StoryEditorOCM
Svijetteški incident

Ruski Iljušin-76 pao u blizini granice s Ukrajinom; Kremlj: ‘Srušili ste avion sa zarobljenim Ukrajincima!‘

Piše vijesti sd
24. siječnja 2024. - 10:57

NOVIJE:

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za incident, ali nije htio on njemu govoriti.

Nije poznato zašto je zrakoplov pao.

Međutim, BBC piše da iz Ukrajine izlaze izvještaji da su ukrajinske snage srušile zrakoplov.

Novinski portal Ukrajinska pravda isprve je ustvrdio da mu je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je zrakoplov prevozio rakete za ruski sustav za protuzračnu obranu S-300 te da ga je ukrajinska vojska srušila. Stožer nije spomenuo ukrajinske ratne zarobljenike.

Ukrajinska je pravda oko podneva povukla tvrdnju da je ukrajinska vojska srušila zrakoplov. Dodala je da njezini izvori "nisu sugerirali" da je Ukrajina upletena u pad zrakoplova.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije reklo je da je Ukrajina srušila Ijušin-76 te taj čin nazvala "barbarskim". Svoje tvrdnje, međutim, Ministarstvo nije poduprlo dokazima.

Jedan je ruski parlamentarac rekao da je Ukrajina zrakoplov srušila ili američki ili njemačkim raketama.

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i umirovljeni general, tvrdi da je vojni transportni zrakoplov oboren s tri projektila tipova koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters. Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile Patriot ili IRIS-T.

Zrakoplov Iljušin-76 koristi se za prijevod vojnika, robe, vojne opreme i oružja. Posada zrakoplova najčešće broji pet ljudi, a u njega stane do 90 putnika.


RANIJE:
Ruski transportni zrakoplov Iljušin-76 srušio se u srijedu u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom. Prema prvim neslužbenim izvještajima s lica mjesta, najmanje 65 osoba poginulo je u padu zrakoplova. The Associated Press navodi da je moguće da su u zrakoplovu bili zarobljeni ukrajinski vojnici, šest članova posade i tri osobe koje su ih pratile.

Ukrajinska pravda pak prenosi kako je prema vojnim izvorima zrakoplov nosio projektile S-300. Također su bili objavili da su ruski Il-76 srušile ukrajinske snage. Naknadno su objavili ispravak u kojem se navodi da izvori iz ukrajinskog Glavnog stožera Oružanih snaga nisu sugerirali da je Ukrajina involvirana u pad aviona na ruskom teritoriju. 

Zrakoplov Iljušin-76 koristi se za prijevod vojnika, robe, vojne opreme i oružja. Posada zrakoplova najčešće broji pet ljudi, a u njega stane do 90 putnika.

The Guardian navodi da je guverner Belgorodske oblasti rekao da su hitne službe i spasioci stigli na lice mjesta.

Belgorodska je oblast unazad nekoliko mjeseci bila poprište nekoliko napada koje su izveli Ukrajinci. U raketnom napadu koji se dogodio u prosincu 2023. godine u toj oblasti poginulo je 25 osoba.

Moskva: U avionu bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je pad transportnog aviona, te navelo da se u njemu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koje su prebacivali u Belgorodsku oblast kako bi bili razmijenjeni.

Na lice mjesta odmah su, priopćilo je rusko ministarstvo, izašli istražitelji kako bi utvrdili razlog pada aviona. U avioni je, objavilo je rusko ministarstvo, bilo i šest članova posade te još tri osobe. 

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i umirovljeni general, rekao je da su vojni transportni zrakoplov koji se danas srušio na jugu Rusije oboren s tri rakete koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters.

Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile tipa Patriot ili IRIS-T.

Analitičar: Srušeni ruski zrakoplov obično je pouzdan

Il-76 je "standardni transportni zrakoplov" i tipično "prilično pouzdan", rekao je obrambeno-sigurnosni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke.

Clarke podsjeća da su se Ukrajinci ranije pohvalili rušenjem aviona tipa Il-76. Podsjetimo, zasad nema potvrde o ukrajinskoj umiješanosti u današnji pad ruskog transportnog aviona.

"Ako su u rušenje stvarno bile uključene rakete, to bi ukazivalo na nekakav uzorak", rekao je Clarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:29