stdClass Object ( [id] => 1161745 [title] => Italija trinaesti put teatralno bira predsjednika, proces traje duže od konklave: jednom se u izbor umiješala i ‘Cosa nostra‘, a sada su zbog korone uveli presedan [alias] => italija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U velikoj dvorani Zastupničkog doma na rimskome Montecitoriju u ponedjeljak u 15 sati počinje ritual biranja predsjednika Talijanske Republike, sporiji čak i od biranja pape u konklavu na suprotnoj strani rijeke Tibra. S obzirom na sve obzire, pa i onaj na pandemiju covida-19, birat će se jednom dnevno, što će trajati, predviđaju, četiri sata.

Veliki izbornici će u sabornicu ulaziti u skupinama po 200, pa biti prozivani jedan po jedan i ulaziti u kabine montirane u prva četiri prolaza između redova s ne baš udobnim zastupničkim sjedištima. Kada su te kabine prvi put instalirane, da bi osigurale privatnost izbornicima dok glasaju, netko ih je ljubazno nazvao katafalcima. Sadašnji predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico, kao ustavni ceremonijalmajstor procedure, najavio je da će ukloniti zastore s ulaza i izlaza na kabinama. Tako će i dalje biti nemoguće vidjeti čije ime i kako pišu, ali će se vidjeti pokušaju li snimiti svoj glasački listić.

Kako pišu? Da, i to je način izmišljen da se povrijedi tajnost glasanja. da bi se prebrojalo iz koje su stranke slagali odnosno prekršili prethodni dogovor (koji također nije u duhu Ustava), stranački glavari su se dosjetili pa su tako iz jedne stranke pisali, recimo, „Francesco Cossiga“, iz druge „Cossiga Francesco“, iz treće „F. Cossiga“, iz četvrte „Cossiga F.“ i tako dalje. Pa je Fico najavio da će čitati samo prezime, bez obzira kako pisali. Ali još nije sigurno da tako smije činiti.

---

image
Palača Montecitorio je mjesto gdje će se odviti glasanje
Alberto Pizzoli/AFO
---

Nema ulaska bez covid putovnice

Neće svi smjeti ući u sabornicu. Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone, pa tako ni onaj koji zabranjuje ulazak u zatvorene prostorije onima koji nemaju covidsku propusnicu, odnosno onima koji su trenutno pozitivni, u karanteni, odnosno samoizolaciji. Za njih je napravljena „depandansa“, glasalište „drive in“ na parkiralištu sa sjeverne strane Montecitorijske palače, Kad završe svoje, i njihova urna s popunjenim listićima bit će unesena u sabornicu i istresena pred Fica i dvojicu kontrolora glasanja, koji listiće, otvorene, predaju jedan drugome.

Izabran je onaj kandidat koji u nekome od triju glasanja od ponedjeljka do srijede prikupi 673 glasa, dakle više od dvije trećine velikih izbornika. Ako to ne uspije, od četvrtoga glasanja nadalje dovoljno je premašiti prostu većinu svih velikih izbornika (uključujući i odsutne, odnosno one koji eventualno nisu htjeli glasati u toj turi) – to znači skupiti 505 glasova.

Naime, ove je godine u Velikoj izbornoj skupštini ukupno 1009 izbornika. Tu Skupštinu čine svi senatori, izabrani i doživotni, svi zastupnici, zatim po tri delegata koja biraju vijeća devetnaestorih talijanskih oblasti, te još jedan koga bira najmanja oblast, Val d'Aosta.

---

image
Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone
Vincenzo Pinto/AFP
---

Italija bira po trinesti put

Ovo je trinaesti put da Italija tako bira predsjednika. Prvi među njima nije biran u Velikoj izbornoj skupštini. Kad je plebiscitom Kraljevinu zamijenila Republika, Ustavotvorna skupština je birala privremenoga državnog poglavara, a on je postao prvi predsjednik Republike kad je Ustav stupio na snagu, prvi dan 1948. Taj prvi predsjednik bio je Enrico De Nicola, predsjednik Zastupničkog doma 1920-1924, prvi od trojice odvjetnika iz Napulja koji je izabran na čelo Italije (druga su dvojica bili Giovanni Leone i Giorgio Napolitano). De Nicola je bio skroman. Pamte da je na polaganje prisege došao u kaputu koji je krojač prevrnuo na naličje tkanine, da se ne vidi koliko je otrcan. Bio je monarhist, a ne republikanac. Izabrali su ga i zato. Na plebiscitu je za Republiku bilo 12 milijuna, za Kraljevinu 10 milijuna. Trebalo je simbolički pokazati onima vjernima Kralju da nisu zato odbačeni ni proskribirani. Iz poštovanja prema obim monarhijama, De Nicola se nije htio useliti u Kvirinalsku palaču, koja je bila sijelo trideset papa i sve četvorice vladara treće Kraljevine Italije. Smjestio se u Palaču Giustiniani.

Kad je nekoliko mjeseci kasnije za predsjednika izabran dotadašnji guverner emisijske Banke Italije, liberal Luigi Einaudi, De Nicola je ostao doživotni senator (to je pravo svakoga bivšeg predsjednika), bio je predsjednik Senata 1951-1952., a 1955. godine je imenovan za suca Ustavnog suda. Sadašnji predsjednik Sergio Mattarella je, naprotiv, za predsjednika Republike izabran dok je bio ustavni sudac. I on je odvjetnik, ali iz Palerma.

Italija, domovina melodrame i commedije dell'arte, nije mogla obred biranja svoga najvišega državnog magistrata, predsjednika Republike, ustrojiti drukčije nego teatralno. Izbornici su se postarali da u tom teatru ne uzmanjkaju ni dramatične ni komične scene. Uostalom, Italija je po duljini i protežnosti obala, najmediteranskija zemlja – a duh Mediterana prožet je ironijom, katkad i groteskom (i taj je naziv izmišljen u Rimu, farsa je pak francuski izum).

Einaudi je izabran u četvrtom glasanju, netom je smanjen izborni prag. Bio je dobar kandidat utoliko što nije bio mio ni demokršćanima ni komunistima, pa je mogao proći glasovima jednih i drugih. Tadašnji premijer demokršćanin Alcide Degasperi poslao mu je, kao snuboka, svoga državnog tajnika Giulija Andreottija. „Ama, znate da hodam sa štapom. Kako bih mogao obaviti smotru trupe?“, prigovorio je Einaudi. Cinični Rimljanin Andreotti mu je odvratio: „Pa ne morate jahati na konju, sada postoje i automobili.“ Andreotti je bio ciničan i na drugoj obali. Intervenirao je u netom izabranoga sv. Ivana XXIII da sredi neki problem nekih redovnica. Svetac je obećao da će to srediti lako i brzo, a Andreotti mu je odvratio: „Svetosti, ne znate vi Vatikan.“ Problem je riješio svetac, ali sljedeći, Pavao VI, petnaestak godina kasnije. Vatikan nije Italija, ali jest Rim. Degasperi je nagovorio Einaudija da rezidenciju ipak prebaci na Kvirinal.

Vječna neizvjesnost

Još je jedna sličnost između izbora talijanskog predsjednika i rimskoga pape: pomanjkanje izvjesnosti. Kaže se: tko u konklav uđe kao papa (to jest siguran kandidat) obično iziđe kao kardinal (dakle: neizabran). Vrijedi i za talijanskog predsjednika: koga razglase budućim predsjednikom, nerijetko to učine da mu kandidatura „izgori“. Godine 2013. ujutro je najavljeno da će sav lijevi centar glasati jednodušno za Romana Prodija – a kad su listići prebrojeni, manjkao mu je 101 glas.

Prvi je tu gorku pilulu progutao Cesare Merzagora, predsjednik Senata 1953.-1967., izvanstranački liberal, koji je računao da će za nj 1955. godine glasati komunisti i socijalisti, iako ga je Andreotti upozoravao da se povuče na vrijeme. Ljevičari su, međutim, glasali za tadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma Giovannija Gronchija, pripadnika ljevice unutar Kršćanske demokracije, pa i da napakoste njegovu suparniku, demokršćanskom premijeru Mariju Scelbi. Ljuća od Scelbe je bila američka veleposlanica Claire Boothe Luce, veoma odlučna supruga novinskog nakladnika Henryja Lucea. Konvertirana na katolištvo, zaslužna što je dio američkih katolika 1952. godine glasao za republikanskog pobjednika Dwighta Eisenhowera, žestoka antikomunistkinja koja je u talijanskim komunistima vidjela Sotonu, pratila je biranje s galerije Zastupničkog doma. Kad je bilo jasno da je pobijedio Gronchi, veleposlanica je bučno ustala i demonstrativno izišla. Ronald Reagan ju je odlikovao i za to.

Kršćanska demokracija je vladala Italijom 1946.-1994., unatoč tome što nije bila kompaktna stranka, nego federacija frakcija, koje su se voljele srdačno i bratski u Kristu, otprilike kao komponente jugoslavenske federacije (a jednako se iskreno sada međusobno vole tri stranke talijanskoga desnog centra). Frakcijska trvenja su dolazila do izražaja ne samo pri smjenama i formiranjima vlada (u prosjeku svakih 11 mjeseci), nego još i jače pri biranjima predsjednika.

To se izrazito očitovalo 1962. godine, kada je politički tajnik Kršćanske demokracije (i time faktički politički najjači lik Italije u tim vremenima) Aldo Moro gurao kao kandidata bivšeg premijera Antonija Segnija, pa i zato da mu se ne vrzma po stranci. Takozvani slobodni strijelci – izbornici iz stranačkih redova koji su u zaklonu tajnoga glasanja glasali protivno direktivi čelništva – dali su ponešto glasova Attiliju Piccioniju odnosno Giovanniju Leoneu, pa Segni nije dostizao dovoljnu većinu. Morovi pristaše su se dosjetili da uzmu prazne listiće i popune ih, pa ih daju kolegama koji „nemaju jasne ideje“. Ta je svinjarija odmah izišla na vidjelo. Katolički sindikalist i partizan Giuseppe Rapelli indignirano je poručio da bi izbornici morali ići „glasati goli“. Segni je napokon izabran, ali je odstupio dvije godine kasnije, pošto je pretrpio težak moždani udar dok se u Kvirinalskoj palači svađao s premijerom Morom i socijaldemokratskim vođom Giuseppeom Saragatom, ministrom vanjskih poslova, oko svoje odgovornosti za pokušaj fašističkoga državnog udara 1964.

---

image
Espresso je bio jeftinije nego drugdje u Rimu
Alberto PIZZOLI/AFP
---

Te je godine kandidat Kršćanske demokracije bio bivši premijer Giovanni Leone, ali tadašnji premijer Aldo Moro nije mogao podnijeti toga stranačkog druga. Pozvao je Carla Donata Cattina, koje je predvodio frakciju Novih snaga, rekao mu da spriječi Leonea, te da sam izabere „tehnička sredstva“. Izišavši iz premijerske Palače Chigi Donat Cattin je suradnicima koji su ga čekali rekao da zna troja „tehnička sredstva: bodež, otrov, ili slobodne strijelce“. Pa su oni odstrijelili Leonea. Porasle su šanse Amintorea Fanfanija. On je, vođa dorotejske frakcije, malen rastom, li pun sebe, bio političar koji je, kao tajnik Kršćanske demokracije, sapleo 1952. godine Degasperija u dogovoru s papom Pijom XII, pa je Degasperi izgubio položaj predsjednika vlade i nedugo zatim tužan umro. Fanfani nije dobio dovoljno glasova, telefonirao je Leoneu da se povlači, ali bilo je kasno za nov obrat. Za predsjednika je, u dogovoru sa socijalistima i komunistima, izabran Saragat.

Sljedeći put, 1971. godine, kandidat Kršćanske demokracije je bio predsjednik Senata Fanfani. Fanfaniju je tada cinični Andreotti rekao: „Ovaj put ćeš biti izabran, jer nećeš ti iza kulisa rasporediti slobodne strijelce“. Nakon prvog kruga glasanja je u bifeu Zastupničkog doma (gdje je espresso bio jeftiniji nego igdje u Rimu, da siroti zastupnici ne potroše previše) naišao na Vittorija Gorresija, parlamentarnog izvjestitelja torinske Stampe, dnevnika u vlasništvu obitelji Agnelli. Fanfani mu je, pred inim novinarima, arogantno rekao: „Članke ti kroje tvoji gazde.“ Dan kasnije je La Stampa objavila Gorresiov članak gdje je pisalo: „Jezik senatora Fanfanija ne dolikuje predsjedniku, makar samo Senata.“ Da bi obeshrabrili „slobodne strijelce“, pripadnici Fanfanijeve i Morove frakcije su jedni drugima kontrolirali listiće (bilo je to u doba prije uvođenja „katafalka“). Ipak je netko uspio na listiću, umjesto imena kandidata, napisati distih: „Nano maledetto non sarai mai eletto“ (prokleti patuljče, nikada nećeš biti izabran), dakako na Fanfanijev račun. Kad je predsjednik Zastupničkog doma Sandro Pertini pročitao što piše na listiću, sa svih političkih strana odjeknuo je hihot i grohot. Od tada predsjednik na glas kaže samo: „listić je nevažeći“.

Dosadašnji rekord su 23 glasanja

Fanfani je dvaput bio politički tajnik Kršćanske demokracije, pet puta predsjednik Senata i šest puta predsjednik vlade, još 11 puta ministar, jednom predsjednik Opće skupštine OUN, pa ga je novinar Indro Montanelli nazvao „il Rieccolo“ (evo ga opet) – ali nikad nije uspio postati predsjednik Republike.

Nakon sramote s Gorresiom, koju su razglasile sve novine, i stihovane rugalice na listiću, Fanfani se povukao, pa je napokon izabran Giovanni Leone, ali tek u dvadeset i trećem glasanju – što je dosadašnji rekord. Potkraj mandata Leone je natjeran na ostavku, optužen da je bio korumpiran u aferi Lockheed, a tek mnogo kasnije se pokazalo i dokazalo da nije on bio posrednik pod pseudonimom Antelope Cobbler – ali je vlak bio prošao.

U ozračju indignacije nad aferom trebalo je 1978. godine  prinijeti žrtvu javnosti i izabrati za predsjednika nekoga moralno besprijekornoga. Takav je bio predsjednik Zastupničkog doma, heroj iz obaju svjetskih ratova, nepokolebljiv antifašist i partizan, socijalist Sandro Pertini, otresit pa i osoran, antipod prefriganome političkom vođi socijalista Bettinu Craxiju koji ga nije trpio, poštenjačina ali iskusan politički lisac. Kad se počelo o njemu govoriti kao mogućem predsjedniku, on je u Zastupnički dom dolazio u svijetlom odijelu, razlikujući se tako od gomile odjevenih u tamna odijela – stari ali uspješan trik za privlačenje pogledâ i pozora. U talijanskome kolektivnom imaginariju Pertini je ostao najomiljeniji predsjednik, blizak pučkim manirama, a nikad ispod granice dostojanstva.

Od urota do korupcija

Ciriaco De Mita, tadašnji tajnik Kršćanske demokracije, i danas smatra svojim remek djelom što je postigao da sve velike stranke u prvom prvcatom glasanju izaberu 1985. godine  za predsjednika demokršćanina Francesca Cossigu, drugoga sa Sardinije nakon Segnija, fenomena koji je maturirao sa 16 navršenih godina, diplomirao sa 20, izabran u Parlament sa 30, profesora ustavnog prava, nemilosrdnog ministra unutrašnjih poslova koji je na Sveučilište u Bologni poslao oklopna vozila (pa su mu protivnici pisali prezime koristeći runska slova za „ss“, kao za njemačke esesovske trupe), opsjednutoga tajnama i urotama, pripadnika NATO-ve tajne antikomunističke oružane mreže Stay Behind (kojom je u Italiji raspolagala CIA), političara koji je, poput boga Janusa, imao dva različita lica, ovisno o terapiji.

Sljedeći izbor uslijedio je 1992. godine, kada se politički sustav Talijanske Republike raspadao pod korupcijskim skandalima. Demokršćani su kandidirali bivšeg premijera Arnalda Forlanija, ali i njega su prostrijelili „slobodni strijelci“, pa se povukao. U četvrtom glasanju je 286 glasova dobila Nilde Iotti, koja je 13 godina bila predsjednica Zastupničkog doma. Nikada prije ni poslije nije neka žena dobila toliko glasova. Ali nije imala podršku svoje postkomunističke stranke. Došao je red na predsjednika Senata, republikanca Giovannija Spadolinija, ali i njega su „strijelci“ nafilali. Na red je kao kandidat stigao Andreotti, 23 puta ministar i sedam puta premijer, pa i zato što nije imao svoju frakciju. Ali tada je stvari u svoje ruke uzela sicilijanska mafijaška Cosa nostra: digla je u zrak tridesetak metara autoceste od Palerma do aerodroma Capaci, ubivši tako Giovannija Falconea, koji je kao tužilac razorio vrh organizacije u maksiprocesu 1986.-1987., sa suprugom i trojicom policajaca u oružanoj pratnji. Suočeni s općom slikom da država ne uspijeva izabrati poglavara dok joj mafija provodi kadrovsku politiku, stranke četveročlane koalicije su se odlučile za netipičnog demokršćanina, predsjednika Zastupničkog doma Oscara Luigija Scalfara, bivšeg tužioca, izabranoga u šesnaestom glasanju. Podržala ga je i postkomunistička Demokratska stranka ljevice, samo da se ne bi ipak na Kvirinal popeo Andreotti, zvan „Belzebub“.

---

image
Montecitori palača u Rimu sjedište je talijanskog parlamenta. 
Michele Spatari/NurPhoto/NurPhoto via AFP
---

Natjerao ih je da pjevaju himnu 

Po drugi i zasad posljednji put u prvom glasanju je za predsjednika izabran Carlo Azeglio Ciampi, bivši tehnički premijer, a prije toga guverner Banke Italije, kao i Einaudi. Predložio ga je postkomunist Valter Veltroni, a definitivno su se dogovorili tadašnji postkomunistički premijer Massimo D'Alema (u čijoj je vladi tada Ciampi bio ministar) i vođa oporbe, bivši premijer Silvio Berlusconi. Ciampi je pojačao nacionalni naboj, naveo reprezentativce da pjevaju himnu umjesto da je šutke slušaju.

Massimu D'Alemi nije pošlo za rukom da 2006. godine postane prvi komunist predsjednik Republike. Tako je prvi i zadnji član nekadašnje Talijanske komunističke partije na Kvirinalu bio od tada Giorgio Napolitano, bivši predsjednik Zastupničkog doma i bivši ministar unutrašnjih poslova. Da se ne bi pomislilo da je netko od njegovih glasao za „crvenoga“, Berlusconi je naredio svojima da kroz izborne „katafalke“ promarširaju hitrim korakom. Napolitano se pokazao dobrim predsjednikom.

---

image
Massimo D'Alema nije postao prvi komunistički predsjednik Italije
VINCENZO PINTO/AFP
---

Kad je Napolitanu isteklo vrijeme, većinski lijevi centar je, zahvaljujući „slobodnim strijelcima“, 2013. godine odstrijelio dva svoja kandidata: prvo Franca Marinija, tadašnjeg predsjednika Senata, a onda Romana Prodija. Odmah zatim ostavku su podnijeli predsjednica odnosno tajnik njihove Demokratske stranke Rosy Bindi i Pier Luigi Bersani, pa se na čelo stranke popeo arhitekt namjernog fijaska Matteo Renzi, talentirani razarač. Prije šestoga glasanja otišli su umoliti Napolitana da ga ponovo biraju. Pristao je jedva, pa odstupio nakon manje od dvije godine.

Sadašnji predsjednik Sergio Mattarella je stoga izabran u veljači 2015. godine, a prvi put su, umjesto „slobodnih strijelaca“ iza zastora katafalka funkcionirali „slobodni pristaše“, pa je dobio više glasova nego što je iznosio zbir izbornika iz stranaka koje su ga podržale. Za njega je glasao i tada najsvježiji doživotni senator Napolitano, dočekan u dvorani gromkim pljeskom. Potkraj mandata je, kao i Ciampi uspješno te Napolitano bezuspješno, ali još energičnije od obojice, otklonio mogućnost ponovnog izbora. Vidjet ćemo.

---

image
Sergio Mattarella na toj je poziciji od 2015. godine
Handout/Quirinale Press Office/AFP
---

Predsjednik nije samo ukrasna biljka demokracije

Iako je Italija parlamentarna republika, iako se predsjednika bira praktički u Parlamentu, malo proširenome, a ne općim pravom glasa – državni poglavar nije samo ceremonijalni lik, ukrasna biljka demokracije. Iza kulisa obavlja „moralno nagovaranje“, ali u krizama vlade, koje u Italije nisu iznimni događaji, predsjednik Republike je krizni povjerenik. Po Ustavu on imenuje predsjednika Ministarskog vijeća, a na njegov prijedlog i ministre – ali nije obavezan ponuditi mandat šefu najjače stranke, niti prihvatiti svaki mandatarev prijedlog za imenovanje ministra. Osim toga, samo on može raspustiti parlamentarne domove.

Cossiga je prve dvije i pol godine mandata bio tih, povučen, a onda je počeo, po svojim riječima, „vaditi kamenčiće koji su ga žuljali u cipelama“, počeo je, opet po svojim riječima, „pijukom razbijati zidove“ da bi se Republika preporodila.

Kad je Berlusconi formirao vladu, Scalfaro mu nije dopustio da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik Cesare Previti. Previti je dobio resor obrane, naizgled prestižniji, ali u članici NATO sveden na ipak samo administrativan posao, jer se politika obrane vodi drugdje.

Kad je Umberto Bossi srušio tu prvu Berlusconijevu vladu potkraj 1994. godine, Scalfaro nije pristao odmah raspustiti Parlament i raspisati izbore. Smatrao je da je suverenitet u Parlamentu i da Parlament mora pokazati je li kadar formirati drukčiju većinu. Stoga je od Berlusconija zahtijevao da mu predloži tehničkog premijera od svog povjerenja. Berlusconi je predložio Lamberta Dinija, Scalfaro mu je dao mandat. Parlament je raspušten tek 1996. godine, a tada je pobijedila Maslina koju je predvodio Prodi.

---

image
Kad je Berlusconi formirao vladu htio je da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik. 
Vincenzo Pinto/AFP
---

Napolitano je „iz čista mira“ Marija Montija imenovao doživotnim senatorom, pa mu je zatim dao mandat za sastav tehničke vlade, a Mattarella je isto tako mandat za sastav vlade napola tehničke a napola političke dao Mariju Draghiju.

---

image
Mario Draghi 
STRINGER/ANSA/AFP
---

Politička sudbina Italije ovisit će o rezultatima sljedećih parlamentarnih izbora, najkasnije dogodine s proljeća, ali će važan biti i izbor sljedećeg predsjednika Republike.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => domovina melodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => domovina melodrame 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-22 02:37:50 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-23 21:39:42 [modified_by] => 3128 [publish_up] => 2022-01-23 21:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1393 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667074.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667066.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667068.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667070.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667072.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667076.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667080.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667084.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20667086.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Filippo Monteforte\/AFP","Alberto Pizzoli\/AFO","VINCENZO PINTO\/AFP","Vincenzo Pinto\/AFP","Vincenzo Pinto\/AFP","Handout\/Quirinale Press Office\/AFP","STRINGER\/ANSA\/AFP","Alberto PIZZOLI\/AFP","Michele Spatari\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Talijani \u0107e uskoro dobiti novog predsjednika","Pala\u010da Montecitorio je mjesto gdje \u0107e se odviti glasanje","Massimo D'Alema nije postao prvi komunisti\u010dki predsjednik Italije","Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone","Kad je Berlusconi formirao vladu htio je da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik.\u00a0","Sergio Mattarella na toj je poziciji od 2015. godine","Mario Draghi\u00a0","Espresso je bio jeftinije nego drugdje u Rimu","Montecitori pala\u010da u Rimu sjedi\u0161te je talijanskog parlamenta.\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1322","hd_20667074_1920.jpg":"1920x1080","k_20667074_1280.jpg":"1280x1280","k_20667074_1024.jpg":"1024x1024","k_20667074_640.jpg":"640x640","k_20667074_480.jpg":"480x480","k_20667074_340.jpg":"340x340","k_20667074_220.jpg":"220x220","o_20667074_1280.jpg":"1280x881","o_20667074_1024.jpg":"1024x705","o_20667074_640.jpg":"640x440","o_20667074_480.jpg":"480x330","o_20667074_340.jpg":"340x234","o_20667074_220.jpg":"220x151","h_20667074_1280.jpg":"1280x854","h_20667074_1024.jpg":"1024x683","h_20667074_640.jpg":"640x427","h_20667074_480.jpg":"480x320","h_20667074_340.jpg":"340x227","h_20667074_220.jpg":"220x147","pp_20667074_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667074_1024.jpg":"805x1024","pp_20667074_640.jpg":"503x640","pp_20667074_480.jpg":"377x480","pp_20667074_340.jpg":"267x340","pp_20667074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20667066_1920.jpg":"1920x1080","k_20667066_1280.jpg":"1280x1280","k_20667066_1024.jpg":"1024x1024","k_20667066_640.jpg":"640x640","k_20667066_480.jpg":"480x480","k_20667066_340.jpg":"340x340","k_20667066_220.jpg":"220x220","o_20667066_1280.jpg":"1280x853","o_20667066_1024.jpg":"1024x682","o_20667066_640.jpg":"640x426","o_20667066_480.jpg":"480x320","o_20667066_340.jpg":"340x226","o_20667066_220.jpg":"220x146","h_20667066_1280.jpg":"1280x854","h_20667066_1024.jpg":"1024x683","h_20667066_640.jpg":"640x427","h_20667066_480.jpg":"480x320","h_20667066_340.jpg":"340x227","h_20667066_220.jpg":"220x147","pp_20667066_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667066_1024.jpg":"805x1024","pp_20667066_640.jpg":"503x640","pp_20667066_480.jpg":"377x480","pp_20667066_340.jpg":"267x340","pp_20667066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1313","hd_20667068_1920.jpg":"1920x1080","k_20667068_1280.jpg":"1280x1280","k_20667068_1024.jpg":"1024x1024","k_20667068_640.jpg":"640x640","k_20667068_480.jpg":"480x480","k_20667068_340.jpg":"340x340","k_20667068_220.jpg":"220x220","o_20667068_1280.jpg":"1280x875","o_20667068_1024.jpg":"1024x700","o_20667068_640.jpg":"640x437","o_20667068_480.jpg":"480x328","o_20667068_340.jpg":"340x232","o_20667068_220.jpg":"220x150","h_20667068_1280.jpg":"1280x854","h_20667068_1024.jpg":"1024x683","h_20667068_640.jpg":"640x427","h_20667068_480.jpg":"480x320","h_20667068_340.jpg":"340x227","h_20667068_220.jpg":"220x147","pp_20667068_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667068_1024.jpg":"805x1024","pp_20667068_640.jpg":"503x640","pp_20667068_480.jpg":"377x480","pp_20667068_340.jpg":"267x340","pp_20667068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20667070_1920.jpg":"1920x1080","k_20667070_1280.jpg":"1280x1280","k_20667070_1024.jpg":"1024x1024","k_20667070_640.jpg":"640x640","k_20667070_480.jpg":"480x480","k_20667070_340.jpg":"340x340","k_20667070_220.jpg":"220x220","o_20667070_1280.jpg":"1280x853","o_20667070_1024.jpg":"1024x682","o_20667070_640.jpg":"640x426","o_20667070_480.jpg":"480x320","o_20667070_340.jpg":"340x226","o_20667070_220.jpg":"220x146","h_20667070_1280.jpg":"1280x854","h_20667070_1024.jpg":"1024x683","h_20667070_640.jpg":"640x427","h_20667070_480.jpg":"480x320","h_20667070_340.jpg":"340x227","h_20667070_220.jpg":"220x147","pp_20667070_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667070_1024.jpg":"805x1024","pp_20667070_640.jpg":"503x640","pp_20667070_480.jpg":"377x480","pp_20667070_340.jpg":"267x340","pp_20667070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20667072_1920.jpg":"1920x1080","k_20667072_1280.jpg":"1280x1280","k_20667072_1024.jpg":"1024x1024","k_20667072_640.jpg":"640x640","k_20667072_480.jpg":"480x480","k_20667072_340.jpg":"340x340","k_20667072_220.jpg":"220x220","o_20667072_1280.jpg":"1280x853","o_20667072_1024.jpg":"1024x682","o_20667072_640.jpg":"640x426","o_20667072_480.jpg":"480x320","o_20667072_340.jpg":"340x226","o_20667072_220.jpg":"220x146","h_20667072_1280.jpg":"1280x854","h_20667072_1024.jpg":"1024x683","h_20667072_640.jpg":"640x427","h_20667072_480.jpg":"480x320","h_20667072_340.jpg":"340x227","h_20667072_220.jpg":"220x147","pp_20667072_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667072_1024.jpg":"805x1024","pp_20667072_640.jpg":"503x640","pp_20667072_480.jpg":"377x480","pp_20667072_340.jpg":"267x340","pp_20667072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20667076_1920.jpg":"1920x1080","k_20667076_1280.jpg":"1280x1280","k_20667076_1024.jpg":"1024x1024","k_20667076_640.jpg":"640x640","k_20667076_480.jpg":"480x480","k_20667076_340.jpg":"340x340","k_20667076_220.jpg":"220x220","o_20667076_1280.jpg":"1280x853","o_20667076_1024.jpg":"1024x682","o_20667076_640.jpg":"640x426","o_20667076_480.jpg":"480x320","o_20667076_340.jpg":"340x226","o_20667076_220.jpg":"220x146","h_20667076_1280.jpg":"1280x854","h_20667076_1024.jpg":"1024x683","h_20667076_640.jpg":"640x427","h_20667076_480.jpg":"480x320","h_20667076_340.jpg":"340x227","h_20667076_220.jpg":"220x147","pp_20667076_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667076_1024.jpg":"805x1024","pp_20667076_640.jpg":"503x640","pp_20667076_480.jpg":"377x480","pp_20667076_340.jpg":"267x340","pp_20667076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1449","hd_20667080_1920.jpg":"1920x1080","k_20667080_1280.jpg":"1280x1280","k_20667080_1024.jpg":"1024x1024","k_20667080_640.jpg":"640x640","k_20667080_480.jpg":"480x480","k_20667080_340.jpg":"340x340","k_20667080_220.jpg":"220x220","o_20667080_1280.jpg":"1280x966","o_20667080_1024.jpg":"1024x772","o_20667080_640.jpg":"640x483","o_20667080_480.jpg":"480x362","o_20667080_340.jpg":"340x256","o_20667080_220.jpg":"220x166","h_20667080_1280.jpg":"1280x854","h_20667080_1024.jpg":"1024x683","h_20667080_640.jpg":"640x427","h_20667080_480.jpg":"480x320","h_20667080_340.jpg":"340x227","h_20667080_220.jpg":"220x147","pp_20667080_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667080_1024.jpg":"805x1024","pp_20667080_640.jpg":"503x640","pp_20667080_480.jpg":"377x480","pp_20667080_340.jpg":"267x340","pp_20667080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20667084_1920.jpg":"1920x1080","k_20667084_1280.jpg":"1280x1280","k_20667084_1024.jpg":"1024x1024","k_20667084_640.jpg":"640x640","k_20667084_480.jpg":"480x480","k_20667084_340.jpg":"340x340","k_20667084_220.jpg":"220x220","o_20667084_1280.jpg":"1280x853","o_20667084_1024.jpg":"1024x682","o_20667084_640.jpg":"640x426","o_20667084_480.jpg":"480x320","o_20667084_340.jpg":"340x226","o_20667084_220.jpg":"220x146","h_20667084_1280.jpg":"1280x854","h_20667084_1024.jpg":"1024x683","h_20667084_640.jpg":"640x427","h_20667084_480.jpg":"480x320","h_20667084_340.jpg":"340x227","h_20667084_220.jpg":"220x147","pp_20667084_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667084_1024.jpg":"805x1024","pp_20667084_640.jpg":"503x640","pp_20667084_480.jpg":"377x480","pp_20667084_340.jpg":"267x340","pp_20667084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20667086_1920.jpg":"1920x1080","k_20667086_1280.jpg":"1280x1280","k_20667086_1024.jpg":"1024x1024","k_20667086_640.jpg":"640x640","k_20667086_480.jpg":"480x480","k_20667086_340.jpg":"340x340","k_20667086_220.jpg":"220x220","o_20667086_1280.jpg":"1280x854","o_20667086_1024.jpg":"1024x683","o_20667086_640.jpg":"640x427","o_20667086_480.jpg":"480x320","o_20667086_340.jpg":"340x227","o_20667086_220.jpg":"220x146","h_20667086_1280.jpg":"1280x854","h_20667086_1024.jpg":"1024x683","h_20667086_640.jpg":"640x427","h_20667086_480.jpg":"480x320","h_20667086_340.jpg":"340x227","h_20667086_220.jpg":"220x147","pp_20667086_1280.jpg":"1006x1280","pp_20667086_1024.jpg":"805x1024","pp_20667086_640.jpg":"503x640","pp_20667086_480.jpg":"377x480","pp_20667086_340.jpg":"267x340","pp_20667086_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7591139 Threads: 3 Questions: 1547833352 Slow queries: 4714283 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111125678 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/italija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan-1161745 [printLink] => /vijesti/svijet/italija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan-1161745?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 295017 [name] => izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 600719 [name] => predsjednik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednik [link] => /tag/predsjednik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 529650 [name] => glasovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glasovanje [link] => /tag/glasovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => domovina melodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Italija trinaesti put teatralno bira predsjednika, proces traje duže od konklave: jednom se u izbor umiješala i ‘Cosa nostra‘, a sada su zbog korone uveli presedan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667074.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Filippo Monteforte/AFP [mainImageDesc] => Talijani će uskoro dobiti novog predsjednika [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667074.jpg [title] => Talijani će uskoro dobiti novog predsjednika Filippo Monteforte/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667066.jpg [title] => Palača Montecitorio je mjesto gdje će se odviti glasanje Alberto Pizzoli/AFO ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667068.jpg [title] => Massimo D'Alema nije postao prvi komunistički predsjednik Italije VINCENZO PINTO/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667070.jpg [title] => Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone Vincenzo Pinto/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667072.jpg [title] => Kad je Berlusconi formirao vladu htio je da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik.  Vincenzo Pinto/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667076.jpg [title] => Sergio Mattarella na toj je poziciji od 2015. godine Handout/Quirinale Press Office/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667080.jpg [title] => Mario Draghi  STRINGER/ANSA/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667084.jpg [title] => Espresso je bio jeftinije nego drugdje u Rimu Alberto PIZZOLI/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20667086.jpg [title] => Montecitori palača u Rimu sjedište je talijanskog parlamenta.  Michele Spatari/NurPhoto/NurPhoto via AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U velikoj dvorani Zastupničkog doma na rimskome Montecitoriju u ponedjeljak u 15 sati počinje ritual biranja predsjednika Talijanske Republike, sporiji čak i od biranja pape u konklavu na suprotnoj strani rijeke Tibra. S obzirom na sve obzire, pa i onaj na pandemiju covida-19, birat će se jednom dnevno, što će trajati, predviđaju, četiri sata.

Veliki izbornici će u sabornicu ulaziti u skupinama po 200, pa biti prozivani jedan po jedan i ulaziti u kabine montirane u prva četiri prolaza između redova s ne baš udobnim zastupničkim sjedištima. Kada su te kabine prvi put instalirane, da bi osigurale privatnost izbornicima dok glasaju, netko ih je ljubazno nazvao katafalcima. Sadašnji predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico, kao ustavni ceremonijalmajstor procedure, najavio je da će ukloniti zastore s ulaza i izlaza na kabinama. Tako će i dalje biti nemoguće vidjeti čije ime i kako pišu, ali će se vidjeti pokušaju li snimiti svoj glasački listić.

Kako pišu? Da, i to je način izmišljen da se povrijedi tajnost glasanja. da bi se prebrojalo iz koje su stranke slagali odnosno prekršili prethodni dogovor (koji također nije u duhu Ustava), stranački glavari su se dosjetili pa su tako iz jedne stranke pisali, recimo, „Francesco Cossiga“, iz druge „Cossiga Francesco“, iz treće „F. Cossiga“, iz četvrte „Cossiga F.“ i tako dalje. Pa je Fico najavio da će čitati samo prezime, bez obzira kako pisali. Ali još nije sigurno da tako smije činiti.

---

image
Palača Montecitorio je mjesto gdje će se odviti glasanje
Alberto Pizzoli/AFO
---

Nema ulaska bez covid putovnice

Neće svi smjeti ući u sabornicu. Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone, pa tako ni onaj koji zabranjuje ulazak u zatvorene prostorije onima koji nemaju covidsku propusnicu, odnosno onima koji su trenutno pozitivni, u karanteni, odnosno samoizolaciji. Za njih je napravljena „depandansa“, glasalište „drive in“ na parkiralištu sa sjeverne strane Montecitorijske palače, Kad završe svoje, i njihova urna s popunjenim listićima bit će unesena u sabornicu i istresena pred Fica i dvojicu kontrolora glasanja, koji listiće, otvorene, predaju jedan drugome.

Izabran je onaj kandidat koji u nekome od triju glasanja od ponedjeljka do srijede prikupi 673 glasa, dakle više od dvije trećine velikih izbornika. Ako to ne uspije, od četvrtoga glasanja nadalje dovoljno je premašiti prostu većinu svih velikih izbornika (uključujući i odsutne, odnosno one koji eventualno nisu htjeli glasati u toj turi) – to znači skupiti 505 glasova.

Naime, ove je godine u Velikoj izbornoj skupštini ukupno 1009 izbornika. Tu Skupštinu čine svi senatori, izabrani i doživotni, svi zastupnici, zatim po tri delegata koja biraju vijeća devetnaestorih talijanskih oblasti, te još jedan koga bira najmanja oblast, Val d'Aosta.

---

image
Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone
Vincenzo Pinto/AFP
---

Italija bira po trinesti put

Ovo je trinaesti put da Italija tako bira predsjednika. Prvi među njima nije biran u Velikoj izbornoj skupštini. Kad je plebiscitom Kraljevinu zamijenila Republika, Ustavotvorna skupština je birala privremenoga državnog poglavara, a on je postao prvi predsjednik Republike kad je Ustav stupio na snagu, prvi dan 1948. Taj prvi predsjednik bio je Enrico De Nicola, predsjednik Zastupničkog doma 1920-1924, prvi od trojice odvjetnika iz Napulja koji je izabran na čelo Italije (druga su dvojica bili Giovanni Leone i Giorgio Napolitano). De Nicola je bio skroman. Pamte da je na polaganje prisege došao u kaputu koji je krojač prevrnuo na naličje tkanine, da se ne vidi koliko je otrcan. Bio je monarhist, a ne republikanac. Izabrali su ga i zato. Na plebiscitu je za Republiku bilo 12 milijuna, za Kraljevinu 10 milijuna. Trebalo je simbolički pokazati onima vjernima Kralju da nisu zato odbačeni ni proskribirani. Iz poštovanja prema obim monarhijama, De Nicola se nije htio useliti u Kvirinalsku palaču, koja je bila sijelo trideset papa i sve četvorice vladara treće Kraljevine Italije. Smjestio se u Palaču Giustiniani.

Kad je nekoliko mjeseci kasnije za predsjednika izabran dotadašnji guverner emisijske Banke Italije, liberal Luigi Einaudi, De Nicola je ostao doživotni senator (to je pravo svakoga bivšeg predsjednika), bio je predsjednik Senata 1951-1952., a 1955. godine je imenovan za suca Ustavnog suda. Sadašnji predsjednik Sergio Mattarella je, naprotiv, za predsjednika Republike izabran dok je bio ustavni sudac. I on je odvjetnik, ali iz Palerma.

Italija, domovina melodrame i commedije dell'arte, nije mogla obred biranja svoga najvišega državnog magistrata, predsjednika Republike, ustrojiti drukčije nego teatralno. Izbornici su se postarali da u tom teatru ne uzmanjkaju ni dramatične ni komične scene. Uostalom, Italija je po duljini i protežnosti obala, najmediteranskija zemlja – a duh Mediterana prožet je ironijom, katkad i groteskom (i taj je naziv izmišljen u Rimu, farsa je pak francuski izum).

Einaudi je izabran u četvrtom glasanju, netom je smanjen izborni prag. Bio je dobar kandidat utoliko što nije bio mio ni demokršćanima ni komunistima, pa je mogao proći glasovima jednih i drugih. Tadašnji premijer demokršćanin Alcide Degasperi poslao mu je, kao snuboka, svoga državnog tajnika Giulija Andreottija. „Ama, znate da hodam sa štapom. Kako bih mogao obaviti smotru trupe?“, prigovorio je Einaudi. Cinični Rimljanin Andreotti mu je odvratio: „Pa ne morate jahati na konju, sada postoje i automobili.“ Andreotti je bio ciničan i na drugoj obali. Intervenirao je u netom izabranoga sv. Ivana XXIII da sredi neki problem nekih redovnica. Svetac je obećao da će to srediti lako i brzo, a Andreotti mu je odvratio: „Svetosti, ne znate vi Vatikan.“ Problem je riješio svetac, ali sljedeći, Pavao VI, petnaestak godina kasnije. Vatikan nije Italija, ali jest Rim. Degasperi je nagovorio Einaudija da rezidenciju ipak prebaci na Kvirinal.

Vječna neizvjesnost

Još je jedna sličnost između izbora talijanskog predsjednika i rimskoga pape: pomanjkanje izvjesnosti. Kaže se: tko u konklav uđe kao papa (to jest siguran kandidat) obično iziđe kao kardinal (dakle: neizabran). Vrijedi i za talijanskog predsjednika: koga razglase budućim predsjednikom, nerijetko to učine da mu kandidatura „izgori“. Godine 2013. ujutro je najavljeno da će sav lijevi centar glasati jednodušno za Romana Prodija – a kad su listići prebrojeni, manjkao mu je 101 glas.

Prvi je tu gorku pilulu progutao Cesare Merzagora, predsjednik Senata 1953.-1967., izvanstranački liberal, koji je računao da će za nj 1955. godine glasati komunisti i socijalisti, iako ga je Andreotti upozoravao da se povuče na vrijeme. Ljevičari su, međutim, glasali za tadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma Giovannija Gronchija, pripadnika ljevice unutar Kršćanske demokracije, pa i da napakoste njegovu suparniku, demokršćanskom premijeru Mariju Scelbi. Ljuća od Scelbe je bila američka veleposlanica Claire Boothe Luce, veoma odlučna supruga novinskog nakladnika Henryja Lucea. Konvertirana na katolištvo, zaslužna što je dio američkih katolika 1952. godine glasao za republikanskog pobjednika Dwighta Eisenhowera, žestoka antikomunistkinja koja je u talijanskim komunistima vidjela Sotonu, pratila je biranje s galerije Zastupničkog doma. Kad je bilo jasno da je pobijedio Gronchi, veleposlanica je bučno ustala i demonstrativno izišla. Ronald Reagan ju je odlikovao i za to.

Kršćanska demokracija je vladala Italijom 1946.-1994., unatoč tome što nije bila kompaktna stranka, nego federacija frakcija, koje su se voljele srdačno i bratski u Kristu, otprilike kao komponente jugoslavenske federacije (a jednako se iskreno sada međusobno vole tri stranke talijanskoga desnog centra). Frakcijska trvenja su dolazila do izražaja ne samo pri smjenama i formiranjima vlada (u prosjeku svakih 11 mjeseci), nego još i jače pri biranjima predsjednika.

To se izrazito očitovalo 1962. godine, kada je politički tajnik Kršćanske demokracije (i time faktički politički najjači lik Italije u tim vremenima) Aldo Moro gurao kao kandidata bivšeg premijera Antonija Segnija, pa i zato da mu se ne vrzma po stranci. Takozvani slobodni strijelci – izbornici iz stranačkih redova koji su u zaklonu tajnoga glasanja glasali protivno direktivi čelništva – dali su ponešto glasova Attiliju Piccioniju odnosno Giovanniju Leoneu, pa Segni nije dostizao dovoljnu većinu. Morovi pristaše su se dosjetili da uzmu prazne listiće i popune ih, pa ih daju kolegama koji „nemaju jasne ideje“. Ta je svinjarija odmah izišla na vidjelo. Katolički sindikalist i partizan Giuseppe Rapelli indignirano je poručio da bi izbornici morali ići „glasati goli“. Segni je napokon izabran, ali je odstupio dvije godine kasnije, pošto je pretrpio težak moždani udar dok se u Kvirinalskoj palači svađao s premijerom Morom i socijaldemokratskim vođom Giuseppeom Saragatom, ministrom vanjskih poslova, oko svoje odgovornosti za pokušaj fašističkoga državnog udara 1964.

---

image
Espresso je bio jeftinije nego drugdje u Rimu
Alberto PIZZOLI/AFP
---

Te je godine kandidat Kršćanske demokracije bio bivši premijer Giovanni Leone, ali tadašnji premijer Aldo Moro nije mogao podnijeti toga stranačkog druga. Pozvao je Carla Donata Cattina, koje je predvodio frakciju Novih snaga, rekao mu da spriječi Leonea, te da sam izabere „tehnička sredstva“. Izišavši iz premijerske Palače Chigi Donat Cattin je suradnicima koji su ga čekali rekao da zna troja „tehnička sredstva: bodež, otrov, ili slobodne strijelce“. Pa su oni odstrijelili Leonea. Porasle su šanse Amintorea Fanfanija. On je, vođa dorotejske frakcije, malen rastom, li pun sebe, bio političar koji je, kao tajnik Kršćanske demokracije, sapleo 1952. godine Degasperija u dogovoru s papom Pijom XII, pa je Degasperi izgubio položaj predsjednika vlade i nedugo zatim tužan umro. Fanfani nije dobio dovoljno glasova, telefonirao je Leoneu da se povlači, ali bilo je kasno za nov obrat. Za predsjednika je, u dogovoru sa socijalistima i komunistima, izabran Saragat.

Sljedeći put, 1971. godine, kandidat Kršćanske demokracije je bio predsjednik Senata Fanfani. Fanfaniju je tada cinični Andreotti rekao: „Ovaj put ćeš biti izabran, jer nećeš ti iza kulisa rasporediti slobodne strijelce“. Nakon prvog kruga glasanja je u bifeu Zastupničkog doma (gdje je espresso bio jeftiniji nego igdje u Rimu, da siroti zastupnici ne potroše previše) naišao na Vittorija Gorresija, parlamentarnog izvjestitelja torinske Stampe, dnevnika u vlasništvu obitelji Agnelli. Fanfani mu je, pred inim novinarima, arogantno rekao: „Članke ti kroje tvoji gazde.“ Dan kasnije je La Stampa objavila Gorresiov članak gdje je pisalo: „Jezik senatora Fanfanija ne dolikuje predsjedniku, makar samo Senata.“ Da bi obeshrabrili „slobodne strijelce“, pripadnici Fanfanijeve i Morove frakcije su jedni drugima kontrolirali listiće (bilo je to u doba prije uvođenja „katafalka“). Ipak je netko uspio na listiću, umjesto imena kandidata, napisati distih: „Nano maledetto non sarai mai eletto“ (prokleti patuljče, nikada nećeš biti izabran), dakako na Fanfanijev račun. Kad je predsjednik Zastupničkog doma Sandro Pertini pročitao što piše na listiću, sa svih političkih strana odjeknuo je hihot i grohot. Od tada predsjednik na glas kaže samo: „listić je nevažeći“.

Dosadašnji rekord su 23 glasanja

Fanfani je dvaput bio politički tajnik Kršćanske demokracije, pet puta predsjednik Senata i šest puta predsjednik vlade, još 11 puta ministar, jednom predsjednik Opće skupštine OUN, pa ga je novinar Indro Montanelli nazvao „il Rieccolo“ (evo ga opet) – ali nikad nije uspio postati predsjednik Republike.

Nakon sramote s Gorresiom, koju su razglasile sve novine, i stihovane rugalice na listiću, Fanfani se povukao, pa je napokon izabran Giovanni Leone, ali tek u dvadeset i trećem glasanju – što je dosadašnji rekord. Potkraj mandata Leone je natjeran na ostavku, optužen da je bio korumpiran u aferi Lockheed, a tek mnogo kasnije se pokazalo i dokazalo da nije on bio posrednik pod pseudonimom Antelope Cobbler – ali je vlak bio prošao.

U ozračju indignacije nad aferom trebalo je 1978. godine  prinijeti žrtvu javnosti i izabrati za predsjednika nekoga moralno besprijekornoga. Takav je bio predsjednik Zastupničkog doma, heroj iz obaju svjetskih ratova, nepokolebljiv antifašist i partizan, socijalist Sandro Pertini, otresit pa i osoran, antipod prefriganome političkom vođi socijalista Bettinu Craxiju koji ga nije trpio, poštenjačina ali iskusan politički lisac. Kad se počelo o njemu govoriti kao mogućem predsjedniku, on je u Zastupnički dom dolazio u svijetlom odijelu, razlikujući se tako od gomile odjevenih u tamna odijela – stari ali uspješan trik za privlačenje pogledâ i pozora. U talijanskome kolektivnom imaginariju Pertini je ostao najomiljeniji predsjednik, blizak pučkim manirama, a nikad ispod granice dostojanstva.

Od urota do korupcija

Ciriaco De Mita, tadašnji tajnik Kršćanske demokracije, i danas smatra svojim remek djelom što je postigao da sve velike stranke u prvom prvcatom glasanju izaberu 1985. godine  za predsjednika demokršćanina Francesca Cossigu, drugoga sa Sardinije nakon Segnija, fenomena koji je maturirao sa 16 navršenih godina, diplomirao sa 20, izabran u Parlament sa 30, profesora ustavnog prava, nemilosrdnog ministra unutrašnjih poslova koji je na Sveučilište u Bologni poslao oklopna vozila (pa su mu protivnici pisali prezime koristeći runska slova za „ss“, kao za njemačke esesovske trupe), opsjednutoga tajnama i urotama, pripadnika NATO-ve tajne antikomunističke oružane mreže Stay Behind (kojom je u Italiji raspolagala CIA), političara koji je, poput boga Janusa, imao dva različita lica, ovisno o terapiji.

Sljedeći izbor uslijedio je 1992. godine, kada se politički sustav Talijanske Republike raspadao pod korupcijskim skandalima. Demokršćani su kandidirali bivšeg premijera Arnalda Forlanija, ali i njega su prostrijelili „slobodni strijelci“, pa se povukao. U četvrtom glasanju je 286 glasova dobila Nilde Iotti, koja je 13 godina bila predsjednica Zastupničkog doma. Nikada prije ni poslije nije neka žena dobila toliko glasova. Ali nije imala podršku svoje postkomunističke stranke. Došao je red na predsjednika Senata, republikanca Giovannija Spadolinija, ali i njega su „strijelci“ nafilali. Na red je kao kandidat stigao Andreotti, 23 puta ministar i sedam puta premijer, pa i zato što nije imao svoju frakciju. Ali tada je stvari u svoje ruke uzela sicilijanska mafijaška Cosa nostra: digla je u zrak tridesetak metara autoceste od Palerma do aerodroma Capaci, ubivši tako Giovannija Falconea, koji je kao tužilac razorio vrh organizacije u maksiprocesu 1986.-1987., sa suprugom i trojicom policajaca u oružanoj pratnji. Suočeni s općom slikom da država ne uspijeva izabrati poglavara dok joj mafija provodi kadrovsku politiku, stranke četveročlane koalicije su se odlučile za netipičnog demokršćanina, predsjednika Zastupničkog doma Oscara Luigija Scalfara, bivšeg tužioca, izabranoga u šesnaestom glasanju. Podržala ga je i postkomunistička Demokratska stranka ljevice, samo da se ne bi ipak na Kvirinal popeo Andreotti, zvan „Belzebub“.

---

image
Montecitori palača u Rimu sjedište je talijanskog parlamenta. 
Michele Spatari/NurPhoto/NurPhoto via AFP
---

Natjerao ih je da pjevaju himnu 

Po drugi i zasad posljednji put u prvom glasanju je za predsjednika izabran Carlo Azeglio Ciampi, bivši tehnički premijer, a prije toga guverner Banke Italije, kao i Einaudi. Predložio ga je postkomunist Valter Veltroni, a definitivno su se dogovorili tadašnji postkomunistički premijer Massimo D'Alema (u čijoj je vladi tada Ciampi bio ministar) i vođa oporbe, bivši premijer Silvio Berlusconi. Ciampi je pojačao nacionalni naboj, naveo reprezentativce da pjevaju himnu umjesto da je šutke slušaju.

Massimu D'Alemi nije pošlo za rukom da 2006. godine postane prvi komunist predsjednik Republike. Tako je prvi i zadnji član nekadašnje Talijanske komunističke partije na Kvirinalu bio od tada Giorgio Napolitano, bivši predsjednik Zastupničkog doma i bivši ministar unutrašnjih poslova. Da se ne bi pomislilo da je netko od njegovih glasao za „crvenoga“, Berlusconi je naredio svojima da kroz izborne „katafalke“ promarširaju hitrim korakom. Napolitano se pokazao dobrim predsjednikom.

---

image
Massimo D'Alema nije postao prvi komunistički predsjednik Italije
VINCENZO PINTO/AFP
---

Kad je Napolitanu isteklo vrijeme, većinski lijevi centar je, zahvaljujući „slobodnim strijelcima“, 2013. godine odstrijelio dva svoja kandidata: prvo Franca Marinija, tadašnjeg predsjednika Senata, a onda Romana Prodija. Odmah zatim ostavku su podnijeli predsjednica odnosno tajnik njihove Demokratske stranke Rosy Bindi i Pier Luigi Bersani, pa se na čelo stranke popeo arhitekt namjernog fijaska Matteo Renzi, talentirani razarač. Prije šestoga glasanja otišli su umoliti Napolitana da ga ponovo biraju. Pristao je jedva, pa odstupio nakon manje od dvije godine.

Sadašnji predsjednik Sergio Mattarella je stoga izabran u veljači 2015. godine, a prvi put su, umjesto „slobodnih strijelaca“ iza zastora katafalka funkcionirali „slobodni pristaše“, pa je dobio više glasova nego što je iznosio zbir izbornika iz stranaka koje su ga podržale. Za njega je glasao i tada najsvježiji doživotni senator Napolitano, dočekan u dvorani gromkim pljeskom. Potkraj mandata je, kao i Ciampi uspješno te Napolitano bezuspješno, ali još energičnije od obojice, otklonio mogućnost ponovnog izbora. Vidjet ćemo.

---

image
Sergio Mattarella na toj je poziciji od 2015. godine
Handout/Quirinale Press Office/AFP
---

Predsjednik nije samo ukrasna biljka demokracije

Iako je Italija parlamentarna republika, iako se predsjednika bira praktički u Parlamentu, malo proširenome, a ne općim pravom glasa – državni poglavar nije samo ceremonijalni lik, ukrasna biljka demokracije. Iza kulisa obavlja „moralno nagovaranje“, ali u krizama vlade, koje u Italije nisu iznimni događaji, predsjednik Republike je krizni povjerenik. Po Ustavu on imenuje predsjednika Ministarskog vijeća, a na njegov prijedlog i ministre – ali nije obavezan ponuditi mandat šefu najjače stranke, niti prihvatiti svaki mandatarev prijedlog za imenovanje ministra. Osim toga, samo on može raspustiti parlamentarne domove.

Cossiga je prve dvije i pol godine mandata bio tih, povučen, a onda je počeo, po svojim riječima, „vaditi kamenčiće koji su ga žuljali u cipelama“, počeo je, opet po svojim riječima, „pijukom razbijati zidove“ da bi se Republika preporodila.

Kad je Berlusconi formirao vladu, Scalfaro mu nije dopustio da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik Cesare Previti. Previti je dobio resor obrane, naizgled prestižniji, ali u članici NATO sveden na ipak samo administrativan posao, jer se politika obrane vodi drugdje.

Kad je Umberto Bossi srušio tu prvu Berlusconijevu vladu potkraj 1994. godine, Scalfaro nije pristao odmah raspustiti Parlament i raspisati izbore. Smatrao je da je suverenitet u Parlamentu i da Parlament mora pokazati je li kadar formirati drukčiju većinu. Stoga je od Berlusconija zahtijevao da mu predloži tehničkog premijera od svog povjerenja. Berlusconi je predložio Lamberta Dinija, Scalfaro mu je dao mandat. Parlament je raspušten tek 1996. godine, a tada je pobijedila Maslina koju je predvodio Prodi.

---

image
Kad je Berlusconi formirao vladu htio je da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik. 
Vincenzo Pinto/AFP
---

Napolitano je „iz čista mira“ Marija Montija imenovao doživotnim senatorom, pa mu je zatim dao mandat za sastav tehničke vlade, a Mattarella je isto tako mandat za sastav vlade napola tehničke a napola političke dao Mariju Draghiju.

---

image
Mario Draghi 
STRINGER/ANSA/AFP
---

Politička sudbina Italije ovisit će o rezultatima sljedećih parlamentarnih izbora, najkasnije dogodine s proljeća, ali će važan biti i izbor sljedećeg predsjednika Republike.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Filippo Monteforte/AFP Alberto Pizzoli/AFO VINCENZO PINTO/AFP Vincenzo Pinto/AFP Vincenzo Pinto/AFP Handout/Quirinale Press Office/AFP STRINGER/ANSA/AFP Alberto PIZZOLI/AFP Michele Spatari/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Filippo Monteforte/AFP
Talijani će uskoro dobiti novog predsjednika
Alberto Pizzoli/AFO
Palača Montecitorio je mjesto gdje će se odviti glasanje
VINCENZO PINTO/AFP
Massimo D'Alema nije postao prvi komunistički predsjednik Italije
Vincenzo Pinto/AFP
Biranje predsjednika Republike ne ukida druge zakone
Vincenzo Pinto/AFP
Kad je Berlusconi formirao vladu htio je da ministar pravde bude njegov osobni odvjetnik. 
Handout/Quirinale Press Office/AFP
Sergio Mattarella na toj je poziciji od 2015. godine
STRINGER/ANSA/AFP
Mario Draghi 
Alberto PIZZOLI/AFP
Espresso je bio jeftinije nego drugdje u Rimu
Michele Spatari/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Montecitori palača u Rimu sjedište je talijanskog parlamenta. 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/italija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan-1161745 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=434bfa34aef107c9fce31bfe74b3323d473cadfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Italija+trinaesti+put+teatralno+bira+predsjednika%2C+proces+traje+du%C5%BEe+od+konklave%3A+jednom+se+u+izbor+umije%C5%A1ala+i+%E2%80%98Cosa+nostra%E2%80%98%2C+a+sada+su+zbog+korone+uveli+presedan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fitalija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan-1161745 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fitalija-domovina-melodrame-po-trinaesti-put-teatralno-bira-predsjednika-proces-traje-duze-od-konklave-jednom-se-u-izbor-umijesala-i-cosa-nostra-a-sada-su-zbog-covida-uveli-presedan-1161745 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => domovina melodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetdomovina melodrame

Italija trinaesti put teatralno bira predsjednika, proces traje duže od konklave: jednom se u izbor umiješala i ‘Cosa nostra‘, a sada su zbog korone uveli presedan

Piše Inoslav Bešker
23. siječnja 2022. - 22:36

U velikoj dvorani Zastupničkog doma na rimskome Montecitoriju u ponedjeljak u 15 sati počinje ritual biranja predsjednika Talijanske Republike, sporiji čak i od biranja pape u konklavu na suprotnoj strani rijeke Tibra. S obzirom na sve obzire, pa i onaj na pandemiju covida-19, birat će se jednom dnevno, što će trajati, predviđaju, četiri sata.

Veliki izbornici će u sabornicu ulaziti u skupinama po 200, pa biti prozivani jedan po jedan i ulaziti u kabine montirane u prva četiri prolaza između redova s ne baš udobnim zastupničkim sjedištima. Kada su te kabine prvi put instalirane, da bi osigurale privatnost izbornicima dok glasaju, netko ih je ljubazno nazvao katafalcima. Sadašnji predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico, kao ustavni ceremonijalmajstor procedure, najavio ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:54