stdClass Object ( [id] => 1317769 [title] => Jeste li spremni za multipolarni svijet? Zemlje BRICS-a sad raspolažu s 80 posto nafte, pola hrane i 45 posto populacije [alias] => jeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako bi se BRICS-ov ovotjedni samit u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, tu riječ zaista ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - suradnja.

Vjerojatno zadnji put kada je naša civilizacija - ako se društvo s takvim navikama može uopće tako nazivati - iskazivala želju za prakticiranjem ovog (u sistemu tržišnog natjecanja anakronog) koncepta bilo je u lipnju 1992. godine; prije nego što je rođeno više od pola danas živuće populacije. Tada je u Rio de Janeiru održana UN-ova konferencija o okolišu i razvoju (UNCED), također poznata kao "Samit o Zemlji". Bilo je to posthladnoratno razdoblje te se 154 država članica, opijenih optimizmom pobjede liberalne demokracije, sastalo zbog međunarodne suradnje na pitanjima globalnog razvoja, ali i problema ekološke održivosti snažnog gospodarskog rasta.

Ipak, 31 godinu kasnije, dva najveća svjetska gospodarstva su u ekonomskom ratu, Rusiju Zapad svim silama pokušava financijski i teritorijalno urušiti, a čovječanstvo godišnju ekološki održivu količinu zemaljskih resursa potroši u svega osam mjeseci. I tako svake godine.

Paralelno, klimatske promjene sve više dolaze do izražaja, s čime se zemlje globalnog juga, osiromašene zapadnim (neo)imperijalizmom, najteže nose. Naime, tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1. Jasno, uzrok ove dinamike su neoliberalne politike koje su međunarodne institucije poput Svjetske banke, MMF-a i WTO-a nametnule zemljama u razvoju tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, zbog čega su eksploatirane države u tom periodu gubile oko 500 milijardi dolara godišnje u BDP-u.

Sada je, pak, Globalni jug - koji čini oko 85 posto svjetskog stanovništva - odlučio reći: "Dosta."

---

image

Tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1.

facebook photo
---

- Trenutno globalno stanje je puno nepravde i njime dominiraju pretežito zapadne zemlje, dok se MMF, Svjetska banka i druge zapadne institucije koriste kao uvrtači ruku drugim zemaljama, preko financijske i druge podrške. BRICS je postao alternativa za to - istaknuo je Melaku Mulualem s Etiopijskog instituta za strateška pitanja pred konferenciju na koju je pozvano 69 nacionalnih lidera. Znakovito, iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron zamolio da mu se pošalje pozivnica za ovaj događaj, odbijen je. Umjesto njega, tu su predstavnici Kube, Venezuele i Afganistana.

Članice ovog gospodarskog saveza - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - ususret samitu izrazile su želju da BRICS bude glas Globalnog juga, koji će pozivati na pravedniji svjetski poredak i reformu zapadnjački upravljanih međunarodnih institucija, među koje spadaju i sami Ujedinjeni narodi. Čak je glavni tajnik UN-a - koji je u deklaraciji BRICS-a oslovljen kao "neizostavan kamen temeljac" u međunarodnom sustavu - António Guterres priznao u govoru u Johanessburgu da su pozivi na reforme valjani. Citirao je brojke prema kojima afričke zemlje u prosjeku plaćaju četiri puta više za posuđivanje kod međunarodnih financijskih institucija od SAD-a i osam puta više od najbogatijih europskih zemalja.

- Redizajn današnje zastarjele, nefunkcionalne i nepravedne globalne financijske arhitekture je nužan, ali to se neće dogoditi preko noći. Ipak, sada možemo i moramo poduzeti praktične korake - upozorio je Guterres. Dodao je i da svijet "ide prema multipolarnom svijetu" te da je "to pozitivna stvar".

---

---

A kao prvi praktični korak je došlo - proširenje saveza. 

- Postigli smo dogovor o vodećim načelima, standardima, kriterijima i procedurama procesa proširenja BRICS-a o kojima se već duže vrijeme raspravlja. Imamo konsenzus o prvoj fazi ovog procesa proširenja, a ostale faze će uslijediti. Odlučili smo pozvati Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i UAE da postanu punopravne članice BRICS-a. Članstvo će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine - izvijestio je predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa.

Ovim proširenjem će BRICS - koji je dosad činio 31,5 posto ukupnog BDP-a (po paritetu kupovne moći (PPP); relevantnijim odrazom komparativne ekonomske snage od jednostavnog BDP izračuna); naspram 30,7 posto zemalja G7 - raspolagati s 37,3 posto svjetskog BDP-a, preko 44 posto svjetskih rezervi nafte i više od 80 posto svjetske proizvodnje nafte. Također, savez će od Nove godine uključivati pet od osam najvećih svjetskih proizvođača nafte i tri od pet najvećih potrošača nafte. 

BRICS će sada činiti gotovo polovicu ukupne proizvodnje hrane; s otprilike pola svjetske pšenice i još nešto više riže. Dodatno, savez će imati 38,3 posto ukupne globalne industrijske proizvodnje.

---

---

Među primljenima u skupinu - koja sada okuplja 44.65 posto pripadnika ljudske vrste - je i jedna zemlja koja je na Washingtonovoj listi "država sponzora terorizma". Riječ je, naravno, o Iranu. Kao što su prošle godine članice Šangajske organizacije za suradnju - njih osam - unisono glasale da im se pridruži ovaj partner, to je sada napravilo i svih pet pripadnika BRICS-a; antiiranskoj propagandi unatoč.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je ustvrdio da je primitak Teherana u savez hvalevrijedan potez koji će rezultirati "povijesnim benefitima". Kazao je kako ova grupacija "može pomoći u rješavanju problema međunarodne zajednice", kao i da “globalno povjerenje u učinkovitost BRICS-a raste”. S druge strane, njegovi novi partneri podupiru diplomatsko rješenje sukoba oko iranskog nuklearnog programa "mirnim i diplomatskim putem, u skladu s međunarodnim pravom".

Raisi je ujedno iskazao podršku naporima grupacije da se njezino članstvo udalji od ovisnosti o američkom dolaru, o čemu je prethodno govorio brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva.

- Stvaranje valute za komercijalne transakcije i ulaganja između članica BRICS-a poboljšava naše uvjete plaćanja i smanjuje našu ranjivost... Zagovarao sam ideju velike financijske integracije gdje bismo mogli imati novu referentnu jedinicu koja ne bi zamijenila našu nacionalnu valutu... Moramo povećati likvidnost, proširiti financiranje pod povoljnim uvjetima i prekinuti uvjetovanje (ovo je jasno odbacivanje neoliberalne politike "strukturne prilagodbe" koju zahtijevaju MMF i Svjetska banka, op.a.). Multilateralni trgovinski sustav mora se revitalizirati kako bi ponovno počeo djelovati kao alat za pravednu, predvidljivu, pravičnu i nediskriminirajuću trgovinu - pozvao je na akciju Lula.

---

image

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - rekao je Lula.

Ricardo Stuckert/Afp
---

Ruski predsjednik Vladimir Putin - čije su pojavljivanje na videolinku delegati pozdravili pljeskom i klicanjem - podržao je brazilskog kolegu, nazvavši ovu točku "jednom od važnijih", ali i "kompleksnom". Obećao je da će se nastaviti u smjeru rješavanja ovog pitanja te istaknuo uspjeh BRICS-a u smanjenju udjela američkih dolara u trgovini država članica, za koji navodi da je pao na 28,7 posto.

---

Sergej Lavrov o alternativnom platežnom modelu:

Države članice BRICS-a sada su usredotočene na pronalaženje načina da plaćanja učine neovisnima o Washingtonu i njihovim saveznicima, dok se o jedinstvenoj valuti saveza trenutno ne raspravlja, rekao je Lavrov.

- Sada je sva pozornost usmjerena na pronalaženje načina da osiguramo našu međusobnu trgovinu, zajedničke gospodarske projekte i investicije na takav način da ne ovisimo o sustavu koji kontroliraju SAD i svojim zapadnim saveznicima - iznio je.

Dodao je da je Zapad dokazao "svoju sposobnost i spremnost da aktivno zlorabi status izdavatelja rezervne valute za postizanje političkih ciljeva, kršeći sva pravila slobodnog tržišta, međunarodne trgovine i Svjetske trgovinske organizacije".

---

---

BRICS-ova poluga dedolarizacije:

Srednjoročni do dugoročni cilj BRICS-a je stvoriti novu rezervnu valutu koja će izazvati dolar. Kratkoročno, blok promiče korištenje nacionalnih valuta svojih članica u bilateralnoj trgovini i financiranje iz BRICS-ove Nove razvojne banke (NRB). 

Također, NRB planira dati gotovo jednu trećinu (30 posto) svojih zajmova u lokalnim valutama članica financijske institucije. Predsjednica banke Dilma Rousseff je poručila da je "potrebno pronaći načine za izbjegavanje deviznog rizika i drugih problema, kao što je ovisnost o jednoj valuti poput američkog dolara".

Članovi NDB-a nisu samo pristupnici BRICS-a, već i Bangladeš i Egipat. Urugvaj je također u procesu pridruživanja, a interes su iskazale i mnoge druge zemlje.

---

Putin je posebno izdvojio dva ključna BRICS-ova projekta, a to su sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke s terminalima u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu. Dodao je da će Rusija ostati pouzdan opskrbljivač gnjojiva i hrane za Afriku, s besplatnom opskrbom žitarica skupini afričkih zemalja, koju je obećao prošlog mjeseca. Kremljanski lider nije propustio navesti ni da je Rusija, unatoč sankcijama, peta ekonomija svijeta, pri čemu je pretekla Njemačku. Riječ je o rejtingu Svjetske banke objavljenom početkom kolovoza, koji uspoređuje BDP zemalja prema PPP-u.

Predsjednik je "svim srcem" podržao JAR-ov prijedlog o davanju značajnijih uloga ženama u poslovima zemalja BRICS-a i zatražio održavanje zasebnog ministarskog sastanka na ovu temu. Ponovio je kako je Rusija "protiv svake hegemonije i isključivosti zemalja, kao i protiv politike neokolonijalizma" te da se zalaže za "načela ravnopravnosti, partnerstva, podrške i uvažavanja međusobnih interesa"Pohvalio je i napore partnera prema mirnom rješenju ukrajinske krize i poručio da je cilj Moskve okončanje dugogodišnjeg rata kojeg su "pokrenule brojne zapadne zemlje i njihovi sateliti". Sami savez je pak, zabrinut situacijom u Nigeru, zamolio za suradnju Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije pri održavanju mira i sigurnosti te pozvao na "korištenje diplomatskih sredstava kao što su dijalog, pregovori, konzultacije i posredovanje".

---

---

Ruski lider, koji je kazao da se "BRICS ni s kim ne natječe" niti "suprotstavlja", ali da unatoč tome neki "pokušavaju zaustaviti pojavu novih neovisnih centara razvoja i utjecaja u svijetu", nije osobno prisustvovao konferenciji zbog naloga za uhićenje koji je za njim izdao Međunarodni kazneni sud (ICT). Ipak, tih briga neće imati sljedeće godine, pošto deklaracija južnoafričkog samita završava izjavom o "punoj potpori" članica da se onaj idući održi u Rusiji. Inače, BRICS "pozdravlja razvoj međunarodne konvencije o suzbijanju upotrebe ICT-a u kriminalne svrhe" i iskazuje "predanost promicanju otvorenog, sigurnog, stabilnog, dostupnog i mirnog ICT okruženja".

A na samitu 2024. će svakako biti i Saudijska Arabija, koju je Kina u ožujku, nakon sedam godina prekinutih diplomatskih odnosa, pomirila s Iranom. Ova akvizicija je svakako golemi dobitak za BRICS. Naime, ova arapska zemlja je najveći globalni pomorski izvoznik sirove nafte - s udjelom od 17,7 posto - i drugi najveći svjetski proizvođač nafte uopće (iza SAD-a). Također, Rijad raspolaže sa drugim najvećim naftim zalihama na planetu, odmah iza Venezuele. Iran je pak ovdje na četvrtoj poziciji. 

---

---

Iako dugogodišnji američki saveznik, Saudijci su se ovim potezom, izgleda, okrenuli za punih 180 stupnjeva. Kako god, njihove enormne monetarne rezerve bi mogle osigurati novi kapital za Novu razvojnu banku BRICS-a; zajedno sa UAE-om, koji je osmi na globalnoj ljestvici naftnih zaliha i proizvodnje. Predsjednik UAE-a Mohamed bin Zayed Al Nahyan je obznanio da se "raduje se kontinuiranoj predanosti suradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih naroda i ljudi diljem svijeta".

Etiopija je pak već neko vrijeme u sukobu sa SAD-om i Europskom unijom zbog njihovih kritika trenutnog sukoba između vladinih snaga i Eritreje s jedne strane, te Narodnooslobodilačke fronte Tigraya s druge strane. Etiopijsku nacionalnu frontu (navodno) podupiru Kina, Iran i UAE. Ova istočnoafrička država ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina. Čak 72,7 posto radne snage je zaposleno u poljoprivredi. Očito, radne snage ni hrane BRICS-u u narednim godinama neće nedostajati.

- Ponovno potvrđujemo svoju predanost jačanju poljoprivredne suradnje i promicanju održive poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja BRICS-a za povećanje sigurnosti hrane kako unutar BRICS-a tako i diljem svijeta - navodi se u deklaraciji.

---

image

 

Etiopija ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina.

Ding Haitao/Xinhua Via Afp
---

Preostala dva pristupnika, Egipat i Argentina, sa sobom u savez ipak donose određene probleme. Naime, riječ je o dva najveća dužnika Međunarodnog monetarnog fonda. Buenos Aires mora vratiti čak 46, a Egipat 18 milijardi dolara. Ukrajina je treća sa 12,2 milijardi.

Egipat, daleko najmnogoljudnija arapska nacija (23.8 posto te populacije), drugo je najveće gospodarstvo u Africi (nakon Nigerije). Tome unatoč, procjenjuje se da čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize. U veljači su, na inzistiranje MMF-a kao "kritične komponente ugovora", prodana 32 poduzeća u državnom vlasništvu. Iako je u ožujku MMF-ov trebao ocijeniti status egipatskih gospodarskih reformi, to je odgođeno zbog "nedostatka napretka" i "sporosti" privatizacije javnog dobra. Unatoč MMF-ovoj "pomoći", godišnja inflacija u Egiptu je dosegla rekordnih 36,8 posto, a cijena hrane raste još duplo brže. Državni dug je strahovito porastao; a međunarodne agencije smanjile su kreditni rejting Egipta. Više od polovice proračuna za tekuću godinu je namijenjeno servisiranju duga.

Sada Egipćani spas traže u BRICS-u.

- BRICS je od velikog značaja za geopolitičku ravnotežu i igra važnu ulogu u izgradnji multipolarnog svjetskog poretka, uključujući i korištenje nacionalnih valuta u trgovinskim obračunima. Trenutno mnoge zemlje žele pristupiti savezu, a teže tome više iz političkih razloga nego iz ekonomskih - izjavio je egipatski diplomat Rauf Saad. Njegovi partneri su u Johanessburgu predložili "kolektivno rješavanje pitanja vezanih uz međunarodni dug" i pozvali međunarodne organizacije da "igraju konstruktivnu ulogu u izgradnji globalnog konsenzusa o ekonomskim politikama i sprječavanju sustavnih rizika od gospodarskih poremećaja i financijske fragmentacije".

---

image

Čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize.

Khaled Desouki/Afp
---

Argentinski slučaj je naročito zanimljiv. Samo par dana prije samita, Buenos Aires je slao signale da se neće pridružiti BRICS-u, a predsjednik Alberto Fernández je i otkazao svoj let za Johanessburg. Analitičari su to protumačili kao znak da Argentinci ne žele razljutiti svoje "kamatare" SAD i MMF.

Ipak, čini se da Argentina ima i neke prijatelje na svjetskoj sceni - i to u susjedstvu. Brazilski predsjednik Lula se, čuvši za nećkanje kolege Fernándeza, založio za vječne rivale i zagrmio da je "vrlo važno za Argentinu biti u BRICS-u". Pritom je kritizirao kredite MMF-a latinoameričkim kolegama kao "daveće". Međutim, iako se Fernández zahvalio riječima da je pridruživanje savezu "nova prilika" koja "jača" njegovu zemlju, nije sasvim sigurno da će Argentina i zaista postati član. Nažalost, nacionalni izbori su u listopadu, a kandidati desnice Javier MileiPatricia Bullrich izrazito su proamerički orijentirani i zasigurno bi odbili ovaj poziv.

---

Bolivijski predsjednik Luis Arce:

- Širenje BRICS-a nova je prekretnica u ljudskoj povijesti, jer omogućuje nacijama pristup međunarodnim tržištima bez potrebe za kompromitiranjem vlastitog dostojanstva i bez političkog uvjetovanja, sankcija ili vojnih prijetnji.

---

Južnoafrički čelnik je rekao da 65 zemalja trenutno pregovara o pridruživanju, od kojih se zna za 17 koje su i formalno podnijele zahtjev. Potencijalni budući članovi su tako: Alžir, Bangladeš, Bjelorusija, Bolivija, Indonezija, Kazahstan, Kuba, Nigerija, Tajland, Urugvaj, Venezuela i Vijetnam. Zanimljivo, na listi Ministarstva vanjskih poslova JAR-a je i - Palestina.

---

---

Po mišljenju ruskog predstavnika Sergeja Lavrova, "eksplozivan" rast BRICS-a je potaknut spoznajom mnogih zemalja da se Zapad tvrdoglavo drži svoje hegemonije koja blijedi i koji je spreman na sve da je očuva. Dodaje da, iako mnogima neće biti lako samima podnijeti težinu takvog pritiska, u BRICS-u mogu pronaći grupu saveznika i "temelj multipolarnog svijeta čijem stvaranju bismo se sada svi trebali posvetiti".

A s njim se složio i kolega Xi Jinping.

- Neka država, opsjednuta održavanjem svoje hegemonije, dala je sve od sebe da osakati zemlje u razvoju. Tko god se brzo razvija, postaje njena meta obuzdavanja, tko god je sustigne postaje meta opstrukcije. Ali ovo je uzaludno, kao što sam ukazao više puta: Puhanje tuđe lampe neće donijeti svjetlo (onome koji puše)... Međunarodna pravila ne bi trebali diktirati oni s najjačim mišićima ili najglasniji. Udruživanje radi formiranja ekskluzivnih grupa i pakiranje vlastitih pravila kao međunarodnih normi još je neprihvatljivije... Trebamo li zajedno raditi na očuvanju mira i stabilnosti ili samo mjesečariti u ponor novog hladnog rata? Trebamo li... dopustiti da nas hegemonistički i nasilnički činovi bace u depresiju?... Nijedna planina može zaustaviti nadirući tok moćne rijeke - slikovito je poručio kineski predsjednik.

Potom je pozvao na prestanak jednodimenzionalnih pogleda koje dijele države na umjetne kategorije kao što su "liberalne" ili "autoritarne". Za kraj je istaknuo da se mora ubrzati proces širenja i povećati BRICS+ obitelj.

---

---

- BRICS je raznolika skupina nacija. To je ravnopravno partnerstvo zemalja koje imaju različite stavove, ali zajedničku viziju za bolji svijet - pojasnio je na južnoafrički predsjednik. I, doista, ono što najviše začuđuje je činjenica da su članice izrazito različite jedna od druge, a neke od njih si i geopolitički suparnici. Ipak, to savršeno oslikava koliko su svi zasićeni trenutnim svjetskim poretkom pod vodstvom SAD-a i spremni ostaviti svoje goleme razlike po strani kako bi ga reformirali.

U stvari, BRICS je "antihegemonistička koalicija ujedinjena ne ideologijom nego komplementarnim pritužbama" na koju je upozoravao Zbigniew Brzezinski, američki političar, diplomat i geostrateg koji je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država od 1977. do 1981. godine. Uz razliku što ovo nije "najopasniji scenarij velike koalicije Kine, Rusije i možda Irana", nego nešto mnogo, mnogo "opasnije".

---

Zapad strahuje od masovnog priključivanja BRICS-u:

Predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer upozorava kako je Zapad, zbog pojave BRICS-a kao primamljive alternative, u opasnosti od gubitka povjerenja Globalnog juga, koji sve više "traži podršku od zemalja poput Kine", umjesto "tradicionalnih zapadnih institucija".

A kako bi izbjegao crni scenarij, Zapad mora povećati opseg pomoći koja se pruža zemljama u razvoju, predložio je Hoyer.

Bankar smatra kako je sve ovo posljedica činjenice da zapadne države nisu pružile podršku zemljama u razvoju tijekom pandemije COVID-19, kao i zbog pitanja otplate duga, cijene energije i klimatske promjene.

- Ukoliko ne ponudimo istinsko partnerstvo i uvjerljivije načine za rješavanje izazova globalnog juga, bilo da je riječ o energetskoj tranziciji, pitanju zaduženosti ili rješavanju očigledne zdravstvene nejednakosti - idemo u nevolje - rekao je predsjednik EIB-a.

---

Ili, kao što objašnjava ekonomist, analitičar i UN-ov savjetnik Jeffrey Sachs

- Već živimo u post-američkom, post-zapadnom svijetu. Živimo u pravom multipolarnom svijetu gdje je BRICS veći od G7. Čak se Turska i Grčka žele priključiti zemljama BRICS-a. Stvar je u tome što SAD ne prihvaća tu tranziciju. SAD još uvijek vjeruje da je ovo zapravo američki svijet s dva neposlušna aktera, Rusijom i Kinom, a svi drugi će već shvatiti realnost. Po mom mišljenju, SAD-u je istekao rok već nekih četvrt stoljeća... A Europa je veliko razočaranje u svemu ovom, jer tamo trenutno ne postoji nijedan glas koji ima geopolitičku perspektivu koja je uopće razumna... Prema kakvom svijetu stvarno idemo otvoreno je pitanje jer možda idemo prema onom masovnog konflikta i katastrofe. lli bismo mogli krenuti prema svijetu gdje se u SAD-u pojavi neki inteligentni lider, koji nije u svojim osamdesetima, i kaže: "Pa znaš, NATO... Više ga baš i ne trebamo. Ono što trebamo jest imati normalne odnose s Kinom, Indijom, Rusijom, Brazilom i EU-om..." Odjednom bi stvari izgledale prilično drugačije. 

---

---

Nažalost, takvo nešto je teško čak i zamisliti. Državi koja troši na vojsku više od idućih deset pratitelja zajedno zadnje što je na umu jest odreći se pozicije hegemona; makar joj se to na dugi rok pokazalo povijesnom i katastrofalnom pogreškom. Jer, da je SAD ikad radio na izgradnji inkluzivnog svjetskog poretka, ne bi posijao sjeme BRICS-ove koalicije. Ili, kako je 2019., na samitu Nesvrstanih u Caracasu, predvidio venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro: "21. stoljeće je stoljeće kraja imperija!"

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - zaključio je nakon samita Brazilac Lula, naglašavajući da se BRICS neće upustiti u rivalstvo s drugim međunarodnim organizacijama. 

Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.

---

Neki od zaključaka BRICS-ovog samita: 

- Jačanje mehanizma neširenja oružja za masovno uništenje te poticanje razoružanja, uključujući biološko i kemijsko oružje

- Dugoročna održivost svemirskih aktivnosti i sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru, uključujući pregovore i usvajanje pravno obvezujućeg multilateralnog instrumenta

- Osuda terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama te nastavak produbljivanja protuterorističke suradnje

- Omogućavanje zemljama u razvoju pristupa tehnologijama niske emisije i rješenjima koja izbjegavaju, smanjuju i uklanjaju stakleničke plinove te poboljšavaju radnje prilagodbe za rješavanje klimatskih promjena

- Poboljšanje prijenosa jeftine tehnologije i za mobiliziranje pristupačnih, odgovarajućih novih i pravodobno isporučenih dodatnih financijskih sredstava za ekološki održive projekte

- Jačanje međunarodne suradnje i suradnje protiv korupcije preko razmjene informacija i uzajamne pravne pomoći u borbi protiv nezakonitih financijskih tokova i sigurnih utočišta

- Prepoznavanje dinamičnosti digitalnog gospodarstva u omogućavanju globalnog gospodarskog rasta i pozitivne uloge koju trgovina i ulaganja mogu imati u promicanju održivog razvoja, nacionalne i regionalne industrijalizacije te prijelaza prema održivoj potrošnji i obrascima proizvodnje

- Pojačana suradnja usred istaknutih rizika za energetsku sigurnost radi postizanja ciljeva održivog razvoja

---

---

Bogate zemlje zapravo duguju siromašnima

Zemlje G7 duguju onima s niskim i srednjim prihodima 13,3 trilijuna dolara neisplaćene pomoći i financiranja za klimatske akcije. Unatoč tome što ne izvršavaju svoje obveze, bogate države i njihovi bankari zahtijevaju da zemlje Globalnog juga plaćaju 232 milijuna dolara dnevno za otplatu duga do 2028. godine.

- Bogate zemlje G7 vole se predstavljati kao spasitelji, ali one su voditelji smrtonosnih dvostrukih standarda; igraju prema jednim pravilima, dok su njihove bivše kolonije prisiljene igrati prema drugim... Bogati svijet je taj koji duguje Globalnom jugu. Pomoć su obećali prije nekoliko desetljeća, ali je nikada nisu dali. Ogromni troškovi klimatskih šteta uzrokovani su nesmotrenim izgaranjem fosilnih goriva. Ogromno bogatstvo izgrađeno je na kolonijalizmu i ropstvu... Ovo mora prestati. Vrijeme je da licemjerje G7 nazovemo onim što jest: pokušajem izbjegavanja odgovornosti i održavanjem neokolonijalnog statusa quo - pozvao je privremeni izvršni direktor Oxfama Amitabh Behar.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zapad na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => zapad na koljenima 2 0 18961 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-24 17:08:34 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-25 18:54:34 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-08-25 17:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jeste li spremni za multipolarni svijet? Zemlje BRICS-a sad raspolažu s 80 posto nafte, pola hrane i 45 posto populacije [metakey] => BRICS, summit, samit, jonanessburg, putin, lula, Xi Jinping, Južna Afrika, proširenje, Globalni jug, članstvo, Iran, Saudijska Arabija, Argentina, Egipat, Etiopija, valuta, MMF [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25489857.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25504093.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25497659.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25500196.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25500197.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25497728.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25496931.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25496460.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25496253.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25496219.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25496004.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495998.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495947.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495333.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495220.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495163.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495107.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495105.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495017.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495012.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25495013.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25494901.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25494784.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25489751.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25489750.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25489494.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25486243.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alet Pretorius\/Afp","Ding Haitao\/Xinhua Via Afp","facebook photo","Khaled Desouki\/Afp","Ricardo Stuckert\/Afp","Alet Pretorius\/Afp","Phill Magakoe\/Afp","Handout\/Afp","Kim Ludbrook\/Afp","Kim Ludbrook\/Afp","Marco Longari\/Afp","Michele Spatari\/Afp","Handout\/Afp","Marco Longari\/Afp","Marco Longari\/Afp","Michele Spatari\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Marco Longari\/Afp","Marco Longari\/Afp","Marco Longari\/Afp","Phill Magakoe\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Alet Pretorius\/Afp","Alet Pretorius\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ako bi se osje\u0107aj nakon BRICS-ovog ovotjednog\u00a0samita u Johannesburgu morao sa\u017eeti u samo jednu rije\u010d,\u00a0zaista je ne bi bilo te\u0161ko prona\u0107i. Bila bi to - nada.<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

Etiopija\u00a0ima jedno od najbr\u017ee rastu\u0107ih gospodarstava na svijetu te je\u00a0druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mla\u0111e od 18 godina.<\/p>","

Tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz izme\u0111u najbogatijih i najsiroma\u0161nijih zemalja pove\u0107ao se s 3:1 na 35:1, prete\u017eito zato \u0161to su europske sile prisvojile gomilu resursa\u00a0i rada iz tre\u0107eg svijeta. A od tada je taj jaz narastao\u00a0na gotovo 80:1.<\/p>","

\u010cak 60 posto od 104 milijuna\u00a0Egip\u0107ana \u017eivi\u00a0ispod ili blizu granice siroma\u0161tva, a zemlja je ve\u0107 godinama u stanju stalne krize.<\/p>","

-\u00a0Tko zna, mo\u017eda se jednog dana okupimo,\u00a0blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnolo\u0161kom napretku i demokraciji - rekao je Lula.<\/p>","

(From 2nd L to R) Namibia President Hage Geingob, ?, Zambian President Hakainde Hichelema, President of Comoros and chairperson of the African Union (AU) Azali Asoumani, South African President Cyril Ramaphosa, China\u2018s President Xi Jinping, Sengegalese President Macky Sall, Burundian President Evariste Ndayishimiye, President of the Republic of Congo Denis Sassou Nguesso, pose for a family photo during the China-Africa Leaders\u2018 Roundtable Dialogue on the last day of the 2023 BRICS Summit in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS\/POOL\/AFP)<\/p>","

President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva conducts a press conference following the conclusion of the 2023 BRICS Summit at The Leonardo Hotel in Sandton, Johannesburg, on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe\/AFP)<\/p>","

In this handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov looks on as he attends the 2023 BRICS Summit in Johannesburg. (Photo by Handout\/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY\/AFP)\/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT \u201dAFP PHOTO\/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY\u201d - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS<\/p>","

The President of Iran Ebrahim Raisi attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK\/POOL\/AFP)<\/p>","

President of Eritrea Isaias Afwerki delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK\/POOL\/AFP)<\/p>","

President of China Xi Jinping looks on at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by MARCO LONGARI\/AFP)<\/p>","

Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres arrives at a press conference during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari\/AFP)<\/p>","

This handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, shows Russia\u0092s Foreign Minister Sergei Lavrov attending a joint press conference with the leaders of India, China, South Africa and Brazil during the BRICS Business Forum in Johannesburg. (Photo by Handout\/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY\/AFP)\/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT \u201dAFP PHOTO\/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY\u201d - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS<\/p>","

Former President of Brazil and chair of the New Development Bank Dilma Rousseff attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari\/POOL\/AFP)<\/p>","

Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov (1st row L), Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres (1st row 3rd L), Eritrean President Isaias Afwerki (1st row C), Togo\u2018s Foreign Minister Robert Dussey (1st row 3rd R), South Sudanese President Salva Kiir (1st row 2nd R) and Senegalese President Macky Sall (1st row R) look on as Russian President Vladimir Putin (on scrren) delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari\/POOL\/AFP)<\/p>","

A screen in the media centre shows Russian President Vladimir Putin delivers his remarks via video-link during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari\/AFP)<\/p>","

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA\/AFP)<\/p>","

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA\/AFP)<\/p>","

President of China Xi Jinping looks on during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari\/AFP)<\/p>","

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari\/AFP)<\/p>","

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari\/AFP)<\/p>","

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov listen to a virtual address by Russia\u0092s President Vladimir Putin as they attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe\/AFP)<\/p>","

South African President Cyril Ramaphosa (L) and Prime Minister of India Narendra Modi (R) shake hands during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA\/AFP)<\/p>","

From left: Brazil\u2018s President Luiz Inacio Lula da Silva, China\u2018s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov walk away after posing for a group photograph at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS\/POOL\/AFP)<\/p>","

From left: Brazil\u2018s President Luiz Inacio Lula da Silva, China\u2018s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov raise their arms as they pose for a group photograph, at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS\/POOL\/AFP)<\/p>","

TOPSHOT - (From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia\u2018s Foreign Minister Sergei Lavrov pose for a BRICS family photo during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA\/POOL\/AFP)<\/p>","

Russian President Vladimir Putin delivers his remarks virtually during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 22, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA\/AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1169","hd_25489857_1920.jpg":"1920x1080","k_25489857_1280.jpg":"1280x1280","k_25489857_1024.jpg":"1024x1024","k_25489857_640.jpg":"640x640","k_25489857_480.jpg":"480x480","k_25489857_340.jpg":"340x340","k_25489857_220.jpg":"220x220","o_25489857_1280.jpg":"1280x779","o_25489857_1024.jpg":"1024x623","o_25489857_640.jpg":"640x389","o_25489857_480.jpg":"480x292","o_25489857_340.jpg":"340x207","o_25489857_220.jpg":"220x133","h_25489857_1280.jpg":"1280x854","h_25489857_1024.jpg":"1024x683","h_25489857_640.jpg":"640x427","h_25489857_480.jpg":"480x320","h_25489857_340.jpg":"340x227","h_25489857_220.jpg":"220x147","pp_25489857_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489857_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489857_640.jpg":"640x814","pp_25489857_480.jpg":"480x611","pp_25489857_340.jpg":"340x432","pp_25489857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x780","hd_25504093_1920.jpg":"1920x1080","k_25504093_1280.jpg":"1280x1280","k_25504093_1024.jpg":"1024x1024","k_25504093_640.jpg":"640x640","k_25504093_480.jpg":"480x480","k_25504093_340.jpg":"340x340","k_25504093_220.jpg":"220x220","o_25504093_1280.jpg":"1280x975","o_25504093_1024.jpg":"1024x780","o_25504093_640.jpg":"640x487","o_25504093_480.jpg":"480x365","o_25504093_340.jpg":"340x258","o_25504093_220.jpg":"220x167","h_25504093_1280.jpg":"1280x854","h_25504093_1024.jpg":"1024x683","h_25504093_640.jpg":"640x427","h_25504093_480.jpg":"480x320","h_25504093_340.jpg":"340x227","h_25504093_220.jpg":"220x147","pp_25504093_1280.jpg":"1280x1628","pp_25504093_1024.jpg":"1024x1303","pp_25504093_640.jpg":"640x814","pp_25504093_480.jpg":"480x611","pp_25504093_340.jpg":"340x432","pp_25504093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1220x1295","hd_25497659_1920.jpg":"1920x1080","k_25497659_1280.jpg":"1280x1280","k_25497659_1024.jpg":"1024x1024","k_25497659_640.jpg":"640x640","k_25497659_480.jpg":"480x480","k_25497659_340.jpg":"340x340","k_25497659_220.jpg":"220x220","o_25497659_1280.jpg":"1280x1358","o_25497659_1024.jpg":"1024x1086","o_25497659_640.jpg":"640x679","o_25497659_480.jpg":"480x509","o_25497659_340.jpg":"340x360","o_25497659_220.jpg":"220x233","h_25497659_1280.jpg":"1280x854","h_25497659_1024.jpg":"1024x683","h_25497659_640.jpg":"640x427","h_25497659_480.jpg":"480x320","h_25497659_340.jpg":"340x227","h_25497659_220.jpg":"220x147","pp_25497659_1280.jpg":"1280x1628","pp_25497659_1024.jpg":"1024x1303","pp_25497659_640.jpg":"640x814","pp_25497659_480.jpg":"480x611","pp_25497659_340.jpg":"340x432","pp_25497659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25500196_1920.jpg":"1920x1080","k_25500196_1280.jpg":"1280x1280","k_25500196_1024.jpg":"1024x1024","k_25500196_640.jpg":"640x640","k_25500196_480.jpg":"480x480","k_25500196_340.jpg":"340x340","k_25500196_220.jpg":"220x220","o_25500196_1280.jpg":"1280x852","o_25500196_1024.jpg":"1024x682","o_25500196_640.jpg":"640x426","o_25500196_480.jpg":"480x319","o_25500196_340.jpg":"340x226","o_25500196_220.jpg":"220x146","h_25500196_1280.jpg":"1280x854","h_25500196_1024.jpg":"1024x683","h_25500196_640.jpg":"640x427","h_25500196_480.jpg":"480x320","h_25500196_340.jpg":"340x227","h_25500196_220.jpg":"220x147","pp_25500196_1280.jpg":"1280x1628","pp_25500196_1024.jpg":"1024x1303","pp_25500196_640.jpg":"640x814","pp_25500196_480.jpg":"480x611","pp_25500196_340.jpg":"340x432","pp_25500196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25500197_1920.jpg":"1920x1080","k_25500197_1280.jpg":"1280x1280","k_25500197_1024.jpg":"1024x1024","k_25500197_640.jpg":"640x640","k_25500197_480.jpg":"480x480","k_25500197_340.jpg":"340x340","k_25500197_220.jpg":"220x220","o_25500197_1280.jpg":"1280x852","o_25500197_1024.jpg":"1024x682","o_25500197_640.jpg":"640x426","o_25500197_480.jpg":"480x319","o_25500197_340.jpg":"340x226","o_25500197_220.jpg":"220x146","h_25500197_1280.jpg":"1280x854","h_25500197_1024.jpg":"1024x683","h_25500197_640.jpg":"640x427","h_25500197_480.jpg":"480x320","h_25500197_340.jpg":"340x227","h_25500197_220.jpg":"220x147","pp_25500197_1280.jpg":"1280x1628","pp_25500197_1024.jpg":"1024x1303","pp_25500197_640.jpg":"640x814","pp_25500197_480.jpg":"480x611","pp_25500197_340.jpg":"340x432","pp_25500197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25497728_1920.jpg":"1920x1080","k_25497728_1280.jpg":"1280x1280","k_25497728_1024.jpg":"1024x1024","k_25497728_640.jpg":"640x640","k_25497728_480.jpg":"480x480","k_25497728_340.jpg":"340x340","k_25497728_220.jpg":"220x220","o_25497728_1280.jpg":"1280x852","o_25497728_1024.jpg":"1024x681","o_25497728_640.jpg":"640x426","o_25497728_480.jpg":"480x319","o_25497728_340.jpg":"340x226","o_25497728_220.jpg":"220x146","h_25497728_1280.jpg":"1280x854","h_25497728_1024.jpg":"1024x683","h_25497728_640.jpg":"640x427","h_25497728_480.jpg":"480x320","h_25497728_340.jpg":"340x227","h_25497728_220.jpg":"220x147","pp_25497728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25497728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25497728_640.jpg":"640x814","pp_25497728_480.jpg":"480x611","pp_25497728_340.jpg":"340x432","pp_25497728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25496931_1920.jpg":"1920x1080","k_25496931_1280.jpg":"1280x1280","k_25496931_1024.jpg":"1024x1024","k_25496931_640.jpg":"640x640","k_25496931_480.jpg":"480x480","k_25496931_340.jpg":"340x340","k_25496931_220.jpg":"220x220","o_25496931_1280.jpg":"1280x1920","o_25496931_1024.jpg":"1024x1536","o_25496931_640.jpg":"640x960","o_25496931_480.jpg":"480x720","o_25496931_340.jpg":"340x510","o_25496931_220.jpg":"220x330","h_25496931_1280.jpg":"1280x854","h_25496931_1024.jpg":"1024x683","h_25496931_640.jpg":"640x427","h_25496931_480.jpg":"480x320","h_25496931_340.jpg":"340x227","h_25496931_220.jpg":"220x147","pp_25496931_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496931_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496931_640.jpg":"640x814","pp_25496931_480.jpg":"480x611","pp_25496931_340.jpg":"340x432","pp_25496931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25496460_1920.jpg":"1920x1080","k_25496460_1280.jpg":"1280x1280","k_25496460_1024.jpg":"1024x1024","k_25496460_640.jpg":"640x640","k_25496460_480.jpg":"480x480","k_25496460_340.jpg":"340x340","k_25496460_220.jpg":"220x220","o_25496460_1280.jpg":"1280x853","o_25496460_1024.jpg":"1024x682","o_25496460_640.jpg":"640x426","o_25496460_480.jpg":"480x320","o_25496460_340.jpg":"340x226","o_25496460_220.jpg":"220x146","h_25496460_1280.jpg":"1280x854","h_25496460_1024.jpg":"1024x683","h_25496460_640.jpg":"640x427","h_25496460_480.jpg":"480x320","h_25496460_340.jpg":"340x227","h_25496460_220.jpg":"220x147","pp_25496460_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496460_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496460_640.jpg":"640x814","pp_25496460_480.jpg":"480x611","pp_25496460_340.jpg":"340x432","pp_25496460_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25496253_1920.jpg":"1920x1080","k_25496253_1280.jpg":"1280x1280","k_25496253_1024.jpg":"1024x1024","k_25496253_640.jpg":"640x640","k_25496253_480.jpg":"480x480","k_25496253_340.jpg":"340x340","k_25496253_220.jpg":"220x220","o_25496253_1280.jpg":"1280x853","o_25496253_1024.jpg":"1024x682","o_25496253_640.jpg":"640x426","o_25496253_480.jpg":"480x320","o_25496253_340.jpg":"340x226","o_25496253_220.jpg":"220x146","h_25496253_1280.jpg":"1280x854","h_25496253_1024.jpg":"1024x683","h_25496253_640.jpg":"640x427","h_25496253_480.jpg":"480x320","h_25496253_340.jpg":"340x227","h_25496253_220.jpg":"220x147","pp_25496253_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496253_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496253_640.jpg":"640x814","pp_25496253_480.jpg":"480x611","pp_25496253_340.jpg":"340x432","pp_25496253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25496219_1920.jpg":"1920x1080","k_25496219_1280.jpg":"1280x1280","k_25496219_1024.jpg":"1024x1024","k_25496219_640.jpg":"640x640","k_25496219_480.jpg":"480x480","k_25496219_340.jpg":"340x340","k_25496219_220.jpg":"220x220","o_25496219_1280.jpg":"1280x1920","o_25496219_1024.jpg":"1024x1536","o_25496219_640.jpg":"640x960","o_25496219_480.jpg":"480x720","o_25496219_340.jpg":"340x510","o_25496219_220.jpg":"220x330","h_25496219_1280.jpg":"1280x854","h_25496219_1024.jpg":"1024x683","h_25496219_640.jpg":"640x427","h_25496219_480.jpg":"480x320","h_25496219_340.jpg":"340x227","h_25496219_220.jpg":"220x147","pp_25496219_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496219_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496219_640.jpg":"640x814","pp_25496219_480.jpg":"480x611","pp_25496219_340.jpg":"340x432","pp_25496219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25496004_1920.jpg":"1920x1080","k_25496004_1280.jpg":"1280x1280","k_25496004_1024.jpg":"1024x1024","k_25496004_640.jpg":"640x640","k_25496004_480.jpg":"480x480","k_25496004_340.jpg":"340x340","k_25496004_220.jpg":"220x220","o_25496004_1280.jpg":"1280x1920","o_25496004_1024.jpg":"1024x1536","o_25496004_640.jpg":"640x960","o_25496004_480.jpg":"480x720","o_25496004_340.jpg":"340x510","o_25496004_220.jpg":"220x330","h_25496004_1280.jpg":"1280x854","h_25496004_1024.jpg":"1024x683","h_25496004_640.jpg":"640x427","h_25496004_480.jpg":"480x320","h_25496004_340.jpg":"340x227","h_25496004_220.jpg":"220x147","pp_25496004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496004_640.jpg":"640x814","pp_25496004_480.jpg":"480x611","pp_25496004_340.jpg":"340x432","pp_25496004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25495998_1920.jpg":"1920x1080","k_25495998_1280.jpg":"1280x1280","k_25495998_1024.jpg":"1024x1024","k_25495998_640.jpg":"640x640","k_25495998_480.jpg":"480x480","k_25495998_340.jpg":"340x340","k_25495998_220.jpg":"220x220","o_25495998_1280.jpg":"1280x854","o_25495998_1024.jpg":"1024x683","o_25495998_640.jpg":"640x427","o_25495998_480.jpg":"480x320","o_25495998_340.jpg":"340x226","o_25495998_220.jpg":"220x146","h_25495998_1280.jpg":"1280x854","h_25495998_1024.jpg":"1024x683","h_25495998_640.jpg":"640x427","h_25495998_480.jpg":"480x320","h_25495998_340.jpg":"340x227","h_25495998_220.jpg":"220x147","pp_25495998_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495998_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495998_640.jpg":"640x814","pp_25495998_480.jpg":"480x611","pp_25495998_340.jpg":"340x432","pp_25495998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495947_1920.jpg":"1920x1080","k_25495947_1280.jpg":"1280x1280","k_25495947_1024.jpg":"1024x1024","k_25495947_640.jpg":"640x640","k_25495947_480.jpg":"480x480","k_25495947_340.jpg":"340x340","k_25495947_220.jpg":"220x220","o_25495947_1280.jpg":"1280x853","o_25495947_1024.jpg":"1024x682","o_25495947_640.jpg":"640x426","o_25495947_480.jpg":"480x320","o_25495947_340.jpg":"340x226","o_25495947_220.jpg":"220x146","h_25495947_1280.jpg":"1280x854","h_25495947_1024.jpg":"1024x683","h_25495947_640.jpg":"640x427","h_25495947_480.jpg":"480x320","h_25495947_340.jpg":"340x227","h_25495947_220.jpg":"220x147","pp_25495947_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495947_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495947_640.jpg":"640x814","pp_25495947_480.jpg":"480x611","pp_25495947_340.jpg":"340x432","pp_25495947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1684x1122","hd_25495333_1920.jpg":"1920x1080","k_25495333_1280.jpg":"1280x1280","k_25495333_1024.jpg":"1024x1024","k_25495333_640.jpg":"640x640","k_25495333_480.jpg":"480x480","k_25495333_340.jpg":"340x340","k_25495333_220.jpg":"220x220","o_25495333_1280.jpg":"1280x852","o_25495333_1024.jpg":"1024x682","o_25495333_640.jpg":"640x426","o_25495333_480.jpg":"480x319","o_25495333_340.jpg":"340x226","o_25495333_220.jpg":"220x146","h_25495333_1280.jpg":"1280x854","h_25495333_1024.jpg":"1024x683","h_25495333_640.jpg":"640x427","h_25495333_480.jpg":"480x320","h_25495333_340.jpg":"340x227","h_25495333_220.jpg":"220x147","pp_25495333_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495333_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495333_640.jpg":"640x814","pp_25495333_480.jpg":"480x611","pp_25495333_340.jpg":"340x432","pp_25495333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495220_1920.jpg":"1920x1080","k_25495220_1280.jpg":"1280x1280","k_25495220_1024.jpg":"1024x1024","k_25495220_640.jpg":"640x640","k_25495220_480.jpg":"480x480","k_25495220_340.jpg":"340x340","k_25495220_220.jpg":"220x220","o_25495220_1280.jpg":"1280x853","o_25495220_1024.jpg":"1024x682","o_25495220_640.jpg":"640x426","o_25495220_480.jpg":"480x320","o_25495220_340.jpg":"340x226","o_25495220_220.jpg":"220x146","h_25495220_1280.jpg":"1280x854","h_25495220_1024.jpg":"1024x683","h_25495220_640.jpg":"640x427","h_25495220_480.jpg":"480x320","h_25495220_340.jpg":"340x227","h_25495220_220.jpg":"220x147","pp_25495220_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495220_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495220_640.jpg":"640x814","pp_25495220_480.jpg":"480x611","pp_25495220_340.jpg":"340x432","pp_25495220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25495163_1920.jpg":"1920x1080","k_25495163_1280.jpg":"1280x1280","k_25495163_1024.jpg":"1024x1024","k_25495163_640.jpg":"640x640","k_25495163_480.jpg":"480x480","k_25495163_340.jpg":"340x340","k_25495163_220.jpg":"220x220","o_25495163_1280.jpg":"1280x854","o_25495163_1024.jpg":"1024x683","o_25495163_640.jpg":"640x427","o_25495163_480.jpg":"480x320","o_25495163_340.jpg":"340x226","o_25495163_220.jpg":"220x146","h_25495163_1280.jpg":"1280x854","h_25495163_1024.jpg":"1024x683","h_25495163_640.jpg":"640x427","h_25495163_480.jpg":"480x320","h_25495163_340.jpg":"340x227","h_25495163_220.jpg":"220x147","pp_25495163_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495163_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495163_640.jpg":"640x814","pp_25495163_480.jpg":"480x611","pp_25495163_340.jpg":"340x432","pp_25495163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1864x1243","hd_25495107_1920.jpg":"1920x1080","k_25495107_1280.jpg":"1280x1280","k_25495107_1024.jpg":"1024x1024","k_25495107_640.jpg":"640x640","k_25495107_480.jpg":"480x480","k_25495107_340.jpg":"340x340","k_25495107_220.jpg":"220x220","o_25495107_1280.jpg":"1280x853","o_25495107_1024.jpg":"1024x682","o_25495107_640.jpg":"640x426","o_25495107_480.jpg":"480x320","o_25495107_340.jpg":"340x226","o_25495107_220.jpg":"220x146","h_25495107_1280.jpg":"1280x854","h_25495107_1024.jpg":"1024x683","h_25495107_640.jpg":"640x427","h_25495107_480.jpg":"480x320","h_25495107_340.jpg":"340x227","h_25495107_220.jpg":"220x147","pp_25495107_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495107_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495107_640.jpg":"640x814","pp_25495107_480.jpg":"480x611","pp_25495107_340.jpg":"340x432","pp_25495107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495105_1920.jpg":"1920x1080","k_25495105_1280.jpg":"1280x1280","k_25495105_1024.jpg":"1024x1024","k_25495105_640.jpg":"640x640","k_25495105_480.jpg":"480x480","k_25495105_340.jpg":"340x340","k_25495105_220.jpg":"220x220","o_25495105_1280.jpg":"1280x853","o_25495105_1024.jpg":"1024x682","o_25495105_640.jpg":"640x426","o_25495105_480.jpg":"480x320","o_25495105_340.jpg":"340x226","o_25495105_220.jpg":"220x146","h_25495105_1280.jpg":"1280x854","h_25495105_1024.jpg":"1024x683","h_25495105_640.jpg":"640x427","h_25495105_480.jpg":"480x320","h_25495105_340.jpg":"340x227","h_25495105_220.jpg":"220x147","pp_25495105_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495105_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495105_640.jpg":"640x814","pp_25495105_480.jpg":"480x611","pp_25495105_340.jpg":"340x432","pp_25495105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495017_1920.jpg":"1920x1080","k_25495017_1280.jpg":"1280x1280","k_25495017_1024.jpg":"1024x1024","k_25495017_640.jpg":"640x640","k_25495017_480.jpg":"480x480","k_25495017_340.jpg":"340x340","k_25495017_220.jpg":"220x220","o_25495017_1280.jpg":"1280x853","o_25495017_1024.jpg":"1024x682","o_25495017_640.jpg":"640x426","o_25495017_480.jpg":"480x320","o_25495017_340.jpg":"340x226","o_25495017_220.jpg":"220x146","h_25495017_1280.jpg":"1280x854","h_25495017_1024.jpg":"1024x683","h_25495017_640.jpg":"640x427","h_25495017_480.jpg":"480x320","h_25495017_340.jpg":"340x227","h_25495017_220.jpg":"220x147","pp_25495017_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495017_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495017_640.jpg":"640x814","pp_25495017_480.jpg":"480x611","pp_25495017_340.jpg":"340x432","pp_25495017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495012_1920.jpg":"1920x1080","k_25495012_1280.jpg":"1280x1280","k_25495012_1024.jpg":"1024x1024","k_25495012_640.jpg":"640x640","k_25495012_480.jpg":"480x480","k_25495012_340.jpg":"340x340","k_25495012_220.jpg":"220x220","o_25495012_1280.jpg":"1280x853","o_25495012_1024.jpg":"1024x682","o_25495012_640.jpg":"640x426","o_25495012_480.jpg":"480x320","o_25495012_340.jpg":"340x226","o_25495012_220.jpg":"220x146","h_25495012_1280.jpg":"1280x854","h_25495012_1024.jpg":"1024x683","h_25495012_640.jpg":"640x427","h_25495012_480.jpg":"480x320","h_25495012_340.jpg":"340x227","h_25495012_220.jpg":"220x147","pp_25495012_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495012_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495012_640.jpg":"640x814","pp_25495012_480.jpg":"480x611","pp_25495012_340.jpg":"340x432","pp_25495012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495013_1920.jpg":"1920x1080","k_25495013_1280.jpg":"1280x1280","k_25495013_1024.jpg":"1024x1024","k_25495013_640.jpg":"640x640","k_25495013_480.jpg":"480x480","k_25495013_340.jpg":"340x340","k_25495013_220.jpg":"220x220","o_25495013_1280.jpg":"1280x853","o_25495013_1024.jpg":"1024x682","o_25495013_640.jpg":"640x426","o_25495013_480.jpg":"480x320","o_25495013_340.jpg":"340x226","o_25495013_220.jpg":"220x146","h_25495013_1280.jpg":"1280x854","h_25495013_1024.jpg":"1024x683","h_25495013_640.jpg":"640x427","h_25495013_480.jpg":"480x320","h_25495013_340.jpg":"340x227","h_25495013_220.jpg":"220x147","pp_25495013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495013_640.jpg":"640x814","pp_25495013_480.jpg":"480x611","pp_25495013_340.jpg":"340x432","pp_25495013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_25494901_1920.jpg":"1920x1080","k_25494901_1280.jpg":"1280x1280","k_25494901_1024.jpg":"1024x1024","k_25494901_640.jpg":"640x640","k_25494901_480.jpg":"480x480","k_25494901_340.jpg":"340x340","k_25494901_220.jpg":"220x220","o_25494901_1280.jpg":"1280x1919","o_25494901_1024.jpg":"1024x1535","o_25494901_640.jpg":"640x959","o_25494901_480.jpg":"480x719","o_25494901_340.jpg":"340x509","o_25494901_220.jpg":"220x329","h_25494901_1280.jpg":"1280x854","h_25494901_1024.jpg":"1024x683","h_25494901_640.jpg":"640x427","h_25494901_480.jpg":"480x320","h_25494901_340.jpg":"340x227","h_25494901_220.jpg":"220x147","pp_25494901_1280.jpg":"1280x1628","pp_25494901_1024.jpg":"1024x1303","pp_25494901_640.jpg":"640x814","pp_25494901_480.jpg":"480x611","pp_25494901_340.jpg":"340x432","pp_25494901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1401x1056","hd_25494784_1920.jpg":"1920x1080","k_25494784_1280.jpg":"1280x1280","k_25494784_1024.jpg":"1024x1024","k_25494784_640.jpg":"640x640","k_25494784_480.jpg":"480x480","k_25494784_340.jpg":"340x340","k_25494784_220.jpg":"220x220","o_25494784_1280.jpg":"1280x964","o_25494784_1024.jpg":"1024x771","o_25494784_640.jpg":"640x482","o_25494784_480.jpg":"480x361","o_25494784_340.jpg":"340x256","o_25494784_220.jpg":"220x165","h_25494784_1280.jpg":"1280x854","h_25494784_1024.jpg":"1024x683","h_25494784_640.jpg":"640x427","h_25494784_480.jpg":"480x320","h_25494784_340.jpg":"340x227","h_25494784_220.jpg":"220x147","pp_25494784_1280.jpg":"1280x1628","pp_25494784_1024.jpg":"1024x1303","pp_25494784_640.jpg":"640x814","pp_25494784_480.jpg":"480x611","pp_25494784_340.jpg":"340x432","pp_25494784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25489751_1920.jpg":"1920x1080","k_25489751_1280.jpg":"1280x1280","k_25489751_1024.jpg":"1024x1024","k_25489751_640.jpg":"640x640","k_25489751_480.jpg":"480x480","k_25489751_340.jpg":"340x340","k_25489751_220.jpg":"220x220","o_25489751_1280.jpg":"1280x853","o_25489751_1024.jpg":"1024x682","o_25489751_640.jpg":"640x426","o_25489751_480.jpg":"480x320","o_25489751_340.jpg":"340x226","o_25489751_220.jpg":"220x146","h_25489751_1280.jpg":"1280x854","h_25489751_1024.jpg":"1024x683","h_25489751_640.jpg":"640x427","h_25489751_480.jpg":"480x320","h_25489751_340.jpg":"340x227","h_25489751_220.jpg":"220x147","pp_25489751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489751_640.jpg":"640x814","pp_25489751_480.jpg":"480x611","pp_25489751_340.jpg":"340x432","pp_25489751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25489750_1920.jpg":"1920x1080","k_25489750_1280.jpg":"1280x1280","k_25489750_1024.jpg":"1024x1024","k_25489750_640.jpg":"640x640","k_25489750_480.jpg":"480x480","k_25489750_340.jpg":"340x340","k_25489750_220.jpg":"220x220","o_25489750_1280.jpg":"1280x852","o_25489750_1024.jpg":"1024x681","o_25489750_640.jpg":"640x426","o_25489750_480.jpg":"480x319","o_25489750_340.jpg":"340x226","o_25489750_220.jpg":"220x146","h_25489750_1280.jpg":"1280x854","h_25489750_1024.jpg":"1024x683","h_25489750_640.jpg":"640x427","h_25489750_480.jpg":"480x320","h_25489750_340.jpg":"340x227","h_25489750_220.jpg":"220x147","pp_25489750_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489750_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489750_640.jpg":"640x814","pp_25489750_480.jpg":"480x611","pp_25489750_340.jpg":"340x432","pp_25489750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25489494_1920.jpg":"1920x1080","k_25489494_1280.jpg":"1280x1280","k_25489494_1024.jpg":"1024x1024","k_25489494_640.jpg":"640x640","k_25489494_480.jpg":"480x480","k_25489494_340.jpg":"340x340","k_25489494_220.jpg":"220x220","o_25489494_1280.jpg":"1280x853","o_25489494_1024.jpg":"1024x682","o_25489494_640.jpg":"640x426","o_25489494_480.jpg":"480x320","o_25489494_340.jpg":"340x226","o_25489494_220.jpg":"220x146","h_25489494_1280.jpg":"1280x854","h_25489494_1024.jpg":"1024x683","h_25489494_640.jpg":"640x427","h_25489494_480.jpg":"480x320","h_25489494_340.jpg":"340x227","h_25489494_220.jpg":"220x147","pp_25489494_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489494_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489494_640.jpg":"640x814","pp_25489494_480.jpg":"480x611","pp_25489494_340.jpg":"340x432","pp_25489494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25486243_1920.jpg":"1920x1080","k_25486243_1280.jpg":"1280x1280","k_25486243_1024.jpg":"1024x1024","k_25486243_640.jpg":"640x640","k_25486243_480.jpg":"480x480","k_25486243_340.jpg":"340x340","k_25486243_220.jpg":"220x220","o_25486243_1280.jpg":"1280x853","o_25486243_1024.jpg":"1024x682","o_25486243_640.jpg":"640x426","o_25486243_480.jpg":"480x320","o_25486243_340.jpg":"340x226","o_25486243_220.jpg":"220x146","h_25486243_1280.jpg":"1280x854","h_25486243_1024.jpg":"1024x683","h_25486243_640.jpg":"640x427","h_25486243_480.jpg":"480x320","h_25486243_340.jpg":"340x227","h_25486243_220.jpg":"220x147","pp_25486243_1280.jpg":"1280x1628","pp_25486243_1024.jpg":"1024x1303","pp_25486243_640.jpg":"640x814","pp_25486243_480.jpg":"480x611","pp_25486243_340.jpg":"340x432","pp_25486243_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7572856 Threads: 3 Questions: 1613178289 Slow queries: 4788354 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110841389 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/jeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije-1317769 [printLink] => /vijesti/svijet/jeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije-1317769?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667502 [name] => BRICS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 18:35:07 [main_article_id] => 0 [alias] => brics [link] => /tag/brics ) [1] => stdClass Object ( [id] => 66168 [name] => summit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => summit [link] => /tag/summit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640218 [name] => samit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-02 21:50:30 [main_article_id] => 0 [alias] => samit [link] => /tag/samit ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727748 [name] => jonanessburg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-25 19:09:37 [main_article_id] => 0 [alias] => jonanessburg [link] => /tag/jonanessburg ) [4] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 699104 [name] => lula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-04 21:59:53 [main_article_id] => 0 [alias] => lula [link] => /tag/lula ) [6] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [7] => stdClass Object ( [id] => 413747 [name] => južna afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juzna-afrika [link] => /tag/juzna-afrika ) [8] => stdClass Object ( [id] => 464221 [name] => proširenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosirenje [link] => /tag/prosirenje ) [9] => stdClass Object ( [id] => 711541 [name] => Globalni jug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-04 08:34:49 [main_article_id] => 0 [alias] => globalni-jug [link] => /tag/globalni-jug ) [10] => stdClass Object ( [id] => 468267 [name] => članstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => clanstvo [link] => /tag/clanstvo ) [11] => stdClass Object ( [id] => 385810 [name] => Iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) [12] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [13] => stdClass Object ( [id] => 397826 [name] => Argentina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => argentina [link] => /tag/argentina ) [14] => stdClass Object ( [id] => 438625 [name] => Egipat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => egipat [link] => /tag/egipat ) [15] => stdClass Object ( [id] => 189810 [name] => etiopija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => etiopija [link] => /tag/etiopija ) [16] => stdClass Object ( [id] => 387785 [name] => valuta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => valuta [link] => /tag/valuta ) [17] => stdClass Object ( [id] => 347663 [name] => MMF [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mmf [link] => /tag/mmf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zapad na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jeste li spremni za multipolarni svijet? Zemlje BRICS-a sad raspolažu s 80 posto nafte, pola hrane i 45 posto populacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25489857.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alet Pretorius/Afp [mainImageDesc] =>

Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25489857.jpg [title] =>

Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.

Alet Pretorius/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25504093.jpg [title] =>

 

Etiopija ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina.

Ding Haitao/Xinhua Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25497659.jpg [title] =>

Tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1.

facebook photo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25500196.jpg [title] =>

Čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize.

Khaled Desouki/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25500197.jpg [title] =>

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - rekao je Lula.

Ricardo Stuckert/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25497728.jpg [title] =>

(From 2nd L to R) Namibia President Hage Geingob, ?, Zambian President Hakainde Hichelema, President of Comoros and chairperson of the African Union (AU) Azali Asoumani, South African President Cyril Ramaphosa, China‘s President Xi Jinping, Sengegalese President Macky Sall, Burundian President Evariste Ndayishimiye, President of the Republic of Congo Denis Sassou Nguesso, pose for a family photo during the China-Africa Leaders‘ Roundtable Dialogue on the last day of the 2023 BRICS Summit in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Alet Pretorius/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25496931.jpg [title] =>

President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva conducts a press conference following the conclusion of the 2023 BRICS Summit at The Leonardo Hotel in Sandton, Johannesburg, on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe/AFP)

Phill Magakoe/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25496460.jpg [title] =>

In this handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov looks on as he attends the 2023 BRICS Summit in Johannesburg. (Photo by Handout/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25496253.jpg [title] =>

The President of Iran Ebrahim Raisi attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK/POOL/AFP)

Kim Ludbrook/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25496219.jpg [title] =>

President of Eritrea Isaias Afwerki delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK/POOL/AFP)

Kim Ludbrook/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25496004.jpg [title] =>

President of China Xi Jinping looks on at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by MARCO LONGARI/AFP)

Marco Longari/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495998.jpg [title] =>

Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres arrives at a press conference during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari/AFP)

Michele Spatari/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495947.jpg [title] =>

This handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, shows Russia’s Foreign Minister Sergei Lavrov attending a joint press conference with the leaders of India, China, South Africa and Brazil during the BRICS Business Forum in Johannesburg. (Photo by Handout/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495333.jpg [title] =>

Former President of Brazil and chair of the New Development Bank Dilma Rousseff attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/POOL/AFP)

Marco Longari/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495220.jpg [title] =>

Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (1st row L), Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres (1st row 3rd L), Eritrean President Isaias Afwerki (1st row C), Togo‘s Foreign Minister Robert Dussey (1st row 3rd R), South Sudanese President Salva Kiir (1st row 2nd R) and Senegalese President Macky Sall (1st row R) look on as Russian President Vladimir Putin (on scrren) delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/POOL/AFP)

Marco Longari/Afp ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495163.jpg [title] =>

A screen in the media centre shows Russian President Vladimir Putin delivers his remarks via video-link during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari/AFP)

Michele Spatari/Afp ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495107.jpg [title] =>

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495105.jpg [title] =>

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495017.jpg [title] =>

President of China Xi Jinping looks on during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Marco Longari/Afp ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495012.jpg [title] =>

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Marco Longari/Afp ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25495013.jpg [title] =>

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Marco Longari/Afp ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25494901.jpg [title] =>

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov listen to a virtual address by Russia’s President Vladimir Putin as they attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe/AFP)

Phill Magakoe/Afp ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25494784.jpg [title] =>

South African President Cyril Ramaphosa (L) and Prime Minister of India Narendra Modi (R) shake hands during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25489751.jpg [title] =>

From left: Brazil‘s President Luiz Inacio Lula da Silva, China‘s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov walk away after posing for a group photograph at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Alet Pretorius/Afp ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25489750.jpg [title] =>

From left: Brazil‘s President Luiz Inacio Lula da Silva, China‘s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov raise their arms as they pose for a group photograph, at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Alet Pretorius/Afp ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25489494.jpg [title] =>

TOPSHOT - (From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov pose for a BRICS family photo during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/POOL/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25486243.jpg [title] =>

Russian President Vladimir Putin delivers his remarks virtually during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 22, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako bi se BRICS-ov ovotjedni samit u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, tu riječ zaista ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - suradnja.

Vjerojatno zadnji put kada je naša civilizacija - ako se društvo s takvim navikama može uopće tako nazivati - iskazivala želju za prakticiranjem ovog (u sistemu tržišnog natjecanja anakronog) koncepta bilo je u lipnju 1992. godine; prije nego što je rođeno više od pola danas živuće populacije. Tada je u Rio de Janeiru održana UN-ova konferencija o okolišu i razvoju (UNCED), također poznata kao "Samit o Zemlji". Bilo je to posthladnoratno razdoblje te se 154 država članica, opijenih optimizmom pobjede liberalne demokracije, sastalo zbog međunarodne suradnje na pitanjima globalnog razvoja, ali i problema ekološke održivosti snažnog gospodarskog rasta.

Ipak, 31 godinu kasnije, dva najveća svjetska gospodarstva su u ekonomskom ratu, Rusiju Zapad svim silama pokušava financijski i teritorijalno urušiti, a čovječanstvo godišnju ekološki održivu količinu zemaljskih resursa potroši u svega osam mjeseci. I tako svake godine.

Paralelno, klimatske promjene sve više dolaze do izražaja, s čime se zemlje globalnog juga, osiromašene zapadnim (neo)imperijalizmom, najteže nose. Naime, tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1. Jasno, uzrok ove dinamike su neoliberalne politike koje su međunarodne institucije poput Svjetske banke, MMF-a i WTO-a nametnule zemljama u razvoju tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, zbog čega su eksploatirane države u tom periodu gubile oko 500 milijardi dolara godišnje u BDP-u.

Sada je, pak, Globalni jug - koji čini oko 85 posto svjetskog stanovništva - odlučio reći: "Dosta."

---

image

Tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1.

facebook photo
---

- Trenutno globalno stanje je puno nepravde i njime dominiraju pretežito zapadne zemlje, dok se MMF, Svjetska banka i druge zapadne institucije koriste kao uvrtači ruku drugim zemaljama, preko financijske i druge podrške. BRICS je postao alternativa za to - istaknuo je Melaku Mulualem s Etiopijskog instituta za strateška pitanja pred konferenciju na koju je pozvano 69 nacionalnih lidera. Znakovito, iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron zamolio da mu se pošalje pozivnica za ovaj događaj, odbijen je. Umjesto njega, tu su predstavnici Kube, Venezuele i Afganistana.

Članice ovog gospodarskog saveza - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - ususret samitu izrazile su želju da BRICS bude glas Globalnog juga, koji će pozivati na pravedniji svjetski poredak i reformu zapadnjački upravljanih međunarodnih institucija, među koje spadaju i sami Ujedinjeni narodi. Čak je glavni tajnik UN-a - koji je u deklaraciji BRICS-a oslovljen kao "neizostavan kamen temeljac" u međunarodnom sustavu - António Guterres priznao u govoru u Johanessburgu da su pozivi na reforme valjani. Citirao je brojke prema kojima afričke zemlje u prosjeku plaćaju četiri puta više za posuđivanje kod međunarodnih financijskih institucija od SAD-a i osam puta više od najbogatijih europskih zemalja.

- Redizajn današnje zastarjele, nefunkcionalne i nepravedne globalne financijske arhitekture je nužan, ali to se neće dogoditi preko noći. Ipak, sada možemo i moramo poduzeti praktične korake - upozorio je Guterres. Dodao je i da svijet "ide prema multipolarnom svijetu" te da je "to pozitivna stvar".

---

---

A kao prvi praktični korak je došlo - proširenje saveza. 

- Postigli smo dogovor o vodećim načelima, standardima, kriterijima i procedurama procesa proširenja BRICS-a o kojima se već duže vrijeme raspravlja. Imamo konsenzus o prvoj fazi ovog procesa proširenja, a ostale faze će uslijediti. Odlučili smo pozvati Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i UAE da postanu punopravne članice BRICS-a. Članstvo će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine - izvijestio je predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa.

Ovim proširenjem će BRICS - koji je dosad činio 31,5 posto ukupnog BDP-a (po paritetu kupovne moći (PPP); relevantnijim odrazom komparativne ekonomske snage od jednostavnog BDP izračuna); naspram 30,7 posto zemalja G7 - raspolagati s 37,3 posto svjetskog BDP-a, preko 44 posto svjetskih rezervi nafte i više od 80 posto svjetske proizvodnje nafte. Također, savez će od Nove godine uključivati pet od osam najvećih svjetskih proizvođača nafte i tri od pet najvećih potrošača nafte. 

BRICS će sada činiti gotovo polovicu ukupne proizvodnje hrane; s otprilike pola svjetske pšenice i još nešto više riže. Dodatno, savez će imati 38,3 posto ukupne globalne industrijske proizvodnje.

---

---

Među primljenima u skupinu - koja sada okuplja 44.65 posto pripadnika ljudske vrste - je i jedna zemlja koja je na Washingtonovoj listi "država sponzora terorizma". Riječ je, naravno, o Iranu. Kao što su prošle godine članice Šangajske organizacije za suradnju - njih osam - unisono glasale da im se pridruži ovaj partner, to je sada napravilo i svih pet pripadnika BRICS-a; antiiranskoj propagandi unatoč.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je ustvrdio da je primitak Teherana u savez hvalevrijedan potez koji će rezultirati "povijesnim benefitima". Kazao je kako ova grupacija "može pomoći u rješavanju problema međunarodne zajednice", kao i da “globalno povjerenje u učinkovitost BRICS-a raste”. S druge strane, njegovi novi partneri podupiru diplomatsko rješenje sukoba oko iranskog nuklearnog programa "mirnim i diplomatskim putem, u skladu s međunarodnim pravom".

Raisi je ujedno iskazao podršku naporima grupacije da se njezino članstvo udalji od ovisnosti o američkom dolaru, o čemu je prethodno govorio brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva.

- Stvaranje valute za komercijalne transakcije i ulaganja između članica BRICS-a poboljšava naše uvjete plaćanja i smanjuje našu ranjivost... Zagovarao sam ideju velike financijske integracije gdje bismo mogli imati novu referentnu jedinicu koja ne bi zamijenila našu nacionalnu valutu... Moramo povećati likvidnost, proširiti financiranje pod povoljnim uvjetima i prekinuti uvjetovanje (ovo je jasno odbacivanje neoliberalne politike "strukturne prilagodbe" koju zahtijevaju MMF i Svjetska banka, op.a.). Multilateralni trgovinski sustav mora se revitalizirati kako bi ponovno počeo djelovati kao alat za pravednu, predvidljivu, pravičnu i nediskriminirajuću trgovinu - pozvao je na akciju Lula.

---

image

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - rekao je Lula.

Ricardo Stuckert/Afp
---

Ruski predsjednik Vladimir Putin - čije su pojavljivanje na videolinku delegati pozdravili pljeskom i klicanjem - podržao je brazilskog kolegu, nazvavši ovu točku "jednom od važnijih", ali i "kompleksnom". Obećao je da će se nastaviti u smjeru rješavanja ovog pitanja te istaknuo uspjeh BRICS-a u smanjenju udjela američkih dolara u trgovini država članica, za koji navodi da je pao na 28,7 posto.

---

Sergej Lavrov o alternativnom platežnom modelu:

Države članice BRICS-a sada su usredotočene na pronalaženje načina da plaćanja učine neovisnima o Washingtonu i njihovim saveznicima, dok se o jedinstvenoj valuti saveza trenutno ne raspravlja, rekao je Lavrov.

- Sada je sva pozornost usmjerena na pronalaženje načina da osiguramo našu međusobnu trgovinu, zajedničke gospodarske projekte i investicije na takav način da ne ovisimo o sustavu koji kontroliraju SAD i svojim zapadnim saveznicima - iznio je.

Dodao je da je Zapad dokazao "svoju sposobnost i spremnost da aktivno zlorabi status izdavatelja rezervne valute za postizanje političkih ciljeva, kršeći sva pravila slobodnog tržišta, međunarodne trgovine i Svjetske trgovinske organizacije".

---

---

BRICS-ova poluga dedolarizacije:

Srednjoročni do dugoročni cilj BRICS-a je stvoriti novu rezervnu valutu koja će izazvati dolar. Kratkoročno, blok promiče korištenje nacionalnih valuta svojih članica u bilateralnoj trgovini i financiranje iz BRICS-ove Nove razvojne banke (NRB). 

Također, NRB planira dati gotovo jednu trećinu (30 posto) svojih zajmova u lokalnim valutama članica financijske institucije. Predsjednica banke Dilma Rousseff je poručila da je "potrebno pronaći načine za izbjegavanje deviznog rizika i drugih problema, kao što je ovisnost o jednoj valuti poput američkog dolara".

Članovi NDB-a nisu samo pristupnici BRICS-a, već i Bangladeš i Egipat. Urugvaj je također u procesu pridruživanja, a interes su iskazale i mnoge druge zemlje.

---

Putin je posebno izdvojio dva ključna BRICS-ova projekta, a to su sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke s terminalima u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu. Dodao je da će Rusija ostati pouzdan opskrbljivač gnjojiva i hrane za Afriku, s besplatnom opskrbom žitarica skupini afričkih zemalja, koju je obećao prošlog mjeseca. Kremljanski lider nije propustio navesti ni da je Rusija, unatoč sankcijama, peta ekonomija svijeta, pri čemu je pretekla Njemačku. Riječ je o rejtingu Svjetske banke objavljenom početkom kolovoza, koji uspoređuje BDP zemalja prema PPP-u.

Predsjednik je "svim srcem" podržao JAR-ov prijedlog o davanju značajnijih uloga ženama u poslovima zemalja BRICS-a i zatražio održavanje zasebnog ministarskog sastanka na ovu temu. Ponovio je kako je Rusija "protiv svake hegemonije i isključivosti zemalja, kao i protiv politike neokolonijalizma" te da se zalaže za "načela ravnopravnosti, partnerstva, podrške i uvažavanja međusobnih interesa"Pohvalio je i napore partnera prema mirnom rješenju ukrajinske krize i poručio da je cilj Moskve okončanje dugogodišnjeg rata kojeg su "pokrenule brojne zapadne zemlje i njihovi sateliti". Sami savez je pak, zabrinut situacijom u Nigeru, zamolio za suradnju Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije pri održavanju mira i sigurnosti te pozvao na "korištenje diplomatskih sredstava kao što su dijalog, pregovori, konzultacije i posredovanje".

---

---

Ruski lider, koji je kazao da se "BRICS ni s kim ne natječe" niti "suprotstavlja", ali da unatoč tome neki "pokušavaju zaustaviti pojavu novih neovisnih centara razvoja i utjecaja u svijetu", nije osobno prisustvovao konferenciji zbog naloga za uhićenje koji je za njim izdao Međunarodni kazneni sud (ICT). Ipak, tih briga neće imati sljedeće godine, pošto deklaracija južnoafričkog samita završava izjavom o "punoj potpori" članica da se onaj idući održi u Rusiji. Inače, BRICS "pozdravlja razvoj međunarodne konvencije o suzbijanju upotrebe ICT-a u kriminalne svrhe" i iskazuje "predanost promicanju otvorenog, sigurnog, stabilnog, dostupnog i mirnog ICT okruženja".

A na samitu 2024. će svakako biti i Saudijska Arabija, koju je Kina u ožujku, nakon sedam godina prekinutih diplomatskih odnosa, pomirila s Iranom. Ova akvizicija je svakako golemi dobitak za BRICS. Naime, ova arapska zemlja je najveći globalni pomorski izvoznik sirove nafte - s udjelom od 17,7 posto - i drugi najveći svjetski proizvođač nafte uopće (iza SAD-a). Također, Rijad raspolaže sa drugim najvećim naftim zalihama na planetu, odmah iza Venezuele. Iran je pak ovdje na četvrtoj poziciji. 

---

---

Iako dugogodišnji američki saveznik, Saudijci su se ovim potezom, izgleda, okrenuli za punih 180 stupnjeva. Kako god, njihove enormne monetarne rezerve bi mogle osigurati novi kapital za Novu razvojnu banku BRICS-a; zajedno sa UAE-om, koji je osmi na globalnoj ljestvici naftnih zaliha i proizvodnje. Predsjednik UAE-a Mohamed bin Zayed Al Nahyan je obznanio da se "raduje se kontinuiranoj predanosti suradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih naroda i ljudi diljem svijeta".

Etiopija je pak već neko vrijeme u sukobu sa SAD-om i Europskom unijom zbog njihovih kritika trenutnog sukoba između vladinih snaga i Eritreje s jedne strane, te Narodnooslobodilačke fronte Tigraya s druge strane. Etiopijsku nacionalnu frontu (navodno) podupiru Kina, Iran i UAE. Ova istočnoafrička država ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina. Čak 72,7 posto radne snage je zaposleno u poljoprivredi. Očito, radne snage ni hrane BRICS-u u narednim godinama neće nedostajati.

- Ponovno potvrđujemo svoju predanost jačanju poljoprivredne suradnje i promicanju održive poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja BRICS-a za povećanje sigurnosti hrane kako unutar BRICS-a tako i diljem svijeta - navodi se u deklaraciji.

---

image

 

Etiopija ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina.

Ding Haitao/Xinhua Via Afp
---

Preostala dva pristupnika, Egipat i Argentina, sa sobom u savez ipak donose određene probleme. Naime, riječ je o dva najveća dužnika Međunarodnog monetarnog fonda. Buenos Aires mora vratiti čak 46, a Egipat 18 milijardi dolara. Ukrajina je treća sa 12,2 milijardi.

Egipat, daleko najmnogoljudnija arapska nacija (23.8 posto te populacije), drugo je najveće gospodarstvo u Africi (nakon Nigerije). Tome unatoč, procjenjuje se da čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize. U veljači su, na inzistiranje MMF-a kao "kritične komponente ugovora", prodana 32 poduzeća u državnom vlasništvu. Iako je u ožujku MMF-ov trebao ocijeniti status egipatskih gospodarskih reformi, to je odgođeno zbog "nedostatka napretka" i "sporosti" privatizacije javnog dobra. Unatoč MMF-ovoj "pomoći", godišnja inflacija u Egiptu je dosegla rekordnih 36,8 posto, a cijena hrane raste još duplo brže. Državni dug je strahovito porastao; a međunarodne agencije smanjile su kreditni rejting Egipta. Više od polovice proračuna za tekuću godinu je namijenjeno servisiranju duga.

Sada Egipćani spas traže u BRICS-u.

- BRICS je od velikog značaja za geopolitičku ravnotežu i igra važnu ulogu u izgradnji multipolarnog svjetskog poretka, uključujući i korištenje nacionalnih valuta u trgovinskim obračunima. Trenutno mnoge zemlje žele pristupiti savezu, a teže tome više iz političkih razloga nego iz ekonomskih - izjavio je egipatski diplomat Rauf Saad. Njegovi partneri su u Johanessburgu predložili "kolektivno rješavanje pitanja vezanih uz međunarodni dug" i pozvali međunarodne organizacije da "igraju konstruktivnu ulogu u izgradnji globalnog konsenzusa o ekonomskim politikama i sprječavanju sustavnih rizika od gospodarskih poremećaja i financijske fragmentacije".

---

image

Čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize.

Khaled Desouki/Afp
---

Argentinski slučaj je naročito zanimljiv. Samo par dana prije samita, Buenos Aires je slao signale da se neće pridružiti BRICS-u, a predsjednik Alberto Fernández je i otkazao svoj let za Johanessburg. Analitičari su to protumačili kao znak da Argentinci ne žele razljutiti svoje "kamatare" SAD i MMF.

Ipak, čini se da Argentina ima i neke prijatelje na svjetskoj sceni - i to u susjedstvu. Brazilski predsjednik Lula se, čuvši za nećkanje kolege Fernándeza, založio za vječne rivale i zagrmio da je "vrlo važno za Argentinu biti u BRICS-u". Pritom je kritizirao kredite MMF-a latinoameričkim kolegama kao "daveće". Međutim, iako se Fernández zahvalio riječima da je pridruživanje savezu "nova prilika" koja "jača" njegovu zemlju, nije sasvim sigurno da će Argentina i zaista postati član. Nažalost, nacionalni izbori su u listopadu, a kandidati desnice Javier MileiPatricia Bullrich izrazito su proamerički orijentirani i zasigurno bi odbili ovaj poziv.

---

Bolivijski predsjednik Luis Arce:

- Širenje BRICS-a nova je prekretnica u ljudskoj povijesti, jer omogućuje nacijama pristup međunarodnim tržištima bez potrebe za kompromitiranjem vlastitog dostojanstva i bez političkog uvjetovanja, sankcija ili vojnih prijetnji.

---

Južnoafrički čelnik je rekao da 65 zemalja trenutno pregovara o pridruživanju, od kojih se zna za 17 koje su i formalno podnijele zahtjev. Potencijalni budući članovi su tako: Alžir, Bangladeš, Bjelorusija, Bolivija, Indonezija, Kazahstan, Kuba, Nigerija, Tajland, Urugvaj, Venezuela i Vijetnam. Zanimljivo, na listi Ministarstva vanjskih poslova JAR-a je i - Palestina.

---

---

Po mišljenju ruskog predstavnika Sergeja Lavrova, "eksplozivan" rast BRICS-a je potaknut spoznajom mnogih zemalja da se Zapad tvrdoglavo drži svoje hegemonije koja blijedi i koji je spreman na sve da je očuva. Dodaje da, iako mnogima neće biti lako samima podnijeti težinu takvog pritiska, u BRICS-u mogu pronaći grupu saveznika i "temelj multipolarnog svijeta čijem stvaranju bismo se sada svi trebali posvetiti".

A s njim se složio i kolega Xi Jinping.

- Neka država, opsjednuta održavanjem svoje hegemonije, dala je sve od sebe da osakati zemlje u razvoju. Tko god se brzo razvija, postaje njena meta obuzdavanja, tko god je sustigne postaje meta opstrukcije. Ali ovo je uzaludno, kao što sam ukazao više puta: Puhanje tuđe lampe neće donijeti svjetlo (onome koji puše)... Međunarodna pravila ne bi trebali diktirati oni s najjačim mišićima ili najglasniji. Udruživanje radi formiranja ekskluzivnih grupa i pakiranje vlastitih pravila kao međunarodnih normi još je neprihvatljivije... Trebamo li zajedno raditi na očuvanju mira i stabilnosti ili samo mjesečariti u ponor novog hladnog rata? Trebamo li... dopustiti da nas hegemonistički i nasilnički činovi bace u depresiju?... Nijedna planina može zaustaviti nadirući tok moćne rijeke - slikovito je poručio kineski predsjednik.

Potom je pozvao na prestanak jednodimenzionalnih pogleda koje dijele države na umjetne kategorije kao što su "liberalne" ili "autoritarne". Za kraj je istaknuo da se mora ubrzati proces širenja i povećati BRICS+ obitelj.

---

---

- BRICS je raznolika skupina nacija. To je ravnopravno partnerstvo zemalja koje imaju različite stavove, ali zajedničku viziju za bolji svijet - pojasnio je na južnoafrički predsjednik. I, doista, ono što najviše začuđuje je činjenica da su članice izrazito različite jedna od druge, a neke od njih si i geopolitički suparnici. Ipak, to savršeno oslikava koliko su svi zasićeni trenutnim svjetskim poretkom pod vodstvom SAD-a i spremni ostaviti svoje goleme razlike po strani kako bi ga reformirali.

U stvari, BRICS je "antihegemonistička koalicija ujedinjena ne ideologijom nego komplementarnim pritužbama" na koju je upozoravao Zbigniew Brzezinski, američki političar, diplomat i geostrateg koji je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država od 1977. do 1981. godine. Uz razliku što ovo nije "najopasniji scenarij velike koalicije Kine, Rusije i možda Irana", nego nešto mnogo, mnogo "opasnije".

---

Zapad strahuje od masovnog priključivanja BRICS-u:

Predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer upozorava kako je Zapad, zbog pojave BRICS-a kao primamljive alternative, u opasnosti od gubitka povjerenja Globalnog juga, koji sve više "traži podršku od zemalja poput Kine", umjesto "tradicionalnih zapadnih institucija".

A kako bi izbjegao crni scenarij, Zapad mora povećati opseg pomoći koja se pruža zemljama u razvoju, predložio je Hoyer.

Bankar smatra kako je sve ovo posljedica činjenice da zapadne države nisu pružile podršku zemljama u razvoju tijekom pandemije COVID-19, kao i zbog pitanja otplate duga, cijene energije i klimatske promjene.

- Ukoliko ne ponudimo istinsko partnerstvo i uvjerljivije načine za rješavanje izazova globalnog juga, bilo da je riječ o energetskoj tranziciji, pitanju zaduženosti ili rješavanju očigledne zdravstvene nejednakosti - idemo u nevolje - rekao je predsjednik EIB-a.

---

Ili, kao što objašnjava ekonomist, analitičar i UN-ov savjetnik Jeffrey Sachs

- Već živimo u post-američkom, post-zapadnom svijetu. Živimo u pravom multipolarnom svijetu gdje je BRICS veći od G7. Čak se Turska i Grčka žele priključiti zemljama BRICS-a. Stvar je u tome što SAD ne prihvaća tu tranziciju. SAD još uvijek vjeruje da je ovo zapravo američki svijet s dva neposlušna aktera, Rusijom i Kinom, a svi drugi će već shvatiti realnost. Po mom mišljenju, SAD-u je istekao rok već nekih četvrt stoljeća... A Europa je veliko razočaranje u svemu ovom, jer tamo trenutno ne postoji nijedan glas koji ima geopolitičku perspektivu koja je uopće razumna... Prema kakvom svijetu stvarno idemo otvoreno je pitanje jer možda idemo prema onom masovnog konflikta i katastrofe. lli bismo mogli krenuti prema svijetu gdje se u SAD-u pojavi neki inteligentni lider, koji nije u svojim osamdesetima, i kaže: "Pa znaš, NATO... Više ga baš i ne trebamo. Ono što trebamo jest imati normalne odnose s Kinom, Indijom, Rusijom, Brazilom i EU-om..." Odjednom bi stvari izgledale prilično drugačije. 

---

---

Nažalost, takvo nešto je teško čak i zamisliti. Državi koja troši na vojsku više od idućih deset pratitelja zajedno zadnje što je na umu jest odreći se pozicije hegemona; makar joj se to na dugi rok pokazalo povijesnom i katastrofalnom pogreškom. Jer, da je SAD ikad radio na izgradnji inkluzivnog svjetskog poretka, ne bi posijao sjeme BRICS-ove koalicije. Ili, kako je 2019., na samitu Nesvrstanih u Caracasu, predvidio venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro: "21. stoljeće je stoljeće kraja imperija!"

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - zaključio je nakon samita Brazilac Lula, naglašavajući da se BRICS neće upustiti u rivalstvo s drugim međunarodnim organizacijama. 

Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.

---

Neki od zaključaka BRICS-ovog samita: 

- Jačanje mehanizma neširenja oružja za masovno uništenje te poticanje razoružanja, uključujući biološko i kemijsko oružje

- Dugoročna održivost svemirskih aktivnosti i sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru, uključujući pregovore i usvajanje pravno obvezujućeg multilateralnog instrumenta

- Osuda terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama te nastavak produbljivanja protuterorističke suradnje

- Omogućavanje zemljama u razvoju pristupa tehnologijama niske emisije i rješenjima koja izbjegavaju, smanjuju i uklanjaju stakleničke plinove te poboljšavaju radnje prilagodbe za rješavanje klimatskih promjena

- Poboljšanje prijenosa jeftine tehnologije i za mobiliziranje pristupačnih, odgovarajućih novih i pravodobno isporučenih dodatnih financijskih sredstava za ekološki održive projekte

- Jačanje međunarodne suradnje i suradnje protiv korupcije preko razmjene informacija i uzajamne pravne pomoći u borbi protiv nezakonitih financijskih tokova i sigurnih utočišta

- Prepoznavanje dinamičnosti digitalnog gospodarstva u omogućavanju globalnog gospodarskog rasta i pozitivne uloge koju trgovina i ulaganja mogu imati u promicanju održivog razvoja, nacionalne i regionalne industrijalizacije te prijelaza prema održivoj potrošnji i obrascima proizvodnje

- Pojačana suradnja usred istaknutih rizika za energetsku sigurnost radi postizanja ciljeva održivog razvoja

---

---

Bogate zemlje zapravo duguju siromašnima

Zemlje G7 duguju onima s niskim i srednjim prihodima 13,3 trilijuna dolara neisplaćene pomoći i financiranja za klimatske akcije. Unatoč tome što ne izvršavaju svoje obveze, bogate države i njihovi bankari zahtijevaju da zemlje Globalnog juga plaćaju 232 milijuna dolara dnevno za otplatu duga do 2028. godine.

- Bogate zemlje G7 vole se predstavljati kao spasitelji, ali one su voditelji smrtonosnih dvostrukih standarda; igraju prema jednim pravilima, dok su njihove bivše kolonije prisiljene igrati prema drugim... Bogati svijet je taj koji duguje Globalnom jugu. Pomoć su obećali prije nekoliko desetljeća, ali je nikada nisu dali. Ogromni troškovi klimatskih šteta uzrokovani su nesmotrenim izgaranjem fosilnih goriva. Ogromno bogatstvo izgrađeno je na kolonijalizmu i ropstvu... Ovo mora prestati. Vrijeme je da licemjerje G7 nazovemo onim što jest: pokušajem izbjegavanja odgovornosti i održavanjem neokolonijalnog statusa quo - pozvao je privremeni izvršni direktor Oxfama Amitabh Behar.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alet Pretorius/Afp Ding Haitao/Xinhua Via Afp facebook photo Khaled Desouki/Afp Ricardo Stuckert/Afp Alet Pretorius/Afp Phill Magakoe/Afp Handout/Afp Kim Ludbrook/Afp Kim Ludbrook/Afp Marco Longari/Afp Michele Spatari/Afp Handout/Afp Marco Longari/Afp Marco Longari/Afp Michele Spatari/Afp Gianluigi Guercia/Afp Gianluigi Guercia/Afp Marco Longari/Afp Marco Longari/Afp Marco Longari/Afp Phill Magakoe/Afp Gianluigi Guercia/Afp Alet Pretorius/Afp Alet Pretorius/Afp Gianluigi Guercia/Afp Gianluigi Guercia/Afp
Alet Pretorius/Afp

Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.

Ding Haitao/Xinhua Via Afp

 

Etiopija ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu te je druga najmnogoljudnija na kontinentu sa 120 milijuna ljudi, od kojih je pola mlađe od 18 godina.

facebook photo

Tijekom kolonijalnog razdoblja, jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja povećao se s 3:1 na 35:1, pretežito zato što su europske sile prisvojile gomilu resursa i rada iz trećeg svijeta. A od tada je taj jaz narastao na gotovo 80:1.

Khaled Desouki/Afp

Čak 60 posto od 104 milijuna Egipćana živi ispod ili blizu granice siromaštva, a zemlja je već godinama u stanju stalne krize.

Ricardo Stuckert/Afp

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - rekao je Lula.

Alet Pretorius/Afp

(From 2nd L to R) Namibia President Hage Geingob, ?, Zambian President Hakainde Hichelema, President of Comoros and chairperson of the African Union (AU) Azali Asoumani, South African President Cyril Ramaphosa, China‘s President Xi Jinping, Sengegalese President Macky Sall, Burundian President Evariste Ndayishimiye, President of the Republic of Congo Denis Sassou Nguesso, pose for a family photo during the China-Africa Leaders‘ Roundtable Dialogue on the last day of the 2023 BRICS Summit in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Phill Magakoe/Afp

President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva conducts a press conference following the conclusion of the 2023 BRICS Summit at The Leonardo Hotel in Sandton, Johannesburg, on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe/AFP)

Handout/Afp

In this handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov looks on as he attends the 2023 BRICS Summit in Johannesburg. (Photo by Handout/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Kim Ludbrook/Afp

The President of Iran Ebrahim Raisi attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK/POOL/AFP)

Kim Ludbrook/Afp

President of Eritrea Isaias Afwerki delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Kim LUDBROOK/POOL/AFP)

Marco Longari/Afp

President of China Xi Jinping looks on at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by MARCO LONGARI/AFP)

Michele Spatari/Afp

Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres arrives at a press conference during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari/AFP)

Handout/Afp

This handout photograph, taken and released by the Russian Foreign Ministry on August 24, 2023, shows Russia’s Foreign Minister Sergei Lavrov attending a joint press conference with the leaders of India, China, South Africa and Brazil during the BRICS Business Forum in Johannesburg. (Photo by Handout/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Marco Longari/Afp

Former President of Brazil and chair of the New Development Bank Dilma Rousseff attends a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/POOL/AFP)

Marco Longari/Afp

Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (1st row L), Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres (1st row 3rd L), Eritrean President Isaias Afwerki (1st row C), Togo‘s Foreign Minister Robert Dussey (1st row 3rd R), South Sudanese President Salva Kiir (1st row 2nd R) and Senegalese President Macky Sall (1st row R) look on as Russian President Vladimir Putin (on scrren) delivers his remarks at a meeting during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/POOL/AFP)

Michele Spatari/Afp

A screen in the media centre shows Russian President Vladimir Putin delivers his remarks via video-link during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Michele Spatari/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Marco Longari/Afp

President of China Xi Jinping looks on during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Marco Longari/Afp

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Marco Longari/Afp

South African President Cyril Ramaphosa gestures during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Marco Longari/AFP)

Phill Magakoe/Afp

(From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov listen to a virtual address by Russia’s President Vladimir Putin as they attend the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by Phill Magakoe/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp

South African President Cyril Ramaphosa (L) and Prime Minister of India Narendra Modi (R) shake hands during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 24, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

Alet Pretorius/Afp

From left: Brazil‘s President Luiz Inacio Lula da Silva, China‘s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov walk away after posing for a group photograph at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Alet Pretorius/Afp

From left: Brazil‘s President Luiz Inacio Lula da Silva, China‘s President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian Prime Minister Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov raise their arms as they pose for a group photograph, at the BRICS Summit in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by ALET PRETORIUS/POOL/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp

TOPSHOT - (From L to R) President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, President of China Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Prime Minister of India Narendra Modi and Russia‘s Foreign Minister Sergei Lavrov pose for a BRICS family photo during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 23, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/POOL/AFP)

Gianluigi Guercia/Afp

Russian President Vladimir Putin delivers his remarks virtually during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 22, 2023. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA/AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/jeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije-1317769 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5b95136b94aee25ed2eee1c0f0e49d72421bf16 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jeste+li+spremni+za+multipolarni+svijet%3F+Zemlje+BRICS-a+sad+raspola%C5%BEu+s+80+posto+nafte%2C+pola+hrane+i+45+posto+populacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije-1317769 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjeste-li-spremni-za-multipolarni-svijet-zemlje-brics-a-sad-raspolazu-s-80-posto-nafte-pola-hrane-i-45-posto-populacije-1317769 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zapad na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetzapad na koljenima

Jeste li spremni za multipolarni svijet? Zemlje BRICS-a sad raspolažu s 80 posto nafte, pola hrane i 45 posto populacije

25. kolovoza 2023. - 19:08
Ako bi se osjećaj nakon BRICS-ovog ovotjednog samita u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, zaista je ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - nada.Alet Pretorius/Afp

Ako bi se BRICS-ov ovotjedni samit u Johannesburgu morao sažeti u samo jednu riječ, tu riječ zaista ne bi bilo teško pronaći. Bila bi to - suradnja.

Vjerojatno zadnji put kada je naša civilizacija - ako se društvo s takvim navikama može uopće tako nazivati - iskazivala želju za prakticiranjem ovog (u sistemu tržišnog natjecanja anakronog) koncepta bilo je u lipnju 1992. godine; prije nego što je rođeno više od pola danas živuće populacije. Tada je u Rio de Janeiru održana UN-ova konferencija o okolišu i razvoju (UNCED), također poznata kao "Samit o Zemlji". Bilo je to posthladnoratno razdoblje te se 154 država članica, opijenih optimizmom pobjede liberalne demokracije, sastalo zbog međunarodne suradnje na pitanjima globalnog razvoja, ali i problema ekološke održivosti snažnog gos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:24