stdClass Object ( [id] => 1103162 [title] => Jeruzalem ima razloga za brigu, demografija Zapadne obale i Gaze buja: Palestinke Izraelu prkose- rađanjem! [alias] => jeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ostvarenje sna o nacionalnom samoopredjeljenju i državnosti koji će nadoknaditi izbjeglištvo i stranu okupaciju danas je jako daleko. Ipak, Palestinci ne mogu živjeti u vječnom čekanju izbavljenja.

Tako je američki časopis Foreign Affairs prije nekoliko dana sažeo pozadinu najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba, koji pokazuje da povijest, posebno ona užasna, nikad ne spava jer je upravo okončani krvavi obračun Izraela i Hamasa nastavak starih palestinsko-izraelskih sukoba.

---

image
Thomas Coex/AFP
---

U tim sukobima razjedinjeni Palestinci su puno slabiji, ali bi, na koncu, mogli pobijediti zahvaljujući demografiji.

Naseljavanje silom

Palestince danas najglasnije i najeksplozivnije predstavlja islamistički Hamas, koji je 10. svibnja Izraelu poslao ultimatum tražeći povlačenje izraelskih snaga iz islamskog svetišta u istočnom Jeruzalemu. Kad se to nije dogodilo, Hamas je posegnuo za raketama koje su bile i sredstvo političke diskvalifikacije službenoga palestinskog vodstva na Zapadnoj obali. U pozadini svega je strah etabliranih palestinskih političara od gubitka ono malo vlasti koju im je Izrael prepustio na osnovi tajnog sporazuma iz Osla 1991., zbog čega već šesnaest godina nisu održani izbori za upravu palestinske autonomije. Rezultat svega je palestinska politička podijeljenost i nedostatak demokratske infrastrukture moderne države koja bi se mogla oduprijeti izraelskim pritiscima.

Prema onome što piše Foreign Affairs, izraelska policija posljednjih godina muku muči s radikalnim židovskim skupinama koje namjeravaju izbaciti određen broja Arapa iz anektiranog istočnog Jeruzalema. Sukoba ima i na Zapadnoj obali jer se Palestinci boje novog "otkidanja" ionako vrlo "stisnutog" nacionalnog teritorija od 5680 četvornih kilometara.

---

image
Thomas Coex/AFP
---

Ovo "stisnuto" stanje Palestinaca lako je razumjeti ako se zna da je Zapadna obala nešto veća od Splitsko-dalmatinske županije, ali da ima sedam puta više stanovnika. Slično stanje je i u pojasu Gaze, gdje je na području otprilike upola manjem od Zagreba "nagurano" dva i pol puta više stanovnika nego što ih ima hrvatska metropola.

Uz to, prema službenim podacima UN-a, Palestinci na Zapadnoj obali su pod snažnim pritiskom izraelskih snaga sigurnosti i oko 400 tisuća židovskih doseljenika koji ovo područje smatraju drevnim božjim darom Židovima, zbog čega Zapadnu obalu namjeravaju silom otvoriti novim židovskim doseljenicima.

Egipat i Jordan

Da stvar za Palestince bude opasnija, ovaj se pritisak odvija u trenutku kada sve veći broj arapskih i islamskih zemalja Izraelu pruža ruku prijateljstva, odustajući tako od aktivne potpore suverenoj i samostalnoj Palestini.

Zato Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, eksperti za bliskoistočni mirovni proces sa Sveučilišta u Oxfordu, na stranicama Foreign Affairsa najavljuju nove palestinske poraze.

Razlog za to je naivnost palestinskih političara koji slobodnu Palestinu žele ostvariti pozivajući se na međunarodno pravo. No, ova taktika zbog koje su, velikim dijelom, odustali od revolucionarno-terorističke borbe, pokazala se čistom iluzijom jer temeljni međunarodni dokumenti posljednjih stotinjak godina u stvarnosti "igraju" za Izrael.

---

image
Mohammed Abed/AFP
---

Pri tome je u čitavoj stvari najvažnije držanje Amerike, koja zbog svojih unutarnjopolitičkih razloga, ali i strateških interesa, prešutno podržava jačanje i širenje Izraela.

Istodobno, Palestinci još uvijek nisu naučili da učinkovitost međunarodnog prava ne ovisi o nekakvoj apstraktnoj pravdi, nego o prevladavajućem političkom stanju u svijetu i o potpori moćnih sponzora. Zato Palestinci, smatraju Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, najprije moraju reformirati svoju političku praksu i promišljeno planirati svoju budućnost.

Na duge staze, sudbina Palestinaca ponajprije ovisi o njima samima, a onda i o Izraelu, Egiptu i Jordanu. Sudbinu okrvavljene Gaze nije moguće riješiti bez uvažavanja interesa i Egipta i Izraela. Isto tako, u rješavanju sudbine Zapadne obale moraju sudjelovati i Jordanci, koji su ovaj teritorij izgubili od Izraela u tzv. Šestodnevnom ratu 1967.

'Meki' suverenitet

Uza sve to, Palestinci se moraju politički modernizirati i stvoriti jedinstveni i demokratski nacionalni pokret koji će u svoje okrilje privući i Gazu i Zapadnu obalu. To opet znači reformu ili političku likvidaciju Hamasa, koji vlada u Gazi, i Fataha koji vlada na Zapadnoj obali, te prijenos vlasti na jedinstvene, demokratski izabrane institucije oko kojih bi trebalo stvoriti nezavisnu Palestinu. Takva Palestina, kako sada stoje stvari, može imati samo "meki" suverenitet.

---

image
Andrew Caballero-Reynolds/AFP
---

Naime, u sadašnjoj situaciji nije izgledno stvaranje samostalne Palestine koja bi u potpunosti nadzirala svoj nacionalni teritorij i sve njegove prirodne resurse. To više što su Izraelci, čak i oni najumjereniji, vrlo sumnjičavi prema mogućnosti da u susjedstvu imaju pravu i slobodnu palestinsku državu.

Zato Palestinci, drže Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, ne bi trebali inzistirati na suverenizmu, nego prihvatiti "meku" soluciju u kojoj bi svoju slobodu dobili u tijesnoj suradnji s Izraelom, Egiptom i Jordanom. U takvoj "mekoj" verziji, granice Zapadne obale nadzirali bi Izraelci, Palestinci i Jordanci, a u Gazi Palestinci zajedno s Izraelom i Egiptom.

Temelj takve buduće politike trebala bi biti potpuna reforma i demokratizacija političkog života Palestinaca. Oni moraju usvojiti neki od modela zapadne parlamentarne demokracije koja se pokazala učinkovitim sredstvom nacionalne integracije. Pri tome, autor ovih redaka smatra da bi za Palestince bilo dobro usvojiti model britanskog parlamentarizma, koji su Izraelci preuzeli prije više od sedam desetljeća i koji se pokazao jako učinkovitim ne samo u borbi za nacionalne ciljeve, nego i u ostvarivanju dobrobiti građana. To opet znači da bi se palestinski političari trebali odreći islamizma i prihvatiti zapadni koncept liberalnih sloboda, koji uključuje slobodu govora i visok stupanj društvene, političke i vjerske tolerancije.

Ovako konstituirana demokratska Palestina trebala bi izgraditi racionalnu politiku saveza s okolnim arapskim državama i razmisliti o približavanju Americi, koja je posljednjih pola stoljeća dosljedna zaštitnica Izraela.

Etnička bujica

Usporedo s ovim savjetima oxfordskih eksperata, valja imati na umu činjenicu da, gledano dugoročno, demografija "igra" za Palestince.

Prema najnovijim procjenama, koje na svojoj službenoj stranici donosi CIA, na Zapadnoj obali živi 2.530.646 Palestinaca. Kada se tome doda 1.957.062 Palestinaca u Gazi, dobije se brojka od 4.487.708 Palestinaca pod izraelskim nadzorom. Uz to, prema pisanju Foreign Affairsa, tome valja dodati još oko osam milijuna Palestinaca u bliskoistočnoj dijaspori, što daje impozantan broj od oko 13 milijuna Palestinaca.

---

image
Mohammed Abed/AFP
---

S obzirom da, prema procjenama koje donosi CIA, u Izraelu živi 7.029.636 Židova, službeni Jeruzalem ima puno razloga za zabrinutost. Ako se u budućnosti nastavi palestinska demografska eksplozija, Izrael neće moći zaustaviti palestinsku etničku bujicu, koja bi mogla stvoriti samostalnu Palestinu koja bi se prostirala na puno većem području nego danas.

---

POGLED UNATRAG ‘Balfourova deklaracija‘

Rodnim listom današnjeg Izraela može se smatrati "Balfourova deklaracija" iz 1917., kojom je tadašnje moćno Britansko Carstvo obećalo "stvaranje nacionalne domovine Židova u Palestini".
Usprkos stalnom i žestokom otporu Arapa, Židovi su 1948., nedugo nakon tragedije holokausta, proglasili i oružjem obranili državu Izrael. Te dane Palestinci pamte kao katastrofu jer je nekoliko stotina tisuća njihovih sunarodnjaka nestalo s teritorija današnjeg Izraela.
Odlučno odmjeravanje snaga bio je "Šestodnevni rat" iz 1967., u kojem je Izrael pobijedio arapske susjede i stvorio današnje stanje stvari. Položaj Palestinaca donekle je olakšao tajni palestinsko-izraelski sporazum u Oslu 1991.
U ovakvoj situaciji su plan UN-a iz 1947. o podjeli Palestine između Arapa i Židova, te Rezolucija 242 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1967., koja Palestincima jamči pravo na vlastiti teritorij, manje-više papirnati povijesni spomenici. Slično kao i brojni drugi dokumenti čija provedba ovisi o globalnim, ali i regionalnim okolnostima i dobroj volji velikih sila, na prvom mjestu SAD-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve ih je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sve ih je više 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-27 07:34:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-02 17:49:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-02 17:49:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3611 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17969164.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/18002108.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/18002050.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17898850.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17898846.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/27\/17864332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Thomas Coex\/AFP","Thomas Coex\/AFP","Mohammed Abed\/AFP","Mohammed Abed\/AFP","Andrew Caballero-Reynolds\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_17969164_1920.jpg":"1920x1080","k_17969164_1280.jpg":"1280x1280","k_17969164_1024.jpg":"1024x1024","k_17969164_640.jpg":"640x640","k_17969164_480.jpg":"480x480","k_17969164_340.jpg":"340x340","k_17969164_220.jpg":"220x220","o_17969164_1280.jpg":"1280x854","o_17969164_1024.jpg":"1024x683","o_17969164_640.jpg":"640x427","o_17969164_480.jpg":"480x320","o_17969164_340.jpg":"340x226","o_17969164_220.jpg":"220x146","h_17969164_1280.jpg":"1280x854","h_17969164_1024.jpg":"1024x683","h_17969164_640.jpg":"640x427","h_17969164_480.jpg":"480x320","h_17969164_340.jpg":"340x227","h_17969164_220.jpg":"220x147","pp_17969164_1280.jpg":"1006x1280","pp_17969164_1024.jpg":"805x1024","pp_17969164_640.jpg":"503x640","pp_17969164_480.jpg":"377x480","pp_17969164_340.jpg":"267x340","pp_17969164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18002108_1920.jpg":"1920x1080","k_18002108_1280.jpg":"1280x1280","k_18002108_1024.jpg":"1024x1024","k_18002108_640.jpg":"640x640","k_18002108_480.jpg":"480x480","k_18002108_340.jpg":"340x340","k_18002108_220.jpg":"220x220","o_18002108_1280.jpg":"1280x854","o_18002108_1024.jpg":"1024x683","o_18002108_640.jpg":"640x427","o_18002108_480.jpg":"480x320","o_18002108_340.jpg":"340x226","o_18002108_220.jpg":"220x146","h_18002108_1280.jpg":"1280x854","h_18002108_1024.jpg":"1024x683","h_18002108_640.jpg":"640x427","h_18002108_480.jpg":"480x320","h_18002108_340.jpg":"340x227","h_18002108_220.jpg":"220x147","pp_18002108_1280.jpg":"1006x1280","pp_18002108_1024.jpg":"805x1024","pp_18002108_640.jpg":"503x640","pp_18002108_480.jpg":"377x480","pp_18002108_340.jpg":"267x340","pp_18002108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18002050_1920.jpg":"1920x1080","k_18002050_1280.jpg":"1280x1280","k_18002050_1024.jpg":"1024x1024","k_18002050_640.jpg":"640x640","k_18002050_480.jpg":"480x480","k_18002050_340.jpg":"340x340","k_18002050_220.jpg":"220x220","o_18002050_1280.jpg":"1280x854","o_18002050_1024.jpg":"1024x683","o_18002050_640.jpg":"640x427","o_18002050_480.jpg":"480x320","o_18002050_340.jpg":"340x226","o_18002050_220.jpg":"220x146","h_18002050_1280.jpg":"1280x854","h_18002050_1024.jpg":"1024x683","h_18002050_640.jpg":"640x427","h_18002050_480.jpg":"480x320","h_18002050_340.jpg":"340x227","h_18002050_220.jpg":"220x147","pp_18002050_1280.jpg":"1006x1280","pp_18002050_1024.jpg":"805x1024","pp_18002050_640.jpg":"503x640","pp_18002050_480.jpg":"377x480","pp_18002050_340.jpg":"267x340","pp_18002050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1232","hd_17898850_1920.jpg":"1920x1080","k_17898850_1280.jpg":"1280x1280","k_17898850_1024.jpg":"1024x1024","k_17898850_640.jpg":"640x640","k_17898850_480.jpg":"480x480","k_17898850_340.jpg":"340x340","k_17898850_220.jpg":"220x220","o_17898850_1280.jpg":"1280x821","o_17898850_1024.jpg":"1024x657","o_17898850_640.jpg":"640x410","o_17898850_480.jpg":"480x308","o_17898850_340.jpg":"340x218","o_17898850_220.jpg":"220x141","h_17898850_1280.jpg":"1280x854","h_17898850_1024.jpg":"1024x683","h_17898850_640.jpg":"640x427","h_17898850_480.jpg":"480x320","h_17898850_340.jpg":"340x227","h_17898850_220.jpg":"220x147","pp_17898850_1280.jpg":"1006x1280","pp_17898850_1024.jpg":"805x1024","pp_17898850_640.jpg":"503x640","pp_17898850_480.jpg":"377x480","pp_17898850_340.jpg":"267x340","pp_17898850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_17898846_1920.jpg":"1920x1080","k_17898846_1280.jpg":"1280x1280","k_17898846_1024.jpg":"1024x1024","k_17898846_640.jpg":"640x640","k_17898846_480.jpg":"480x480","k_17898846_340.jpg":"340x340","k_17898846_220.jpg":"220x220","o_17898846_1280.jpg":"1280x855","o_17898846_1024.jpg":"1024x684","o_17898846_640.jpg":"640x427","o_17898846_480.jpg":"480x320","o_17898846_340.jpg":"340x227","o_17898846_220.jpg":"220x147","h_17898846_1280.jpg":"1280x854","h_17898846_1024.jpg":"1024x683","h_17898846_640.jpg":"640x427","h_17898846_480.jpg":"480x320","h_17898846_340.jpg":"340x227","h_17898846_220.jpg":"220x147","pp_17898846_1280.jpg":"1006x1280","pp_17898846_1024.jpg":"805x1024","pp_17898846_640.jpg":"503x640","pp_17898846_480.jpg":"377x480","pp_17898846_340.jpg":"267x340","pp_17898846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_17864332_1920.jpg":"1920x1080","k_17864332_1280.jpg":"1280x1280","k_17864332_1024.jpg":"1024x1024","k_17864332_640.jpg":"640x640","k_17864332_480.jpg":"480x480","k_17864332_340.jpg":"340x340","k_17864332_220.jpg":"220x220","o_17864332_1280.jpg":"1280x882","o_17864332_1024.jpg":"1024x706","o_17864332_640.jpg":"640x441","o_17864332_480.jpg":"480x331","o_17864332_340.jpg":"340x234","o_17864332_220.jpg":"220x151","h_17864332_1280.jpg":"1280x854","h_17864332_1024.jpg":"1024x683","h_17864332_640.jpg":"640x427","h_17864332_480.jpg":"480x320","h_17864332_340.jpg":"340x227","h_17864332_220.jpg":"220x147","pp_17864332_1280.jpg":"1006x1280","pp_17864332_1024.jpg":"805x1024","pp_17864332_640.jpg":"503x640","pp_17864332_480.jpg":"377x480","pp_17864332_340.jpg":"267x340","pp_17864332_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14936127 Threads: 3 Questions: 3144207425 Slow queries: 7010414 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234843691 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/jeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem-1103162 [printLink] => /vijesti/svijet/jeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem-1103162?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [2] => stdClass Object ( [id] => 58914 [name] => rađanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radanje [link] => /tag/radanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve ih je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jeruzalem ima razloga za brigu, demografija Zapadne obale i Gaze buja: Palestinke Izraelu prkose- rađanjem! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-06-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17969164.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17969164.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/18002108.jpg [title] => Thomas Coex/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/18002050.jpg [title] => Thomas Coex/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17898850.jpg [title] => Mohammed Abed/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17898846.jpg [title] => Mohammed Abed/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/27/17864332.jpg [title] => Andrew Caballero-Reynolds/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ostvarenje sna o nacionalnom samoopredjeljenju i državnosti koji će nadoknaditi izbjeglištvo i stranu okupaciju danas je jako daleko. Ipak, Palestinci ne mogu živjeti u vječnom čekanju izbavljenja.

Tako je američki časopis Foreign Affairs prije nekoliko dana sažeo pozadinu najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba, koji pokazuje da povijest, posebno ona užasna, nikad ne spava jer je upravo okončani krvavi obračun Izraela i Hamasa nastavak starih palestinsko-izraelskih sukoba.

---

image
Thomas Coex/AFP
---

U tim sukobima razjedinjeni Palestinci su puno slabiji, ali bi, na koncu, mogli pobijediti zahvaljujući demografiji.

Naseljavanje silom

Palestince danas najglasnije i najeksplozivnije predstavlja islamistički Hamas, koji je 10. svibnja Izraelu poslao ultimatum tražeći povlačenje izraelskih snaga iz islamskog svetišta u istočnom Jeruzalemu. Kad se to nije dogodilo, Hamas je posegnuo za raketama koje su bile i sredstvo političke diskvalifikacije službenoga palestinskog vodstva na Zapadnoj obali. U pozadini svega je strah etabliranih palestinskih političara od gubitka ono malo vlasti koju im je Izrael prepustio na osnovi tajnog sporazuma iz Osla 1991., zbog čega već šesnaest godina nisu održani izbori za upravu palestinske autonomije. Rezultat svega je palestinska politička podijeljenost i nedostatak demokratske infrastrukture moderne države koja bi se mogla oduprijeti izraelskim pritiscima.

Prema onome što piše Foreign Affairs, izraelska policija posljednjih godina muku muči s radikalnim židovskim skupinama koje namjeravaju izbaciti određen broja Arapa iz anektiranog istočnog Jeruzalema. Sukoba ima i na Zapadnoj obali jer se Palestinci boje novog "otkidanja" ionako vrlo "stisnutog" nacionalnog teritorija od 5680 četvornih kilometara.

---

image
Thomas Coex/AFP
---

Ovo "stisnuto" stanje Palestinaca lako je razumjeti ako se zna da je Zapadna obala nešto veća od Splitsko-dalmatinske županije, ali da ima sedam puta više stanovnika. Slično stanje je i u pojasu Gaze, gdje je na području otprilike upola manjem od Zagreba "nagurano" dva i pol puta više stanovnika nego što ih ima hrvatska metropola.

Uz to, prema službenim podacima UN-a, Palestinci na Zapadnoj obali su pod snažnim pritiskom izraelskih snaga sigurnosti i oko 400 tisuća židovskih doseljenika koji ovo područje smatraju drevnim božjim darom Židovima, zbog čega Zapadnu obalu namjeravaju silom otvoriti novim židovskim doseljenicima.

Egipat i Jordan

Da stvar za Palestince bude opasnija, ovaj se pritisak odvija u trenutku kada sve veći broj arapskih i islamskih zemalja Izraelu pruža ruku prijateljstva, odustajući tako od aktivne potpore suverenoj i samostalnoj Palestini.

Zato Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, eksperti za bliskoistočni mirovni proces sa Sveučilišta u Oxfordu, na stranicama Foreign Affairsa najavljuju nove palestinske poraze.

Razlog za to je naivnost palestinskih političara koji slobodnu Palestinu žele ostvariti pozivajući se na međunarodno pravo. No, ova taktika zbog koje su, velikim dijelom, odustali od revolucionarno-terorističke borbe, pokazala se čistom iluzijom jer temeljni međunarodni dokumenti posljednjih stotinjak godina u stvarnosti "igraju" za Izrael.

---

image
Mohammed Abed/AFP
---

Pri tome je u čitavoj stvari najvažnije držanje Amerike, koja zbog svojih unutarnjopolitičkih razloga, ali i strateških interesa, prešutno podržava jačanje i širenje Izraela.

Istodobno, Palestinci još uvijek nisu naučili da učinkovitost međunarodnog prava ne ovisi o nekakvoj apstraktnoj pravdi, nego o prevladavajućem političkom stanju u svijetu i o potpori moćnih sponzora. Zato Palestinci, smatraju Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, najprije moraju reformirati svoju političku praksu i promišljeno planirati svoju budućnost.

Na duge staze, sudbina Palestinaca ponajprije ovisi o njima samima, a onda i o Izraelu, Egiptu i Jordanu. Sudbinu okrvavljene Gaze nije moguće riješiti bez uvažavanja interesa i Egipta i Izraela. Isto tako, u rješavanju sudbine Zapadne obale moraju sudjelovati i Jordanci, koji su ovaj teritorij izgubili od Izraela u tzv. Šestodnevnom ratu 1967.

'Meki' suverenitet

Uza sve to, Palestinci se moraju politički modernizirati i stvoriti jedinstveni i demokratski nacionalni pokret koji će u svoje okrilje privući i Gazu i Zapadnu obalu. To opet znači reformu ili političku likvidaciju Hamasa, koji vlada u Gazi, i Fataha koji vlada na Zapadnoj obali, te prijenos vlasti na jedinstvene, demokratski izabrane institucije oko kojih bi trebalo stvoriti nezavisnu Palestinu. Takva Palestina, kako sada stoje stvari, može imati samo "meki" suverenitet.

---

image
Andrew Caballero-Reynolds/AFP
---

Naime, u sadašnjoj situaciji nije izgledno stvaranje samostalne Palestine koja bi u potpunosti nadzirala svoj nacionalni teritorij i sve njegove prirodne resurse. To više što su Izraelci, čak i oni najumjereniji, vrlo sumnjičavi prema mogućnosti da u susjedstvu imaju pravu i slobodnu palestinsku državu.

Zato Palestinci, drže Hussein Agha i Ahmad S. Khalid, ne bi trebali inzistirati na suverenizmu, nego prihvatiti "meku" soluciju u kojoj bi svoju slobodu dobili u tijesnoj suradnji s Izraelom, Egiptom i Jordanom. U takvoj "mekoj" verziji, granice Zapadne obale nadzirali bi Izraelci, Palestinci i Jordanci, a u Gazi Palestinci zajedno s Izraelom i Egiptom.

Temelj takve buduće politike trebala bi biti potpuna reforma i demokratizacija političkog života Palestinaca. Oni moraju usvojiti neki od modela zapadne parlamentarne demokracije koja se pokazala učinkovitim sredstvom nacionalne integracije. Pri tome, autor ovih redaka smatra da bi za Palestince bilo dobro usvojiti model britanskog parlamentarizma, koji su Izraelci preuzeli prije više od sedam desetljeća i koji se pokazao jako učinkovitim ne samo u borbi za nacionalne ciljeve, nego i u ostvarivanju dobrobiti građana. To opet znači da bi se palestinski političari trebali odreći islamizma i prihvatiti zapadni koncept liberalnih sloboda, koji uključuje slobodu govora i visok stupanj društvene, političke i vjerske tolerancije.

Ovako konstituirana demokratska Palestina trebala bi izgraditi racionalnu politiku saveza s okolnim arapskim državama i razmisliti o približavanju Americi, koja je posljednjih pola stoljeća dosljedna zaštitnica Izraela.

Etnička bujica

Usporedo s ovim savjetima oxfordskih eksperata, valja imati na umu činjenicu da, gledano dugoročno, demografija "igra" za Palestince.

Prema najnovijim procjenama, koje na svojoj službenoj stranici donosi CIA, na Zapadnoj obali živi 2.530.646 Palestinaca. Kada se tome doda 1.957.062 Palestinaca u Gazi, dobije se brojka od 4.487.708 Palestinaca pod izraelskim nadzorom. Uz to, prema pisanju Foreign Affairsa, tome valja dodati još oko osam milijuna Palestinaca u bliskoistočnoj dijaspori, što daje impozantan broj od oko 13 milijuna Palestinaca.

---

image
Mohammed Abed/AFP
---

S obzirom da, prema procjenama koje donosi CIA, u Izraelu živi 7.029.636 Židova, službeni Jeruzalem ima puno razloga za zabrinutost. Ako se u budućnosti nastavi palestinska demografska eksplozija, Izrael neće moći zaustaviti palestinsku etničku bujicu, koja bi mogla stvoriti samostalnu Palestinu koja bi se prostirala na puno većem području nego danas.

---

POGLED UNATRAG ‘Balfourova deklaracija‘

Rodnim listom današnjeg Izraela može se smatrati "Balfourova deklaracija" iz 1917., kojom je tadašnje moćno Britansko Carstvo obećalo "stvaranje nacionalne domovine Židova u Palestini".
Usprkos stalnom i žestokom otporu Arapa, Židovi su 1948., nedugo nakon tragedije holokausta, proglasili i oružjem obranili državu Izrael. Te dane Palestinci pamte kao katastrofu jer je nekoliko stotina tisuća njihovih sunarodnjaka nestalo s teritorija današnjeg Izraela.
Odlučno odmjeravanje snaga bio je "Šestodnevni rat" iz 1967., u kojem je Izrael pobijedio arapske susjede i stvorio današnje stanje stvari. Položaj Palestinaca donekle je olakšao tajni palestinsko-izraelski sporazum u Oslu 1991.
U ovakvoj situaciji su plan UN-a iz 1947. o podjeli Palestine između Arapa i Židova, te Rezolucija 242 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1967., koja Palestincima jamči pravo na vlastiti teritorij, manje-više papirnati povijesni spomenici. Slično kao i brojni drugi dokumenti čija provedba ovisi o globalnim, ali i regionalnim okolnostima i dobroj volji velikih sila, na prvom mjestu SAD-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Thomas Coex/AFP Thomas Coex/AFP Mohammed Abed/AFP Mohammed Abed/AFP Andrew Caballero-Reynolds/AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/jeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem-1103162 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4cae76265fac527feb59426d630307c875d8957 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jeruzalem+ima+razloga+za+brigu%2C+demografija+Zapadne+obale+i+Gaze+buja%3A+Palestinke+Izraelu+prkose-+ra%C4%91anjem%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem-1103162 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjeruzalem-ima-razloga-za-brigu-demografija-zapadne-obale-i-gaze-buja-palestinke-izraelu-prkose-radanjem-1103162 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve ih je više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetsve ih je više

Jeruzalem ima razloga za brigu, demografija Zapadne obale i Gaze buja: Palestinke Izraelu prkose- rađanjem!

Piše Tihomir Rajčić
2. lipnja 2021. - 19:49

Ostvarenje sna o nacionalnom samoopredjeljenju i državnosti koji će nadoknaditi izbjeglištvo i stranu okupaciju danas je jako daleko. Ipak, Palestinci ne mogu živjeti u vječnom čekanju izbavljenja.

Tako je američki časopis Foreign Affairs prije nekoliko dana sažeo pozadinu najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba, koji pokazuje da povijest, posebno ona užasna, nikad ne spava jer je upravo okončani krvavi obračun Izraela i Hamasa nastavak starih palestinsko-izraelskih sukoba.

U tim sukobima razjedinjeni Palestinci su puno slabiji, ali bi, na koncu, mogli pobijediti zahvaljujući demografiji.

Naseljavanje silom

Palestince danas najglasnije i najeksplozivnije predstavlja islamistički Hamas, koji je 10. svibnja Izraelu poslao ultimatum tražeći povlačenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:06