stdClass Object ( [id] => 1062598 [title] => Priča o najvećoj žrtvi Brexita - Gibraltaru, malenom teritoriju Velike Britanije koji graniči sa Španjolskom i kojeg ta zemlja želi vratiti pod svoje [alias] => prica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trideset tisuća žitelja Gibraltara moglo bi od Nove godine postati prvim žrtvama Brexita.

Naime, izlaskom Britanije iz Europske unije, što bi se trebalo dogoditi 31. prosinca, i ovaj britanski prekomorski teritorij službeno bi se našao izvan EU, premda je 2016. na referendumu o Brexitu čak 96 posto građana Gibraltara glasalo za ostanak u EU.

Jasno je i zašto Gibraltarci ne žele van iz Unije: uz („off shore”) bankarstvo, glavna grana tamošnje privrede je turizam, dobrim dijelom i zbog mogućnosti bescarinske kupnje. Gibraltar je već desetljećima popularna destinacija za krstarenje luksuznih brodova, ali i za brojne jednodnevne posjetitelje iz južne Španjolske, kojima je Gibraltar omiljeno mjesto za kupovinu, jer su sva dobra i usluge oslobođeni od PDV-a.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Zbog svega toga Gibraltar godišnje privuče oko 10 milijuna turista, koji mogu nesmetano prelaziti španjolsko-gibraltarsku granicu.

Odnosno, mogli su prije Brexita.

Izlaskom iz Europske unije, međutim, granica na Gibraltaru mogla bi naglo postati mnogo tvrđa za sve koji dolaze iz EU, pa lokalni trgovci i turistički radnici već javno jadikuju da će im strože kontrole na granici između Britanije i EU naštetiti poslovanju, odnosno da će odvratiti turiste od posjeta njihovoj majušnoj domovini, površine deset puta manje od Splita.

Također, s obzirom da Gibraltar nema poljoprivredu te svoju hranu mora uvoziti, tamošnji građani strahuju da bi postrožavanje administrativnih provjera na granici moglo oduljiti i zakomplicirati i prijevoz hrane.

Uglavnom: Gibraltarcima je bilo sasvim dobro u EU, i ako se njih pita, oni bi tu i ostali.

Njih se, doduše, doista i pitalo, pa su oni na brexit-referendumu 2016. i izrazili gotovo jednoglasnu volju za ostankom u EU, ali su bili nadglasani većinskom voljom građana u matici Britaniji. A to otvara neka pitanja o političkom statusu Gibraltara.

Današnje stanje potječe od tzv. Utrechtskog sporazuma iz 1713. godine, kojim je Španjolska nakon vojnog poraza priznala Britaniji pravo na Gibraltar. Otada, kroz naredna tri stoljeća, sve do danas, periodično dolazi do obnove španjolskih zahtjeva na povrat izgubljene enklave.

---

image
Ovo dovoljno govori o veličini područja, ali i strateškoj važnosti 
3meandEr/EW
---

Prvi referendum o suverenosti Gibraltara održan je u rujnu 1967., kada su glasači odlučivali žele li priključenje Španjolskoj (tada pod fašističkom diktaturom generala Franca) ili ostajanje pod britanskim suverenitetom s određenom autonomijom. Čak 99,6 posto glasača odlučilo se za ostanak pod britanskom vlašću – za španjolsku suverenost glasala su samo 44 Gibraltarca.

Francova vlada 1969. potpuno zatvara granicu s Gibraltarom, koja se ponovo otvara tek 1985. godine, uoči ulaska Španjolske u Europsku uniju. U međuvremenu, Gibraltar je u EU ušao već 1973., jer je tada čitava Britanija pristupila Uniji (s tim da Gibraltar nije ušao u carinsku uniju).

Novi referendum o suverenosti Gibraltara upriličen je u studenome 2002. godine, a alternativa ostanku pod britanskom vlašću ovog je puta bila mogućnost zajedničke vlasti Španjolske i Britanije nad Gibraltarom. No Gibraltarci su i taj put s golemom većinom od 99 posto izabrali ostanak pod britanskom krunom: samo 187 građana glasalo je za podjelu suvereniteta između Madrida i Londona.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Sada se, međutim, okolnosti bitno mijenjaju. Španjolska više nije fašistička zemlja, a Britanija više nije u Europskoj uniji: jednima dionice skaču, drugima padaju.

Stručnjaci drže da bi žitelji Gibraltara iz pragmatičnih razloga mogli preusmjeriti simpatije s Londona na Madrid, odnosno da bi im opcija zajedničke suverenosti Madrida i Londona mogla postajati sve privlačnija, pogotovo ako Španjolska bude provodila pritisak u vidu stroge kontrole granice. Ako se na granici počnu stvarati „čepovi”, to bi Gibraltarce politički gurnulo prema Madridu.

---

image
Ulice Gibraltara
Jorge Guerrero/AFP
---

Glavni ministar gibraltarske vlade Fabian Picardo ovog je tjedna u razgovoru za agenciju AFP poručio kako njegova vlada nastoji postići dogovor s Madridom koji bi omogućio „najveći mogući protok”" ljudi i roba na granici. Kako bi se izbjegao „ekonomski kolaps”, dobavljačima se nastoji osigurati nesmetan prekogranični prijelaz robe.

Premda je priznao da „nije lako” postići takav sporazum, Picardo je optimistično najavio da je dogovor „ipak nadohvat ruke”.

U slučaju da sporazum izostane, „plan B” gibraltarske vlade je preorijentacija na morsku granicu: Gibraltar je već povećao svoje lučke kapacitete za prihvat većeg broja brodova za prijevoz robe i dobara.

No taj „plan B”, koliko god može olakšati uvoz hrane, ipak ne može bitno pomoći gibraltarskom turizmu. Sada bi treći referendum možda donio drukčije rezultate.

---

Povijest i geografski položaj

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža o Gibraltaru kaže: 

Gibraltar (arapski Jabal Tariq i Ǧabal Ṭāriq: Tarikovo brdo), britanski prekomorski teritorij, s istoimenim utvrđenim gradom na podnožju istoimene stjenovite uzvisine (Rock of Gibraltar ili Rock), u blizini južnog rta Pirenejskoga poluotoka. Obuhvaća 6,8 km²; 33 566 st. (2012), bez posade pomorsko-zrakoplovne baze i članova obitelji (ukupno 2265 pripadnika 1981., a svega 383 pripadnika 2012).

Zauzima 0,4 do 1,2 km širok, 4,5 km dug poluotok sa 426 m visokom vapnenačkom uzvisinom; sa španjolskim kopnom povezan je niskom, do 800 m širokom prevlakom. Duljina obale iznosi 12 km. Gibraltar ima veliko strateško značenje za Sredozemlje; južni rt poluotoka udaljen je 23 km od afričkoga kopna. Sušna klima, raznovrsna suptropska vegetacija.

Poznat je faunistički relikt malih gibraltarskih majmuna (bezrepi magot; jedina vrsta majmuna na europskom kontinentu). Prednosti su Gibraltara: laka obrana prema kopnu i istaknut položaj u tjesnacu; zbog nedostatka vode i sigurne prirodne luke dobio je tek u XVIII. st. značenje pomorskog uporišta.

Stanovništvo (72% rimokatolici) uglavnom je španjolskog, talijanskog, portugalskog ili malteškog podrijetla. Uza službeni engleski govori se i španjolski jezik.

Prije znatnijega reduciranja britanske vojne prisutnosti, u civilnoj i vojnoj britanskoj i NATO službi bilo je zaposleno oko 50% radne snage. Glavni su izvori prihoda tranzitna trgovina, bankarstvo (financijski sektor ostvaruje 20% domaćega proizvoda), on-line igranje, turizam (oko 7 milijuna turista 2016) i naplata lučkih pristojbi. Industrija naftnih derivata i konzumne robe (duhan, kava, riblje i voćne konzerve).

Polovicu zaposlenika čine dnevni migranti iz Španjolske (uglavnom iz susjednog grada La Línea de la Concepción). Nedostatak izvorske vode nadoknađuje se prikupljanjem kišnice i destiliranjem morske vode. Remontno brodogradilište. Slobodna luka s razvijenom tranzitnom trgovinom nalazi se na zapadnoj obali Gibraltara; vrlo prometna luka za kruzere; trajektne veze s Tangerom (Maroko); marina za jahte.

Redovitim zračnim linijama povezan je s Velikom Britanijom (London, Manchester, Bristol) i Marokom. Sveučilište osnovano 2015. – Novčana je jedinica gibraltarska funta (pound; GIP); 1 GIP = 100 penija (pence). – U antičko doba Gibraltar je bio poznat kao jedan od »Heraklovih stupova«; 711. osvojili su ga Arapi pod Tarikom. Po njemu je mjesto nazvano Ǧabal Ṭāriq (Tarikovo brdo), otkuda i današnje ime.

Španjolci su ga zauzeli 1462. i priključili Kastilji. Godine 1704. došao je pod vlast Engleza. Pošto su pokušaji Španjolaca da ga vrate propali, Gibraltar je Utrechtskim mirom 1713. te ugovorima u Sevilli 1724., Parizu 1763. i Versaillesu 1783. potvrđen kao britanski posjed.

Budući da su se prvotni stanovnici najvećim dijelom iselili, sadašnje je stanovništvo manjim dijelom španjolskoga podrijetla, dok ostatak sačinjavaju potomci Talijana, Maltežana, Portugalaca, Britanaca i dr. Godine 1830. postao je britanska krunska kolonija. Sve do II. svjetskog rata Britanci su ga gradili kao vojnu utvrdu (u stijeni je prokopano 13 km podzemnih hodnika).

Kao pomorska i zračna baza Gibraltar je za II. svjetskog rata odigrao veliku ulogu u operacijama protiv sila Osovine u Africi, a kao prolazni glavni stožer generala D. Eisenhowera bio je često meta neprijateljskog bombardiranja.

Nakon II. svjetskog rata Gibraltar je ostao britanski teritorij s ograničenom samoupravom (značajna je vojna baza). Od sredine 1950-ih potražuje ga Španjolska. Referendumom iz 1967. potvrđen je ostanak pod Velikom Britanijom, a 1969. dobio je novi ustav i širu autonomiju. Španjolska je 1969. zatvorila kopnenu granicu prema Gibraltaru (gospodarski ga blokirala).

Sporazum o otvaranju granice postignut je 1980 (u cijelosti se počeo primjenjivati od 1985). Zajedno s Velikom Britanijom Gibraltar je 1973. pristupio Europskoj ekonomskoj zajednici, a njegovim je stanovnicima 1981. ponuđeno britansko državljanstvo.

U Falklandskom ratu 1982. te u savezničkom napadu na Irak 1991. strateški se njime koristila britanska vojska. Španjolska je 1991. i 1997. Velikoj Britaniji za Gibraltar predlagala zajednički suverenitet, što je odbijeno. Godine 2004. utemeljen je Trilateralni forum za uspostavu dijaloga u kojem se nalaze predstavnici španjolske, britanske i gibraltarske vlade s ciljem smanjenja tenzija.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ANALIZA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-07 18:31:52 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-07 19:54:20 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2020-12-07 19:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15487694.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15462486.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15487676.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15487686.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15487692.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15378256.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SHUTTERSTOCK","Jorge Guerrero\/AFP","3meandEr\/EW","SHUTTERSTOCK","SHUTTERSTOCK","Jorge Guerrero\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Ovo dovoljno govori o veli\u010dini podru\u010dja, ali i strate\u0161koj va\u017enosti\u00a0","","","Ulice Gibraltara"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15487694_1280.jpg":"1280x1280","k_15487694_1024.jpg":"1024x1024","k_15487694_640.jpg":"640x640","k_15487694_480.jpg":"480x480","k_15487694_340.jpg":"340x340","k_15487694_220.jpg":"220x220","o_15487694_1280.jpg":"1280x853","o_15487694_1024.jpg":"1024x682","o_15487694_640.jpg":"640x426","o_15487694_480.jpg":"480x320","o_15487694_340.jpg":"340x226","o_15487694_220.jpg":"220x146","h_15487694_1280.jpg":"1280x854","h_15487694_1024.jpg":"1024x683","h_15487694_640.jpg":"640x427","h_15487694_480.jpg":"480x320","h_15487694_340.jpg":"340x227","h_15487694_220.jpg":"220x147","pp_15487694_1280.jpg":"1006x1280","pp_15487694_1024.jpg":"805x1024","pp_15487694_640.jpg":"503x640","pp_15487694_480.jpg":"377x480","pp_15487694_340.jpg":"267x340","pp_15487694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15462486_1280.jpg":"1280x1280","k_15462486_1024.jpg":"1024x1024","k_15462486_640.jpg":"640x640","k_15462486_480.jpg":"480x480","k_15462486_340.jpg":"340x340","k_15462486_220.jpg":"220x220","o_15462486_1280.jpg":"1280x853","o_15462486_1024.jpg":"1024x682","o_15462486_640.jpg":"640x426","o_15462486_480.jpg":"480x320","o_15462486_340.jpg":"340x226","o_15462486_220.jpg":"220x146","h_15462486_1280.jpg":"1280x854","h_15462486_1024.jpg":"1024x683","h_15462486_640.jpg":"640x427","h_15462486_480.jpg":"480x320","h_15462486_340.jpg":"340x227","h_15462486_220.jpg":"220x147","pp_15462486_1280.jpg":"1006x1280","pp_15462486_1024.jpg":"805x1024","pp_15462486_640.jpg":"503x640","pp_15462486_480.jpg":"377x480","pp_15462486_340.jpg":"267x340","pp_15462486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"835x634","k_15487676_1280.jpg":"1280x1280","k_15487676_1024.jpg":"1024x1024","k_15487676_640.jpg":"640x640","k_15487676_480.jpg":"480x480","k_15487676_340.jpg":"340x340","k_15487676_220.jpg":"220x220","o_15487676_1280.jpg":"1280x971","o_15487676_1024.jpg":"1024x777","o_15487676_640.jpg":"640x485","o_15487676_480.jpg":"480x364","o_15487676_340.jpg":"340x258","o_15487676_220.jpg":"220x167","h_15487676_1280.jpg":"1280x854","h_15487676_1024.jpg":"1024x683","h_15487676_640.jpg":"640x427","h_15487676_480.jpg":"480x320","h_15487676_340.jpg":"340x227","h_15487676_220.jpg":"220x147","pp_15487676_1280.jpg":"1006x1280","pp_15487676_1024.jpg":"805x1024","pp_15487676_640.jpg":"503x640","pp_15487676_480.jpg":"377x480","pp_15487676_340.jpg":"267x340","pp_15487676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","k_15487686_1280.jpg":"1280x1280","k_15487686_1024.jpg":"1024x1024","k_15487686_640.jpg":"640x640","k_15487686_480.jpg":"480x480","k_15487686_340.jpg":"340x340","k_15487686_220.jpg":"220x220","o_15487686_1280.jpg":"1280x1280","o_15487686_1024.jpg":"1024x1024","o_15487686_640.jpg":"640x640","o_15487686_480.jpg":"480x480","o_15487686_340.jpg":"340x340","o_15487686_220.jpg":"220x220","h_15487686_1280.jpg":"1280x854","h_15487686_1024.jpg":"1024x683","h_15487686_640.jpg":"640x427","h_15487686_480.jpg":"480x320","h_15487686_340.jpg":"340x227","h_15487686_220.jpg":"220x147","pp_15487686_1280.jpg":"1006x1280","pp_15487686_1024.jpg":"805x1024","pp_15487686_640.jpg":"503x640","pp_15487686_480.jpg":"377x480","pp_15487686_340.jpg":"267x340","pp_15487686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_15487692_1280.jpg":"1280x1280","k_15487692_1024.jpg":"1024x1024","k_15487692_640.jpg":"640x640","k_15487692_480.jpg":"480x480","k_15487692_340.jpg":"340x340","k_15487692_220.jpg":"220x220","o_15487692_1280.jpg":"1280x854","o_15487692_1024.jpg":"1024x683","o_15487692_640.jpg":"640x427","o_15487692_480.jpg":"480x320","o_15487692_340.jpg":"340x227","o_15487692_220.jpg":"220x146","h_15487692_1280.jpg":"1280x854","h_15487692_1024.jpg":"1024x683","h_15487692_640.jpg":"640x427","h_15487692_480.jpg":"480x320","h_15487692_340.jpg":"340x227","h_15487692_220.jpg":"220x147","pp_15487692_1280.jpg":"1006x1280","pp_15487692_1024.jpg":"805x1024","pp_15487692_640.jpg":"503x640","pp_15487692_480.jpg":"377x480","pp_15487692_340.jpg":"267x340","pp_15487692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15378256_1280.jpg":"1280x1280","k_15378256_1024.jpg":"1024x1024","k_15378256_640.jpg":"640x640","k_15378256_480.jpg":"480x480","k_15378256_340.jpg":"340x340","k_15378256_220.jpg":"220x220","o_15378256_1280.jpg":"1280x853","o_15378256_1024.jpg":"1024x682","o_15378256_640.jpg":"640x426","o_15378256_480.jpg":"480x320","o_15378256_340.jpg":"340x226","o_15378256_220.jpg":"220x146","h_15378256_1280.jpg":"1280x854","h_15378256_1024.jpg":"1024x683","h_15378256_640.jpg":"640x427","h_15378256_480.jpg":"480x320","h_15378256_340.jpg":"340x227","h_15378256_220.jpg":"220x147","pp_15378256_1280.jpg":"1006x1280","pp_15378256_1024.jpg":"805x1024","pp_15378256_640.jpg":"503x640","pp_15378256_480.jpg":"377x480","pp_15378256_340.jpg":"267x340","pp_15378256_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15229877 Threads: 3 Questions: 3173026127 Slow queries: 7108983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235420428 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/prica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje-1062598 [printLink] => /vijesti/svijet/prica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje-1062598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505764 [name] => Brexit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brexit [link] => /tag/brexit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 180319 [name] => gibraltar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gibraltar [link] => /tag/gibraltar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o najvećoj žrtvi Brexita - Gibraltaru, malenom teritoriju Velike Britanije koji graniči sa Španjolskom i kojeg ta zemlja želi vratiti pod svoje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15487694.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SHUTTERSTOCK [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15487694.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15462486.jpg [title] => Jorge Guerrero/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15487676.jpg [title] => Ovo dovoljno govori o veličini područja, ali i strateškoj važnosti  3meandEr/EW ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15487686.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15487692.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15378256.jpg [title] => Ulice Gibraltara Jorge Guerrero/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trideset tisuća žitelja Gibraltara moglo bi od Nove godine postati prvim žrtvama Brexita.

Naime, izlaskom Britanije iz Europske unije, što bi se trebalo dogoditi 31. prosinca, i ovaj britanski prekomorski teritorij službeno bi se našao izvan EU, premda je 2016. na referendumu o Brexitu čak 96 posto građana Gibraltara glasalo za ostanak u EU.

Jasno je i zašto Gibraltarci ne žele van iz Unije: uz („off shore”) bankarstvo, glavna grana tamošnje privrede je turizam, dobrim dijelom i zbog mogućnosti bescarinske kupnje. Gibraltar je već desetljećima popularna destinacija za krstarenje luksuznih brodova, ali i za brojne jednodnevne posjetitelje iz južne Španjolske, kojima je Gibraltar omiljeno mjesto za kupovinu, jer su sva dobra i usluge oslobođeni od PDV-a.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Zbog svega toga Gibraltar godišnje privuče oko 10 milijuna turista, koji mogu nesmetano prelaziti španjolsko-gibraltarsku granicu.

Odnosno, mogli su prije Brexita.

Izlaskom iz Europske unije, međutim, granica na Gibraltaru mogla bi naglo postati mnogo tvrđa za sve koji dolaze iz EU, pa lokalni trgovci i turistički radnici već javno jadikuju da će im strože kontrole na granici između Britanije i EU naštetiti poslovanju, odnosno da će odvratiti turiste od posjeta njihovoj majušnoj domovini, površine deset puta manje od Splita.

Također, s obzirom da Gibraltar nema poljoprivredu te svoju hranu mora uvoziti, tamošnji građani strahuju da bi postrožavanje administrativnih provjera na granici moglo oduljiti i zakomplicirati i prijevoz hrane.

Uglavnom: Gibraltarcima je bilo sasvim dobro u EU, i ako se njih pita, oni bi tu i ostali.

Njih se, doduše, doista i pitalo, pa su oni na brexit-referendumu 2016. i izrazili gotovo jednoglasnu volju za ostankom u EU, ali su bili nadglasani većinskom voljom građana u matici Britaniji. A to otvara neka pitanja o političkom statusu Gibraltara.

Današnje stanje potječe od tzv. Utrechtskog sporazuma iz 1713. godine, kojim je Španjolska nakon vojnog poraza priznala Britaniji pravo na Gibraltar. Otada, kroz naredna tri stoljeća, sve do danas, periodično dolazi do obnove španjolskih zahtjeva na povrat izgubljene enklave.

---

image
Ovo dovoljno govori o veličini područja, ali i strateškoj važnosti 
3meandEr/EW
---

Prvi referendum o suverenosti Gibraltara održan je u rujnu 1967., kada su glasači odlučivali žele li priključenje Španjolskoj (tada pod fašističkom diktaturom generala Franca) ili ostajanje pod britanskim suverenitetom s određenom autonomijom. Čak 99,6 posto glasača odlučilo se za ostanak pod britanskom vlašću – za španjolsku suverenost glasala su samo 44 Gibraltarca.

Francova vlada 1969. potpuno zatvara granicu s Gibraltarom, koja se ponovo otvara tek 1985. godine, uoči ulaska Španjolske u Europsku uniju. U međuvremenu, Gibraltar je u EU ušao već 1973., jer je tada čitava Britanija pristupila Uniji (s tim da Gibraltar nije ušao u carinsku uniju).

Novi referendum o suverenosti Gibraltara upriličen je u studenome 2002. godine, a alternativa ostanku pod britanskom vlašću ovog je puta bila mogućnost zajedničke vlasti Španjolske i Britanije nad Gibraltarom. No Gibraltarci su i taj put s golemom većinom od 99 posto izabrali ostanak pod britanskom krunom: samo 187 građana glasalo je za podjelu suvereniteta između Madrida i Londona.

---

image
SHUTTERSTOCK
---

Sada se, međutim, okolnosti bitno mijenjaju. Španjolska više nije fašistička zemlja, a Britanija više nije u Europskoj uniji: jednima dionice skaču, drugima padaju.

Stručnjaci drže da bi žitelji Gibraltara iz pragmatičnih razloga mogli preusmjeriti simpatije s Londona na Madrid, odnosno da bi im opcija zajedničke suverenosti Madrida i Londona mogla postajati sve privlačnija, pogotovo ako Španjolska bude provodila pritisak u vidu stroge kontrole granice. Ako se na granici počnu stvarati „čepovi”, to bi Gibraltarce politički gurnulo prema Madridu.

---

image
Ulice Gibraltara
Jorge Guerrero/AFP
---

Glavni ministar gibraltarske vlade Fabian Picardo ovog je tjedna u razgovoru za agenciju AFP poručio kako njegova vlada nastoji postići dogovor s Madridom koji bi omogućio „najveći mogući protok”" ljudi i roba na granici. Kako bi se izbjegao „ekonomski kolaps”, dobavljačima se nastoji osigurati nesmetan prekogranični prijelaz robe.

Premda je priznao da „nije lako” postići takav sporazum, Picardo je optimistično najavio da je dogovor „ipak nadohvat ruke”.

U slučaju da sporazum izostane, „plan B” gibraltarske vlade je preorijentacija na morsku granicu: Gibraltar je već povećao svoje lučke kapacitete za prihvat većeg broja brodova za prijevoz robe i dobara.

No taj „plan B”, koliko god može olakšati uvoz hrane, ipak ne može bitno pomoći gibraltarskom turizmu. Sada bi treći referendum možda donio drukčije rezultate.

---

Povijest i geografski položaj

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža o Gibraltaru kaže: 

Gibraltar (arapski Jabal Tariq i Ǧabal Ṭāriq: Tarikovo brdo), britanski prekomorski teritorij, s istoimenim utvrđenim gradom na podnožju istoimene stjenovite uzvisine (Rock of Gibraltar ili Rock), u blizini južnog rta Pirenejskoga poluotoka. Obuhvaća 6,8 km²; 33 566 st. (2012), bez posade pomorsko-zrakoplovne baze i članova obitelji (ukupno 2265 pripadnika 1981., a svega 383 pripadnika 2012).

Zauzima 0,4 do 1,2 km širok, 4,5 km dug poluotok sa 426 m visokom vapnenačkom uzvisinom; sa španjolskim kopnom povezan je niskom, do 800 m širokom prevlakom. Duljina obale iznosi 12 km. Gibraltar ima veliko strateško značenje za Sredozemlje; južni rt poluotoka udaljen je 23 km od afričkoga kopna. Sušna klima, raznovrsna suptropska vegetacija.

Poznat je faunistički relikt malih gibraltarskih majmuna (bezrepi magot; jedina vrsta majmuna na europskom kontinentu). Prednosti su Gibraltara: laka obrana prema kopnu i istaknut položaj u tjesnacu; zbog nedostatka vode i sigurne prirodne luke dobio je tek u XVIII. st. značenje pomorskog uporišta.

Stanovništvo (72% rimokatolici) uglavnom je španjolskog, talijanskog, portugalskog ili malteškog podrijetla. Uza službeni engleski govori se i španjolski jezik.

Prije znatnijega reduciranja britanske vojne prisutnosti, u civilnoj i vojnoj britanskoj i NATO službi bilo je zaposleno oko 50% radne snage. Glavni su izvori prihoda tranzitna trgovina, bankarstvo (financijski sektor ostvaruje 20% domaćega proizvoda), on-line igranje, turizam (oko 7 milijuna turista 2016) i naplata lučkih pristojbi. Industrija naftnih derivata i konzumne robe (duhan, kava, riblje i voćne konzerve).

Polovicu zaposlenika čine dnevni migranti iz Španjolske (uglavnom iz susjednog grada La Línea de la Concepción). Nedostatak izvorske vode nadoknađuje se prikupljanjem kišnice i destiliranjem morske vode. Remontno brodogradilište. Slobodna luka s razvijenom tranzitnom trgovinom nalazi se na zapadnoj obali Gibraltara; vrlo prometna luka za kruzere; trajektne veze s Tangerom (Maroko); marina za jahte.

Redovitim zračnim linijama povezan je s Velikom Britanijom (London, Manchester, Bristol) i Marokom. Sveučilište osnovano 2015. – Novčana je jedinica gibraltarska funta (pound; GIP); 1 GIP = 100 penija (pence). – U antičko doba Gibraltar je bio poznat kao jedan od »Heraklovih stupova«; 711. osvojili su ga Arapi pod Tarikom. Po njemu je mjesto nazvano Ǧabal Ṭāriq (Tarikovo brdo), otkuda i današnje ime.

Španjolci su ga zauzeli 1462. i priključili Kastilji. Godine 1704. došao je pod vlast Engleza. Pošto su pokušaji Španjolaca da ga vrate propali, Gibraltar je Utrechtskim mirom 1713. te ugovorima u Sevilli 1724., Parizu 1763. i Versaillesu 1783. potvrđen kao britanski posjed.

Budući da su se prvotni stanovnici najvećim dijelom iselili, sadašnje je stanovništvo manjim dijelom španjolskoga podrijetla, dok ostatak sačinjavaju potomci Talijana, Maltežana, Portugalaca, Britanaca i dr. Godine 1830. postao je britanska krunska kolonija. Sve do II. svjetskog rata Britanci su ga gradili kao vojnu utvrdu (u stijeni je prokopano 13 km podzemnih hodnika).

Kao pomorska i zračna baza Gibraltar je za II. svjetskog rata odigrao veliku ulogu u operacijama protiv sila Osovine u Africi, a kao prolazni glavni stožer generala D. Eisenhowera bio je često meta neprijateljskog bombardiranja.

Nakon II. svjetskog rata Gibraltar je ostao britanski teritorij s ograničenom samoupravom (značajna je vojna baza). Od sredine 1950-ih potražuje ga Španjolska. Referendumom iz 1967. potvrđen je ostanak pod Velikom Britanijom, a 1969. dobio je novi ustav i širu autonomiju. Španjolska je 1969. zatvorila kopnenu granicu prema Gibraltaru (gospodarski ga blokirala).

Sporazum o otvaranju granice postignut je 1980 (u cijelosti se počeo primjenjivati od 1985). Zajedno s Velikom Britanijom Gibraltar je 1973. pristupio Europskoj ekonomskoj zajednici, a njegovim je stanovnicima 1981. ponuđeno britansko državljanstvo.

U Falklandskom ratu 1982. te u savezničkom napadu na Irak 1991. strateški se njime koristila britanska vojska. Španjolska je 1991. i 1997. Velikoj Britaniji za Gibraltar predlagala zajednički suverenitet, što je odbijeno. Godine 2004. utemeljen je Trilateralni forum za uspostavu dijaloga u kojem se nalaze predstavnici španjolske, britanske i gibraltarske vlade s ciljem smanjenja tenzija.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SHUTTERSTOCK Jorge Guerrero/AFP 3meandEr/EW SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK Jorge Guerrero/AFP
3meandEr/EW
Ovo dovoljno govori o veličini područja, ali i strateškoj važnosti 
Jorge Guerrero/AFP
Ulice Gibraltara
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje-1062598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=805fb2363983432a7b4d073c91848349987d1187 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+najve%C4%87oj+%C5%BErtvi+Brexita+-+Gibraltaru%2C+malenom+teritoriju+Velike+Britanije+koji+grani%C4%8Di+sa+%C5%A0panjolskom+i+kojeg+ta+zemlja+%C5%BEeli+vratiti+pod+svoje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje-1062598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprica-o-najvecoj-zrtvi-brexita-gibraltaru-malenom-teritoriju-velike-britanije-koji-granici-sa-spanjolskom-i-kojeg-ta-zemlja-zeli-vratiti-pod-svoje-1062598 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SvijetANALIZA

Priča o najvećoj žrtvi Brexita - Gibraltaru, malenom teritoriju Velike Britanije koji graniči sa Španjolskom i kojeg ta zemlja želi vratiti pod svoje

7. prosinca 2020. - 20:49

Trideset tisuća žitelja Gibraltara moglo bi od Nove godine postati prvim žrtvama Brexita.

Naime, izlaskom Britanije iz Europske unije, što bi se trebalo dogoditi 31. prosinca, i ovaj britanski prekomorski teritorij službeno bi se našao izvan EU, premda je 2016. na referendumu o Brexitu čak 96 posto građana Gibraltara glasalo za ostanak u EU.

Jasno je i zašto Gibraltarci ne žele van iz Unije: uz („off shore”) bankarstvo, glavna grana tamošnje privrede je turizam, dobrim dijelom i zbog mogućnosti bescarinske kupnje. Gibraltar je već desetljećima popularna destinacija za krstarenje luksuznih brodova, ali i za brojne jednodnevne posjetitelje iz južne Španjolske, kojima je Gibraltar omiljeno mjesto za kupovinu, jer su sva dobra i usluge oslobođeni od PDV-a.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:42