StoryEditorOCM
Svijetprotiv genocida

Masovni prosvjedi u Madridu; tisuće građana pred veleposlanstvima Izraela i SAD-a vikalo ‘ubojice‘

Piše Hina
19. studenog 2023. - 08:34

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu pred veleposlanstvom Izraela u Madridu prosvjedujući protiv okupacije Palestine i ubojstva više od 16.000 civila, a među njima su bile i španjolske ministrice za socijalna pitanja i rodnu jednakost.

Prosvjednici okupljeni protiv genocida u Gazi vikali su "Netanyahu ubojico", "Država cionista, država ubojica" te "Vlado (Španjolske) prekini s njima odnose".

Oko izraelskog veleposlanstva bilo je rasporođeno jako policijsko osiguranje.

Prosvjednici, neki s crno-bijelim palestinskim maramama "kufijama" oko vrata, optužili su Europsku uniju i Sjedinjene Države za suučesništvo u zločinima u Pojasu Gaze gdje su polovica ubijenih djeca.

Među ogorčenim građanima bile su i članice španjolske lijeve vlade, ministrica za socijana pitanja Ione Bellara i ministrica za rodnu ravnopravnost Irene Montero, obje članice stranke Podemos. S njima je bila i glasnogovornica stranke Isa Serra.

"Španjolska treba prekinuti diplomatske odnose s Izraelom", rekla je Belarra. U četvrtak je socijalistički premijer Pedro Sanchez dobio novi četverogodišnji mandat na čelu lijeve koalicijske vlade u kojoj je i Podemos, a idućih dana bi trebao imenovati ministre.

Sanchez je prošli tjedan obećao u parlamentu da će raditi na međunarodnom priznanju Palestine, ustvrdivši da je jedino rješenje višedesetljenog sukoba ono koje predlažu Ujedinjeni narodi, odnosno uspostava dviju suverenih i priznatih susjednih država Izraela i Palestine. Španjolska do siječnja predsjeda EU-om.

Izraelska vlada nastavlja s okupacijom Palestine, te odbija njeno priznanje, uz vojnu i političku podršku Sjedinjenih Država.

Prosvjednici u Madridu došli su u subotu i pred američko veleposlanstvo gdje su vikali "ubojice, ubojice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:32