StoryEditorOCM
SvijetPAKIRA se lagano

Ide li ovo diktator u ‘bežaniju‘? U tajnosti gradi sebi grad, tu su nekad živjeli Slobina udovica i Kadijević

Piše Vlado Vurušić/JL
1. svibnja 2024. - 23:09

Sprema li se bjeloruski despot Aleksandar Lukašenko u skoru "bežaniju"? U nesigurnoj sadašnjosti, naime, treba misliti na budućnost. Kako piše neovisni bjeloruski portal Belsat News, on je na 97.248 četvornih metara izoliranog šumskog područja oko crnomorskog rezidencijalnog Putinova ljetovališta Soči, na području zvanom Crvena poljana (Krasnaja poljana), sebi sagradio pravio mali "azilni" grad, piše Jutarnji.

Vladimir Putin ga neće zaboraviti, pogotovo jer mu je ovaj odobrio da u Bjelorusiji rasporedi svoje nuklearne snage. Kažu da se sve gradilo u najvećoj tajnosti više od deset godina, ne zna se ni koliko je koštalo, ali vjerojatno - nekoliko milijardi dolara! Na tom "skromnom" prostoru zgrade zauzimaju 7434 četvorna metra.

Portal navodi da uključuje i restoran, hotel, tri bazena, atomsko sklonište, podzemne garaže, raskošne "bungalove" optočene mramorom i drvom, da su opremljeni talijanskim namještajem, francuskom keramikom, njemačkim kućanskim aparatima, japanskom i kineskom tehnikom. Površina glavnog boravišta bjeloruskog diktator je 2296 kvadrata. Samo hotel s restoranom i kuhinjom zauzima 374 četvorna metra, a tu su i tri VIP vile, svaka površine 739 kvadrata, hotel s tri apartmana po 348 četvornih metara, lovačka "kućica" od 28 kvadrata te sportska dvorana površine 133 četvorna metra.

Bit će tu i zatvoreni te otvoreni bazeni, ruska i turska sauna, salon za masažu i pedikuru, fitness dvorana, ali i kino, desetak kamina, pa i klizalište za hokej, a nije se škrtarilo ni na udobnosti straže i zaštite (na to treba paziti) koja će imati svoje prostorije na oko 1000 kvadrata. Uglavnom, u zadnju se nalaze dvije kuhinje - jedna za pripremu hladnih zakuski, a druga za topla jela, potom mala i velika blagovaonica, ali i sala za bankete te posebna kupaonica s posebnom dijelom za ljude s posebnim potrebama. Lukašenko očito misli dugo živjeti i misli na svoju budućnost jer ima i kupaonicu "zlu ne trebalo" ako bude imao zdravstvenih problema jer je u kompleksu i mala ambulanta te, naravno, helidrom.

image

 Alexander Lukashenko 

Gavriil Grigorov/Afp

Doduše, ne samo za brzo prebacivanje u elitnu mjesnu bolnicu gdje je jedan kat potpuno spreman za Putina, ali naći će se operacijska dvorana i za Lukašenka. Podsjetimo da su mnogi postsovjetski autoritarni vođe utočište našli u Podmoskovlju gdje živi bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i kirgistanski Oskar Akajev, a ne treba zaboraviti da je u njihovu susjedstvu živjela i Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, te general Veljko Kadijević koji je tamo i preminuo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:12