stdClass Object ( [id] => 1356990 [title] => Nema nikakve sumnje - Trump će biti novi američki predsjednik. S ovakim demokratima to mu uopće nije problem... [alias] => nema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump opet jaše prema Bijeloj kući. Njegova apsolutna pobjeda na republikanskim predizborima u Iowi – gdje je osvojio 51 posto glasova, više nego svi ostali kandidati zajedno – upućuje na zaključak da će sve ostale stranačke rivale za predsjedničku nominaciju pojesti za doručak.

Štoviše, analiza rezultata u Iowi indicira da je Trump sada jači nego na predizborima 2016. godine, kada je na kraju ušao u Bijelu kuću. Prije osam godina u Iowi nije ni pobijedio, nego je bio drugi, iza Teda Cruza, osvojivši tek 24 posto glasova – više nego upola manje u odnosu na ovotjedni rezultat.

Nadalje, te 2016. pobijedio je u 38 od 99 okruga Iowe, dok je sada osvojio čak 98 okruga, a u tom jedinom gubitničkom okrugu je za pobjednicom Nikki Haley zaostao doslovno za jedan glas. No s aspekta Demokratske stranke zacijelo najšokantnija promjena je veliki porast fakultetski obrazovanih glasača koji biraju Trumpa: prije osam godina za njega je u Iowi glasalo samo 21 posto visokoobrazovanih, a sada gotovo dvostruko više – 37 posto.

Zapravo, taj rezultat ne bi trebao biti toliki šok, jer su i druge ankete pokazale slične trendove. Tako je još 2022. godine - prema anketi Sveučilišta Suffolk i lista USA Today - čak 76 posto republikanskih glasača sa sveučilišnom diplomom odbijalo Trumpa za predsjednika, dok je ta brojka sada pala na 60 posto.

Ti naoko iznenađujući podaci otvaraju pitanje: zašto obrazovani Amerikanci sve više podržavaju evidentno neobrazovanog predsjedničkog kandidata poput Trumpa?

Biden pao na dno

Jasno je da se Trump u ove četiri godine u intelektualnom smislu nije promijenio: i dalje je to ignorant prvog reda, koji u te četiri godine vjerojatno nije pročitao nijednu knjigu. Stoga je razumno pretpostaviti da povećana sklonost obrazovanih birača prema njemu nema toliko veze s njim, koliko s njegovim protukandidatom iz Demokratske stranke – Joeom Bidenom.

- Mogli bismo istaknuti Bidena kao jedan od razloga – smatra i američki analitičar Dante Scala, profesor političkih znanosti na Sveučilištu New Hampshire, koji je za britanski Telegraph ustvrdio da se Trump anketno uzdiže kako zbog rastuće nesklonosti birača prema Bidenu, tako i zbog njihove zabrinutosti oko američke ekonomije i migracijskih problema:

- Inflacija, gospodarstvo, imigracije... su problemi o kojima često slušamo i ljudi imaju dojam da pod Trumpom nisu postojali u ovoj mjeri. Smatraju da su sad stvari izvan kontrole i da ih može vratiti samo Trump. Obrazovani ne negiraju da se i predsjednik ponekad ponašao kao da je izvan kontrole i da je često vulgaran, bezobrazan i neprimjeren, ali vide to kao dio njegove osobnosti, strasti i želje da napravi nešto za svoj narod - drži Scala.

Scaline teze potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja. Prema anketi koju je CNN objavio u prosincu, Bidenov rejting je u studenome pao na povijesno niskih 37 posto, što je najlošiji rezultat otkako je u siječnju 2021. ušao u Bijelu kuću.

Usporedbe radi, Bidenov rejting bio je najviši na početku mandata, s rekordnih 53 posto u travnju 2021., da bi krajem 2022. započeo kontinuirani pad koji traje sve do danas: u 2023. Biden je ušao s 45 posto odobravanja, od ožujka do listopada imao je oko 40 posto, da bi krajem godine dosegnuo taj povijesni minimum.

„Ocjena odobravanja američkog predsjednika Joea Bidena pala je na dno”, konstatirao je CNN.

Mladi prelaze Trumpu

Visokoobrazovani birači nisu jedina socioekonomska ili demografska skupina čiji pripadnici neočekivano – i suprotno svim američkim tradicijama – prelaze s demokratske na republikansku stranu. Prema ranije spomenutoj anketi koju su nedavno proveli list USA Today i Sveučilište Suffolk, još su bar tri takve demografske kategorije: Hispanoamerikanci, Afroamerikanci i mladi.

Anketa je pokazala da među hispanoameričkim glasačima Trump po popularnosti nadmašuje Bidena: 39 prema 34 posto. Značenje ovog rezultata postaje jasnije ako se zna da je na izborima 2020. čak 65 posto Hispanoamerikanaca dalo glas Bidenu.

Značajan pad Bidenove popularnosti otkriven je čak i među afroameričkim glasačima, koji predstavljaju povijesnu izbornu bazu Demokratske stranke. Oni i dalje većinski biraju Demokrate, ali je s 87 posto njihovih glasova iz 2020. Biden sada pao na 63 posto.

Još jednu povijesnu izbornu bazu Demokratske stranke činili su i mladi glasači. Kažemo „činili”, jer je ova anketa pokazala da su većinski prešli Trumpu: među biračima mlađima od 35 godina Trump uživa potporu od 37 posto, dok je Biden pao na 33 posto. Američki tisak podsjeća da je na izborima 2020. u ovom segmentu biračkog tijela Biden pobijedio Trumpa s razlikom od 24 posto. A sada Trump vodi.

Vrlo slične rezultate dala je i anketa koju su prošli mjesec proveli New York Times (NYT) i koledž Siena: najmlađi američki glasači, oni u dobnoj skupini od 18 do 29 godina, većinski su dali prednost Trumpu u odnosu na Bidena: 49 prema 43 posto. Bila je to još jedna potvrda da se s američkom omladinom nešto događa.

Palestina u grlu

I dok su u ostalim demografskim grupama glavni razlozi za Bidenov sunovrat ekonomske prirode (u spomenutoj anketi CNN-a čak 42 posto Amerikanaca kao glavnu brigu s kojim se suočavaju navodi financijska pitanja, dok je idući problem po važnosti, imigracija, glavna briga za tek 12 posto anketiranih), kod mladih je situacija drukčija: njihova glavna zamjerka Bidenu i Demokratskoj stranci je američka podrška izraelskom pokolju djece i žena u Palestini.

U tom smislu, NYT podsjeća da je u posljednjoj nacionalnoj anketi, provedenoj lani u srpnju, Bidenova prednost pred Trumpom među mladima iznosila čak 10 posto. Kako ih u međuvremenu Trump nije imao čime oduševiti, jasno je da ih je Biden nečim razočarao.

„Glasači između 18 i 29 godina, tradicionalno izrazito demokratska demografska skupina, sada odlaze. Gotovo tri četvrtine njih ne odobrava način na koji Biden rješava sukob u Gazi. (...) Mladi birači s antiizraelskim stavovima, koji su 2020. glasali za Bidena, najvjerojatnije će prijeći Trumpu”, piše NYT. U takvoj situaciji, izrazito nepovoljnoj za Bidena i Demokratsku stranku, očekivalo bi se da ta stranka lansira nekog drugog, mlađeg predsjedničkog kandidata koji bi se lakše nosio s Trumpom, pogotovo s obzirom na to da 82-godišnji Biden sve češće ima javne „trenutke odsutnosti”. No čini se da Demokratska stranka nema takvog kandidata.

‘On će izgubiti‘

Da budemo precizniji, Bidenu će se na demokratskim predizborima formalno suprotstaviti dvoje protukandidata: 72-godišnja New Age spisateljica i autorica desetak self-help priručnika Marianne Williamson – za koju zlobnici tvrde da se kandidirala samo kako bi povećala prodaju svojih knjiga – i 55-godišnji kongresmen iz Minnesote i bogati biznismen Dean Phillips.

Oboje su upozorili da stranka ide prema izbornoj katastrofi u studenome ako glasači sada ne izaberu drugog predsjedničkog kandidata, dok je Phillips čak označio Bidena kao „rizik za demokraciju”, s obzirom da „svjesno ide na izbore na kojima je gotovo nemoguće da pobijedi, sudeći po anketama”.

- Znam da Marianne osjeća isto – rekao je Phillips dok je na nedavnoj debati u New Hampshireu stajao pored Williamson.

- Mi smo jedini u Americi na demokratskoj strani koji ustajemo i kažemo vam istinu: on će izgubiti, on će izgubiti.

No čini se da ni Phillips ni Williamson ne mogu ugroziti demokratsku nominaciju za Bidena. Kako nedavno piše Politico, anketa koledža Saint Anselm od sredine prosinca pokazala je da Biden ima prednost od čak 40 posto bodova nad suparnicima.

Još je veću razliku u Bidenovu korist registrirala ovomjesečna anketa Sveučilišta u New Hampshireu: Phillips među demokratskim biračima ima podršku od sedam posto, a Williamson ima šest posto, dok Biden dobiva 69 posto. Drugim riječima, Demokratska stranka odlučila se kockati sa sudbinom, nemoćna promijeniti realitet po kojem kadrovska pustoš te stranke utire Trumpu crveni tepih do Bijele kuće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevjerojatno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nevjerojatno 2 0 7850 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 07:49:56 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => dAMIR pILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 15:12:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-20 15:12:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nema nikakve sumnje - Trump će biti novi američki predsjednik. S ovakim demokratima to mu uopće nije problem... page_title=Nema nikakve sumnje - Trump će biti novi američki predsjednik. S ovakim demokratima to mu uopće nije problem... [metakey] => američki izbori, Predizbori, Demokrati, donald trump [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26399846.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26400338.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26399575.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26394045.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/25433380.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Giorgio Viera\/Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to god da napravi Trump je sigurno novi ameri\u010dki predsjednik<\/p>","

Biden pokazuje put - ravno do dna. Izgubio je potporu inteligencije, radni\u0161tva, bijelaca, hispanoamerikanaca, mladih...<\/p>","

Biden, ameri\u010dki predsjednik, jo\u0161 nekoliko mjeseci...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bidenov suparnik iz Demokrata Dean Phillips jasno je poru\u010dio: Mi smo jedini u Americi na demokratskoj strani koji ustajemo i ka\u017eemo vam istinu: Biden \u0107e izgubiti, Biden \u0107e izgubiti<\/p>","

\u0160to re\u0107i o Demokratima kad je Bidenova protukandidatkinja 72-godi\u0161nja bakica, New Age spisateljica i autorica desetak self-help priru\u010dnika, Marianne Williamson<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26399846_1920.jpg":"1920x1080","k_26399846_1280.jpg":"1280x1280","k_26399846_1024.jpg":"1024x1024","k_26399846_640.jpg":"640x640","k_26399846_480.jpg":"480x480","k_26399846_340.jpg":"340x340","k_26399846_220.jpg":"220x220","o_26399846_1280.jpg":"1280x853","o_26399846_1024.jpg":"1024x682","o_26399846_640.jpg":"640x426","o_26399846_480.jpg":"480x320","o_26399846_340.jpg":"340x226","o_26399846_220.jpg":"220x146","h_26399846_1280.jpg":"1280x854","h_26399846_1024.jpg":"1024x683","h_26399846_640.jpg":"640x427","h_26399846_480.jpg":"480x320","h_26399846_340.jpg":"340x227","h_26399846_220.jpg":"220x147","pp_26399846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26399846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26399846_640.jpg":"640x814","pp_26399846_480.jpg":"480x611","pp_26399846_340.jpg":"340x432","pp_26399846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1304","hd_26400338_1920.jpg":"1920x1080","k_26400338_1280.jpg":"1280x1280","k_26400338_1024.jpg":"1024x1024","k_26400338_640.jpg":"640x640","k_26400338_480.jpg":"480x480","k_26400338_340.jpg":"340x340","k_26400338_220.jpg":"220x220","o_26400338_1280.jpg":"1280x869","o_26400338_1024.jpg":"1024x695","o_26400338_640.jpg":"640x434","o_26400338_480.jpg":"480x326","o_26400338_340.jpg":"340x230","o_26400338_220.jpg":"220x149","h_26400338_1280.jpg":"1280x854","h_26400338_1024.jpg":"1024x683","h_26400338_640.jpg":"640x427","h_26400338_480.jpg":"480x320","h_26400338_340.jpg":"340x227","h_26400338_220.jpg":"220x147","pp_26400338_1280.jpg":"1280x1628","pp_26400338_1024.jpg":"1024x1303","pp_26400338_640.jpg":"640x814","pp_26400338_480.jpg":"480x611","pp_26400338_340.jpg":"340x432","pp_26400338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_26399575_1920.jpg":"1920x1080","k_26399575_1280.jpg":"1280x1280","k_26399575_1024.jpg":"1024x1024","k_26399575_640.jpg":"640x640","k_26399575_480.jpg":"480x480","k_26399575_340.jpg":"340x340","k_26399575_220.jpg":"220x220","o_26399575_1280.jpg":"1280x866","o_26399575_1024.jpg":"1024x693","o_26399575_640.jpg":"640x433","o_26399575_480.jpg":"480x325","o_26399575_340.jpg":"340x230","o_26399575_220.jpg":"220x148","h_26399575_1280.jpg":"1280x854","h_26399575_1024.jpg":"1024x683","h_26399575_640.jpg":"640x427","h_26399575_480.jpg":"480x320","h_26399575_340.jpg":"340x227","h_26399575_220.jpg":"220x147","pp_26399575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26399575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26399575_640.jpg":"640x814","pp_26399575_480.jpg":"480x611","pp_26399575_340.jpg":"340x432","pp_26399575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26394045_1920.jpg":"1920x1080","k_26394045_1280.jpg":"1280x1280","k_26394045_1024.jpg":"1024x1024","k_26394045_640.jpg":"640x640","k_26394045_480.jpg":"480x480","k_26394045_340.jpg":"340x340","k_26394045_220.jpg":"220x220","o_26394045_1280.jpg":"1280x853","o_26394045_1024.jpg":"1024x682","o_26394045_640.jpg":"640x426","o_26394045_480.jpg":"480x320","o_26394045_340.jpg":"340x226","o_26394045_220.jpg":"220x146","h_26394045_1280.jpg":"1280x854","h_26394045_1024.jpg":"1024x683","h_26394045_640.jpg":"640x427","h_26394045_480.jpg":"480x320","h_26394045_340.jpg":"340x227","h_26394045_220.jpg":"220x147","pp_26394045_1280.jpg":"1280x1628","pp_26394045_1024.jpg":"1024x1303","pp_26394045_640.jpg":"640x814","pp_26394045_480.jpg":"480x611","pp_26394045_340.jpg":"340x432","pp_26394045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25433380_1920.jpg":"1920x1080","k_25433380_1280.jpg":"1280x1280","k_25433380_1024.jpg":"1024x1024","k_25433380_640.jpg":"640x640","k_25433380_480.jpg":"480x480","k_25433380_340.jpg":"340x340","k_25433380_220.jpg":"220x220","o_25433380_1280.jpg":"1280x853","o_25433380_1024.jpg":"1024x682","o_25433380_640.jpg":"640x426","o_25433380_480.jpg":"480x320","o_25433380_340.jpg":"340x226","o_25433380_220.jpg":"220x146","h_25433380_1280.jpg":"1280x854","h_25433380_1024.jpg":"1024x683","h_25433380_640.jpg":"640x427","h_25433380_480.jpg":"480x320","h_25433380_340.jpg":"340x227","h_25433380_220.jpg":"220x147","pp_25433380_1280.jpg":"1280x1628","pp_25433380_1024.jpg":"1024x1303","pp_25433380_640.jpg":"640x814","pp_25433380_480.jpg":"480x611","pp_25433380_340.jpg":"340x432","pp_25433380_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38154792 Threads: 3 Questions: 7083265317 Slow queries: 3297191 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607978807 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/nema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem-1356990 [printLink] => /vijesti/svijet/nema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem-1356990?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235781 [name] => američki izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-izbori [link] => /tag/americki-izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744830 [name] => Predizbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-20 16:12:53 [main_article_id] => 0 [alias] => predizbori [link] => /tag/predizbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 24047 [name] => demokrati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demokrati [link] => /tag/demokrati ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevjerojatno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema nikakve sumnje - Trump će biti novi američki predsjednik. S ovakim demokratima to mu uopće nije problem... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26399846.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Giorgio Viera/Afp [mainImageDesc] =>

Što god da napravi Trump je sigurno novi američki predsjednik

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26399846.jpg [title] =>

Što god da napravi Trump je sigurno novi američki predsjednik

Giorgio Viera/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26400338.jpg [title] =>

Biden pokazuje put - ravno do dna. Izgubio je potporu inteligencije, radništva, bijelaca, hispanoamerikanaca, mladih...

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26399575.jpg [title] =>

Biden, američki predsjednik, još nekoliko mjeseci...

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26394045.jpg [title] =>

Bidenov suparnik iz Demokrata Dean Phillips jasno je poručio: Mi smo jedini u Americi na demokratskoj strani koji ustajemo i kažemo vam istinu: Biden će izgubiti, Biden će izgubiti

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/25433380.jpg [title] =>

Što reći o Demokratima kad je Bidenova protukandidatkinja 72-godišnja bakica, New Age spisateljica i autorica desetak self-help priručnika, Marianne Williamson

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump opet jaše prema Bijeloj kući. Njegova apsolutna pobjeda na republikanskim predizborima u Iowi – gdje je osvojio 51 posto glasova, više nego svi ostali kandidati zajedno – upućuje na zaključak da će sve ostale stranačke rivale za predsjedničku nominaciju pojesti za doručak.

Štoviše, analiza rezultata u Iowi indicira da je Trump sada jači nego na predizborima 2016. godine, kada je na kraju ušao u Bijelu kuću. Prije osam godina u Iowi nije ni pobijedio, nego je bio drugi, iza Teda Cruza, osvojivši tek 24 posto glasova – više nego upola manje u odnosu na ovotjedni rezultat.

Nadalje, te 2016. pobijedio je u 38 od 99 okruga Iowe, dok je sada osvojio čak 98 okruga, a u tom jedinom gubitničkom okrugu je za pobjednicom Nikki Haley zaostao doslovno za jedan glas. No s aspekta Demokratske stranke zacijelo najšokantnija promjena je veliki porast fakultetski obrazovanih glasača koji biraju Trumpa: prije osam godina za njega je u Iowi glasalo samo 21 posto visokoobrazovanih, a sada gotovo dvostruko više – 37 posto.

Zapravo, taj rezultat ne bi trebao biti toliki šok, jer su i druge ankete pokazale slične trendove. Tako je još 2022. godine - prema anketi Sveučilišta Suffolk i lista USA Today - čak 76 posto republikanskih glasača sa sveučilišnom diplomom odbijalo Trumpa za predsjednika, dok je ta brojka sada pala na 60 posto.

Ti naoko iznenađujući podaci otvaraju pitanje: zašto obrazovani Amerikanci sve više podržavaju evidentno neobrazovanog predsjedničkog kandidata poput Trumpa?

Biden pao na dno

Jasno je da se Trump u ove četiri godine u intelektualnom smislu nije promijenio: i dalje je to ignorant prvog reda, koji u te četiri godine vjerojatno nije pročitao nijednu knjigu. Stoga je razumno pretpostaviti da povećana sklonost obrazovanih birača prema njemu nema toliko veze s njim, koliko s njegovim protukandidatom iz Demokratske stranke – Joeom Bidenom.

- Mogli bismo istaknuti Bidena kao jedan od razloga – smatra i američki analitičar Dante Scala, profesor političkih znanosti na Sveučilištu New Hampshire, koji je za britanski Telegraph ustvrdio da se Trump anketno uzdiže kako zbog rastuće nesklonosti birača prema Bidenu, tako i zbog njihove zabrinutosti oko američke ekonomije i migracijskih problema:

- Inflacija, gospodarstvo, imigracije... su problemi o kojima često slušamo i ljudi imaju dojam da pod Trumpom nisu postojali u ovoj mjeri. Smatraju da su sad stvari izvan kontrole i da ih može vratiti samo Trump. Obrazovani ne negiraju da se i predsjednik ponekad ponašao kao da je izvan kontrole i da je često vulgaran, bezobrazan i neprimjeren, ali vide to kao dio njegove osobnosti, strasti i želje da napravi nešto za svoj narod - drži Scala.

Scaline teze potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja. Prema anketi koju je CNN objavio u prosincu, Bidenov rejting je u studenome pao na povijesno niskih 37 posto, što je najlošiji rezultat otkako je u siječnju 2021. ušao u Bijelu kuću.

Usporedbe radi, Bidenov rejting bio je najviši na početku mandata, s rekordnih 53 posto u travnju 2021., da bi krajem 2022. započeo kontinuirani pad koji traje sve do danas: u 2023. Biden je ušao s 45 posto odobravanja, od ožujka do listopada imao je oko 40 posto, da bi krajem godine dosegnuo taj povijesni minimum.

„Ocjena odobravanja američkog predsjednika Joea Bidena pala je na dno”, konstatirao je CNN.

Mladi prelaze Trumpu

Visokoobrazovani birači nisu jedina socioekonomska ili demografska skupina čiji pripadnici neočekivano – i suprotno svim američkim tradicijama – prelaze s demokratske na republikansku stranu. Prema ranije spomenutoj anketi koju su nedavno proveli list USA Today i Sveučilište Suffolk, još su bar tri takve demografske kategorije: Hispanoamerikanci, Afroamerikanci i mladi.

Anketa je pokazala da među hispanoameričkim glasačima Trump po popularnosti nadmašuje Bidena: 39 prema 34 posto. Značenje ovog rezultata postaje jasnije ako se zna da je na izborima 2020. čak 65 posto Hispanoamerikanaca dalo glas Bidenu.

Značajan pad Bidenove popularnosti otkriven je čak i među afroameričkim glasačima, koji predstavljaju povijesnu izbornu bazu Demokratske stranke. Oni i dalje većinski biraju Demokrate, ali je s 87 posto njihovih glasova iz 2020. Biden sada pao na 63 posto.

Još jednu povijesnu izbornu bazu Demokratske stranke činili su i mladi glasači. Kažemo „činili”, jer je ova anketa pokazala da su većinski prešli Trumpu: među biračima mlađima od 35 godina Trump uživa potporu od 37 posto, dok je Biden pao na 33 posto. Američki tisak podsjeća da je na izborima 2020. u ovom segmentu biračkog tijela Biden pobijedio Trumpa s razlikom od 24 posto. A sada Trump vodi.

Vrlo slične rezultate dala je i anketa koju su prošli mjesec proveli New York Times (NYT) i koledž Siena: najmlađi američki glasači, oni u dobnoj skupini od 18 do 29 godina, većinski su dali prednost Trumpu u odnosu na Bidena: 49 prema 43 posto. Bila je to još jedna potvrda da se s američkom omladinom nešto događa.

Palestina u grlu

I dok su u ostalim demografskim grupama glavni razlozi za Bidenov sunovrat ekonomske prirode (u spomenutoj anketi CNN-a čak 42 posto Amerikanaca kao glavnu brigu s kojim se suočavaju navodi financijska pitanja, dok je idući problem po važnosti, imigracija, glavna briga za tek 12 posto anketiranih), kod mladih je situacija drukčija: njihova glavna zamjerka Bidenu i Demokratskoj stranci je američka podrška izraelskom pokolju djece i žena u Palestini.

U tom smislu, NYT podsjeća da je u posljednjoj nacionalnoj anketi, provedenoj lani u srpnju, Bidenova prednost pred Trumpom među mladima iznosila čak 10 posto. Kako ih u međuvremenu Trump nije imao čime oduševiti, jasno je da ih je Biden nečim razočarao.

„Glasači između 18 i 29 godina, tradicionalno izrazito demokratska demografska skupina, sada odlaze. Gotovo tri četvrtine njih ne odobrava način na koji Biden rješava sukob u Gazi. (...) Mladi birači s antiizraelskim stavovima, koji su 2020. glasali za Bidena, najvjerojatnije će prijeći Trumpu”, piše NYT. U takvoj situaciji, izrazito nepovoljnoj za Bidena i Demokratsku stranku, očekivalo bi se da ta stranka lansira nekog drugog, mlađeg predsjedničkog kandidata koji bi se lakše nosio s Trumpom, pogotovo s obzirom na to da 82-godišnji Biden sve češće ima javne „trenutke odsutnosti”. No čini se da Demokratska stranka nema takvog kandidata.

‘On će izgubiti‘

Da budemo precizniji, Bidenu će se na demokratskim predizborima formalno suprotstaviti dvoje protukandidata: 72-godišnja New Age spisateljica i autorica desetak self-help priručnika Marianne Williamson – za koju zlobnici tvrde da se kandidirala samo kako bi povećala prodaju svojih knjiga – i 55-godišnji kongresmen iz Minnesote i bogati biznismen Dean Phillips.

Oboje su upozorili da stranka ide prema izbornoj katastrofi u studenome ako glasači sada ne izaberu drugog predsjedničkog kandidata, dok je Phillips čak označio Bidena kao „rizik za demokraciju”, s obzirom da „svjesno ide na izbore na kojima je gotovo nemoguće da pobijedi, sudeći po anketama”.

- Znam da Marianne osjeća isto – rekao je Phillips dok je na nedavnoj debati u New Hampshireu stajao pored Williamson.

- Mi smo jedini u Americi na demokratskoj strani koji ustajemo i kažemo vam istinu: on će izgubiti, on će izgubiti.

No čini se da ni Phillips ni Williamson ne mogu ugroziti demokratsku nominaciju za Bidena. Kako nedavno piše Politico, anketa koledža Saint Anselm od sredine prosinca pokazala je da Biden ima prednost od čak 40 posto bodova nad suparnicima.

Još je veću razliku u Bidenovu korist registrirala ovomjesečna anketa Sveučilišta u New Hampshireu: Phillips među demokratskim biračima ima podršku od sedam posto, a Williamson ima šest posto, dok Biden dobiva 69 posto. Drugim riječima, Demokratska stranka odlučila se kockati sa sudbinom, nemoćna promijeniti realitet po kojem kadrovska pustoš te stranke utire Trumpu crveni tepih do Bijele kuće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Giorgio Viera/Afp Afp Afp Afp Afp
Giorgio Viera/Afp

Što god da napravi Trump je sigurno novi američki predsjednik

Afp

Biden pokazuje put - ravno do dna. Izgubio je potporu inteligencije, radništva, bijelaca, hispanoamerikanaca, mladih...

Afp

Biden, američki predsjednik, još nekoliko mjeseci...

 

Afp

Bidenov suparnik iz Demokrata Dean Phillips jasno je poručio: Mi smo jedini u Americi na demokratskoj strani koji ustajemo i kažemo vam istinu: Biden će izgubiti, Biden će izgubiti

Afp

Što reći o Demokratima kad je Bidenova protukandidatkinja 72-godišnja bakica, New Age spisateljica i autorica desetak self-help priručnika, Marianne Williamson

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem-1356990 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3170211765c713e6d58217ed0cc982a5235153ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+nikakve+sumnje+-+Trump+%C4%87e+biti+novi+ameri%C4%8Dki+predsjednik.+S+ovakim+demokratima+to+mu+uop%C4%87e+nije+problem...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem-1356990 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnema-nikakve-sumnje-trump-ce-biti-novi-americki-predsjednik-s-ovakim-demokratima-to-mu-uopce-nije-problem-1356990 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevjerojatno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetNevjerojatno

Nema nikakve sumnje - Trump će biti novi američki predsjednik. S ovakim demokratima to mu uopće nije problem...

Piše dAMIR pILIĆ
20. siječnja 2024. - 16:12

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump opet jaše prema Bijeloj kući. Njegova apsolutna pobjeda na republikanskim predizborima u Iowi – gdje je osvojio 51 posto glasova, više nego svi ostali kandidati zajedno – upućuje na zaključak da će sve ostale stranačke rivale za predsjedničku nominaciju pojesti za doručak.

Štoviše, analiza rezultata u Iowi indicira da je Trump sada jači nego na predizborima 2016. godine, kada je na kraju ušao u Bijelu kuću. Prije osam godina u Iowi nije ni pobijedio, nego je bio drugi, iza Teda Cruza, osvojivši tek 24 posto glasova – više nego upola manje u odnosu na ovotjedni rezultat.

Nadalje, te 2016. pobijedio je u 38 od 99 okruga Iowe, dok je sada osvojio čak 98 okruga, a u tom jedinom gubitničkom okrugu je za pobjednicom Nikki Haley zaost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:05