StoryEditorOCM
Svijetna dogovor

Putin po prvi put nakon invazije putuje u zemlju članicu NATO-a: evo zašto neće biti uhićen, razlog je banalan

Piše Vijesti SD
1. veljače 2024. - 11:02

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Tursku 12. veljače kako bi se sastao s kolegom Tayyipom Erdoganom, rekao je turski dužnosnik Reutersu u srijedu, što će biti prvo putovanje ruskog čelnika u NATO saveznika od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Putinov opseg putovanja u inozemstvo ograničen je od ožujka prošle godine kada je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što je ratni zločin. Moskva je odbacila optužbe i nazvala potez nečuvenim, ali je rekla da je u svakom slučaju pravno ništavan jer Rusija nije članica ICC-a.

Turska također nije dio Rimskog statuta ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha da će biti uhićen prema nalogu.

Turska, koja dijeli morsku granicu s Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, nastoji održati dobre veze s obje nacije. Pružila je vojnu potporu Kijevu i izrazila podršku njezinom teritorijalnom integritetu, ali se također protivi sankcijama Rusiji.

Erdogan: ‘Alternative nisu rješenje‘

Ankara je nastojala uvjeriti Rusiju da se vrati Inicijativi za žito Crnog mora, u kojoj su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska kako bi se osigurao zaštićeni izvoz iz ukrajinskih luka, nakon što se Moskva povukla u srpnju prošle godine nakon godinu dana provedbe.

Erdogan je rekao da alternative sporazumu ne mogu pružiti trajno rješenje. Dok je Kijev rekao da su u tijeku razgovori o oživljavanju sporazuma, Moskva je rekla da nije zainteresirana za njegovo ponovno uspostavljanje.

Ranije u srijedu Turska i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se turskim građevinskim tvrtkama omogućuje sudjelovanje u obnovi ukrajinske infrastrukture oštećene u ratu s Rusijom.

Turska ima bliske gospodarske veze s Rusijom, posebice u turizmu, opskrbi plinom, žitaricama i drugoj poljoprivrednoj trgovini, što zapadne zemlje čini nelagodnim. Međutim, njih su se dvojica također svađali oko sukoba u Siriji i Libiji, gdje podupiru suprotstavljene strane, kao i oko napetosti između Azerbajdžana i Armenije na južnom Kavkazu.

Odvojeno, Erdogan će otputovati u Egipat 14. veljače, rekao je turski dužnosnik, nakon što su dvije zemlje unaprijedile svoje diplomatske odnose imenovanjem veleposlanika prošle godine nakon desetljeća napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:15