stdClass Object ( [id] => 1255759 [title] => Optužuju ih za ‘rat protiv Boga‘, kazna je smrtna. Razlozi su prebizarni: vješanje zbog zapaljene kante za smeće?! [alias] => optuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U prosincu su dvojica muškaraca u Iranu obješena po kratkom postupku, a 7. siječnja još dvojica. Još najmanje dvanaest drugih i dalje je u opasnosti od pogubljenja - javlja The New York Times.

Neke skupine za ljudska prava navode veće brojke, koje nisu mogli neovisno provjeriti. Među dosad pogubljenima, uz neke prilično bizarna obrazloženja smrtnih presuda, su liječnik, reper, karate prvak, frizer, glumac... Nečiji sinovi, unuci, očevi... Iranski režim nabrzinu ih je smaknuo u pokušaji gušenja višemjesečnog ustanka protiv Islamske Republike.

Za što su optuženi? Većina za tzv. "moharebe", širok pojam koji znači "rat protiv Boga" i obično se kažnjava smrtnom kaznom u toj državi. Suđenja su obavljena po ubrzanom postupku iza zatvorenih vrata, a optužene su zastupali odvjetnici po službenoj dužnosti. Dokazi su često bili mutni, obično temeljeni na iznuđenim priznanjima ili "zrnatim" video snimkama.

Aktivističke skupine za ljudska prava tvrde da u nekim slučajevima postoje izvještaji i dokazi o mučenju. NYT nije mogao potvrditi svaki detalj svakog sudskog postupka ili navodnih zločina, ali su intervjuirali neke od prijatelja i članova obitelji optuženih i provjerili informacije s aktivistima Amnestyja i drugih organizacija.

Ono što su njihovi novinari doznali doista je prebizarno u usporedbi s radom sudova u demokratskim sustavima. Nevjerojatno je za što možete biti osuđeni na smrt u Iranu, čak i ako ste vrlo istaknuti član tamošnjeg društva.

Pobunila se medicinska zajednica

Tako je radiolog Hamid Ghare Hasanlou (53) uhićen 4. studenog u Karaju i optužen za umiješanost u ubojstvo člana Basija (paravojna dobrovoljačka milicija osnovana u Iranu 1979. po nalogu ajatolaha Homeinija - op.) tijekom prosvjeda, ali još nije pogubljen. Njegova supruga Farzaneh (46), koja je bila s njim, osuđena je na 25 godina zatvora bez prava na posjete.

Sud se pri izricanju presude pozvao na priznanja za koja je Amnesty International rekao da su iznuđena mučenjem od njegove supruge, koja ih je kasnije povukla. Iranska medicinska zajednica raseljena diljem svijeta mobilizirala se kako bi zaustavila pogubljenje ovog liječnka, tisuće njih zahtijevaju oslobađanje njega i njegove supruge.

Dr. Ghare Hasanlou dugo je radio u pasivnim krajevima Irana. Izgradio je nekoliko škola u ruralnim i siromašnim područjima, donirao medicinsku opremu klinikama, besplatno liječio pacijente i volontirao u javnoj klinici, prema objavama njegovih kolega i obitelji na internetu.

Dan prije uhićenja, on i supruga vozili su se kući s posla kada su naišli na veliki prosvjed. Kad su ostavili svoj automobil da bi nastavili pješke, naišli su na skupinu ljudi koji su napali člana Basija, prema izvješću Amnestyja. U videu koji su objavili državni mediji može se vidjeti gospođa Ghare Hasanlou čak pokušava zaustaviti napad na člana Basija.

---

image
AFP
---

Vrhovni sud je 3. siječnja poništio presudu poznatom liječniku, navodeći kao razlog propuste u istrazi. Slučaj je vraćen na ponovno suđenje, ostavljajući liječnika još uvijek u riziku od smrtne kazne.

U istoj situaciji je i Sahand Nourmohamad-Zadeh (26), uhićen 23. rujna u Teheranu nakon sudjelovanja u prosvjedima. Optužen je da je zapalio kantu za smeće i automobilske gume te uništio ogradu na  autocesti. Dokaz: "zrnata" video snimka za koju je njegov odvjetnik rekao da ne prikazuje njega. Na dan kad je uhićen rečeno mu je da će biti pogubljen, rekao je osobno u telefonskom razgovoru s obitelji koji je objavljen na BBC Persian.

Nourmohamad-Zadeh je bodibilder koji je, prema objavama na društvenim mrežama, osvojio više medalja na državnim natjecanjima. Radio je k tome u maloj zlatarnici u trgovačkom centru u čijoj su blizini u rujnu izbili prosvjedi. Kaže da je sve  što je učinio bilo da je šutnuo kantu za smeće ispred trgovačkog centra i pomaknuo ogradu na cesti koja je već bila polomljena, prema snimci objavljenoj na BBC Persian.

Više od sto zaposlenika i vlasnika trgovina u trgovačkom centru potpisalo je peticiju jamčeći njegovu nevinost. Kao dio vjerski konzervativne obitelji, rekao je da se moli tri puta dnevno, čita Kuran u svojoj ćeliji i da ne razumije optužbu za "moharebe", izraz koji mu nije bio poznat do uhićenja. Njegove dvije bake snimile su video moleći za njegovo oslobađanje. “Naše dijete je nevino, mi smo dvije očajne starice koje vas mole da mu oprostite”, rekla je jedna od njih.

Zašto su pogubljeni...

One se još nečemu i mogu nadati vezano uz sudbinu unuka. Za obitelj Saeda Muhameda Hoseinija (39) svaka nada je umrla zajedno s njim.

Obješen je 7. siječnja, otprilike dva mjeseca nakon uhićenja, s osudom za navodno ubojstvo člana Basija tijekom prosvjeda u Karaju. Ne, nije uhićen na samom prosvjedu. Izjavio je da je bio na putu prema groblju, gdje su mu pokopani roditelji, kada je zastao u gustom prometu i tada bio uhićen. “Nož koji sam imao kod sebe služio mi je za sadnju cvijeća i biljaka oko njihovih grobova”, rekao je sucu.

Nakon posjeta zatvoru, njegov odvjetnik je na Twitteru napisao da mu je  klijent prethodno prošao teško fizičko zlostavljanje: “Pretučen je vezanih ruku i očiju, šutiran u glavu, padao je u nesvijest, udarali su ga željeznom šipkom po tabanima i davali mu elektrošokove po različitim dijelovima tijela.” O obješenom Hoseiniju je vrlo malo osobnih podataka, a njegova šira obitelj nije javno govorila za medije.

Mladić koji je obješen istog dana s osudom za isto djelo, Mohamed Mehdi Karami (22), bio je prvak u karateu. Sud se u njegovom slučaju oslanjao na iznuđena priznanja koja su emitirana na državnoj televiziji, navodi Amnesty. Karami je bio osvajač više od deset medalja na nacionalnim karate natjecanjima, prema videoporuci njegovih roditelja, koji su zbog posla emigrirali iz pokrajine Kurdistan u Karaj. Postoji snimka na kojoj se Karami natječe i u kojoj ga se vidi s crvenim pojasom, a publika kliče njegovo ime. Na kraju se nakloni i da peticu drugom sportašu.

Prvi prosvjednik za kojeg se zna da je obješen u ovom valu pogubljenja, još 8. prosinca, niti  tri mjeseca nakon uhićenja, je Mohsen Šekari (23). Optužili su ga da je zapalio kantu za smeće, blokirao cestu, ubo pripadnika milicije Basij mačetom i prijetio javnoj sigurnosti. Šekari je živio u Teheranu s roditeljima. Radio je u kafiću kao barist, volio je široke cargo traperice i bandane omotane oko zapešća, kako pokazuju fotografije na društvenim mrežama. U jednom videu pjeva u kafiću uz pratnju gitare.

Tko su prava gospoda

Mohamed Ghobadlou (22) uhićen je u Teheranu 22. rujna i optužen da je automobilom pregazio policajca, ubio jednu osobu i ranio pet drugih. Kao dokaz, sud se oslonio na priznanje za koje je Amnesty rekao da je iznuđeno mučenjem. Ghobadlou je radio u brijačnici u Teheranu. U svojim videima na Instagramu šali se sa svojim klijentima. U jednom kaže da u Iranu sinove bogatih političara zovu "aghazadeh", što otprilike znači gospoda, ali "pravi aghazadeh su oni koji sami zarađuju za život.”

Nakon njegova uhićenja, njegova je majka u videu objavljenom na društvenim mrežama rekla da joj sin ima bipolarni poremećaj i da mjesecima nije uzimao lijekove. Dana 9. siječnja, skupina od 50 psihijatara uputila je pismo pravosuđu protiveći se njegovoj smrtnoj kazni, koja još nije izvršena.

U strahovitoj neizvjesnosti ishod u zatvoru čeka i Mahan Sadrat Marani (22), uhićen krajem listopada u Teheranu. Optužen je da je nožem napao člana Basija, zapalio motocikl i oštetio mobitel. Dokazi suda oslanjali su se na video snimke niske kvalitete na kojima se niti ne vidi nož, navodi Amnesty.

Nakon njegova uhićenja, član Basija i svećenik koji je podnijeli tužbe povukli su ih kako bi ga pokušali spasiti od pogubljenja, kako su rekli. Njegov otac izjavio je iranskim medijima da je obitelj doslovce "poljubila ruke" ovoj dvojici, nadajući se da će ih uvjeriti da progovore protiv kazne njihovom sinu. Nakon oštre reakcije javnosti pogubljenje Sadrata Maranija obustavljeno je samo nekoliko sati prije nego što je planirano. I dalje je u zatvoru...

---

image
AFP
------
image

Mohammad Mahdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini

AFP
------
image
AFP
---

Zatvoreni glumac i reper

Kazališni glumac Hosein Mohamadi (26) uhićen je 5. studenoga u svojoj kući u Karaju i optužen za ubojstvo člana Basija tijekom velikog prosvjeda, a sud je i protiv njega upotrijebio iznuđena priznanja emitirana na državnoj televiziji, navodi Amnesty.

Nagrađivani kazališni glumac, pisao je pjesme, pjevao i glumio u nekoliko filmova i predstava, te osvojio nagradu za najboljeg glumca na lokalnom festivalu. Dana 3. siječnja Vrhovni sud objavio je da je poništio presudu i predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali i Mohamadiju još uvijek prijeti smrtna kazna.

Saman Seidi (24), umjetničkog imena Yasin, iranski je reper i grafički umjetnik. Nakon uhićenja 2. listopada u Teheranu optužen je da je tijekom prosvjeda tri puta pucao iz pištolja u zrak. Kao dokaz, sud se oslonio na priznanja za koja je Amnesty rekao da su iznuđena mučenjem.

Seydi, pripadnik iranske kurdske manjine, živi s roditeljima i dvije sestre. Na svojoj Instagram stranici često je repao na kurdskom o društvenoj nepravdi. "Nikad ne znaš koliko si jak dok ne postaneš nečija stijena", napisao je na svojoj stranici uz selfie.

Njegov otac, veteran iransko-iračkog rata i radnik u drvnoj industriji, rekao je novinskoj agenciji da je već izgubio jednog sina u prometnoj nesreći. Kaže da su on i članovi njegove obitelji posvetili svoje živote obrani Islamske Republike te da su mnogi od njih, uključujući i njegovog brata, bili šehidi. "Moj sin je umjetnik, moj sin nije pobunjenik", rekla je Seydijeva majka.

Na žalost, nema tog umjetnika, sportaša, liječnika, glumca... čije bi zasluge za iranski narod bile veće od bijesa vlasti s kojom se ne slažu i volje da njihove glasove zauvijek ušutkaju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Horor u Iranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Horor u Iranu 2 0 9748 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-11 08:24:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-12 11:22:19 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-01-11 12:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Optužuju ih za 'rat protiv Boga', kazna je smrtna. Razlozi su prebizarni: vješanje zbog zapaljene kante za smeće?! [metakey] => Iran, prosvjedi, Teheran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/11\/24113566.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/11\/24101891.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/11\/24026482.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mohammad Mahdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"512x341","hd_24113566_1920.jpg":"1920x1080","k_24113566_1280.jpg":"1280x1280","k_24113566_1024.jpg":"1024x1024","k_24113566_640.jpg":"640x640","k_24113566_480.jpg":"480x480","k_24113566_340.jpg":"340x340","k_24113566_220.jpg":"220x220","o_24113566_1280.jpg":"1280x852","o_24113566_1024.jpg":"1024x682","o_24113566_640.jpg":"640x426","o_24113566_480.jpg":"480x319","o_24113566_340.jpg":"340x226","o_24113566_220.jpg":"220x146","h_24113566_1280.jpg":"1280x854","h_24113566_1024.jpg":"1024x683","h_24113566_640.jpg":"640x427","h_24113566_480.jpg":"480x320","h_24113566_340.jpg":"340x227","h_24113566_220.jpg":"220x147","pp_24113566_1280.jpg":"1280x1628","pp_24113566_1024.jpg":"1024x1303","pp_24113566_640.jpg":"640x814","pp_24113566_480.jpg":"480x611","pp_24113566_340.jpg":"340x432","pp_24113566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1050","hd_24101891_1920.jpg":"1920x1080","k_24101891_1280.jpg":"1280x1280","k_24101891_1024.jpg":"1024x1024","k_24101891_640.jpg":"640x640","k_24101891_480.jpg":"480x480","k_24101891_340.jpg":"340x340","k_24101891_220.jpg":"220x220","o_24101891_1280.jpg":"1280x700","o_24101891_1024.jpg":"1024x560","o_24101891_640.jpg":"640x350","o_24101891_480.jpg":"480x262","o_24101891_340.jpg":"340x185","o_24101891_220.jpg":"220x120","h_24101891_1280.jpg":"1280x854","h_24101891_1024.jpg":"1024x683","h_24101891_640.jpg":"640x427","h_24101891_480.jpg":"480x320","h_24101891_340.jpg":"340x227","h_24101891_220.jpg":"220x147","pp_24101891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24101891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24101891_640.jpg":"640x814","pp_24101891_480.jpg":"480x611","pp_24101891_340.jpg":"340x432","pp_24101891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24026482_1920.jpg":"1920x1080","k_24026482_1280.jpg":"1280x1280","k_24026482_1024.jpg":"1024x1024","k_24026482_640.jpg":"640x640","k_24026482_480.jpg":"480x480","k_24026482_340.jpg":"340x340","k_24026482_220.jpg":"220x220","o_24026482_1280.jpg":"1280x853","o_24026482_1024.jpg":"1024x682","o_24026482_640.jpg":"640x426","o_24026482_480.jpg":"480x320","o_24026482_340.jpg":"340x226","o_24026482_220.jpg":"220x146","h_24026482_1280.jpg":"1280x854","h_24026482_1024.jpg":"1024x683","h_24026482_640.jpg":"640x427","h_24026482_480.jpg":"480x320","h_24026482_340.jpg":"340x227","h_24026482_220.jpg":"220x147","pp_24026482_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026482_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026482_640.jpg":"640x814","pp_24026482_480.jpg":"480x611","pp_24026482_340.jpg":"340x432","pp_24026482_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38162546 Threads: 3 Questions: 7083641888 Slow queries: 3297280 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607987759 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/optuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece-1255759 [printLink] => /vijesti/svijet/optuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece-1255759?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 385810 [name] => Iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508288 [name] => prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi [link] => /tag/prosvjedi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679426 [name] => Teheran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => teheran [link] => /tag/teheran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Horor u Iranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Optužuju ih za ‘rat protiv Boga‘, kazna je smrtna. Razlozi su prebizarni: vješanje zbog zapaljene kante za smeće?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-14-25-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/24113566.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/24113566.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/24101891.jpg [title] =>

Mohammad Mahdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/24026482.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U prosincu su dvojica muškaraca u Iranu obješena po kratkom postupku, a 7. siječnja još dvojica. Još najmanje dvanaest drugih i dalje je u opasnosti od pogubljenja - javlja The New York Times.

Neke skupine za ljudska prava navode veće brojke, koje nisu mogli neovisno provjeriti. Među dosad pogubljenima, uz neke prilično bizarna obrazloženja smrtnih presuda, su liječnik, reper, karate prvak, frizer, glumac... Nečiji sinovi, unuci, očevi... Iranski režim nabrzinu ih je smaknuo u pokušaji gušenja višemjesečnog ustanka protiv Islamske Republike.

Za što su optuženi? Većina za tzv. "moharebe", širok pojam koji znači "rat protiv Boga" i obično se kažnjava smrtnom kaznom u toj državi. Suđenja su obavljena po ubrzanom postupku iza zatvorenih vrata, a optužene su zastupali odvjetnici po službenoj dužnosti. Dokazi su često bili mutni, obično temeljeni na iznuđenim priznanjima ili "zrnatim" video snimkama.

Aktivističke skupine za ljudska prava tvrde da u nekim slučajevima postoje izvještaji i dokazi o mučenju. NYT nije mogao potvrditi svaki detalj svakog sudskog postupka ili navodnih zločina, ali su intervjuirali neke od prijatelja i članova obitelji optuženih i provjerili informacije s aktivistima Amnestyja i drugih organizacija.

Ono što su njihovi novinari doznali doista je prebizarno u usporedbi s radom sudova u demokratskim sustavima. Nevjerojatno je za što možete biti osuđeni na smrt u Iranu, čak i ako ste vrlo istaknuti član tamošnjeg društva.

Pobunila se medicinska zajednica

Tako je radiolog Hamid Ghare Hasanlou (53) uhićen 4. studenog u Karaju i optužen za umiješanost u ubojstvo člana Basija (paravojna dobrovoljačka milicija osnovana u Iranu 1979. po nalogu ajatolaha Homeinija - op.) tijekom prosvjeda, ali još nije pogubljen. Njegova supruga Farzaneh (46), koja je bila s njim, osuđena je na 25 godina zatvora bez prava na posjete.

Sud se pri izricanju presude pozvao na priznanja za koja je Amnesty International rekao da su iznuđena mučenjem od njegove supruge, koja ih je kasnije povukla. Iranska medicinska zajednica raseljena diljem svijeta mobilizirala se kako bi zaustavila pogubljenje ovog liječnka, tisuće njih zahtijevaju oslobađanje njega i njegove supruge.

Dr. Ghare Hasanlou dugo je radio u pasivnim krajevima Irana. Izgradio je nekoliko škola u ruralnim i siromašnim područjima, donirao medicinsku opremu klinikama, besplatno liječio pacijente i volontirao u javnoj klinici, prema objavama njegovih kolega i obitelji na internetu.

Dan prije uhićenja, on i supruga vozili su se kući s posla kada su naišli na veliki prosvjed. Kad su ostavili svoj automobil da bi nastavili pješke, naišli su na skupinu ljudi koji su napali člana Basija, prema izvješću Amnestyja. U videu koji su objavili državni mediji može se vidjeti gospođa Ghare Hasanlou čak pokušava zaustaviti napad na člana Basija.

---

image
AFP
---

Vrhovni sud je 3. siječnja poništio presudu poznatom liječniku, navodeći kao razlog propuste u istrazi. Slučaj je vraćen na ponovno suđenje, ostavljajući liječnika još uvijek u riziku od smrtne kazne.

U istoj situaciji je i Sahand Nourmohamad-Zadeh (26), uhićen 23. rujna u Teheranu nakon sudjelovanja u prosvjedima. Optužen je da je zapalio kantu za smeće i automobilske gume te uništio ogradu na  autocesti. Dokaz: "zrnata" video snimka za koju je njegov odvjetnik rekao da ne prikazuje njega. Na dan kad je uhićen rečeno mu je da će biti pogubljen, rekao je osobno u telefonskom razgovoru s obitelji koji je objavljen na BBC Persian.

Nourmohamad-Zadeh je bodibilder koji je, prema objavama na društvenim mrežama, osvojio više medalja na državnim natjecanjima. Radio je k tome u maloj zlatarnici u trgovačkom centru u čijoj su blizini u rujnu izbili prosvjedi. Kaže da je sve  što je učinio bilo da je šutnuo kantu za smeće ispred trgovačkog centra i pomaknuo ogradu na cesti koja je već bila polomljena, prema snimci objavljenoj na BBC Persian.

Više od sto zaposlenika i vlasnika trgovina u trgovačkom centru potpisalo je peticiju jamčeći njegovu nevinost. Kao dio vjerski konzervativne obitelji, rekao je da se moli tri puta dnevno, čita Kuran u svojoj ćeliji i da ne razumije optužbu za "moharebe", izraz koji mu nije bio poznat do uhićenja. Njegove dvije bake snimile su video moleći za njegovo oslobađanje. “Naše dijete je nevino, mi smo dvije očajne starice koje vas mole da mu oprostite”, rekla je jedna od njih.

Zašto su pogubljeni...

One se još nečemu i mogu nadati vezano uz sudbinu unuka. Za obitelj Saeda Muhameda Hoseinija (39) svaka nada je umrla zajedno s njim.

Obješen je 7. siječnja, otprilike dva mjeseca nakon uhićenja, s osudom za navodno ubojstvo člana Basija tijekom prosvjeda u Karaju. Ne, nije uhićen na samom prosvjedu. Izjavio je da je bio na putu prema groblju, gdje su mu pokopani roditelji, kada je zastao u gustom prometu i tada bio uhićen. “Nož koji sam imao kod sebe služio mi je za sadnju cvijeća i biljaka oko njihovih grobova”, rekao je sucu.

Nakon posjeta zatvoru, njegov odvjetnik je na Twitteru napisao da mu je  klijent prethodno prošao teško fizičko zlostavljanje: “Pretučen je vezanih ruku i očiju, šutiran u glavu, padao je u nesvijest, udarali su ga željeznom šipkom po tabanima i davali mu elektrošokove po različitim dijelovima tijela.” O obješenom Hoseiniju je vrlo malo osobnih podataka, a njegova šira obitelj nije javno govorila za medije.

Mladić koji je obješen istog dana s osudom za isto djelo, Mohamed Mehdi Karami (22), bio je prvak u karateu. Sud se u njegovom slučaju oslanjao na iznuđena priznanja koja su emitirana na državnoj televiziji, navodi Amnesty. Karami je bio osvajač više od deset medalja na nacionalnim karate natjecanjima, prema videoporuci njegovih roditelja, koji su zbog posla emigrirali iz pokrajine Kurdistan u Karaj. Postoji snimka na kojoj se Karami natječe i u kojoj ga se vidi s crvenim pojasom, a publika kliče njegovo ime. Na kraju se nakloni i da peticu drugom sportašu.

Prvi prosvjednik za kojeg se zna da je obješen u ovom valu pogubljenja, još 8. prosinca, niti  tri mjeseca nakon uhićenja, je Mohsen Šekari (23). Optužili su ga da je zapalio kantu za smeće, blokirao cestu, ubo pripadnika milicije Basij mačetom i prijetio javnoj sigurnosti. Šekari je živio u Teheranu s roditeljima. Radio je u kafiću kao barist, volio je široke cargo traperice i bandane omotane oko zapešća, kako pokazuju fotografije na društvenim mrežama. U jednom videu pjeva u kafiću uz pratnju gitare.

Tko su prava gospoda

Mohamed Ghobadlou (22) uhićen je u Teheranu 22. rujna i optužen da je automobilom pregazio policajca, ubio jednu osobu i ranio pet drugih. Kao dokaz, sud se oslonio na priznanje za koje je Amnesty rekao da je iznuđeno mučenjem. Ghobadlou je radio u brijačnici u Teheranu. U svojim videima na Instagramu šali se sa svojim klijentima. U jednom kaže da u Iranu sinove bogatih političara zovu "aghazadeh", što otprilike znači gospoda, ali "pravi aghazadeh su oni koji sami zarađuju za život.”

Nakon njegova uhićenja, njegova je majka u videu objavljenom na društvenim mrežama rekla da joj sin ima bipolarni poremećaj i da mjesecima nije uzimao lijekove. Dana 9. siječnja, skupina od 50 psihijatara uputila je pismo pravosuđu protiveći se njegovoj smrtnoj kazni, koja još nije izvršena.

U strahovitoj neizvjesnosti ishod u zatvoru čeka i Mahan Sadrat Marani (22), uhićen krajem listopada u Teheranu. Optužen je da je nožem napao člana Basija, zapalio motocikl i oštetio mobitel. Dokazi suda oslanjali su se na video snimke niske kvalitete na kojima se niti ne vidi nož, navodi Amnesty.

Nakon njegova uhićenja, član Basija i svećenik koji je podnijeli tužbe povukli su ih kako bi ga pokušali spasiti od pogubljenja, kako su rekli. Njegov otac izjavio je iranskim medijima da je obitelj doslovce "poljubila ruke" ovoj dvojici, nadajući se da će ih uvjeriti da progovore protiv kazne njihovom sinu. Nakon oštre reakcije javnosti pogubljenje Sadrata Maranija obustavljeno je samo nekoliko sati prije nego što je planirano. I dalje je u zatvoru...

---

image
AFP
------
image

Mohammad Mahdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini

AFP
------
image
AFP
---

Zatvoreni glumac i reper

Kazališni glumac Hosein Mohamadi (26) uhićen je 5. studenoga u svojoj kući u Karaju i optužen za ubojstvo člana Basija tijekom velikog prosvjeda, a sud je i protiv njega upotrijebio iznuđena priznanja emitirana na državnoj televiziji, navodi Amnesty.

Nagrađivani kazališni glumac, pisao je pjesme, pjevao i glumio u nekoliko filmova i predstava, te osvojio nagradu za najboljeg glumca na lokalnom festivalu. Dana 3. siječnja Vrhovni sud objavio je da je poništio presudu i predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali i Mohamadiju još uvijek prijeti smrtna kazna.

Saman Seidi (24), umjetničkog imena Yasin, iranski je reper i grafički umjetnik. Nakon uhićenja 2. listopada u Teheranu optužen je da je tijekom prosvjeda tri puta pucao iz pištolja u zrak. Kao dokaz, sud se oslonio na priznanja za koja je Amnesty rekao da su iznuđena mučenjem.

Seydi, pripadnik iranske kurdske manjine, živi s roditeljima i dvije sestre. Na svojoj Instagram stranici često je repao na kurdskom o društvenoj nepravdi. "Nikad ne znaš koliko si jak dok ne postaneš nečija stijena", napisao je na svojoj stranici uz selfie.

Njegov otac, veteran iransko-iračkog rata i radnik u drvnoj industriji, rekao je novinskoj agenciji da je već izgubio jednog sina u prometnoj nesreći. Kaže da su on i članovi njegove obitelji posvetili svoje živote obrani Islamske Republike te da su mnogi od njih, uključujući i njegovog brata, bili šehidi. "Moj sin je umjetnik, moj sin nije pobunjenik", rekla je Seydijeva majka.

Na žalost, nema tog umjetnika, sportaša, liječnika, glumca... čije bi zasluge za iranski narod bile veće od bijesa vlasti s kojom se ne slažu i volje da njihove glasove zauvijek ušutkaju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
AFP

Mohammad Mahdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/optuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece-1255759 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35234846db930b032a4b5eccec55c636e6225ab7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Optu%C5%BEuju+ih+za+%E2%80%98rat+protiv+Boga%E2%80%98%2C+kazna+je+smrtna.+Razlozi+su+prebizarni%3A+vje%C5%A1anje+zbog+zapaljene+kante+za+sme%C4%87e%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Foptuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece-1255759 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Foptuzuju-ih-za-rat-protiv-boga-kazna-je-smrtna-razlozi-su-prebizarni-vjesanje-zbog-zapaljene-kante-za-smece-1255759 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Horor u Iranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetHoror u Iranu

Optužuju ih za ‘rat protiv Boga‘, kazna je smrtna. Razlozi su prebizarni: vješanje zbog zapaljene kante za smeće?!

Piše S.Pg.
11. siječnja 2023. - 13:25

U prosincu su dvojica muškaraca u Iranu obješena po kratkom postupku, a 7. siječnja još dvojica. Još najmanje dvanaest drugih i dalje je u opasnosti od pogubljenja - javlja The New York Times.

Neke skupine za ljudska prava navode veće brojke, koje nisu mogli neovisno provjeriti. Među dosad pogubljenima, uz neke prilično bizarna obrazloženja smrtnih presuda, su liječnik, reper, karate prvak, frizer, glumac... Nečiji sinovi, unuci, očevi... Iranski režim nabrzinu ih je smaknuo u pokušaji gušenja višemjesečnog ustanka protiv Islamske Republike.

Za što su optuženi? Većina za tzv. "moharebe", širok pojam koji znači "rat protiv Boga" i obično se kažnjava smrtnom kaznom u toj državi. Suđenja su obavljena po ubrzanom postupku iza zatvorenih vrata, a optužene su zastupali odvjetni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:14