stdClass Object ( [id] => 598984 [title] => Muška antibaby pilula stiže na tržište za deset godina! Evo zašto je tako dugo čekamo i što o kontracepcijskoj revoluciji kažu naši stručnjaci [alias] => muska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Razvijanje djelotvorne hormonske kontracepcije za muškarce područje je kojim se dugi niz godina bavi velik broj znanstvenika diljem svijeta.

No, nažalost, bez većeg uspjeha i nije jasno zašto svijet tako dugo čeka na mušku antibaby pilulu. Najnovije kliničko ispitivanje, za koje mnogi smatraju da je revolucionarno, sugerira da vrijeme kada će ova vrsta kontracepcije i za muškarce postati posve normalna možda i nije tako daleko.

Američki znanstvenici s Biomed Research Institutea u Los Angelesu i Sveučilišta u Washingtonu ističu kako se primjena nove pilule, nazvane 11-beta-MNTDC, na uzorku od 40 ispitanika pokazala sigurnom. Početni testovi "prve faze" izgledaju obećavajuće, otkrili su na nedavnoj konferenciji Endocrine 2019. u New Orleansu.
Utvrđeno je da kod ispitanika uključenih u testiranje nakon korištenja pilule utemeljene na modificiranom obliku testosterona nije došlo do reduciranja libida, a znanstvenici su najavili da bi se nova kontracepcijska pilula u širokoj uporabi mogla naći za 10 godina, što bi bio dobrodošao dodatak kondomima ili vazektomiji, jedinim opcijama kontracepcije koje su trenutačno dostupne muškarcima.

Tijekom 28-dnevnog istraživanja, 30 muškaraca dobivalo je tablete s 200 ili 400 miligrama aktivnog sastojka, dok su desetorica dobivala placebo ili lažnu tabletu. Pokus je imao za cilj ocijeniti samo sigurnost lijeka, a ne i djeluje li. Ono što je osobito ohrabrujuće u ovom istraživanju jest činjenica da je nuspojava bilo malo i da su bile blage.

– Ni jedan od muškaraca nije pokazao neke od ozbiljnijih nuspojava koje bi mogle proizići iz preniske razine testosterona, kao što su viši krvni tlak ili depresija. No, nuspojave ipak nisu izostale. Od 30 sudionika u istraživanju koji su uzimali eksperimentalnu pilulu, 22 su izvijestila o aknama, glavoboljama, slabijem seksualnom nagonu, blagoj erektilnoj disfunkciji ili umoru, a prosječno povećanje tjelesne težine bilo je 2,8 ili 4,2 kilograma, ovisno o dozi. Tri osobe koje su primile placebo pilulu također su imale neke pritužbe.

Na kraju ispitivanja pokazalo se da se kod muškaraca koji su uzimali eksperimentalne kontracepcijske pilule na bazi androgena značajno smanjilo stvaranje hormona LH i FSH, koji utječu na formiranje spermija u usporedbi s placebom, što se vratilo u normalu nakon završenog ispitivanja. To sugerira da pilule stvarno mogu pomoći u smanjivanju količine spermija, ali ova tvar sprječava da dođe do pada i u drugim dijelovima tijela.

Tako bi trebalo otkloniti opasnosti da bi kod muškaraca došlo do smanjenje dlakavosti, promjene glasa i sl. Sljedeći korak u istraživanju bit će provjera funkcionira li to doista i je li smanjenje broja spermija dovoljno za kontracepcijsko djelovanje. Naime, sam pokus trajao je prekratko, a za zaustavljanje tvorbe spermija potrebno je između 30 i 90 dana. Što se tiče zdravstvenih učinaka koji se mogu pojaviti kada se ova tableta uzima dugoročno, to je još uvijek nejasno – rekla je prof. Christina Wang, voditeljica istraživanja.

Trenutačne studije na štakorima i majmunima procjenjuju bi li uzimanje pilule tri mjeseca ili dulje imalo zdravstvene posljedice, a kada se te studije završe, na ljudima će se provesti istraživanje slične duljine, rekla je i otkrila da je konačni cilj pretvoriti tabletu u injekciju.

"Ne žele svi muškarci uzimati tabletu svaki dan", istaknula je prof. Wang, dodajući da se kemikalija koja je vrlo slična onoj u piluli pokazala djelotvornom kod majmuna.
Jedna od ključnih dilema znanstvenika koji su uključeni u kreiranje hormonske kontracepcije za muškarce jest kako osigurati visok stupanj učinkovitosti i sigurnosti bez pretjerano izraženih nuspojava.

Istraživači koji stoje iza projekta, prof. Wang i njezini kolege, uzbuđeni su, ali i oprezni u pogledu nalaza.

– Naši rezultati upućuju na to da će ova pilula, koja kombinira dvije hormonske aktivnosti u jednoj, smanjiti proizvodnju sperme uz očuvanje libida – rekla je prof. Wang. No, veća i dulja ispitivanja bit će potrebna kako bi se provjerilo hoće li pilula "raditi" dovoljno dobro da bi se postigla kontrola rađanja.

Nova eksperimentalna pilula nije jedini prototip hormonskog muškog kontracepcijskog sredstva koji je prof. Wang testirala. Ona i njezin tim smislili su za muškarce i gel za tijelo koji testira u Velikoj Britaniji u okviru jedne velike međunarodne studije. Korisnici ga svakodnevno primjenjuju na leđa i ramena, gdje se može lako apsorbirati kroz kožu. Hormon progestin u gelu blokira prirodnu proizvodnju testosterona u testisima, smanjujući proizvodnju spermija na nisku ili nepostojeću razinu, dok zamjena testosterona u gelu održava seksualni nagon i druge funkcije koje se oslanjaju na hormon.

U međuvremenu, prof. Wang, dr. Stephanie Page i kolege s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington testiraju još jedan spoj – DMAU – za koji vjeruju da bi ga muškarci mogli koristiti kao oralne kontracepcijske pilule. U testiranju je obuhvaćeno 100 muškaraca, što sugerira da je to dovoljno sigurno da se krene u sljedeću fazu testiranja.

Drugi znanstvenici pokušavaju kreirati hormonska sredstva za kontrolu rađanja s produljenim djelovanjem tako da bi se injekcija davala svaki drugi mjesec. No, ispitivanje je zaustavljeno jer su se prestali prijavljivati muškarci za drugu fazu ispitivanja nakon što su neki od volontera prijavili nuspojave, uključujući poremećaje raspoloženja ili depresiju.

Za muškarce koji ne žele uzimati hormone, istraživači su tražili načine da blokiraju protok sperme i spriječe je da napusti penis, što bi trebala biti učinkovita nekirurška vazektomija.

Vasalgel – polimerni je materijal koji se ubrizgava u dva kanala koji prenose spermu iz testisa u penis, a razvija se kao nehormonski, reverzibilni, dugodjelujući muški kontraceptiv. Do sada je testiran samo na životinjama, ali istraživači su nedavno osigurali i sredstva za početak ispitivanja na dobrovoljcima.

Prof. Richard Anderson, sa Sveučilišta u Edinburghu, predvodi jedno istraživanje u Velikoj Britaniji kojim će se testirati kontracepcijski gel za tijelo na muškarcima. Rekao je da je farmaceutska industrija sporo reagirala na ideju o novom muškom kontraceptivu unatoč dobrim dokazima da bi muškarci i njihovi partneri pozdravili dodatni izbor.

– Mislim da industrija nije bila sigurna u potencijalno tržište.To je svakako bila duga priča, a dio toga je i nedostatak ulaganja – dodao je. Uz nedovoljan interes industrije, istraživači su se morali osloniti na dobrotvorna i akademska sredstva, za što je trebalo vremena.

Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu, rekao je:

– Razvoj pilula za kontracepciju ili injekcija nije u prošlosti imao puno uspjeha, pa je dobro što se pripremaju nova istraživanja. Nažalost, do sada je bio vrlo mali interes farmaceutskih tvrtki da na tržište donesu mušku kontracepcijsku tabletu zbog razloga koje ne razumijem u potpunosti, ali pretpostavljam da su više stvar biznisa nego znanosti.

Borba protiv siromaštva

Kontracepcijska sredstva su "jedna od najvećih svjetskih inovacija" u borbi protiv siromaštva u svijetu, izjavila je jednom filantropkinja Melinda Gates, pozvavši stanovnike svijeta da im planiranje obitelji postane globalni prioritet.

Pristup kontracepciji potiče ekonomsku produktivnost na način da ženama omogućuje da privređuju i zarađuju, a omogućuje i planiranje manjih obitelji koja raspolažu s više sredstava namijenjenih djeci, njihovu zdravlju i obrazovanju, kazala je Gates, koja je zajedno sa suprugom Billom osnovala Zakladu putem koje od donatora očekuje prikupljanje najmanje 2,5 milijardi dolara kako bi na globalnoj razini pristup kontraceptivima postao što veći.

"Kontracepcijska sredstva idu naruku ženama, osnažuju ih i čine sposobnijima, a sposobne žene..., upravo one mijenjaju društva", rekla je Gates. Istaknula je da su kontracepcijska sredstva "jedna od najmudrijih investicija jedne zemlje", koja na "individualnoj razini život čini boljim, a na općoj bitno mijenja njezine ekonomske smjernice".

Čak 214 milijuna žena i djevojaka u zemljama u razvoju nema pristup kontracepcijskim sredstvima. Kad ne bi bilo tako, svake bi se godine spriječilo 67 milijuna neplaniranih trudnoća, kao i 76.000 smrtnih ishoda rodilja zbog komplikacija tijekom trudnoće i poroda zbog raznih komplikacija.

Kada bi se i muškarci aktivno uključili u kontrolu rađanja, vjerojatno bi ovaj svijet bio sretnije mjesto za život.

Zašto je tako dugo čekamo?

Ženska kontracepcijska pilula kreirana je u Velikoj Britaniji prije više od 50 godina. Postavlja se pitanje zašto se na mušku pilulu tako dugo čeka. Neki kažu da je jednostavno bilo manje društvene i komercijalne volje za kreiranje ove pilule, a i ankete među muškarcima su pokazale da bi mnogi muškarci razmislili o tome hoće li je uzeti čak i ako bi im bila dostupna. Pitanje je i hoće li žene vjerovati muškarcima da su uzeli pilulu. Tako je britansko istraživanje obavljeno na Anglia Ruskin University 2011. godine otkrilo da bi 70 od 134 žene bile zabrinute oko toga hoće li njihov muški partner zaboraviti uzeti tabletu. Postoji i biološki izazov povezan s kreiranjem hormonske pilule za muškarce, a to je – osigurati da im se ne smanji seksualni nagon i erekcija.

Doc. dr. sc. Mladen Krnić: Skeptičan sam

– Dugo se pokušava naći formula za mušku kontracepcijsku terapiju. Većina pokušaja se temelji na primjeni jedne od varijanti testosterona ili kombinaciji neke od tih varijanti s drugim hormonima ili antihormonima.

Spoj najavljen u američkom istraživanju također predstavlja sintetski derivat testosterona koji nije podložan utjecaju glavnog enzima koji mijenja testosteron. Ideja se temelji na davanju "zamjenskog testosterona" koji bi potisnuo prirodni hormonski lanac i time stvaranje spermija, a zadržao spolni nagon, erektilnu funkciju i sve ostalo što muškarca čini muškarcem. Svi lijekovi na ovoj bazi moraju se uzimati mjesecima prije nego što smanje proizvodnju spermija ispod mjere koja onemogućuje neželjeno začeće.

Do sada su slične studije pokazivale relativno malo nuspojava (ali ipak ih je bilo) i relativno veliku učinkovitost (oko 90%, ali ipak ne 100%). Ipak, znajući sve ovo, ali i općenitu spremnost muškaraca za ovakvu "žrtvu", skeptičan sam prema nekoj velikoj budućnosti ovih lijekova – kaže doc. dr. sc. Mladen Krnić, internist-endokrinolog na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Split.

Dr. sc. Jasenka Grujić: Neka i muškarci preuzmu odgovornost

– Ne znam puno o toj piluli, vidjela sam samo najavu u medijima. Ali smatram da je vrijeme da i muškarci preuzmu svoj dio odgovornosti u kontroli rađanja. U kojoj će mjeri i iskoristiti tu mogućnost, treba vidjeti jer su i do sada imali na raspolaganju kontracepciju bilo da koriste kondom ili da se podvrgnu sterilizaciji, ali činjenica je da oni i to još uvijek malo koriste.

Izbjegavaju sterilizaciju misleći da je to ujedno i kastracija, jer nisu dovoljno informirani. Tako da, nažalost, ne samo kod nas, ženama ostaje da se same pobrinu za zaštitu od neželjene trudnoće – ističe dr. sc. Jasenka Grujić, specijalistica za ginekologiju i porodništvo s dugogodišnjim iskustvom.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAGI, PROGUTAJ TI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-15 22:51:43 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-16 07:12:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-15 22:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2686 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/15/Novosti/10963223.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1322" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4716802 Threads: 3 Questions: 160380770 Slow queries: 69594 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4740101 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/muska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci-598984 [printLink] => /vijesti/svijet/muska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci-598984?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359354 [name] => muškarci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muskarci [link] => /tag/muskarci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320533 [name] => Kontracepcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kontracepcija [link] => /tag/kontracepcija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 455219 [name] => antibaby pilula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antibaby-pilula [link] => /tag/antibaby-pilula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAGI, PROGUTAJ TI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Muška antibaby pilula stiže na tržište za deset godina! Evo zašto je tako dugo čekamo i što o kontracepcijskoj revoluciji kažu naši stručnjaci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/15/Novosti/10963223.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/15/Novosti/10963223.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Razvijanje djelotvorne hormonske kontracepcije za muškarce područje je kojim se dugi niz godina bavi velik broj znanstvenika diljem svijeta.

No, nažalost, bez većeg uspjeha i nije jasno zašto svijet tako dugo čeka na mušku antibaby pilulu. Najnovije kliničko ispitivanje, za koje mnogi smatraju da je revolucionarno, sugerira da vrijeme kada će ova vrsta kontracepcije i za muškarce postati posve normalna možda i nije tako daleko.

Američki znanstvenici s Biomed Research Institutea u Los Angelesu i Sveučilišta u Washingtonu ističu kako se primjena nove pilule, nazvane 11-beta-MNTDC, na uzorku od 40 ispitanika pokazala sigurnom. Početni testovi "prve faze" izgledaju obećavajuće, otkrili su na nedavnoj konferenciji Endocrine 2019. u New Orleansu.
Utvrđeno je da kod ispitanika uključenih u testiranje nakon korištenja pilule utemeljene na modificiranom obliku testosterona nije došlo do reduciranja libida, a znanstvenici su najavili da bi se nova kontracepcijska pilula u širokoj uporabi mogla naći za 10 godina, što bi bio dobrodošao dodatak kondomima ili vazektomiji, jedinim opcijama kontracepcije koje su trenutačno dostupne muškarcima.

Tijekom 28-dnevnog istraživanja, 30 muškaraca dobivalo je tablete s 200 ili 400 miligrama aktivnog sastojka, dok su desetorica dobivala placebo ili lažnu tabletu. Pokus je imao za cilj ocijeniti samo sigurnost lijeka, a ne i djeluje li. Ono što je osobito ohrabrujuće u ovom istraživanju jest činjenica da je nuspojava bilo malo i da su bile blage.

– Ni jedan od muškaraca nije pokazao neke od ozbiljnijih nuspojava koje bi mogle proizići iz preniske razine testosterona, kao što su viši krvni tlak ili depresija. No, nuspojave ipak nisu izostale. Od 30 sudionika u istraživanju koji su uzimali eksperimentalnu pilulu, 22 su izvijestila o aknama, glavoboljama, slabijem seksualnom nagonu, blagoj erektilnoj disfunkciji ili umoru, a prosječno povećanje tjelesne težine bilo je 2,8 ili 4,2 kilograma, ovisno o dozi. Tri osobe koje su primile placebo pilulu također su imale neke pritužbe.

Na kraju ispitivanja pokazalo se da se kod muškaraca koji su uzimali eksperimentalne kontracepcijske pilule na bazi androgena značajno smanjilo stvaranje hormona LH i FSH, koji utječu na formiranje spermija u usporedbi s placebom, što se vratilo u normalu nakon završenog ispitivanja. To sugerira da pilule stvarno mogu pomoći u smanjivanju količine spermija, ali ova tvar sprječava da dođe do pada i u drugim dijelovima tijela.

Tako bi trebalo otkloniti opasnosti da bi kod muškaraca došlo do smanjenje dlakavosti, promjene glasa i sl. Sljedeći korak u istraživanju bit će provjera funkcionira li to doista i je li smanjenje broja spermija dovoljno za kontracepcijsko djelovanje. Naime, sam pokus trajao je prekratko, a za zaustavljanje tvorbe spermija potrebno je između 30 i 90 dana. Što se tiče zdravstvenih učinaka koji se mogu pojaviti kada se ova tableta uzima dugoročno, to je još uvijek nejasno – rekla je prof. Christina Wang, voditeljica istraživanja.

Trenutačne studije na štakorima i majmunima procjenjuju bi li uzimanje pilule tri mjeseca ili dulje imalo zdravstvene posljedice, a kada se te studije završe, na ljudima će se provesti istraživanje slične duljine, rekla je i otkrila da je konačni cilj pretvoriti tabletu u injekciju.

"Ne žele svi muškarci uzimati tabletu svaki dan", istaknula je prof. Wang, dodajući da se kemikalija koja je vrlo slična onoj u piluli pokazala djelotvornom kod majmuna.
Jedna od ključnih dilema znanstvenika koji su uključeni u kreiranje hormonske kontracepcije za muškarce jest kako osigurati visok stupanj učinkovitosti i sigurnosti bez pretjerano izraženih nuspojava.

Istraživači koji stoje iza projekta, prof. Wang i njezini kolege, uzbuđeni su, ali i oprezni u pogledu nalaza.

– Naši rezultati upućuju na to da će ova pilula, koja kombinira dvije hormonske aktivnosti u jednoj, smanjiti proizvodnju sperme uz očuvanje libida – rekla je prof. Wang. No, veća i dulja ispitivanja bit će potrebna kako bi se provjerilo hoće li pilula "raditi" dovoljno dobro da bi se postigla kontrola rađanja.

Nova eksperimentalna pilula nije jedini prototip hormonskog muškog kontracepcijskog sredstva koji je prof. Wang testirala. Ona i njezin tim smislili su za muškarce i gel za tijelo koji testira u Velikoj Britaniji u okviru jedne velike međunarodne studije. Korisnici ga svakodnevno primjenjuju na leđa i ramena, gdje se može lako apsorbirati kroz kožu. Hormon progestin u gelu blokira prirodnu proizvodnju testosterona u testisima, smanjujući proizvodnju spermija na nisku ili nepostojeću razinu, dok zamjena testosterona u gelu održava seksualni nagon i druge funkcije koje se oslanjaju na hormon.

U međuvremenu, prof. Wang, dr. Stephanie Page i kolege s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington testiraju još jedan spoj – DMAU – za koji vjeruju da bi ga muškarci mogli koristiti kao oralne kontracepcijske pilule. U testiranju je obuhvaćeno 100 muškaraca, što sugerira da je to dovoljno sigurno da se krene u sljedeću fazu testiranja.

Drugi znanstvenici pokušavaju kreirati hormonska sredstva za kontrolu rađanja s produljenim djelovanjem tako da bi se injekcija davala svaki drugi mjesec. No, ispitivanje je zaustavljeno jer su se prestali prijavljivati muškarci za drugu fazu ispitivanja nakon što su neki od volontera prijavili nuspojave, uključujući poremećaje raspoloženja ili depresiju.

Za muškarce koji ne žele uzimati hormone, istraživači su tražili načine da blokiraju protok sperme i spriječe je da napusti penis, što bi trebala biti učinkovita nekirurška vazektomija.

Vasalgel – polimerni je materijal koji se ubrizgava u dva kanala koji prenose spermu iz testisa u penis, a razvija se kao nehormonski, reverzibilni, dugodjelujući muški kontraceptiv. Do sada je testiran samo na životinjama, ali istraživači su nedavno osigurali i sredstva za početak ispitivanja na dobrovoljcima.

Prof. Richard Anderson, sa Sveučilišta u Edinburghu, predvodi jedno istraživanje u Velikoj Britaniji kojim će se testirati kontracepcijski gel za tijelo na muškarcima. Rekao je da je farmaceutska industrija sporo reagirala na ideju o novom muškom kontraceptivu unatoč dobrim dokazima da bi muškarci i njihovi partneri pozdravili dodatni izbor.

– Mislim da industrija nije bila sigurna u potencijalno tržište.To je svakako bila duga priča, a dio toga je i nedostatak ulaganja – dodao je. Uz nedovoljan interes industrije, istraživači su se morali osloniti na dobrotvorna i akademska sredstva, za što je trebalo vremena.

Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu, rekao je:

– Razvoj pilula za kontracepciju ili injekcija nije u prošlosti imao puno uspjeha, pa je dobro što se pripremaju nova istraživanja. Nažalost, do sada je bio vrlo mali interes farmaceutskih tvrtki da na tržište donesu mušku kontracepcijsku tabletu zbog razloga koje ne razumijem u potpunosti, ali pretpostavljam da su više stvar biznisa nego znanosti.

Borba protiv siromaštva

Kontracepcijska sredstva su "jedna od najvećih svjetskih inovacija" u borbi protiv siromaštva u svijetu, izjavila je jednom filantropkinja Melinda Gates, pozvavši stanovnike svijeta da im planiranje obitelji postane globalni prioritet.

Pristup kontracepciji potiče ekonomsku produktivnost na način da ženama omogućuje da privređuju i zarađuju, a omogućuje i planiranje manjih obitelji koja raspolažu s više sredstava namijenjenih djeci, njihovu zdravlju i obrazovanju, kazala je Gates, koja je zajedno sa suprugom Billom osnovala Zakladu putem koje od donatora očekuje prikupljanje najmanje 2,5 milijardi dolara kako bi na globalnoj razini pristup kontraceptivima postao što veći.

"Kontracepcijska sredstva idu naruku ženama, osnažuju ih i čine sposobnijima, a sposobne žene..., upravo one mijenjaju društva", rekla je Gates. Istaknula je da su kontracepcijska sredstva "jedna od najmudrijih investicija jedne zemlje", koja na "individualnoj razini život čini boljim, a na općoj bitno mijenja njezine ekonomske smjernice".

Čak 214 milijuna žena i djevojaka u zemljama u razvoju nema pristup kontracepcijskim sredstvima. Kad ne bi bilo tako, svake bi se godine spriječilo 67 milijuna neplaniranih trudnoća, kao i 76.000 smrtnih ishoda rodilja zbog komplikacija tijekom trudnoće i poroda zbog raznih komplikacija.

Kada bi se i muškarci aktivno uključili u kontrolu rađanja, vjerojatno bi ovaj svijet bio sretnije mjesto za život.

Zašto je tako dugo čekamo?

Ženska kontracepcijska pilula kreirana je u Velikoj Britaniji prije više od 50 godina. Postavlja se pitanje zašto se na mušku pilulu tako dugo čeka. Neki kažu da je jednostavno bilo manje društvene i komercijalne volje za kreiranje ove pilule, a i ankete među muškarcima su pokazale da bi mnogi muškarci razmislili o tome hoće li je uzeti čak i ako bi im bila dostupna. Pitanje je i hoće li žene vjerovati muškarcima da su uzeli pilulu. Tako je britansko istraživanje obavljeno na Anglia Ruskin University 2011. godine otkrilo da bi 70 od 134 žene bile zabrinute oko toga hoće li njihov muški partner zaboraviti uzeti tabletu. Postoji i biološki izazov povezan s kreiranjem hormonske pilule za muškarce, a to je – osigurati da im se ne smanji seksualni nagon i erekcija.

Doc. dr. sc. Mladen Krnić: Skeptičan sam

– Dugo se pokušava naći formula za mušku kontracepcijsku terapiju. Većina pokušaja se temelji na primjeni jedne od varijanti testosterona ili kombinaciji neke od tih varijanti s drugim hormonima ili antihormonima.

Spoj najavljen u američkom istraživanju također predstavlja sintetski derivat testosterona koji nije podložan utjecaju glavnog enzima koji mijenja testosteron. Ideja se temelji na davanju "zamjenskog testosterona" koji bi potisnuo prirodni hormonski lanac i time stvaranje spermija, a zadržao spolni nagon, erektilnu funkciju i sve ostalo što muškarca čini muškarcem. Svi lijekovi na ovoj bazi moraju se uzimati mjesecima prije nego što smanje proizvodnju spermija ispod mjere koja onemogućuje neželjeno začeće.

Do sada su slične studije pokazivale relativno malo nuspojava (ali ipak ih je bilo) i relativno veliku učinkovitost (oko 90%, ali ipak ne 100%). Ipak, znajući sve ovo, ali i općenitu spremnost muškaraca za ovakvu "žrtvu", skeptičan sam prema nekoj velikoj budućnosti ovih lijekova – kaže doc. dr. sc. Mladen Krnić, internist-endokrinolog na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Split.

Dr. sc. Jasenka Grujić: Neka i muškarci preuzmu odgovornost

– Ne znam puno o toj piluli, vidjela sam samo najavu u medijima. Ali smatram da je vrijeme da i muškarci preuzmu svoj dio odgovornosti u kontroli rađanja. U kojoj će mjeri i iskoristiti tu mogućnost, treba vidjeti jer su i do sada imali na raspolaganju kontracepciju bilo da koriste kondom ili da se podvrgnu sterilizaciji, ali činjenica je da oni i to još uvijek malo koriste.

Izbjegavaju sterilizaciju misleći da je to ujedno i kastracija, jer nisu dovoljno informirani. Tako da, nažalost, ne samo kod nas, ženama ostaje da se same pobrinu za zaštitu od neželjene trudnoće – ističe dr. sc. Jasenka Grujić, specijalistica za ginekologiju i porodništvo s dugogodišnjim iskustvom.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/muska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci-598984 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2d6d44495ecf8a445f7d7fc82f6ef4dcb6f0513 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C5%A1ka+antibaby+pilula+sti%C5%BEe+na+tr%C5%BEi%C5%A1te+za+deset+godina%21+Evo+za%C5%A1to+je+tako+dugo+%C4%8Dekamo+i+%C5%A1to+o+kontracepcijskoj+revoluciji+ka%C5%BEu+na%C5%A1i+stru%C4%8Dnjaci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmuska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci-598984 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmuska-antibaby-pilula-stize-na-trziste-za-deset-godina-evo-zasto-je-tako-dugo-cekamo-i-sto-o-kontracepcijskoj-revoluciji-kazu-nasi-strucnjaci-598984 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAGI, PROGUTAJ TI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetDRAGI, PROGUTAJ TI...

Muška antibaby pilula stiže na tržište za deset godina! Evo zašto je tako dugo čekamo i što o kontracepcijskoj revoluciji kažu naši stručnjaci

16. travnja 2019. - 00:51

Razvijanje djelotvorne hormonske kontracepcije za muškarce područje je kojim se dugi niz godina bavi velik broj znanstvenika diljem svijeta.

No, nažalost, bez većeg uspjeha i nije jasno zašto svijet tako dugo čeka na mušku antibaby pilulu. Najnovije kliničko ispitivanje, za koje mnogi smatraju da je revolucionarno, sugerira da vrijeme kada će ova vrsta kontracepcije i za muškarce postati posve normalna možda i nije tako daleko.

Američki znanstvenici s Biomed Research Institutea u Los Angelesu i Sveučilišta u Washingtonu ističu kako se primjena nove pilule, nazvane 11-beta-MNTDC, na uzorku od 40 ispitanika pokazala sigurnom. Početni testovi "prve faze" izgledaju obećavajuće, otkrili su na nedavnoj konferenciji Endocrine 2019. u New Orleansu.
Utvrđeno je da kod ispitanika u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:41