StoryEditorOCM
Svijethoror u gazi

Izraelci opkolili bolnicu tenkovima i dronovima, a ravnatelj kaže: ‘Ne idemo nigdje dok nas naši pacijenti trebaju‘

Piše Marin Prvan
12. studenog 2023. - 16:03

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u nedjelju da je izgubila kontakt s osobljem u bolnici Al Shifi, gdje se od izraelskih bombi i metaka skriva nekoliko desetaka tisuća Palestinaca. Ova ustanova je jučer ostala bez struje, interneta, vode i sanitetskog materijala. Odjel intenzivne njege, odjel pedijatrije i uređaji za kisik su prestali raditi. Zbog toga su preminule tri bebe iz inkubatora, a na ostalih 36 liječnici ručno izvode umjetno disanje te ih pokrivaju dekama, u nastojanju da prežive.

- Izraelski zračni udar potpuno je uništio zgradu kardiologije bolničkog kompleksa Al Shifa. Događa se i novi napad na odjel kirurgije. Izraelski tenkovi potpuno su opkolili bolnicu Al Shifa i pucaju na sve koji pokušavaju izaći - objavio je zamjenik ministarstva zdravstva u Gazi.

Ustvrdio je da su dva izraelska tenka pred rodilištem, a oko bolnice su "deseci tijela, stotine ranjenih". Ministarstvo tvrdi da ne može uspostaviti kontakte sa svim bolnicama te navodi da deseci tijela leže oko zgrada i da im se hitna pomoć ne može približiti zbog sukoba i napada.

- Sve što mogu reći je da smo počeli gubiti živote. Pacijenti umiru iz minute u minutu, umiru i žrtve i ranjenici ... Okružje bolnice je ograđeno, a zgrade bolnice su gađane. Svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa je meta. Izraelske okupacijske snage su vani i onemogućuju svakome da se kreće ... Potpuno smo odsječeni od cijelog svijeta, minute nas dijele od neminovne smrti - prije gašenja komunikacija je uspio javiti ravnatelj bolnice Muhammad Abu Salmiya

Dodao je da osoblje neće napustiti bolnicu ni svoje pacijente, bez obzira na cijenu.

Palestinska ministrica zdravstva Mai al Kalia je potvrdila da medicinsko osoblje u bolnici Al Shifa ne može putovati između zgrada unutar kompleksa jer "dron puca na sve koji se kreću". Rekla je i da se u nekoliko bolnica događaju "zvjerstva".

- Svih 3000 onkoloških pacijenata koji su bili liječeni u bolnicama al Rantisi i al Turki ostavljeni su da umru nakon što ih je okupacija protjerala iz bolnica - kazala je al Kalia.

Šef odjela za vaskularnu kirurgiju Al Shife Ahmad Abu Nada je poručio da, ako prežive, će "svo medicinsko osoblje trebati psihoterapiju".

Inkubatori u Gazi se upravo gase, bijeli fosfor topi palestinsko meso, a snajperi ubijaju djecu. ‘Svi ste suučesnici!‘

UN-ova agencija Program UN-a za razvoj (UNPD) objavila je u nedjelju da je "velik broj mrtvih i ranjenih" u "bombardiranju" kasno u subotu navečer na njegovo sjedište u opkoljenom gradu Gazi.

- Tragedija koja donosi mrtve i ranjene civile opkoljene u ovom sukobu mora prestati - navodi UNPD u priopćenju. 

Liječnici bez granica (MSF) su izvijestili da je njihovo osoblje svjedočilo pucanju na ljude koji su nastojali pobjeći iz opkoljene bolnice Al-Shifa. Potvrdili su i da su neki koji su to pokušali ubijeni. Zbog toga, MSF "snažno osuđuje smrtnu presudu koju je izraelska vojska odredila civilima blokiranima u bolnici Al Shifa" te traži "bezuvjetni prekid vatre". 

- Na četvrtom smo katu, snajperist je tamo napao četiri pacijenta unutar bolnice. Jedan od njih ima prostrijelnu ranu direktno u vrat i on je kvadriplegičar, a drugi je (upucan) u trbuh - napisali su na Twitteru.

Predstavnica MSF-a je, u društvu kolega okupljenih ispred ureda premijera u Londonu, pred kamerama pročitala poruku ravnatelja Al Shife, gdje je nekoć i sama radila. Točnije, pokušala je čitati, između stanki za plakanje. 

- Možda nećemo preživjeti do jutra. Ne želimo da nas ovdje ubiju samo zato što ostajemo predani našim pacijentima. Pozivam na hitnu pomoć. Molim vas, učinite sve što možete preko svoje vlade ili međunarodnih organizacija, kako bi se uspostavio siguran koridor za medicinsko osoblje - uspjela je nekako doći do kraja ove kratke, ali gorke, poruke.

Izraelske obrambene snage su jutros priopćile da će pomoći premjestiti bebe u drugu ustanovu kasnije danas, ali nisu objavile nikakve dodatne pojedinosti.

- Ne možemo otkriti gdje će bebe biti odvedene, niti kako će biti evakuirane. Plan se još razvija - javio je glasnogovornik IDF-a pukovnik Richard Hecht.

Ponovio je tvrdnje IDF-a da ne gađaju bolnicu, rekavši da trupe "pokušavaju gađati teroriste koji se skrivaju ispod nje".

- Naš cilj nije preuzeti bolnice. Naš cilj je demontirati terorističku infrastrukturu. Upotrijebit ćemo razorni način da iskorijenimo aktivnost Hamasa. Bolnice Rantisi i Nasser već su evakuirane nakon što je IDF zatražio od ljudi da napuste i krenu prema jugu. Vojska čini sve što može da pomogne bolnicama - poručio je Izaelac.

A "pomoć" Izraela je, čini se, zasad potpuno neumoljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:26