StoryEditorOCM
Svijetovo će odjeknuti

Interspar ulazi u otvoreni rat s Viktorom Orbanom: ‘Molimo vas, zaštitite nas, sve je poremetio...‘

Piše Gojko Drljača/JL
12. ožujka 2024. - 09:26

Trgovinski lanac Spar podnio je tužbu protiv Mađarske zbog kršenja EU zakona. Traže zaštitu Bruxellesa uz tvrdnju da im Viktor Orban dekretima devastira poslovne operacije. Sparov biznis, koji se bazira na 13.900 trgovina u 48 država, te svaki dan uslužuje 14,7 milijuna kupaca, u Mađarskoj se još suočava s mjerama koje je Orbanova vlada donijela tijekom 2022. godine, koje navodno nisu u skladu s nizom temeljnih zakona EU, uključujući one o slobodi kretanja roba. Jedna od mjera koju osporava Spar je 4,5-postotni izvanredni porez na promet. Osporavaju i nalog mađarskih vlasti za ograničavanje/snižavanje cijena više proizvoda, čak i nakon što je obuzdana 20-postotna inflacija. Teza Sparovih menadžera jest da im je Orban nanio protupravnu štetu 90 milijuna eura, što je rezultiralo poslovnim gubitkom od 50 milijuna u 2023. godini, piše Jutarnji list.

- Spar tvrdi da su dotične mjere očito nekompatibilne s pravom EU jer krše, posebice (...) slobodno kretanje robe i slobodu poslovanja te povelju o temeljnim pravima, navode u tužbi.

Spar je grupa koja nema razloga biti zabrinuta za svoje poslovanje. Samo u 27 europskih država promet trgovina im je premašio 33 milijarde eura. Spar Mađarska tijekom 2021. također je fino poslovao uz prodaju 2,43 milijarde, uz realni rast od 7,2 posto, što je osjetno više nego na zapadnim tržištima.

Nejasno je da li Spar prijavom Mađarske želi riješiti isključivo problem gubitka na nacionalnoj razini uzrokovan Orbanovim mjerama, ili testira reakciju institucija EU, s obzirom da je neke slične situacije imao i u drugim članicama EU.

- Orbán je dugo krivio strane tvrtke za veće cijene hrane, tvrdeći prošle godine da su ‘povisile cijene više nego opravdano‘ i da vlada mora ‘pokazati snagu‘. Prema vladinom režimu, trgovci su dužni ponuditi barem jedan artikl s popisa od 20 kategorija proizvoda, uključujući ribu, perad, jaja i kavu, s popustom od 10 posto na prosječnu cijenu u prethodnih 30 dana, piše Financial Times.

image
Ludovic Marin/Afp

U osnovi se Spar u Mađarskoj žali, kako su napisali EU, na to da vlast Viktora Orbana "…remeti ravnotežu potražnje i ponude na poljoprivrednom i prehrambenom tržištu; oni na diskriminirajući način omogućuju malim, neovisnim trgovcima na malo i članovima franšizne mreže da izbjegnu takve gubitke kupnjom po promotivnim ili sniženim cijenama od velikih integriranih trgovaca na malo".

Drugi veliki trgovci na mađarskom tržištu, Lidl i Tesco, nisu komentirali pravnu akciju Spara. Još nema službene reakcije Europske komisije.

Orban je od dolaska na vlast prije više od 20 godina do danas više puta eksperimentirao s nekom vrstom "kaznenih" poreza za različite vrste biznisa. Njegov model obračuna s kompanijama u energetskom sektoru, telekomunikacijama i financijama imao je populističke odjeke u cijeloj EU te je značajno utjecao na ponašanje vlada u više drugih država, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:07