stdClass Object ( [id] => 1293977 [title] => Hrvat Topić u trci za predsjednika Ekvadora. Cilj mu je uništiti narkokartele koji su odnijeli 800 života ove godine [alias] => hrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsjednika 17-milijunskog Ekvadora. Jan je sin Tomislava Topića, iz Guayaquila, telekomunikacijskog magnata i vlasnika “Telconeta”, najvećeg ekvadorskog teleoperatora.

Inače, djed Jana Topića doselio se u Ekvador, u grad Milagro, nakon završetka Drugog svjetskog rata i u novoj se domovini počeo baviti poljoprivredom. Milagro je grad prvenstveno poznat po ananasu i bananama.

Obitelj Topić je vrlo poštovana i bogata ekvadorska obitelj i stup hrvatskog iseljeništva u toj dalekoj južnoameričkoj državi, u kojoj živi oko 50 tisuća ljudi hrvatskog porijekla.

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Ekvadoru koja zapošljava 2000 ljudi. Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Kršćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana.

U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru, a kojemu prednjači nasilje narkokartela. Najjači i najopasniji narkokarteli u Ekvadoru su albanski, kolumbijski i meksički narkokarteli koji sijaju smrt i strah.

Samo u ovoj 2023. godini, od početka godine do danas je u oružanim sukobima narkokartela u Ekvadoru ubijeno 600-tinjak ljudi. I ne gine se samo na ekvadorskim ulicama, gine se i u ekvadorskim zatvorima, gdje narkokarteli vode ratove između sebe, pa je do sada, u ovoj godini u zatvorima ubijeno više od 200 zatvorenika.

---

image

Policajci u akciji u Puerto Libertad Island u Guayaquilu, naravno meta je trgovina drogom

 

 

Afp
---

Najopasniji grad za život je Guayaquil koji je i velika luka i odakle velike količine narkotika odlaze diljem svijeta. U njemu se vrlo opasno kretati noću, pogotovo ako osobe nemaju zaštitu, a imućniji stanovnici toga grada voze se u blindiranim automobilima uz pratnju tjelohranitelja i žive u posebno zaštićenim dijelovima grada.

Da narkokarteli ne prezaju od ničega, možda je najbolji pokazatelj nedavni okršaj na groblju. Naime, tada je bio pogreb jednog “narcosa” (pripadnik kartela) i suparnički kartel je “upao” na pogreb i izazvao masakr ubivši osmero osoba, među kojima i dvoje djece. Ako vam se ovaj podatak o više od 800 žrtava narko obračuna čini nevjerojatan, evo i podatka koji govori što se krije iza toliko nasilja. Naime, u Guayaquilu je samo u ovoj godini, do sada zaplijenjeno oko 1700 tona droge! Koliko je tona i tona prošlo bez da je policija uspjela zaustaviti...

Predsjednički kandidat Topić je kao vojnik bio na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenjem reda. Sebe ne predstavlja kao političara nego kao ekonomista i stručnjaka za sigurnost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Glavni zadaci su mu stati na kraj narkokartelima te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, bit će moguće omogućiti i strana ulaganja i popraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore.

Želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispred svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja. Ekvador je inače izuzetno bogata država, najveći svjetski proizvođač banana, bogata je ribom, cvijećem, zlatom...

---

image

Ovo je uobičajan prizor s ulica Guayaquila, vojska na ulicama s dugim cijevima nakon što je u travnju predsjednik Guillermo Lasso proglasio izvanredno stanje zbog okršaja narko bandi

 

Afp
---

Kada je u pitanju politička situacija u Ekvadoru, potrebno se vratiti malo u prošlost, točnije u 2007. godinu.

Tada je na vlast u toj zemlji došao socijalist Rafael Correa, koji je bio jako blizak s Hugom Chavezom (Venezuela), Fidelom Castrom (Kuba), Nestorom Kirschnerom (Argentina) i brazilskim predsjednikom Lulom. On dolazi na vlast kao populist s mišlju da promijeni Ekvador uvođenjem reformi.

Prve reforme koje je napravio bile su one u Kongresu, gdje je nakon dvije godine, budući da je tamo imao većinu promijenio ekvadorski Ustav i opet se kandidirao za predsjednika. Vodio je Ekvador do 2017. godine, kada na vlast dolazi njegov najbliži suradnik i tadašnji potpredsjednik Lenjin Moreno, kojeg nakon četiri godine nasljeđuje konzervativac Guillermo Lasso (demokrat).

Bivši predsjednik Correa je u međuvremenu, od kada je sišao s vlasti pobjegao u inozemstvo i osumnjičen je za krađu velike količine novca, pa se, za sada ne smije vratiti u Ekvador, iako po pokazateljima javnog mišljenja ima podršku oko 28 posto glasača u ovoj državi.

I nije Correa jedini ekvadorski političar koji je pobjegao u inozemstvo, ima ih još podosta i većini njih je u tijeku suđenje, naravno u odsutnosti.

Međutim, Correina stranka drži vlast u Kongresu i nakon što su uspjeli “srušiti” Lassu s vlasti, koji je raspisao prijevremene izbore (izbori se moraju održati do kolovoza), ideja kongresne većine je da Correa pobijedi na tim izborima i da mu omoguće povratak u državu.

Računa se da će u predsjedničku utrku biti uključeno desetak kandidata.

---

image

Krv na ekvadorskim ulicama ne prestaje se prolivati

 

Afp
---

Predsjednički kandidat hrvatskih korijena Jan Topić je, kao kandidat vrlo agresivan, ne pokazuje nikakav strah i uporan je u tome da želi u Ekvador uvesti red i mir.

A red je itekako potreban jer je Ekvador jedna od najkorumpiranijih država u Južnoj Americi, i korupcija je ono protiv čega će se morati boriti svatko tko pobijedi na predstojećim izborima.

U borbi protiv narkokartela Ekvadorcima puno pomažu SAD, od doniranja oružja, logistike, kao i radara za otkrivanje malih zrakoplova i podmornica s kojima se prevozi droga. No, ni narkokarteli ne stoje prekriženih ruku, pa su tako nedavno minirali jedan radar vrijednosti od oko 30 milijuna dolara.

Kada su u pitanju Topićeve šanse za osvajanje vlasti, valja reći da mnogi smatraju kako bi on bio pravi predsjednik, budući da je iz imućne obitelji. Novac mu više u životu nije prioritet, pošten je i iz ugledne je i čestite obitelji i pati zbog činjenice što se njegov Ekvador nalazi u situaciji, poglavito sigurnosnoj, u kakvoj je sada, pod jakim utjecajem kriminala.

Hoće li Jan Topić nakon Gabriela Boricha Fonta, porijeklom Hrvata koji je nedavno postao predsjednik Čilea, postane drugi Hrvat predsjednik neke južnoameričke države.

---

Hrvati u Ekvadoru imaju i klub ‘Hajduk Quito‘

Naseljavanje Hrvata u Ekvadoru je započelo krajem 19. stoljeća kada su Hrvati tamo dolazili skupljati sjemenke koštane palme (‘‘tagua‘‘), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se izrađivala dugmad. Nakon što se razvila kemijska industrija, ‘‘tagua‘‘ se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.

Da su Hrvati u Ekvadoru pustili "duboko korijenje" najbolje govori činjenica da u Quitu djeluje nogometni klub "Hajduk Quito" osnovan nakon što je prva momčad "Hajduka" tamo odigrala utakmicu početkom 1970. godine. "Hajduk Quito" i danas postoji, a iz njegove Omladinske škole je izašao Alex Aguinaga, najbolji nogometaš u povijesti Ekvadora.

---

---

Najniža plaća 450 eura

A sad malo i usporedbe plaća između Ekvadora i Hrvatske.Sindikat pravosudne policije RH nedavno je prosvjedovao zbog, između ostalog, malih primanja pravosudnih policajaca, koji su u ožujku dobili plaću od 656 eura.

Usporedbe radi, zatvorski čuvari u Ekvadoru imaju mjesečnu plaću od oko 2500 eura. Istovremeno ekvadorski policajci imaju oko 1000 eura, a najniža plaća u Ekvadoru je oko 450 eura i dobivaju je čistačice i osobe koje na plantažama banana sijeku banane.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA GENERACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TREĆA GENERACIJA 2 0 6208 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 11:16:55 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-29 10:02:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-29 10:02:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2238 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvat Topić u trci za predsjednika Ekvadora. Cilj mu je uništiti narkokartele koji su odnijeli 800 života ove godine [metakey] => Ekvador, Guayaquil, Narko karteli, jan topic [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24980515.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24881961.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24745007.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24942151.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jan se \u0161kolovao na Harvardu i Sveu\u010dili\u0161tu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stru\u010dnjak za nacionalnu sigurnost<\/p>","

Policajci u akciji u Puerto Libertad Island u Guayaquilu, naravno meta je trgovina drogom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ovo je uobi\u010dajan prizor s ulica Guayaquila, vojska na ulicama s dugim cijevima nakon \u0161to je u travnju predsjednik Guillermo Lasso proglasio izvanredno stanje zbog okr\u0161aja narko bandi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Krv na ekvadorskim ulicama ne prestaje se prolivati<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1852x987","hd_24980515_1920.jpg":"1920x1080","k_24980515_1280.jpg":"1280x1280","k_24980515_1024.jpg":"1024x1024","k_24980515_640.jpg":"640x640","k_24980515_480.jpg":"480x480","k_24980515_340.jpg":"340x340","k_24980515_220.jpg":"220x220","o_24980515_1280.jpg":"1280x682","o_24980515_1024.jpg":"1024x545","o_24980515_640.jpg":"640x341","o_24980515_480.jpg":"480x255","o_24980515_340.jpg":"340x181","o_24980515_220.jpg":"220x117","h_24980515_1280.jpg":"1280x854","h_24980515_1024.jpg":"1024x683","h_24980515_640.jpg":"640x427","h_24980515_480.jpg":"480x320","h_24980515_340.jpg":"340x227","h_24980515_220.jpg":"220x147","pp_24980515_1280.jpg":"1280x1628","pp_24980515_1024.jpg":"1024x1303","pp_24980515_640.jpg":"640x814","pp_24980515_480.jpg":"480x611","pp_24980515_340.jpg":"340x432","pp_24980515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24881961_1920.jpg":"1920x1080","k_24881961_1280.jpg":"1280x1280","k_24881961_1024.jpg":"1024x1024","k_24881961_640.jpg":"640x640","k_24881961_480.jpg":"480x480","k_24881961_340.jpg":"340x340","k_24881961_220.jpg":"220x220","o_24881961_1280.jpg":"1280x853","o_24881961_1024.jpg":"1024x682","o_24881961_640.jpg":"640x426","o_24881961_480.jpg":"480x320","o_24881961_340.jpg":"340x226","o_24881961_220.jpg":"220x146","h_24881961_1280.jpg":"1280x854","h_24881961_1024.jpg":"1024x683","h_24881961_640.jpg":"640x427","h_24881961_480.jpg":"480x320","h_24881961_340.jpg":"340x227","h_24881961_220.jpg":"220x147","pp_24881961_1280.jpg":"1280x1628","pp_24881961_1024.jpg":"1024x1303","pp_24881961_640.jpg":"640x814","pp_24881961_480.jpg":"480x611","pp_24881961_340.jpg":"340x432","pp_24881961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24745007_1920.jpg":"1920x1080","k_24745007_1280.jpg":"1280x1280","k_24745007_1024.jpg":"1024x1024","k_24745007_640.jpg":"640x640","k_24745007_480.jpg":"480x480","k_24745007_340.jpg":"340x340","k_24745007_220.jpg":"220x220","o_24745007_1280.jpg":"1280x960","o_24745007_1024.jpg":"1024x768","o_24745007_640.jpg":"640x480","o_24745007_480.jpg":"480x360","o_24745007_340.jpg":"340x255","o_24745007_220.jpg":"220x165","h_24745007_1280.jpg":"1280x854","h_24745007_1024.jpg":"1024x683","h_24745007_640.jpg":"640x427","h_24745007_480.jpg":"480x320","h_24745007_340.jpg":"340x227","h_24745007_220.jpg":"220x147","pp_24745007_1280.jpg":"1280x1628","pp_24745007_1024.jpg":"1024x1303","pp_24745007_640.jpg":"640x814","pp_24745007_480.jpg":"480x611","pp_24745007_340.jpg":"340x432","pp_24745007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1345","hd_24942151_1920.jpg":"1920x1080","k_24942151_1280.jpg":"1280x1280","k_24942151_1024.jpg":"1024x1024","k_24942151_640.jpg":"640x640","k_24942151_480.jpg":"480x480","k_24942151_340.jpg":"340x340","k_24942151_220.jpg":"220x220","o_24942151_1280.jpg":"1280x896","o_24942151_1024.jpg":"1024x717","o_24942151_640.jpg":"640x448","o_24942151_480.jpg":"480x336","o_24942151_340.jpg":"340x238","o_24942151_220.jpg":"220x154","h_24942151_1280.jpg":"1280x854","h_24942151_1024.jpg":"1024x683","h_24942151_640.jpg":"640x427","h_24942151_480.jpg":"480x320","h_24942151_340.jpg":"340x227","h_24942151_220.jpg":"220x147","pp_24942151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942151_640.jpg":"640x814","pp_24942151_480.jpg":"480x611","pp_24942151_340.jpg":"340x432","pp_24942151_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7752527 Threads: 2 Questions: 1564087162 Slow queries: 4771034 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111588346 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/hrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine-1293977 [printLink] => /vijesti/svijet/hrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine-1293977?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 338241 [name] => ekvador [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekvador [link] => /tag/ekvador ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672717 [name] => Guayaquil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-03 10:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => guayaquil [link] => /tag/guayaquil ) [2] => stdClass Object ( [id] => 276069 [name] => narko karteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narko-karteli [link] => /tag/narko-karteli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 717111 [name] => jan topic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 11:58:52 [main_article_id] => 0 [alias] => jan-topic [link] => /tag/jan-topic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA GENERACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvat Topić u trci za predsjednika Ekvadora. Cilj mu je uništiti narkokartele koji su odnijeli 800 života ove godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24980515.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24980515.jpg [title] =>

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24881961.jpg [title] =>

Policajci u akciji u Puerto Libertad Island u Guayaquilu, naravno meta je trgovina drogom

 

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24745007.jpg [title] =>

Ovo je uobičajan prizor s ulica Guayaquila, vojska na ulicama s dugim cijevima nakon što je u travnju predsjednik Guillermo Lasso proglasio izvanredno stanje zbog okršaja narko bandi

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24942151.jpg [title] =>

Krv na ekvadorskim ulicama ne prestaje se prolivati

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsjednika 17-milijunskog Ekvadora. Jan je sin Tomislava Topića, iz Guayaquila, telekomunikacijskog magnata i vlasnika “Telconeta”, najvećeg ekvadorskog teleoperatora.

Inače, djed Jana Topića doselio se u Ekvador, u grad Milagro, nakon završetka Drugog svjetskog rata i u novoj se domovini počeo baviti poljoprivredom. Milagro je grad prvenstveno poznat po ananasu i bananama.

Obitelj Topić je vrlo poštovana i bogata ekvadorska obitelj i stup hrvatskog iseljeništva u toj dalekoj južnoameričkoj državi, u kojoj živi oko 50 tisuća ljudi hrvatskog porijekla.

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Ekvadoru koja zapošljava 2000 ljudi. Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Kršćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana.

U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru, a kojemu prednjači nasilje narkokartela. Najjači i najopasniji narkokarteli u Ekvadoru su albanski, kolumbijski i meksički narkokarteli koji sijaju smrt i strah.

Samo u ovoj 2023. godini, od početka godine do danas je u oružanim sukobima narkokartela u Ekvadoru ubijeno 600-tinjak ljudi. I ne gine se samo na ekvadorskim ulicama, gine se i u ekvadorskim zatvorima, gdje narkokarteli vode ratove između sebe, pa je do sada, u ovoj godini u zatvorima ubijeno više od 200 zatvorenika.

---

image

Policajci u akciji u Puerto Libertad Island u Guayaquilu, naravno meta je trgovina drogom

 

 

Afp
---

Najopasniji grad za život je Guayaquil koji je i velika luka i odakle velike količine narkotika odlaze diljem svijeta. U njemu se vrlo opasno kretati noću, pogotovo ako osobe nemaju zaštitu, a imućniji stanovnici toga grada voze se u blindiranim automobilima uz pratnju tjelohranitelja i žive u posebno zaštićenim dijelovima grada.

Da narkokarteli ne prezaju od ničega, možda je najbolji pokazatelj nedavni okršaj na groblju. Naime, tada je bio pogreb jednog “narcosa” (pripadnik kartela) i suparnički kartel je “upao” na pogreb i izazvao masakr ubivši osmero osoba, među kojima i dvoje djece. Ako vam se ovaj podatak o više od 800 žrtava narko obračuna čini nevjerojatan, evo i podatka koji govori što se krije iza toliko nasilja. Naime, u Guayaquilu je samo u ovoj godini, do sada zaplijenjeno oko 1700 tona droge! Koliko je tona i tona prošlo bez da je policija uspjela zaustaviti...

Predsjednički kandidat Topić je kao vojnik bio na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenjem reda. Sebe ne predstavlja kao političara nego kao ekonomista i stručnjaka za sigurnost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Glavni zadaci su mu stati na kraj narkokartelima te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, bit će moguće omogućiti i strana ulaganja i popraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore.

Želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispred svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja. Ekvador je inače izuzetno bogata država, najveći svjetski proizvođač banana, bogata je ribom, cvijećem, zlatom...

---

image

Ovo je uobičajan prizor s ulica Guayaquila, vojska na ulicama s dugim cijevima nakon što je u travnju predsjednik Guillermo Lasso proglasio izvanredno stanje zbog okršaja narko bandi

 

Afp
---

Kada je u pitanju politička situacija u Ekvadoru, potrebno se vratiti malo u prošlost, točnije u 2007. godinu.

Tada je na vlast u toj zemlji došao socijalist Rafael Correa, koji je bio jako blizak s Hugom Chavezom (Venezuela), Fidelom Castrom (Kuba), Nestorom Kirschnerom (Argentina) i brazilskim predsjednikom Lulom. On dolazi na vlast kao populist s mišlju da promijeni Ekvador uvođenjem reformi.

Prve reforme koje je napravio bile su one u Kongresu, gdje je nakon dvije godine, budući da je tamo imao većinu promijenio ekvadorski Ustav i opet se kandidirao za predsjednika. Vodio je Ekvador do 2017. godine, kada na vlast dolazi njegov najbliži suradnik i tadašnji potpredsjednik Lenjin Moreno, kojeg nakon četiri godine nasljeđuje konzervativac Guillermo Lasso (demokrat).

Bivši predsjednik Correa je u međuvremenu, od kada je sišao s vlasti pobjegao u inozemstvo i osumnjičen je za krađu velike količine novca, pa se, za sada ne smije vratiti u Ekvador, iako po pokazateljima javnog mišljenja ima podršku oko 28 posto glasača u ovoj državi.

I nije Correa jedini ekvadorski političar koji je pobjegao u inozemstvo, ima ih još podosta i većini njih je u tijeku suđenje, naravno u odsutnosti.

Međutim, Correina stranka drži vlast u Kongresu i nakon što su uspjeli “srušiti” Lassu s vlasti, koji je raspisao prijevremene izbore (izbori se moraju održati do kolovoza), ideja kongresne većine je da Correa pobijedi na tim izborima i da mu omoguće povratak u državu.

Računa se da će u predsjedničku utrku biti uključeno desetak kandidata.

---

image

Krv na ekvadorskim ulicama ne prestaje se prolivati

 

Afp
---

Predsjednički kandidat hrvatskih korijena Jan Topić je, kao kandidat vrlo agresivan, ne pokazuje nikakav strah i uporan je u tome da želi u Ekvador uvesti red i mir.

A red je itekako potreban jer je Ekvador jedna od najkorumpiranijih država u Južnoj Americi, i korupcija je ono protiv čega će se morati boriti svatko tko pobijedi na predstojećim izborima.

U borbi protiv narkokartela Ekvadorcima puno pomažu SAD, od doniranja oružja, logistike, kao i radara za otkrivanje malih zrakoplova i podmornica s kojima se prevozi droga. No, ni narkokarteli ne stoje prekriženih ruku, pa su tako nedavno minirali jedan radar vrijednosti od oko 30 milijuna dolara.

Kada su u pitanju Topićeve šanse za osvajanje vlasti, valja reći da mnogi smatraju kako bi on bio pravi predsjednik, budući da je iz imućne obitelji. Novac mu više u životu nije prioritet, pošten je i iz ugledne je i čestite obitelji i pati zbog činjenice što se njegov Ekvador nalazi u situaciji, poglavito sigurnosnoj, u kakvoj je sada, pod jakim utjecajem kriminala.

Hoće li Jan Topić nakon Gabriela Boricha Fonta, porijeklom Hrvata koji je nedavno postao predsjednik Čilea, postane drugi Hrvat predsjednik neke južnoameričke države.

---

Hrvati u Ekvadoru imaju i klub ‘Hajduk Quito‘

Naseljavanje Hrvata u Ekvadoru je započelo krajem 19. stoljeća kada su Hrvati tamo dolazili skupljati sjemenke koštane palme (‘‘tagua‘‘), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se izrađivala dugmad. Nakon što se razvila kemijska industrija, ‘‘tagua‘‘ se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.

Da su Hrvati u Ekvadoru pustili "duboko korijenje" najbolje govori činjenica da u Quitu djeluje nogometni klub "Hajduk Quito" osnovan nakon što je prva momčad "Hajduka" tamo odigrala utakmicu početkom 1970. godine. "Hajduk Quito" i danas postoji, a iz njegove Omladinske škole je izašao Alex Aguinaga, najbolji nogometaš u povijesti Ekvadora.

---

---

Najniža plaća 450 eura

A sad malo i usporedbe plaća između Ekvadora i Hrvatske.Sindikat pravosudne policije RH nedavno je prosvjedovao zbog, između ostalog, malih primanja pravosudnih policajaca, koji su u ožujku dobili plaću od 656 eura.

Usporedbe radi, zatvorski čuvari u Ekvadoru imaju mjesečnu plaću od oko 2500 eura. Istovremeno ekvadorski policajci imaju oko 1000 eura, a najniža plaća u Ekvadoru je oko 450 eura i dobivaju je čistačice i osobe koje na plantažama banana sijeku banane.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost

Afp

Policajci u akciji u Puerto Libertad Island u Guayaquilu, naravno meta je trgovina drogom

 

 

Afp

Ovo je uobičajan prizor s ulica Guayaquila, vojska na ulicama s dugim cijevima nakon što je u travnju predsjednik Guillermo Lasso proglasio izvanredno stanje zbog okršaja narko bandi

 

Afp

Krv na ekvadorskim ulicama ne prestaje se prolivati

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine-1293977 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e151cd4f4dbb64192990c6ef15f8892486351cf1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvat+Topi%C4%87+u+trci+za+predsjednika+Ekvadora.+Cilj+mu+je+uni%C5%A1titi+narkokartele+koji+su+odnijeli+800+%C5%BEivota+ove+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine-1293977 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhrvat-topic-u-trci-za-predsjednika-ekvadora-cilj-mu-je-unistiti-narkokartele-koji-su-odnijeli-800-zivota-ove-godine-1293977 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA GENERACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetTREĆA GENERACIJA

Hrvat Topić u trci za predsjednika Ekvadora. Cilj mu je uništiti narkokartele koji su odnijeli 800 života ove godine

Piše Ivica Marković
29. svibnja 2023. - 12:02

Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsjednika 17-milijunskog Ekvadora. Jan je sin Tomislava Topića, iz Guayaquila, telekomunikacijskog magnata i vlasnika “Telconeta”, najvećeg ekvadorskog teleoperatora.

Inače, djed Jana Topića doselio se u Ekvador, u grad Milagro, nakon završetka Drugog svjetskog rata i u novoj se domovini počeo baviti poljoprivredom. Milagro je grad prvenstveno poznat po ananasu i bananama.

Obitelj Topić je vrlo poštovana i bogata ekvadorska obitelj i stup hrvatskog iseljeništva u toj dalekoj južnoameričkoj državi, u kojoj živi oko 50 tisuća ljudi hrvatskog porijekla.

Jan se školovao na Harvardu i Sveučilištu u Pennsylvaniji, po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u E...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:44