stdClass Object ( [id] => 1333159 [title] => Kako je Francuska napustila staro savezništvo i prešla na ukrajinsku stranu i što Macron traži u zakulisnim pregovorima? [alias] => kako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Europski stup obrane unutar NATO-a na duge staze mora biti vjerodostojan", upozorio je ljetos francuski predsjednik Emmanuel Macron, ističući kako se Europa mora naučiti živjeti s Rusijom budućnosti, ali bez naivnosti.

Iza tih riječi krije se činjenica da službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe.

Strateško savezništvo Francuske i Rusije nastalo je krajem 19. stoljeća, kada je republikanska i demokratska Francuska prigrlila despotsku Rusiju, a sve zbog straha od snage ujedinjene Njemačke. Ovaj savez Rusiji je donio golemi priljev francuskoga kapitala, kojim je, među ostalim, izgrađena poznata Transsibirska željeznica. Kada je u Drugom svjetskom ratu Francuska pretrpjela potpuni poraz, njezin moderni osnivač Charles De Gaulle je iza 1945. težio uspostaviti određenu vrstu savezništva sa Sovjetskim Savezom kako bi suzbio utjecaj premoćnih anglosaksonskih sila Velike Britanije i Amerike.

Ovaj povijesni kontekst objašnjava držanje današnjega francuskog predsjednika Macrona, koji je u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu pokušavao igrati ulogu posrednika i time sačuvati stari savez s Rusijom. Kako danas stoje stvari, taj je savez mrtav sve dok je u Rusiji na vlasti predsjednik Vladimir Putin.

Pokazatelj toga zaokreta riječi su francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona s početka rujna, kako na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine nema mjesta za rusku zastavu jer je ruska agresija na Ukrajinu zločinački projekt koji ugrožava europske vrijednosti, ali i predstavlja najavu moguće agresije Rusije na članice EU-a i NATO-a. U tom je smislu vrlo znakovita i deklaracija koju je u svibnju ove godine u Parizu Macron potpisao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojoj se Francuska obvezala na dugoročnu vojnu i civilnu pomoć Ukrajini i na jaku diplomatsku potporu unutar NATO-a i EU-a. Da stvar bude zanimljivija, Francuska je prije ljetošnjega samita NATO-a u Vilniusu otvoreno nagovarala svoje saveznike da prihvate članstvo Ukrajine, koja je time trebala dobiti vrlo snažno jamstvo svojega nacionalnog suvereniteta. Iako su Njemačka i Amerika, svaka iz svojih razloga, blokirale ovu Macronovu zamisao, Francuska ne odustaje pa iza diplomatskih kulisa vrši pritisak na službeni Berlin da isporukom projektila Taurus pristupi neformalnom savezu Francuske i Velike Britanije, koje čine sve da Ukrajina pobijedi.

Naravno, u pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika Macrona koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve.

Naime, službeni Pariz, koji nikada nije prestao biti nepovjerljiv prema anglosaksonskom dvojcu Velikoj Britaniji i Americi, namjerava u Europi zamijeniti Ameriku. Glavni francuski argument u tom smislu je njezinih tristotinjak nuklearnih projektila koji, skupa s britanskim nuklearnim arsenalom, u određenoj mjeri mogu biti sredstvo odvraćanja eventualne ruske agresije na Europu. Iako je ova nuklearna snaga tek djelić nuklearnog arsenala Rusije, u kojem je više od 5000 projektila, u europskom kontekstu je važno što Francuska izgleda pripravna i odlučna braniti istočnu granicu EU-a i NATO-a, što se ne bi moglo reći za Njemačku.

---

image

U pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve

AFP
---

Ova priča ima i skrivenu stranu jer Francuska u zakulisnim pregovorima traži od Njemačke da financira francusko-europski nuklearni štit, s tim da bi nuklearni okidač ostao u rukama francuskoga predsjednika, što će Nijemci, ali i ostali Europljani, teško prihvatiti.

Usporedo s ovime službeni Pariz Ukrajince vidi kao iskusne i prekaljene ratnike koji u okviru NATO-a ne bi bili teret, nego branitelji našega kontinenta, nešto kao predziđe Europe prema sve agresivnijoj Rusiji. Konačni cilj ovakve francuske računice je vojni poraz Rusije u Ukrajini i napeti suživot Europe i Rusije.

Promičući svoju viziju tzv. suverene Europe, francuski predsjednik Macron smatra kako bi europska vojska budućnosti trebala eventualnu rusku agresiju odvratiti udarima duboko iza bojišnice, čime bi se osigurao mir jer ruski predsjednik Vladimir Putin, ali i njegovi nasljednici u Kremlju, razumije samo jezik sile.

U pozadini ovakvog europsko-ruskog suživota je činjenica promjene omjera snaga u Europi, u kojoj glavni igrači postaju Francuska, Njemačka i Poljska, koja je opet postala velika sila i koja će uz Veliku Britaniju biti najveći podupiratelj buduće europske Ukrajine.

U ovom kvartetu kontinentalnih moćnika iznimka je podijeljena i neodlučna Njemačka, koja se boji daljnje militarizacije i čija je elita, usprkos stalnom naglašavanju europejstva, još uvijek privržena dobrim odnosima s Rusijom.

Sve u svemu, kako stvari sada stoje, Francuska je, skupa s Velikom Britanijom i Poljskom, odlučno prešla na stranu Ukrajine, koja u ovom trenutku izgleda puno poželjniji strateški saveznik od Putinove Rusije. Tu situaciju nedavno je za prestižni francuski dnevnik Le Figaro opisao bivši američki zapovjednik NATO-a u Europi Ben Hodges, koji je izjavio kako je ispred Francuske, Europe i Amerike test snage da se suprotstave ruskomu predsjedniku Putinu, koji u provođenju svoje agresivne politike ne mari za broj mrtvih.

U ovakvoj situaciji Francuska kao važni europski hegemon mora za sobom povući Njemačku, kako bi Putinova Rusija doživjela brz i temeljit poraz u Ukrajini.

No o kontroverznoj temi mogućega poraza Putinove Rusije opširnije uskoro.

---

Tajne francuske zaslijepljenosti

Dok čitate ovaj članak, u Francuskoj je svjetlo dana ugledala eksplozivna knjiga "Zaslijepljeni", ekspertice za Rusiju i istočnu Europu utjecajnoga francuskoga dnevnika Le Monde Sylvie Kauffmann. Opisujući francusku zaslijepljenost Rusijom, autorica otkriva kako je predsjednik Macron vrlo dugo bio uvjeren kako Rusiju treba povezati s Europom jer je to smatrao strateški važnim u trenutku kada se mijenja globalni omjer snaga.

Zato je službeni Pariz neizravno pomagao očuvanju vrlo stare računice službenoga Kremlja kako Ukrajina u najmanju ruku treba biti ruski vazal. Sasvim neočekivano, tu je francusku računicu poremetio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je od ruskoga predsjednika otvoreno zatražio da prestane podupirati proruski separatizam u Ukrajini.

Kada se znade sve ovo, ne treba čuditi što Sylvie Kauffmann u svojoj knjizi prenosi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel otvoreno rekao kako s Europom i Ukrajinom ne pregovara u dobroj vjeri.

"Angle, svi lažu, ja lažem, ti lažeš, Emmanuel laže, čak i gospodin Zelenski laže. To je normalno."

Sve u svemu, dugogodišnja francusko-njemačka politika dodvoravanja ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu počivala je na pogrešnoj pretpostavci da Putinova Rusija može biti iskreni prijatelj ujedinjene Europe.

---

---

Ruski pogled na Francusku

Objašnjavajući gubitak važnoga francuskoga savezništva, kremaljski akademici okupljeni oko utjecajne organizacije RIAC ističu kako je francuski predsjednik Macron od početka 2023. krenuo putem otvorenog sukoba s Rusijom.

U tom sukobu cilj službenoga Pariza je geopolitički poraziti Rusiju, što se, smatraju kremaljski akademici, još uvijek nije dogodilo, iako su Europa i Amerika posegnule za sankcijama i pokušajima da Kinu diplomatskim putem odvoje od Rusije. Iako francuski predsjednik skupa sa svojim europskim i američkim saveznicima pokušava pridobiti i zemlje tzv. globalnoga juga, na prvom mjestu Indiju i Brazil, nije izvjesno da će takvo što uspjeti jer će sve utjecajnija organizacija BRICS od polovine 2024. narušiti prevlast globalnih institucija skrojenih po mjeri zapadnih sila.

Zato će, smatraju kremaljski akademici, Francuska biti na gubitku jer će bez kakvog-takvog ruskog savezništva izgubiti dio svoga globalnog prestiža. Istodobno će sve čvršće vezanje Francuske uz zapadne saveznike dovesti do sukoba s Rusijom i njezinom predanošću izgradnji multipolarnoga svijeta u kojem neće biti mjesta za prevlast Zapada.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki zaokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => veliki zaokret 0 5489 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-17 11:36:09 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir RAJČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-24 14:57:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-24 14:57:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je Francuska napustila staro savezništvo i prešla na ukrajinsku stranu i što Macron traži u zakulisnim pregovorima? [metakey] => rusija, Francuska, Ukrajina, rat u Ukrajini , Emmanuel Macron [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25781929.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25780960.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slu\u017ebeni Pariz sve odlu\u010dnije napu\u0161ta staro savezni\u0161tvo s Rusijom i okre\u0107e se Ukrajini, koja bi trebala postati predzi\u0111e Europe<\/p>","

U pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je ra\u010dunica francuskoga predsjednika koji u novim okolnostima \u017eeli ostvariti stare francuske strate\u0161ke ciljeve<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25781929_1920.jpg":"1920x1080","k_25781929_1280.jpg":"1280x1280","k_25781929_1024.jpg":"1024x1024","k_25781929_640.jpg":"640x640","k_25781929_480.jpg":"480x480","k_25781929_340.jpg":"340x340","k_25781929_220.jpg":"220x220","o_25781929_1280.jpg":"1280x853","o_25781929_1024.jpg":"1024x682","o_25781929_640.jpg":"640x426","o_25781929_480.jpg":"480x320","o_25781929_340.jpg":"340x226","o_25781929_220.jpg":"220x146","h_25781929_1280.jpg":"1280x854","h_25781929_1024.jpg":"1024x683","h_25781929_640.jpg":"640x427","h_25781929_480.jpg":"480x320","h_25781929_340.jpg":"340x227","h_25781929_220.jpg":"220x147","pp_25781929_1280.jpg":"1280x1628","pp_25781929_1024.jpg":"1024x1303","pp_25781929_640.jpg":"640x814","pp_25781929_480.jpg":"480x611","pp_25781929_340.jpg":"340x432","pp_25781929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25780960_1920.jpg":"1920x1080","k_25780960_1280.jpg":"1280x1280","k_25780960_1024.jpg":"1024x1024","k_25780960_640.jpg":"640x640","k_25780960_480.jpg":"480x480","k_25780960_340.jpg":"340x340","k_25780960_220.jpg":"220x220","o_25780960_1280.jpg":"1280x854","o_25780960_1024.jpg":"1024x683","o_25780960_640.jpg":"640x427","o_25780960_480.jpg":"480x320","o_25780960_340.jpg":"340x226","o_25780960_220.jpg":"220x146","h_25780960_1280.jpg":"1280x854","h_25780960_1024.jpg":"1024x683","h_25780960_640.jpg":"640x427","h_25780960_480.jpg":"480x320","h_25780960_340.jpg":"340x227","h_25780960_220.jpg":"220x147","pp_25780960_1280.jpg":"1280x1628","pp_25780960_1024.jpg":"1024x1303","pp_25780960_640.jpg":"640x814","pp_25780960_480.jpg":"480x611","pp_25780960_340.jpg":"340x432","pp_25780960_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38210168 Threads: 4 Questions: 7086441129 Slow queries: 3297771 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608059309 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima-1333159 [printLink] => /vijesti/svijet/kako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima-1333159?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 505231 [name] => Francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 310785 [name] => Emmanuel Macron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emmanuel-macron [link] => /tag/emmanuel-macron ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki zaokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Francuska napustila staro savezništvo i prešla na ukrajinsku stranu i što Macron traži u zakulisnim pregovorima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25781929.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25781929.jpg [title] =>

Službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25780960.jpg [title] =>

U pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Europski stup obrane unutar NATO-a na duge staze mora biti vjerodostojan", upozorio je ljetos francuski predsjednik Emmanuel Macron, ističući kako se Europa mora naučiti živjeti s Rusijom budućnosti, ali bez naivnosti.

Iza tih riječi krije se činjenica da službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe.

Strateško savezništvo Francuske i Rusije nastalo je krajem 19. stoljeća, kada je republikanska i demokratska Francuska prigrlila despotsku Rusiju, a sve zbog straha od snage ujedinjene Njemačke. Ovaj savez Rusiji je donio golemi priljev francuskoga kapitala, kojim je, među ostalim, izgrađena poznata Transsibirska željeznica. Kada je u Drugom svjetskom ratu Francuska pretrpjela potpuni poraz, njezin moderni osnivač Charles De Gaulle je iza 1945. težio uspostaviti određenu vrstu savezništva sa Sovjetskim Savezom kako bi suzbio utjecaj premoćnih anglosaksonskih sila Velike Britanije i Amerike.

Ovaj povijesni kontekst objašnjava držanje današnjega francuskog predsjednika Macrona, koji je u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu pokušavao igrati ulogu posrednika i time sačuvati stari savez s Rusijom. Kako danas stoje stvari, taj je savez mrtav sve dok je u Rusiji na vlasti predsjednik Vladimir Putin.

Pokazatelj toga zaokreta riječi su francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona s početka rujna, kako na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine nema mjesta za rusku zastavu jer je ruska agresija na Ukrajinu zločinački projekt koji ugrožava europske vrijednosti, ali i predstavlja najavu moguće agresije Rusije na članice EU-a i NATO-a. U tom je smislu vrlo znakovita i deklaracija koju je u svibnju ove godine u Parizu Macron potpisao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojoj se Francuska obvezala na dugoročnu vojnu i civilnu pomoć Ukrajini i na jaku diplomatsku potporu unutar NATO-a i EU-a. Da stvar bude zanimljivija, Francuska je prije ljetošnjega samita NATO-a u Vilniusu otvoreno nagovarala svoje saveznike da prihvate članstvo Ukrajine, koja je time trebala dobiti vrlo snažno jamstvo svojega nacionalnog suvereniteta. Iako su Njemačka i Amerika, svaka iz svojih razloga, blokirale ovu Macronovu zamisao, Francuska ne odustaje pa iza diplomatskih kulisa vrši pritisak na službeni Berlin da isporukom projektila Taurus pristupi neformalnom savezu Francuske i Velike Britanije, koje čine sve da Ukrajina pobijedi.

Naravno, u pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika Macrona koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve.

Naime, službeni Pariz, koji nikada nije prestao biti nepovjerljiv prema anglosaksonskom dvojcu Velikoj Britaniji i Americi, namjerava u Europi zamijeniti Ameriku. Glavni francuski argument u tom smislu je njezinih tristotinjak nuklearnih projektila koji, skupa s britanskim nuklearnim arsenalom, u određenoj mjeri mogu biti sredstvo odvraćanja eventualne ruske agresije na Europu. Iako je ova nuklearna snaga tek djelić nuklearnog arsenala Rusije, u kojem je više od 5000 projektila, u europskom kontekstu je važno što Francuska izgleda pripravna i odlučna braniti istočnu granicu EU-a i NATO-a, što se ne bi moglo reći za Njemačku.

---

image

U pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve

AFP
---

Ova priča ima i skrivenu stranu jer Francuska u zakulisnim pregovorima traži od Njemačke da financira francusko-europski nuklearni štit, s tim da bi nuklearni okidač ostao u rukama francuskoga predsjednika, što će Nijemci, ali i ostali Europljani, teško prihvatiti.

Usporedo s ovime službeni Pariz Ukrajince vidi kao iskusne i prekaljene ratnike koji u okviru NATO-a ne bi bili teret, nego branitelji našega kontinenta, nešto kao predziđe Europe prema sve agresivnijoj Rusiji. Konačni cilj ovakve francuske računice je vojni poraz Rusije u Ukrajini i napeti suživot Europe i Rusije.

Promičući svoju viziju tzv. suverene Europe, francuski predsjednik Macron smatra kako bi europska vojska budućnosti trebala eventualnu rusku agresiju odvratiti udarima duboko iza bojišnice, čime bi se osigurao mir jer ruski predsjednik Vladimir Putin, ali i njegovi nasljednici u Kremlju, razumije samo jezik sile.

U pozadini ovakvog europsko-ruskog suživota je činjenica promjene omjera snaga u Europi, u kojoj glavni igrači postaju Francuska, Njemačka i Poljska, koja je opet postala velika sila i koja će uz Veliku Britaniju biti najveći podupiratelj buduće europske Ukrajine.

U ovom kvartetu kontinentalnih moćnika iznimka je podijeljena i neodlučna Njemačka, koja se boji daljnje militarizacije i čija je elita, usprkos stalnom naglašavanju europejstva, još uvijek privržena dobrim odnosima s Rusijom.

Sve u svemu, kako stvari sada stoje, Francuska je, skupa s Velikom Britanijom i Poljskom, odlučno prešla na stranu Ukrajine, koja u ovom trenutku izgleda puno poželjniji strateški saveznik od Putinove Rusije. Tu situaciju nedavno je za prestižni francuski dnevnik Le Figaro opisao bivši američki zapovjednik NATO-a u Europi Ben Hodges, koji je izjavio kako je ispred Francuske, Europe i Amerike test snage da se suprotstave ruskomu predsjedniku Putinu, koji u provođenju svoje agresivne politike ne mari za broj mrtvih.

U ovakvoj situaciji Francuska kao važni europski hegemon mora za sobom povući Njemačku, kako bi Putinova Rusija doživjela brz i temeljit poraz u Ukrajini.

No o kontroverznoj temi mogućega poraza Putinove Rusije opširnije uskoro.

---

Tajne francuske zaslijepljenosti

Dok čitate ovaj članak, u Francuskoj je svjetlo dana ugledala eksplozivna knjiga "Zaslijepljeni", ekspertice za Rusiju i istočnu Europu utjecajnoga francuskoga dnevnika Le Monde Sylvie Kauffmann. Opisujući francusku zaslijepljenost Rusijom, autorica otkriva kako je predsjednik Macron vrlo dugo bio uvjeren kako Rusiju treba povezati s Europom jer je to smatrao strateški važnim u trenutku kada se mijenja globalni omjer snaga.

Zato je službeni Pariz neizravno pomagao očuvanju vrlo stare računice službenoga Kremlja kako Ukrajina u najmanju ruku treba biti ruski vazal. Sasvim neočekivano, tu je francusku računicu poremetio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je od ruskoga predsjednika otvoreno zatražio da prestane podupirati proruski separatizam u Ukrajini.

Kada se znade sve ovo, ne treba čuditi što Sylvie Kauffmann u svojoj knjizi prenosi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel otvoreno rekao kako s Europom i Ukrajinom ne pregovara u dobroj vjeri.

"Angle, svi lažu, ja lažem, ti lažeš, Emmanuel laže, čak i gospodin Zelenski laže. To je normalno."

Sve u svemu, dugogodišnja francusko-njemačka politika dodvoravanja ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu počivala je na pogrešnoj pretpostavci da Putinova Rusija može biti iskreni prijatelj ujedinjene Europe.

---

---

Ruski pogled na Francusku

Objašnjavajući gubitak važnoga francuskoga savezništva, kremaljski akademici okupljeni oko utjecajne organizacije RIAC ističu kako je francuski predsjednik Macron od početka 2023. krenuo putem otvorenog sukoba s Rusijom.

U tom sukobu cilj službenoga Pariza je geopolitički poraziti Rusiju, što se, smatraju kremaljski akademici, još uvijek nije dogodilo, iako su Europa i Amerika posegnule za sankcijama i pokušajima da Kinu diplomatskim putem odvoje od Rusije. Iako francuski predsjednik skupa sa svojim europskim i američkim saveznicima pokušava pridobiti i zemlje tzv. globalnoga juga, na prvom mjestu Indiju i Brazil, nije izvjesno da će takvo što uspjeti jer će sve utjecajnija organizacija BRICS od polovine 2024. narušiti prevlast globalnih institucija skrojenih po mjeri zapadnih sila.

Zato će, smatraju kremaljski akademici, Francuska biti na gubitku jer će bez kakvog-takvog ruskog savezništva izgubiti dio svoga globalnog prestiža. Istodobno će sve čvršće vezanje Francuske uz zapadne saveznike dovesti do sukoba s Rusijom i njezinom predanošću izgradnji multipolarnoga svijeta u kojem neće biti mjesta za prevlast Zapada.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP

Službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe

AFP

U pozadini ovoga diplomatskoga zaokreta je računica francuskoga predsjednika koji u novim okolnostima želi ostvariti stare francuske strateške ciljeve

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima-1333159 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=683f9a1beacbe50fd2955e3d6f4a78533271fb98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Francuska+napustila+staro+savezni%C5%A1tvo+i+pre%C5%A1la+na+ukrajinsku+stranu+i+%C5%A1to+Macron+tra%C5%BEi+u+zakulisnim+pregovorima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima-1333159 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-je-francuska-napustila-staro-saveznistvo-i-presla-na-ukrajinsku-stranu-i-sto-macron-trazi-u-zakulisnim-pregovorima-1333159 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki zaokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetveliki zaokret

Kako je Francuska napustila staro savezništvo i prešla na ukrajinsku stranu i što Macron traži u zakulisnim pregovorima?

Piše Tihomir RAJČIĆ
24. listopada 2023. - 16:57
Službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe EuropeAFP

"Europski stup obrane unutar NATO-a na duge staze mora biti vjerodostojan", upozorio je ljetos francuski predsjednik Emmanuel Macron, ističući kako se Europa mora naučiti živjeti s Rusijom budućnosti, ali bez naivnosti.

Iza tih riječi krije se činjenica da službeni Pariz sve odlučnije napušta staro savezništvo s Rusijom i okreće se Ukrajini, koja bi trebala postati predziđe Europe.

Strateško savezništvo Francuske i Rusije nastalo je krajem 19. stoljeća, kada je republikanska i demokratska Francuska prigrlila despotsku Rusiju, a sve zbog straha od snage ujedinjene Njemačke. Ovaj savez Rusiji je donio golemi priljev francuskoga kapitala, kojim je, među ostalim, izgrađena poznata Transsibirska željeznica. Kada je u Drugom svjetskom ratu Francuska pretrpjela potpuni poraz, njezin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:28