StoryEditorOCM
SvijetMisteriozna smrt

Radio je za njih 32 godine, a onda otkrio prljave tajne o poslovanju jake tvrtke. Sada su ga našli mrtvog....

Piše JL
12. ožujka 2024. - 06:43

Bivši zaposlenik Boeinga poznat po izazivanju zabrinutosti oko proizvodnih standarda tvrtke pronađen je mrtav u SAD-u. John Barnett radio je za Boeing 32 godine, do umirovljenja 2017.

U danima prije smrti svjedočio je tužbi zviždača protiv tvrtke, piše BBC,  prenosi Jutarnji list. Boeing je objavio da je tužan zbog smrti gospodina Barnetta. Mrtvozornik okruga Charleston potvrdio je njegovu smrt za BBC u ponedjeljak. Rečeno je da je 62-godišnjak preminuo od "samoranjavanja" 9. ožujka i da policija provodi istragu.

Bivši zaposlenik Boeinga poznat po izazivanju zabrinutosti oko proizvodnih standarda tvrtke pronađen je mrtav u SAD-u. John Barnett radio je za Boeing 32 godine, do umirovljenja 2017.

U danima prije smrti svjedočio je tužbi zviždača protiv tvrtke, piše BBC. Boeing je objavio da je tužan zbog smrti gospodina Barnetta. Mrtvozornik okruga Charleston potvrdio je njegovu smrt za BBC u ponedjeljak. Rečeno je da je 62-godišnjak preminuo od "samoranjavanja" 9. ožujka i da policija provodi istragu.

Kasnije je za BBC rekao da radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz tvornicu, pa su neispravne komponente upotrijebljene. Rekao je da su u nekim slučajevima dijelovi koji su bili ispod standarda čak uklonjeni iz kontejnera za otpad i postavljeni na avione koji su se izrađivali, kako bi se spriječila kašnjenja na proizvodnoj liniji.

Također je tvrdio da su testovi na sustavima kisika za hitne slučajeve koji bi trebali biti ugrađeni u model 787 pokazali stopu kvarova od 25%, što znači da se jedan od četiri mogao ne aktivirati u stvarno hitnom slučaju. Barnett je rekao da je upozorio nadležne na svoju zabrinutost, ali ništa nije poduzeto.

Boeing je demantirao te tvrdnje. Međutim, revizija američkog regulatora, Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA), iz 2017. potvrdila je neke od Barnettovih tvrdnji. Utvrđeno je da je lokacija najmanje 53 "nesukladna" dijela u tvornici nepoznata te da se smatraju izgubljenima. Boeingu je naređeno da poduzme korektivne mjere.

Što se tiče boca s kisikom, tvrtka je rekla da je 2017. "identificirala neke boce s kisikom primljene od dobavljača koje nisu ispravno funkcionirale". No zanijekala je da je bilo koja od njih doista bila ugrađena u avione. Nakon umirovljenja Barnett je pokrenuo dugotrajni pravni postupak protiv tvrtke.

Optužio ju je za ocrnjivanje njegovog karaktera i kočenje njegove karijere zbog problema koje je istaknuo - te optužbe je Boeing odbacio. U vrijeme svoje smrti, Barnett je bio u Charlestonu na pravnim razgovorima povezanim s tim slučajem. Prošlog je tjedna dao službenu izjavu u kojoj su ga ispitivali Boeingovi odvjetnici, prije nego što ga je unakrsno ispitao vlastiti odvjetnik.

image

John Barnett

Breaking911/X

U subotu je trebao biti podvrgnut dodatnom ispitivanju. Kad se nije pojavio, raspitivali su se u njegovom hotelu. Nakon toga je pronađen mrtav u svom kamionu na hotelskom parkiralištu. Govoreći za BBC, njegov odvjetnik opisao je njegovu smrt kao "tragičnu".

Boeing je u priopćenju rekao: "Ožalošćeni smo zbog smrti gospodina Barnetta i naše su misli s njegovom obitelji i prijateljima." Njegova smrt dolazi u trenutku kada su proizvodni standardi u Boeingu i njegovom ključnom dobavljaču Spirit Aerosystemsu pod intenzivnim nadzorom.

Ovo je uslijedilo nakon incidenta početkom siječnja kada su vrata za izlaz u nuždi odletjela s potpuno novog Boeinga 737 Max nedugo nakon polijetanja iz međunarodne zračne luke Portland. Preliminarno izvješće američkog Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu sugeriralo je da četiri ključna vijka, dizajnirana da čvrsto drže vrata na mjestu, nisu bila postavljena.

Prošli tjedan FAA je rekla da je šestotjedna revizija tvrtke otkrila "više slučajeva u kojima kompanija navodno nije ispunila zahtjeve kontrole kvalitete proizvodnje", piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:15