnog rata, nego, kad je Peking u pitanju, riječ je primarno o prijetnji načinu našeg života. Kineski autokratski predsjednik Xi Jinping želi "međunarodne odnose s kineskim karakteristikama". Čitaj: pod kineskom kontrolom. Bez standarda koje uživa Zapad, pravila, propisa, regulativa, zakona. Jer, Kina se više fokusira na vladavinu preko zakona (kad se zakon prilagođava potrebama Partije) nego na vladavinu zakona.

---

image
---

I zato silno želi izbjeći trgovačke ratove koji gotovo da su izbili tijekom prvog vala pandemije. Pitanje kontrole opskrbnih lanaca, proizvodnih sustava, nužnih rezervi iskočilo je u prvi plan. Iran je osjetio što je izloženost američkim financijskim sankcijama jer je dolar i dalje vodeće svjetsko platežno sredstvo; Sjeverna Koreja nikako da se oporavi od tog udarca. Zato je važna vijest o Huaweiju, kao i objava indeksa financijskih tržišta MSCI, da će s popisa izbaciti sedam kineskih tvrtki koje je SAD stavio na crnu listu zbog veza s vojskom. Peking bjesni.

I da zaključim sa svemirom. SAD je već formirao svemirske snage, a ovih smo dana doznali i da će se zvati "guardians", čuvari (s jasnom referencijom na film "Guardians of the Galaxy", Čuvari galaksije). Digresija: kad je u kina došao sad već antologijski film "Top Gun", američki su se piloti počeli žaliti da nemaju tako dobre kožne jakne kao Tom Cruise. I Pentagon im ih je nabavio. Navodno su neki tražili i da im se omoguće podučavateljice poput Kelly McGillis, ali tu ni Pentagon nije mogao pomoći.

Ali i tu bi umjetna inteligencija mogla pomoći, sjetimo se samo Blade Runnera, onog prvog s Harrisonom Fordom. I one prekrasne ginaikoide.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nicolas Asfouri Anatolii Stepanov Mario Goldman Nicolas Asfouri Damien Meyer Eduardo Soteras Eduardo Soteras


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/s-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri-1069819 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bbfd52b96e366baf1c62a7eb67e3b0619d343f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+velikom+sigurno%C5%A1%C4%87u+mo%C5%BEemo+re%C4%87i+da+u+2021.+u+Europi+ne%C4%87e+biti+ozbiljnijih+sukoba.+No+%E2%80%98botun%E2%80%98+globalnog+rata+mogli+bi+pritisnuti+-+hakeri&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fs-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri-1069819 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fs-velikom-sigurnoscu-mozemo-reci-da-u-2021-u-europi-nece-biti-ozbiljnijih-sukoba-no-botun-globalnog-rata-mogli-bi-pritisnuti-hakeri-1069819 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridna prijetnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Svijethibridna prijetnja

S velikom sigurnošću možemo reći da u 2021. u Europi neće biti ozbiljnijih sukoba. No ‘botun‘ globalnog rata mogli bi pritisnuti - hakeri

Piše Željko Trkanjec
9. siječnja 2021. - 19:39

Američki general George S. Patton, jedan od najboljih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, s notom kontroverzije, izjavio je: "Rat je najveći test čovjeka u kojem se uzdiže do visina kojima nije pristupio u bilo kojoj drugoj aktivnosti." Na toj bih liniji napravio odmak koji nisam dosad vidio u literaturi (što ne znači da ne postoji). Referirajući se na Stanleyja Kubricka i Arthura Clarkea i njihovo remek-djelo "2001: Odiseja u svemiru".

Sisavci se bore za svoj prostor, ali kada glavni lik prvog dijela knjige i filma, čovjekoliki majmun Moonwatcher (Onaj koji gleda u Mjesec) zgrabi kost, tada počinje evolucija: čovjek postaje moćniji od drugih bića. Pa da opovrgnemo Marxa: nije samo rad stvorio čovjeka, nego i tvrda kost koja postaje oružje. I lijenost, ali to je druga priča....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:42