stdClass Object ( [id] => 1179948 [title] => Od koga je Putin učio geopolitiku? Staljin je u Jalti planirao (p)osvojiti Europu. Apetiti sovjetskog velikog komunističkog vođe bili su, blago rečeno, nezasitni [alias] => od-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Puno sam razmišljao o našem popodnevnom sastanku i iskreno vam želim reći da sam oko pitanja Poljske vrlo uznemiren. Ako se tri velike sile ne mogu uskladiti oko budućeg uređenja ove zemlje, to će nas pred čitavim svijetom prikazati u lošem svjetlu.

Ovako je na današnji dan 6. veljače 1945. američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt pisao Josifu Staljinu nakon cjelodnevnih pregovora u sovjetskom turističkom središtu Jalta na poluotoku Krimu. U pozadini ovih riječi bila je tragedija hrabrih poljskih sinova koji su ginuli u antifašističkoj borbi na mnogim bojištima II. svjetskog rata da bi na koncu doživjeli da njihova zemlja završi u rukama komunista poslanih iz Moskve koji su, po Staljinovu nalogu, krvlju nacrtali nove granice Poljske i Njemačke i proveli temeljito etničko čišćenje Nijemaca, Poljaka i Ukrajinaca.

Permanentna podjela

Osim Poljske, na konferenciji u Jalti, koja se odigrala od 4. do 11. veljače 1945., glavno pitanje je bila pobjeda nad Hitlerovim zločinačkim režimom i reorganizacija Njemačke i Europe, što se na koncu pretvorilo u permanentnu podjelu na sovjetski istok i proamerički zapad.

Glavni plenarni sastanci konferencije održavani su u ogromnoj plesnoj dvorani dvorca Livadija, gdje su za velikim okruglim stolom, smještenim pored kamina, sjedili američki predsjednik Roosevelt, sovjetski vođa Staljin i britanski premijer Winston Churchill. Svaki je do sebe imao svog ministra vanjskih poslova, a iza sebe brojnu delegaciju promatrača. Osim formalnih sastanaka, održane su i brojne svečane večere na kojima se pregovaralo uz obilje hrane i alkohola.

U trenutku kada su velika trojica pregovarali, Europa je bila nalik spaljenoj zemlji u kojoj je ključno pitanje bilo koliko daleko na zapad će čizma sovjetskog vojnika donijeti komunistički totalizarizam.

Zato ne treba čuditi što je britanski ministar vanjskih poslova Anthony Eaden nakon cjelodnevnog sastančenja jedne večeri zapisao:

"Staljinov odnos prema malim zemljama izgleda mi vrlo mračno, pa čak i zloćudno".

Ovu grubu real-političku Staljinovu logiku mogla je obuzdati samo Amerika, što se najbolje vidi iz sjećanja jednog američkog promatrača.

"Kad god je Roosevelt govorio, Staljin ga je promatrao sa izvjesnom dozom strahopoštovanja jer se bojao njegova utjecaja u svijetu."

Štićenik Tito

U pozadini ovih riječi bila je snaga SAD-a, čiji je "tvrdi" kapitalizam proizveo nezamislive vojno-materijalne resurse i čija je ideologija slobode i demokracije imala puno jači odjek od strogo kontrolirane "demokracije" sovjetskog tipa koju je širila komunistička tajna policija, nemilosrdno ubijajući sve protivnike.

Ipak, Staljin je mislio da je zapadna demokracija u biti slaba.

"Slabost demokracije leži u činjenici da narod vladi ne daje vlast za stalno, kao što je to slučaj u Sovjetskom Savezu", rekao jednom od svojih doglavnika, referirajući se na činjenicu da američki predsjednik, koliko god bio moćan, mora polagati račune Kongresu i voditi računa o američkom javnom mnijenju.

Ovu staljinističku "demokraciju" u tadašnju Hrvatsku i Jugoslaviju donio je sovjetski čovjek Josip Broz, čiji je kodni nadimak Tito kasnije postao politički simbol.

Naime, iako je Staljin u Jugoslaviji bio spreman popustiti Churchillu i Rooseveltu koji su tamo poslali Ivana Šubašića, američkog agenta kodnog imena "Pastir", Tito je uoči konferencije na Jalti Staljinu dokazivao kako su prilike u Jugoslaviji zrele da komunisti preuzmu vlast. Isticao je kako bi se time ojačao prestiž Sovjetskog Saveza i uopće komunističkog bloka protiv britanskog i američkog imperijalizma. Iako su između Staljina i njegova dotadašnjeg štićenika Tita već tada postojala jasna liderska neslaganja i iako je sovjetska vojska u Jugoslaviji počinila tisuće zločina, Staljin je za Tita ipak bio "veliki vođa" kojeg treba slijepo slijediti.

Šubašićevo odustajanje

Zato je prvi jugoslavenski Ustav iz siječnja 1946. demokraciju definirao kao političku djelatnost onih koji su bili na političkoj liniji komunističke revolucionarne transformacije društva. Otvorene političke borbe u smislu zapadne demokracije smatrane su dekadentnim i opasnim ostacima kapitalističkog imperijalizma.

Zato ne treba čuditi što je Ivan Šubašić, iako je s Josipom Brozom potpisao sporazum o formiranju zajedničke jugoslavenske vlade, vrlo brzo odustao od politike i u Washington javio kako komunisti imaju potpuni nadzor nad Jugoslavijom.

U korist širenju ovakve Staljinove totalitarne "demokracije" radilo je strateško neslaganje između Amerike i Velike Britanije koje je iskrslo javno, za pregovaračkim stolom u Jalti. Kada je predsjednik Roosevelt usputno rekao da ne vjeruje da će američke trupe ostati u Europi duže od dvije godine jer Kongres i javnost duži rok neće tolerirati, Churchill je bio potpuno zatečen. Naime, američko povlačenje bi oslabljenu i osiromašenu Veliku Britaniju ostavilo oči u oči sa sovjetskim gigantom, ali i sa strahom da bi poraženi nacizam mogao ponovno ustati iz pepela. Zato je Churchill svoj pogled okrenuo prema jedinoj mogućoj europskoj saveznici Francuskoj, koja je postala počasna članica pobjedničkog Antifašističkog saveza.

Gruba 'šala'

Kad se zna sve ovo, ne treba čuditi što je Staljin, čijih je stotinjak divizija bez problema moglo provaliti u srce Europe, pregovarao sa pozicije sile, praveći povremene taktičke ustupke.

"Mi smo jednostavno vojno napredovali, na što su zapadne sile gledale s nepovjerenjem, pa smo mi morali biti sve čvršći u držanju onoga što smo osvojili. Na tim područjima je bilo neophodno suzbiti kapitalistički način života", zapisao je jedan sovjetski dužnosnik, tvrdeći da je Staljin znao da sovjetsko osvajanje Europe ima svoje granice, ali još uvijek nije znao gdje su te granice. Ipak, pokazalo se da Staljinu treba istočna i središnja Europa kao zaštitna zona prema kapitalističkom zapadu.

Pri tome, ključno je bilo pitanje Njemačke koja je tada izgledala osuđena na smrt.

Primjer toga je bio prijedlog koji je na jednoj od svečanih večera u Jalti iznio Staljin, predlažući da nakon rata saveznici strijeljaju oko pedeset tisuća njemačkih vojnih časnika i tehničkih eksperata.

Churchill, koji je dobro znao koliko su Staljinove ruke krvave, odmah je poskočio i uzviknuo da ne može dopustiti "blaćenje svoje osobne časti i blaćenje časti svoje zemlje sudjelovanjem u takvoj zločinačkoj zamisli".

Roosevelt je čitavu stvar pokušao okrenuti na crni humor, dobacujući da je 49 tisuća strijeljanih sasvim dosta, na što je zgroženi Churchill krenuo prema izlaznim vratima pregovaračke dvorane. Staljin i njegov ministar vanjskih poslova Molotov potrčali za Churchillom, ispričavajući se zbog ove grube šale.

'Pelješenje' Njemačke

Da bi dodatno ojačao Sovjetski Savez, Staljin je, mrtav-hladan, od Amerikanaca tražio kredit "težak" otprilike 100 milijardi današnjih dolara s kamatom od dva posto i rokom otplate od trideset godina. Ovom iznosu Staljin je namjeravao dodati otprilike 150 milijardi dolara ratne odštete od poražene Njemačke kojoj je trebalo oduzeti gotovo sve i pretvoriti je u podijeljenu poljoprivrednu zemlju. Churchill i Roosevelt su se oduprli ovakvom "pelješenju" jer nisu željeli potpuno osiromašenu Njemačku koja bi opet postala leglo političkog ekstremizma, kakva je bila nakon I. svjetskog rata.

Ipak, iako hladan i preračunat u ostvarenju svoje vizije zaštite sovjetskih granica, Staljin nije mogao prešutjeti tadašnje tragično zdravstveno stanje američkog predsjednika Roosevelta.

"Zašto ga je priroda tako teško kaznila? Ne izgleda mi puno gori od ostalih ljudi", rekao je Staljin jednom svom suradniku, komentirajući činjenicu da je Roosevelt zbog dječje paralize bio oduzet od pojasa nadolje i činjenicu da je njegova životna svijeća, naočigled sviju, počela gasnuti, da bi se konačno utrnula dva mjeseca kasnije.

Argumenti sile

Nakon pogađanja u Jalti i pobjede u "Velikom domovinskom ratu", kako Rusi i danas nazivaju svoj obračun sa nacizmom, Staljin je na zapadu izgledao kao pouzdan partner kojem se može vjerovati.

"Sovjetski Savez želi mir, i to častan mir", govorilo se u Britaniji.

Isto je mislio Roosevelt, koji je zanemario savjete bliskih suradnika kako s komunističkim diktatorom treba biti vrlo, vrlo oprezan. Umjesto toga, pouzdao se u svoj osobni politički osjećaj zbog kojeg je bio uvjeren da je sa Staljinom uspostavio poželjan ljudski i prijateljski kontakt.

Pojednostavljeno rečeno, Churchill i Roosevelt su pali pod utjecaj Staljinova šarma koji se sastojao od grubih prijetnji i glumljenog prijateljskog uvjeravanja, koje se temeljilo na temeljitim obavještajno-psihološkim portretima koje je o američkom predsjedniku i britanskom premijeru pripremila sovjetska obavještajna služba.

Zato ne treba čuditi što je Staljin ovako sažeo rezultat pregovora velike trojice na Jalti.

"Tko god okupira neki teritorij, ima pravo nametnuti svoj društveni sustav. Svatko nameće svoj sustav do točke do koje su dosegnule njegove postrojbe. Drugačije ne može ni biti."

Ovakvo stanje stvari se održalo točno četrdeset godina, sve do 1985., kada se tadašnji sovjetski vođa Mihail Gorbačov odrekao Staljinova osvajanja na istoku Europe. No, o tome neki drugi put.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POVRATAK U 1945. 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-07 16:09:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-30 06:09:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-30 06:09:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/07\/20836652.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/20836690.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/20836684.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jalta 1945. - Churchill, Roosevelt i Staljin<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","hd_20836652_1920.jpg":"1920x1080","k_20836652_1280.jpg":"1280x1280","k_20836652_1024.jpg":"1024x1024","k_20836652_640.jpg":"640x640","k_20836652_480.jpg":"480x480","k_20836652_340.jpg":"340x340","k_20836652_220.jpg":"220x220","o_20836652_1280.jpg":"1280x914","o_20836652_1024.jpg":"1024x731","o_20836652_640.jpg":"640x457","o_20836652_480.jpg":"480x343","o_20836652_340.jpg":"340x242","o_20836652_220.jpg":"220x157","h_20836652_1280.jpg":"1280x854","h_20836652_1024.jpg":"1024x683","h_20836652_640.jpg":"640x427","h_20836652_480.jpg":"480x320","h_20836652_340.jpg":"340x227","h_20836652_220.jpg":"220x147","pp_20836652_1280.jpg":"1006x1280","pp_20836652_1024.jpg":"805x1024","pp_20836652_640.jpg":"503x640","pp_20836652_480.jpg":"377x480","pp_20836652_340.jpg":"267x340","pp_20836652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1722","hd_20836690_1920.jpg":"1920x1080","k_20836690_1280.jpg":"1280x1280","k_20836690_1024.jpg":"1024x1024","k_20836690_640.jpg":"640x640","k_20836690_480.jpg":"480x480","k_20836690_340.jpg":"340x340","k_20836690_220.jpg":"220x220","o_20836690_1280.jpg":"1280x1148","o_20836690_1024.jpg":"1024x918","o_20836690_640.jpg":"640x574","o_20836690_480.jpg":"480x430","o_20836690_340.jpg":"340x304","o_20836690_220.jpg":"220x197","h_20836690_1280.jpg":"1280x854","h_20836690_1024.jpg":"1024x683","h_20836690_640.jpg":"640x427","h_20836690_480.jpg":"480x320","h_20836690_340.jpg":"340x227","h_20836690_220.jpg":"220x147","pp_20836690_1280.jpg":"1006x1280","pp_20836690_1024.jpg":"805x1024","pp_20836690_640.jpg":"503x640","pp_20836690_480.jpg":"377x480","pp_20836690_340.jpg":"267x340","pp_20836690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2270","hd_20836684_1920.jpg":"1920x1080","k_20836684_1280.jpg":"1280x1280","k_20836684_1024.jpg":"1024x1024","k_20836684_640.jpg":"640x640","k_20836684_480.jpg":"480x480","k_20836684_340.jpg":"340x340","k_20836684_220.jpg":"220x220","o_20836684_1280.jpg":"1280x1513","o_20836684_1024.jpg":"1024x1210","o_20836684_640.jpg":"640x756","o_20836684_480.jpg":"480x567","o_20836684_340.jpg":"340x401","o_20836684_220.jpg":"220x260","h_20836684_1280.jpg":"1280x854","h_20836684_1024.jpg":"1024x683","h_20836684_640.jpg":"640x427","h_20836684_480.jpg":"480x320","h_20836684_340.jpg":"340x227","h_20836684_220.jpg":"220x147","pp_20836684_1280.jpg":"1006x1280","pp_20836684_1024.jpg":"805x1024","pp_20836684_640.jpg":"503x640","pp_20836684_480.jpg":"377x480","pp_20836684_340.jpg":"267x340","pp_20836684_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38211401 Threads: 5 Questions: 7086518840 Slow queries: 3297788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608061601 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/od-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni-1179948 [printLink] => /vijesti/svijet/od-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni-1179948?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218611 [name] => staljin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => staljin [link] => /tag/staljin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672279 [name] => jalta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 08:09:27 [main_article_id] => 0 [alias] => jalta [link] => /tag/jalta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od koga je Putin učio geopolitiku? Staljin je u Jalti planirao (p)osvojiti Europu. Apetiti sovjetskog velikog komunističkog vođe bili su, blago rečeno, nezasitni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-17-48-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20836652.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Jalta 1945. - Churchill, Roosevelt i Staljin

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20836652.jpg [title] =>

Jalta 1945. - Churchill, Roosevelt i Staljin

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20836690.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/20836684.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Puno sam razmišljao o našem popodnevnom sastanku i iskreno vam želim reći da sam oko pitanja Poljske vrlo uznemiren. Ako se tri velike sile ne mogu uskladiti oko budućeg uređenja ove zemlje, to će nas pred čitavim svijetom prikazati u lošem svjetlu.

Ovako je na današnji dan 6. veljače 1945. američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt pisao Josifu Staljinu nakon cjelodnevnih pregovora u sovjetskom turističkom središtu Jalta na poluotoku Krimu. U pozadini ovih riječi bila je tragedija hrabrih poljskih sinova koji su ginuli u antifašističkoj borbi na mnogim bojištima II. svjetskog rata da bi na koncu doživjeli da njihova zemlja završi u rukama komunista poslanih iz Moskve koji su, po Staljinovu nalogu, krvlju nacrtali nove granice Poljske i Njemačke i proveli temeljito etničko čišćenje Nijemaca, Poljaka i Ukrajinaca.

Permanentna podjela

Osim Poljske, na konferenciji u Jalti, koja se odigrala od 4. do 11. veljače 1945., glavno pitanje je bila pobjeda nad Hitlerovim zločinačkim režimom i reorganizacija Njemačke i Europe, što se na koncu pretvorilo u permanentnu podjelu na sovjetski istok i proamerički zapad.

Glavni plenarni sastanci konferencije održavani su u ogromnoj plesnoj dvorani dvorca Livadija, gdje su za velikim okruglim stolom, smještenim pored kamina, sjedili američki predsjednik Roosevelt, sovjetski vođa Staljin i britanski premijer Winston Churchill. Svaki je do sebe imao svog ministra vanjskih poslova, a iza sebe brojnu delegaciju promatrača. Osim formalnih sastanaka, održane su i brojne svečane večere na kojima se pregovaralo uz obilje hrane i alkohola.

U trenutku kada su velika trojica pregovarali, Europa je bila nalik spaljenoj zemlji u kojoj je ključno pitanje bilo koliko daleko na zapad će čizma sovjetskog vojnika donijeti komunistički totalizarizam.

Zato ne treba čuditi što je britanski ministar vanjskih poslova Anthony Eaden nakon cjelodnevnog sastančenja jedne večeri zapisao:

"Staljinov odnos prema malim zemljama izgleda mi vrlo mračno, pa čak i zloćudno".

Ovu grubu real-političku Staljinovu logiku mogla je obuzdati samo Amerika, što se najbolje vidi iz sjećanja jednog američkog promatrača.

"Kad god je Roosevelt govorio, Staljin ga je promatrao sa izvjesnom dozom strahopoštovanja jer se bojao njegova utjecaja u svijetu."

Štićenik Tito

U pozadini ovih riječi bila je snaga SAD-a, čiji je "tvrdi" kapitalizam proizveo nezamislive vojno-materijalne resurse i čija je ideologija slobode i demokracije imala puno jači odjek od strogo kontrolirane "demokracije" sovjetskog tipa koju je širila komunistička tajna policija, nemilosrdno ubijajući sve protivnike.

Ipak, Staljin je mislio da je zapadna demokracija u biti slaba.

"Slabost demokracije leži u činjenici da narod vladi ne daje vlast za stalno, kao što je to slučaj u Sovjetskom Savezu", rekao jednom od svojih doglavnika, referirajući se na činjenicu da američki predsjednik, koliko god bio moćan, mora polagati račune Kongresu i voditi računa o američkom javnom mnijenju.

Ovu staljinističku "demokraciju" u tadašnju Hrvatsku i Jugoslaviju donio je sovjetski čovjek Josip Broz, čiji je kodni nadimak Tito kasnije postao politički simbol.

Naime, iako je Staljin u Jugoslaviji bio spreman popustiti Churchillu i Rooseveltu koji su tamo poslali Ivana Šubašića, američkog agenta kodnog imena "Pastir", Tito je uoči konferencije na Jalti Staljinu dokazivao kako su prilike u Jugoslaviji zrele da komunisti preuzmu vlast. Isticao je kako bi se time ojačao prestiž Sovjetskog Saveza i uopće komunističkog bloka protiv britanskog i američkog imperijalizma. Iako su između Staljina i njegova dotadašnjeg štićenika Tita već tada postojala jasna liderska neslaganja i iako je sovjetska vojska u Jugoslaviji počinila tisuće zločina, Staljin je za Tita ipak bio "veliki vođa" kojeg treba slijepo slijediti.

Šubašićevo odustajanje

Zato je prvi jugoslavenski Ustav iz siječnja 1946. demokraciju definirao kao političku djelatnost onih koji su bili na političkoj liniji komunističke revolucionarne transformacije društva. Otvorene političke borbe u smislu zapadne demokracije smatrane su dekadentnim i opasnim ostacima kapitalističkog imperijalizma.

Zato ne treba čuditi što je Ivan Šubašić, iako je s Josipom Brozom potpisao sporazum o formiranju zajedničke jugoslavenske vlade, vrlo brzo odustao od politike i u Washington javio kako komunisti imaju potpuni nadzor nad Jugoslavijom.

U korist širenju ovakve Staljinove totalitarne "demokracije" radilo je strateško neslaganje između Amerike i Velike Britanije koje je iskrslo javno, za pregovaračkim stolom u Jalti. Kada je predsjednik Roosevelt usputno rekao da ne vjeruje da će američke trupe ostati u Europi duže od dvije godine jer Kongres i javnost duži rok neće tolerirati, Churchill je bio potpuno zatečen. Naime, američko povlačenje bi oslabljenu i osiromašenu Veliku Britaniju ostavilo oči u oči sa sovjetskim gigantom, ali i sa strahom da bi poraženi nacizam mogao ponovno ustati iz pepela. Zato je Churchill svoj pogled okrenuo prema jedinoj mogućoj europskoj saveznici Francuskoj, koja je postala počasna članica pobjedničkog Antifašističkog saveza.

Gruba 'šala'

Kad se zna sve ovo, ne treba čuditi što je Staljin, čijih je stotinjak divizija bez problema moglo provaliti u srce Europe, pregovarao sa pozicije sile, praveći povremene taktičke ustupke.

"Mi smo jednostavno vojno napredovali, na što su zapadne sile gledale s nepovjerenjem, pa smo mi morali biti sve čvršći u držanju onoga što smo osvojili. Na tim područjima je bilo neophodno suzbiti kapitalistički način života", zapisao je jedan sovjetski dužnosnik, tvrdeći da je Staljin znao da sovjetsko osvajanje Europe ima svoje granice, ali još uvijek nije znao gdje su te granice. Ipak, pokazalo se da Staljinu treba istočna i središnja Europa kao zaštitna zona prema kapitalističkom zapadu.

Pri tome, ključno je bilo pitanje Njemačke koja je tada izgledala osuđena na smrt.

Primjer toga je bio prijedlog koji je na jednoj od svečanih večera u Jalti iznio Staljin, predlažući da nakon rata saveznici strijeljaju oko pedeset tisuća njemačkih vojnih časnika i tehničkih eksperata.

Churchill, koji je dobro znao koliko su Staljinove ruke krvave, odmah je poskočio i uzviknuo da ne može dopustiti "blaćenje svoje osobne časti i blaćenje časti svoje zemlje sudjelovanjem u takvoj zločinačkoj zamisli".

Roosevelt je čitavu stvar pokušao okrenuti na crni humor, dobacujući da je 49 tisuća strijeljanih sasvim dosta, na što je zgroženi Churchill krenuo prema izlaznim vratima pregovaračke dvorane. Staljin i njegov ministar vanjskih poslova Molotov potrčali za Churchillom, ispričavajući se zbog ove grube šale.

'Pelješenje' Njemačke

Da bi dodatno ojačao Sovjetski Savez, Staljin je, mrtav-hladan, od Amerikanaca tražio kredit "težak" otprilike 100 milijardi današnjih dolara s kamatom od dva posto i rokom otplate od trideset godina. Ovom iznosu Staljin je namjeravao dodati otprilike 150 milijardi dolara ratne odštete od poražene Njemačke kojoj je trebalo oduzeti gotovo sve i pretvoriti je u podijeljenu poljoprivrednu zemlju. Churchill i Roosevelt su se oduprli ovakvom "pelješenju" jer nisu željeli potpuno osiromašenu Njemačku koja bi opet postala leglo političkog ekstremizma, kakva je bila nakon I. svjetskog rata.

Ipak, iako hladan i preračunat u ostvarenju svoje vizije zaštite sovjetskih granica, Staljin nije mogao prešutjeti tadašnje tragično zdravstveno stanje američkog predsjednika Roosevelta.

"Zašto ga je priroda tako teško kaznila? Ne izgleda mi puno gori od ostalih ljudi", rekao je Staljin jednom svom suradniku, komentirajući činjenicu da je Roosevelt zbog dječje paralize bio oduzet od pojasa nadolje i činjenicu da je njegova životna svijeća, naočigled sviju, počela gasnuti, da bi se konačno utrnula dva mjeseca kasnije.

Argumenti sile

Nakon pogađanja u Jalti i pobjede u "Velikom domovinskom ratu", kako Rusi i danas nazivaju svoj obračun sa nacizmom, Staljin je na zapadu izgledao kao pouzdan partner kojem se može vjerovati.

"Sovjetski Savez želi mir, i to častan mir", govorilo se u Britaniji.

Isto je mislio Roosevelt, koji je zanemario savjete bliskih suradnika kako s komunističkim diktatorom treba biti vrlo, vrlo oprezan. Umjesto toga, pouzdao se u svoj osobni politički osjećaj zbog kojeg je bio uvjeren da je sa Staljinom uspostavio poželjan ljudski i prijateljski kontakt.

Pojednostavljeno rečeno, Churchill i Roosevelt su pali pod utjecaj Staljinova šarma koji se sastojao od grubih prijetnji i glumljenog prijateljskog uvjeravanja, koje se temeljilo na temeljitim obavještajno-psihološkim portretima koje je o američkom predsjedniku i britanskom premijeru pripremila sovjetska obavještajna služba.

Zato ne treba čuditi što je Staljin ovako sažeo rezultat pregovora velike trojice na Jalti.

"Tko god okupira neki teritorij, ima pravo nametnuti svoj društveni sustav. Svatko nameće svoj sustav do točke do koje su dosegnule njegove postrojbe. Drugačije ne može ni biti."

Ovakvo stanje stvari se održalo točno četrdeset godina, sve do 1985., kada se tadašnji sovjetski vođa Mihail Gorbačov odrekao Staljinova osvajanja na istoku Europe. No, o tome neki drugi put.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP

Jalta 1945. - Churchill, Roosevelt i Staljin

AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/od-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni-1179948 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dac6c6d8d8c7a98445ffe75cdb61d4f52c1a828d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+koga+je+Putin+u%C4%8Dio+geopolitiku%3F+Staljin+je+u+Jalti+planirao+%28p%29osvojiti+Europu.+Apetiti+sovjetskog+velikog+komunisti%C4%8Dkog+vo%C4%91e+bili+su%2C+blago+re%C4%8Deno%2C+nezasitni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fod-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni-1179948 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fod-koga-je-putin-ucio-geopolitiku-staljin-je-u-jalti-planirao-p-osvojiti-europu-apetiti-sovjetskog-velikog-komunistickog-vode-bili-su-blago-receno-nezasitni-1179948 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetPOVRATAK U 1945.

Od koga je Putin učio geopolitiku? Staljin je u Jalti planirao (p)osvojiti Europu. Apetiti sovjetskog velikog komunističkog vođe bili su, blago rečeno, nezasitni

Piše Tihomir Rajčić
30. ožujka 2022. - 08:09

Puno sam razmišljao o našem popodnevnom sastanku i iskreno vam želim reći da sam oko pitanja Poljske vrlo uznemiren. Ako se tri velike sile ne mogu uskladiti oko budućeg uređenja ove zemlje, to će nas pred čitavim svijetom prikazati u lošem svjetlu.

Ovako je na današnji dan 6. veljače 1945. američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt pisao Josifu Staljinu nakon cjelodnevnih pregovora u sovjetskom turističkom središtu Jalta na poluotoku Krimu. U pozadini ovih riječi bila je tragedija hrabrih poljskih sinova koji su ginuli u antifašističkoj borbi na mnogim bojištima II. svjetskog rata da bi na koncu doživjeli da njihova zemlja završi u rukama komunista poslanih iz Moskve koji su, po Staljinovu nalogu, krvlju nacrtali nove granice Poljske i Njemačke i proveli temeljito etničk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:48