stdClass Object ( [id] => 131789 [title] => Osamin ‘nasljednik’ je kirurg Al-Zawahiri [alias] => osamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon ubojstva najtraženijega terorista svijeta Osame bin Ladena, kao budući vođa Al-Qa’ide najčešće se spominje šezdesetogodišnji Ayman al-Zawahiri, koji je navodno “mozak organizacije”. Mnogi su zato ovog egipatskoga kirurga već smjestili na vrh top-liste 10 najtraženijih svjetskih terorista.

Tko je gori od koga?

Al-Zawahiri ima razloga biti na listi jer je osumnjičen za bombaške napade na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji 1998. godine, pa je za pomoć u njegovu uhićenju raspisana nagrada od 25 milijuna dolara.

Na listi Osaminih “nasljednika” spominje se više od 20 terorista s podužom listom počinjenih bombaških napada i drugih nedjela diljem svijeta. Kao jedan od potencijalnih nasljednika najtraženijeg terorista svijeta ističe se tako Daniel Andreas iz San Diega u Kaliforniji, koji je osumnjičen za bombaški napad 2003. godine na dvije poslovne zgrade u San Franciscu. Na listi je i Andreasov sugrađanin Adam Gadahn, koji je još kao tinejdžer prešao na islam, a zatim se iskazao u Al-Qa’idi pa je postao glasnogovornik te terorističke organizacije.

Britanski “Guardian” navodi da je na listi visoko mjesto osigurao i Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, tražen zbog bombaškog napada u Jemenu 2000. godine, kad je poginulo 17 američkih mornara, zatim Adam Yahihe Gadahn, koji svesrdno pruža materijalnu podršku Al-Qa’idi, te Abdul Rahman Yasin, optužen za napad u New Yorku 1993.

FBI je nakon napada u rujnu 2001. godine istaknuo listu najtraženijih svjetskih terorista koji se zalažu za rušenje SAD-a. Ipak, sada su priopćili da takvo rangiranje terorista ne postoji.

− Nemamo jasnog odgovora na to pitanje, jer moraju se razmotriti sve informacije kojima raspolažu obavještajne službe − kazao je za američke medije specijalni agent FBI-ja Steven Gomez. Novinar “Guardiana” piše da isticanje 10 najtraženijih “loših momaka” nije jednostavno jer je teško “izmjeriti” je li gori zločin američkog serijskog ubojice, meksičkog narkobosa ili onoga tko provodi genocid u Ruandi.

Objava liste najgorih zločinaca nosi brojne zamke, pa se, primjerice, spominje Interpolova internetska stranica na kojoj je 321 kriminalac u rasponu od australskog otmičara do argentinskog krivotvoritelja. Kao zanimljivost spomenimo da je na britanskoj listi najtraženijih i John Levy, koji je napustio benzinsku crpku a nije platio dizel u vrijednosti od 51 funtu.

Teška kaznena djela

“Forbes” je 2008. godine napravio listu 10 najtraženijih svjetskih bjegunaca. “Guardian” navodi da je “Forbes” listu napravio u suradnji s međunarodnim agencijama za provođenje zakona, a svi kandidati smatrani su opasnima i počinili su teška kaznena djela.

Na Forbesovoj listi prvi je bio Bin Laden, a opisan je kao “naoružan, opasan i vrlo ga je teško uhititi”. Na listi je bio Simeon Moglievich, koji je povezan s “ruskim organiziranim kriminalom”, zatim najpoznatiji meksički trgovac drogom Joaquin Guzman, talijanski mafijaški boss Matteo Messina Denaro... U Britaniji je taj popis sporan jer su na listi htjeli vidjeti i ime bivšega KGB-ova operativca koji je osumnjičen za ubojstvo Alexandera Litvinenka 2006. godine. Neki bi voljeli vidjeti ime Omara Hassana al-Bashira, sudanskoga diktatora koji je odgovoran za smrt 300.000 osoba i 2,5 milijuna beskućnika...

Konkurencija je, čini se, golema, a prioriteti su se mijenjali, pa su tako 50-ih godina na FBI-evu popisu najčešće bili pljačkaši banaka, provalnici i kradljivci automobila. Od 60-ih na popisu je više revolucionara i otmičara te onih koji uništavaju državnu imovinu. Od 70-ih na listi loših momaka prednjače organizirani kriminalci, a 80-ih i 90-ih sve je više terorista. U novije doba, uz teroriste, tu su i silovatelji, zlostavljači djece, tzv. kriminalci s bijelim ovratnicima, te banditi i trgovci drogom.

PIŠE LOLA WRIGHT

Ubijena supruga i tri kćeri

Al-Zawahiri se posljednjih godina često pojavljivao u videoporukama i uglavnom je u ime terorističke organizacije optuživao SAD i njihove saveznike. Prošlog je mjeseca tako pozvao muslimane da se bore protiv NATO-a i američkih snaga u Libiji te Gaddafijevih plaćenika.
Vjeruje se da se Al-Zawahiri skriva na području između Afganistana i Pakistana, a posljednja zajednička snimka s Bin Ladenom objavljena je krajem 2003. godine.
Al-Zawahiri je napao Baracka Obamu čim je izabran za predsjednika i istaknuo je da se on ne razlikuje od Georgea W. Busha.
“Obama je povezan s politikom svojih prethodnika u laganju i iluzijama koje prodaje”, kazao je tada Al-Zawahiri.
Pretpostavlja se da su Al-Zawahirijeva supruga i tri kćeri ubijene početkom prosinca 2001. godine u bombaškom napadu na afganistanski grad Kandahar, koji je uporište talibana.

Popis ‘najgorih momaka’

Iako je lista “najgorih momaka” uvijek subjektivna, “Guardian” navodi top 10.
1. Joaquín Guzmán, meksički kralj droge, poznat je kao “El Chapo” i “Shorty” (nizak rastom). Nemilosrdni Guzman prvo je ime u međunarodnoj trgovini drogom, a odgovoran je za tisuće brutalnih ubojstava.
2. Dawood Ibrahim indijski je gangster. Najtraženiji je čovjek u Indiji, a uključen je u trgovinu drogom i ubojstva. Trenutačno je na Interpolovoj tjeralici i traže ga zbog organiziranoga kriminala i krivotvorenja. Washington tvrdi da Ibrahim za krijumčarenje koristi iste putove kao i Al-Qa’ida.
3. Semion Mogilevich ruski je “šef šefova”. Uhićen je u Rusiji 2008. godine zbog utaje poreza. U Sjedinjenim Državama traže ga zbog prijevara “teških“ najmanje 150 milijuna dolara. Nadimci su mu “Don Semyon” i “Pametni Don”, a često ga opisuju kao “najopasnijeg mafijaša na svijetu”.
4. Matteo Messina Denaro sicilijanski je mafijaš koji je uspješno preuzeo kontrolu Cose nostre u Italiji nakon uhićenja Bernarda Provenzana i drugih vodećih mafijaša. Poznat je po nadimku “Diabolik”, po liku iz stripa.
5. Alimzhan Tokhtakhounov ruski je mafijaš rodom iz Uzbekistana. Poznat je kao “Taiwanchik” zbog azijskog izgleda. Washington ga opisuje kao “glavni lik u euroazijskom organiziranom kriminalu”. Sudjelovao je u ilegalnoj prodaji oružja i trgovini ukradenim vozilima.  
6. Felicien Kabuga optužen je za genocid u Ruandi. On je preko svoje radiopostaje poticao na krvoproliće, pa čak i nabavu oružja koje se koristi u pokoljima. Međunarodni kazneni sud za Ruandu sumnjiči ga za “teška kaznena djela na temelju Ženevskih konvencija iz 1949.”.
7. Josip Kony vođa je gerilske skupine koja vodi nasilnu kampanju za uspostavu teokratske države u Ugandi. Povezan je s otmicom 66.000 djece i preseljenje više od dva milijuna ljudi od 1986. godine. Međunarodni kazneni sud optužuje ga za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.
8. James “Whitey” Bulger bio je član bande Winter Hill, irsko-američke kriminalne mreže koja niz godina vodi poslove s drogom i iznuđivanjem. Stariji je brat Williama Bulgera Michaela, bivšeg predsjednika Senata države Massachusetts.  
9. Omid “Nino” ​Tahvili šef je kanadske kriminalne skupine. Uhićen je na temelju optužbi za zlostavljanje rođaka.
10. Ayman al-Zawahiri, “drugi čovjek Al-Qa’ide”, u terorističkoj je organizaciji od samog osnutka. Rođen je u Kairu u obitelji više srednje klase, a govori arapski, engleski i francuski.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-05-06 14:24:39 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-05-06 20:35:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-05-06 23:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3964 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/05/06/scena/nas00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7928003 Threads: 3 Questions: 1586350686 Slow queries: 4844611 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112185694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/osamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri-131789 [printLink] => /vijesti/svijet/osamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri-131789?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216930 [name] => osamabinladen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osamabinladen [link] => /tag/osamabinladen ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Osamin ‘nasljednik’ je kirurg Al-Zawahiri [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-01-28-57-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/06/scena/nas00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/06/scena/nas00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon ubojstva najtraženijega terorista svijeta Osame bin Ladena, kao budući vođa Al-Qa’ide najčešće se spominje šezdesetogodišnji Ayman al-Zawahiri, koji je navodno “mozak organizacije”. Mnogi su zato ovog egipatskoga kirurga već smjestili na vrh top-liste 10 najtraženijih svjetskih terorista.

Tko je gori od koga?

Al-Zawahiri ima razloga biti na listi jer je osumnjičen za bombaške napade na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji 1998. godine, pa je za pomoć u njegovu uhićenju raspisana nagrada od 25 milijuna dolara.

Na listi Osaminih “nasljednika” spominje se više od 20 terorista s podužom listom počinjenih bombaških napada i drugih nedjela diljem svijeta. Kao jedan od potencijalnih nasljednika najtraženijeg terorista svijeta ističe se tako Daniel Andreas iz San Diega u Kaliforniji, koji je osumnjičen za bombaški napad 2003. godine na dvije poslovne zgrade u San Franciscu. Na listi je i Andreasov sugrađanin Adam Gadahn, koji je još kao tinejdžer prešao na islam, a zatim se iskazao u Al-Qa’idi pa je postao glasnogovornik te terorističke organizacije.

Britanski “Guardian” navodi da je na listi visoko mjesto osigurao i Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, tražen zbog bombaškog napada u Jemenu 2000. godine, kad je poginulo 17 američkih mornara, zatim Adam Yahihe Gadahn, koji svesrdno pruža materijalnu podršku Al-Qa’idi, te Abdul Rahman Yasin, optužen za napad u New Yorku 1993.

FBI je nakon napada u rujnu 2001. godine istaknuo listu najtraženijih svjetskih terorista koji se zalažu za rušenje SAD-a. Ipak, sada su priopćili da takvo rangiranje terorista ne postoji.

− Nemamo jasnog odgovora na to pitanje, jer moraju se razmotriti sve informacije kojima raspolažu obavještajne službe − kazao je za američke medije specijalni agent FBI-ja Steven Gomez. Novinar “Guardiana” piše da isticanje 10 najtraženijih “loših momaka” nije jednostavno jer je teško “izmjeriti” je li gori zločin američkog serijskog ubojice, meksičkog narkobosa ili onoga tko provodi genocid u Ruandi.

Objava liste najgorih zločinaca nosi brojne zamke, pa se, primjerice, spominje Interpolova internetska stranica na kojoj je 321 kriminalac u rasponu od australskog otmičara do argentinskog krivotvoritelja. Kao zanimljivost spomenimo da je na britanskoj listi najtraženijih i John Levy, koji je napustio benzinsku crpku a nije platio dizel u vrijednosti od 51 funtu.

Teška kaznena djela

“Forbes” je 2008. godine napravio listu 10 najtraženijih svjetskih bjegunaca. “Guardian” navodi da je “Forbes” listu napravio u suradnji s međunarodnim agencijama za provođenje zakona, a svi kandidati smatrani su opasnima i počinili su teška kaznena djela.

Na Forbesovoj listi prvi je bio Bin Laden, a opisan je kao “naoružan, opasan i vrlo ga je teško uhititi”. Na listi je bio Simeon Moglievich, koji je povezan s “ruskim organiziranim kriminalom”, zatim najpoznatiji meksički trgovac drogom Joaquin Guzman, talijanski mafijaški boss Matteo Messina Denaro... U Britaniji je taj popis sporan jer su na listi htjeli vidjeti i ime bivšega KGB-ova operativca koji je osumnjičen za ubojstvo Alexandera Litvinenka 2006. godine. Neki bi voljeli vidjeti ime Omara Hassana al-Bashira, sudanskoga diktatora koji je odgovoran za smrt 300.000 osoba i 2,5 milijuna beskućnika...

Konkurencija je, čini se, golema, a prioriteti su se mijenjali, pa su tako 50-ih godina na FBI-evu popisu najčešće bili pljačkaši banaka, provalnici i kradljivci automobila. Od 60-ih na popisu je više revolucionara i otmičara te onih koji uništavaju državnu imovinu. Od 70-ih na listi loših momaka prednjače organizirani kriminalci, a 80-ih i 90-ih sve je više terorista. U novije doba, uz teroriste, tu su i silovatelji, zlostavljači djece, tzv. kriminalci s bijelim ovratnicima, te banditi i trgovci drogom.

PIŠE LOLA WRIGHT

Ubijena supruga i tri kćeri

Al-Zawahiri se posljednjih godina često pojavljivao u videoporukama i uglavnom je u ime terorističke organizacije optuživao SAD i njihove saveznike. Prošlog je mjeseca tako pozvao muslimane da se bore protiv NATO-a i američkih snaga u Libiji te Gaddafijevih plaćenika.
Vjeruje se da se Al-Zawahiri skriva na području između Afganistana i Pakistana, a posljednja zajednička snimka s Bin Ladenom objavljena je krajem 2003. godine.
Al-Zawahiri je napao Baracka Obamu čim je izabran za predsjednika i istaknuo je da se on ne razlikuje od Georgea W. Busha.
“Obama je povezan s politikom svojih prethodnika u laganju i iluzijama koje prodaje”, kazao je tada Al-Zawahiri.
Pretpostavlja se da su Al-Zawahirijeva supruga i tri kćeri ubijene početkom prosinca 2001. godine u bombaškom napadu na afganistanski grad Kandahar, koji je uporište talibana.

Popis ‘najgorih momaka’

Iako je lista “najgorih momaka” uvijek subjektivna, “Guardian” navodi top 10.
1. Joaquín Guzmán, meksički kralj droge, poznat je kao “El Chapo” i “Shorty” (nizak rastom). Nemilosrdni Guzman prvo je ime u međunarodnoj trgovini drogom, a odgovoran je za tisuće brutalnih ubojstava.
2. Dawood Ibrahim indijski je gangster. Najtraženiji je čovjek u Indiji, a uključen je u trgovinu drogom i ubojstva. Trenutačno je na Interpolovoj tjeralici i traže ga zbog organiziranoga kriminala i krivotvorenja. Washington tvrdi da Ibrahim za krijumčarenje koristi iste putove kao i Al-Qa’ida.
3. Semion Mogilevich ruski je “šef šefova”. Uhićen je u Rusiji 2008. godine zbog utaje poreza. U Sjedinjenim Državama traže ga zbog prijevara “teških“ najmanje 150 milijuna dolara. Nadimci su mu “Don Semyon” i “Pametni Don”, a često ga opisuju kao “najopasnijeg mafijaša na svijetu”.
4. Matteo Messina Denaro sicilijanski je mafijaš koji je uspješno preuzeo kontrolu Cose nostre u Italiji nakon uhićenja Bernarda Provenzana i drugih vodećih mafijaša. Poznat je po nadimku “Diabolik”, po liku iz stripa.
5. Alimzhan Tokhtakhounov ruski je mafijaš rodom iz Uzbekistana. Poznat je kao “Taiwanchik” zbog azijskog izgleda. Washington ga opisuje kao “glavni lik u euroazijskom organiziranom kriminalu”. Sudjelovao je u ilegalnoj prodaji oružja i trgovini ukradenim vozilima.  
6. Felicien Kabuga optužen je za genocid u Ruandi. On je preko svoje radiopostaje poticao na krvoproliće, pa čak i nabavu oružja koje se koristi u pokoljima. Međunarodni kazneni sud za Ruandu sumnjiči ga za “teška kaznena djela na temelju Ženevskih konvencija iz 1949.”.
7. Josip Kony vođa je gerilske skupine koja vodi nasilnu kampanju za uspostavu teokratske države u Ugandi. Povezan je s otmicom 66.000 djece i preseljenje više od dva milijuna ljudi od 1986. godine. Međunarodni kazneni sud optužuje ga za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.
8. James “Whitey” Bulger bio je član bande Winter Hill, irsko-američke kriminalne mreže koja niz godina vodi poslove s drogom i iznuđivanjem. Stariji je brat Williama Bulgera Michaela, bivšeg predsjednika Senata države Massachusetts.  
9. Omid “Nino” ​Tahvili šef je kanadske kriminalne skupine. Uhićen je na temelju optužbi za zlostavljanje rođaka.
10. Ayman al-Zawahiri, “drugi čovjek Al-Qa’ide”, u terorističkoj je organizaciji od samog osnutka. Rođen je u Kairu u obitelji više srednje klase, a govori arapski, engleski i francuski.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/osamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri-131789 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c112f3e0d32b32e85713d912f609e42f63a7e8ec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Osamin+%E2%80%98nasljednik%E2%80%99+je+kirurg+Al-Zawahiri&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fosamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri-131789 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fosamin-nasljednik-je-kirurg-al-zawahiri-131789 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Osamin ‘nasljednik’ je kirurg Al-Zawahiri

Piše PSD.
7. svibnja 2011. - 01:03
Nakon ubojstva najtraženijega terorista svijeta Osame bin Ladena, kao budući vođa Al-Qa’ide najčešće se spominje šezdesetogodišnji Ayman al-Zawahiri, koji je navodno “mozak organizacije”. Mnogi su zato ovog egipatskoga kirurga već smjestili na vrh top-liste 10 najtraženijih svjetskih terorista.

Tko je gori od koga?

Al-Zawahiri ima razloga biti na listi jer je osumnjičen za bombaške napade na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji 1998. godine, pa je za pomoć u njegovu uhićenju raspisana nagrada od 25 milijuna dolara.

Na listi Osaminih “nasljednika” spominje se više od 20 terorista s podužom listom počinjenih bombaških napada i drugih nedjela diljem svijeta. Kao jedan od potencijalnih nasljednika najtraženijeg terorista svijeta ističe se tako Daniel And...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 03:28