stdClass Object ( [id] => 1108829 [title] => Pucnjava koja je zapalila svijet: Sarajevski atentat krije tajnu (su)odgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat. Je li Crna ruka djelovala bez ikakvog znanja Beograda? [alias] => pucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na današnji dan, 28. lipnja 1914., nešto malo iza 10.30 ujutro, austrougarska policija je u Sarajevu otela pištolj mladiću koji se namjeravao ubiti. Policajci su mladića uhitili i vukli ulicom prema zgradi Okružnog suda, dok su ga bijesni prolaznici tukli.

Kada je doveden pred istražnog suca, mladić je imao krvavu glavu i bio je sav ispovraćan jer je popio dozu ishlapjelog cijanida kojim je pokušao izvršiti samoubojstvo. Zato ga je prije saslušanja trebalo oprati i previti mu rane.

Ime ovog mladića je bilo Gavrilo Princip. On je trenutak prije uhićenja ušao u svjetsku povijest jer je austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda ubio prostrijelivši ga kroz vratnu arteriju, a njegovu suprugu Sofiju kroz trbušnu aortu.

Revolver kojim je izvršio ova sudbonosna ubojstva donio je iz Beograda, odakle se već dugo krijumčarilo oružje.

To krijumčarenje razotkriva povjerljivi dopis ministra unutrašnjih poslova Srbije, poslano trinaest dana prije Sarajevskog atentata, koje je upozoravalo premijera Nikolu Pašića kako se, nedaleko od gradića Loznice u Srbiji, preko Drine krijumčari oružje u Bosnu i Hercegovinu. No, ovo je upozorenje bilo suvišno jer je premijer Pašić točno znao što se događa. Znao je da se već godinama oružje iz Srbije krijumčari prema zapadu, u austrougarsku Bosnu i Hercegovinu i prema jugu u osmansku Makedoniju.

Štoviše, beogradska vlada je od 1905. godine osim oružja krijumčarila i četničke gerilce pa su na premijerov radni stol redovito stizala izvješća o njihovoj djelatnosti, a posebno djelatnosti četničkog instruktora Vojina Tankosića koji je bio suorganizator Sarajevskog atentata.

'Narodna odbrana'

Uz to, beogradska vlada je šest godina prije, pod okriljem svoje tajne organizacije "Narodna odbrana", u Bosni i Hercegovini organizirala obavještajnu i revolucionarno-terorističku mrežu koju su austrougarske vlasti dijelom raskrinkale.

O tome najbolje svjedoči povjerljivo izvješće srbijanskog poslanika u Beču Jovana M. Jovanovića koji je u siječnju 1913. godine upozorio premijera Pašića da su austrougarske vlasti u Mostaru uhitile vođu gimnastičkog udruženja "Srpski sokol" kod kojega su pronašli povjerljive šifre i spisak povjerenika "Narodne odbrane".

Uz to, austrougarske vlasti su u Savi pokraj Brčkog pronašli kufer pun ručnih bombi iz srbijanskog vojnog skladišta u Kragujevcu, s potpisom časnika koji je bombe izdao.

---

image
Sarajevski atentat pokazao se kao uvod u svjetski ratni požar
AFP
---

To, kao i činjenica da su austrougarske vlasti kod nekih uhićenih Srba srednjoškolaca pronašle upute za rukovanje bombama, svjedoči da je u Bosni i Hercegovini djelovala razgranata obavještajna i revolucionarno-teroristička mreža. Ova mreža je bila najbolje ispletena na području sjeverozapadne Bosne, između Drine i Tuzle. Zato su Gavrilo Princip i dvojica njegovih suradnika krajem svibnja i početkom lipnja 1914. upravo ovuda, skupa s revolverima i bombama, prokrijumčareni iz Beograda u Sarajevo.

Kad se zna sve ovo, ne treba čuditi što se već više od stotinu godina vodi ozbiljna rasprava o suodgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat. U moru vrlo ozbiljne literature čije bi nabrajanje zauzelo nekoliko stranica Slobodne Dalmacije, i danas je vrlo aktualna analiza koju je još 1930. iznio globalno poznati američki povjesničar Harry Barnes.

"Sigurno je da su srpski zavjerenici planirali ubojstvo nadvojvode Franje Ferdinanda učiniti sredstvom strmoglavljivanja Europe u rat, dok su austrijski vojni i civilni dužnosnici bili odlučni isto djelo upotrijebiti za dugo odgađano kažnjavanje Srbije. Pitanje je samo koji je od ovih planova bio nečasniji i opasniji."

Iza ovih Barnesovih riječi je balkanska imperijalna računica službenog Beograda koji je "bacao oko" na široko područje od današnje Austrije do današnje Grčke i Albanije, ciljajući na asimilaciju južnih Slavena i Albanaca.

---

image
Gavrilo Princip
AFP
---

Najbrutalniji primjer ove računice su riječi spomenutog srbijanskog poslanika u Beču Jovana Jovanovića koji je u razgovoru s austrougarskim ministrom vanjskih poslova 1913. godine za Makedonce rekao da su bezlična etnička masa koju se može i mora upotrijebiti za izgradnju srpske i bugarske nacionalne države. Donekle slična sudbina očekivala je i Hrvate koje je Nikola Pašić smatrao dijelom jedinstvenog srpsko-hrvatskog naroda koji je etnički, kulturno, politički i državno upućen na Srbiju.

Nasuprot ovome, u Beču se tada planiralo stvaranje austrijske Jugoslavije u koju je, milom ili silom, trebala ući i Srbija. Zato su imperijalne ambicije Srbije i Austro-Ugarske bile ključne za izbijanje Prvog svjetskog rata.

U tom je smislu Vrlo zanimljiv stav vrlo informiranog srbijanskog diplomata Miloša Bogićevića koji je napustio Srbiju i stao na stranu Njemačke, ustvrdivši da je Srbija vodila agresivnu vanjsku politiku s osloncem na Rusiju. Ovu beogradsku imperijalnu računicu u najnovije vrijeme je istražio globalno poznati povjesničar Christopher Clark čije je knjiga "Mjesečari: Kako je Europa zaratila 2014." (The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914) uzburkala duhove u Srbiji.

Naravno, postoje i puno drugačija stajališta.

'Mali srpski nacionalizam'

Primjer toga je suvremeni beogradski povjesničar Mile Bjelajac koji je postavio vrlo znakovito historiografsko pitanje: "Kako to da je za Europu najopasniji bio mali srpski nacionalizam i imperijalizam?"

---

image
Nikola Pašić
Profimedia
---

Naime, kad se imaju na umu vrlo isprepleteni imperijalni ciljevi europskih velikih sila početkom XX. stoljeća i ambicija službenog Beča da kad-tad "proguta" Srbiju, ovaj argument je svakako zanimljiv.

Ipak, priča o suodgovornosti Srbije nije bez pokrića. Naprotiv.

Primjer toga je američki politolog sa Sveučilišta Columbia, John William Burgess, koji je samo osam mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata veliki dio krivice za izbijanje tog sukoba svalio na Srbiju koju je proglasio "neobuzdanom zajednicom", a ne državom. Slično je mislio i američki povjesničar Sidney B. Fay koji sarajevske pucnje Gavrila Principa smatra ključnom iskrom koja je zapalila tadašnju, vrlo napetu, diplomatsku situaciju u Europi. Zato je Fay smatrao da je važno slijediti beogradske tragove Sarajevskog atentata koji je imao mučne i tragične posljedice za čitav svijet.

Slijedeći ove beogradske tragove, legendarni talijanski istraživač Prvog svjetskog rata Luigi Albertini je otkrio da je Nikola Pašić vrlo uspješno zataškao beogradsku mrežu i odgovornost Srbije za Sarajevski atentat i tadašnji europski metež. Svjestan neprijateljskih odnosa između Srbije i Austro-Ugarske, Albertini je postavio važno moralno pitanje: "Je li moralno i politički bilo važnije pravo Austrije-Ugarske da brani svoj opstanak od velikosrpske propagande, ili je bilo važnije pravo Srbije da oslobodi svoje sunarodnjake od austrougarske vlasti?"

Zato ne treba čudi što su mnogi istraživači i svjedoci povijesti isticali odgovornost Austro-Ugarske.

Jedan od takvih je bio globalno utjecajni njemački diplomat Karl Max von Lichnowsky koji je bečko isticanje velikosrpstva smatrao običnom smicalicom koja je služila za prikrivanje vlastite agresivnosti. Prema Lichnowskom, Austro-Ugarska je htjela da Njemačka prepadne srpsku zaštitnicu Rusiju, što je Austro-Ugarskoj trebalo omogućiti da vojno pregaziti i politički pokori Srbiju. Slično je mislio i poznati britanski povjesničar i publicist Robert W. Seaton-Watson koji je krivnju za Prvi svjetski rat svalio na Austro-Ugarsku jer je ova od 1908. godine planirala agresiju na Srbiju čija vlada, smatra Seaton-Watson, nije imala nikakvu ulogu u Sarajevskom atentatu.

Slično tome, globalno poznati njemački povjesničar Fritz Fischer je svu odgovornost za rat svalio na leđa Njemačke, pri čemu je Srbiju smatrao sporednom i nevažnom zemljom koju je Austro-Ugarska mogla "pacificirati" gospodarskim ustupcima i korumpiranjem kompletne političke elite, od kralja na dolje.

Svađa oko ratnih zasluga

Na ovom tragu srpski povjesničari Andrej Mitrović i Vladimir Dedijer smatraju da beogradski politički vrh nije imao nikakve političke odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata i da čitavu stvar treba staviti pred vrata službenog Beča, ali i neodgovornih srpskih nacionalista okupljenih oko "Crne ruke" čiju je djelatnost razotkrio spomenuti srbijanski diplomat Miloš Bogićević.

---

image
Povjesničar Christopher Clark 
AFP
---

Analizirajući situaciju u tadašnjoj Srbiji, Bogićević je konstatirao kako su se civilne i vojne vlasti u Beogradu svađale oko zasluga za pobjede u dvama balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine, zbog čega je vlada Nikole Pašića, da bi se oslobodila snažnog pritiska nacionalista u zemlji, bila prisiljena četnicima dati slobodne ruke za djelovanje u inozemstvu, što je u tom trenutku ponajprije značilo u austrougarskoj Bosni i Hercegovini. Zato Bogićević smatra da ni površni promatrač situacije u tadašnjoj Srbiji nije mogao "vjerovati da vlada nije znala ništa o zavjereničkoj djelatnosti određenih krugova časnika, profesora i komita u Bosni i da ništa nije znala o pripremama za Sarajevski atentat koje su se odvijale u Srbiji".

Ova Bogićevićeva stajališta potvrđuju dokumenti iz beogradskih arhiva.

Naime, godine 1905. godine vlada Srbije je preuzela do tada privatnu četničku mrežu i stavila je u okvir organizacije "Srpska obrana". Nominalni šef te organizacije bio je trenutni predsjednik beogradske vlade, što je najčešće bio Nikola Pašić.

Četnici su od beogradske vlade dobivali manje-više redovite mjesečne plaće koje su se kretale od vrlo pristojnih 150 dinara mjesečno za neke četničke vojvode do 40 dinara za obične četnike. Uz plaće, koje su u današnjoj vrijednosti iznosile od 3300 do 12 tisuća kuna, beogradska vlada je četnicima osiguravala uniforme, oružje, zdravstveno osiguranje, velikodušni godišnji odmor i civilno zaposlenje nakon prestanka četnikovanja.

Ova mreža je krajem 1908. godine transformirana u "Narodnu odbranu" koja je djelovala protiv austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini. Pod njezinim okriljem djelovala je i "Crna ruka" čiji su članovi propagandom, političkim pritiscima i terorističkim akcijama htjeli ujediniti "srpske zemlje" u koje su ubrajali Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, sjevernu Hrvatsku sa Srijemom, Vojvodinu i Dalmaciju. Ključni čovjek te organizacije bio je globalno poznati beogradski obavještajac Dragutin Dimitrijević-Apis koji je preko spomenutog vođe četnika Vojina Tankosića odobrio atentatorski plan Gavrila Principa i njegovih prijatelja.

'Svi su odgovorni'

Kada se zna sve ovo, priča o suodgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat, gledano u širem europskom kontekstu, ima realno pokriće.

Prema stajalištima, naime, koje je u novije vrijeme iznio poznati američko-francuski povjesničarski dvojac Jay Winter i Antonie Prost, "sve države, svi narodi, u različitoj mjeri dijele odgovornost za katastrofu koju nisu bili u stanju predvidjeti i spriječiti".

To znači da pitanje suodgovornosti službenog Beograda za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat realno postoji i krije se iza revolucionarnog terorizma beogradske mreže i ambicije političkog vrha Srbije koji je namjeravao stvoriti Jugoslaviju u liku proširene Kraljevine Srbije.

Zato u budućnosti ne treba negirati suodgovornost Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat, nego istražiti zaplete iza kulisa beogradske politike i beogradske obavještajne i revolucionarno-terorističke mreže, te argumentirano odvagnuti razinu suodgovornosti Srbije.

---

Teorija s podlogom


Ovaj tekst je napisan na osnovi autorova znanstvenog članka 'Stogodišnja kontroverza o suodgovornosti Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat' objavljenog na stranicama uvaženog historiografskog časopisa 'Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU' u Zadru. U tekstu su korišteni i podaci iz voluminozne zbirke 'Dokumenti o spoljnjoj politici kraljevine Srbije'

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontroverza koja traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kontroverza koja traje 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-21 13:51:31 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-28 07:14:44 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2021-06-28 07:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 482 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/21\/18291896.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/21\/18291944.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/21\/18291918.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/21\/18291912.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/21\/18291892.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Profimedia","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poznati prizoru uhi\u0107enja Gavrila Principa nakon atentata","Nikola Pa\u0161i\u0107","Povjesni\u010dar Christopher Clark\u00a0","Gavrilo Princip","Sarajevski atentat pokazao se kao uvod u svjetski ratni po\u017ear"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1438","hd_18291896_1920.jpg":"1920x1080","k_18291896_1280.jpg":"1280x1280","k_18291896_1024.jpg":"1024x1024","k_18291896_640.jpg":"640x640","k_18291896_480.jpg":"480x480","k_18291896_340.jpg":"340x340","k_18291896_220.jpg":"220x220","o_18291896_1280.jpg":"1280x958","o_18291896_1024.jpg":"1024x766","o_18291896_640.jpg":"640x479","o_18291896_480.jpg":"480x359","o_18291896_340.jpg":"340x254","o_18291896_220.jpg":"220x164","h_18291896_1280.jpg":"1280x854","h_18291896_1024.jpg":"1024x683","h_18291896_640.jpg":"640x427","h_18291896_480.jpg":"480x320","h_18291896_340.jpg":"340x227","h_18291896_220.jpg":"220x147","pp_18291896_1280.jpg":"1006x1280","pp_18291896_1024.jpg":"805x1024","pp_18291896_640.jpg":"503x640","pp_18291896_480.jpg":"377x480","pp_18291896_340.jpg":"267x340","pp_18291896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1351","hd_18291944_1920.jpg":"1920x1080","k_18291944_1280.jpg":"1280x1280","k_18291944_1024.jpg":"1024x1024","k_18291944_640.jpg":"640x640","k_18291944_480.jpg":"480x480","k_18291944_340.jpg":"340x340","k_18291944_220.jpg":"220x220","o_18291944_1280.jpg":"1280x900","o_18291944_1024.jpg":"1024x720","o_18291944_640.jpg":"640x450","o_18291944_480.jpg":"480x337","o_18291944_340.jpg":"340x239","o_18291944_220.jpg":"220x154","h_18291944_1280.jpg":"1280x854","h_18291944_1024.jpg":"1024x683","h_18291944_640.jpg":"640x427","h_18291944_480.jpg":"480x320","h_18291944_340.jpg":"340x227","h_18291944_220.jpg":"220x147","pp_18291944_1280.jpg":"1006x1280","pp_18291944_1024.jpg":"805x1024","pp_18291944_640.jpg":"503x640","pp_18291944_480.jpg":"377x480","pp_18291944_340.jpg":"267x340","pp_18291944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","hd_18291918_1920.jpg":"1920x1080","k_18291918_1280.jpg":"1280x1280","k_18291918_1024.jpg":"1024x1024","k_18291918_640.jpg":"640x640","k_18291918_480.jpg":"480x480","k_18291918_340.jpg":"340x340","k_18291918_220.jpg":"220x220","o_18291918_1280.jpg":"1280x896","o_18291918_1024.jpg":"1024x716","o_18291918_640.jpg":"640x448","o_18291918_480.jpg":"480x336","o_18291918_340.jpg":"340x238","o_18291918_220.jpg":"220x154","h_18291918_1280.jpg":"1280x854","h_18291918_1024.jpg":"1024x683","h_18291918_640.jpg":"640x427","h_18291918_480.jpg":"480x320","h_18291918_340.jpg":"340x227","h_18291918_220.jpg":"220x147","pp_18291918_1280.jpg":"1006x1280","pp_18291918_1024.jpg":"805x1024","pp_18291918_640.jpg":"503x640","pp_18291918_480.jpg":"377x480","pp_18291918_340.jpg":"267x340","pp_18291918_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2830","hd_18291912_1920.jpg":"1920x1080","k_18291912_1280.jpg":"1280x1280","k_18291912_1024.jpg":"1024x1024","k_18291912_640.jpg":"640x640","k_18291912_480.jpg":"480x480","k_18291912_340.jpg":"340x340","k_18291912_220.jpg":"220x220","o_18291912_1280.jpg":"1280x1886","o_18291912_1024.jpg":"1024x1509","o_18291912_640.jpg":"640x943","o_18291912_480.jpg":"480x707","o_18291912_340.jpg":"340x501","o_18291912_220.jpg":"220x324","h_18291912_1280.jpg":"1280x854","h_18291912_1024.jpg":"1024x683","h_18291912_640.jpg":"640x427","h_18291912_480.jpg":"480x320","h_18291912_340.jpg":"340x227","h_18291912_220.jpg":"220x147","pp_18291912_1280.jpg":"1006x1280","pp_18291912_1024.jpg":"805x1024","pp_18291912_640.jpg":"503x640","pp_18291912_480.jpg":"377x480","pp_18291912_340.jpg":"267x340","pp_18291912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_18291892_1920.jpg":"1920x1080","k_18291892_1280.jpg":"1280x1280","k_18291892_1024.jpg":"1024x1024","k_18291892_640.jpg":"640x640","k_18291892_480.jpg":"480x480","k_18291892_340.jpg":"340x340","k_18291892_220.jpg":"220x220","o_18291892_1280.jpg":"1280x830","o_18291892_1024.jpg":"1024x664","o_18291892_640.jpg":"640x415","o_18291892_480.jpg":"480x311","o_18291892_340.jpg":"340x220","o_18291892_220.jpg":"220x142","h_18291892_1280.jpg":"1280x854","h_18291892_1024.jpg":"1024x683","h_18291892_640.jpg":"640x427","h_18291892_480.jpg":"480x320","h_18291892_340.jpg":"340x227","h_18291892_220.jpg":"220x147","pp_18291892_1280.jpg":"1006x1280","pp_18291892_1024.jpg":"805x1024","pp_18291892_640.jpg":"503x640","pp_18291892_480.jpg":"377x480","pp_18291892_340.jpg":"267x340","pp_18291892_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15506255 Threads: 1 Questions: 3204251623 Slow queries: 7217927 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236053654 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/pucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda-1108829 [printLink] => /vijesti/svijet/pucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda-1108829?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642307 [name] => sarajevski atentat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevski-atentat [link] => /tag/sarajevski-atentat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642308 [name] => gavrilo princip [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => gavrilo-princip [link] => /tag/gavrilo-princip ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642309 [name] => dragan dimitrijević apis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-dimitrijevic-apis [link] => /tag/dragan-dimitrijevic-apis ) [3] => stdClass Object ( [id] => 642310 [name] => crna ruka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:34 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-ruka [link] => /tag/crna-ruka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontroverza koja traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pucnjava koja je zapalila svijet: Sarajevski atentat krije tajnu (su)odgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat. Je li Crna ruka djelovala bez ikakvog znanja Beograda? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291896.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Poznati prizoru uhićenja Gavrila Principa nakon atentata [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291896.jpg [title] => Poznati prizoru uhićenja Gavrila Principa nakon atentata AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291944.jpg [title] => Nikola Pašić Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291918.jpg [title] => Povjesničar Christopher Clark  AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291912.jpg [title] => Gavrilo Princip AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/21/18291892.jpg [title] => Sarajevski atentat pokazao se kao uvod u svjetski ratni požar AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na današnji dan, 28. lipnja 1914., nešto malo iza 10.30 ujutro, austrougarska policija je u Sarajevu otela pištolj mladiću koji se namjeravao ubiti. Policajci su mladića uhitili i vukli ulicom prema zgradi Okružnog suda, dok su ga bijesni prolaznici tukli.

Kada je doveden pred istražnog suca, mladić je imao krvavu glavu i bio je sav ispovraćan jer je popio dozu ishlapjelog cijanida kojim je pokušao izvršiti samoubojstvo. Zato ga je prije saslušanja trebalo oprati i previti mu rane.

Ime ovog mladića je bilo Gavrilo Princip. On je trenutak prije uhićenja ušao u svjetsku povijest jer je austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda ubio prostrijelivši ga kroz vratnu arteriju, a njegovu suprugu Sofiju kroz trbušnu aortu.

Revolver kojim je izvršio ova sudbonosna ubojstva donio je iz Beograda, odakle se već dugo krijumčarilo oružje.

To krijumčarenje razotkriva povjerljivi dopis ministra unutrašnjih poslova Srbije, poslano trinaest dana prije Sarajevskog atentata, koje je upozoravalo premijera Nikolu Pašića kako se, nedaleko od gradića Loznice u Srbiji, preko Drine krijumčari oružje u Bosnu i Hercegovinu. No, ovo je upozorenje bilo suvišno jer je premijer Pašić točno znao što se događa. Znao je da se već godinama oružje iz Srbije krijumčari prema zapadu, u austrougarsku Bosnu i Hercegovinu i prema jugu u osmansku Makedoniju.

Štoviše, beogradska vlada je od 1905. godine osim oružja krijumčarila i četničke gerilce pa su na premijerov radni stol redovito stizala izvješća o njihovoj djelatnosti, a posebno djelatnosti četničkog instruktora Vojina Tankosića koji je bio suorganizator Sarajevskog atentata.

'Narodna odbrana'

Uz to, beogradska vlada je šest godina prije, pod okriljem svoje tajne organizacije "Narodna odbrana", u Bosni i Hercegovini organizirala obavještajnu i revolucionarno-terorističku mrežu koju su austrougarske vlasti dijelom raskrinkale.

O tome najbolje svjedoči povjerljivo izvješće srbijanskog poslanika u Beču Jovana M. Jovanovića koji je u siječnju 1913. godine upozorio premijera Pašića da su austrougarske vlasti u Mostaru uhitile vođu gimnastičkog udruženja "Srpski sokol" kod kojega su pronašli povjerljive šifre i spisak povjerenika "Narodne odbrane".

Uz to, austrougarske vlasti su u Savi pokraj Brčkog pronašli kufer pun ručnih bombi iz srbijanskog vojnog skladišta u Kragujevcu, s potpisom časnika koji je bombe izdao.

---

image
Sarajevski atentat pokazao se kao uvod u svjetski ratni požar
AFP
---

To, kao i činjenica da su austrougarske vlasti kod nekih uhićenih Srba srednjoškolaca pronašle upute za rukovanje bombama, svjedoči da je u Bosni i Hercegovini djelovala razgranata obavještajna i revolucionarno-teroristička mreža. Ova mreža je bila najbolje ispletena na području sjeverozapadne Bosne, između Drine i Tuzle. Zato su Gavrilo Princip i dvojica njegovih suradnika krajem svibnja i početkom lipnja 1914. upravo ovuda, skupa s revolverima i bombama, prokrijumčareni iz Beograda u Sarajevo.

Kad se zna sve ovo, ne treba čuditi što se već više od stotinu godina vodi ozbiljna rasprava o suodgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat. U moru vrlo ozbiljne literature čije bi nabrajanje zauzelo nekoliko stranica Slobodne Dalmacije, i danas je vrlo aktualna analiza koju je još 1930. iznio globalno poznati američki povjesničar Harry Barnes.

"Sigurno je da su srpski zavjerenici planirali ubojstvo nadvojvode Franje Ferdinanda učiniti sredstvom strmoglavljivanja Europe u rat, dok su austrijski vojni i civilni dužnosnici bili odlučni isto djelo upotrijebiti za dugo odgađano kažnjavanje Srbije. Pitanje je samo koji je od ovih planova bio nečasniji i opasniji."

Iza ovih Barnesovih riječi je balkanska imperijalna računica službenog Beograda koji je "bacao oko" na široko područje od današnje Austrije do današnje Grčke i Albanije, ciljajući na asimilaciju južnih Slavena i Albanaca.

---

image
Gavrilo Princip
AFP
---

Najbrutalniji primjer ove računice su riječi spomenutog srbijanskog poslanika u Beču Jovana Jovanovića koji je u razgovoru s austrougarskim ministrom vanjskih poslova 1913. godine za Makedonce rekao da su bezlična etnička masa koju se može i mora upotrijebiti za izgradnju srpske i bugarske nacionalne države. Donekle slična sudbina očekivala je i Hrvate koje je Nikola Pašić smatrao dijelom jedinstvenog srpsko-hrvatskog naroda koji je etnički, kulturno, politički i državno upućen na Srbiju.

Nasuprot ovome, u Beču se tada planiralo stvaranje austrijske Jugoslavije u koju je, milom ili silom, trebala ući i Srbija. Zato su imperijalne ambicije Srbije i Austro-Ugarske bile ključne za izbijanje Prvog svjetskog rata.

U tom je smislu Vrlo zanimljiv stav vrlo informiranog srbijanskog diplomata Miloša Bogićevića koji je napustio Srbiju i stao na stranu Njemačke, ustvrdivši da je Srbija vodila agresivnu vanjsku politiku s osloncem na Rusiju. Ovu beogradsku imperijalnu računicu u najnovije vrijeme je istražio globalno poznati povjesničar Christopher Clark čije je knjiga "Mjesečari: Kako je Europa zaratila 2014." (The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914) uzburkala duhove u Srbiji.

Naravno, postoje i puno drugačija stajališta.

'Mali srpski nacionalizam'

Primjer toga je suvremeni beogradski povjesničar Mile Bjelajac koji je postavio vrlo znakovito historiografsko pitanje: "Kako to da je za Europu najopasniji bio mali srpski nacionalizam i imperijalizam?"

---

image
Nikola Pašić
Profimedia
---

Naime, kad se imaju na umu vrlo isprepleteni imperijalni ciljevi europskih velikih sila početkom XX. stoljeća i ambicija službenog Beča da kad-tad "proguta" Srbiju, ovaj argument je svakako zanimljiv.

Ipak, priča o suodgovornosti Srbije nije bez pokrića. Naprotiv.

Primjer toga je američki politolog sa Sveučilišta Columbia, John William Burgess, koji je samo osam mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata veliki dio krivice za izbijanje tog sukoba svalio na Srbiju koju je proglasio "neobuzdanom zajednicom", a ne državom. Slično je mislio i američki povjesničar Sidney B. Fay koji sarajevske pucnje Gavrila Principa smatra ključnom iskrom koja je zapalila tadašnju, vrlo napetu, diplomatsku situaciju u Europi. Zato je Fay smatrao da je važno slijediti beogradske tragove Sarajevskog atentata koji je imao mučne i tragične posljedice za čitav svijet.

Slijedeći ove beogradske tragove, legendarni talijanski istraživač Prvog svjetskog rata Luigi Albertini je otkrio da je Nikola Pašić vrlo uspješno zataškao beogradsku mrežu i odgovornost Srbije za Sarajevski atentat i tadašnji europski metež. Svjestan neprijateljskih odnosa između Srbije i Austro-Ugarske, Albertini je postavio važno moralno pitanje: "Je li moralno i politički bilo važnije pravo Austrije-Ugarske da brani svoj opstanak od velikosrpske propagande, ili je bilo važnije pravo Srbije da oslobodi svoje sunarodnjake od austrougarske vlasti?"

Zato ne treba čudi što su mnogi istraživači i svjedoci povijesti isticali odgovornost Austro-Ugarske.

Jedan od takvih je bio globalno utjecajni njemački diplomat Karl Max von Lichnowsky koji je bečko isticanje velikosrpstva smatrao običnom smicalicom koja je služila za prikrivanje vlastite agresivnosti. Prema Lichnowskom, Austro-Ugarska je htjela da Njemačka prepadne srpsku zaštitnicu Rusiju, što je Austro-Ugarskoj trebalo omogućiti da vojno pregaziti i politički pokori Srbiju. Slično je mislio i poznati britanski povjesničar i publicist Robert W. Seaton-Watson koji je krivnju za Prvi svjetski rat svalio na Austro-Ugarsku jer je ova od 1908. godine planirala agresiju na Srbiju čija vlada, smatra Seaton-Watson, nije imala nikakvu ulogu u Sarajevskom atentatu.

Slično tome, globalno poznati njemački povjesničar Fritz Fischer je svu odgovornost za rat svalio na leđa Njemačke, pri čemu je Srbiju smatrao sporednom i nevažnom zemljom koju je Austro-Ugarska mogla "pacificirati" gospodarskim ustupcima i korumpiranjem kompletne političke elite, od kralja na dolje.

Svađa oko ratnih zasluga

Na ovom tragu srpski povjesničari Andrej Mitrović i Vladimir Dedijer smatraju da beogradski politički vrh nije imao nikakve političke odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata i da čitavu stvar treba staviti pred vrata službenog Beča, ali i neodgovornih srpskih nacionalista okupljenih oko "Crne ruke" čiju je djelatnost razotkrio spomenuti srbijanski diplomat Miloš Bogićević.

---

image
Povjesničar Christopher Clark 
AFP
---

Analizirajući situaciju u tadašnjoj Srbiji, Bogićević je konstatirao kako su se civilne i vojne vlasti u Beogradu svađale oko zasluga za pobjede u dvama balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine, zbog čega je vlada Nikole Pašića, da bi se oslobodila snažnog pritiska nacionalista u zemlji, bila prisiljena četnicima dati slobodne ruke za djelovanje u inozemstvu, što je u tom trenutku ponajprije značilo u austrougarskoj Bosni i Hercegovini. Zato Bogićević smatra da ni površni promatrač situacije u tadašnjoj Srbiji nije mogao "vjerovati da vlada nije znala ništa o zavjereničkoj djelatnosti određenih krugova časnika, profesora i komita u Bosni i da ništa nije znala o pripremama za Sarajevski atentat koje su se odvijale u Srbiji".

Ova Bogićevićeva stajališta potvrđuju dokumenti iz beogradskih arhiva.

Naime, godine 1905. godine vlada Srbije je preuzela do tada privatnu četničku mrežu i stavila je u okvir organizacije "Srpska obrana". Nominalni šef te organizacije bio je trenutni predsjednik beogradske vlade, što je najčešće bio Nikola Pašić.

Četnici su od beogradske vlade dobivali manje-više redovite mjesečne plaće koje su se kretale od vrlo pristojnih 150 dinara mjesečno za neke četničke vojvode do 40 dinara za obične četnike. Uz plaće, koje su u današnjoj vrijednosti iznosile od 3300 do 12 tisuća kuna, beogradska vlada je četnicima osiguravala uniforme, oružje, zdravstveno osiguranje, velikodušni godišnji odmor i civilno zaposlenje nakon prestanka četnikovanja.

Ova mreža je krajem 1908. godine transformirana u "Narodnu odbranu" koja je djelovala protiv austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini. Pod njezinim okriljem djelovala je i "Crna ruka" čiji su članovi propagandom, političkim pritiscima i terorističkim akcijama htjeli ujediniti "srpske zemlje" u koje su ubrajali Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, sjevernu Hrvatsku sa Srijemom, Vojvodinu i Dalmaciju. Ključni čovjek te organizacije bio je globalno poznati beogradski obavještajac Dragutin Dimitrijević-Apis koji je preko spomenutog vođe četnika Vojina Tankosića odobrio atentatorski plan Gavrila Principa i njegovih prijatelja.

'Svi su odgovorni'

Kada se zna sve ovo, priča o suodgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat, gledano u širem europskom kontekstu, ima realno pokriće.

Prema stajalištima, naime, koje je u novije vrijeme iznio poznati američko-francuski povjesničarski dvojac Jay Winter i Antonie Prost, "sve države, svi narodi, u različitoj mjeri dijele odgovornost za katastrofu koju nisu bili u stanju predvidjeti i spriječiti".

To znači da pitanje suodgovornosti službenog Beograda za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat realno postoji i krije se iza revolucionarnog terorizma beogradske mreže i ambicije političkog vrha Srbije koji je namjeravao stvoriti Jugoslaviju u liku proširene Kraljevine Srbije.

Zato u budućnosti ne treba negirati suodgovornost Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat, nego istražiti zaplete iza kulisa beogradske politike i beogradske obavještajne i revolucionarno-terorističke mreže, te argumentirano odvagnuti razinu suodgovornosti Srbije.

---

Teorija s podlogom


Ovaj tekst je napisan na osnovi autorova znanstvenog članka 'Stogodišnja kontroverza o suodgovornosti Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat' objavljenog na stranicama uvaženog historiografskog časopisa 'Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU' u Zadru. U tekstu su korišteni i podaci iz voluminozne zbirke 'Dokumenti o spoljnjoj politici kraljevine Srbije'

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Profimedia AFP AFP AFP
AFP
Poznati prizoru uhićenja Gavrila Principa nakon atentata
Profimedia
Nikola Pašić
AFP
Povjesničar Christopher Clark 
AFP
Gavrilo Princip
AFP
Sarajevski atentat pokazao se kao uvod u svjetski ratni požar
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/pucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda-1108829 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12989c07f55905db8b41bb37e0c9b1fa07dd3020 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pucnjava+koja+je+zapalila+svijet%3A+Sarajevski+atentat+krije+tajnu+%28su%29odgovornosti+Srbije+za+Prvi+svjetski+rat.+Je+li+Crna+ruka+djelovala+bez+ikakvog+znanja+Beograda%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda-1108829 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpucnjava-koja-je-zapalila-svijet-sarajevski-atentat-krije-tajnu-su-odgovornosti-srbije-za-prvi-svjetski-rat-je-li-crna-ruka-djelovala-bez-ikakvog-znanja-sluzbenog-beograda-1108829 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontroverza koja traje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetKontroverza koja traje

Pucnjava koja je zapalila svijet: Sarajevski atentat krije tajnu (su)odgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat. Je li Crna ruka djelovala bez ikakvog znanja Beograda?

Piše Tihomir Rajčić
28. lipnja 2021. - 09:14

Na današnji dan, 28. lipnja 1914., nešto malo iza 10.30 ujutro, austrougarska policija je u Sarajevu otela pištolj mladiću koji se namjeravao ubiti. Policajci su mladića uhitili i vukli ulicom prema zgradi Okružnog suda, dok su ga bijesni prolaznici tukli.

Kada je doveden pred istražnog suca, mladić je imao krvavu glavu i bio je sav ispovraćan jer je popio dozu ishlapjelog cijanida kojim je pokušao izvršiti samoubojstvo. Zato ga je prije saslušanja trebalo oprati i previti mu rane.

Ime ovog mladića je bilo Gavrilo Princip. On je trenutak prije uhićenja ušao u svjetsku povijest jer je austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda ubio prostrijelivši ga kroz vratnu arteriju, a njegovu suprugu Sofiju kroz trbušnu aortu.

Revolver kojim je izvršio ova sudbonosna ubojst...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:28