StoryEditorOCM
Svijetu 21. stoljeću

Najpoznatiji iranski reper kritizirao režim, osudili ga na smrt! Uhićen je nakon prosvjeda, mučili su ga mjesecima

Piše JL
25. travnja 2024. - 22:26

Reper Toomaj Salehi osuđen je na smrtnu kaznu zbog svoje umiješanosti u opsežne prosvjede u Iranu 2022. godine, potvrdio je njegov odvjetnik.

- Izdan je nalog za pogubljenje Toomaja Salehija, rekao je njegov odvjetnik Amir Raesian.

Reper je pritvoren, a nakon uhićenja je držan u samici i navodno mučen.

U ovom potezu bez presedana, sud u Isfahanu je jučer preinačio odluku višeg Vrhovnog suda o Salehijevom slučaju, potvrdivši prvotnu presudu o ‘korupciji na zemlji‘ te izrekao maksimalnu kaznu - smrtnu kaznu, prenosi CNN.

Iranski državni mediji su objavili da Salehijevu kaznu odbor za pomilovanje može promijeniti ako se bude ponovno žalio.

Salehi (32), koji je kritizirao iranski režim i otvoreno govorio protiv vlade u svojim rap tekstovima i na društvenim mrežama, nakratko je pušten iz zatvora prošle godine, a zatim ga je policija ponovno nasilno uhitila i poslala u zatvor u Isfahanu.

Ponovno je uhićen nakon što se pojavio u videu u kojem je otkrio da su ga mučili i držali u samici 252 dana nakon uhićenja u listopadu 2022, piše Jutarnji.

Demonstracije u zemlji

Još jedan umjetnik, kurdsko-iranski reper Saman Yasin, koji je također uhićen tijekom prosvjeda u Iranu 2022., prebačen je u psihijatrijsku bolnicu dva puta u manje od godinu dana. Sud u Teheranu je osudio Yasina na pet godina zatvora, piše CNN.

Podsjetimo, demonstracije su zahvatile zemlju nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla pod sumnjivim okolnostima dok je bila u policijskom pritvoru.

- Snažno osuđujemo smrtnu kaznu Toomaju Salehiju i petogodišnju kaznu za Samana Yasina. Pozivamo na njihovo hitno oslobađanje, objavio je Ured posebnog izaslanika SAD-a za Iran.

- Ovo su posljednji primjeri brutalnog zlostavljanja vlastitih građana od strane režima, nepoštivanja ljudskih prava i straha od demokratskih promjena koje iranski narod traži, dodaju.

Stručnjaci UN-a također su zatražili oslobađanje Salehija i pozvali iranske vlasti da ponište smrtnu kaznu.

- Čini se da je izricanje smrtne kazne i navodno zlostavljanje g. Salehija povezano isključivo s ostvarenjem njegovog prava na slobodu umjetničkog izražavanja, kažu.

Salehijev politički sponzor u Europi, zastupnica u njemačkom Bundestagu, Ye-One Rhie, nazvala je smrtnu kaznu za Salehija ‘apsurdnom i nehumanom‘.

- Još je uvijek potpuno nejasno kako je došlo do ove presude. Nevjerojatno je koliko se iranski režim neodgovorno i samovoljno odnosi prema optuženicima. U kaosu nadležnih sudova nemoguće je prepoznati vladavinu prava, napisala je na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:27