stdClass Object ( [id] => 1293502 [title] => Možda ne znate, ali ovaj moćnik je itekako utjecao i na vaš život: Kissinger danas navršava sto godina. Evo priče [alias] => mozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Henry Kissinger danas navršava 100 godina. Ovaj inteligentni starac desetljećima je oblikovao vanjsku politiku SAD-a, postavši jedno od najslavnijih imena svjetske diplomacije, a mnogi ga drže i jednim od glavnih arhitekata dosadašnjeg svjetskog poretka, koji se upravo mijenja pred našim očima.

O tom stogodišnjaku postoje vrlo različiti stavovi. U SAD-u i na Zapadu slovi za rijetkog mudraca, autora briljantnih političkih eseja i vanjskopolitičkoga genija čiji je kolosalni diplomatski dribling s početka 70-ih odredio današnji svijet: tada je Kissinger uspostavio diplomatske i ekonomske odnose SAD-a i Kine, čime je "zabijen klin" između komunističkih divova toga doba, Kine i SSSR-a, što je po mnogima odredilo ishod hladnog rata u vidu propasti SSSR-a, odnosno sloma europskog socijalizma.

Suprotno tome, na istoku i širom globalnog juga Kissingera smatraju sivom eminencijom CIA-e i sociopatskim geopolitičkim strategom koji je svojim potezima, odlukama i strateškim savjetima - koji su na terenu dovodili do brutalnih kršenja ljudskih prava, čak i do genocida - unesrećio milijune građana Trećeg svijeta: osobito ga po zlu pamte narodi Angole, Argentine, Bangladeša, Čilea, Kambodže, Kube, Nikaragve, Vijetnama...

Kako vidimo, te se percepcije toliko razilaze da je teško vjerovati kako se radi o jednom te istom čovjeku. Za zapadne elite on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – Kissinger je 1973. dobio Nobelovu nagradu za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio pred Haaškim sudom samo zato što je Haaški sud instrument Zapada.

---

image

Kissinger je rođen 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry

Dmitry Kostyukov/Afp
---

Heinz postaje Henry

Henry Kissinger rođen je 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry. Iz Njemačke je pobjegao u zadnji čas: u holokaustu je stradalo trinaest članova njegove šire obitelji.

Tijekom Drugog svjetskog rata, zbog znanja njemačkog jezika, služi u američkoj vojsci kao obavještajac, a nakon rata upisuje studij na Sveučilištu Harvard, gdje 1954. i doktorira na temi o europskom političkom poretku na početku 19. stoljeća, pod naslovom "Obnovljeni svijet: Metternich, Castlereagh i problemi mira 1821. - 1822.".

Prema nekim autorima, tu je temu izabrao jer je smatrao da je izazov koji je sovjetski komunizam nakon Drugog svjetskog rata uputio međunarodnom poretku analogan s izazovom koji je početkom 19. stoljeću međunarodnom poretku uputila Napoleonova Francuska, prije nego što se na političkoj sceni pojavio austrijski diplomat Clemens Metternich. Smatra se da je upravo spomenuti Metternich – koji je glavni habsburški diplomat bio punih 40 godine, od 1809. do 1848. godine – bio Kissingerov politički i diplomatski uzor.

Među ostalim, neki drže da je upravo Metternichov diplomatski dribling s početka 19. stoljeća, kada je uspio odvojiti Napoleona od Rusije - te mu omogućio ženidbu Marijom Lujzom, kćeri austrijskog cara - inspirirao Kissingera da stoljeće i pol kasnije odvoji Kinu od SSSR-a.

Konzervativni šef habsburške diplomacije iz prve polovine 19. stoljeća tako će presudno utjecati na budućeg konzervativnog šefa američke diplomacije u drugoj polovini 20. stoljeća.

‘Vatreni debi‘ u Vijetnamu

Nakon obranjene disertacije Kissinger sredinom 50-ih postaje suradnik Centra za međunarodne poslove na Harvardu, te idućih desetak godina u časopisu Foreign Affairs objavljuje znanstvene radove u kojima kritički preispituje tadašnju vanjsku politiku SAD-a. Pronicljivost tih eseja donosi mu angažman u Washingtonu: uskoro postaje konzultant više vladinih agencija, a 1969. ulazi u sâm vrh američke politike - tadašnji novoizabrani predsjednik SAD-a Richard Nixon imenuje ga svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

---

image

Kissinger 1972. organizira pravu geopolitičku senzaciju – posjet američkog predsjednika Nixona Kini, te uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa SAD-a i Kine, zabijajući tako klin između Kine i SSSR-a, čime je oslabljen svjetski komunistički pokret

-/Afp
---

To je početak razdoblja u kojem će Kissinger postati planetarno poznat, jer će u dvije uzastopne republikanske administracije SAD-a (pod predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom) imati krucijalne uloge kao državni tajnik, odnosno kao savjetnik za nacionalnu sigurnost: sredinom 70-ih čak je istodobno obavljao obje funkcije, što nitko nikada prije njega nije uspio.

"Vatreni debi" u vanjskoj politici Kissinger te 1969. doživljava u Vijetnamskom ratu, vodeći tajne pregovore s komunističkim Sjevernim Vijetnamom, koji su u siječnju 1973. doveli do Pariškog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljen prekid vatre. Upravo zbog tog postignuća Kissinger te 1973. dobiva Nobelovu nagradu za mir, skupa s glavnim vijetnamskim pregovaračem Le Duc Thoom, članom Politbiroa Komunističke partije Vijetnama. Nobel za mir službeno im je dodijeljen "za zajedničke pregovore o prekidu vatre u Vijetnamu".

Riječ je o jednoj od najkontroverznijih dodjela Nobela za mir u povijesti jer taj mirovni sporazum u stvarnosti uopće nije doveo do prekida vatre, nego je rat potrajao još pune dvije godine i završio pobjedom komunističkih snaga i bezglavim bijegom Amerikanaca iz Saigona (na sličan način kako smo to gledali preklani u Kabulu).

Ne samo da su povodom te kontroverzne dodjele dvojica od petorice članova Nobelova komiteta dala ostavke, nego je sunagrađeni vijetnamski nobelovac Le Duc Tho odbio primiti nagradu, s obrazloženjem da je njegov "kolega laureat" Kissinger prekršio dogovoreno primirje - među ostalim i bombardiranjem Hanoia - te je u skladu s tim optužio Kissingera za "razaranje Vijetnama".

Nadzornik CIA-e

Paralelno s "mirovnim naporima" u Vijetnamu, Kissinger aktivno radi na jednoj od najvećih geopolitičkih senzacija 20. stoljeća – organizaciji posjeta predsjednika Nixona Kini, koji se i dogodio u veljači 1972. godine. Bio je to prvi posjet jednog američkog predsjednika komunističkoj Narodnoj Republici Kini od njezina osnivanja 1949. godine. Prethodno je Kissinger tijekom 1971. više puta u tajnosti posjetio Peking i sve dogovorio s kineskim vodstvom.

Taj je Nixonov posjet Kini promijenio svijet. Ne samo što su nakon 25 godina opet uspostavljeni diplomatski odnosi između Washingtona i Pekinga, nego su i američka ekonomska suradnja i pomoć omogućili Kini da idućih godina otpočne svoj nezadrživi uspon do današnje pozicije ekonomske supersile i ozbiljnoga globalnog aktera koji opasno ugrožava i sâm američki primat u svijetu.

---

image

Američki predsjednik Richard Nixon s Henryjem Kissingerom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u salzburgu 1972.

Afp Files/Afp
---

No Kissinger i Nixon tada nisu razmišljali o tome. Tada im je jedino važno bilo da prodube već postojeći raskol između Kine i Sovjetskog Saveza, kako bi razjedinili i oslabili svjetski komunistički pokret, što im je i uspjelo. Mnogi drže da je kasnija američka pobjeda u hladnom ratu iskovana upravo na tim tajnim Kissingerovim putovanjima u Peking 1971. godine.

Autori koji se bave njegovim djelom ističu da Kissinger u to vrijeme dobiva ovlasti da autorizira i nadzire "crne operacije" CIA-e. Riječ je o "podzemnim aktivnostima" - sve do razine rušenja nepoćudnih vlada i organiziranja "obojenih revolucija" - koje je CIA organizirala i izvodila u mnogim zemljama Trećeg svijeta na više kontinenata.

Među ostalim, na tom pozamašnom popisu nalaze se operacije protiv vojske i naroda komunističkog Sjevernog Vijetnama, Nixonovo bombardiranje Kambodže od 1969. do 1973., potpora pakistanskoj vojsci u ratu protiv Bangladeša (tadašnji Istočni Pakistan) 1971. godine, zračni napadi na luke i vojne instalacije na komunističkoj Kubi 1976. godine (zbog kubanske podrške revolucionarnom pokretu Angole), kao i podrška argentinskoj vojnoj hunti za progon i masovna ubojstva komunista i drugih ljevičara u razdoblju od 1976. do 1983. ("Operacija Kondor").

Tko je ubio Allendea?

Naročito je ostao zapamćen Kissingerov angažman 1973. u Čileu, kad je pod patronatom CIA-e vojna hunta pod vodstvom generala Augusta Pinocheta svrgnula (i ubila) predsjednika Salvadora Allendea, prvog demokratski izabranog marksističkog lidera na zapadnoj hemisferi. Dvije godine potom, u veljači 1975., New York Times objavit će članak "Kissingerova doktrina", u kojem su navedene zloguke Kissingerove instrukcije iz lipnja 1970. godine (kada se vidjelo da će izbore u Čileu osvojiti Allende), koje su zapečatile Allendeovu sudbinu:

"Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako ta zemlja odlazi u ruke komunista zbog neodgovornosti naših ljudi. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima Čilea da sami odluče", kazao je tada Kissinger na sastanku Odbora 40 (The 40 Committee), zaduženog za autorizaciju operacija CIA-e i drugih agencija, kojim je rukovodio upravo Kissinger.

---

image

‘Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako Čile odlazi u ruke komunista. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima te zemlje da sami odluče‘, kazao je Kissinger sedamdesete kada se vidjelo da će izbore osvojiti marksist Allende. Tri godine poslije Allende je ubijen

-/Afp
---

Allende je ubijen u predsjedničkoj palači u Santiagu 11. rujna 1973., tri mjeseca prije nego što je Kissingeru uručena Nobelova nagrada za mir. Mnogo godina kasnije otkrit će se da je CIA u tom razdoblju uložila osam milijuna dolara za svrgavanje Allendea, a 2001. tadašnji državni tajnik SAD-a Colin Powell priznat će da "to nije dio američke povijesti na koji možemo biti ponosni".

Ti "prljavi poslovi" u Kissingerovu aranžmanu i pod njegovom supervizijom nastavljeni su i nakon što je formalno prestao obavljati najviše funkcije u američkoj administraciji. Sredinom 80-ih Kissinger je tako savjetovao tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana oko podrške i financiranja pobunjenika protiv ljevičarskih sandinističkih vlasti u Nikaragvi.

Posebni Trumpov izaslanik

Godine 1982. naš današnji stogodišnjak osniva konzultantsku tvrtku "Kissinger Associates", koja daje strateške savjete velikim američkim tvrtkama i korporacijama, ali i stranim vladama, pri čemu Kissinger koristi svoje brojne veze i poznanstva s uglednim i utjecajnim ljudima širom svijeta koje je stekao u dotadašnjoj karijeri. Ubrzo postaje najpoznatiji svjetski politički konzultant i prvi "rent-a-diplomat" svoje epohe.

Budući da mu tvrtka postaje rasadnik budućih američkih diplomata, Kissinger i dalje zadržava utjecaj na vanjsku politiku SAD-a, ali i na političke procese širom svijeta. Svi ključni američki diplomatski kadrovi koji su moderirali raspad Jugoslavije ponikli su u njegovoj tvrtki: i Brent Scowcroft (savjetnik za nacionalnu sigurnost tadašnjeg predsjednika SAD-a Georga Busha starijeg), i Lawrence Eagleburger (posljednji američki ambasador u Jugoslaviji i glavni tvorac politike SAD-a prema jugoslavenskoj krizi), i Lord Carrington (predsjednik mirovne konferencije o Jugoslaviji).

Zapravo, Kissinger je sve do danas ostao važan akter vanjske politike SAD-a, kojeg po potrebi konzultiraju sve američke administracije, osobito republikanske. Tako je u lipnju 2017., u svojoj 95. godini, kao posebni izaslanik tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa otišao u Moskvu kod Putina, kako bi "pripremio teren" za prvi susret dvojice lidera, koji se i dogodio nekoliko dana potom na samitu G20 u Njemačkoj.

Prethodno je 2014. tada 91-godišnji Kissinger objavio knjigu pod naslovom "Svjetski poredak", koja je vrlo brzo - zahvaljujući autorovoj slavi, ali i briljantnim geopolitičkim opservacijama koje je iznio - postala politički bestseler i kanonsko štivo za sve koje zanima zašto današnji svijet izgleda baš ovako.

---

image

S Vladimirom Putinom u Moskvi u travnju 2007. godine

Alexander Zemlianichenko/Afp
---

Upozorenje Zapadu o Rusiji

Sjajan poznavatelj svjetske povijesti, Kissinger se u toj knjizi osvrće i na tadašnje napetosti s Rusijom oko Ukrajine. U vezi s time, Kissinger se tada zalagao za neutralnost Ukrajine po "finskome modelu" (koji je u ratnoj psihozi i Finska u međuvremenu napustila, postavši ove godine članica NATO-a), pa nakon ruske aneksije Krima 2014. piše da u ukrajinskoj krizi "treba zauzeti stav usporediv s onim u Finskoj". Nažalost, njegovi nasljednici u State Departmentu nisu bili tako dalekovidni kao on.

O ukrajinskom ratu govorio je i lani u svibnju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kada je pozvao zapadne zemlje da se prisjete ruske važnosti za Europu i pripaze da ih ne "ponese trenutak", jer bi za Zapad bilo fatalno da zaboravi pravo mjesto Rusije u europskom balansu moći.

- Rusija je već 400 godina suštinski dio Europe - podsjetio je tada one koji traže "poraz Moskve".

Tom prilikom Kissinger je naglasio da SAD i Zapad ne bi trebali planirati "sramotni poraz" Rusije u Ukrajini jer bi to Rusiju otjeralo u "trajni savez s Kinom", što bi destabiliziralo Europu i čitav Zapad. Ostalo je neizrečeno da bi njemu to i osobno bilo bolno jer bi se time poništilo njegovo životno djelo razdvajanja Moskve i Pekinga otprije pola stoljeća.

I doista, ukrajinski rat može potpuno razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Henry Kissinger s toliko strpljenja gradio: oni koje je nekoć tako vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje svoj 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava se pred njegovim staračkim očima. Ima li veće kazne za čovjeka koji je bio uvjeren da je protumačio povijest na najbolji mogući način?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stavovi o Kissingeru toliko se razilaze da je teško vjerovati kako se radi o istom čovjeku. Na Zapadu on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – dobio je 1973. Nobela za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio u Haagu samo zato što je Haaški sud instrument Zapada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geopolitički kreator [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Stavovi o Kissingeru toliko se razilaze da je teško vjerovati kako se radi o istom čovjeku. Na Zapadu on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – dobio je 1973. Nobela za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio u Haagu samo zato što je Haaški sud instrument Zapada Geopolitički kreator 2 0 12902 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 08:44:59 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-26 22:01:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-26 22:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5919 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Stavovi o Kissingeru toliko se razilaze da je teško vjerovati kako se radi o istom čovjeku. Na Zapadu on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – dobio je 1973. Nobela za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio u Haagu samo zato što je Haaški sud instrument Zapada [metadata] => robots= author= title=Možda ne znate, ali ovaj moćnik je itekako utjecao i na vaš život: Kissinger danas navršava sto godina. Evo priče [metakey] => Henry Kissinger, SAD, rusija, Kina, Nobelova nagrada za mir, , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959658.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959656.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959657.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959659.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959661.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24959665.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Rainer Jensen\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Dmitry Kostyukov\/Afp","-\/Afp","Afp Files\/Afp","-\/Afp","Alexander Zemlianichenko\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinski rat mo\u017ee posve razoriti geopoliti\u010dku konstrukciju koju je Kissinger tako strpljivo gradio: oni koje je neko\u0107 vje\u0161to razdvojio sada postaju naj\u010dvr\u0161\u0107i saveznici. U takvom ozra\u010dju geopoliti\u010dki mag do\u010dekuje 100. ro\u0111endan: ono \u0161to ga je proslavilo u svijetu uru\u0161ava se<\/p>","

Kissinger je ro\u0111en 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu F\u00fcrthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog \u017eidovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bje\u017eati iz nacisti\u010dke Njema\u010dke u SAD, skrasiv\u0161i se u New Yorku, gdje 15-godi\u0161nji Heinz mijenja ime u Henry<\/p>","

Kissinger 1972. organizira pravu geopoliti\u010dku senzaciju \u2013 posjet ameri\u010dkog predsjednika Nixona Kini, te uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa SAD-a i Kine, zabijaju\u0107i tako klin izme\u0111u Kine i SSSR-a, \u010dime je oslabljen svjetski komunisti\u010dki pokret<\/p>","

Ameri\u010dki predsjednik Richard Nixon s Henryjem Kissingerom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u salzburgu 1972.<\/p>","

\u2018Ne vidim za\u0161to bismo trebali stajati sa strane i gledati kako \u010cile odlazi u ruke komunista. Stvar je preva\u017ena da bi se prepustila glasa\u010dima te zemlje da sami odlu\u010de\u2018, kazao je Kissinger sedamdesete kada se vidjelo da \u0107e izbore osvojiti marksist Allende. Tri godine poslije Allende je ubijen<\/p>","

S Vladimirom Putinom u Moskvi u travnju 2007. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1309","hd_24959658_1920.jpg":"1920x1080","k_24959658_1280.jpg":"1280x1280","k_24959658_1024.jpg":"1024x1024","k_24959658_640.jpg":"640x640","k_24959658_480.jpg":"480x480","k_24959658_340.jpg":"340x340","k_24959658_220.jpg":"220x220","o_24959658_1280.jpg":"1280x872","o_24959658_1024.jpg":"1024x698","o_24959658_640.jpg":"640x436","o_24959658_480.jpg":"480x327","o_24959658_340.jpg":"340x231","o_24959658_220.jpg":"220x149","h_24959658_1280.jpg":"1280x854","h_24959658_1024.jpg":"1024x683","h_24959658_640.jpg":"640x427","h_24959658_480.jpg":"480x320","h_24959658_340.jpg":"340x227","h_24959658_220.jpg":"220x147","pp_24959658_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959658_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959658_640.jpg":"640x814","pp_24959658_480.jpg":"480x611","pp_24959658_340.jpg":"340x432","pp_24959658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24959656_1920.jpg":"1920x1080","k_24959656_1280.jpg":"1280x1280","k_24959656_1024.jpg":"1024x1024","k_24959656_640.jpg":"640x640","k_24959656_480.jpg":"480x480","k_24959656_340.jpg":"340x340","k_24959656_220.jpg":"220x220","o_24959656_1280.jpg":"1280x853","o_24959656_1024.jpg":"1024x682","o_24959656_640.jpg":"640x426","o_24959656_480.jpg":"480x320","o_24959656_340.jpg":"340x226","o_24959656_220.jpg":"220x146","h_24959656_1280.jpg":"1280x854","h_24959656_1024.jpg":"1024x683","h_24959656_640.jpg":"640x427","h_24959656_480.jpg":"480x320","h_24959656_340.jpg":"340x227","h_24959656_220.jpg":"220x147","pp_24959656_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959656_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959656_640.jpg":"640x814","pp_24959656_480.jpg":"480x611","pp_24959656_340.jpg":"340x432","pp_24959656_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x741","hd_24959657_1920.jpg":"1920x1080","k_24959657_1280.jpg":"1280x1280","k_24959657_1024.jpg":"1024x1024","k_24959657_640.jpg":"640x640","k_24959657_480.jpg":"480x480","k_24959657_340.jpg":"340x340","k_24959657_220.jpg":"220x220","o_24959657_1280.jpg":"1280x494","o_24959657_1024.jpg":"1024x395","o_24959657_640.jpg":"640x247","o_24959657_480.jpg":"480x185","o_24959657_340.jpg":"340x131","o_24959657_220.jpg":"220x84","h_24959657_1280.jpg":"1280x854","h_24959657_1024.jpg":"1024x683","h_24959657_640.jpg":"640x427","h_24959657_480.jpg":"480x320","h_24959657_340.jpg":"340x227","h_24959657_220.jpg":"220x147","pp_24959657_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959657_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959657_640.jpg":"640x814","pp_24959657_480.jpg":"480x611","pp_24959657_340.jpg":"340x432","pp_24959657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_24959659_1920.jpg":"1920x1080","k_24959659_1280.jpg":"1280x1280","k_24959659_1024.jpg":"1024x1024","k_24959659_640.jpg":"640x640","k_24959659_480.jpg":"480x480","k_24959659_340.jpg":"340x340","k_24959659_220.jpg":"220x220","o_24959659_1280.jpg":"1280x909","o_24959659_1024.jpg":"1024x727","o_24959659_640.jpg":"640x454","o_24959659_480.jpg":"480x341","o_24959659_340.jpg":"340x241","o_24959659_220.jpg":"220x156","h_24959659_1280.jpg":"1280x854","h_24959659_1024.jpg":"1024x683","h_24959659_640.jpg":"640x427","h_24959659_480.jpg":"480x320","h_24959659_340.jpg":"340x227","h_24959659_220.jpg":"220x147","pp_24959659_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959659_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959659_640.jpg":"640x814","pp_24959659_480.jpg":"480x611","pp_24959659_340.jpg":"340x432","pp_24959659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_24959661_1920.jpg":"1920x1080","k_24959661_1280.jpg":"1280x1280","k_24959661_1024.jpg":"1024x1024","k_24959661_640.jpg":"640x640","k_24959661_480.jpg":"480x480","k_24959661_340.jpg":"340x340","k_24959661_220.jpg":"220x220","o_24959661_1280.jpg":"1280x831","o_24959661_1024.jpg":"1024x665","o_24959661_640.jpg":"640x415","o_24959661_480.jpg":"480x311","o_24959661_340.jpg":"340x220","o_24959661_220.jpg":"220x142","h_24959661_1280.jpg":"1280x854","h_24959661_1024.jpg":"1024x683","h_24959661_640.jpg":"640x427","h_24959661_480.jpg":"480x320","h_24959661_340.jpg":"340x227","h_24959661_220.jpg":"220x147","pp_24959661_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959661_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959661_640.jpg":"640x814","pp_24959661_480.jpg":"480x611","pp_24959661_340.jpg":"340x432","pp_24959661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1571","hd_24959665_1920.jpg":"1920x1080","k_24959665_1280.jpg":"1280x1280","k_24959665_1024.jpg":"1024x1024","k_24959665_640.jpg":"640x640","k_24959665_480.jpg":"480x480","k_24959665_340.jpg":"340x340","k_24959665_220.jpg":"220x220","o_24959665_1280.jpg":"1280x1047","o_24959665_1024.jpg":"1024x837","o_24959665_640.jpg":"640x523","o_24959665_480.jpg":"480x392","o_24959665_340.jpg":"340x278","o_24959665_220.jpg":"220x180","h_24959665_1280.jpg":"1280x854","h_24959665_1024.jpg":"1024x683","h_24959665_640.jpg":"640x427","h_24959665_480.jpg":"480x320","h_24959665_340.jpg":"340x227","h_24959665_220.jpg":"220x147","pp_24959665_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959665_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959665_640.jpg":"640x814","pp_24959665_480.jpg":"480x611","pp_24959665_340.jpg":"340x432","pp_24959665_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4474510 Threads: 2 Questions: 144867194 Slow queries: 61798 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4315677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/mozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price-1293502 [printLink] => /vijesti/svijet/mozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price-1293502?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605741 [name] => Henry Kissinger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 22:06:46 [main_article_id] => 0 [alias] => henry-kissinger [link] => /tag/henry-kissinger ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 346193 [name] => Nobelova nagrada za mir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada-za-mir [link] => /tag/nobelova-nagrada-za-mir ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stavovi o Kissingeru toliko se razilaze da je teško vjerovati kako se radi o istom čovjeku. Na Zapadu on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – dobio je 1973. Nobela za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio u Haagu samo zato što je Haaški sud instrument Zapada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geopolitički kreator [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Možda ne znate, ali ovaj moćnik je itekako utjecao i na vaš život: Kissinger danas navršava sto godina. Evo priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959658.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp [mainImageDesc] =>

Ukrajinski rat može posve razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Kissinger tako strpljivo gradio: oni koje je nekoć vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava se

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959658.jpg [title] =>

Ukrajinski rat može posve razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Kissinger tako strpljivo gradio: oni koje je nekoć vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava se

Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959656.jpg [title] =>

Kissinger je rođen 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry

Dmitry Kostyukov/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959657.jpg [title] =>

Kissinger 1972. organizira pravu geopolitičku senzaciju – posjet američkog predsjednika Nixona Kini, te uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa SAD-a i Kine, zabijajući tako klin između Kine i SSSR-a, čime je oslabljen svjetski komunistički pokret

-/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959659.jpg [title] =>

Američki predsjednik Richard Nixon s Henryjem Kissingerom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u salzburgu 1972.

Afp Files/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959661.jpg [title] =>

‘Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako Čile odlazi u ruke komunista. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima te zemlje da sami odluče‘, kazao je Kissinger sedamdesete kada se vidjelo da će izbore osvojiti marksist Allende. Tri godine poslije Allende je ubijen

-/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24959665.jpg [title] =>

S Vladimirom Putinom u Moskvi u travnju 2007. godine

Alexander Zemlianichenko/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Henry Kissinger danas navršava 100 godina. Ovaj inteligentni starac desetljećima je oblikovao vanjsku politiku SAD-a, postavši jedno od najslavnijih imena svjetske diplomacije, a mnogi ga drže i jednim od glavnih arhitekata dosadašnjeg svjetskog poretka, koji se upravo mijenja pred našim očima.

O tom stogodišnjaku postoje vrlo različiti stavovi. U SAD-u i na Zapadu slovi za rijetkog mudraca, autora briljantnih političkih eseja i vanjskopolitičkoga genija čiji je kolosalni diplomatski dribling s početka 70-ih odredio današnji svijet: tada je Kissinger uspostavio diplomatske i ekonomske odnose SAD-a i Kine, čime je "zabijen klin" između komunističkih divova toga doba, Kine i SSSR-a, što je po mnogima odredilo ishod hladnog rata u vidu propasti SSSR-a, odnosno sloma europskog socijalizma.

Suprotno tome, na istoku i širom globalnog juga Kissingera smatraju sivom eminencijom CIA-e i sociopatskim geopolitičkim strategom koji je svojim potezima, odlukama i strateškim savjetima - koji su na terenu dovodili do brutalnih kršenja ljudskih prava, čak i do genocida - unesrećio milijune građana Trećeg svijeta: osobito ga po zlu pamte narodi Angole, Argentine, Bangladeša, Čilea, Kambodže, Kube, Nikaragve, Vijetnama...

Kako vidimo, te se percepcije toliko razilaze da je teško vjerovati kako se radi o jednom te istom čovjeku. Za zapadne elite on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – Kissinger je 1973. dobio Nobelovu nagradu za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio pred Haaškim sudom samo zato što je Haaški sud instrument Zapada.

---

image

Kissinger je rođen 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry

Dmitry Kostyukov/Afp
---

Heinz postaje Henry

Henry Kissinger rođen je 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry. Iz Njemačke je pobjegao u zadnji čas: u holokaustu je stradalo trinaest članova njegove šire obitelji.

Tijekom Drugog svjetskog rata, zbog znanja njemačkog jezika, služi u američkoj vojsci kao obavještajac, a nakon rata upisuje studij na Sveučilištu Harvard, gdje 1954. i doktorira na temi o europskom političkom poretku na početku 19. stoljeća, pod naslovom "Obnovljeni svijet: Metternich, Castlereagh i problemi mira 1821. - 1822.".

Prema nekim autorima, tu je temu izabrao jer je smatrao da je izazov koji je sovjetski komunizam nakon Drugog svjetskog rata uputio međunarodnom poretku analogan s izazovom koji je početkom 19. stoljeću međunarodnom poretku uputila Napoleonova Francuska, prije nego što se na političkoj sceni pojavio austrijski diplomat Clemens Metternich. Smatra se da je upravo spomenuti Metternich – koji je glavni habsburški diplomat bio punih 40 godine, od 1809. do 1848. godine – bio Kissingerov politički i diplomatski uzor.

Među ostalim, neki drže da je upravo Metternichov diplomatski dribling s početka 19. stoljeća, kada je uspio odvojiti Napoleona od Rusije - te mu omogućio ženidbu Marijom Lujzom, kćeri austrijskog cara - inspirirao Kissingera da stoljeće i pol kasnije odvoji Kinu od SSSR-a.

Konzervativni šef habsburške diplomacije iz prve polovine 19. stoljeća tako će presudno utjecati na budućeg konzervativnog šefa američke diplomacije u drugoj polovini 20. stoljeća.

‘Vatreni debi‘ u Vijetnamu

Nakon obranjene disertacije Kissinger sredinom 50-ih postaje suradnik Centra za međunarodne poslove na Harvardu, te idućih desetak godina u časopisu Foreign Affairs objavljuje znanstvene radove u kojima kritički preispituje tadašnju vanjsku politiku SAD-a. Pronicljivost tih eseja donosi mu angažman u Washingtonu: uskoro postaje konzultant više vladinih agencija, a 1969. ulazi u sâm vrh američke politike - tadašnji novoizabrani predsjednik SAD-a Richard Nixon imenuje ga svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

---

image

Kissinger 1972. organizira pravu geopolitičku senzaciju – posjet američkog predsjednika Nixona Kini, te uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa SAD-a i Kine, zabijajući tako klin između Kine i SSSR-a, čime je oslabljen svjetski komunistički pokret

-/Afp
---

To je početak razdoblja u kojem će Kissinger postati planetarno poznat, jer će u dvije uzastopne republikanske administracije SAD-a (pod predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom) imati krucijalne uloge kao državni tajnik, odnosno kao savjetnik za nacionalnu sigurnost: sredinom 70-ih čak je istodobno obavljao obje funkcije, što nitko nikada prije njega nije uspio.

"Vatreni debi" u vanjskoj politici Kissinger te 1969. doživljava u Vijetnamskom ratu, vodeći tajne pregovore s komunističkim Sjevernim Vijetnamom, koji su u siječnju 1973. doveli do Pariškog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljen prekid vatre. Upravo zbog tog postignuća Kissinger te 1973. dobiva Nobelovu nagradu za mir, skupa s glavnim vijetnamskim pregovaračem Le Duc Thoom, članom Politbiroa Komunističke partije Vijetnama. Nobel za mir službeno im je dodijeljen "za zajedničke pregovore o prekidu vatre u Vijetnamu".

Riječ je o jednoj od najkontroverznijih dodjela Nobela za mir u povijesti jer taj mirovni sporazum u stvarnosti uopće nije doveo do prekida vatre, nego je rat potrajao još pune dvije godine i završio pobjedom komunističkih snaga i bezglavim bijegom Amerikanaca iz Saigona (na sličan način kako smo to gledali preklani u Kabulu).

Ne samo da su povodom te kontroverzne dodjele dvojica od petorice članova Nobelova komiteta dala ostavke, nego je sunagrađeni vijetnamski nobelovac Le Duc Tho odbio primiti nagradu, s obrazloženjem da je njegov "kolega laureat" Kissinger prekršio dogovoreno primirje - među ostalim i bombardiranjem Hanoia - te je u skladu s tim optužio Kissingera za "razaranje Vijetnama".

Nadzornik CIA-e

Paralelno s "mirovnim naporima" u Vijetnamu, Kissinger aktivno radi na jednoj od najvećih geopolitičkih senzacija 20. stoljeća – organizaciji posjeta predsjednika Nixona Kini, koji se i dogodio u veljači 1972. godine. Bio je to prvi posjet jednog američkog predsjednika komunističkoj Narodnoj Republici Kini od njezina osnivanja 1949. godine. Prethodno je Kissinger tijekom 1971. više puta u tajnosti posjetio Peking i sve dogovorio s kineskim vodstvom.

Taj je Nixonov posjet Kini promijenio svijet. Ne samo što su nakon 25 godina opet uspostavljeni diplomatski odnosi između Washingtona i Pekinga, nego su i američka ekonomska suradnja i pomoć omogućili Kini da idućih godina otpočne svoj nezadrživi uspon do današnje pozicije ekonomske supersile i ozbiljnoga globalnog aktera koji opasno ugrožava i sâm američki primat u svijetu.

---

image

Američki predsjednik Richard Nixon s Henryjem Kissingerom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u salzburgu 1972.

Afp Files/Afp
---

No Kissinger i Nixon tada nisu razmišljali o tome. Tada im je jedino važno bilo da prodube već postojeći raskol između Kine i Sovjetskog Saveza, kako bi razjedinili i oslabili svjetski komunistički pokret, što im je i uspjelo. Mnogi drže da je kasnija američka pobjeda u hladnom ratu iskovana upravo na tim tajnim Kissingerovim putovanjima u Peking 1971. godine.

Autori koji se bave njegovim djelom ističu da Kissinger u to vrijeme dobiva ovlasti da autorizira i nadzire "crne operacije" CIA-e. Riječ je o "podzemnim aktivnostima" - sve do razine rušenja nepoćudnih vlada i organiziranja "obojenih revolucija" - koje je CIA organizirala i izvodila u mnogim zemljama Trećeg svijeta na više kontinenata.

Među ostalim, na tom pozamašnom popisu nalaze se operacije protiv vojske i naroda komunističkog Sjevernog Vijetnama, Nixonovo bombardiranje Kambodže od 1969. do 1973., potpora pakistanskoj vojsci u ratu protiv Bangladeša (tadašnji Istočni Pakistan) 1971. godine, zračni napadi na luke i vojne instalacije na komunističkoj Kubi 1976. godine (zbog kubanske podrške revolucionarnom pokretu Angole), kao i podrška argentinskoj vojnoj hunti za progon i masovna ubojstva komunista i drugih ljevičara u razdoblju od 1976. do 1983. ("Operacija Kondor").

Tko je ubio Allendea?

Naročito je ostao zapamćen Kissingerov angažman 1973. u Čileu, kad je pod patronatom CIA-e vojna hunta pod vodstvom generala Augusta Pinocheta svrgnula (i ubila) predsjednika Salvadora Allendea, prvog demokratski izabranog marksističkog lidera na zapadnoj hemisferi. Dvije godine potom, u veljači 1975., New York Times objavit će članak "Kissingerova doktrina", u kojem su navedene zloguke Kissingerove instrukcije iz lipnja 1970. godine (kada se vidjelo da će izbore u Čileu osvojiti Allende), koje su zapečatile Allendeovu sudbinu:

"Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako ta zemlja odlazi u ruke komunista zbog neodgovornosti naših ljudi. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima Čilea da sami odluče", kazao je tada Kissinger na sastanku Odbora 40 (The 40 Committee), zaduženog za autorizaciju operacija CIA-e i drugih agencija, kojim je rukovodio upravo Kissinger.

---

image

‘Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako Čile odlazi u ruke komunista. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima te zemlje da sami odluče‘, kazao je Kissinger sedamdesete kada se vidjelo da će izbore osvojiti marksist Allende. Tri godine poslije Allende je ubijen

-/Afp
---

Allende je ubijen u predsjedničkoj palači u Santiagu 11. rujna 1973., tri mjeseca prije nego što je Kissingeru uručena Nobelova nagrada za mir. Mnogo godina kasnije otkrit će se da je CIA u tom razdoblju uložila osam milijuna dolara za svrgavanje Allendea, a 2001. tadašnji državni tajnik SAD-a Colin Powell priznat će da "to nije dio američke povijesti na koji možemo biti ponosni".

Ti "prljavi poslovi" u Kissingerovu aranžmanu i pod njegovom supervizijom nastavljeni su i nakon što je formalno prestao obavljati najviše funkcije u američkoj administraciji. Sredinom 80-ih Kissinger je tako savjetovao tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana oko podrške i financiranja pobunjenika protiv ljevičarskih sandinističkih vlasti u Nikaragvi.

Posebni Trumpov izaslanik

Godine 1982. naš današnji stogodišnjak osniva konzultantsku tvrtku "Kissinger Associates", koja daje strateške savjete velikim američkim tvrtkama i korporacijama, ali i stranim vladama, pri čemu Kissinger koristi svoje brojne veze i poznanstva s uglednim i utjecajnim ljudima širom svijeta koje je stekao u dotadašnjoj karijeri. Ubrzo postaje najpoznatiji svjetski politički konzultant i prvi "rent-a-diplomat" svoje epohe.

Budući da mu tvrtka postaje rasadnik budućih američkih diplomata, Kissinger i dalje zadržava utjecaj na vanjsku politiku SAD-a, ali i na političke procese širom svijeta. Svi ključni američki diplomatski kadrovi koji su moderirali raspad Jugoslavije ponikli su u njegovoj tvrtki: i Brent Scowcroft (savjetnik za nacionalnu sigurnost tadašnjeg predsjednika SAD-a Georga Busha starijeg), i Lawrence Eagleburger (posljednji američki ambasador u Jugoslaviji i glavni tvorac politike SAD-a prema jugoslavenskoj krizi), i Lord Carrington (predsjednik mirovne konferencije o Jugoslaviji).

Zapravo, Kissinger je sve do danas ostao važan akter vanjske politike SAD-a, kojeg po potrebi konzultiraju sve američke administracije, osobito republikanske. Tako je u lipnju 2017., u svojoj 95. godini, kao posebni izaslanik tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa otišao u Moskvu kod Putina, kako bi "pripremio teren" za prvi susret dvojice lidera, koji se i dogodio nekoliko dana potom na samitu G20 u Njemačkoj.

Prethodno je 2014. tada 91-godišnji Kissinger objavio knjigu pod naslovom "Svjetski poredak", koja je vrlo brzo - zahvaljujući autorovoj slavi, ali i briljantnim geopolitičkim opservacijama koje je iznio - postala politički bestseler i kanonsko štivo za sve koje zanima zašto današnji svijet izgleda baš ovako.

---

image

S Vladimirom Putinom u Moskvi u travnju 2007. godine

Alexander Zemlianichenko/Afp
---

Upozorenje Zapadu o Rusiji

Sjajan poznavatelj svjetske povijesti, Kissinger se u toj knjizi osvrće i na tadašnje napetosti s Rusijom oko Ukrajine. U vezi s time, Kissinger se tada zalagao za neutralnost Ukrajine po "finskome modelu" (koji je u ratnoj psihozi i Finska u međuvremenu napustila, postavši ove godine članica NATO-a), pa nakon ruske aneksije Krima 2014. piše da u ukrajinskoj krizi "treba zauzeti stav usporediv s onim u Finskoj". Nažalost, njegovi nasljednici u State Departmentu nisu bili tako dalekovidni kao on.

O ukrajinskom ratu govorio je i lani u svibnju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kada je pozvao zapadne zemlje da se prisjete ruske važnosti za Europu i pripaze da ih ne "ponese trenutak", jer bi za Zapad bilo fatalno da zaboravi pravo mjesto Rusije u europskom balansu moći.

- Rusija je već 400 godina suštinski dio Europe - podsjetio je tada one koji traže "poraz Moskve".

Tom prilikom Kissinger je naglasio da SAD i Zapad ne bi trebali planirati "sramotni poraz" Rusije u Ukrajini jer bi to Rusiju otjeralo u "trajni savez s Kinom", što bi destabiliziralo Europu i čitav Zapad. Ostalo je neizrečeno da bi njemu to i osobno bilo bolno jer bi se time poništilo njegovo životno djelo razdvajanja Moskve i Pekinga otprije pola stoljeća.

I doista, ukrajinski rat može potpuno razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Henry Kissinger s toliko strpljenja gradio: oni koje je nekoć tako vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje svoj 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava se pred njegovim staračkim očima. Ima li veće kazne za čovjeka koji je bio uvjeren da je protumačio povijest na najbolji mogući način?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp Dmitry Kostyukov/Afp -/Afp Afp Files/Afp -/Afp Alexander Zemlianichenko/Afp
Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ukrajinski rat može posve razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Kissinger tako strpljivo gradio: oni koje je nekoć vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava se

Dmitry Kostyukov/Afp

Kissinger je rođen 27. svibnja 1923. u bavarskom gradu Fürthu (za vrijeme Weimarske Republike), pod imenom Heinz Alfred Kissinger. Zbog židovskog porijekla Kissingerovi su 1938. morali bježati iz nacističke Njemačke u SAD, skrasivši se u New Yorku, gdje 15-godišnji Heinz mijenja ime u Henry

-/Afp

Kissinger 1972. organizira pravu geopolitičku senzaciju – posjet američkog predsjednika Nixona Kini, te uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa SAD-a i Kine, zabijajući tako klin između Kine i SSSR-a, čime je oslabljen svjetski komunistički pokret

Afp Files/Afp

Američki predsjednik Richard Nixon s Henryjem Kissingerom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, u salzburgu 1972.

-/Afp

‘Ne vidim zašto bismo trebali stajati sa strane i gledati kako Čile odlazi u ruke komunista. Stvar je prevažna da bi se prepustila glasačima te zemlje da sami odluče‘, kazao je Kissinger sedamdesete kada se vidjelo da će izbore osvojiti marksist Allende. Tri godine poslije Allende je ubijen

Alexander Zemlianichenko/Afp

S Vladimirom Putinom u Moskvi u travnju 2007. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/mozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price-1293502 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c2e1b32ed127b5eae7416ea9628bd2811428005 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mo%C5%BEda+ne+znate%2C+ali+ovaj+mo%C4%87nik+je+itekako+utjecao+i+na+va%C5%A1+%C5%BEivot%3A+Kissinger+danas+navr%C5%A1ava+sto+godina.+Evo+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price-1293502 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmozda-ne-znate-ali-ovaj-mocnik-je-itekako-utjecao-i-na-vas-zivot-kissinger-danas-navrsava-sto-godina-evo-price-1293502 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stavovi o Kissingeru toliko se razilaze da je teško vjerovati kako se radi o istom čovjeku. Na Zapadu on je heroj koji zaslužuje vječnu slavu, pa mu je Zapad tu slavu i dao – dobio je 1973. Nobela za mir – dok za oslobodilačke i antikolonijalne pokrete Trećeg svijeta on figurira kao zločinac protiv čovječnosti koji nije završio u Haagu samo zato što je Haaški sud instrument Zapada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geopolitički kreator [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetGeopolitički kreator

Možda ne znate, ali ovaj moćnik je itekako utjecao i na vaš život: Kissinger danas navršava sto godina. Evo priče

Piše Damir Pilić
27. svibnja 2023. - 00:01
Ukrajinski rat može posve razoriti geopolitičku konstrukciju koju je Kissinger tako strpljivo gradio: oni koje je nekoć vješto razdvojio sada postaju najčvršći saveznici. U takvom ozračju geopolitički mag dočekuje 100. rođendan: ono što ga je proslavilo u svijetu urušava seRainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Henry Kissinger danas navršava 100 godina. Ovaj inteligentni starac desetljećima je oblikovao vanjsku politiku SAD-a, postavši jedno od najslavnijih imena svjetske diplomacije, a mnogi ga drže i jednim od glavnih arhitekata dosadašnjeg svjetskog poretka, koji se upravo mijenja pred našim očima.

O tom stogodišnjaku postoje vrlo različiti stavovi. U SAD-u i na Zapadu slovi za rijetkog mudraca, autora briljantnih političkih eseja i vanjskopolitičkoga genija čiji je kolosalni diplomatski dribling s početka 70-ih odredio današnji svijet: tada je Kissinger uspostavio diplomatske i ekonomske odnose SAD-a i Kine, čime je "zabijen klin" između komunističkih divova toga doba, Kine i SSSR-a, što je po mnogima odredilo ishod hladnog rata u vidu propasti SSSR-a, odnosno sloma europskog socijal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:23