StoryEditorOCM
Svijetzanimljiv stav

Političar koji Dalmaciju i Istru smatra dijelom Italije komentirao Gaddafija: ‘Njegovo ubojstvo bila je velika greška‘

Piše Damir Pilić
20. kolovoza 2023. - 07:26

Ubojstvom libijskog vođe Muammara Gaddafija Zapad je napravio „vrlo ozbiljnu grešku”, jer je njegova smrt pokrenula nestabilnost u Africi – rekao je ovog tjedna talijanski zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

- Bila je veoma ozbiljna pogreška pustiti da Gaddafi bude ubijen. On možda nije bio šampion demokracije, ali nakon njegove smrti politička nestabilnost stigla je u Libiju i Afriku - poručio je Tajani, kako prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Govoreći na forumu u toskanskom ljetovalištu Marini di Pietrasanta, talijanski šef diplomacije je priznao da je zahvaljujući sporazumima s Gadaffijem Italija  uspjela zaustaviti migracijske tokove iz sjeverne Afrike, te da je u Gaddafijevo doba migrantska situacija bila mnogo stabilnija.

- Bio je definitivno bolji od onih koji su došli nakon njega. Nakon njega je došao terorizam, Muslimanska braća - rekao je Tajani.

Podsjetimo, pukovnik Gaddafi vladao je Libijom pune 42 godine, od vojnog udara 1969. do brutalne likvidacije 20. listopada 2011. godine, kada su ga u blizini rodnog mjesta Sirtea uhvatili i pogubili islamistički pobunjenici koje je pomagao NATO. 

U tih 42 godine pretvorio je Libiju u jednu od najbogatijih i najprosperitetnijih zemalja Afrike, ali se zemlja nakon njegove smrti survala u kaos građanskih i plemenskih ratova koji traju i danas.

‘Vi ste idioti i gorjet ćete u paklu!‘

Agresiju na Libiju – uključujući i Gaddafijevo ubojstvo -Amerika i njezini saveznici pravdali su „humanitarnim razlozima”, odnosno potrebom da se „nevini civili” zaštite od napada Gaddafijevih trupa. Naknadno je istraga britanskog parlamenta pokazala da je „prijetnja civilima bila prenaglašena” i da su zapadne sile ignorirale „značajan Islamistički element” među Gaddafijevim protivnicima.

Osim što je razorila Libiju i razvojno je vratila desetljećima unatrag, zapadna agresija na ovu državu i ubojstvo Gaddafija doveli su širom sjeverne Afrike do jačanja islamskog terorizma – kojem je upravo Gaddafi bio najžešći protivnik - a ISIL i skupine povezane s al-Qa‘idom uspostavile su uporišta baš u Libiji. 

Sâm Gaddafi je nekoliko mjeseci prije smrti, nakon početka agresije na njegovu zemlju, uputio čelnicima NATO-a proročansko pismo u kojem ih je upozorio što će se dogoditi:

„Sada slušajte, ljudi iz NATO-a! Vi bombardirate zid koji je stajao na putu migraciji Afrikanaca u Europu i na putu terorista al-Qa‘ide. Taj zid je bio Libija. Vi ga razbijate. Vi ste idioti i gorjet ćete u paklu zbog tisuća migranata iz Afrike i zbog podrške al-Qa‘idi. Bit će tako. Ja nikad ne lažem. I ne lažem sada.”

Kako vidimo, dvanaest godina je trebalo proći da europski dužnosnici počnu priznavati da je pukovnik bio u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:31