stdClass Object ( [id] => 1303771 [title] => Oko ‘ruske utvrde‘ u SAD-u bjesni prosvjedničko-špijunski rat. A Rusi itekako imaju razloga za paranoju... [alias] => oko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tople lipanjske noći prije nekoliko dana Benjamin Wittes sjedio je za kartaškim stolom preko puta ruskog veleposlanstva u Washingtonu, započinjući u gluho doba noći svoj tradicionalni light show. Oko sebe je dovukao mnoštvo žica i opreme, uključujući prijenosno računalo i dva snažna projektora. Jedan od njih reflektirao je ogromnu plavo-žutu ukrajinsku zastavu na fasadi ruskog veleposlanstva.

To je, međutim, bio tek početak "specijalnog večernjeg programa" toga washingtonskog dana. U kasnijim satima iste noći na pročelje ruske ambasade projicirane su i brutalne uvrede na ukrajinskom jeziku na račun Vladimira Putina, optužbe o otetoj i u Rusiju odvedenoj ukrajinskoj djeci, parole u slavu Mariupolja, Bahmuta i ostalih mitskih mjesta ukrajinskog otpora…

Benjamin Wittes sa svojim prijateljima uredno osvjetljava rusko veleposlanstvo u glavnom gradu SAD-a svakih nekoliko tjedana i to traje još od početka rata u Ukrajini prošle godine. Rusi uglavnom šutke trpe provokacije, ali katkad i odgovore.

---

image

‘Rusija je teroristička zemlja‘

Oliver Contreras/Afp
---

Već spomenute lipanjske noći pokušali su svojim svjetlosnim snopovima potisnuti Wittesove proukrajinske projekcije: prekrivali su ih u nekoliko navrata s dva ogromna slova Z, nacionalističkim simbolom ruskih agresora. Koji mjesec prije, u travnju, jedan član osiguranja ruskog predstavništva, krupni muškarac u trapericama i majici kratkih rukava, u jednom je trenutku izišao iz veleposlanstva i otvorenim kišobranima u obje ruke zaklanjao snopove iz projektora prosvjednika Wittesa.

Glavna ruska diplomatska ispostava u SAD-u već je dulje vrijeme poprište stalnih prosvjeda, čudnih događaja i špijunskih igara: tisućama kilometara od fronte u Ukrajini ovdje je također užarena borbena zona, samo bez krvi – raportira New York Times.

Ruski veleposlanik u Americi Anatolij Antonov svoje veleposlanstvo već odavno javno naziva "opsjednutom tvrđavom". Iza visokih ograda okruženih sigurnosnim kamerama, ruski kompleks čini čitavo zasebno naselje, zajedno sa stanovima za diplomate i njihove obitelji, školom, igralištima, parkovima, bazenom.

---

image

Ukrajinka u Washingtonu

Oliver Contreras/Afp
---

Posljednjih godina čak je 1200 pripadnika ruskog osoblja radilo u kompleksu ovoga veleposlanstva, prava mala vojska. State Department ne želi reći koliko ih je ostalo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i zatezanja međudržavnih odnosa gotovo do najniže hladnoratovske razine i svojedobne kubanske krize. U siječnju 2022. veleposlanik Antonov je iznio službenu brojku od 184 ruska diplomata u SAD-u, plus pomoćno osoblje. Ako je ta statistika točna, prisutnost Rusa u Americi drastično se smanjila.

Dok je sve malobrojnije osoblje veleposlanstva trenutno među zacijelo najmanje rado viđenim stanovnicima Washingtona, službenici Bidenove administracije ipak su sretni što su Putinovi službeni predstavnici još uvijek ovdje. Važno je održavati diplomatske veze i u najgorim vremenima. Potpuno izbacivanje Rusa značilo bi i kraj američke diplomatske prisutnosti u Moskvi, koja, između ostaloga, radi na pružanju pomoći američkim državljanima blokiranima i utamničenima u Rusiji.

I veleposlanik Antonov odavno se iselio iz svoje službene i povijesne rezidencije u neposrednoj blizini Bijele kuće i sad zajedno s ostalima živi u kompleksu veleposlanstva.

On je diplomatski veteran koji je duge godine utukao na pregovore o kontroli naoružanja s američkim kolegama u Ženevi. Služio je, doduše, i kao zamjenik ministra obrane baš kad je Rusija anektirala Krim 2014. godine: upućen je i u aktualne ratne tajne. 

Često se javno žali na prosvjede i "huliganizam" pred vratima ambasade, kao i na svoje ograničene kontakte s dužnosnicima Bidenove administracije i članovima Kongresa. Politico ga naziva "Usamljenim Anatolijem", diplomatom sa sanitarnim kordonom oko sebe.

---

image

Svjetlosni ‘topovi‘ tuku veleposlanstvo

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp
---

Prosvjedi oko "ruske utvrde" u SAD-u su rutinski i gotovo neprestani, uz povike protiv Putina i emitiranje ukrajinske nacionalne himne praćene trubama podrške iz automobila u prolazu. Kuće s druge strane ulice gotovo su redom okićene ukrajinskim zastavama i antiruskim sloganima. Susjedi im stalno viču "Slava Ukrajini!".

Bob Stowers, lokalni stanovnik, tvrdi da se zaustavlja na svakoj od šest ruskih sigurnosnih kamera u svojoj svakodnevnoj šetnji oko veleposlanstva i pokazuje im novinski članak o zatvorenom ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom.

Ponekad stvari postanu ozbiljnije: stanovnici područja žale se da washingtonsku Wisconsin aveniju, glavnu arteriju koja prolazi pokraj veleposlanstva, povremeno zatvara Tajna služba zbog dojava o bombi. Bilo ih je najmanje deset od početka invazije, procjenjuju susjedi. Jednom su pirotehničari čak provjeravali i perilicu rublja ostavljenu ispred veleposlanstva sumnjajući da je u njoj eksploziv, no pokazalo se da je to bila samo simbolička poruka pljačkaškim ruskim trupama u Ukrajini.

Neslužbeni ulični znak na prilazu ruskom veleposlanstvu u Washingtonu ulicu je proglasio "Putem Volodimira Zelenskog". Prosvjednici su zajedno s ukrajinskim veleposlanikom uz pločnik posadili suncokrete, nacionalni cvijet Ukrajine. No ruskog veleposlanika Antonova od svega toga ipak najviše ljute napori FBI-a i CIA-e da unovače nove špijune iz njegova kruga.

---

image

Solidarnost Amerikanaca s Ukrajinom prilično je masovna

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp
---

"Naše veleposlanstvo djeluje u posve neprijateljskom okruženju", rekao je diplomat Antonov za rusku agenciju Tass koncem prošle godine. "Agenti američkih sigurnosnih službi motaju se stalno ispred ruskog veleposlanstva i dijele telefonske brojeve CIA-e i FBI-a na koje se može uspostaviti suradnički kontakt."

FBI, kao što je poznato, i ne pokušava sakriti svoje napore da vrbuje Ruse iza vrata veleposlanstva kao suradnike i informatore. Ured je ove godine javno objavio propagandni video pozivajući ruske diplomate koji se protive ratu da budu u kontaktu.

FBI na traženje New York Timesa nije želio komentirati tvrdnje ambasadora Antonova o agentima koji dijele posjetnice, ali je glasnogovornik ureda rekao da ured "od članova bilo koje interesne zajednice traži podatke koji bi bili moguća prijetnja nacionalnoj sigurnosti."

Susjedi ruskog veleposlanstva uvjereni su i da je kuću preko puta, sa stalno navučenim zastorima, sigurno zaposjela neka američka tajna služba: slika kuće na Google kartama znakovito je zamagljena.

---

image

Eksterijer ‘ruske utvrde‘ u Washingtonu

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp
---

Rusi imaju razloga za paranoju. Odmah nakon što su započeli s izgradnjom veleposlanstva davne 1977., FBI i Agencija za nacionalnu sigurnost počeli su kopati tajni tunel ispod kompleksa u pokušaju da se infiltriraju u ruske komunikacije. Akcija je prekinuta nakon što ju je javno razotkrio Robert Hanssen, agent FBI-a koji je naknadno uhićen zbog prodaje američkih tajni Moskvi.

Douglas London, bivši operativac CIA-e i autor knjige o vrbovanju špijuna, smatra da bi bilo teško, ali ne i nemoguće pronaći Ruse u veleposlanstvu voljne surađivati.

"Ako ste ruski dužnosnik u SAD-u, stavili su vas sigurno na dodatnu provjeru. Ipak, neki od naših najboljih aduta u nedavnoj prošlosti bili su ruski dužnosnici u SAD-u koji su nam dobrovoljno pomogli. Mislim da se Putin itekako mora brinuti za svoje Ruse ovdje", zaključio je London.

Da čitatelji ne bi pomislili da je ovo jednostrana priča, američkim diplomatima u Moskvi još je puno gore nego njihovim ruskim kolegama u Washingtonu. Prosvjedi ispred američkog veleposlanstva također su redoviti i svakodnevni, i dužnosnici vjeruju da ih, za razliku od Washingtona, organizira vlada domaćina. Ruski agenti stalno prate američke diplomate kroz grad i otvoreno ih zastrašuju. U zgradi im često isključuju i struju, te im lijepe slova Z na službene automobile.

U lipnju prošle godine Moskva je i preimenovala parcelu oko veleposlanstva SAD-a, dajući joj novu službenu adresu: "Trg Narodne Republike Doneck". I Rusi također pale svoje projektore i noću emitiraju slike pokolja iz američkih ratova u Iraku, Vijetnamu i Afganistanu na zgradu preko puta američkog veleposlanstva.

---

image

Tvrđava Moskve ima brojne zaštitne mehanizme

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp
---

No žrtava i krvi, za razliku od Ukrajine, još nema ni u Moskvi ni u Washingtonu. U prijestolnicama svjetskih supersila ratovi se još uvijek vode samo slikama i riječima, u svilenim rukavicama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opsada diplomata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => opsada diplomata 2 0 8132 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-04 12:24:10 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-04 20:25:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-04 20:25:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Oko 'ruske utvrde' u SAD-u bjesni prosvjedničko-špijunski rat. A Rusi itekako imaju razloga za paranoju... [metakey] => Washington, rusko veleposlanstvo, anatolij antonov, FBI i CIA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209183.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209184.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209185.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209186.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209187.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209188.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209190.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Oliver Contreras\/Afp","Oliver Contreras\/Afp","Oliver Contreras\/Afp","Celal Gunes\/Anadolu Agency Via Afp","Celal Gunes\/Anadolu Agency Via Afp","Nathan Posner\/Anadolu Agency Via Afp","Nathan Posner\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rusko veleposlanstvo\u00a0pod opsadom prosvjednika<\/p>","

\u2018Rusija je teroristi\u010dka zemlja\u2018<\/p>","

Ukrajinka u Washingtonu<\/p>","

Svjetlosni \u2018topovi\u2018 tuku veleposlanstvo<\/p>","

Solidarnost Amerikanaca s Ukrajinom prili\u010dno je masovna<\/p>","

Eksterijer \u2018ruske utvrde\u2018 u Washingtonu<\/p>","

Tvr\u0111ava Moskve ima brojne za\u0161titne mehanizme<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25209183_1920.jpg":"1920x1080","k_25209183_1280.jpg":"1280x1280","k_25209183_1024.jpg":"1024x1024","k_25209183_640.jpg":"640x640","k_25209183_480.jpg":"480x480","k_25209183_340.jpg":"340x340","k_25209183_220.jpg":"220x220","o_25209183_1280.jpg":"1280x852","o_25209183_1024.jpg":"1024x682","o_25209183_640.jpg":"640x426","o_25209183_480.jpg":"480x319","o_25209183_340.jpg":"340x226","o_25209183_220.jpg":"220x146","h_25209183_1280.jpg":"1280x854","h_25209183_1024.jpg":"1024x683","h_25209183_640.jpg":"640x427","h_25209183_480.jpg":"480x320","h_25209183_340.jpg":"340x227","h_25209183_220.jpg":"220x147","pp_25209183_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209183_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209183_640.jpg":"640x814","pp_25209183_480.jpg":"480x611","pp_25209183_340.jpg":"340x432","pp_25209183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25209184_1920.jpg":"1920x1080","k_25209184_1280.jpg":"1280x1280","k_25209184_1024.jpg":"1024x1024","k_25209184_640.jpg":"640x640","k_25209184_480.jpg":"480x480","k_25209184_340.jpg":"340x340","k_25209184_220.jpg":"220x220","o_25209184_1280.jpg":"1280x852","o_25209184_1024.jpg":"1024x682","o_25209184_640.jpg":"640x426","o_25209184_480.jpg":"480x319","o_25209184_340.jpg":"340x226","o_25209184_220.jpg":"220x146","h_25209184_1280.jpg":"1280x854","h_25209184_1024.jpg":"1024x683","h_25209184_640.jpg":"640x427","h_25209184_480.jpg":"480x320","h_25209184_340.jpg":"340x227","h_25209184_220.jpg":"220x147","pp_25209184_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209184_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209184_640.jpg":"640x814","pp_25209184_480.jpg":"480x611","pp_25209184_340.jpg":"340x432","pp_25209184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25209185_1920.jpg":"1920x1080","k_25209185_1280.jpg":"1280x1280","k_25209185_1024.jpg":"1024x1024","k_25209185_640.jpg":"640x640","k_25209185_480.jpg":"480x480","k_25209185_340.jpg":"340x340","k_25209185_220.jpg":"220x220","o_25209185_1280.jpg":"1280x852","o_25209185_1024.jpg":"1024x682","o_25209185_640.jpg":"640x426","o_25209185_480.jpg":"480x319","o_25209185_340.jpg":"340x226","o_25209185_220.jpg":"220x146","h_25209185_1280.jpg":"1280x854","h_25209185_1024.jpg":"1024x683","h_25209185_640.jpg":"640x427","h_25209185_480.jpg":"480x320","h_25209185_340.jpg":"340x227","h_25209185_220.jpg":"220x147","pp_25209185_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209185_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209185_640.jpg":"640x814","pp_25209185_480.jpg":"480x611","pp_25209185_340.jpg":"340x432","pp_25209185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x716","hd_25209186_1920.jpg":"1920x1080","k_25209186_1280.jpg":"1280x1280","k_25209186_1024.jpg":"1024x1024","k_25209186_640.jpg":"640x640","k_25209186_480.jpg":"480x480","k_25209186_340.jpg":"340x340","k_25209186_220.jpg":"220x220","o_25209186_1280.jpg":"1280x895","o_25209186_1024.jpg":"1024x716","o_25209186_640.jpg":"640x447","o_25209186_480.jpg":"480x335","o_25209186_340.jpg":"340x237","o_25209186_220.jpg":"220x153","h_25209186_1280.jpg":"1280x854","h_25209186_1024.jpg":"1024x683","h_25209186_640.jpg":"640x427","h_25209186_480.jpg":"480x320","h_25209186_340.jpg":"340x227","h_25209186_220.jpg":"220x147","pp_25209186_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209186_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209186_640.jpg":"640x814","pp_25209186_480.jpg":"480x611","pp_25209186_340.jpg":"340x432","pp_25209186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x705","hd_25209187_1920.jpg":"1920x1080","k_25209187_1280.jpg":"1280x1280","k_25209187_1024.jpg":"1024x1024","k_25209187_640.jpg":"640x640","k_25209187_480.jpg":"480x480","k_25209187_340.jpg":"340x340","k_25209187_220.jpg":"220x220","o_25209187_1280.jpg":"1280x881","o_25209187_1024.jpg":"1024x705","o_25209187_640.jpg":"640x440","o_25209187_480.jpg":"480x330","o_25209187_340.jpg":"340x234","o_25209187_220.jpg":"220x151","h_25209187_1280.jpg":"1280x854","h_25209187_1024.jpg":"1024x683","h_25209187_640.jpg":"640x427","h_25209187_480.jpg":"480x320","h_25209187_340.jpg":"340x227","h_25209187_220.jpg":"220x147","pp_25209187_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209187_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209187_640.jpg":"640x814","pp_25209187_480.jpg":"480x611","pp_25209187_340.jpg":"340x432","pp_25209187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25209188_1920.jpg":"1920x1080","k_25209188_1280.jpg":"1280x1280","k_25209188_1024.jpg":"1024x1024","k_25209188_640.jpg":"640x640","k_25209188_480.jpg":"480x480","k_25209188_340.jpg":"340x340","k_25209188_220.jpg":"220x220","o_25209188_1280.jpg":"1280x852","o_25209188_1024.jpg":"1024x682","o_25209188_640.jpg":"640x426","o_25209188_480.jpg":"480x319","o_25209188_340.jpg":"340x226","o_25209188_220.jpg":"220x146","h_25209188_1280.jpg":"1280x854","h_25209188_1024.jpg":"1024x683","h_25209188_640.jpg":"640x427","h_25209188_480.jpg":"480x320","h_25209188_340.jpg":"340x227","h_25209188_220.jpg":"220x147","pp_25209188_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209188_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209188_640.jpg":"640x814","pp_25209188_480.jpg":"480x611","pp_25209188_340.jpg":"340x432","pp_25209188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25209190_1920.jpg":"1920x1080","k_25209190_1280.jpg":"1280x1280","k_25209190_1024.jpg":"1024x1024","k_25209190_640.jpg":"640x640","k_25209190_480.jpg":"480x480","k_25209190_340.jpg":"340x340","k_25209190_220.jpg":"220x220","o_25209190_1280.jpg":"1280x852","o_25209190_1024.jpg":"1024x682","o_25209190_640.jpg":"640x426","o_25209190_480.jpg":"480x319","o_25209190_340.jpg":"340x226","o_25209190_220.jpg":"220x146","h_25209190_1280.jpg":"1280x854","h_25209190_1024.jpg":"1024x683","h_25209190_640.jpg":"640x427","h_25209190_480.jpg":"480x320","h_25209190_340.jpg":"340x227","h_25209190_220.jpg":"220x147","pp_25209190_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209190_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209190_640.jpg":"640x814","pp_25209190_480.jpg":"480x611","pp_25209190_340.jpg":"340x432","pp_25209190_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4117153 Threads: 5 Questions: 123792641 Slow queries: 53905 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3762197 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/oko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju-1303771 [printLink] => /vijesti/svijet/oko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju-1303771?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 8457 [name] => washington [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => washington [link] => /tag/washington ) [1] => stdClass Object ( [id] => 602977 [name] => rusko veleposlanstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-03 22:41:10 [main_article_id] => 0 [alias] => rusko-veleposlanstvo [link] => /tag/rusko-veleposlanstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703928 [name] => anatolij antonov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-25 07:16:32 [main_article_id] => 0 [alias] => anatolij-antonov [link] => /tag/anatolij-antonov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722130 [name] => FBI i CIA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-04 22:25:18 [main_article_id] => 0 [alias] => fbi-i-cia [link] => /tag/fbi-i-cia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opsada diplomata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oko ‘ruske utvrde‘ u SAD-u bjesni prosvjedničko-špijunski rat. A Rusi itekako imaju razloga za paranoju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209183.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Oliver Contreras/Afp [mainImageDesc] =>

Rusko veleposlanstvo pod opsadom prosvjednika

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209183.jpg [title] =>

Rusko veleposlanstvo pod opsadom prosvjednika

Oliver Contreras/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209184.jpg [title] =>

‘Rusija je teroristička zemlja‘

Oliver Contreras/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209185.jpg [title] =>

Ukrajinka u Washingtonu

Oliver Contreras/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209186.jpg [title] =>

Svjetlosni ‘topovi‘ tuku veleposlanstvo

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209187.jpg [title] =>

Solidarnost Amerikanaca s Ukrajinom prilično je masovna

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209188.jpg [title] =>

Eksterijer ‘ruske utvrde‘ u Washingtonu

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209190.jpg [title] =>

Tvrđava Moskve ima brojne zaštitne mehanizme

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tople lipanjske noći prije nekoliko dana Benjamin Wittes sjedio je za kartaškim stolom preko puta ruskog veleposlanstva u Washingtonu, započinjući u gluho doba noći svoj tradicionalni light show. Oko sebe je dovukao mnoštvo žica i opreme, uključujući prijenosno računalo i dva snažna projektora. Jedan od njih reflektirao je ogromnu plavo-žutu ukrajinsku zastavu na fasadi ruskog veleposlanstva.

To je, međutim, bio tek početak "specijalnog večernjeg programa" toga washingtonskog dana. U kasnijim satima iste noći na pročelje ruske ambasade projicirane su i brutalne uvrede na ukrajinskom jeziku na račun Vladimira Putina, optužbe o otetoj i u Rusiju odvedenoj ukrajinskoj djeci, parole u slavu Mariupolja, Bahmuta i ostalih mitskih mjesta ukrajinskog otpora…

Benjamin Wittes sa svojim prijateljima uredno osvjetljava rusko veleposlanstvo u glavnom gradu SAD-a svakih nekoliko tjedana i to traje još od početka rata u Ukrajini prošle godine. Rusi uglavnom šutke trpe provokacije, ali katkad i odgovore.

---

image

‘Rusija je teroristička zemlja‘

Oliver Contreras/Afp
---

Već spomenute lipanjske noći pokušali su svojim svjetlosnim snopovima potisnuti Wittesove proukrajinske projekcije: prekrivali su ih u nekoliko navrata s dva ogromna slova Z, nacionalističkim simbolom ruskih agresora. Koji mjesec prije, u travnju, jedan član osiguranja ruskog predstavništva, krupni muškarac u trapericama i majici kratkih rukava, u jednom je trenutku izišao iz veleposlanstva i otvorenim kišobranima u obje ruke zaklanjao snopove iz projektora prosvjednika Wittesa.

Glavna ruska diplomatska ispostava u SAD-u već je dulje vrijeme poprište stalnih prosvjeda, čudnih događaja i špijunskih igara: tisućama kilometara od fronte u Ukrajini ovdje je također užarena borbena zona, samo bez krvi – raportira New York Times.

Ruski veleposlanik u Americi Anatolij Antonov svoje veleposlanstvo već odavno javno naziva "opsjednutom tvrđavom". Iza visokih ograda okruženih sigurnosnim kamerama, ruski kompleks čini čitavo zasebno naselje, zajedno sa stanovima za diplomate i njihove obitelji, školom, igralištima, parkovima, bazenom.

---

image

Ukrajinka u Washingtonu

Oliver Contreras/Afp
---

Posljednjih godina čak je 1200 pripadnika ruskog osoblja radilo u kompleksu ovoga veleposlanstva, prava mala vojska. State Department ne želi reći koliko ih je ostalo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i zatezanja međudržavnih odnosa gotovo do najniže hladnoratovske razine i svojedobne kubanske krize. U siječnju 2022. veleposlanik Antonov je iznio službenu brojku od 184 ruska diplomata u SAD-u, plus pomoćno osoblje. Ako je ta statistika točna, prisutnost Rusa u Americi drastično se smanjila.

Dok je sve malobrojnije osoblje veleposlanstva trenutno među zacijelo najmanje rado viđenim stanovnicima Washingtona, službenici Bidenove administracije ipak su sretni što su Putinovi službeni predstavnici još uvijek ovdje. Važno je održavati diplomatske veze i u najgorim vremenima. Potpuno izbacivanje Rusa značilo bi i kraj američke diplomatske prisutnosti u Moskvi, koja, između ostaloga, radi na pružanju pomoći američkim državljanima blokiranima i utamničenima u Rusiji.

I veleposlanik Antonov odavno se iselio iz svoje službene i povijesne rezidencije u neposrednoj blizini Bijele kuće i sad zajedno s ostalima živi u kompleksu veleposlanstva.

On je diplomatski veteran koji je duge godine utukao na pregovore o kontroli naoružanja s američkim kolegama u Ženevi. Služio je, doduše, i kao zamjenik ministra obrane baš kad je Rusija anektirala Krim 2014. godine: upućen je i u aktualne ratne tajne. 

Često se javno žali na prosvjede i "huliganizam" pred vratima ambasade, kao i na svoje ograničene kontakte s dužnosnicima Bidenove administracije i članovima Kongresa. Politico ga naziva "Usamljenim Anatolijem", diplomatom sa sanitarnim kordonom oko sebe.

---

image

Svjetlosni ‘topovi‘ tuku veleposlanstvo

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp
---

Prosvjedi oko "ruske utvrde" u SAD-u su rutinski i gotovo neprestani, uz povike protiv Putina i emitiranje ukrajinske nacionalne himne praćene trubama podrške iz automobila u prolazu. Kuće s druge strane ulice gotovo su redom okićene ukrajinskim zastavama i antiruskim sloganima. Susjedi im stalno viču "Slava Ukrajini!".

Bob Stowers, lokalni stanovnik, tvrdi da se zaustavlja na svakoj od šest ruskih sigurnosnih kamera u svojoj svakodnevnoj šetnji oko veleposlanstva i pokazuje im novinski članak o zatvorenom ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom.

Ponekad stvari postanu ozbiljnije: stanovnici područja žale se da washingtonsku Wisconsin aveniju, glavnu arteriju koja prolazi pokraj veleposlanstva, povremeno zatvara Tajna služba zbog dojava o bombi. Bilo ih je najmanje deset od početka invazije, procjenjuju susjedi. Jednom su pirotehničari čak provjeravali i perilicu rublja ostavljenu ispred veleposlanstva sumnjajući da je u njoj eksploziv, no pokazalo se da je to bila samo simbolička poruka pljačkaškim ruskim trupama u Ukrajini.

Neslužbeni ulični znak na prilazu ruskom veleposlanstvu u Washingtonu ulicu je proglasio "Putem Volodimira Zelenskog". Prosvjednici su zajedno s ukrajinskim veleposlanikom uz pločnik posadili suncokrete, nacionalni cvijet Ukrajine. No ruskog veleposlanika Antonova od svega toga ipak najviše ljute napori FBI-a i CIA-e da unovače nove špijune iz njegova kruga.

---

image

Solidarnost Amerikanaca s Ukrajinom prilično je masovna

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp
---

"Naše veleposlanstvo djeluje u posve neprijateljskom okruženju", rekao je diplomat Antonov za rusku agenciju Tass koncem prošle godine. "Agenti američkih sigurnosnih službi motaju se stalno ispred ruskog veleposlanstva i dijele telefonske brojeve CIA-e i FBI-a na koje se može uspostaviti suradnički kontakt."

FBI, kao što je poznato, i ne pokušava sakriti svoje napore da vrbuje Ruse iza vrata veleposlanstva kao suradnike i informatore. Ured je ove godine javno objavio propagandni video pozivajući ruske diplomate koji se protive ratu da budu u kontaktu.

FBI na traženje New York Timesa nije želio komentirati tvrdnje ambasadora Antonova o agentima koji dijele posjetnice, ali je glasnogovornik ureda rekao da ured "od članova bilo koje interesne zajednice traži podatke koji bi bili moguća prijetnja nacionalnoj sigurnosti."

Susjedi ruskog veleposlanstva uvjereni su i da je kuću preko puta, sa stalno navučenim zastorima, sigurno zaposjela neka američka tajna služba: slika kuće na Google kartama znakovito je zamagljena.

---

image

Eksterijer ‘ruske utvrde‘ u Washingtonu

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp
---

Rusi imaju razloga za paranoju. Odmah nakon što su započeli s izgradnjom veleposlanstva davne 1977., FBI i Agencija za nacionalnu sigurnost počeli su kopati tajni tunel ispod kompleksa u pokušaju da se infiltriraju u ruske komunikacije. Akcija je prekinuta nakon što ju je javno razotkrio Robert Hanssen, agent FBI-a koji je naknadno uhićen zbog prodaje američkih tajni Moskvi.

Douglas London, bivši operativac CIA-e i autor knjige o vrbovanju špijuna, smatra da bi bilo teško, ali ne i nemoguće pronaći Ruse u veleposlanstvu voljne surađivati.

"Ako ste ruski dužnosnik u SAD-u, stavili su vas sigurno na dodatnu provjeru. Ipak, neki od naših najboljih aduta u nedavnoj prošlosti bili su ruski dužnosnici u SAD-u koji su nam dobrovoljno pomogli. Mislim da se Putin itekako mora brinuti za svoje Ruse ovdje", zaključio je London.

Da čitatelji ne bi pomislili da je ovo jednostrana priča, američkim diplomatima u Moskvi još je puno gore nego njihovim ruskim kolegama u Washingtonu. Prosvjedi ispred američkog veleposlanstva također su redoviti i svakodnevni, i dužnosnici vjeruju da ih, za razliku od Washingtona, organizira vlada domaćina. Ruski agenti stalno prate američke diplomate kroz grad i otvoreno ih zastrašuju. U zgradi im često isključuju i struju, te im lijepe slova Z na službene automobile.

U lipnju prošle godine Moskva je i preimenovala parcelu oko veleposlanstva SAD-a, dajući joj novu službenu adresu: "Trg Narodne Republike Doneck". I Rusi također pale svoje projektore i noću emitiraju slike pokolja iz američkih ratova u Iraku, Vijetnamu i Afganistanu na zgradu preko puta američkog veleposlanstva.

---

image

Tvrđava Moskve ima brojne zaštitne mehanizme

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp
---

No žrtava i krvi, za razliku od Ukrajine, još nema ni u Moskvi ni u Washingtonu. U prijestolnicama svjetskih supersila ratovi se još uvijek vode samo slikama i riječima, u svilenim rukavicama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Oliver Contreras/Afp Oliver Contreras/Afp Oliver Contreras/Afp Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp
Oliver Contreras/Afp

Rusko veleposlanstvo pod opsadom prosvjednika

Oliver Contreras/Afp

‘Rusija je teroristička zemlja‘

Oliver Contreras/Afp

Ukrajinka u Washingtonu

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Svjetlosni ‘topovi‘ tuku veleposlanstvo

Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Solidarnost Amerikanaca s Ukrajinom prilično je masovna

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp

Eksterijer ‘ruske utvrde‘ u Washingtonu

Nathan Posner/Anadolu Agency Via Afp

Tvrđava Moskve ima brojne zaštitne mehanizme

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/oko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju-1303771 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=79572479262b1c155eab635d9d15032c93332dd0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oko+%E2%80%98ruske+utvrde%E2%80%98+u+SAD-u+bjesni+prosvjedni%C4%8Dko-%C5%A1pijunski+rat.+A+Rusi+itekako+imaju+razloga+za+paranoju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Foko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju-1303771 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Foko-ruske-utvrde-u-sad-u-bjesni-prosvjednicko-spijunski-rat-a-rusi-itekako-imaju-razloga-za-paranoju-1303771 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opsada diplomata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetopsada diplomata

Oko ‘ruske utvrde‘ u SAD-u bjesni prosvjedničko-špijunski rat. A Rusi itekako imaju razloga za paranoju...

4. srpnja 2023. - 22:25

Tople lipanjske noći prije nekoliko dana Benjamin Wittes sjedio je za kartaškim stolom preko puta ruskog veleposlanstva u Washingtonu, započinjući u gluho doba noći svoj tradicionalni light show. Oko sebe je dovukao mnoštvo žica i opreme, uključujući prijenosno računalo i dva snažna projektora. Jedan od njih reflektirao je ogromnu plavo-žutu ukrajinsku zastavu na fasadi ruskog veleposlanstva.

To je, međutim, bio tek početak "specijalnog večernjeg programa" toga washingtonskog dana. U kasnijim satima iste noći na pročelje ruske ambasade projicirane su i brutalne uvrede na ukrajinskom jeziku na račun Vladimira Putina, optužbe o otetoj i u Rusiju odvedenoj ukrajinskoj djeci, parole u slavu Mariupolja, Bahmuta i ostalih mitskih mjesta ukrajinskog otpora…

Benjamin Wittes s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:07