stdClass Object ( [id] => 295755 [title] => Interesi bogatih opet jači od sporazuma za spas planeta [alias] => interesi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVIJE

Završni dokument tek u subotu


Globalni sporazum o klimi ipak neće biti postignut u petak kao što je bilo inicijalno predviđeno već tek u subotu - nakon noći pregovora, predstavljanje finalne verzije dokumenta odgođeno je kako bi se prevladale posljednje točke oko kojih se sudionici ne slažu.

"Želimo si dati vremena kako bi konzultirali izaslanstva tijekom dana u petak" koji je inicijalno bio predviđen za završetak posla, reklo je francusko predsjedništvo konferencije o klimi (COP21).

Tekst će biti predstavljen u subotu ujutro te usvojen polovicom dana, dodao je taj izvor, nakon još jedne radne noći za predstavnike 195 zemalja koji već dva tjedna pregovaraju u mjestu Le Bourget, sjeverno od Pariza.

"Stvari idu u dobrom smjeru", kazao je predsjedavajući COP21 francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Nešto prije 6 sati ujutro, izaslansva su napustila dvoranu.

Predstavnici 195 država okupljeni na konferenciji COP21 razmatrali su tijekom noći na petak nacrt globalnog sporazuma o klimi u koji je ubačen novi, ambiciozniji cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na manje od 2 stupnja Celzijeva.

"Vrlo smo blizu cilju i vrijeme je da završimo", izjavio je Fabius tijekom noći,  te upozorio da su "zadnji metri maratona često i najsloženiji".

Sudionicima je predstavio nacrt sporazuma od 27 stranica kao novu osnovu za pregovore.

Izaslanici moraju pronaći rješenja za tri specifična "složena pitanja", priznao je Fabius i nabrojao diferencijaciju, financiranje i ambiciju sporazuma.

Diferencijacija je raspodjela napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, što je konstatan spor na svim pregovorima o klimi jer razvijene zemlje smatraju da danas svi moraju ulagati napore, dok zemlje u razvoju drže da su manje pridonijele onečišćenju u prošlosti.

U nacrtu stoji da se maksimalno zagrijavavanje ograničava "na manje" od 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba i da će vlade nastaviti ulagati napore da se to ograničenje dovede do 1,5 stupnjeva.

Taj velik iskorak prije nekoliko mjeseci činio se nezamisliv, pa čak iako je taj cilj danas daleko, on je ambiciozniji nego što se očekivalo, piše agencija Reuters.

Ograničenje od 1,5 stupnjeva zahtjev je više od stotinu zemalja, napose otočnih država kojima prijeti nestanak zbog porasta razine oceana.

U pregovorima je teško pitanje i financiranje, zapravo novac što ga trebaju dobiti zemlje u razvoju da se mogu nositi s posljedicama globalnog zagrijavanja, a riječ je o 100 milijarda dolara godišnje za zemlje u razvoju od 2020.

Kineski predsjednik Xi i Obama razgovarali telefonom o klimatskim promjenama


Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je američkom predsjedniku Baracku Obami u petak da bi njihove zemlje trebale pojačati napore da se postigne dogovor o klimatskim promjenama dok se pokušava premostiti jaz između bogatih i zemalja u razvoju na klimatskim razgovorima u Parizu.

"Dok se pregovori na  pariškom klimatskom summitu bliže kraju, Kina i SAD moraju pojačati suradnju sa svim stranama i raditi zajedno  kako bi se osiguralo  da se postigne dogovor kako je predviđeno", rekao je Xi Obami u telefonskom razgovoru u petak.

"Ovo će biti korisno za međunarodnu zajednicu", navodi Xijeve riječi kineska središnja televizija. "Sjedinjene Države voljne su održavati blisku koordinaciju s Kinom kako bi se postigao uspjeh na pariškom klimatskom summitu", kazao je, po toj televiziji, Obama.

Xi i Obama sastali su se na početku klimatskih pregovora 30. studenog i obećali suradnju u svrhu postizanja sporazuma.

Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj konferencije o klimi u Parizu Laurent Fabius rekao je da su pregovori trajali dulje od planiranog kako bi se premostile razlike u stajalištima te najavio da će  završni sporazum biti predstavljen u subotu, dan kasnije od predviđenog.

(H)

RANIJE

Postoji velika mogućnost da UN-ova klimatska konferencija (COP21), koja danas, nakon dva tjedna održavanja u Bourgetu pokraj Pariza, završava s radom, bude popraćena riječima – "tresla se brda…" Prije takve ocjene ipak treba pričekati konačni tekst pariškog dogovora čijim posljednjim nacrtom još jučer, samo dan prije završetka konferencije, mnogi nisu bili zadovoljni.

Konačni tekst trebao bi biti prihvaćen danas, u petak, na samom kraju konferencije na kojoj su sudjelovala izaslanstva 195 zemalja – uspiju li se pregovarači, koji se time posljednjih dana rada konferencije bave na ministarskoj razini, usuglasiti oko svih točaka.

Laurent Fabius
, francuski ministar vanjskih poslova i predsjednik COP21, rekao je da je dogovor postignut oko tri četvrtine neriješenih pitanja. No glavna ishodišta nesporazuma postoje i nakon devet dana pregovora, prije svega razlika u obvezama između sjevera i juga (bogatih i siromašnih), precizna temperaturna granica koju ne bi trebalo prijeći, a jedno od najvažnijih je i financiranje siromašnih zemalja kako bi se mogle suočiti s globalnim zagrijavanjem i prilagoditi posljedicama koje već osjećaju.

Tri opcije

Svrha UN-ove Klimatske konferencije bila je osigurati doprinose svjetskih zemalja smanjenju emisija stakleničkih plinova, kako do kraja ovoga stoljeća prosječna globalna temperatura ne bi prešla dva stupnja povećanja u odnosu na predindustrijsko doba.

Taj zadatak zvuči kao da oko njega ne bi trebalo biti teško složiti se, osobito u kontekstu dramatičnih najava kako je ovo zadnja prilika da spasimo svijet, kako nemamo drugi dom, kako je globalno zagrijavanje problem koji se tiče svih nas, itd., itd.

Dojmu da će COP21 biti presudan, da će se svijet ujediniti i konačno nešto poduzeti vodeći računa o općem, a ne samo pojedinačnom interesu, dodao je i impresivan skup svjetskih državnika na otvaranju konferencije, njihove velike riječi i obećanja.

No, dan prije završetka, još uvijek postoje tri opcije oko kojih bi se trebalo usuglasiti: zadržavanje temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba, zadržavanje "dosta ispod" dva stupnja uz nastojanje da se postigne 1,5 stupnjeva, te, kao treća opcija, ograničavanje temperaturnog porasta ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva.
Iako je pooštravanje cilja konferencije ključni zahtjev ranjivih zemalja u razvoju, malih otočnih zemalja i skupina za zaštitu okoliša, tome se protive brojne veće zemlje u razvoju, bojeći se da bi ih to moglo onemogućiti da se razviju u moderne ekonomije.

Među primjedbama na posljednji "draft" prije usvajanja konačnog dokumenta i ona je Kaise Kosonen, Greenpeaceove savjetnice za klimatsku politiku, koja je izjavila kako "neke od riječi u ovom tekstu imaju otiske prstiju država proizvođača nafte". Ona smatra da je dobro što postoji opcija temperature ograničene na povećanju od 1,5 stupnjeva, no ciljeve koje su sebi postavile zemlje smatra vrlo slabima. Najgore je, ipak, prema njezinu mišljenju, što nacrt dogovora ne postavlja čvrst rok smanjenja emisija ugljikova dioksida do 2050. "Bez datuma to nema težinu", rekla je Kosonen.

Bez napretka

Peter Carter
, pak, iz Climate Emergency Instituta zabrinut je jer "oceani nisu preživjeli pregovore". Iako snažno pogođeni zagrijavanjem, zakiseljavanjem i drugim problemima koji uzrokuju klimatske promjene, mjere koje bi mogle ublažiti katastrofalnu situaciju ne spominju se u ugovoru.

Sara Shaw
iz organizacije Friends of the Earth International rekla je kako se "naše vlade ne smiju zadovoljiti ovakvim nacrtom teksta. Ljudi na prvoj crti klimatskih promjena, koji već trpe posljedice, traže da bogate zemlje odrade svoj pravedan udio smanjenja emisija i da financiraju energetske transformacije u južnim zemljama".

Neriješeno je ostalo i pitanje tko će osigurati financijsku pomoć siromašnim zemljama i u kojemu iznosu. Još prije pet godina dogovoreno je da razvijeni u globalni klimatski fond, iz kojeg bi siromašne zemlje financirale prilagodbu promjenama, godišnje uplate iznos od 100 milijuna dolara. Zemlje u razvoju traže da to bude osnova koja bi se s vremenom i potrebama povećavala.

Veliko razočaranje donijelo i to što se u nacrtu ne govori o ukidanju subvencija na fosilna goriva.

Precizniju ocjenu uspjeha pariške konferencije dat će sadržaj konačnog teksta dogovora – bude li usvojen – nakon što ga se dobro prouči i analizira. No mnogi upozoravaju da će pravi, puni uspjeh konferencije biti izmjeren tek kasnije, kad se vidi hoće li se dogovor, kakav god bio, ratificirati i primjenjivati.

LIDIJA GNJIDIĆ


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klimatska konferencija u parizu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-11 10:53:15 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-11 11:00:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-11 10:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2135 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/11/Novosti/2015-12-10T131430Z_106373256_LR1EBCA10RWBR_RTRMADP_3_CLIMATECHANGE-SUMMIT.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4167441 Threads: 3 Questions: 126389458 Slow queries: 54735 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3825908 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/interesi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta-295755 [printLink] => /vijesti/svijet/interesi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta-295755?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233862 [name] => klimatskepromjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatskepromjene [link] => /tag/klimatskepromjene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klimatska konferencija u parizu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Interesi bogatih opet jači od sporazuma za spas planeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-08-05-24-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/11/Novosti/2015-12-10T131430Z_106373256_LR1EBCA10RWBR_RTRMADP_3_CLIMATECHANGE-SUMMIT.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/11/Novosti/2015-12-10T131430Z_106373256_LR1EBCA10RWBR_RTRMADP_3_CLIMATECHANGE-SUMMIT.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVIJE

Završni dokument tek u subotu


Globalni sporazum o klimi ipak neće biti postignut u petak kao što je bilo inicijalno predviđeno već tek u subotu - nakon noći pregovora, predstavljanje finalne verzije dokumenta odgođeno je kako bi se prevladale posljednje točke oko kojih se sudionici ne slažu.

"Želimo si dati vremena kako bi konzultirali izaslanstva tijekom dana u petak" koji je inicijalno bio predviđen za završetak posla, reklo je francusko predsjedništvo konferencije o klimi (COP21).

Tekst će biti predstavljen u subotu ujutro te usvojen polovicom dana, dodao je taj izvor, nakon još jedne radne noći za predstavnike 195 zemalja koji već dva tjedna pregovaraju u mjestu Le Bourget, sjeverno od Pariza.

"Stvari idu u dobrom smjeru", kazao je predsjedavajući COP21 francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Nešto prije 6 sati ujutro, izaslansva su napustila dvoranu.

Predstavnici 195 država okupljeni na konferenciji COP21 razmatrali su tijekom noći na petak nacrt globalnog sporazuma o klimi u koji je ubačen novi, ambiciozniji cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na manje od 2 stupnja Celzijeva.

"Vrlo smo blizu cilju i vrijeme je da završimo", izjavio je Fabius tijekom noći,  te upozorio da su "zadnji metri maratona često i najsloženiji".

Sudionicima je predstavio nacrt sporazuma od 27 stranica kao novu osnovu za pregovore.

Izaslanici moraju pronaći rješenja za tri specifična "složena pitanja", priznao je Fabius i nabrojao diferencijaciju, financiranje i ambiciju sporazuma.

Diferencijacija je raspodjela napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, što je konstatan spor na svim pregovorima o klimi jer razvijene zemlje smatraju da danas svi moraju ulagati napore, dok zemlje u razvoju drže da su manje pridonijele onečišćenju u prošlosti.

U nacrtu stoji da se maksimalno zagrijavavanje ograničava "na manje" od 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba i da će vlade nastaviti ulagati napore da se to ograničenje dovede do 1,5 stupnjeva.

Taj velik iskorak prije nekoliko mjeseci činio se nezamisliv, pa čak iako je taj cilj danas daleko, on je ambiciozniji nego što se očekivalo, piše agencija Reuters.

Ograničenje od 1,5 stupnjeva zahtjev je više od stotinu zemalja, napose otočnih država kojima prijeti nestanak zbog porasta razine oceana.

U pregovorima je teško pitanje i financiranje, zapravo novac što ga trebaju dobiti zemlje u razvoju da se mogu nositi s posljedicama globalnog zagrijavanja, a riječ je o 100 milijarda dolara godišnje za zemlje u razvoju od 2020.

Kineski predsjednik Xi i Obama razgovarali telefonom o klimatskim promjenama


Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je američkom predsjedniku Baracku Obami u petak da bi njihove zemlje trebale pojačati napore da se postigne dogovor o klimatskim promjenama dok se pokušava premostiti jaz između bogatih i zemalja u razvoju na klimatskim razgovorima u Parizu.

"Dok se pregovori na  pariškom klimatskom summitu bliže kraju, Kina i SAD moraju pojačati suradnju sa svim stranama i raditi zajedno  kako bi se osiguralo  da se postigne dogovor kako je predviđeno", rekao je Xi Obami u telefonskom razgovoru u petak.

"Ovo će biti korisno za međunarodnu zajednicu", navodi Xijeve riječi kineska središnja televizija. "Sjedinjene Države voljne su održavati blisku koordinaciju s Kinom kako bi se postigao uspjeh na pariškom klimatskom summitu", kazao je, po toj televiziji, Obama.

Xi i Obama sastali su se na početku klimatskih pregovora 30. studenog i obećali suradnju u svrhu postizanja sporazuma.

Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj konferencije o klimi u Parizu Laurent Fabius rekao je da su pregovori trajali dulje od planiranog kako bi se premostile razlike u stajalištima te najavio da će  završni sporazum biti predstavljen u subotu, dan kasnije od predviđenog.

(H)

RANIJE

Postoji velika mogućnost da UN-ova klimatska konferencija (COP21), koja danas, nakon dva tjedna održavanja u Bourgetu pokraj Pariza, završava s radom, bude popraćena riječima – "tresla se brda…" Prije takve ocjene ipak treba pričekati konačni tekst pariškog dogovora čijim posljednjim nacrtom još jučer, samo dan prije završetka konferencije, mnogi nisu bili zadovoljni.

Konačni tekst trebao bi biti prihvaćen danas, u petak, na samom kraju konferencije na kojoj su sudjelovala izaslanstva 195 zemalja – uspiju li se pregovarači, koji se time posljednjih dana rada konferencije bave na ministarskoj razini, usuglasiti oko svih točaka.

Laurent Fabius
, francuski ministar vanjskih poslova i predsjednik COP21, rekao je da je dogovor postignut oko tri četvrtine neriješenih pitanja. No glavna ishodišta nesporazuma postoje i nakon devet dana pregovora, prije svega razlika u obvezama između sjevera i juga (bogatih i siromašnih), precizna temperaturna granica koju ne bi trebalo prijeći, a jedno od najvažnijih je i financiranje siromašnih zemalja kako bi se mogle suočiti s globalnim zagrijavanjem i prilagoditi posljedicama koje već osjećaju.

Tri opcije

Svrha UN-ove Klimatske konferencije bila je osigurati doprinose svjetskih zemalja smanjenju emisija stakleničkih plinova, kako do kraja ovoga stoljeća prosječna globalna temperatura ne bi prešla dva stupnja povećanja u odnosu na predindustrijsko doba.

Taj zadatak zvuči kao da oko njega ne bi trebalo biti teško složiti se, osobito u kontekstu dramatičnih najava kako je ovo zadnja prilika da spasimo svijet, kako nemamo drugi dom, kako je globalno zagrijavanje problem koji se tiče svih nas, itd., itd.

Dojmu da će COP21 biti presudan, da će se svijet ujediniti i konačno nešto poduzeti vodeći računa o općem, a ne samo pojedinačnom interesu, dodao je i impresivan skup svjetskih državnika na otvaranju konferencije, njihove velike riječi i obećanja.

No, dan prije završetka, još uvijek postoje tri opcije oko kojih bi se trebalo usuglasiti: zadržavanje temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba, zadržavanje "dosta ispod" dva stupnja uz nastojanje da se postigne 1,5 stupnjeva, te, kao treća opcija, ograničavanje temperaturnog porasta ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva.
Iako je pooštravanje cilja konferencije ključni zahtjev ranjivih zemalja u razvoju, malih otočnih zemalja i skupina za zaštitu okoliša, tome se protive brojne veće zemlje u razvoju, bojeći se da bi ih to moglo onemogućiti da se razviju u moderne ekonomije.

Među primjedbama na posljednji "draft" prije usvajanja konačnog dokumenta i ona je Kaise Kosonen, Greenpeaceove savjetnice za klimatsku politiku, koja je izjavila kako "neke od riječi u ovom tekstu imaju otiske prstiju država proizvođača nafte". Ona smatra da je dobro što postoji opcija temperature ograničene na povećanju od 1,5 stupnjeva, no ciljeve koje su sebi postavile zemlje smatra vrlo slabima. Najgore je, ipak, prema njezinu mišljenju, što nacrt dogovora ne postavlja čvrst rok smanjenja emisija ugljikova dioksida do 2050. "Bez datuma to nema težinu", rekla je Kosonen.

Bez napretka

Peter Carter
, pak, iz Climate Emergency Instituta zabrinut je jer "oceani nisu preživjeli pregovore". Iako snažno pogođeni zagrijavanjem, zakiseljavanjem i drugim problemima koji uzrokuju klimatske promjene, mjere koje bi mogle ublažiti katastrofalnu situaciju ne spominju se u ugovoru.

Sara Shaw
iz organizacije Friends of the Earth International rekla je kako se "naše vlade ne smiju zadovoljiti ovakvim nacrtom teksta. Ljudi na prvoj crti klimatskih promjena, koji već trpe posljedice, traže da bogate zemlje odrade svoj pravedan udio smanjenja emisija i da financiraju energetske transformacije u južnim zemljama".

Neriješeno je ostalo i pitanje tko će osigurati financijsku pomoć siromašnim zemljama i u kojemu iznosu. Još prije pet godina dogovoreno je da razvijeni u globalni klimatski fond, iz kojeg bi siromašne zemlje financirale prilagodbu promjenama, godišnje uplate iznos od 100 milijuna dolara. Zemlje u razvoju traže da to bude osnova koja bi se s vremenom i potrebama povećavala.

Veliko razočaranje donijelo i to što se u nacrtu ne govori o ukidanju subvencija na fosilna goriva.

Precizniju ocjenu uspjeha pariške konferencije dat će sadržaj konačnog teksta dogovora – bude li usvojen – nakon što ga se dobro prouči i analizira. No mnogi upozoravaju da će pravi, puni uspjeh konferencije biti izmjeren tek kasnije, kad se vidi hoće li se dogovor, kakav god bio, ratificirati i primjenjivati.

LIDIJA GNJIDIĆ


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/interesi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta-295755 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f6378f5a4fb84afbf1ed281f56d94349e238d2d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Interesi+bogatih+opet+ja%C4%8Di+od+sporazuma+za+spas+planeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Finteresi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta-295755 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Finteresi-bogatih-opet-jaci-od-sporazuma-za-spas-planeta-295755 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klimatska konferencija u parizu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetklimatska konferencija u parizu

Interesi bogatih opet jači od sporazuma za spas planeta

Piše PSD.
11. prosinca 2015. - 11:46
NOVIJE

Završni dokument tek u subotu


Globalni sporazum o klimi ipak neće biti postignut u petak kao što je bilo inicijalno predviđeno već tek u subotu - nakon noći pregovora, predstavljanje finalne verzije dokumenta odgođeno je kako bi se prevladale posljednje točke oko kojih se sudionici ne slažu.

"Želimo si dati vremena kako bi konzultirali izaslanstva tijekom dana u petak" koji je inicijalno bio predviđen za završetak posla, reklo je francusko predsjedništvo konferencije o klimi (COP21).

Tekst će biti predstavljen u subotu ujutro te usvojen polovicom dana, dodao je taj izvor, nakon još jedne radne noći za predstavnike 195 zemalja koji već dva tjedna pregovaraju u mjestu Le Bourget, sjeverno od Pariza.

"Stvari idu u dobrom smjeru", kazao je predsjedavajući COP21 francuski ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:05