StoryEditorOCM
Svijetprvi dojam

Pola milijuna lažnih kovanica je u opticaju, dobro otvorite oči: Znate li kako prepoznati krivotvorine?

Piše VIJESTI SD
26. travnja 2024. - 21:33

Ovog tjedna španjolska je policija razbila bandu krivotvoritelja za koje se tvrdi da su krivotvorene kovanice od dva eura stavljale u optjecaj diljem Europe.

Razotkriti su krivotvoriteljsku radionicu u Toledu, koja je, prema tvrdnjama policije, "najvažnije otkriće takve vrste u Europi u posljednjih deset godina". Banda je na europsko tržište pustila gotovo 500.000 krivotvorenih kovanica “visoke kvalitete” (protuvrijednost od oko milijun eura). Uhićeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani.

‘Prvi dojam‘

Kad je riječ o novčanicama, krivotvorine je relativno lako uočiti zbog njihovih "sigurnosnih značajki" - sigurnosna nit, integrirani holograme, pozadine koje se teško kopiraju, kvaliteta papira. Stvari su drugačije s kovanicama jer nemaju holograme niti sigurnosne niti. No postoje i detalji sa "sitnišem" koji krivotvoritelju često ne polazi za rukom i na koje vrijedi obratiti pozornost.

Bankari preporučuju da se obrati pozornost na "prvi dojam". Obično se slika novčića jasno ističe od ostatka površine novčića. Sve konture su jasno prepoznatljive. Budite oprezni ako to nije slučaj: kod krivotvorina, slika novčića često se čini mutnom i mekom. Površina je rupičasta i ima točkice, linije ili udubljenja, piše Deutsche Welle.

Postoji još jedna okolnost na koju svakako treba obratiti pozornost: zbog sigurnosti, ali i lakšeg prepoznavanja kovanica za slijepe osobe, rub kovanice je karakteristično zarezan. Za razliku od krivotvorenih kovanica, na kojima je rubni natpis često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, rubni natpis na pravim kovanicama od dva eura je jasno vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi se također razlikuju na krivotvorenim kovanicama često se razlikuju od onih na pravim kovanicama.

Provjera kovanica

Ako ste jedan od onih koji nose magnet u džepu, evo rješenja za provjeru kovanica. Zbog posebnog sigurnosnog materijala središnji dio kovanica od jednog i dva eura je blago magnetičan, što znači da se kovanice malo privlače magnetom i padaju s magneta kada se lagano protresu.

Ali vanjski prsten pravih kovanica od jednog i dva eura kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi nije magnetski, kažu stručnjaci i dodaju: Prave kovanice od jednog, dva i pet centi izrađene su od bakrom obloženog čelika i vrlo su magnetične.

No osim magneta, treba staviti i papirić na koji ćete zapisati sve fizikalne parametre.

Tada nećete biti prevareni jer krivotvorene kovanice od jednog i dva eura ili nisu magnetne ili su jako magnetne. Materijal prstena za kovanice često je također magnetičan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:01