StoryEditorOCM
SvijetZVECKANJE ORUŽJEM

Rusija pokrenula masovnu proizvodnju iznimno opasnih ‘klizećih bombi‘ od 3 tone: ‘Mogu razoriti bilo koji europski grad‘

Piše vijesti sd
21. ožujka 2024. - 19:42
Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je obaviješten da je masovna proizvodnja i nekih drugih bombi – FAB-500 i FAB-1500 – također povećana, izvijestio je ruski Sputnik, a objavljena je i snimka Šojgua u pogonu za proizvodnju takvih bombiScreenshot: Rusko ministarstvo obrane

Rusija je započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva koje planira koristiti u Ukrajini, priopćilo je danas njezino ministarstvo obrane i dodalo da je proizvodnja zračnih bombi FAB-3000 počela u veljači.

Sergej Šojgu, ministar obrane, također je obaviješten da je masovna proizvodnja nekoliko drugih bombi – FAB-500 i FAB-1500 – također povećana, izvijestio je ruski Sputnik, a objavljena je i snimka Šojgua u pogonu za proizvodnju takvih bombi, prenosi Index.

FAB-3000 teži 3000 kg, to je zračna bomba opće namjene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa. Ruski vojni blogeri ranije ovog mjeseca objavili su videozapise tzv. klizećih bombi FAB-1500, koje su teške 1500 kg te uništavaju višekatnice u gradovima pod kontrolom Ukrajine u blizini prve linije u Donbasu.

Tzv. klizeće bombe od 3000 kilograma eksploziva iznimno su opasno oružje, a lakše verzije takvih bombi već su promijenile situaciju na bojišnici u korist Rusije.

"Dok je Zapad zauzet govorenjem Putinu što sve neće napraviti, Rusija je upravo krenula u masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3000 kilograma koje mogu razoriti bili koji europski grad. Zapadni svijet naprosto nema pojma što se događa", objavio je Jay in Kyiv, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija već neko vrijeme u Ukrajini koristi više verzija moćne zračne bombe, koja je desetkovala ukrajinsku obranu i narušila ravnotežu na prvim crtama bojišnice. To je učinjeno pretvaranjem jednostavnog oružja iz sovjetske ere u klizeću bombu koja može napraviti krater širok 15 metara.

Kakva je to bomba?

Bomba se zove FAB-1500, oružje je od 1.5 tona, a gotovo polovicu bombe čini eksploziv. Ispušta se iz borbenih zrakoplova s udaljenosti od 60-70 kilometara, izvan dometa većine ukrajinskih protuzračnih oružja. FAB-1500 još je jedan primjer kako Rusija vodi rat u Ukrajini - golemim razaranjima prije nego što pokuša zauzeti teritorij, piše CNN.

Nedavne snimke s fronta u Donjeckoj regiji ilustriraju ogromnu snagu ovih bombi koje su pogađale termoelektrane, tvornice i nebodere - mjesta s kojih Ukrajinci koordiniraju svoju obranu.

FAB-1500 usmjerava se prema svojoj meti pomoću sustava za navođenje i preklopnih krila koja mu omogućuju da klizi prema njoj. Joseph Trevithick, koji je pisao o razvoju bombe za TheWarZone, kaže da ovo oružje "nudi novu i daleko destruktivniju opciju izdvojenog udara za mnoge ruske taktičke zrakoplove, ali i pomaže pilotima da ostanu dalje od neprijateljske obrane".

Jedan vojnik iz ukrajinske 46. samostalne zračno-mobilne brigade iz grada Krasnohorivke nedavno je rekao za CNN: "Ranije smo bili granatirani samo topništvom. Sada su Rusi počeli napadati grad agresivnije i koristiti sredstva poput FAB-1500. Zašto to koriste? Zato što nanosi vrlo ozbiljnu štetu. Ako preživiš, sigurno ćeš zadobiti kontuzije. To stavlja velik pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati iako su se dosad više-manje navikli na FAB-500. FAB-1500 je pakao."

image

Proizvodnja zračnih bombi FAB-3000 počela u veljači

Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

Rusi, dakle, imaju silovitu vatrenu moć kojom mogu djelovati na fiksnu obranu povećavajući ukrajinske žrtve, ali još uvijek nedovoljno da iz temelja promijene bojišnicu - prenosi Index.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:25