stdClass Object ( [id] => 1321733 [title] => Kako je Europa ‘izgubila‘ Afriku? U "Crni kontinent" ušli su Kinezi i Rusi, a cilj je kontrola prirodnih bogatstava [alias] => kako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi afrički samit o klimi završio je u srijedu 6. rujna usvajanjem Deklaracije iz Nairobija koja upozorava na pogubne posljedice globalnog zagrijavanja na kontinentu.

Točan popis država sudionica nisam uspio pronaći. Medijski su izvori navodili prisutnost 20 čelnica i čelnika država ili vlada pa ostajemo lišeni informacije tko je, i da li itko, zastupao Gabon. Posljednjih dana kolovoza u toj je naftom bogatoj državi, u kojoj trećina stanovništva živi u siromaštvu, vojska srušila predsjednika Alija Bonga.

Bio je to, tumači nigerijski profesor Chidi Anselm Odnikalu The Financial Timesu, dvadeset i drugi puč od 2013. godine te jedanaesti uspješan od 2017. godine kad je vojska nakon više desetljeća na vlasti s položaja srušila Roberta Mugabea, diktatora Zimbabvea. Gabon podsjeća na Zimbabve jer je ondje došlo do rušenja dinastičke vlasti, otac Omar Bongo je vladao neprekinuto od 1967. godine, da bi sin Ali odmah preuzeo vlast. Ukupno 56 godina. Zbog toga je javnost podržala puč, svima je bilo dosta klana Bongo. Nedvojbeno je na odluku vojske utjecao val vojnih udara koji su se dinamizirali od 2020. godine na prostoru Sahela, od Atlantika do Crvenog mora.

Afrika je nakon Drugog svjetskog rata postala središnja točka procesa dekolonizacije koji je, u jeku hladnog rata, bio snažno obilježen blokovskom politikom. Sovjetski Savez je mladim državama, koje su gajile razumljivu nesklonost prema bivšim europskim kolonijalnim silama, nudio žito, oružje i ideologiju. Procesi odlaska kolonizatora nisu bili glatki, vojska je često preuzimala vodeću ulogu te smatrala da joj zbog toga pripada pravo formiranja vlasti: primjerice, svi egipatski predsjednici od Drugog svjetskog rata bili su profesionalni vojnici osim Muhameda Morsija koji je vladao 2012./ 2013. godine nakon Arapskog proljeća. Tijekom 1970-ih godina vojni su udari, realno, bili pravilo smjene vlasti u afričkim državama, moglo bi se reći da su se časnici na taj način oslobađali stresa.

---

image
Afp
---

Promjena nastupa već krajem 1980-ih kad SSSR slabi i afričke države počinju graditi sustave civilne vlasti te i njih zapljusne raspad blokovskog sustava koji je otvarao nove, dotad teško zamislive šanse. Organizacija afričkog jedinstva, osnovana 1963. godine, promijenit će ime 2002. godine u Afrička unija dajući do znanja da je cilj formiranje zajednice kakva je Europska unija. Razdoblje je to konjunkture, rasta, pozitivnih trendova, iako je u prvom planu Azija čiji napredak nose "tigrovi", među kojima je Republika Koreja (južna) i Narodna Republika Kina, Afrika pokazuje potencijale.

Rez. Trenutak koji je presudno promijenio svijet u kojem živimo zapanjujuće je neodgovorno poslovanje koje je 15. rujna 2008. godine dovelo do kraha banke Lehman Brothers. Globalni financijski sustav urušio se u gravitacijskoj točki, Wall Streetu, a koncentrični valovi su tresli svijet gore nego potres Baniju i Zagreb. Globalna financijska kriza kršila je moćne države razotkrivajući sve strukturne i ine slabosti siromašnijih. Sjetimo se Hrvatske koja se gotovo raspala.

---

image

Nakon izbacivanja Europljana, Afrika se okreće Rusiji

Afp
---

Udari s Wall Streeta razotkrili su korupciju, slabosti i nesposobnosti afričkih vlasti, neodgovornost, dugove nastale posuđivanjem novca koji je trebao pomoći napretku, ali sredstva nikad nisu stigla do stvarnog cilja. Sjever kontinenta prsnut će Arapskim proljećem, Sahel ("arap. sāḥil: rub, priobalni pojas, stepsko-savanski pojas u Sjevernoj Africi između sušne Sahare na sjeveru i vlažnih savana na jugu", tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije) tonut će u siromaštvo i nestabilnost. Pitanje nije bilo hoće li izbiti kriza, nego kad.

Afrika je mlad kontinent kojem ta karakteristika – koju je Europa trajno izgubila – nije blagodat, nego breme: treba svake godine pronaći posao milijunima mladih koji ulaze na tržište rada. Za konjunkture to se još donekle i moglo, kad je udarila kriza nikako. Nezaposlena mladost željeno je okruženje pobunjeničkih skupina, milicija, terorističkih organizacija.

Globalno zagrijavanje možda i najgori otisak ima upravo na prostoru Sahela, gdje pustinja jede ono malo plodne zemlje, suše uništavaju što preostane. Manjak obradive zemlje dovodi do sukoba ratara i stočara jer se potonji protive kulturama od kojih se stoka ne može hraniti.

---

image

Snimka iz glavnog grada Nigera, Niameya, sada su ruske zastave hit

Afp
---

Kriza je počela nakon što se raspala Libija diktatora Moamara Gaddafija, velikog prijatelja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je gajio sklonosti prema autokratima. Plaćenički trupe koje su bile na Gaddafijevoj platnoj listi ostale su bez plaće, uzele su oružje koje su imale i spustile se prema jugu, primjerice pripadnici pustinjskog naroda Tuarega. Iskusni ratnici su se nastavili baviti poslom koji znaju i počeli sukob s vojskom Malija, neuvježbanom, neopremljenom, nesposobnom braniti se. Tuarezi će formirati državu Azawad. Vojnici odgovornost zbog poraza usmjeravaju, s pravom, prema političkom vrhu i u ožujku 2012. izbija prvi puč.

Dvije velike terorističke skupine koje se lažno pozivaju na islam, Al-Qa‘ida i Islamska država (poznata po akronimima ISIS, ISIL i Daesh), brzo osnivaju franšize na prostoru obilježenom točkama na kojima nastaje sigurnosni vakuum: većina milicija prihvaća autoritet jedne ili druge skupine i, za razliku od Sirije i Iraka, ovdje ne ratuju jedni protiv drugih: ideja je stvoriti državu, a onda bi se razračunali.

Obavještajne će službe doći do podataka da u sahelskim državama, a sve su velike (Mali je površinom jednak zbroju kvadrata Francuske i Belgije), zajednice na periferiji, gdje država nije u stanju jamčiti sigurnost, prihvaćaju terorističke skupine i njihova pravila jer uspostavljaju određenu razinu stabilnosti.

Francuska je pomogla nakon prvog puča, Azawad je nestao, ali Pariz nije mogao rasporediti dovoljan broj vojnika da osigura stabilnost. Uključuju se i Njemačka, Italija, ali riječ je o snagama koje nastoje obučiti vojsku koja kipti jer oni ginu u sukobima s teroristima i raznim milicijama.

---

image

Gabonski pučisti tijekom tv obraćanja nakon preuzimanja vlasti.

-/Afp
---

NR Kina je u Afriku ušla rano, početkom ovog stoljeća, želeći staviti pod kontrolu prirodna bogatstva. Rusija je vjerovala da su sovjetske veze vitalne aktivirajući ih osobito 2014. godine, nakon prve invazije Ukrajine. Moskva je zaključila da će joj snažna prisutnost u Africi biti od koristi kad dođe do razmirica s EU-om, a dobro će doći i kontrola rudnika zlata, dijamanata… Tako je u Sahel došla plaćenička skupina Wagner.

Slijedi javnozdravstvena kriza koja je opet najteže udarila najsiromašnije. Odnikalu će upozoriti da je civilna vlast u mnogim slučajevima, primjerice promjenama ustava na fabriciranim referendumima, izvela udar pa će javnost vojsku vidjeti korektorom. Aanu Adeoye u FT-u upozorava da pučeve treba gledati zasebno, što je točno kad govorimo o Gabonu i Nigeru: ovaj potonji je imao demokratsku vlast utjelovljenu u predsjedniku Muhamedu Bazoumu koji je prvi mirno preuzeo vlast.

Pomislio je, zla ne sluteći, da bi mogao provesti potrebne reforme među kojima je i civilna kontrola nad vojskom. Zapovjednicima se to nije svidjelo jer dovodi u pitanje njihov utjecaj na političke, ali prije svega na ekonomske tokove, novac je u igri.

---

image

Veliki Putinov prijatelj - novi šef  Burkine Faso kapetan Ibrahim Traore

Afp
---

Puč je vodio čelnik predsjedničke garde, kao i u Gabonu, interesantno je da su obojica prošla obrazovanje u SAD-u: ne, ne treba iz toga izvlačiti zaključak da je riječ o mutnim poslovima "CIA, snajka, CIA", riječ je o časnicima koji su imali dostatno znanje da puč provedu i bili na dovoljno visokom položaju s kojeg su imali kontrolu nad svim razinama vojne i civilne vlasti.

Alexander Clarkson, predavač na King‘s College u Londonu, dobro je objasnio situaciju za World Politics Review.

"Tumačenje svake geopolitičke krize u kontekstu sukoba velikih sila često odvraća pozornost od širih regionalnih trendova koji će u konačnici imati globalni utjecaj. Sigurnosna situacija koja se brzo pogoršava u zapadnoj Africi primjer je toga. U određenoj je mjeri ova dinamika proizvod strategija preživljavanja kojima su težili krhki vojni režimi pokušavajući usmjeriti nezadovoljstvo naroda zbog neuspjeha države na disfunkcionalno nasljeđe francuskog, takozvanog Françafrique sustava neokolonijalne kontrole (Catherine Colonna, francuska ministrica vanjskih poslova, 3. rujna će u Le Mondeu reći da je ‘Françafrique odavno mrtva‘).

Nastojanje Pariza da zadrži neoimperijalnu sferu utjecaja u partnerstvu s regionalnim autokratima zasigurno je odigralo krucijalnu ulogu u stvaranju društvene nestabilnosti. Vojne hunte koje su preuzele vlast u Maliju, Burkini Faso i sada Nigeru potaknule su antifrancuske osjećaje - u slučaju Malija, tražile su pomoć od ruskih plaćenika - kako bi odvratile javnu frustraciju od vlastite nesposobnosti da vrate teritorij od džihadističkih pobunjenika i obnove ekonomski rast."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATO, DIJAMANTI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZLATO, DIJAMANTI... 2 0 8796 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-08 11:44:10 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 16:01:00 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-09-10 16:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je Europa 'izgubila' Afriku? U "Crni kontinent" ušli su Kinezi i Rusi, a cilj je kontrola prirodnih bogatstava [metakey] => Afrika, Gaddafijev pad, Izbacivanje Francuza, Vojni udari, Prevrat u Nigeriji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25546995.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25584052.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25349146.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25562259.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25552030.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25551674.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25523770.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25523022.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25523011.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","-\/Afp","Afp","Afp","Afp","-\/Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Francuzi su otjerani iz Afrike<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Gabonski pu\u010disti tijekom tv obra\u0107anja nakon preuzimanja vlasti.<\/p>","

Veliki Putinov prijatelj - novi \u0161ef\u00a0 Burkine Faso kapetan Ibrahim Traore<\/p>","","","

Francuzi su izgubili Niger<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Nakon izbacivanja Europljana, Afrika se okre\u0107e Rusiji<\/p>","

Snimka iz glavnog grada Nigera, Niameya, sada su ruske zastave hit<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","61:52"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25546995_1920.jpg":"1920x1080","k_25546995_1280.jpg":"1280x1280","k_25546995_1024.jpg":"1024x1024","k_25546995_640.jpg":"640x640","k_25546995_480.jpg":"480x480","k_25546995_340.jpg":"340x340","k_25546995_220.jpg":"220x220","o_25546995_1280.jpg":"1280x852","o_25546995_1024.jpg":"1024x682","o_25546995_640.jpg":"640x426","o_25546995_480.jpg":"480x319","o_25546995_340.jpg":"340x226","o_25546995_220.jpg":"220x146","h_25546995_1280.jpg":"1280x854","h_25546995_1024.jpg":"1024x683","h_25546995_640.jpg":"640x427","h_25546995_480.jpg":"480x320","h_25546995_340.jpg":"340x227","h_25546995_220.jpg":"220x147","pp_25546995_1280.jpg":"1280x1628","pp_25546995_1024.jpg":"1024x1303","pp_25546995_640.jpg":"640x814","pp_25546995_480.jpg":"480x611","pp_25546995_340.jpg":"340x432","pp_25546995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x959","hd_25584052_1920.jpg":"1920x1080","k_25584052_1280.jpg":"1280x1280","k_25584052_1024.jpg":"1024x1024","k_25584052_640.jpg":"640x640","k_25584052_480.jpg":"480x480","k_25584052_340.jpg":"340x340","k_25584052_220.jpg":"220x220","o_25584052_1280.jpg":"1280x639","o_25584052_1024.jpg":"1024x511","o_25584052_640.jpg":"640x319","o_25584052_480.jpg":"480x239","o_25584052_340.jpg":"340x169","o_25584052_220.jpg":"220x109","h_25584052_1280.jpg":"1280x854","h_25584052_1024.jpg":"1024x683","h_25584052_640.jpg":"640x427","h_25584052_480.jpg":"480x320","h_25584052_340.jpg":"340x227","h_25584052_220.jpg":"220x147","pp_25584052_1280.jpg":"1280x1628","pp_25584052_1024.jpg":"1024x1303","pp_25584052_640.jpg":"640x814","pp_25584052_480.jpg":"480x611","pp_25584052_340.jpg":"340x432","pp_25584052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25349146_1920.jpg":"1920x1080","k_25349146_1280.jpg":"1280x1280","k_25349146_1024.jpg":"1024x1024","k_25349146_640.jpg":"640x640","k_25349146_480.jpg":"480x480","k_25349146_340.jpg":"340x340","k_25349146_220.jpg":"220x220","o_25349146_1280.jpg":"1280x852","o_25349146_1024.jpg":"1024x681","o_25349146_640.jpg":"640x426","o_25349146_480.jpg":"480x319","o_25349146_340.jpg":"340x226","o_25349146_220.jpg":"220x146","h_25349146_1280.jpg":"1280x854","h_25349146_1024.jpg":"1024x683","h_25349146_640.jpg":"640x427","h_25349146_480.jpg":"480x320","h_25349146_340.jpg":"340x227","h_25349146_220.jpg":"220x147","pp_25349146_1280.jpg":"1280x1628","pp_25349146_1024.jpg":"1024x1303","pp_25349146_640.jpg":"640x814","pp_25349146_480.jpg":"480x611","pp_25349146_340.jpg":"340x432","pp_25349146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_25562259_1920.jpg":"1920x1080","k_25562259_1280.jpg":"1280x1280","k_25562259_1024.jpg":"1024x1024","k_25562259_640.jpg":"640x640","k_25562259_480.jpg":"480x480","k_25562259_340.jpg":"340x340","k_25562259_220.jpg":"220x220","o_25562259_1280.jpg":"1280x897","o_25562259_1024.jpg":"1024x717","o_25562259_640.jpg":"640x448","o_25562259_480.jpg":"480x336","o_25562259_340.jpg":"340x238","o_25562259_220.jpg":"220x154","h_25562259_1280.jpg":"1280x854","h_25562259_1024.jpg":"1024x683","h_25562259_640.jpg":"640x427","h_25562259_480.jpg":"480x320","h_25562259_340.jpg":"340x227","h_25562259_220.jpg":"220x147","pp_25562259_1280.jpg":"1280x1628","pp_25562259_1024.jpg":"1024x1303","pp_25562259_640.jpg":"640x814","pp_25562259_480.jpg":"480x611","pp_25562259_340.jpg":"340x432","pp_25562259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25552030_1920.jpg":"1920x1080","k_25552030_1280.jpg":"1280x1280","k_25552030_1024.jpg":"1024x1024","k_25552030_640.jpg":"640x640","k_25552030_480.jpg":"480x480","k_25552030_340.jpg":"340x340","k_25552030_220.jpg":"220x220","o_25552030_1280.jpg":"1280x852","o_25552030_1024.jpg":"1024x682","o_25552030_640.jpg":"640x426","o_25552030_480.jpg":"480x319","o_25552030_340.jpg":"340x226","o_25552030_220.jpg":"220x146","h_25552030_1280.jpg":"1280x854","h_25552030_1024.jpg":"1024x683","h_25552030_640.jpg":"640x427","h_25552030_480.jpg":"480x320","h_25552030_340.jpg":"340x227","h_25552030_220.jpg":"220x147","pp_25552030_1280.jpg":"1280x1628","pp_25552030_1024.jpg":"1024x1303","pp_25552030_640.jpg":"640x814","pp_25552030_480.jpg":"480x611","pp_25552030_340.jpg":"340x432","pp_25552030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_25551674_1920.jpg":"1920x1080","k_25551674_1280.jpg":"1280x1280","k_25551674_1024.jpg":"1024x1024","k_25551674_640.jpg":"640x640","k_25551674_480.jpg":"480x480","k_25551674_340.jpg":"340x340","k_25551674_220.jpg":"220x220","o_25551674_1280.jpg":"1280x805","o_25551674_1024.jpg":"1024x644","o_25551674_640.jpg":"640x402","o_25551674_480.jpg":"480x302","o_25551674_340.jpg":"340x213","o_25551674_220.jpg":"220x138","h_25551674_1280.jpg":"1280x854","h_25551674_1024.jpg":"1024x683","h_25551674_640.jpg":"640x427","h_25551674_480.jpg":"480x320","h_25551674_340.jpg":"340x227","h_25551674_220.jpg":"220x147","pp_25551674_1280.jpg":"1280x1628","pp_25551674_1024.jpg":"1024x1303","pp_25551674_640.jpg":"640x814","pp_25551674_480.jpg":"480x611","pp_25551674_340.jpg":"340x432","pp_25551674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25523770_1920.jpg":"1920x1080","k_25523770_1280.jpg":"1280x1280","k_25523770_1024.jpg":"1024x1024","k_25523770_640.jpg":"640x640","k_25523770_480.jpg":"480x480","k_25523770_340.jpg":"340x340","k_25523770_220.jpg":"220x220","o_25523770_1280.jpg":"1280x853","o_25523770_1024.jpg":"1024x682","o_25523770_640.jpg":"640x426","o_25523770_480.jpg":"480x320","o_25523770_340.jpg":"340x226","o_25523770_220.jpg":"220x146","h_25523770_1280.jpg":"1280x854","h_25523770_1024.jpg":"1024x683","h_25523770_640.jpg":"640x427","h_25523770_480.jpg":"480x320","h_25523770_340.jpg":"340x227","h_25523770_220.jpg":"220x147","pp_25523770_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523770_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523770_640.jpg":"640x814","pp_25523770_480.jpg":"480x611","pp_25523770_340.jpg":"340x432","pp_25523770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25523022_1920.jpg":"1920x1080","k_25523022_1280.jpg":"1280x1280","k_25523022_1024.jpg":"1024x1024","k_25523022_640.jpg":"640x640","k_25523022_480.jpg":"480x480","k_25523022_340.jpg":"340x340","k_25523022_220.jpg":"220x220","o_25523022_1280.jpg":"1280x860","o_25523022_1024.jpg":"1024x688","o_25523022_640.jpg":"640x430","o_25523022_480.jpg":"480x322","o_25523022_340.jpg":"340x228","o_25523022_220.jpg":"220x147","h_25523022_1280.jpg":"1280x854","h_25523022_1024.jpg":"1024x683","h_25523022_640.jpg":"640x427","h_25523022_480.jpg":"480x320","h_25523022_340.jpg":"340x227","h_25523022_220.jpg":"220x147","pp_25523022_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523022_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523022_640.jpg":"640x814","pp_25523022_480.jpg":"480x611","pp_25523022_340.jpg":"340x432","pp_25523022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_25523011_1920.jpg":"1920x1080","k_25523011_1280.jpg":"1280x1280","k_25523011_1024.jpg":"1024x1024","k_25523011_640.jpg":"640x640","k_25523011_480.jpg":"480x480","k_25523011_340.jpg":"340x340","k_25523011_220.jpg":"220x220","o_25523011_1280.jpg":"1280x862","o_25523011_1024.jpg":"1024x690","o_25523011_640.jpg":"640x431","o_25523011_480.jpg":"480x323","o_25523011_340.jpg":"340x229","o_25523011_220.jpg":"220x148","h_25523011_1280.jpg":"1280x854","h_25523011_1024.jpg":"1024x683","h_25523011_640.jpg":"640x427","h_25523011_480.jpg":"480x320","h_25523011_340.jpg":"340x227","h_25523011_220.jpg":"220x147","pp_25523011_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523011_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523011_640.jpg":"640x814","pp_25523011_480.jpg":"480x611","pp_25523011_340.jpg":"340x432","pp_25523011_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38214864 Threads: 3 Questions: 7086744163 Slow queries: 3297824 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608068024 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/kako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava-1321733 [printLink] => /vijesti/svijet/kako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava-1321733?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601350 [name] => Afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afrika [link] => /tag/afrika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 729393 [name] => Gaddafijev pad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-10 18:00:48 [main_article_id] => 0 [alias] => gaddafijev-pad [link] => /tag/gaddafijev-pad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729394 [name] => Izbacivanje Francuza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-10 18:00:48 [main_article_id] => 0 [alias] => izbacivanje-francuza [link] => /tag/izbacivanje-francuza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 729395 [name] => Vojni udari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-10 18:00:49 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-udari [link] => /tag/vojni-udari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 729396 [name] => Prevrat u Nigeriji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-10 18:00:49 [main_article_id] => 0 [alias] => prevrat-u-nigeriji [link] => /tag/prevrat-u-nigeriji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATO, DIJAMANTI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Europa ‘izgubila‘ Afriku? U "Crni kontinent" ušli su Kinezi i Rusi, a cilj je kontrola prirodnih bogatstava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25546995.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Francuzi su otjerani iz Afrike

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25546995.jpg [title] =>

Francuzi su otjerani iz Afrike

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25584052.jpg [title] =>

Gabonski pučisti tijekom tv obraćanja nakon preuzimanja vlasti.

-/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25349146.jpg [title] =>

Veliki Putinov prijatelj - novi šef  Burkine Faso kapetan Ibrahim Traore

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25562259.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25552030.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25551674.jpg [title] =>

Francuzi su izgubili Niger

 

-/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25523770.jpg [title] => Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25523022.jpg [title] =>

Nakon izbacivanja Europljana, Afrika se okreće Rusiji

Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25523011.jpg [title] =>

Snimka iz glavnog grada Nigera, Niameya, sada su ruske zastave hit

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi afrički samit o klimi završio je u srijedu 6. rujna usvajanjem Deklaracije iz Nairobija koja upozorava na pogubne posljedice globalnog zagrijavanja na kontinentu.

Točan popis država sudionica nisam uspio pronaći. Medijski su izvori navodili prisutnost 20 čelnica i čelnika država ili vlada pa ostajemo lišeni informacije tko je, i da li itko, zastupao Gabon. Posljednjih dana kolovoza u toj je naftom bogatoj državi, u kojoj trećina stanovništva živi u siromaštvu, vojska srušila predsjednika Alija Bonga.

Bio je to, tumači nigerijski profesor Chidi Anselm Odnikalu The Financial Timesu, dvadeset i drugi puč od 2013. godine te jedanaesti uspješan od 2017. godine kad je vojska nakon više desetljeća na vlasti s položaja srušila Roberta Mugabea, diktatora Zimbabvea. Gabon podsjeća na Zimbabve jer je ondje došlo do rušenja dinastičke vlasti, otac Omar Bongo je vladao neprekinuto od 1967. godine, da bi sin Ali odmah preuzeo vlast. Ukupno 56 godina. Zbog toga je javnost podržala puč, svima je bilo dosta klana Bongo. Nedvojbeno je na odluku vojske utjecao val vojnih udara koji su se dinamizirali od 2020. godine na prostoru Sahela, od Atlantika do Crvenog mora.

Afrika je nakon Drugog svjetskog rata postala središnja točka procesa dekolonizacije koji je, u jeku hladnog rata, bio snažno obilježen blokovskom politikom. Sovjetski Savez je mladim državama, koje su gajile razumljivu nesklonost prema bivšim europskim kolonijalnim silama, nudio žito, oružje i ideologiju. Procesi odlaska kolonizatora nisu bili glatki, vojska je često preuzimala vodeću ulogu te smatrala da joj zbog toga pripada pravo formiranja vlasti: primjerice, svi egipatski predsjednici od Drugog svjetskog rata bili su profesionalni vojnici osim Muhameda Morsija koji je vladao 2012./ 2013. godine nakon Arapskog proljeća. Tijekom 1970-ih godina vojni su udari, realno, bili pravilo smjene vlasti u afričkim državama, moglo bi se reći da su se časnici na taj način oslobađali stresa.

---

image
Afp
---

Promjena nastupa već krajem 1980-ih kad SSSR slabi i afričke države počinju graditi sustave civilne vlasti te i njih zapljusne raspad blokovskog sustava koji je otvarao nove, dotad teško zamislive šanse. Organizacija afričkog jedinstva, osnovana 1963. godine, promijenit će ime 2002. godine u Afrička unija dajući do znanja da je cilj formiranje zajednice kakva je Europska unija. Razdoblje je to konjunkture, rasta, pozitivnih trendova, iako je u prvom planu Azija čiji napredak nose "tigrovi", među kojima je Republika Koreja (južna) i Narodna Republika Kina, Afrika pokazuje potencijale.

Rez. Trenutak koji je presudno promijenio svijet u kojem živimo zapanjujuće je neodgovorno poslovanje koje je 15. rujna 2008. godine dovelo do kraha banke Lehman Brothers. Globalni financijski sustav urušio se u gravitacijskoj točki, Wall Streetu, a koncentrični valovi su tresli svijet gore nego potres Baniju i Zagreb. Globalna financijska kriza kršila je moćne države razotkrivajući sve strukturne i ine slabosti siromašnijih. Sjetimo se Hrvatske koja se gotovo raspala.

---

image

Nakon izbacivanja Europljana, Afrika se okreće Rusiji

Afp
---

Udari s Wall Streeta razotkrili su korupciju, slabosti i nesposobnosti afričkih vlasti, neodgovornost, dugove nastale posuđivanjem novca koji je trebao pomoći napretku, ali sredstva nikad nisu stigla do stvarnog cilja. Sjever kontinenta prsnut će Arapskim proljećem, Sahel ("arap. sāḥil: rub, priobalni pojas, stepsko-savanski pojas u Sjevernoj Africi između sušne Sahare na sjeveru i vlažnih savana na jugu", tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije) tonut će u siromaštvo i nestabilnost. Pitanje nije bilo hoće li izbiti kriza, nego kad.

Afrika je mlad kontinent kojem ta karakteristika – koju je Europa trajno izgubila – nije blagodat, nego breme: treba svake godine pronaći posao milijunima mladih koji ulaze na tržište rada. Za konjunkture to se još donekle i moglo, kad je udarila kriza nikako. Nezaposlena mladost željeno je okruženje pobunjeničkih skupina, milicija, terorističkih organizacija.

Globalno zagrijavanje možda i najgori otisak ima upravo na prostoru Sahela, gdje pustinja jede ono malo plodne zemlje, suše uništavaju što preostane. Manjak obradive zemlje dovodi do sukoba ratara i stočara jer se potonji protive kulturama od kojih se stoka ne može hraniti.

---

image

Snimka iz glavnog grada Nigera, Niameya, sada su ruske zastave hit

Afp
---

Kriza je počela nakon što se raspala Libija diktatora Moamara Gaddafija, velikog prijatelja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je gajio sklonosti prema autokratima. Plaćenički trupe koje su bile na Gaddafijevoj platnoj listi ostale su bez plaće, uzele su oružje koje su imale i spustile se prema jugu, primjerice pripadnici pustinjskog naroda Tuarega. Iskusni ratnici su se nastavili baviti poslom koji znaju i počeli sukob s vojskom Malija, neuvježbanom, neopremljenom, nesposobnom braniti se. Tuarezi će formirati državu Azawad. Vojnici odgovornost zbog poraza usmjeravaju, s pravom, prema političkom vrhu i u ožujku 2012. izbija prvi puč.

Dvije velike terorističke skupine koje se lažno pozivaju na islam, Al-Qa‘ida i Islamska država (poznata po akronimima ISIS, ISIL i Daesh), brzo osnivaju franšize na prostoru obilježenom točkama na kojima nastaje sigurnosni vakuum: većina milicija prihvaća autoritet jedne ili druge skupine i, za razliku od Sirije i Iraka, ovdje ne ratuju jedni protiv drugih: ideja je stvoriti državu, a onda bi se razračunali.

Obavještajne će službe doći do podataka da u sahelskim državama, a sve su velike (Mali je površinom jednak zbroju kvadrata Francuske i Belgije), zajednice na periferiji, gdje država nije u stanju jamčiti sigurnost, prihvaćaju terorističke skupine i njihova pravila jer uspostavljaju određenu razinu stabilnosti.

Francuska je pomogla nakon prvog puča, Azawad je nestao, ali Pariz nije mogao rasporediti dovoljan broj vojnika da osigura stabilnost. Uključuju se i Njemačka, Italija, ali riječ je o snagama koje nastoje obučiti vojsku koja kipti jer oni ginu u sukobima s teroristima i raznim milicijama.

---

image

Gabonski pučisti tijekom tv obraćanja nakon preuzimanja vlasti.

-/Afp
---

NR Kina je u Afriku ušla rano, početkom ovog stoljeća, želeći staviti pod kontrolu prirodna bogatstva. Rusija je vjerovala da su sovjetske veze vitalne aktivirajući ih osobito 2014. godine, nakon prve invazije Ukrajine. Moskva je zaključila da će joj snažna prisutnost u Africi biti od koristi kad dođe do razmirica s EU-om, a dobro će doći i kontrola rudnika zlata, dijamanata… Tako je u Sahel došla plaćenička skupina Wagner.

Slijedi javnozdravstvena kriza koja je opet najteže udarila najsiromašnije. Odnikalu će upozoriti da je civilna vlast u mnogim slučajevima, primjerice promjenama ustava na fabriciranim referendumima, izvela udar pa će javnost vojsku vidjeti korektorom. Aanu Adeoye u FT-u upozorava da pučeve treba gledati zasebno, što je točno kad govorimo o Gabonu i Nigeru: ovaj potonji je imao demokratsku vlast utjelovljenu u predsjedniku Muhamedu Bazoumu koji je prvi mirno preuzeo vlast.

Pomislio je, zla ne sluteći, da bi mogao provesti potrebne reforme među kojima je i civilna kontrola nad vojskom. Zapovjednicima se to nije svidjelo jer dovodi u pitanje njihov utjecaj na političke, ali prije svega na ekonomske tokove, novac je u igri.

---

image

Veliki Putinov prijatelj - novi šef  Burkine Faso kapetan Ibrahim Traore

Afp
---

Puč je vodio čelnik predsjedničke garde, kao i u Gabonu, interesantno je da su obojica prošla obrazovanje u SAD-u: ne, ne treba iz toga izvlačiti zaključak da je riječ o mutnim poslovima "CIA, snajka, CIA", riječ je o časnicima koji su imali dostatno znanje da puč provedu i bili na dovoljno visokom položaju s kojeg su imali kontrolu nad svim razinama vojne i civilne vlasti.

Alexander Clarkson, predavač na King‘s College u Londonu, dobro je objasnio situaciju za World Politics Review.

"Tumačenje svake geopolitičke krize u kontekstu sukoba velikih sila često odvraća pozornost od širih regionalnih trendova koji će u konačnici imati globalni utjecaj. Sigurnosna situacija koja se brzo pogoršava u zapadnoj Africi primjer je toga. U određenoj je mjeri ova dinamika proizvod strategija preživljavanja kojima su težili krhki vojni režimi pokušavajući usmjeriti nezadovoljstvo naroda zbog neuspjeha države na disfunkcionalno nasljeđe francuskog, takozvanog Françafrique sustava neokolonijalne kontrole (Catherine Colonna, francuska ministrica vanjskih poslova, 3. rujna će u Le Mondeu reći da je ‘Françafrique odavno mrtva‘).

Nastojanje Pariza da zadrži neoimperijalnu sferu utjecaja u partnerstvu s regionalnim autokratima zasigurno je odigralo krucijalnu ulogu u stvaranju društvene nestabilnosti. Vojne hunte koje su preuzele vlast u Maliju, Burkini Faso i sada Nigeru potaknule su antifrancuske osjećaje - u slučaju Malija, tražile su pomoć od ruskih plaćenika - kako bi odvratile javnu frustraciju od vlastite nesposobnosti da vrate teritorij od džihadističkih pobunjenika i obnove ekonomski rast."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp -/Afp Afp Afp Afp -/Afp Afp Afp Afp
Afp

Francuzi su otjerani iz Afrike

 

 

-/Afp

Gabonski pučisti tijekom tv obraćanja nakon preuzimanja vlasti.

Afp

Veliki Putinov prijatelj - novi šef  Burkine Faso kapetan Ibrahim Traore

Afp
Afp
-/Afp

Francuzi su izgubili Niger

 

Afp
Afp

Nakon izbacivanja Europljana, Afrika se okreće Rusiji

Afp

Snimka iz glavnog grada Nigera, Niameya, sada su ruske zastave hit

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava-1321733 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f1bac793086b2c69211a1e7edae78f54057408d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Europa+%E2%80%98izgubila%E2%80%98+Afriku%3F+U+%26quot%3BCrni+kontinent%26quot%3B+u%C5%A1li+su+Kinezi+i+Rusi%2C+a+cilj+je+kontrola+prirodnih+bogatstava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava-1321733 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-je-europa-izgubila-afriku-u-crni-kontinent-usli-su-kinezi-i-rusi-a-cilj-je-kontrola-prirodnih-bogatstava-1321733 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATO, DIJAMANTI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetZLATO, DIJAMANTI...

Kako je Europa ‘izgubila‘ Afriku? U "Crni kontinent" ušli su Kinezi i Rusi, a cilj je kontrola prirodnih bogatstava

Piše Željko Trkanjec
10. rujna 2023. - 18:01

Prvi afrički samit o klimi završio je u srijedu 6. rujna usvajanjem Deklaracije iz Nairobija koja upozorava na pogubne posljedice globalnog zagrijavanja na kontinentu.

Točan popis država sudionica nisam uspio pronaći. Medijski su izvori navodili prisutnost 20 čelnica i čelnika država ili vlada pa ostajemo lišeni informacije tko je, i da li itko, zastupao Gabon. Posljednjih dana kolovoza u toj je naftom bogatoj državi, u kojoj trećina stanovništva živi u siromaštvu, vojska srušila predsjednika Alija Bonga.

Bio je to, tumači nigerijski profesor Chidi Anselm Odnikalu The Financial Timesu, dvadeset i drugi puč od 2013. godine te jedanaesti uspješan od 2017. godine kad je vojska nakon više desetljeća na vlasti s položaja srušila Roberta Mugabea, diktatora Zimbabvea. Gabon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:46