stdClass Object ( [id] => 1274325 [title] => Potukao se ispred puba kao mladić, a uhićen je i izručen kao umirovljenik, sudac presudom očitao lekciju policiji [alias] => potukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski čitatelji navikli su na slučajeve šokantne i spore sudske prakse. Ali, toga ima i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Umirovljeni građevinski radnik Rory McGrath ulazio je u svoj dom u New Yorku noseći jutarnje novine kada je stiglo desetak naoružanih policajaca. Pod prijetnjom oružjem naredili su njegovoj ženi i 18-godišnjim sinovima blizancima da ustanu iz kreveta. Bio je svibanj 2021. i New York je počeo izlaziti iz Covid restrikcija, ali za McGratha i njegovu obitelj to je bio tek početak "noćne more bez kraja". Američki policajci postupali su po zahtjevu tužitelja u Engleskoj.

McGrath,, suočio se s izručenjem i suđenjem u Velikoj Britaniji zbog svoje umiješanosti u tučnjavu ispred puba u Engleskoj prije četiri desetljeća. Priča je počela u ožujku 1980. kada je McGrath, irsko-britanski državljanin rođen u Leedsu, bio u pubu s prijateljima. Tada je 21-godišnjak, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Prema njegovim riječima, po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub. "Ne želim imati posla s policijom", sjeća se kako je tada razmišljao, pišu Libby Sutcliffe i William McLennan za BBC.

Međutim, britanski tužitelji tvrdili su da je on bio dio grupe koja je napala policajca. Policajcu je slomljen nos i zadobio je posjekotine i modrice dok je pokušavao obuzdati jednog od osumnjičenih. Optuženo je pet muškaraca, uključujući McGratha. Umjesto da se suoči s pravdom, pobjegao je u Irsku. Kaže da je pobjegao jer je vjerovao da mu se "smješta".

---

image

McGrath je rekao da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s ‘konstantnim uznemiravanjem‘ engleske policije (ilustracija)

AFP
---

Slučaj protiv njega djelomično se temeljio na izjavi policajca koji nije bio na dužnosti, a koji je u međuvremenu preminuo. Rekao je da je prepoznao McGratha koji je bježao s mjesta događaja. Bio sam prisiljen pobjeći iz jednostavnog razloga - izmislili su da su me identificirali, kaže McGrath i dodaje da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s "konstantnim uznemiravanjem". "Cijeli život, otkad pamtim, stalno me maltretirala engleska policija pa sam znao da ishod neće biti dobar", objašnjava.

Nakon nekoliko godina života u Dublinu, gdje je radio kao stolar, 1986. godine odlazi na godišnji odmor u SAD. "Čuo sam puno o Americi, pa sam otišao na nekoliko tjedana i na kraju ostao 12 godina".

mirni amerikanac

Suprugu Alice upoznao je u New Yorku 1990. godine. Vjenčali su se 1992., a 10 godina kasnije vratio se u Irsku kako bi uspješno aplicirao za američko državljanstvo. Kao dvojni irsko-britanski državljanin, pretpostavio je da američke vlasti mogu kontaktirati Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

"Znam da su znali gdje sam od 2002., iz jednostavnog razloga što su svi papiri za državljanstvo otišli u Englesku", kaže McGrath.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je odgovoriti na pitanja o slučaju.

McGrath kaže da se nije smatrao bjeguncem. Putovao je u Britaniju u nekoliko navrata, koristeći se putovnicom na svoje ime, a prisustvovao je i bratovom vjenčanju 1996. godine. Kaže da je počeo vjerovati kako je slučaj zatvoren. Vlasti ga nikada nisu kontaktirale i nije imao poteškoća s ulaskom u Britaniju.

Prvi put je saznao da postoji zahtjev za izručenje kada je američka policija pretresla njegov dom 2021. Ali slučaj je pokrenut šest godina ranije. 2015. lokalni policajac u West Yorkshireu "preispitao" je tjeralicu za McGrathom. Policijski službenik proslijedio je slučaj Državnom tužiteljstvu, koje je pokrenulo postupak izručenja 2016. godine.

---

image

Engleska policija neke uhićuje na licu mjesta, a neke nakon 41 godine

AFP
---

Daniel Martin, McGrathov odvjetnik, rekao je da je teško razumjeti što je motiviralo "ovu iznenadnu potrebu" da se sudi McGrathu. "Žrtva je bio policajac i očito je zahtjev uputila policija. Čini se da je to stajalo negdje u ladici, skupljajući prašinu sve dok jednog dana netko nije pogledao novine i odlučio da je neophodno da se McGrath izruči", kaže on.

Prema američkom zakonu, ljudi koji se suočavaju s izručenjem obično se drže u zatvoru, osim ako ne postoje "posebne okolnosti" koje dopuštaju njihovo puštanje. Nakon McGrathova uhićenja u svibnju 2021., sudac je odobrio jamčevinu i rekao da za njega ne postoji opasnost od bijega niti opasnost za javnost. Sudac je također primijetio da je McGrath bio izložen većem riziku od zaraze Covidom-19 zbog respiratornih komplikacija, od kojih su neke bile povezane s vremenom provedenim volontirajući u Svjetskom trgovačkom centru nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Bio je među prvima koji je stigao na mjesto stradanja i to je na njega ostavilo snažan dojam.

kućni pa zatvorski pritvor

Nakon 15 mjeseci u kućnom pritvoru, McGrath je prebačen u Britaniju u srpnju 2022. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru u Leedsu čekajući suđenje. U veljači ove godine porota je odbacila optužbu i proglasila McGratha nevinim. Uvijek je tvrdio da nije kriv.

Lokalni mediji izvijestili su da je, nakon što je McGrath oslobođen, sudac rekao porotnicima da ne zna zašto je slučaj pokrenut nakon toliko godina. "Imamo mnogo važnijih stvari za rješavanje, ako mogu tako reći", rekao je sudac. Odvjetnik Martin kaže da "nikada nije vidio tako flagrantno rasipanje novca poreznih obveznika kao u ovom slučaju".

Kad je McGrath uhićen u SAD-u, sudovi u Engleskoj i Walesu suočavali su se s neviđenim odgodama i gomilom neriješenih predmeta koji su se nagomilali tijekom pandemije. Martin postavlja pitanje zašto su tužitelji odlučili "potrošiti toliko novca, vremena i truda vraćajući optužnicu protiv McGratha, koji je prema svim standardima bio nisko na Richterovoj ljestvici napada." Tvrdi da su teze tužilaca i tužiteljstva manjkave i na krhkim nogama.

---

image

Tada 21-godišnji McGrath, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub (ilustracija)

AFP
---

Nekoliko svjedoka je umrlo ili ih policija nije mogla pronaći. Prema smjernicama tužiteljstva, zahtjevi za izručenje trebaju se podnositi samo u "jasno definiranim" slučajevima. Policija West Yorkshirea rekla je da je potraga za McGrathom bila "primjerena" i rezultat toga što je on "namjerno izbjegavao kazneni postupak tako što se nije pojavio na sudu u vrijeme kada je optužen".

McGrath se sada vratio svojoj obitelji u SAD-u. Kaže da je slučaj imao "razoran" utjecaj na njegovu suprugu i sinove. Polako se privikava na život kod kuće i pokušava iza sebe ostaviti "čisti pakao" kroz koji je prošao u posljednje dvije godine. "Bilo je jako stresno za sve. Ne želim više razmišljati o tome, ali slučaj će uvijek biti tu", kaže McGrath, piše BBC.

Slučaj umirovljenog građevonskog radnika, koji se nekoliko puta nesmetano vraćao u Englesku, pokazuje propuste policije koja to nije registrirala i ništa nije poduzela, da bi nakon 40 godina pokrenula postupak, sa starim čovjekom i umrlim svjedocima. Zaista pravo rasipanje novca poreznih obveznika.

---

image

Nakon izručenja iz SAD-a Rory McGrath sproveden je u engleski pritvor (ilustracija)

Oli Scarff/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => spora pravda 2 0 6740 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-20 13:31:47 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => VIJESTI SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-20 14:44:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-20 14:44:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1839 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Potukao se ispred puba kao mladić, a uhićen je i izručen kao umirovljenik, sudac presudom očitao lekciju policiji [metakey] => pravosuđe, Engleska, izručenje, Rory McGrath, tučnjava ispred puba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24027967.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24438100.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24295621.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24549971.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550058.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Shutterstock","AFP","Oli Scarff\/AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Grupna tu\u010dnjava ispred puba prije 53 godine skupo je ko\u0161tala Roryja McGratha (ilustracija)<\/p>","

Engleska policija neke uhi\u0107uje na licu mjesta, a neke nakon 41 godine<\/p>","

Nakon izru\u010denja iz SAD-a Rory McGrath sproveden je u engleski pritvor (ilustracija)<\/p>","

Tada 21-godi\u0161nji McGrath, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uli\u010dnoj tu\u010dnjavi izme\u0111u dvije skupine mladi\u0107a. Bili su pod utjecajem alkohola. Po dolasku policije pobjegao je u obli\u017enji pub (ilustracija)<\/p>","

McGrath je rekao da je kao irski gra\u0111anin koji je \u017eivio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suo\u010den s \u2018konstantnim uznemiravanjem\u2018 engleske policije (ilustracija)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_24027967_1920.jpg":"1920x1080","k_24027967_1280.jpg":"1280x1280","k_24027967_1024.jpg":"1024x1024","k_24027967_640.jpg":"640x640","k_24027967_480.jpg":"480x480","k_24027967_340.jpg":"340x340","k_24027967_220.jpg":"220x220","o_24027967_1280.jpg":"1280x854","o_24027967_1024.jpg":"1024x683","o_24027967_640.jpg":"640x427","o_24027967_480.jpg":"480x320","o_24027967_340.jpg":"340x226","o_24027967_220.jpg":"220x146","h_24027967_1280.jpg":"1280x854","h_24027967_1024.jpg":"1024x683","h_24027967_640.jpg":"640x427","h_24027967_480.jpg":"480x320","h_24027967_340.jpg":"340x227","h_24027967_220.jpg":"220x147","pp_24027967_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027967_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027967_640.jpg":"640x814","pp_24027967_480.jpg":"480x611","pp_24027967_340.jpg":"340x432","pp_24027967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24438100_1920.jpg":"1920x1080","k_24438100_1280.jpg":"1280x1280","k_24438100_1024.jpg":"1024x1024","k_24438100_640.jpg":"640x640","k_24438100_480.jpg":"480x480","k_24438100_340.jpg":"340x340","k_24438100_220.jpg":"220x220","o_24438100_1280.jpg":"1280x853","o_24438100_1024.jpg":"1024x682","o_24438100_640.jpg":"640x426","o_24438100_480.jpg":"480x320","o_24438100_340.jpg":"340x226","o_24438100_220.jpg":"220x146","h_24438100_1280.jpg":"1280x854","h_24438100_1024.jpg":"1024x683","h_24438100_640.jpg":"640x427","h_24438100_480.jpg":"480x320","h_24438100_340.jpg":"340x227","h_24438100_220.jpg":"220x147","pp_24438100_1280.jpg":"1280x1628","pp_24438100_1024.jpg":"1024x1303","pp_24438100_640.jpg":"640x814","pp_24438100_480.jpg":"480x611","pp_24438100_340.jpg":"340x432","pp_24438100_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24295621_1920.jpg":"1920x1080","k_24295621_1280.jpg":"1280x1280","k_24295621_1024.jpg":"1024x1024","k_24295621_640.jpg":"640x640","k_24295621_480.jpg":"480x480","k_24295621_340.jpg":"340x340","k_24295621_220.jpg":"220x220","o_24295621_1280.jpg":"1280x851","o_24295621_1024.jpg":"1024x681","o_24295621_640.jpg":"640x425","o_24295621_480.jpg":"480x319","o_24295621_340.jpg":"340x226","o_24295621_220.jpg":"220x146","h_24295621_1280.jpg":"1280x854","h_24295621_1024.jpg":"1024x683","h_24295621_640.jpg":"640x427","h_24295621_480.jpg":"480x320","h_24295621_340.jpg":"340x227","h_24295621_220.jpg":"220x147","pp_24295621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24295621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24295621_640.jpg":"640x814","pp_24295621_480.jpg":"480x611","pp_24295621_340.jpg":"340x432","pp_24295621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24549971_1920.jpg":"1920x1080","k_24549971_1280.jpg":"1280x1280","k_24549971_1024.jpg":"1024x1024","k_24549971_640.jpg":"640x640","k_24549971_480.jpg":"480x480","k_24549971_340.jpg":"340x340","k_24549971_220.jpg":"220x220","o_24549971_1280.jpg":"1280x852","o_24549971_1024.jpg":"1024x682","o_24549971_640.jpg":"640x426","o_24549971_480.jpg":"480x319","o_24549971_340.jpg":"340x226","o_24549971_220.jpg":"220x146","h_24549971_1280.jpg":"1280x854","h_24549971_1024.jpg":"1024x683","h_24549971_640.jpg":"640x427","h_24549971_480.jpg":"480x320","h_24549971_340.jpg":"340x227","h_24549971_220.jpg":"220x147","pp_24549971_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549971_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549971_640.jpg":"640x814","pp_24549971_480.jpg":"480x611","pp_24549971_340.jpg":"340x432","pp_24549971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24550058_1920.jpg":"1920x1080","k_24550058_1280.jpg":"1280x1280","k_24550058_1024.jpg":"1024x1024","k_24550058_640.jpg":"640x640","k_24550058_480.jpg":"480x480","k_24550058_340.jpg":"340x340","k_24550058_220.jpg":"220x220","o_24550058_1280.jpg":"1280x852","o_24550058_1024.jpg":"1024x682","o_24550058_640.jpg":"640x426","o_24550058_480.jpg":"480x319","o_24550058_340.jpg":"340x226","o_24550058_220.jpg":"220x146","h_24550058_1280.jpg":"1280x854","h_24550058_1024.jpg":"1024x683","h_24550058_640.jpg":"640x427","h_24550058_480.jpg":"480x320","h_24550058_340.jpg":"340x227","h_24550058_220.jpg":"220x147","pp_24550058_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550058_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550058_640.jpg":"640x814","pp_24550058_480.jpg":"480x611","pp_24550058_340.jpg":"340x432","pp_24550058_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4264348 Threads: 4 Questions: 131400567 Slow queries: 56516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3959481 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/potukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji-1274325 [printLink] => /vijesti/svijet/potukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji-1274325?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 374022 [name] => pravosuđe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravosude [link] => /tag/pravosude ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679199 [name] => Engleska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => engleska [link] => /tag/engleska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 481264 [name] => izručenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrucenje [link] => /tag/izrucenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 709878 [name] => Rory McGrath [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 15:44:25 [main_article_id] => 0 [alias] => rory-mcgrath [link] => /tag/rory-mcgrath ) [4] => stdClass Object ( [id] => 709879 [name] => tučnjava ispred puba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 15:44:25 [main_article_id] => 0 [alias] => tucnjava-ispred-puba [link] => /tag/tucnjava-ispred-puba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Potukao se ispred puba kao mladić, a uhićen je i izručen kao umirovljenik, sudac presudom očitao lekciju policiji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24027967.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Grupna tučnjava ispred puba prije 53 godine skupo je koštala Roryja McGratha (ilustracija)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24027967.jpg [title] =>

Grupna tučnjava ispred puba prije 53 godine skupo je koštala Roryja McGratha (ilustracija)

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24438100.jpg [title] =>

Engleska policija neke uhićuje na licu mjesta, a neke nakon 41 godine

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24295621.jpg [title] =>

Nakon izručenja iz SAD-a Rory McGrath sproveden je u engleski pritvor (ilustracija)

Oli Scarff/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24549971.jpg [title] =>

Tada 21-godišnji McGrath, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub (ilustracija)

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550058.jpg [title] =>

McGrath je rekao da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s ‘konstantnim uznemiravanjem‘ engleske policije (ilustracija)

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski čitatelji navikli su na slučajeve šokantne i spore sudske prakse. Ali, toga ima i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Umirovljeni građevinski radnik Rory McGrath ulazio je u svoj dom u New Yorku noseći jutarnje novine kada je stiglo desetak naoružanih policajaca. Pod prijetnjom oružjem naredili su njegovoj ženi i 18-godišnjim sinovima blizancima da ustanu iz kreveta. Bio je svibanj 2021. i New York je počeo izlaziti iz Covid restrikcija, ali za McGratha i njegovu obitelj to je bio tek početak "noćne more bez kraja". Američki policajci postupali su po zahtjevu tužitelja u Engleskoj.

McGrath,, suočio se s izručenjem i suđenjem u Velikoj Britaniji zbog svoje umiješanosti u tučnjavu ispred puba u Engleskoj prije četiri desetljeća. Priča je počela u ožujku 1980. kada je McGrath, irsko-britanski državljanin rođen u Leedsu, bio u pubu s prijateljima. Tada je 21-godišnjak, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Prema njegovim riječima, po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub. "Ne želim imati posla s policijom", sjeća se kako je tada razmišljao, pišu Libby Sutcliffe i William McLennan za BBC.

Međutim, britanski tužitelji tvrdili su da je on bio dio grupe koja je napala policajca. Policajcu je slomljen nos i zadobio je posjekotine i modrice dok je pokušavao obuzdati jednog od osumnjičenih. Optuženo je pet muškaraca, uključujući McGratha. Umjesto da se suoči s pravdom, pobjegao je u Irsku. Kaže da je pobjegao jer je vjerovao da mu se "smješta".

---

image

McGrath je rekao da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s ‘konstantnim uznemiravanjem‘ engleske policije (ilustracija)

AFP
---

Slučaj protiv njega djelomično se temeljio na izjavi policajca koji nije bio na dužnosti, a koji je u međuvremenu preminuo. Rekao je da je prepoznao McGratha koji je bježao s mjesta događaja. Bio sam prisiljen pobjeći iz jednostavnog razloga - izmislili su da su me identificirali, kaže McGrath i dodaje da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s "konstantnim uznemiravanjem". "Cijeli život, otkad pamtim, stalno me maltretirala engleska policija pa sam znao da ishod neće biti dobar", objašnjava.

Nakon nekoliko godina života u Dublinu, gdje je radio kao stolar, 1986. godine odlazi na godišnji odmor u SAD. "Čuo sam puno o Americi, pa sam otišao na nekoliko tjedana i na kraju ostao 12 godina".

mirni amerikanac

Suprugu Alice upoznao je u New Yorku 1990. godine. Vjenčali su se 1992., a 10 godina kasnije vratio se u Irsku kako bi uspješno aplicirao za američko državljanstvo. Kao dvojni irsko-britanski državljanin, pretpostavio je da američke vlasti mogu kontaktirati Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

"Znam da su znali gdje sam od 2002., iz jednostavnog razloga što su svi papiri za državljanstvo otišli u Englesku", kaže McGrath.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je odgovoriti na pitanja o slučaju.

McGrath kaže da se nije smatrao bjeguncem. Putovao je u Britaniju u nekoliko navrata, koristeći se putovnicom na svoje ime, a prisustvovao je i bratovom vjenčanju 1996. godine. Kaže da je počeo vjerovati kako je slučaj zatvoren. Vlasti ga nikada nisu kontaktirale i nije imao poteškoća s ulaskom u Britaniju.

Prvi put je saznao da postoji zahtjev za izručenje kada je američka policija pretresla njegov dom 2021. Ali slučaj je pokrenut šest godina ranije. 2015. lokalni policajac u West Yorkshireu "preispitao" je tjeralicu za McGrathom. Policijski službenik proslijedio je slučaj Državnom tužiteljstvu, koje je pokrenulo postupak izručenja 2016. godine.

---

image

Engleska policija neke uhićuje na licu mjesta, a neke nakon 41 godine

AFP
---

Daniel Martin, McGrathov odvjetnik, rekao je da je teško razumjeti što je motiviralo "ovu iznenadnu potrebu" da se sudi McGrathu. "Žrtva je bio policajac i očito je zahtjev uputila policija. Čini se da je to stajalo negdje u ladici, skupljajući prašinu sve dok jednog dana netko nije pogledao novine i odlučio da je neophodno da se McGrath izruči", kaže on.

Prema američkom zakonu, ljudi koji se suočavaju s izručenjem obično se drže u zatvoru, osim ako ne postoje "posebne okolnosti" koje dopuštaju njihovo puštanje. Nakon McGrathova uhićenja u svibnju 2021., sudac je odobrio jamčevinu i rekao da za njega ne postoji opasnost od bijega niti opasnost za javnost. Sudac je također primijetio da je McGrath bio izložen većem riziku od zaraze Covidom-19 zbog respiratornih komplikacija, od kojih su neke bile povezane s vremenom provedenim volontirajući u Svjetskom trgovačkom centru nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Bio je među prvima koji je stigao na mjesto stradanja i to je na njega ostavilo snažan dojam.

kućni pa zatvorski pritvor

Nakon 15 mjeseci u kućnom pritvoru, McGrath je prebačen u Britaniju u srpnju 2022. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru u Leedsu čekajući suđenje. U veljači ove godine porota je odbacila optužbu i proglasila McGratha nevinim. Uvijek je tvrdio da nije kriv.

Lokalni mediji izvijestili su da je, nakon što je McGrath oslobođen, sudac rekao porotnicima da ne zna zašto je slučaj pokrenut nakon toliko godina. "Imamo mnogo važnijih stvari za rješavanje, ako mogu tako reći", rekao je sudac. Odvjetnik Martin kaže da "nikada nije vidio tako flagrantno rasipanje novca poreznih obveznika kao u ovom slučaju".

Kad je McGrath uhićen u SAD-u, sudovi u Engleskoj i Walesu suočavali su se s neviđenim odgodama i gomilom neriješenih predmeta koji su se nagomilali tijekom pandemije. Martin postavlja pitanje zašto su tužitelji odlučili "potrošiti toliko novca, vremena i truda vraćajući optužnicu protiv McGratha, koji je prema svim standardima bio nisko na Richterovoj ljestvici napada." Tvrdi da su teze tužilaca i tužiteljstva manjkave i na krhkim nogama.

---

image

Tada 21-godišnji McGrath, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub (ilustracija)

AFP
---

Nekoliko svjedoka je umrlo ili ih policija nije mogla pronaći. Prema smjernicama tužiteljstva, zahtjevi za izručenje trebaju se podnositi samo u "jasno definiranim" slučajevima. Policija West Yorkshirea rekla je da je potraga za McGrathom bila "primjerena" i rezultat toga što je on "namjerno izbjegavao kazneni postupak tako što se nije pojavio na sudu u vrijeme kada je optužen".

McGrath se sada vratio svojoj obitelji u SAD-u. Kaže da je slučaj imao "razoran" utjecaj na njegovu suprugu i sinove. Polako se privikava na život kod kuće i pokušava iza sebe ostaviti "čisti pakao" kroz koji je prošao u posljednje dvije godine. "Bilo je jako stresno za sve. Ne želim više razmišljati o tome, ali slučaj će uvijek biti tu", kaže McGrath, piše BBC.

Slučaj umirovljenog građevonskog radnika, koji se nekoliko puta nesmetano vraćao u Englesku, pokazuje propuste policije koja to nije registrirala i ništa nije poduzela, da bi nakon 40 godina pokrenula postupak, sa starim čovjekom i umrlim svjedocima. Zaista pravo rasipanje novca poreznih obveznika.

---

image

Nakon izručenja iz SAD-a Rory McGrath sproveden je u engleski pritvor (ilustracija)

Oli Scarff/AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Shutterstock AFP Oli Scarff/AFP AFP AFP
Shutterstock

Grupna tučnjava ispred puba prije 53 godine skupo je koštala Roryja McGratha (ilustracija)

AFP

Engleska policija neke uhićuje na licu mjesta, a neke nakon 41 godine

Oli Scarff/AFP

Nakon izručenja iz SAD-a Rory McGrath sproveden je u engleski pritvor (ilustracija)

AFP

Tada 21-godišnji McGrath, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u uličnoj tučnjavi između dvije skupine mladića. Bili su pod utjecajem alkohola. Po dolasku policije pobjegao je u obližnji pub (ilustracija)

AFP

McGrath je rekao da je kao irski građanin koji je živio u Engleskoj 1970-ih i 80-ih godina bio suočen s ‘konstantnim uznemiravanjem‘ engleske policije (ilustracija)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/potukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji-1274325 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ef87db0f24f2b4822fcf11feb2d84ac000d9f10 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Potukao+se+ispred+puba+kao+mladi%C4%87%2C+a+uhi%C4%87en+je+i+izru%C4%8Den+kao+umirovljenik%2C+sudac+presudom+o%C4%8Ditao+lekciju+policiji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpotukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji-1274325 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpotukao-se-ispred-puba-kao-mladic-a-uhicen-je-i-izrucen-kao-umirovljenik-sudac-presudom-ocitao-lekciju-policiji-1274325 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetspora pravda

Potukao se ispred puba kao mladić, a uhićen je i izručen kao umirovljenik, sudac presudom očitao lekciju policiji

Piše VIJESTI SD
20. ožujka 2023. - 15:44

Hrvatski čitatelji navikli su na slučajeve šokantne i spore sudske prakse. Ali, toga ima i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Umirovljeni građevinski radnik Rory McGrath ulazio je u svoj dom u New Yorku noseći jutarnje novine kada je stiglo desetak naoružanih policajaca. Pod prijetnjom oružjem naredili su njegovoj ženi i 18-godišnjim sinovima blizancima da ustanu iz kreveta. Bio je svibanj 2021. i New York je počeo izlaziti iz Covid restrikcija, ali za McGratha i njegovu obitelj to je bio tek početak "noćne more bez kraja". Američki policajci postupali su po zahtjevu tužitelja u Engleskoj.

McGrath,, suočio se s izručenjem i suđenjem u Velikoj Britaniji zbog svoje umiješanosti u tučnjavu ispred puba u Engleskoj prije četiri desetljeća. Priča je počela u ožujku 1980. kada je McGrath, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:00