stdClass Object ( [id] => 1275327 [title] => Liječnik o misterioznom slučaju Navaljnog: Sumnjao sam čime je otrovan, a onda su se počele događati čudne stvari... [alias] => lijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Alekseju Navaljnom je 20. kolovoza 2020. pozlilo u zrakoplovu koji je letio iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk i lider ruske oporbe je hospitaliziran. Navaljni je sljedeća dva dana bio u komi; u to je vrijeme bio u Omskoj kliničkoj hitnoj bolnici br. 1 (BSMP), gdje su mu liječnici pokušali postaviti dijagnozu i također procijeniti može li ga se odvesti u Berlin na liječenje.

Tako je počela uzbudljiva priča o još jednom trovanju nekog od Putinovih protivnika, a na temelju ovog pokušaja ubojstva snimljen je dokumentarac "Navaljni" koji je upravo dobio Oscara u svom žanru.

Među onima koji su odlučivali što s otrovanim Navaljnim bio je i moskovski anesteziolog-reanimatolog Aleksandar Polupan. Početkom 2023. on je bio i jedan od inicijatora i potpisnika otvorenog pisma liječnika sa zahtjevom da se Navaljnom pruži odgovarajuća medicinska pomoć - ovaj put u zatvorskoj koloniji u kojoj se trenutačno nalazi osnivač Zaklade za borbu protiv korupcije.

Neovisni ruski portal Meduza, sada sa sjedištem u Rigi (Latvija), s Polupanom je napravio intervju o tome jesu li liječnici u Omsku znali odnosno dijagnosticirali da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičokom i zašto su se protivili njegovu transportu na liječenje u Njemačku.

Polupan inače kaže da film "Navaljni" prilično istinito prikazuje ove događaje i da nije uočio nikakve nedosljednosti u dijelu priče kojem je sam bio svjedokom.

U filmu Julija Navaljna neuspješno traži dopuštenje da odvede supruga Alekseja u Njemačku na liječenje, liječnički konzilij je odbija, ona napušta bolnicu u Omsku, ali onda neočekivano dobiva poruku od jednog liječnika s riječima: "Vrati se." I smajlić. Taj liječnik bio je upravo Polupan, što on potvrđuje:

- Da, Julija je već bila napustila bolnicu, odbijen joj je prijevoz supruga. Ali, na kraju, navečer (21. kolovoza, dan nakon hospitalizacije - op.) odobrenje za transfer u Berlin je dano. Zamolili su me da obavijestim Juliju jer smo bili u kontaktu s njom. Trebalo joj je reći da bi se trebala vratiti u bolnicu, ali nisam smio napisati ništa o tome da je Navaljnog dopušteno izvući dok mediji ne budu službeno obaviješteni o tome. Stoga sam na kraju stavio smajlija - da shvati da je sve u redu. Šteta što nema nominacije za Oscara za najbolji emotikon.

---

---

Polupan kaže da prije svog leta iz Moskve u Omsk nije osobno poznavao Navaljnog, ali da je pratio neke njegove antikorupcijske istrage i išao na neke njegove skupove.

A o tome kako je ušao u tim moskovskih liječnika koji su poslani na konzultacije u Omsk kaže da je tamo išao kao reanimator, što uključuje i medicinski prijevoz. Prijatelj ga je nazvao i pitao može li dati njegov broj Leonidu Volkovu, bliskom savezniku Alekseja Navaljnog, čijim je suradnicima bila potrebna pomoć u organizaciji njegovog medicinskog prijevoza iz bolnice Omsku:

- Volkov me nazvao. Dao sam mu kontakte kolege iz Njemačke koji bi mogao poslati medicinski let s timom liječnika s ruskom vizom - mogli su prevesti pacijenta od vrata do vrata. Ali, njihov uvjet je bio da dobiju informacije o stanju bolesnika i njegovoj transportabilnosti.

Za let u Omsk bio nam je raspoloživ avion koji je platio (biznismen i oporbenjak - op.) Jevgenij Čičvarkin. Kako meni nije bilo zgodno u tom trenutku letjeti, rekao sam upravi da bi naš drugi liječnik, toksikolog, trebao ići na poslovni put. U početku nije bilo primjedbi, ali onda je Ministarstvo zdravstva zabranilo taj put jer da već postoji službeni savjetnik, reanimator, koji leti navečer. I da se mi na svoju ruku ne bismo trebali miješati u to - priča Polupan.

No, budući da su ga izravno kontaktirali rođaci Alekseja Navaljnog, uspjeli su se nekako dogovoriti i postići da i on bude uključen u konzilij.

- Nazvali smo glavnog toksikologa u Omsku, koji nam je ukratko opisao stanje pacijenta. Tada je radna verzija dijagnoze bila trovanje hidroksibutiratom. Kategorički su odbili uključiti drugog toksikologa u tim - već su imali svojeg u regiji Omsk.

Kad je Polupan već bio na aerodromu, nazvao ga je kolega iz Njemačke i rekao da je dogovoren i medicinski let s berlinskom bolnicom Charité. Tu informaciju mu je potvrdio i Volkov. Na Polupanovo pitanje bi li onda on u uopće trebao letjeti, zamolio ga je da to ipak učini kako bi dao svoje mišljenje o tome može li se Navaljni prevesti.

U bolnicu su stigli oko pet sati ujutro. Prije odlaska k bolesniku htjeli su se presvući u medicinske odore koje su ponijeli sa sobom, ali su im strogo preporučeni jednokratni mantili, navodno kao antikovid mjera. Pokraj pacijentovog kreveta stajala je žena koja se pobrinula da svi stave rukavice i odmah ih sama skinula, udaljavajući se od kreveta. U tom trenutku Polupan, kaže, tome nije pridavao veliku važnost:

- Brzo smo pregledali pacijenta. Nisam puno razmišljao o dijagnozi, glavni zadatak mi je bio procijeniti transportabilnost i pripremiti Navaljnog za prijevoz. Ali, njegova klinička slika bila je slična trovanju FOS-om (organofosforni spojevi), što uključuje i otrov novičok.

---

image

Aleksandar Murahovski, glavni liječnik u Omskoj hitnoj bolnici br. 1 u koju je Aleksej Navalni primljen nakon što mu je pozlilo

Dimitar Dilkoff/Afp
---

Polupanu je rečeno kako obitelji pacijenta mora reći da Navaljni nije transportabilan jer da će apsolutno svi članovi tamošnjeg konzilija reći istu stvar. I da će, ako kaže nešto drugo, posljedice biti najteže. Na što se točno mislilo, nije mu navedeno.

Julija mu je poslala poruku: "Nešto se promijenilo?" Predložio joj je da izađu zapaliti i popričaju izvan bolničkih zidova. Kratko joj je rekao da je pacijent transportabilan, no da je u Moskvi očito odlučeno da se njegovo prebacivanje u Berlin ne dozvoli.

On je bio uvjeren da Navaljnog trebalo hitno izvesti iz bolnice u Omsku:

- U njoj bolnička infrastruktura nije najbolja. Terapijske i dijagnostičke mogućnosti vrlo su ograničene. Kvaliteta medicinske skrbi koja se može pružiti u klinici Charite mnogo je veća - to je bilo jasno. Drugo, zadatak izvođenja pacijenta pred mene je postavila obitelj pacijenta, čije sam interese zastupao.

Polupan ne želi reći da su svi ostali liječnici bili protiv toga da se Navaljni pošalje na liječenje u Njemačku:

- Pogrešno je reći da su oni bili protiv toga - odluka je donesena je na razini Ministarstva zdravstva. Predstavnik lokalne podružnice ministarstva iz Omska bio je na licu mjesta i prenosio naredbe iz Moskve.

Održan je nekakav kratki sastanak, na kojem je bio i on. Poruka je bila da je nemoguće transportirati Navaljnog ukoliko prethodno nije isključeno trovanje kao dijagnoza. Zatim je uslijedila komunikacija s rodbinom i prijateljima, u kojoj su sudjelovali svi liječnici i neki čudni ljudi u civilu.

Polupan pritom nastojao biti što određeniji: "Istina je kako postoji rizik da se pacijentovo stanje pogorša tijekom transporta, jer smo već uočili jednu epizodu pogoršanja stanja, no to se može dogoditi i bez transporta. Ali, također postoji šansa da će letjeti bez ikakvih problema."

Verzija o trovanju organofosfornim spojevima motala se cijelo vrijeme po Polupanovoj glavi i u razgovorima s kolegama, a tada se još pretpostavljalo da je otrov ubačen u čaj na aerodromu. No, da je bilo tako, Navaljni ne bi imao vremena stići do aviona - uvjeren je ovaj liječnik. Nije vjerovao ni da je oporbenjak otrovan u zrakoplovu. Prema njegovim znanjima o organofosfornim spojevima, u tom bi slučaju stradalo pola zrakoplova.

Ono što se potom dogodilo bilo je na prvi pogled vrlo čudno:

- Rekli su nam kako je donesena odluka da se pozovu njemački reanimatori koji su Navaljnog trebali odvesti u Charité. Ideja je očito bila da oni Alekseja proglase neprevozivim i tako bi priča za njih lijepo završila jer, eto, Nijemci su ga sami odbili uzeti. To je kod svih nas izazvalo malu zbunjenost jer se činilo apsolutno nemogućim da bi njemački stručnjaci to rekli. Nijemci su ga, međutim, bili spremni odvesti. Stoga smo mi dobili zadatak objasniti im "naš" stav da Navaljni nije transportabilan. Napustio sam taj sastanak - nisam imao ni snage ni želje sudjelovati u toj sramoti. Tako da ne znam što im je točno i kako rečeno.

Nakon toga Nijemce su odveli u hotel, ne dopuštajući im da komuniciraju s obitelji, a ja sam se vratio u bolesničku sobu. Pri pregledu sam vidio da su Navaljnom zjenice maksimalno proširene i uzbunio sam sve da hitno mora ići na CT jer to obično ukazuje na herniju mozga. Umirili su me rekavši da su mu oftalmolozi koji su Navaljnom došli pregledati očnu pozadinu ukapali atropin u oči. To mi je bilo čudno jer nije bilo indikacija za pregled očne pozadine, ali tome tada nisam pridavao veliku važnost - kaže Polupan.

No, nakon nekog vremena, u časopisu "Lancet" objavljen je članak o trovanju Navaljnog u kojem je bila opisana klinička slika Navaljnog koju su Nijemci zatekli u Omsku. Tamo piše da su mu zjenice bile proširene, a to je bilo zbog atropina koji mu je ukapan u oči neposredno prije dolaska Nijemaca.

- Jedino objašnjenje koje za to imam jest pokušaj imitiranja simptoma hernije mozga kako bi Navaljni bio prepoznat kao neprenosiv.

---

image

Zabrinuta Julija Navaljna ispred bolnice u Omsku

Dimitar Dilkoff/Afp
---

Za svo vrijeme često su zvali iz Moskve da doznaju što se i kako događa. U svim razgovorima o mogućnosti prijevoza raznim smo kanalima dobivali odgovor da, dok se ne isključi trovanje, prijevoza neće biti. Postupno su stizali odgovori iz kemijsko-toksikološkog laboratorija da ova ili ona tvar nije pronađena. Kao rezultat toga, pojavila se informacija da bi Navaljni napokon mogao biti prevezen. Gotovo svi su bili oduševljeni i počeli pripremati pacijenta za transport. No, pokazalo se da su piloti, prema pravilima letenja, morali na odmor - prijevoz je odgođen za ujutro. To je unijelo novu neizvjesnst, ali rano ujutro Aleksej je napokon odveden u Njemačku - zaključuje Polupan.

On se potom sa suradnicima vratio u Moskvu i počeo pregledavati sve dostupne članke o organofosfatima, uključujući različite vrste novičoka. I dok je čitao bio je sve sigurniji da se radi o FOS-u, a to su i Nijemci potvrdili nekoliko dana kasnije.

Doktora Polupana novinarka Meduze je upitala je li nakon povratka u Moskvu, uzimajući u obzir sve ovo, strahovao i za svoj život.

- Nije bilo nešto strašno, ali osjetio sam upletenost FSB-a u svoj život - odgovorio je, navodeći jasne pokazatelje da su mu nakon povratka iz Omska "čeprkali" po društvenim mrežama i online porukama.

No, na pitanje kako živi danas - nakon što je Navaljni uhićen po povratka u Moskvu, pa je krenula hajka na "strane agente", a potom i rat u Ukrajini - dr. Aleksandar Polupan nije htio odgovoriti, uz napomenu da čitateljima Meduze njegov život sigurno nije zanimljiv.

---

image

Aleksej Navaljni s obitelji u berlinskoj bolnici Charite

Handout/Afp
---

Ne zna u kakvom je stanju danas u zatvoru Aleksej Navaljni:

- Imamo vrlo ograničene informacije o njegovom zdravlju. Očito se nakon teškog trovanja nije u potpunosti oporavio te se nalazi u vrlo teškim uvjetima, u kojima bi teško bilo i bez prethodnog trovanja. Nedužan je u zatvoru, gdje mu život, najblaže rečeno, nije siguran.

Ne zna što bi još mogao učiniti nakon apela za bolji tretman Navaljnog:

- Ako ijednog od nas, koji smo potpisali otvoreno pismo liječnika, uhite i strpaju u istu koloniju kao i Alekseja, pomoći ćemo mu. Što još možemo učiniti - ne znam. Zasad nismo imali ozbiljnijih problema.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. POLUPAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DR. POLUPAN 2 0 11103 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-23 16:39:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S. Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-24 04:44:44 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-23 22:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10083 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Liječnik o misterioznom slučaju Navaljnog: Sumnjao sam čime je otrovan, a onda su se počele događati čudne stvari... [metakey] => Aleksej Navaljin, Aleksandar Polupan, Novičok, bolnica charite [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/23\/21610422.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566837.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566838.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/14906862.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Odd Andersen\/Afp","Dimitar Dilkoff\/Afp","Dimitar Dilkoff\/Afp","Handout\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dovo\u0111enje Navaljnog u berlinsku bolnicu<\/p>","

Aleksandar Murahovski, glavni lije\u010dnik u Omskoj hitnoj bolnici br. 1 u koju je Aleksej Navalni primljen nakon \u0161to mu je pozlilo<\/p>","

Zabrinuta Julija Navaljna ispred bolnice u Omsku<\/p>","

Aleksej Navaljni s obitelji u berlinskoj bolnici Charite<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21610422_1920.jpg":"1920x1080","k_21610422_1280.jpg":"1280x1280","k_21610422_1024.jpg":"1024x1024","k_21610422_640.jpg":"640x640","k_21610422_480.jpg":"480x480","k_21610422_340.jpg":"340x340","k_21610422_220.jpg":"220x220","o_21610422_1280.jpg":"1280x852","o_21610422_1024.jpg":"1024x682","o_21610422_640.jpg":"640x426","o_21610422_480.jpg":"480x319","o_21610422_340.jpg":"340x226","o_21610422_220.jpg":"220x146","h_21610422_1280.jpg":"1280x854","h_21610422_1024.jpg":"1024x683","h_21610422_640.jpg":"640x427","h_21610422_480.jpg":"480x320","h_21610422_340.jpg":"340x227","h_21610422_220.jpg":"220x147","pp_21610422_1280.jpg":"1280x1628","pp_21610422_1024.jpg":"1024x1303","pp_21610422_640.jpg":"640x814","pp_21610422_480.jpg":"480x611","pp_21610422_340.jpg":"340x432","pp_21610422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24566837_1920.jpg":"1920x1080","k_24566837_1280.jpg":"1280x1280","k_24566837_1024.jpg":"1024x1024","k_24566837_640.jpg":"640x640","k_24566837_480.jpg":"480x480","k_24566837_340.jpg":"340x340","k_24566837_220.jpg":"220x220","o_24566837_1280.jpg":"1280x852","o_24566837_1024.jpg":"1024x682","o_24566837_640.jpg":"640x426","o_24566837_480.jpg":"480x319","o_24566837_340.jpg":"340x226","o_24566837_220.jpg":"220x146","h_24566837_1280.jpg":"1280x854","h_24566837_1024.jpg":"1024x683","h_24566837_640.jpg":"640x427","h_24566837_480.jpg":"480x320","h_24566837_340.jpg":"340x227","h_24566837_220.jpg":"220x147","pp_24566837_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566837_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566837_640.jpg":"640x814","pp_24566837_480.jpg":"480x611","pp_24566837_340.jpg":"340x432","pp_24566837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24566838_1920.jpg":"1920x1080","k_24566838_1280.jpg":"1280x1280","k_24566838_1024.jpg":"1024x1024","k_24566838_640.jpg":"640x640","k_24566838_480.jpg":"480x480","k_24566838_340.jpg":"340x340","k_24566838_220.jpg":"220x220","o_24566838_1280.jpg":"1280x852","o_24566838_1024.jpg":"1024x682","o_24566838_640.jpg":"640x426","o_24566838_480.jpg":"480x319","o_24566838_340.jpg":"340x226","o_24566838_220.jpg":"220x146","h_24566838_1280.jpg":"1280x854","h_24566838_1024.jpg":"1024x683","h_24566838_640.jpg":"640x427","h_24566838_480.jpg":"480x320","h_24566838_340.jpg":"340x227","h_24566838_220.jpg":"220x147","pp_24566838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566838_640.jpg":"640x814","pp_24566838_480.jpg":"480x611","pp_24566838_340.jpg":"340x432","pp_24566838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x960","hd_14906862_1920.jpg":"1920x1080","k_14906862_1280.jpg":"1280x1280","k_14906862_1024.jpg":"1024x1024","k_14906862_640.jpg":"640x640","k_14906862_480.jpg":"480x480","k_14906862_340.jpg":"340x340","k_14906862_220.jpg":"220x220","o_14906862_1280.jpg":"1280x1280","o_14906862_1024.jpg":"1024x1024","o_14906862_640.jpg":"640x640","o_14906862_480.jpg":"480x480","o_14906862_340.jpg":"340x340","o_14906862_220.jpg":"220x220","h_14906862_1280.jpg":"1280x854","h_14906862_1024.jpg":"1024x683","h_14906862_640.jpg":"640x427","h_14906862_480.jpg":"480x320","h_14906862_340.jpg":"340x227","h_14906862_220.jpg":"220x147","pp_14906862_1280.jpg":"1280x1628","pp_14906862_1024.jpg":"1024x1303","pp_14906862_640.jpg":"640x814","pp_14906862_480.jpg":"480x611","pp_14906862_340.jpg":"340x432","pp_14906862_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7591614 Threads: 7 Questions: 1547870835 Slow queries: 4714426 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111126527 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/lijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari-1275327 [printLink] => /vijesti/svijet/lijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari-1275327?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367062 [name] => Aleksej Navaljin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksej-navaljin [link] => /tag/aleksej-navaljin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 710305 [name] => Aleksandar Polupan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-23 23:22:11 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-polupan [link] => /tag/aleksandar-polupan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 399744 [name] => Novičok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novicok [link] => /tag/novicok ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672773 [name] => bolnica charite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 10:50:50 [main_article_id] => 0 [alias] => bolnica-charite [link] => /tag/bolnica-charite ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. POLUPAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnik o misterioznom slučaju Navaljnog: Sumnjao sam čime je otrovan, a onda su se počele događati čudne stvari... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-04-02-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/21610422.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Odd Andersen/Afp [mainImageDesc] =>

Dovođenje Navaljnog u berlinsku bolnicu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/21610422.jpg [title] =>

Dovođenje Navaljnog u berlinsku bolnicu

Odd Andersen/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566837.jpg [title] =>

Aleksandar Murahovski, glavni liječnik u Omskoj hitnoj bolnici br. 1 u koju je Aleksej Navalni primljen nakon što mu je pozlilo

Dimitar Dilkoff/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566838.jpg [title] =>

Zabrinuta Julija Navaljna ispred bolnice u Omsku

Dimitar Dilkoff/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/14906862.jpg [title] =>

Aleksej Navaljni s obitelji u berlinskoj bolnici Charite

Handout/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Alekseju Navaljnom je 20. kolovoza 2020. pozlilo u zrakoplovu koji je letio iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk i lider ruske oporbe je hospitaliziran. Navaljni je sljedeća dva dana bio u komi; u to je vrijeme bio u Omskoj kliničkoj hitnoj bolnici br. 1 (BSMP), gdje su mu liječnici pokušali postaviti dijagnozu i također procijeniti može li ga se odvesti u Berlin na liječenje.

Tako je počela uzbudljiva priča o još jednom trovanju nekog od Putinovih protivnika, a na temelju ovog pokušaja ubojstva snimljen je dokumentarac "Navaljni" koji je upravo dobio Oscara u svom žanru.

Među onima koji su odlučivali što s otrovanim Navaljnim bio je i moskovski anesteziolog-reanimatolog Aleksandar Polupan. Početkom 2023. on je bio i jedan od inicijatora i potpisnika otvorenog pisma liječnika sa zahtjevom da se Navaljnom pruži odgovarajuća medicinska pomoć - ovaj put u zatvorskoj koloniji u kojoj se trenutačno nalazi osnivač Zaklade za borbu protiv korupcije.

Neovisni ruski portal Meduza, sada sa sjedištem u Rigi (Latvija), s Polupanom je napravio intervju o tome jesu li liječnici u Omsku znali odnosno dijagnosticirali da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičokom i zašto su se protivili njegovu transportu na liječenje u Njemačku.

Polupan inače kaže da film "Navaljni" prilično istinito prikazuje ove događaje i da nije uočio nikakve nedosljednosti u dijelu priče kojem je sam bio svjedokom.

U filmu Julija Navaljna neuspješno traži dopuštenje da odvede supruga Alekseja u Njemačku na liječenje, liječnički konzilij je odbija, ona napušta bolnicu u Omsku, ali onda neočekivano dobiva poruku od jednog liječnika s riječima: "Vrati se." I smajlić. Taj liječnik bio je upravo Polupan, što on potvrđuje:

- Da, Julija je već bila napustila bolnicu, odbijen joj je prijevoz supruga. Ali, na kraju, navečer (21. kolovoza, dan nakon hospitalizacije - op.) odobrenje za transfer u Berlin je dano. Zamolili su me da obavijestim Juliju jer smo bili u kontaktu s njom. Trebalo joj je reći da bi se trebala vratiti u bolnicu, ali nisam smio napisati ništa o tome da je Navaljnog dopušteno izvući dok mediji ne budu službeno obaviješteni o tome. Stoga sam na kraju stavio smajlija - da shvati da je sve u redu. Šteta što nema nominacije za Oscara za najbolji emotikon.

---

---

Polupan kaže da prije svog leta iz Moskve u Omsk nije osobno poznavao Navaljnog, ali da je pratio neke njegove antikorupcijske istrage i išao na neke njegove skupove.

A o tome kako je ušao u tim moskovskih liječnika koji su poslani na konzultacije u Omsk kaže da je tamo išao kao reanimator, što uključuje i medicinski prijevoz. Prijatelj ga je nazvao i pitao može li dati njegov broj Leonidu Volkovu, bliskom savezniku Alekseja Navaljnog, čijim je suradnicima bila potrebna pomoć u organizaciji njegovog medicinskog prijevoza iz bolnice Omsku:

- Volkov me nazvao. Dao sam mu kontakte kolege iz Njemačke koji bi mogao poslati medicinski let s timom liječnika s ruskom vizom - mogli su prevesti pacijenta od vrata do vrata. Ali, njihov uvjet je bio da dobiju informacije o stanju bolesnika i njegovoj transportabilnosti.

Za let u Omsk bio nam je raspoloživ avion koji je platio (biznismen i oporbenjak - op.) Jevgenij Čičvarkin. Kako meni nije bilo zgodno u tom trenutku letjeti, rekao sam upravi da bi naš drugi liječnik, toksikolog, trebao ići na poslovni put. U početku nije bilo primjedbi, ali onda je Ministarstvo zdravstva zabranilo taj put jer da već postoji službeni savjetnik, reanimator, koji leti navečer. I da se mi na svoju ruku ne bismo trebali miješati u to - priča Polupan.

No, budući da su ga izravno kontaktirali rođaci Alekseja Navaljnog, uspjeli su se nekako dogovoriti i postići da i on bude uključen u konzilij.

- Nazvali smo glavnog toksikologa u Omsku, koji nam je ukratko opisao stanje pacijenta. Tada je radna verzija dijagnoze bila trovanje hidroksibutiratom. Kategorički su odbili uključiti drugog toksikologa u tim - već su imali svojeg u regiji Omsk.

Kad je Polupan već bio na aerodromu, nazvao ga je kolega iz Njemačke i rekao da je dogovoren i medicinski let s berlinskom bolnicom Charité. Tu informaciju mu je potvrdio i Volkov. Na Polupanovo pitanje bi li onda on u uopće trebao letjeti, zamolio ga je da to ipak učini kako bi dao svoje mišljenje o tome može li se Navaljni prevesti.

U bolnicu su stigli oko pet sati ujutro. Prije odlaska k bolesniku htjeli su se presvući u medicinske odore koje su ponijeli sa sobom, ali su im strogo preporučeni jednokratni mantili, navodno kao antikovid mjera. Pokraj pacijentovog kreveta stajala je žena koja se pobrinula da svi stave rukavice i odmah ih sama skinula, udaljavajući se od kreveta. U tom trenutku Polupan, kaže, tome nije pridavao veliku važnost:

- Brzo smo pregledali pacijenta. Nisam puno razmišljao o dijagnozi, glavni zadatak mi je bio procijeniti transportabilnost i pripremiti Navaljnog za prijevoz. Ali, njegova klinička slika bila je slična trovanju FOS-om (organofosforni spojevi), što uključuje i otrov novičok.

---

image

Aleksandar Murahovski, glavni liječnik u Omskoj hitnoj bolnici br. 1 u koju je Aleksej Navalni primljen nakon što mu je pozlilo

Dimitar Dilkoff/Afp
---

Polupanu je rečeno kako obitelji pacijenta mora reći da Navaljni nije transportabilan jer da će apsolutno svi članovi tamošnjeg konzilija reći istu stvar. I da će, ako kaže nešto drugo, posljedice biti najteže. Na što se točno mislilo, nije mu navedeno.

Julija mu je poslala poruku: "Nešto se promijenilo?" Predložio joj je da izađu zapaliti i popričaju izvan bolničkih zidova. Kratko joj je rekao da je pacijent transportabilan, no da je u Moskvi očito odlučeno da se njegovo prebacivanje u Berlin ne dozvoli.

On je bio uvjeren da Navaljnog trebalo hitno izvesti iz bolnice u Omsku:

- U njoj bolnička infrastruktura nije najbolja. Terapijske i dijagnostičke mogućnosti vrlo su ograničene. Kvaliteta medicinske skrbi koja se može pružiti u klinici Charite mnogo je veća - to je bilo jasno. Drugo, zadatak izvođenja pacijenta pred mene je postavila obitelj pacijenta, čije sam interese zastupao.

Polupan ne želi reći da su svi ostali liječnici bili protiv toga da se Navaljni pošalje na liječenje u Njemačku:

- Pogrešno je reći da su oni bili protiv toga - odluka je donesena je na razini Ministarstva zdravstva. Predstavnik lokalne podružnice ministarstva iz Omska bio je na licu mjesta i prenosio naredbe iz Moskve.

Održan je nekakav kratki sastanak, na kojem je bio i on. Poruka je bila da je nemoguće transportirati Navaljnog ukoliko prethodno nije isključeno trovanje kao dijagnoza. Zatim je uslijedila komunikacija s rodbinom i prijateljima, u kojoj su sudjelovali svi liječnici i neki čudni ljudi u civilu.

Polupan pritom nastojao biti što određeniji: "Istina je kako postoji rizik da se pacijentovo stanje pogorša tijekom transporta, jer smo već uočili jednu epizodu pogoršanja stanja, no to se može dogoditi i bez transporta. Ali, također postoji šansa da će letjeti bez ikakvih problema."

Verzija o trovanju organofosfornim spojevima motala se cijelo vrijeme po Polupanovoj glavi i u razgovorima s kolegama, a tada se još pretpostavljalo da je otrov ubačen u čaj na aerodromu. No, da je bilo tako, Navaljni ne bi imao vremena stići do aviona - uvjeren je ovaj liječnik. Nije vjerovao ni da je oporbenjak otrovan u zrakoplovu. Prema njegovim znanjima o organofosfornim spojevima, u tom bi slučaju stradalo pola zrakoplova.

Ono što se potom dogodilo bilo je na prvi pogled vrlo čudno:

- Rekli su nam kako je donesena odluka da se pozovu njemački reanimatori koji su Navaljnog trebali odvesti u Charité. Ideja je očito bila da oni Alekseja proglase neprevozivim i tako bi priča za njih lijepo završila jer, eto, Nijemci su ga sami odbili uzeti. To je kod svih nas izazvalo malu zbunjenost jer se činilo apsolutno nemogućim da bi njemački stručnjaci to rekli. Nijemci su ga, međutim, bili spremni odvesti. Stoga smo mi dobili zadatak objasniti im "naš" stav da Navaljni nije transportabilan. Napustio sam taj sastanak - nisam imao ni snage ni želje sudjelovati u toj sramoti. Tako da ne znam što im je točno i kako rečeno.

Nakon toga Nijemce su odveli u hotel, ne dopuštajući im da komuniciraju s obitelji, a ja sam se vratio u bolesničku sobu. Pri pregledu sam vidio da su Navaljnom zjenice maksimalno proširene i uzbunio sam sve da hitno mora ići na CT jer to obično ukazuje na herniju mozga. Umirili su me rekavši da su mu oftalmolozi koji su Navaljnom došli pregledati očnu pozadinu ukapali atropin u oči. To mi je bilo čudno jer nije bilo indikacija za pregled očne pozadine, ali tome tada nisam pridavao veliku važnost - kaže Polupan.

No, nakon nekog vremena, u časopisu "Lancet" objavljen je članak o trovanju Navaljnog u kojem je bila opisana klinička slika Navaljnog koju su Nijemci zatekli u Omsku. Tamo piše da su mu zjenice bile proširene, a to je bilo zbog atropina koji mu je ukapan u oči neposredno prije dolaska Nijemaca.

- Jedino objašnjenje koje za to imam jest pokušaj imitiranja simptoma hernije mozga kako bi Navaljni bio prepoznat kao neprenosiv.

---

image

Zabrinuta Julija Navaljna ispred bolnice u Omsku

Dimitar Dilkoff/Afp
---

Za svo vrijeme često su zvali iz Moskve da doznaju što se i kako događa. U svim razgovorima o mogućnosti prijevoza raznim smo kanalima dobivali odgovor da, dok se ne isključi trovanje, prijevoza neće biti. Postupno su stizali odgovori iz kemijsko-toksikološkog laboratorija da ova ili ona tvar nije pronađena. Kao rezultat toga, pojavila se informacija da bi Navaljni napokon mogao biti prevezen. Gotovo svi su bili oduševljeni i počeli pripremati pacijenta za transport. No, pokazalo se da su piloti, prema pravilima letenja, morali na odmor - prijevoz je odgođen za ujutro. To je unijelo novu neizvjesnst, ali rano ujutro Aleksej je napokon odveden u Njemačku - zaključuje Polupan.

On se potom sa suradnicima vratio u Moskvu i počeo pregledavati sve dostupne članke o organofosfatima, uključujući različite vrste novičoka. I dok je čitao bio je sve sigurniji da se radi o FOS-u, a to su i Nijemci potvrdili nekoliko dana kasnije.

Doktora Polupana novinarka Meduze je upitala je li nakon povratka u Moskvu, uzimajući u obzir sve ovo, strahovao i za svoj život.

- Nije bilo nešto strašno, ali osjetio sam upletenost FSB-a u svoj život - odgovorio je, navodeći jasne pokazatelje da su mu nakon povratka iz Omska "čeprkali" po društvenim mrežama i online porukama.

No, na pitanje kako živi danas - nakon što je Navaljni uhićen po povratka u Moskvu, pa je krenula hajka na "strane agente", a potom i rat u Ukrajini - dr. Aleksandar Polupan nije htio odgovoriti, uz napomenu da čitateljima Meduze njegov život sigurno nije zanimljiv.

---

image

Aleksej Navaljni s obitelji u berlinskoj bolnici Charite

Handout/Afp
---

Ne zna u kakvom je stanju danas u zatvoru Aleksej Navaljni:

- Imamo vrlo ograničene informacije o njegovom zdravlju. Očito se nakon teškog trovanja nije u potpunosti oporavio te se nalazi u vrlo teškim uvjetima, u kojima bi teško bilo i bez prethodnog trovanja. Nedužan je u zatvoru, gdje mu život, najblaže rečeno, nije siguran.

Ne zna što bi još mogao učiniti nakon apela za bolji tretman Navaljnog:

- Ako ijednog od nas, koji smo potpisali otvoreno pismo liječnika, uhite i strpaju u istu koloniju kao i Alekseja, pomoći ćemo mu. Što još možemo učiniti - ne znam. Zasad nismo imali ozbiljnijih problema.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Odd Andersen/Afp Dimitar Dilkoff/Afp Dimitar Dilkoff/Afp Handout/Afp
Odd Andersen/Afp

Dovođenje Navaljnog u berlinsku bolnicu

Dimitar Dilkoff/Afp

Aleksandar Murahovski, glavni liječnik u Omskoj hitnoj bolnici br. 1 u koju je Aleksej Navalni primljen nakon što mu je pozlilo

Dimitar Dilkoff/Afp

Zabrinuta Julija Navaljna ispred bolnice u Omsku

Handout/Afp

Aleksej Navaljni s obitelji u berlinskoj bolnici Charite

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/lijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari-1275327 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ae530a83222ee86be6884651b98a7078fc33a9c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnik+o+misterioznom+slu%C4%8Daju+Navaljnog%3A+Sumnjao+sam+%C4%8Dime+je+otrovan%2C+a+onda+su+se+po%C4%8Dele+doga%C4%91ati+%C4%8Dudne+stvari...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari-1275327 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flijecnik-o-misterioznom-slucaju-navaljnog-sumnjao-sam-cime-je-otrovan-a-onda-su-se-pocele-dogadati-cudne-stvari-1275327 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. POLUPAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetDR. POLUPAN

Liječnik o misterioznom slučaju Navaljnog: Sumnjao sam čime je otrovan, a onda su se počele događati čudne stvari...

Piše S. Pg.
23. ožujka 2023. - 23:22

Alekseju Navaljnom je 20. kolovoza 2020. pozlilo u zrakoplovu koji je letio iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk i lider ruske oporbe je hospitaliziran. Navaljni je sljedeća dva dana bio u komi; u to je vrijeme bio u Omskoj kliničkoj hitnoj bolnici br. 1 (BSMP), gdje su mu liječnici pokušali postaviti dijagnozu i također procijeniti može li ga se odvesti u Berlin na liječenje.

Tako je počela uzbudljiva priča o još jednom trovanju nekog od Putinovih protivnika, a na temelju ovog pokušaja ubojstva snimljen je dokumentarac "Navaljni" koji je upravo dobio Oscara u svom žanru.

Među onima koji su odlučivali što s otrovanim Navaljnim bio je i moskovski anesteziolog-reanimatolog Aleksandar Polupan. Početkom 2023. on je bio i jedan od inicijatora i potpisnika otvorenog pis...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:02