stdClass Object ( [id] => 139632 [title] => NA RASKRIŽJU ‘Imali smo revoluciju, ali još nemamo demokraciju’ [alias] => na-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u Tunisu, sve se češće može čuti kako je “arapska revolucija” na prekretnici. “Revolucije u tijeku: arapsko proljeće ili sredozemna jesen?”, tema je i nedavnog skupa u Rimu, a biskup Vincenzo Paglia u razgovoru za Radio Vatikan navodi: “‘Arapska revolucija’, koja je posljednjih mjeseci zahvatila neke sjevernoafričke zemlje, mogla bi se ugasiti zbog gospodarskog stanja, društvenih problema i geopolitičke nestabilnosti.”

Podsjetimo, sve je počelo u Tunisu, gdje je svrgnut predsjednik Zine el Albidine Ben Ali, a zatim su uslijedili prosvjedi u Alžiru, kaos u Egiptu, krvavi sukobi u Libiji, neredi u Maroku, napad na predsjedničku rezidenciju u Obali Bjelokosti, žrtve u Jemenu... Neki stručnjaci su isticali kako će ta previranja u konačnici odvesti Afriku na put arapske renesanse, a drugi su, pak, pesimistično navodili kako iz kaosa ne može izići ništa dobro...

Pola godine nakon prve pobune, u svjetskim medijima sve se češće postavljaju upiti: Je li revolucija otporna na socijalne, vjerske i etičke sukobe? Hoće li nova demokracija popustiti pod pritiskom koje potpiruju predstavnici starih režima i ekstremisti?

Policija bez autoriteta

 Tonino Picula

Nakon povratka iz Tunisa, svoje dojmove iznio je Tonino Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a:

– Imao sam priliku čuti privremene političke vođe u Tunisu koji su vrlo jasno kazali kako su doista imali revoluciju, ali još uvijek nemaju demokraciju. Jedan od vođa optimistično je zaključio kako će Tunis u roku od godinu dana biti – u pozitivnom smislu – posve drukčija zemlja. Međutim, moj je dojam da se, osim entuzijazma, osjećaju opterećenja i na razini ulice i svakodnevnog života.

Recimo, policija gotovo da i nema nikakav autoritet u očima građana, za razliku od, primjerice, vojske. Ljudi, naime, policiju povezuju sa srušenim režimom, a u vojsci vide jamca nove vlasti, održivosti i stabilnosti – istaknuo je Picula.

Saborski zastupnik naglašava kako je “riječ o ozbiljnom političkom potresu i puno je više pitanja nego odgovora, ali, općenito gledajući, riječ je o trećem velikom resetiranju međunarodnih odnosa u zadnjih 20 godina, nakon rušenja komunističkog poretka u Srednjoj i Istočnoj Europi te američkog unilateralizma nakon 11. rujna 2001. godine”.

Važnost stabilnosti

– Ja bih rekao da val šoka koji je pokrenuo Mohamed Bouazizi svojim samozapaljenjem u Tunisu 17. prosinca 2010. godine i dalje mijenja svijet. Njegove globalne posljedice doista su usporedive s padom komunizma prije 20 godina. Zbog toga je umjesno sjetiti se samožrtvovanja mladića Jana Palacha u Pragu prije 40 godina.

Trebalo je proći 20 godina da njegova buktinja definitivno rasvijetli mrak autoritarnog režima. Danas mladi Arapi ne žele toliko čekati. Arapskim revolucijama odlučujući zamah dali su upravo mladi ljudi željni političkih promjena, društvene promocije i materijalnog blagostanja. Parole koje su se širile od Tunisa preko Egipta pa sve do Bahreina nisu bile ni nacionalističke ni vjerske.

Radna mjesta, školovanje, sigurna primanja i demokratska prava – temeljni su zahtjevi “arapskog proljeća”. Pri tome su polazišne pozicije posve različite. Tunis, koji je pod snažnim europskim utjecajem, nema gotovo ništa zajedničko s Jemenom, koji bi mogao postati drugom Somalijom ako dođe do oružane borbe za vlast – rekao je Picula.

Tunis u listopadu čekaju povijesni izbori, a sudjelovat će čak 90 stranaka.

– Predstavnici institucija koje će voditi Tunis trebaju odgovoriti na cijeli niz ozbiljnih pitanja, primjerice hoće li osuditi diktatora Ben Alija koji je dva desetljeća upravljao zemljom. Treba, dakle, odgovoriti na pitanja o naslijeđu, ali i o budućnosti – naglašava voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Picula kaže kako se u Tunisu još uvijek osjeća živost i entuzijazam nakon svrgavanja diktatora, ali nova vlast se mora potvrditi u vrlo pragmatičnim zahtjevima.

– Pitanje je je li nova vlast spremna pružiti sigurnost i stabilnost. Tunis, naime, ovisi o turizmu i stabilnost je iznimno važna. Zato se ne otvaraju ta pitanja pred privremenom garniturom jer je turistička sezona u jeku.

Iako se u Tunisu osjeća živost, Picula kaže kako se “ta vrsta entuzijazma troši ako se nakon nekog vremena ne dogodi i ekonomski napredak”.

 Tisuće prosvjednika izišle su na ulice i trgove
 tražeći promjene, ali buntovnici imaju različite
 vizije o tome kako bi im trebala izgledati budućnost
 / AFP PHOTO / FETHI BELAID

Breme recesije

– Oblikuju se i neke dileme. Jedno od pitanja je hoće li zemlje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, zahvaćene društvenim nemirima, postati “failed states” ili oštećene države sa svim negativnim posljedicama u slučaju neuspjeha tih demokratskih tranzicija. Drugo pitanje je hoće li nove vladajuće garniture nerješive unutarnje konflikte pokušati usmjeriti prema susjedima. U tom pogledu ključnu važnost imaju izraelsko-palestinski odnosi, pogotovo nakon glasovanja o palestinskoj državnosti u rujnu ove godine u Općoj skupštini UN-a – ocijenio je saborski zastupnik.

Tonino Picula tvrdi kako bi sve bilo puno lakše da je na drugoj strani Sredozemlja vrijeme gospodarskog booma, ali nije. Na jugu eurozone, odnosno sjevernoj obali Mediterana, teška je recesija.

Biskup Vicenco Paglia novinarima je kazao kako se “u Sredozemlju vodi velika bitka, ne samo europska, afrička i azijska, nego planetarna, pa, iako je proljeće izgledalo spontano, pitamo se kako će se nastaviti i nedvojbeno bi mogla stići jesen ako Zapad, Europa, SAD i drugi odvrate pozornost od toga što se zbiva u tim afričkim državama”.

Iako su u arapskim zemljama prisutne sektaške borbe i nestrpljivost zbog presporih promjena, optimisti podsjećaju kako je prošlo tek šest mjeseci od početka revolucije, a to je prekratko razdoblje za neke ozbiljnije zaključke o zemljama koje svoju povijest mjere u tisućama godina.

Lola wright

Slabi napetost između Zapada i Istoka

Dr. Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog politološkog društva, ističe: - Ima nešto što je nepovratno postignuto. Čitava politička atmosfera u arapskom svijetu se bitno promijenila. Na scenu je stupila nova, obrazovanija generacija, koja vrši pritisak. Do sada su samo bili mogući ili diktatorski režimi, na jednoj strani, ili dominacija radikalnog islamizma, na drugoj.

Naravno, nije moguće očekivati isti proces demokratizacije kao na Zapadu, pa čak ni onaj koji se dogodio u postkomunističkim zemljama. Međutim, napredak u arapskom svijetu je vrlo značajan. On pokazuje da i taj dio svijeta ima šanse za modernizaciju i uspostavljanje političkih sustava koji vode prema demokratskim procesima.

Time polako slabi napetost između radikalnog islama i Zapada ili, bolje rečeno, otvara se šansa da oslabi napetost između radikalnog islama i ostatka svijeta, a to ima globalno značenje. U svakoj od zemalja domet je različit nakon šest mjeseci. Egipat će, vjerojatno, otići najdalje u procesu modernizacije političkog sustava.

Gaddafi će, vjerojatno, morati otići s vlasti, a broj diktatora u arapskom svijetu bit će smanjen, pa i oni preostali morat će voditi računa o raspoloženju stanovništva. Time će biti ozbiljno dovedena u pitanje Huntingtonova teza o tome da je osnovna suprotnost suvremenog svijeta napetost između Zapada i Istoka, tj. islama. Naravno, potrebno je upozoriti da demokracija u arapskom svijetu neće biti kopija Zapada, barem, u najmanju ruku, u početku.

U Egiptu izbori krajem godine

U Egiptu su parlamentarni izbori najavljeni za kraj godine, a sada se razlike u mišljenjima najčešće očituju u povremenim uličnim sukobima, navodi Al-Jazeera.

Pola godine nakon revolucije, pukotine se pojavljuju među skupinama i snagama koje su zajedno svrgnule vladu Hosnija Mubaraka. Svaka od tih skupina ima svoju viziju o tome kako bi Egipat trebao izgledati u budućnosti.

‘Diktatore nisu zamijenili autoritarne vođe’

- To su revolucije bez lidera jer svrgnute diktatore nisu zamijenili novi autoritarni vođe, a to je, vjerojatno, zato jer su zahtjevi izneseni u prosvjedima pragmatične, a ne ideološke prirode.

Po mojemu mišljenju, postoje četiri zajednička nazivnika svih pobuna u arapskim zemljama. Prvi je aktivizam mladih, drugi je socijalna nejednakost, treći autoritarni režimi, a četvrti korištenje novih, ali i starih medija - rekao je Tonino Picula.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Jedan od vođa optimistično je zaključio kako će Tunis u roku od godinu dana biti SEnD u pozitivnom smislu SEnD posve drukčija zemlja. Međutim, moj je dojam da se, osim entuzijazma, osjećaju opterećenja i na razini ulice i svakodnevnog života. Riječ je o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u tunisu, pobune u alžiru, kaosa u egiptu, sukoba u libiji... OSTAJE otvoreno pitanje hoće li ova previranja odvesti afriku na put renesanse [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-08-06 17:20:02 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-08-06 18:15:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-08-07 08:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1672 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/08/06/panorama/ist00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531688 Threads: 6 Questions: 1541623889 Slow queries: 4691006 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110960308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/na-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju-139632 [printLink] => /vijesti/svijet/na-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju-139632?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 127743 [name] => arapi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arapi [link] => /tag/arapi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Jedan od vođa optimistično je zaključio kako će Tunis u roku od godinu dana biti SEnD u pozitivnom smislu SEnD posve drukčija zemlja. Međutim, moj je dojam da se, osim entuzijazma, osjećaju opterećenja i na razini ulice i svakodnevnog života. Riječ je o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u tunisu, pobune u alžiru, kaosa u egiptu, sukoba u libiji... OSTAJE otvoreno pitanje hoće li ova previranja odvesti afriku na put renesanse [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => NA RASKRIŽJU ‘Imali smo revoluciju, ali još nemamo demokraciju’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-23-43-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/06/panorama/ist00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/06/panorama/ist00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u Tunisu, sve se češće može čuti kako je “arapska revolucija” na prekretnici. “Revolucije u tijeku: arapsko proljeće ili sredozemna jesen?”, tema je i nedavnog skupa u Rimu, a biskup Vincenzo Paglia u razgovoru za Radio Vatikan navodi: “‘Arapska revolucija’, koja je posljednjih mjeseci zahvatila neke sjevernoafričke zemlje, mogla bi se ugasiti zbog gospodarskog stanja, društvenih problema i geopolitičke nestabilnosti.”

Podsjetimo, sve je počelo u Tunisu, gdje je svrgnut predsjednik Zine el Albidine Ben Ali, a zatim su uslijedili prosvjedi u Alžiru, kaos u Egiptu, krvavi sukobi u Libiji, neredi u Maroku, napad na predsjedničku rezidenciju u Obali Bjelokosti, žrtve u Jemenu... Neki stručnjaci su isticali kako će ta previranja u konačnici odvesti Afriku na put arapske renesanse, a drugi su, pak, pesimistično navodili kako iz kaosa ne može izići ništa dobro...

Pola godine nakon prve pobune, u svjetskim medijima sve se češće postavljaju upiti: Je li revolucija otporna na socijalne, vjerske i etičke sukobe? Hoće li nova demokracija popustiti pod pritiskom koje potpiruju predstavnici starih režima i ekstremisti?

Policija bez autoriteta

 Tonino Picula

Nakon povratka iz Tunisa, svoje dojmove iznio je Tonino Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a:

– Imao sam priliku čuti privremene političke vođe u Tunisu koji su vrlo jasno kazali kako su doista imali revoluciju, ali još uvijek nemaju demokraciju. Jedan od vođa optimistično je zaključio kako će Tunis u roku od godinu dana biti – u pozitivnom smislu – posve drukčija zemlja. Međutim, moj je dojam da se, osim entuzijazma, osjećaju opterećenja i na razini ulice i svakodnevnog života.

Recimo, policija gotovo da i nema nikakav autoritet u očima građana, za razliku od, primjerice, vojske. Ljudi, naime, policiju povezuju sa srušenim režimom, a u vojsci vide jamca nove vlasti, održivosti i stabilnosti – istaknuo je Picula.

Saborski zastupnik naglašava kako je “riječ o ozbiljnom političkom potresu i puno je više pitanja nego odgovora, ali, općenito gledajući, riječ je o trećem velikom resetiranju međunarodnih odnosa u zadnjih 20 godina, nakon rušenja komunističkog poretka u Srednjoj i Istočnoj Europi te američkog unilateralizma nakon 11. rujna 2001. godine”.

Važnost stabilnosti

– Ja bih rekao da val šoka koji je pokrenuo Mohamed Bouazizi svojim samozapaljenjem u Tunisu 17. prosinca 2010. godine i dalje mijenja svijet. Njegove globalne posljedice doista su usporedive s padom komunizma prije 20 godina. Zbog toga je umjesno sjetiti se samožrtvovanja mladića Jana Palacha u Pragu prije 40 godina.

Trebalo je proći 20 godina da njegova buktinja definitivno rasvijetli mrak autoritarnog režima. Danas mladi Arapi ne žele toliko čekati. Arapskim revolucijama odlučujući zamah dali su upravo mladi ljudi željni političkih promjena, društvene promocije i materijalnog blagostanja. Parole koje su se širile od Tunisa preko Egipta pa sve do Bahreina nisu bile ni nacionalističke ni vjerske.

Radna mjesta, školovanje, sigurna primanja i demokratska prava – temeljni su zahtjevi “arapskog proljeća”. Pri tome su polazišne pozicije posve različite. Tunis, koji je pod snažnim europskim utjecajem, nema gotovo ništa zajedničko s Jemenom, koji bi mogao postati drugom Somalijom ako dođe do oružane borbe za vlast – rekao je Picula.

Tunis u listopadu čekaju povijesni izbori, a sudjelovat će čak 90 stranaka.

– Predstavnici institucija koje će voditi Tunis trebaju odgovoriti na cijeli niz ozbiljnih pitanja, primjerice hoće li osuditi diktatora Ben Alija koji je dva desetljeća upravljao zemljom. Treba, dakle, odgovoriti na pitanja o naslijeđu, ali i o budućnosti – naglašava voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Picula kaže kako se u Tunisu još uvijek osjeća živost i entuzijazam nakon svrgavanja diktatora, ali nova vlast se mora potvrditi u vrlo pragmatičnim zahtjevima.

– Pitanje je je li nova vlast spremna pružiti sigurnost i stabilnost. Tunis, naime, ovisi o turizmu i stabilnost je iznimno važna. Zato se ne otvaraju ta pitanja pred privremenom garniturom jer je turistička sezona u jeku.

Iako se u Tunisu osjeća živost, Picula kaže kako se “ta vrsta entuzijazma troši ako se nakon nekog vremena ne dogodi i ekonomski napredak”.

 Tisuće prosvjednika izišle su na ulice i trgove
 tražeći promjene, ali buntovnici imaju različite
 vizije o tome kako bi im trebala izgledati budućnost
 / AFP PHOTO / FETHI BELAID

Breme recesije

– Oblikuju se i neke dileme. Jedno od pitanja je hoće li zemlje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, zahvaćene društvenim nemirima, postati “failed states” ili oštećene države sa svim negativnim posljedicama u slučaju neuspjeha tih demokratskih tranzicija. Drugo pitanje je hoće li nove vladajuće garniture nerješive unutarnje konflikte pokušati usmjeriti prema susjedima. U tom pogledu ključnu važnost imaju izraelsko-palestinski odnosi, pogotovo nakon glasovanja o palestinskoj državnosti u rujnu ove godine u Općoj skupštini UN-a – ocijenio je saborski zastupnik.

Tonino Picula tvrdi kako bi sve bilo puno lakše da je na drugoj strani Sredozemlja vrijeme gospodarskog booma, ali nije. Na jugu eurozone, odnosno sjevernoj obali Mediterana, teška je recesija.

Biskup Vicenco Paglia novinarima je kazao kako se “u Sredozemlju vodi velika bitka, ne samo europska, afrička i azijska, nego planetarna, pa, iako je proljeće izgledalo spontano, pitamo se kako će se nastaviti i nedvojbeno bi mogla stići jesen ako Zapad, Europa, SAD i drugi odvrate pozornost od toga što se zbiva u tim afričkim državama”.

Iako su u arapskim zemljama prisutne sektaške borbe i nestrpljivost zbog presporih promjena, optimisti podsjećaju kako je prošlo tek šest mjeseci od početka revolucije, a to je prekratko razdoblje za neke ozbiljnije zaključke o zemljama koje svoju povijest mjere u tisućama godina.

Lola wright

Slabi napetost između Zapada i Istoka

Dr. Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog politološkog društva, ističe: - Ima nešto što je nepovratno postignuto. Čitava politička atmosfera u arapskom svijetu se bitno promijenila. Na scenu je stupila nova, obrazovanija generacija, koja vrši pritisak. Do sada su samo bili mogući ili diktatorski režimi, na jednoj strani, ili dominacija radikalnog islamizma, na drugoj.

Naravno, nije moguće očekivati isti proces demokratizacije kao na Zapadu, pa čak ni onaj koji se dogodio u postkomunističkim zemljama. Međutim, napredak u arapskom svijetu je vrlo značajan. On pokazuje da i taj dio svijeta ima šanse za modernizaciju i uspostavljanje političkih sustava koji vode prema demokratskim procesima.

Time polako slabi napetost između radikalnog islama i Zapada ili, bolje rečeno, otvara se šansa da oslabi napetost između radikalnog islama i ostatka svijeta, a to ima globalno značenje. U svakoj od zemalja domet je različit nakon šest mjeseci. Egipat će, vjerojatno, otići najdalje u procesu modernizacije političkog sustava.

Gaddafi će, vjerojatno, morati otići s vlasti, a broj diktatora u arapskom svijetu bit će smanjen, pa i oni preostali morat će voditi računa o raspoloženju stanovništva. Time će biti ozbiljno dovedena u pitanje Huntingtonova teza o tome da je osnovna suprotnost suvremenog svijeta napetost između Zapada i Istoka, tj. islama. Naravno, potrebno je upozoriti da demokracija u arapskom svijetu neće biti kopija Zapada, barem, u najmanju ruku, u početku.

U Egiptu izbori krajem godine

U Egiptu su parlamentarni izbori najavljeni za kraj godine, a sada se razlike u mišljenjima najčešće očituju u povremenim uličnim sukobima, navodi Al-Jazeera.

Pola godine nakon revolucije, pukotine se pojavljuju među skupinama i snagama koje su zajedno svrgnule vladu Hosnija Mubaraka. Svaka od tih skupina ima svoju viziju o tome kako bi Egipat trebao izgledati u budućnosti.

‘Diktatore nisu zamijenili autoritarne vođe’

- To su revolucije bez lidera jer svrgnute diktatore nisu zamijenili novi autoritarni vođe, a to je, vjerojatno, zato jer su zahtjevi izneseni u prosvjedima pragmatične, a ne ideološke prirode.

Po mojemu mišljenju, postoje četiri zajednička nazivnika svih pobuna u arapskim zemljama. Prvi je aktivizam mladih, drugi je socijalna nejednakost, treći autoritarni režimi, a četvrti korištenje novih, ali i starih medija - rekao je Tonino Picula.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/na-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju-139632 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b4f1b15ac6ff734d567f67f40f8d39934a10cc5b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=NA+RASKRI%C5%BDJU+%E2%80%98Imali+smo+revoluciju%2C++ali+jo%C5%A1+nemamo+demokraciju%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fna-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju-139632 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fna-raskrizju-imali-smo-revoluciju-ali-jos-nemamo-demokraciju-139632 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Jedan od vođa optimistično je zaključio kako će Tunis u roku od godinu dana biti SEnD u pozitivnom smislu SEnD posve drukčija zemlja. Međutim, moj je dojam da se, osim entuzijazma, osjećaju opterećenja i na razini ulice i svakodnevnog života. Riječ je o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u tunisu, pobune u alžiru, kaosa u egiptu, sukoba u libiji... OSTAJE otvoreno pitanje hoće li ova previranja odvesti afriku na put renesanse [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetšest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u tunisu, pobune u alžiru, kaosa u egiptu, sukoba u libiji... OSTAJE otvoreno pitanje hoće li ova previranja odvesti afriku na put renesanse

NA RASKRIŽJU ‘Imali smo revoluciju, ali još nemamo demokraciju’

Piše PSD.
7. kolovoza 2011. - 10:09

Šest mjeseci nakon krvavih prosvjeda u Tunisu, sve se češće može čuti kako je “arapska revolucija” na prekretnici. “Revolucije u tijeku: arapsko proljeće ili sredozemna jesen?”, tema je i nedavnog skupa u Rimu, a biskup Vincenzo Paglia u razgovoru za Radio Vatikan navodi: “‘Arapska revolucija’, koja je posljednjih mjeseci zahvatila neke sjevernoafričke zemlje, mogla bi se ugasiti zbog gospodarskog stanja, društvenih problema i geopolitičke nestabilnosti.”

Podsjetimo, sve je počelo u Tunisu, gdje je svrgnut predsjednik Zine el Albidine Ben Ali, a zatim su uslijedili prosvjedi u Alžiru, kaos u Egiptu, krvavi sukobi u Libiji, neredi u Maroku, napad na predsjedničku rezidenciju u Obali Bjelokosti, žrtve u Jemenu... Neki stručnjaci su isticali kako će ta previranja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:23