StoryEditorOCM
Svijetputin ne prašta

Pravoslavni svećenik i aktivist htio održati zadušnicu za Alekseja Navaljnog, nije dobro završio

Piše Robert Bajruši/ JL
20. veljače 2024. - 19:35

Iz bolnice je otpušten aktivist za ljudska prava i nadbiskup Apostolske pravoslavne crkve Grigorij Mihnov-Vaitenko, koji je završio iza rešetaka jer je želio održati misu zadušnicu za Alekseja Navaljnog, lidera ruske opozicije kojeg je utamničio, a najvjerojatnije i likvidirao režim Vladimira Putina.

image

Oko 600 Navaljnijevih poklonika Alekseja Navaljnog u Rusiji su uhićeni

-/Afp

Još uvijek nije poznato je li nesretni svećenik pušten na kućno liječenje ili zatvorsko. Sve je počelo kada je on 16. veljače na svojem Facebook profilu objavio da planira održati komemoraciju Alekseju Navaljnom kod Soloveckog kamena u Sankt Peterburgu. To je bio izazov režimu i već je sljedećeg jutra, u trenutku kad je izašao iz kuće, Mihnov-Vaitenka privela policija. Nezavisni ruski mediji ubrzo su saznali da je protiv neposlušnog svećenika sastavljena prijava po članku o organiziranju neodobrenog skupa i planirali su ga zadržati u pritvoru do suđenja, koje se trebalo održati u ponedjeljak 19. veljače, piše Jutarnji list.

image

Unatoč opasnosti od uhićenja ruski građani polažu cvijeće za Navaljnog na Solovecki kamen u Moskvi pored sjedišta FSB-a

Natalia Kolesnikova/Afp

Međutim, svećeniku je pozlilo dok se nalazio u pritvoru, nakon čega ga je pokupila hitna pomoć i odvezla u bolnicu, gdje je dijagnosticirano da je Grigorij Mihnov-Vaitenko imao moždani udar. Budući da je za samo nekoliko dana pušten iz bolnice, ne treba se iznenaditi ako uskoro završi pred sudom, a niti susret sa Stvoriteljem nije isključen. On i oko 600 Navaljnijevih poklonika koji su uhićeni ne trebaju očekivati pomoć od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila, koji već dvije godine blagoslivljaju Putina i rusku agresiju u Ukrajini.

image

Patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu, koji već dvije godine blagoslivlja Putina i rusku agresiju u Ukrajini, zadušnica ne pada na pamet

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:19