StoryEditorOCM
Svijetzvoni na uzbunu

Europski problem s vojskom postaje sve ozbiljniji, Pariz i Berlin očajni: ‘Pogledajte što rade Poljaci!‘

Piše Tea Trubić/JL
19. ožujka 2024. - 20:48

Europske zemlje više ne smiju biti fokusirane isključivo na regrutaciju novih vojnika, nego se moraju maksimalno potruditi i oko toga da u službi zadrže postojeće dužnosnike, upozorava Politico nakon što je ovoga tjedna francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu predstavio svoj plan revitalizacije obrane koji bi mogao poslužiti kao svojevrsni predložak i drugim državama u susjedstvu.

- Na sastancima NATO-a sve se manje razgovara o nedostatku vojne opreme, a sve se češće spominje nedostatak samog osoblja - upozorava Lecornu ističući pritom da je to izazov s kojim trenutno pokušava izaći na kraj većina članica, prenosi Jutarnji.

Dok Hrvatska ponovo želi uvesti vojni rok, a Danska radi na posebnoj kampanji kojom želi mobilizirati žene, njemačkom je parlamentu prije samo nekoliko dana dostavljeno posebno izvješće koje "motor EU" upozorava da je Bundeswehr, vojsku, u samo godinu dana napustilo oko 1537 vojnika, čime je broj njemačkih vojnika pao na 181.514. Vrijedi istaknuti kako je nova vlada Olafa Scholza do ranih 2030-ih obećala povećati taj broj na barem 203.000.

Isti je trend zabilježen u Francuskoj, gdje vojno osoblje u službi prosječno ostaje godinu dana kraće nego prethodnih godina.

- Isplativije nam je tražiti rješenja koja će regrutirane vojnike zadržati u službi nego pokretati intenzivnu kampanju mobilizacije novih službenika koji će zbog loših uvjeta rada prvom prilikom pobjeći na neko zahvalnije radno mjesto - upozorio je francuski ministar, pritom sjajno podcrtavši možda i najveći izazov; vojna služba postala je posao koji je malo tko više spreman raditi.

Trend je osobito očit u državama s profesionaliziranom vojskom.

image

 

 

Wojtek Radwanski/Afp

Povlastice za vojne obitelji

Plaća je prilično slaba, rizik je golem, a radno vrijeme vrlo je neuredno te često podrazumijeva prekovremeni rad, kao i višemjesečna izbivanja od doma. Zašto bi se itko dobrovoljno pridružio takvoj službi ako si na (trenutno vrlo zdravom) tržištu rada bez puno muke može pronaći bolje plaćen posao s jasno definiranim radnim vremenom i blagodati hibridnog rada?

- Najisplativija taktika bila bi vojnim službenicima ponuditi posebne programe za cijelu obitelj - ustvrdila je američka admiralka Lisa Franchetti na konferenciji koja se početkom godine održala u Parizu.

U pokušaju da doskoče tom negativnom trendu Francuzi su svojim vojnim službenicima ponudili mogućnost podmirivanja troškova smještaja i zdravstvene skrbi za cijelu obitelj, baš kao i mogućnost organizirane i plaćene skrbi za dijete. Također, uveli su i novu mogućnost za "miješane parove", one u kojima je jedan partner vojni službenik, dok je drugi civil. Oni će od sada moći zajedno tražiti transfer.

Iako se novac ispostavio samo manjim dijelom kompleksnije jednadžbe, u Poljskoj je urodio plodom. Naime, nakon što je, zbog i više nego realne ugroze od ruske agresije, vlada najavila povećanje plaća u vojnoj službi za 20 posto, zabilježen je nagli porast interesa. Poljska je vojska u relativno kratkom periodu tako narasla s 95.000 službenika, koliko ih je bilo 2015., na ovogodišnjih 215.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:10