stdClass Object ( [id] => 1036437 [title] => Kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela: ime novozelandske premijerke Jacinde Ardern jedno je od tri najizglednija [alias] => kladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se u listopadu ove godine objavi ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, Novi Zeland će već znati i ime osobe koja će u iduće tri godine biti na čelu vlade, a hoće li sadašnja premijerka, 40-godišnja Jacinda Ardern, dobiti i Nobela i još jedan mandat, otvoreno je pitanje na koje mnogi analitičari daju potvrdan odgovor.

Kao i svake godine, kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela, a ime Jacinde Ardern je prema tim prognozama jedno od tri najizglednija. Uz premijerku Novog Zelanda, prema rejtingu na britanskim kladionicama, od svih 318 kandidata, najviše izgleda imaju klimatska aktivistica Greta Thunberg i Svjetska zdravstvena organizacija.

No izglede da mlada premijerka dobije i drugi mandat na čelu vlade Novog Zelanda ne mjere kladioničari, nego agencije za istraživanje javnog mišljenja koje, ususret izborima 19. rujna, upravo Laburističkoj stranci Jacinde Ardern daju nevjerojatnu prednost budući da je podržava više od sedamdeset posto glasača.

Njezinoj protukandidatkinji iz Nacionalne stranke Judith Collins, čini se, ankete daju tek dvadeset i nešto posto, no i jedna i druga oprezno izjavljuju kako je život jedno, a predizborne ankete nešto drugo, te kako kampanju vode u otežanim okolnostima karantene u kojoj ova otočna zemlja živi još od ožujka.

Zatvorila zemlju

Upravo na temi uspješne bitke s korona-krizom Jacinda Ardern pridobila je veliko povjerenje glasača bez obzira na to što se zemlja, u koju se praktički uopće ne može ući, suočava s teškim ekonomskim i psihosocijalnim posljedicama zatvorenih granica.

---

image
AFP
---

Novi Zeland je ekonomija u kojoj turizam s više od deset posto sudjeluje u stvaranju nacionalnog dohotka te je, kao i Hrvatska, s te strane ozbiljno pogođena. No zemlja koja ima tek nešto više stanovnika nego Hrvatska ima pet puta više kopnenog teritorija i, za razliku od Hrvatske, uglavnom ne uvozi ni hranu ni energiju.

Treba samo reći kako pet milijuna Novozelanđana uzgaja više od 40 milijuna ovaca pa da se shvati da tamo nitko, makar ostao bez posla, neće biti gladan.

Uostalom, u zadnjih dvadesetak godina na Novi Zeland odselilo se desetak tisuća Hrvata – informatičari, profesori, liječnici, stomatolozi, pravnici, ekonomisti..., uglavnom mlađi od 40 godina, te su se tamo pridružili iseljeničkoj zajednici sunarodnjaka koja broji oko sto tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Svi oni, bijelci europskog podrijetla, Maori, Azijci i ostali, međutim, dijele istu sudbinu koja se u okolnostima pandemije na Novom Zelandu pokazala, barem zasad, vrlo uspješnom.

Od veljače do danas, Novi Zeland bilježi 1557 pozitivnih slučajeva i 22 žrtve COVID-a, te već dva mjeseca nije zabilježen nijedan slučaj lokalne transmisije. Ukratko, odluka Jacinde Ardern da zatvori granice pokazala se kao dobra strategija.

S druge strane, premijerka je i prije pandemije pokazala da je liderica novog kova kad se prošle godine njezina zemlja suočila s dotad najsmrtonosnijim terorističkim napadom.

Lani je, naime, 28-godišnji Australac, rasist i islamofob Brenton Tarrant u džamiji Al Noor u islamskom centru Linwood ubio 51 osobu te mnogobrojne ranio tijekom molitve u gradu Christchurchu.

Premijerka je bez dvoumljenja taj masakr odmah nazvala terorističkim činom, odmah je najavila promjenu politike prema vatrenom oružju, što je uskoro i provedeno u parlamentu, ali je i osobno otišla u muslimansku zajednicu i na vrlo dojmljiv način, s puno topline i poštovanja, stavivši na glavu i žalobnu maramu, pokazala suosjećanje s obiteljima žrtava.

Također je vlada snosila troškove pogreba za sve ubijene, čime je premijerka pokazala da doista vjeruje da su i imigranti njezina obitelj, obitelj svih Novozelanđana, i da to nije samo isprazna fraza te da je doista odlučila stati iza svojih riječi nakon napada.

"Svi smo jedno, oni su mi. Al salam Alaikum!" rekla je premijerka.

Smjena ministara

Tarrant je na sudu priznao krivnju za masakr, nezapamćen u povijesti te zemlje, te je za 24. kolovoza sazvano trodnevno ročište nakon kojega će mu sud odrediti kaznu.

Očekuje se da će biti osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti uvjetnog otpusta, što je kazna kakvu na Novom Zelandu nitko nikada nije dobio i koja je ozakonjena tek prije deset godina, no nikada nije bila primijenjena.

---

image
AFP
---

Dosad najdužu kaznu, 30 godina bez mogućnosti uvjetnog otpusta, dobio je trostruki ubojica William Bell, kojemu kazna istječe 2033. godine. Prije masakra u Christchurchu, najmasovnije ubojstvo dogodilo se 1990., kad je David Gray ubio osam muškaraca, jednu ženu i četvero djece, a potom su ga policajci ubili, tako da je slučaj Brentona Tarranta bez presedana u pravosuđu Novog Zelanda.

Bez presedana je bila i medijska reakcija vlade na tragediju – dok su mediji širom svijeta koristili dijelove snimke koju je snimio uživo sam napadač, pa čak i dijelove u kojima je vidljivo nasilje, u Novom Zelandu je ubrzo nakon napada zabranjeno posjedovanje i distribucija te snimke. Već nakon dva sata Ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da će snimka biti zabranjena te je apeliralo na građane da je ne prosljeđuju, da je obrišu ili prijave.

Novozelandska TV postaja Sky New Zealand, koja emitira sadržaj australske sestrinske televizije Sky News Australia, prestala bi s emitiranjem sve dok sporne snimke ne nestanu iz izvještaja. Sama premijerka je kazala da "ime toga čovjeka ne želi izgovoriti" i toga se obećanja držala do danas.

Obećanja da neće tolerirati dvostruka mjerila i nečasno ponašanje ove je godine već dvaput održala. Ministra useljeništva smijenila je čim je čula da je imao seksualnu vezu s podređenom službenicom, a dr. Davida Clarka, ministra zdravlja, natjerala na ostavku kad je otkrila da je dvaput prekršio pravila koja je sam nametnuo sunarodnjacima.

Naime, dok je čitavoj zemlji bilo zabranjeno putovati igdje osim na posao i po hranu, on je jednom otišao biciklom na izlet u planine, a drugi put svoju je obitelj odveo na 23 kilometra udaljenu plažu.

To je platio ministarskom foteljom. Premijerka Jacinda Ardern ne priznaje jedna pravila za sebe i ministre, a druga za narod. Zauzvrat joj narod, a i svijet, vjeruje.

---

Bivša mormonka s farme jabuka, a danas - socijaldemokratkinja


Jacinda Ardern odrasla je u skromnoj obitelji mormona. Otac joj je bio policajac, a majka je bila zaposlena u školi kao poslužiteljica školskih obroka. Sama kaže da je iz djetinjstva do danas zadržala decentan stil odijevanja, nesklonost cigaretama i Coca-Coli te suzdržavanje od gledanja sportskih natjecanja nedjeljom.

U ranoj mladosti tijekom studija politologije i odnosa s javnošću radila je kao prodavačica ribe i čipsa, DJ-ica, čak i u pučkoj kuhinji u New Yorku te u širem izbornom stožeru Tonyja Blaira u Londonu, a prvo je naučila voziti traktor na obiteljskoj farmi jabuka u Morrinsvilleu pa tek kasnije auto.

Danas se deklarira kao socijaldemokratkinja i feministica, živi u izvanbračnoj zajednici s Clarkeom Gayfordom, TV voditeljem, s kojim ima kćer Neve. U zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa još 1893. ona je postala premijerka s 37 godina, što je čini najmlađom predsjednicom neke vlade u povijesti.

Jacinda Ardern rodila je djevojčicu u prvoj godini svoga mandata te je tako postala druga premijerka u povijesti koja je na toj visokoj funkciji postala majka. Prva je bila Benazir Bhutto 1990. godine.

No, za razliku od pakistanske premijerke, Jacinda svoju trudnoću nije skrivala od javnosti, a nakon poroda vratila se na posao nakon samo šest tjedana.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => greta, who... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => greta, who... 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-28 09:53:59 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-04 20:45:34 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2020-08-04 20:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/28\/13537500.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/13669072.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/13840582.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","k_13537500_1280.jpg":"1280x1280","k_13537500_1024.jpg":"1024x1024","k_13537500_640.jpg":"640x640","k_13537500_480.jpg":"480x480","k_13537500_340.jpg":"340x340","k_13537500_220.jpg":"220x220","o_13537500_1280.jpg":"1280x854","o_13537500_1024.jpg":"1024x683","o_13537500_640.jpg":"640x427","o_13537500_480.jpg":"480x320","o_13537500_340.jpg":"340x226","o_13537500_220.jpg":"220x146","h_13537500_1280.jpg":"1280x854","h_13537500_1024.jpg":"1024x683","h_13537500_640.jpg":"640x427","h_13537500_480.jpg":"480x320","h_13537500_340.jpg":"340x227","h_13537500_220.jpg":"220x147","pp_13537500_1280.jpg":"1006x1280","pp_13537500_1024.jpg":"805x1024","pp_13537500_640.jpg":"503x640","pp_13537500_480.jpg":"377x480","pp_13537500_340.jpg":"267x340","pp_13537500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1243","k_13669072_1280.jpg":"1280x1280","k_13669072_1024.jpg":"1024x1024","k_13669072_640.jpg":"640x640","k_13669072_480.jpg":"480x480","k_13669072_340.jpg":"340x340","k_13669072_220.jpg":"220x220","o_13669072_1280.jpg":"1280x828","o_13669072_1024.jpg":"1024x662","o_13669072_640.jpg":"640x414","o_13669072_480.jpg":"480x310","o_13669072_340.jpg":"340x220","o_13669072_220.jpg":"220x142","h_13669072_1280.jpg":"1280x854","h_13669072_1024.jpg":"1024x683","h_13669072_640.jpg":"640x427","h_13669072_480.jpg":"480x320","h_13669072_340.jpg":"340x227","h_13669072_220.jpg":"220x147","pp_13669072_1280.jpg":"1006x1280","pp_13669072_1024.jpg":"805x1024","pp_13669072_640.jpg":"503x640","pp_13669072_480.jpg":"377x480","pp_13669072_340.jpg":"267x340","pp_13669072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13840582_1280.jpg":"1280x1280","k_13840582_1024.jpg":"1024x1024","k_13840582_640.jpg":"640x640","k_13840582_480.jpg":"480x480","k_13840582_340.jpg":"340x340","k_13840582_220.jpg":"220x220","o_13840582_1280.jpg":"1280x853","o_13840582_1024.jpg":"1024x682","o_13840582_640.jpg":"640x426","o_13840582_480.jpg":"480x320","o_13840582_340.jpg":"340x226","o_13840582_220.jpg":"220x146","h_13840582_1280.jpg":"1280x854","h_13840582_1024.jpg":"1024x683","h_13840582_640.jpg":"640x427","h_13840582_480.jpg":"480x320","h_13840582_340.jpg":"340x227","h_13840582_220.jpg":"220x147","pp_13840582_1280.jpg":"1006x1280","pp_13840582_1024.jpg":"805x1024","pp_13840582_640.jpg":"503x640","pp_13840582_480.jpg":"377x480","pp_13840582_340.jpg":"267x340","pp_13840582_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7838139 Threads: 2 Questions: 1641856120 Slow queries: 4881209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111545103 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija-1036437 [printLink] => /vijesti/svijet/kladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija-1036437?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 448662 [name] => Jacinda Ardern [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jacinda-ardern [link] => /tag/jacinda-ardern ) [1] => stdClass Object ( [id] => 346193 [name] => Nobelova nagrada za mir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada-za-mir [link] => /tag/nobelova-nagrada-za-mir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 522362 [name] => novi zeland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-zeland [link] => /tag/novi-zeland ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => greta, who... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela: ime novozelandske premijerke Jacinde Ardern jedno je od tri najizglednija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/13537500.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/13537500.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/13669072.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/13840582.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se u listopadu ove godine objavi ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, Novi Zeland će već znati i ime osobe koja će u iduće tri godine biti na čelu vlade, a hoće li sadašnja premijerka, 40-godišnja Jacinda Ardern, dobiti i Nobela i još jedan mandat, otvoreno je pitanje na koje mnogi analitičari daju potvrdan odgovor.

Kao i svake godine, kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela, a ime Jacinde Ardern je prema tim prognozama jedno od tri najizglednija. Uz premijerku Novog Zelanda, prema rejtingu na britanskim kladionicama, od svih 318 kandidata, najviše izgleda imaju klimatska aktivistica Greta Thunberg i Svjetska zdravstvena organizacija.

No izglede da mlada premijerka dobije i drugi mandat na čelu vlade Novog Zelanda ne mjere kladioničari, nego agencije za istraživanje javnog mišljenja koje, ususret izborima 19. rujna, upravo Laburističkoj stranci Jacinde Ardern daju nevjerojatnu prednost budući da je podržava više od sedamdeset posto glasača.

Njezinoj protukandidatkinji iz Nacionalne stranke Judith Collins, čini se, ankete daju tek dvadeset i nešto posto, no i jedna i druga oprezno izjavljuju kako je život jedno, a predizborne ankete nešto drugo, te kako kampanju vode u otežanim okolnostima karantene u kojoj ova otočna zemlja živi još od ožujka.

Zatvorila zemlju

Upravo na temi uspješne bitke s korona-krizom Jacinda Ardern pridobila je veliko povjerenje glasača bez obzira na to što se zemlja, u koju se praktički uopće ne može ući, suočava s teškim ekonomskim i psihosocijalnim posljedicama zatvorenih granica.

---

image
AFP
---

Novi Zeland je ekonomija u kojoj turizam s više od deset posto sudjeluje u stvaranju nacionalnog dohotka te je, kao i Hrvatska, s te strane ozbiljno pogođena. No zemlja koja ima tek nešto više stanovnika nego Hrvatska ima pet puta više kopnenog teritorija i, za razliku od Hrvatske, uglavnom ne uvozi ni hranu ni energiju.

Treba samo reći kako pet milijuna Novozelanđana uzgaja više od 40 milijuna ovaca pa da se shvati da tamo nitko, makar ostao bez posla, neće biti gladan.

Uostalom, u zadnjih dvadesetak godina na Novi Zeland odselilo se desetak tisuća Hrvata – informatičari, profesori, liječnici, stomatolozi, pravnici, ekonomisti..., uglavnom mlađi od 40 godina, te su se tamo pridružili iseljeničkoj zajednici sunarodnjaka koja broji oko sto tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Svi oni, bijelci europskog podrijetla, Maori, Azijci i ostali, međutim, dijele istu sudbinu koja se u okolnostima pandemije na Novom Zelandu pokazala, barem zasad, vrlo uspješnom.

Od veljače do danas, Novi Zeland bilježi 1557 pozitivnih slučajeva i 22 žrtve COVID-a, te već dva mjeseca nije zabilježen nijedan slučaj lokalne transmisije. Ukratko, odluka Jacinde Ardern da zatvori granice pokazala se kao dobra strategija.

S druge strane, premijerka je i prije pandemije pokazala da je liderica novog kova kad se prošle godine njezina zemlja suočila s dotad najsmrtonosnijim terorističkim napadom.

Lani je, naime, 28-godišnji Australac, rasist i islamofob Brenton Tarrant u džamiji Al Noor u islamskom centru Linwood ubio 51 osobu te mnogobrojne ranio tijekom molitve u gradu Christchurchu.

Premijerka je bez dvoumljenja taj masakr odmah nazvala terorističkim činom, odmah je najavila promjenu politike prema vatrenom oružju, što je uskoro i provedeno u parlamentu, ali je i osobno otišla u muslimansku zajednicu i na vrlo dojmljiv način, s puno topline i poštovanja, stavivši na glavu i žalobnu maramu, pokazala suosjećanje s obiteljima žrtava.

Također je vlada snosila troškove pogreba za sve ubijene, čime je premijerka pokazala da doista vjeruje da su i imigranti njezina obitelj, obitelj svih Novozelanđana, i da to nije samo isprazna fraza te da je doista odlučila stati iza svojih riječi nakon napada.

"Svi smo jedno, oni su mi. Al salam Alaikum!" rekla je premijerka.

Smjena ministara

Tarrant je na sudu priznao krivnju za masakr, nezapamćen u povijesti te zemlje, te je za 24. kolovoza sazvano trodnevno ročište nakon kojega će mu sud odrediti kaznu.

Očekuje se da će biti osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti uvjetnog otpusta, što je kazna kakvu na Novom Zelandu nitko nikada nije dobio i koja je ozakonjena tek prije deset godina, no nikada nije bila primijenjena.

---

image
AFP
---

Dosad najdužu kaznu, 30 godina bez mogućnosti uvjetnog otpusta, dobio je trostruki ubojica William Bell, kojemu kazna istječe 2033. godine. Prije masakra u Christchurchu, najmasovnije ubojstvo dogodilo se 1990., kad je David Gray ubio osam muškaraca, jednu ženu i četvero djece, a potom su ga policajci ubili, tako da je slučaj Brentona Tarranta bez presedana u pravosuđu Novog Zelanda.

Bez presedana je bila i medijska reakcija vlade na tragediju – dok su mediji širom svijeta koristili dijelove snimke koju je snimio uživo sam napadač, pa čak i dijelove u kojima je vidljivo nasilje, u Novom Zelandu je ubrzo nakon napada zabranjeno posjedovanje i distribucija te snimke. Već nakon dva sata Ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da će snimka biti zabranjena te je apeliralo na građane da je ne prosljeđuju, da je obrišu ili prijave.

Novozelandska TV postaja Sky New Zealand, koja emitira sadržaj australske sestrinske televizije Sky News Australia, prestala bi s emitiranjem sve dok sporne snimke ne nestanu iz izvještaja. Sama premijerka je kazala da "ime toga čovjeka ne želi izgovoriti" i toga se obećanja držala do danas.

Obećanja da neće tolerirati dvostruka mjerila i nečasno ponašanje ove je godine već dvaput održala. Ministra useljeništva smijenila je čim je čula da je imao seksualnu vezu s podređenom službenicom, a dr. Davida Clarka, ministra zdravlja, natjerala na ostavku kad je otkrila da je dvaput prekršio pravila koja je sam nametnuo sunarodnjacima.

Naime, dok je čitavoj zemlji bilo zabranjeno putovati igdje osim na posao i po hranu, on je jednom otišao biciklom na izlet u planine, a drugi put svoju je obitelj odveo na 23 kilometra udaljenu plažu.

To je platio ministarskom foteljom. Premijerka Jacinda Ardern ne priznaje jedna pravila za sebe i ministre, a druga za narod. Zauzvrat joj narod, a i svijet, vjeruje.

---

Bivša mormonka s farme jabuka, a danas - socijaldemokratkinja


Jacinda Ardern odrasla je u skromnoj obitelji mormona. Otac joj je bio policajac, a majka je bila zaposlena u školi kao poslužiteljica školskih obroka. Sama kaže da je iz djetinjstva do danas zadržala decentan stil odijevanja, nesklonost cigaretama i Coca-Coli te suzdržavanje od gledanja sportskih natjecanja nedjeljom.

U ranoj mladosti tijekom studija politologije i odnosa s javnošću radila je kao prodavačica ribe i čipsa, DJ-ica, čak i u pučkoj kuhinji u New Yorku te u širem izbornom stožeru Tonyja Blaira u Londonu, a prvo je naučila voziti traktor na obiteljskoj farmi jabuka u Morrinsvilleu pa tek kasnije auto.

Danas se deklarira kao socijaldemokratkinja i feministica, živi u izvanbračnoj zajednici s Clarkeom Gayfordom, TV voditeljem, s kojim ima kćer Neve. U zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa još 1893. ona je postala premijerka s 37 godina, što je čini najmlađom predsjednicom neke vlade u povijesti.

Jacinda Ardern rodila je djevojčicu u prvoj godini svoga mandata te je tako postala druga premijerka u povijesti koja je na toj visokoj funkciji postala majka. Prva je bila Benazir Bhutto 1990. godine.

No, za razliku od pakistanske premijerke, Jacinda svoju trudnoću nije skrivala od javnosti, a nakon poroda vratila se na posao nakon samo šest tjedana.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija-1036437 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=727d3e3e4394221061c62d0521ca086015f0d282 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kladionice+spekuliraju+tko+%C4%87e+dobiti+kojeg+Nobela%3A+ime+novozelandske+premijerke+Jacinde+Ardern+jedno+je+od+tri+najizglednija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija-1036437 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkladionice-spekuliraju-tko-ce-dobiti-kojeg-nobela-ime-novozelandske-premijerke-jacinde-ardern-jedno-je-od-tri-najizglednija-1036437 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => greta, who... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetgreta, who...

Kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela: ime novozelandske premijerke Jacinde Ardern jedno je od tri najizglednija

Piše Eda Vujević
4. kolovoza 2020. - 22:36

Kad se u listopadu ove godine objavi ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, Novi Zeland će već znati i ime osobe koja će u iduće tri godine biti na čelu vlade, a hoće li sadašnja premijerka, 40-godišnja Jacinda Ardern, dobiti i Nobela i još jedan mandat, otvoreno je pitanje na koje mnogi analitičari daju potvrdan odgovor.

Kao i svake godine, kladionice spekuliraju tko će dobiti kojeg Nobela, a ime Jacinde Ardern je prema tim prognozama jedno od tri najizglednija. Uz premijerku Novog Zelanda, prema rejtingu na britanskim kladionicama, od svih 318 kandidata, najviše izgleda imaju klimatska aktivistica Greta Thunberg i Svjetska zdravstvena organizacija.

No izglede da mlada premijerka dobije i drugi mandat na čelu vlade Novog Zelanda ne mjere kladioničari, nego agencije za istraži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:06