StoryEditorOCM
SvijetPOGORŠANO ZDRAVLJE

Putin je već imenovao svog nasljednika? Šire se glasine: Na samrti je, ali postoji veliki problem oko njegovih dvojnika

Piše T.L./JL
14. listopada 2023. - 20:11

Tajanstvenost koja okružuje Vladimira Putina pokrenula je brojne dezinformacije o stanju njegova zdravlja, kao i o njegovim dvojnicima koji su navodno angažirani kako bi ga zaštitili.

Navodno mu se zdravlje u posljednje vrijeme znatno pogoršalo, a ovaj tjedan opet kruže tvrdnje da je Putin na samrti te da koristi dvojnike kako bi prikrio svoju bolest, piše Jutarnji.hr.

Na nekoliko uglednih internetskih stranica su se pojavili naslovi u kojima piše da je Putinov liječnik predvidio njegovu neizbježnu smrt zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Telegram kanal ‘General SVR‘ objavio je više priča o Putinovom zdravlju i njegovoj vlasti, a te su tvrdnje često pripisivali anonimnim izvorima bez provjerenih informacija.

- Postoji mišljenje da bi neko vrijeme bilo moguće koristiti dvojnika za Putina nakon smrti pravog Putina ili njegovog svrgavanja s vlasti. Gotovo svi zainteresirani su se spremni okupiti oko dvojnika kojeg se može kontrolirati - jedini je problem tko će kontrolirati dvojnika. Za to je potrebno međusobno povjerenje koje ne postoji, objavio je kanal General SVR, prenosi Newsweek.

Tvrdi se i da je Putinov uži krug pokušao stvoriti konsenzus oko ideje nastavka Putinovog režima i nakon Putina, spekulirajući o tome da se tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev priprema za mjesto čelnika.

U kasnijoj objavi na kanalu General SVR kaže se da je Putinova želja da njegovu dužnost preuzme premijer Mihail Mišustin, no Patruševa favoriziraju drugi ruski visoki dužnosnici.

Brojna nagađanja o Putinovom zdravlju do sada su se temeljila na video snimkama na kojima se vidi kako on nespretno sjedi ili se kreće, što su neki pripisali nizu bolesti kao što su rak ili Parkinsonova bolest.

Neke od glasina su osnažene i drugim, pouzdanijim izvorima. Trojica čelnika obavještajnih službi su u srpnju prošle godine za Newsweek rekli da je Putin bio podvrgnut liječenju u travnju 2022. te da je bolovao od raka u uznapredovalom stadiju.

Iste je godine The Moscow Times citirao izvješće u kojem se navodi da su Putina pratili liječnici, uključujući i kirurga zbog raka štitnjače, na putovanjima u njegovu rezidenciju u Sočiju od 2016. do 2019. godine, te da je možda imao operaciju u studenom 2016. godine.

Međutim, nedavno izvješće o tome da je Putin na pragu smrti, kao i planovi o njegovom nasljedniku, nisu potkrepljeni drugim izvorima te su objavljeni bez provjerljivih dokaza.

Iako je malo vjerojatno da bi Kremlj dobrovoljno ponudio informacije o Putinovom zdravlju da je ono loše, nedostatak dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje SVR-a, govori da bi tu priču ipak trebalo gledati uz skepticizam, piše Jutarnji.hr.

Telegram kanal General SVR podijelio je još nedokazanih tvrdnji, poput one da je Putin prošle godine pao niz stepenice i uneredio se, da je bio meta pokušaja ubojstva u Moskvi i da je u prosincu trebao biti podvrgnut operaciji debelog crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:39