StoryEditorOCM
Svijet‘Fiducia supplicans‘

Kakav preokret u Vatikanu! Papa napravio korak natrag po pitanju blagoslivljanja istospolnih parova. A što radi HBK?

Piše Ivan Ugrin
28. siječnja 2024. - 09:28
Prvi put od kada je Deklaracija izazvala velik otpor mnogih kardinala, biskupa i vjernika, korak natrag napravio je papa FraneAfp

Otkako je malo prije Božića prošle godine svjetlo dana ugledala sporna deklaracija Dikasterija za nauk vjere, "Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje" o pastoralnom značenju blagoslovâ, ne prestaju reakcije iz svih dijelova Crkve, osobito na onaj dio o blagoslovu istospolnih i neregularnih parova.

Prvi put od kada je izazvala velik otpor mnogih kardinala, biskupa i vjernika, prema njoj je korak natrag napravio papa Frane, koji je primio u petak 26. siječnja u Apostolskoj palači poglavare i dužnosnike Dikasterija za nauk vjere, kojem je na čelu kardinal Víctor Manuel ‘Tucho‘ Fernández, okupljene u Rimu na plenarnom zasjedanju.

Falio ‘Franin miris‘

Papa im je objasnio da sporni blagoslovi, izvan bilo kakvoga konteksta i oblika liturgijskoga karaktera, ne zahtijevaju moralno savršenstvo da bi bili primljeni.

Osim toga, istaknuo je da kada istospolni par spontano pristupi i zatraži blagoslov, ne blagoslivlja se zajednica, nego jednostavno osobe koje su ga zajedno zatražile. "Ne blagoslivlja se zajednica, nego osobe; naravno, uzimajući u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta u kojima se živi te najprikladnije načine za to", rekao je papa Frane.

Inače, deklaracija u točki 31. kaže: "Unutar tako ocrtanog obzora nalazi se mogućnost blagoslova parova koji žive u neredovitim situacijama i istospolnih parova", te ističe i "kada blagoslov traži istospolni par".

Dakle, u deklaraciji još uvijek piše da se blagoslivlja par, prema tome, nakon ovih zadnjih Papinih riječi očekivati je da se to u njoj ispravi, ili još bolje, da se povuče sporna deklaracija, kako je javno zatražio i mostarski biskup u miru, mons. Ratko Perić, jer u Crkvi nije nikad bio u pitanju blagoslov osoba.

image

Sve je zakuhao Victor Manuel Fernandez, prvi čovjek Dikasterija za nauk vjere

Afp

Živimo u nekim čudnim i u Crkvi zbunjujućim vremenima, u kojima se objavljuju deklaracije poput rečene "Fiducia supplicans", koju je potpisao papa Frane, a sastavio njegov Argentinac, kardinal Fernández, kojeg je prefektom Dikasterija za nauk vjere imenovao 1. srpnja 2023.

Nekoliko dana nakon što je preuzeo službu, Fernández je za argentinski list Clarin kritizirao responsum, dokument svoga prethodnika, kardinala Luisa Ladarije Ferrere iz 2021., u kojem se izričito navodi da su istospolni blagoslovi nemogući jer "Bog ne može i ne blagoslivlja grijeh". Kardinal Fernández je tada izjavio da tom dokumentu nedostaje "Franin miris".

I onda je 18. prosinca 2023. argentinski kardinal podvalio deklaraciju ‘‘Fiducia supplicans", po kojoj su blagoslovi istospolnih i neregularnih parova postali ne samo mogući, nego i preporučeni.

Papa Frane je prije desetak dana nastupom u živo na jednoj talijanskoj televiziji branio deklaraciju riječima: "Gospodin blagoslivlja sve one koji su sposobni biti kršteni, dakle svakog čovjeka", međutim, ni riječi o tome da se blagoslivlja par koji živi u grijehu i nijednom riječju nema Isusova poziva: "Idi i ne griješi više." "Kad dođe vrijeme za donošenje odluka... a kad se odluke ne prihvaćaju, to je zato što se ne poznaju", pravdao se Papa.

Traži se smjena prefekta

"Razuman se vjernik pita: ako je sve u ovakvoj kondicionalnoj formi i ako Crkva ne bi trebala ni promicati ni ne promicati ‘obred‘ ‘blagoslova‘ takvih ‘parova‘, niti bi Crkvi trebalo zabranjivati niti ne zabranjivati blizinu, i to po ‘zaređenu‘ službeniku, kako se možemo nadati da će ti ‘parovi‘ u neredovitim prilikama ustrajna preljuba ili ustrajnih istospolnih odnosa posve ispuniti volju Božju bez ikakva uvjeta i znaka svoga kajanja i izlaska iz protunaravna bezakonja i griješenja?", stvar je razjasnio biskup u miru Ratko Perić.

Deklaraciju su odbacile sve crkve u Africi, brojne biskupske konferencije, kardinali, biskupi se ograđuju od nje. Samo naša HBK šuti kao da se i nije dogodila. Osim ako se na deklaraciju ne odnosi zadnja rečenica priopćenja s izvanrednog zasjedanja: "Na zasjedanju je bilo govora i o... aktualnim pitanjima u Crkvi i društvu." Očito, nije još vrime... Barem dok ne sjedne purpur...

Posljednje zvučno ime je kardinal Joseph Zen. On se pridružio onima koji se protive deklaraciji, pozivajući autora teksta, kardinala Victora Fernándeza, da podnese ostavku ili da bude smijenjen. "Ako prefekt Dikasterija za nauk vjere... počini herezu tvrdeći da je ozbiljan grijeh ‘dobar‘, ne bi li onda prefekt trebao podnijeti ostavku ili biti razriješen?", napisao je Zen.

image
Afp

I Međunarodna akademija za ljudski život i obitelj Ivana Pavla II. službeno je zatražila od pape Frane da smijeni argentinskog kardinala s mjesta prefekta.

Među rijetkima koji su podržali deklaraciju je kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Zuppi je citirao firentinskog kardinala Giuseppea Betorija koji je blagoslove okarakterizirao kao "konkretnu primjenu uvjerenja vjere da Božja ljubav nema granica i da je upravo njegov rad temelj prevladavanja teških situacija u kojima se čovjek nalazi".

Crkva u Africi ustala

Nakon objave dokumenta kojim je SECAM, simpozij koji okuplja biskupske konferencije Afrike i Madagaskara, odbacio deklaraciju Dikasterija za nauk vjere "Fiducia supplicans", objavljujući da afrički biskupi "ne smatraju primjerenim blagosloviti homoseksualne zajednice ili istospolne parove", govorilo se o "pobuni" protiv Pape i Svete Stolice. Međutim, ovih je dana primas Afričke crkve, kongoanski kardinal Fridolin Ambongo, inače član vijeća devetorice kardinala koji savjetuju Papu, obrazložio kako ga je u Vatikanu primio papa Frane i bio je jako tužan, slomljenog srca, jer je patio od reakcija protiv deklaracije koje su stizale iz cijelog svijeta. Papa je, dodaje kardinal Ambongo, dao svoj placet za objavu dokumenta SECAM-a.

Kardinal Ambongo zaključuje kako je "homoseksualnost osuđena u Bibliji i od strane učiteljstva Crkve" te iz tog razloga "ne možemo blagosloviti gay parove", dok je uvijek moguće blagosloviti pojedine ljude u nadi da će im to pomoći da se prilagode "Božjoj volji".•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:57